Új hozzászólás Aktív témák

• pvt.peter

őstag

válasz Neuler #5707 üzenetére

Kicsit megkésve, de némi infó a 2015/2016/1. félév MSc -s záróvizsgáról.

Programtervező informatikus MSc záróvizsga nappali és esti tagozatra összesen 4 záróvizsga bizottság volt:

1. bizottság - Szoftvertechnológia
    Kozsik Tamás elnök, Istenes Zoltán, Laki Sándor, Zsók Viktória
    (9 záróvizsgázó volt, 4 hallgató bukott meg)

2. bizottság - Szoftvertechnológia
    Horváth Zoltán elnök, Lőrincz András, Kósa Balázs, Páli Gábor, Csörnyei Zoltán
    (10 záróvizsgázó volt, senki sem bukott meg)

3. bizottság - Modellalkotó informatikus
    Simon Péter elnök, Hegedűs Csaba, Járai Antal, Weisz Ferenc
    (nem tudom, hogy volt-e záróvizsgázó hallgató és ha igen akkor mennyi)

4. bizottság - Információs rendszerek
    Benczúr András elnök, Kiss Attila Elemér, Molnár Bálint, Racskó Péter külső tag
    (8 záróvizsgázó volt, senki sem bukott meg)

Én a 2. bizottságba kerültem.
    A védés és a vizsga két különböző napon volt, szerdán (2016.01.27.) és pénteken (2016.01.29.), mind a kettő napon reggel 09:00 -kor kellett megjelenni kiöltözve.

A védésen és a vizsgán is csak Lőrincz, Páli és Csörnyei voltak bent.
    A védésre kellett prezentációt is készíteni amelynek időtartama max. 15 perc.
    Lehet saját laptopot vinni. Ha esetleg vmi "egzotikus" csatlakozóval rendelkezik (HDMI) vagy nincs rajta VGA kimenet akkor érdemes átalakítót is vinni, hogy ne ott kelljen kábelért rohangálni.
    Abszolút változó volt a tapasztalat a védésnél, volt akit engedtek beszélni végig, de olyan is volt akit folyamatosan félbeszakítottak.

Általános tapasztalat az, hogy a diplomamunka témát "MSc szintre" kell(ene) belőni. Volt néhány olyan hallgató akit emiatt eléggé "megkínoztak", ugyanis a munkájuk közelebb állt a BSc szakdolgozat szinthez, mint az MSc diplomamunka szinthez.

A diplomamunka védésnél arra kíváncsi a bizottság, hogy mi az a plusz amivel te hozzájárultál egy probléma megoldásához. Olyan témát érdemes választani ami magába foglal kutatást is.

Magáról a vizsgáról pedig az alábbiakat tudom elmondani.
    Ahogy korábban is írtam én a HZ -féle bizottságba kerültem, ahol HZ és Kósa kivételével mindenki jelen volt, tehát csak Lőrincz, Páli és Csörnyei voltak bent.
    Fontos, hogy alapértelmezetten mindig a legutolsó tételsorból kell készülni ugyanis ebből fognak kérdezni.
    Tehát ha vki a 2008 -as tanrend szerint végezte el a tanulmányait akkor elvileg az ehhez társuló tételsor alapján kellene felkészülni-e záróvizsgára, de mivel azóta már 2013 -as tételsor a legújabb ezért a 2013 -as tételsorból fogják az illetőt kérdezni.
    Mindenféleképpen egyeztetni kell a bizottsággal, hogy ha vki esetleg korábbi tételsor alapján akar felkészülni, ugyanis volt olyan illető, aki 2008 -as alapján akart vizsgázni, viszont a bizottság alapértelmezetten a legfrissebb (2013 -as) alapján készült. Végül engedték az illetőnek a 2008 -as tételsor alapján való felelést.
    A felelésnél egyszerre 3 hallgató van bent, tehát folyamatosan zajlik a vizsgáztatás.
    Egy papírlapra lesz ráírva, hogy melyik tételeket kell kidolgoznod.
    Jó tanács, hogy semmilyen esetben se adjon vissza senki semmilyen tételt.
    (Nincs kimondva a bizottság által, de ez ilyenkor instant bukás...)
    Én a 2013 -as tételsorból a kötelező blokkokból (S0/S1) kaptam a 2. tételt: Absztrakt adattípus ... stb.
    Illetve a választott blokkjaim az S2 és S4 voltak.
    Így a másik tételemet az S2 -ből kaptam az 1. tétel személyében amely a Funkcionális nyelvekről szólt.
    Általános észrevétel, hogy Funkc. nyelvek, típusrendszerek tételt előszeretettel osztogatták, nem csak ennél a bizottságnál, hanem a Kozsik félénél is.
    De természetesen sorra került az S4 blokkból a 2. tétel is: Többrétegű architektúra ... stb.
    A kidolgozásra kb. 20-25 percet kapott az illető majd kb. 10-15 percet a felelésre.
    Utána ugyanez még egyszer a 2. tételre.
    Az absztrakt adattípusos tételből Pálinál feleltem, nem kérdezett bele semmit sem.
    Funkc. nyelveknél Csörnyeihez kerültem, ahol már kaptam 1-2 olyan kérdést amikkel bőven megtudott fogni :)
    Alapvetően mindenki segítőkész volt a vizsgázásnál.
    A kidolgozást érdemes vázlatosan írni, nem kell minden részletet leírni.
    Ha esetleg vmi kimarad és fontos, arra úgy is ráfognak kérdezni :)
    A vizsga azt hiszem, hogy du. 2-3 -ig tartott, majd utána pedig eredményhirdetés.
    Röviden-tömören ennyi ami eszembe jutott, ami talán Számotokra is hasznos információ.

Új hozzászólás Aktív témák