- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
14300 - 14201
24484 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
CharlieDrop
veterán
-
törölt tag
-
madgie
titán
Nincs teslafan párhuzamos valóság, három hete vettem ezt az autót, hónapokig ültem egyikből a másikba, próbálgattam, olvastam ilyen fórumot, olyan csoportot stb.
Sorold légyszi, mivel vagyok most rosszabb helyzetben, mint pl a Konával, amiben már nagyakkut is kellett cserélni, meg ugye a csapágyproblémákat is vastagon szereti. Meg eszi a kisakkut. És drágább most használtáron.id3-at is néztem, ott meg Model 3 árban olyanok vannak (nagyakkus), amibe még a távtartó tempomatot sem kérte bele a tulaj. Ezek közül szubjektív a Tesla volt a legjobb választás, más meg szóba sem került ebben az ársávban.
De tényleg, világosíts már fel légyszi minket, mire számítsunk tételesen, ha már voltunk olyan hülyék, hogy magunka melegítettünk egy ötéves fújjteszlát. -
törölt tag
-
törölt tag
-
gorbep
őstag
-
madgie
titán
Ja és mindenki más hülye, aki pont ennek az ellenkezőjét állítja, hogy a kezdeti S/X-ek pont azért horrorsztorik, mert kezdeti gyártások voltak, kvázi tapasztalat nélkül, egy "szűz" gyártótól. 2017 óta van Model 3, meddig várjanak még a tulajok, hogy előjöjjön az általad megjósolt szopás? Hét év nem elég, de te az üveggömbödben már előre tudod, hogy tíz éves korukban statisztikailag be fog egy csomó krepálni?
-
WiZARD
veterán
-
törölt tag
-
madgie
titán
-
Semin
őstag
-
stickrs
senior tag
-
stickrs
senior tag
-
Kroni1
veterán
Ok, lehet a 400 már nem feltétlen életszerű, és nyilván nem is célszerű kicentizve használni az akksit. Én abból indultam ki, hogy habár nem vagyok odafigyelős, de a 28-assal el tudunk menni városban ~250-280-at, akkor a 38-asnak nyilván kell tudnia ennél többet is. Jópáran járnak itt Ioniq-al 7-el és 8-al kezdődő kwh/100km fogyival. Pl. Vesa is írta, hogy a párjánál a 28as egész éves klímázós átlaga ~10kwh/100km körül van, ebben benne van a tél is és nemcsak városban, hanem M0 is használják.
"Belül ha jól tudom némileg nagyobb mint a Model 3, de kb egykutya"
Igen, itt természetesen a beltérre gondoltam. Nekem az volt a fontos, hogy minél jobban elférjünk, a hátsó sorban is, ezért anno összehasonlitottam a Kona, M3, Ioniq, új Leaf belterét, és ezek közül a legtöbb adatban az ioniq volt a nyerő, de az M3 is alig pár cm-el kisebb. -
CharlieDrop
veterán
-
ozzy711
őstag
-
WiZARD
veterán
-
törölt tag
-
ozzy711
őstag
Lenne egy láma kérdésem:
Az akku degradációt hogy kell értelmezni?
Pl. egy 30-as aksi degradálódik 50%-ot, lesz belőle 15 Kwh kivehető teljesítmény, oké.
Ekkor az utántöltésnél 30-at töltök bele és ismét 15-öt tudok kivenni belőle, vagy eleve 15-öt enged csak beletölteni és azt veszi 100%-nak, mert úgy vettem észre ( csak vésztöltőt használok ), hogy a teljes eredeti kapacitást veszi fel áramban.
-
törölt tag
"Mint minden más autót"
Hát, nem. Aki azt képzeli hogy egy 10+ éves Tesla pont ugyanolyan meghibásodási statisztikát fog produkálni mint egy 10+ éves VW, Toyota, vagy Hyundai, és pont ugyanolyan könnyen lehet majd javittatni, es pont ugyanúgy lesz hozza pótalkatrész, az nagyon vakon van.
Úgyhogy szerintem legalább némi óvatosság indokolt, amikor a topik rá akar melegíteni egy 5-6 éves Teslát egy full laikusra. -
Balázzs
senior tag
-
madgie
titán
Ja, Lukács Laci, kb gurítja az összes autót, visszatöltés nélkül, semennyire nem reális úgy közlekedni, ha nem ér rá egész nap az ember. Épp most szombaton morogtam, hogy nem igaz, hogy hideg ide, vagy oda, 20-at eszik pályán a Model 3. Szombat volt, saját dolgom volt, saját zsebre, szóval elkezdtem úgy közlekedni, ahogy a villanyautósokon röhögni szoktak: mindig valakinek a szélárnyékába húzódva, tötyögve, pályán még 110 felé se nagyon gyorsítva, stb. Kijött nekem is a 13 körüli fogyasztás, de bakker, rendesen fizikai fájdalom egy 440 lovas autóval így menni, 90 km után feladtam és inkább mentem "rendesen". Inkább töltök, ha kell, de ha ennyire a fogamhoz akarom verni a garast, kár ilyen autót tartani.
Egyébként az Ioniq nagyon jó és takarékos autó, de ennyire tojáshéjon én már nem akarok vezetni, ha nem muszáj.
-
Semin
őstag
Nem, nem csak rövid távokon. Még országúti tempóban is tudja a 12kW/100km-t klímával, mindenféle erőlködés nélkül. Ajánlom figyelmedbe ezt a videót : [link]
És ez nem város. (Valamint ez a 28kW-os modell 26kW kivehető energiával).
szerk:
Délután kiexportálom a töltőm adatait excelbe, és úgy tudok neked mondani átlagfogyasztást töltési veszteséggel együtt. -
cOxeR
Ármester
Ezeket az értékeket a kocsi írja gondolom és sose 350 km megtétele után, hanem teszem azt 20-30km-re vetítve.
10 kWh alatti értékkel konstans közlekedni egyáltalán nem egy reális számolás.
Nekem is ír a kocsi ~14 kwh fogyasztást egy-egy rövid szakaszon, de valójában ez sose ennyi, ha a töltési veszteség is rájön, pláne nem és ugye az a fogyasztási értek nem amit kiirt az auto.
Tesla is úgy számolja, hogy ebbe nincs benne a klima, nincs benne az egyéb elektromos fogyasztók… ioniq is ha jól tudom. -
Semin
őstag
-
cOxeR
Ármester
-
cOxeR
Ármester
Nem tud, ezért jönnek a sok kritizálással, más nem marad a zsebükben.
-
Kroni1
veterán
Az ioniq is kb ugyanolyan jól fogyaszt, igaz gyengébb és a 28kwh-nak kisebb a hatótávja, kb 200-300km, de a 38kwh-s az olyan 300-400km. Belül ha jól tudom némileg nagyobb mint a Model 3, de kb egykutya. Ioniq-ból is van olyan ami az összes ülést fűti, az enyémben van szellőztetés/hűtés is ami a legjobb találmány. Ez számomra dealbreaker funkció lett, mostantól minden autómban lesz, az tuti. Egyébként az ülésfűtést én nem nagyon használom, be van programozva, hogy hétköznapokon 7:20-ra melegitse fel a belteret 23C-ra, (lehet több program is) így télen minden reggel fűtött kocsival indul a gyerekjárat.
Aktív kamerák nem tudom mire jók pontosan, ebben van adaptív tempomat, vészfék asszisztens, kereszirányú forgalom figyelés, és azok jól működnek, a sávtartót nem használom. 5-6M körüli árban ennél jobb autót nem találtam, és nagyon imádjuk. De egy tágasabb Teslát is szivesen kipróbálnék majd hosszabban, pár szoftveres hülyeségtől eltekintve azok is szimpik nekem. Néhány éven belül a két sportoló fiam és lányom már nem biztos hogy el fognak férni 3an hátul, sajnos muszáj lesz egy nagyobb EV előbb-utóbb. -
djeperto
aktív tag
Mazda mx30? Nem is nézted?
-
CharlieDrop
veterán
-
Kroni1
veterán
Közel 10 évet dolgoztam vonulós tűzoltóként, és hidd el, annyira matekozta túl.. Szép és jó, hogy te motorozol (én is 25 éve) de az hogy még élsz, az a te odafigyeléseden kívűl legalább ugyanakkora mértékben a szerencsének is köszönhető. Persze barmok mindig is voltak, csak nem ennyien és nem volt alattuk 5-600LE-s autó.
2000-ben a magyarországon regisztrált autók száma 2.3M volt, most 4M felett járunk.. -
gorbep
őstag
A véleményem nem pol korrekt...

Egy gépjármű vezető oktató mondta, hogyha minden kocsiban lenne fedélzeti kamera, és mindenki következetesen beküldené, ha szabálysértést lát, 1 hét alatt szinte megszűnne ez az ordas közlekedési morál... nem kell halálbüntetés, elég a tudat hogy BIZTOSAN következménye lesz MINDEN egyes szabálysértésnek...
Mondta, miután a motoros barátján keresztülgázolt egy ilyen tulok...

cOxeR: De ahogy Varsányi Úr találóan mondta, az i3 99%-ban kihisztizi magának a cserét...
-
cOxeR
Ármester
-
WiZARD
veterán
Persze lenne sokféle megoldás, ami segíthetne a helyzeten. De mindegyik csak csökkenti a hülyék számát, nem nullázza és végül magad továbbra is csak minél biztonságosabb autóval tudod védeni.
M. Richard féléket nem fogja visszatartani évi pár százezer forint extra adó. De a börtön büntetés lehetősége se igazán.
-
Vesa
veterán
Nézd, én csak leírtam a véleményem, de azt gondolom, mintha nem követnéd a balesetek alakulását a városokban, mert nagyon nem úgy van, ahogy írod. Sajnos, elég sok a halálos baleset egy városban is. Olyan is volt nem egyszer, hogy a pirosnál álló kisautóba ment bele a gyorsulgató nagyautós, és sajnos a kisautó repült rá a sínekre és halt meg a sofőrje, nem a száguldozó menő jános. Sajnos itt nincs restart, ha gond van akkor a fizika törvényei fogják megszabi a kimenetelt. De itt zárnám is a témát, mert ez nyilván mindenkinek a saját döntése. Egy ideális világban nem kéne ezzel foglalkozni, de ez sajnos nem egy ideális világ. Régebben volt nálam pár hétig egy Smart (nem EV), és nagyon nem voltam nyugodt benne. Egy ideig nagyon vártam az önvezetést, mert azzal megoldható lett volna a probléma, és kizárhatóak lettek volna a hülyék az utakról. Sajnos ez nem most fog megvalósulni.
Ha a fenti szálat el is engedjük, akkor is hamar ki fogsz futni egy mopedből. Gyereket 3 ajtósba hátra betenni/onnan kivenni rémálom, két táskát beteszel már nincs hely, ha kiderül, hogy valaki még jönne a színházba, már nem fér be...és lehetne sorolni. Gyakorlatilag a parkoláson kívül, semmi előnye nincs egy apró autónak. Ha pedig ki kell menni akár csak az M0-ra a padlógázzal közlekedők közé, hát...
Amiket ajánlottunk, azok nem nagyautók. Nagy autó pl. a Kia EV9. -
gorbep
őstag
-
WiZARD
veterán
Melyik suv ami csak 30al tud menni?
Rikardo a bömössel városban ölte meg 100+ sebességgel a gyereket pár hete, és az Árpád hídon is 160 körüli sebességekről beszélnek, ami a biciklissel végzett.Persze súly, meg környezet terhelés/szennyezés, stb. De sajnos amíg az erősebb kutya b*szik alapon müxik az egész, addig akinek fontos a saját/család biztonsága az csak a nagyobb autó irányába tud indulni.
-
Vesa
veterán
Pont nem erről beszéltem, de mindegy. Én arról beszélek, hogy amíg az utakon 1bit menőjenők izmoznak a sok tonnás kocsikkal, addig sajnos az van, hogy csattanás esetén nem 800kg-os apró autó fog győzni. Még oda is írtam, hogy én is azt tartanám normálisnak és ésszerűnek, ha városokban az apró autóké lenne a főszerep, de ha egyszer nem így működik a rendszer, akkor kénytelen az ember a valósággal számolni. Tehát ha azonos áron van olyan autó, ami kétszer akkora mint a másik, akkor _én_ azt vásárolnám meg a saját magam és családom biztonsága érdekében. Ebből nem tudom, számodra hol következett a janizás?? Pont az a baj, hogy a janik ellen kell védekezni és sajnos innantől fizika, azzal nem fogok élve kikerülni egy ütközésből, mert valamit gondolok a világról.
-
Zsírkrétamen
senior tag
Ezt azért kicsit túlmatekoztad szerintem
Motorozok minden nap, ma is, itt még kasztni sincs és még élek. Persze a gyerkőc miatt fontos lesz a biztonság, de azért én is felnőttem valahogy, pedig a fapados fábiába se volt 2 légzsákon kívül semmi, papír az is fleg a maiakhoz képest. Akkor is sok bolond volt az utakon, most is sok van. Városon belül úgy sem megy senki gyorsan, hiába jön nekem egy többszáz lóerős SUV, akkor is csak 30-al fog belém jönni, mert gyorsabban úgy se tud közlekedni. Ekkora sebességeknél maximum horpadnak az idomok. -
axioma
veterán
-
Vesa
veterán
Nem minden a hatótáv. Az általunk felsorolt autók messze jobbak pl. biztonság szempontból, mint az általad felsoroltak közül pl. a Spring-ek. Sajnos, 30k megtett út alatt is meg lehet halni ha neked megy valaki. Én emiatt pl. gyerekkel, sokkal inkább preferálom a nagyobb autót, bár tudom, hogy a nők többsége a kisebb kocsikat érzi magáénak, amivel nem is lenne baj, ha az utakon nem lennének 1bites ökrök, akik Fittipaldinak képzelik magukat.
28-as Ioniq-al itt többen elmennek 250-280km-t, a nagyobbikkal még többet és nem nagy autó az sem, bár nyilván egy közel moped szintű aprósághoz képest annak tűnhet. Ez csak tanács, de szerintem nézz meg pár crash videót a csövön és lehet, hogy már nem fogod annyira akarni az ilyen apró kocsikat. Pedig egyébként egyetértenék veled, mert városba csak ilyeneket kéne beengedni. De amíg szembe jön a SUV is és a több száz lóerős izomautók is, addig...addig egy ütközésből nem a moped kerül ki győztesen.

-
madgie
titán
Mint minden más autót, a Konákban is szinte mindennapos, hogy 800 ezres csapágygondba fut a user...
Model 3 ilyen téren problémamentesebb, lengőkar és egyéb felfüggesztés-macera lehet főleg, a motorokkal ritka a gond, kisakkukra legendásan vigyáz (míg megint a Kona szereti lezabálni azt is, aztán ott állsz, el nem induló autóval), klímagázra meg minden autónál figyelni kell, BEV-nél meg aztán pláne. Meg amúgy minden lejárt garis autónál ott kell, hogy legyen pár dezső plusz a számlán, mert sose tudod, mi baja lesz és mennyibe fog fájni.
Amúgy hülyegyerekbiztos a Model 3 alkatrészellátottsága, mindenféle, akár pimpelős limlom van hozzá, a wireless charger "beépítése" is annyi volt a 2019-es Model 3-ba, hogy két USB kábellel bedugtam a konzol alatti USB portokba.
Ami szerintem hátrány a kérdéses szituációban, az a városi fordulékonysága. Elég rossz ebben, én olyan helyekre is kettőből állok be vele, ahová eddig minden más autóval egy kanyarral röhögve befordultam. -
Balázzs
senior tag
Még annyi, hogy próbálj ki minden elérhető típust személyesen, úgy az igazi, amit Te magad tapasztalsz meg. Teslát a Váci-úton on-line tudsz foglalni tesztelésre fél órára, szerintem a többi márka kereskedésében is egy telefon után megoldható.
-
BrandonXXV
aktív tag
Esetleg Opel Ampera-e.
Nem új, de hatótávban elég jó, hely is van benne, parkolni is könnyű vele. Amíg egyedül jársz vele, mindenre elég.
Tesla M3 már családiasabb autó. Nagy a csomitartó, csak szűk, de sztem simán jó. Parkolásra figyelni kell, de tele van kamerával.
E-up csak városban, de oda patika sztem. -
Balázzs
senior tag
Tesla model 3 gyári felnikkel és gumival odafigyelős parkolást igényel, amúgy jó nagy autó, két gyerek és a csomagok simán elférnek (12 és 15 évesek nálunk, egy nagy bőrönd és 2 kis kabin bőrönd+apróságok és még ott az eleje), viszont szűk a csomagtartó nyílása, mert nem nyílik úgy a hátulja mint a model y-nak.
Elektronikától és költségektől ne félj, gyári teljes gari van mindre 4 év vagy 80.000 km-ig és akku és motor gari 8 év vagy 160.000 km-ig.
Nálam eddig a 60+ ezer km alatt (2,5 év) egy töltő csati hiba jött elő (típushiba) semmi más extra költség nem volt.
-
Zsírkrétamen
senior tag
-
axioma
veterán
Nagy a toltesi vesztesege, igy ebben az ertelemben lassabb is tud lenni, de sokkal rosszabb az, hogy csokken a toltesi hatekonysag (=tobb forintbol lesz ugyanannyi kWh illetve km). Keress vissza a topikban, valaki belinkelt (regen, sztem egy eve is van) egy erre vonatkozo leirast, hogy mit sporoltak ki belole es ez mit okoz. (Mondjuk az 1f toltot mas markanal is vesztoltesnek hivjak, de masok meg napi szinten csak ezt hasznaljak, en is bar regebbi type-I auto, az ugye nem is tud 3f.)
-
Zsírkrétamen
senior tag
Basszus, pedig tesztekben olyan jókat mondanak róla
De amúgy miért baj, nagyon lassan tölt?
Igazából csak város, van másik benzines autónk ami nagyobb stb, minden városon kívüli használatot azzal tervezünk. Persze ha beüt a krah és le kell menni valamelyikünk szüleihez (egyik 200km oda-vissza, másik 300km oda-vissza) elektromossal, akkor tök jó lenne ha tudná, de nem kritérium, plusz szülőknél is biztos fogom tudni tölteni valahol a városban.fo_di: Céges, árakat igazából csak azért írtam hogy legyen viszonyítási alap, egyébként nem lényeg.
Vesa: Köszi, akkor +1 a Dolphin-ra, nekem nincs bajom a kínai cuccokkal, bár hosszútávú tapasztalat még nincs róluk. i3-at néztem, a 120Ah-sat, de hatótávra nem tűnik túl soknak a többihez képest, ellenben 6M környékén vannak, annyiért meg már vehetek újat, több hatótávval. Ioniq ugyanez, kicsi akksis fér csak bele a keretbe, illetve kicsit nagynak tűnik már (többi amit felsoroltál szintén nagy).
madgie: Néztem a Model 3-at, és igazából bele is férne a keretbe egy 80e km futott példány. Ezzel az a bajom, hogy túl "luxusnak" érzem, kicsit drágának tűnik a szervizelése, televan mindenféle elektronikával ami még nekem inkább nyűg mint hasznos. Meg na, őszintén szólva kicsit félek első autónak ilyet venni, azért benne van a pakliba hogy összeparkolom vagy ilyesmi
Igazából az elkövetkezendő 1-2 évben biztosan csak én járok vele csak városban, aztán ha jön a gyerkőc (vagy gyerkőcök) akkor ovibajárással egészülne ki a használat, ami szintén csak városon belül lenne, minden másra használjuk az eddigi, nagy dög suv-unkat. -
törölt tag
-
madgie
titán
Kezd 8 millió közé/alá bekúszni a holland flottás használt Model 3-ak ára, én a várhatóan két gyerekes használathoz azt is felvenném a listára. Igen, nem új, sőt, öt éves, de a felsoroltakhoz képest sokkal inkább elfér egy család benne.
Vagy akár egy Kona, bár az a faramuci helyzet van, hogy abból drágább a Bluelink-es (2020-tól felfelé), online elérés meg kell majd a gyerekek mellé, az előtemperált utastér olyan előny, amit nem szívesen dob el az ember, ha megszokta a használatát. -
stickrs
senior tag
-
Vesa
veterán
Ezek közül max. a BYD Dophin, bár nem ismerem a kínai autókat, de van itt olyan tag akinek van és elégedett vele. A többiből leginkább egyiket sem venném meg. Mindenképpen újat szeretnél? Hsználtan a BMW i3, Hyundai Ioniq, Kona, Kia e-niro, VW ID4, jobb választások szerintem.
-
fo_di
őstag
ezek milyen pénznemben vannak? vagy jó vagy céges támogatásra? mert byd dolphint nem kapsz 12 alatt, a dacia is csak az állami támogatással megy le 6 millióra listaráon (és a céges támogatásnál is le kell az egészet rakni, utólag adja vissza az állam)
-
axioma
veterán
Zoe-kat huzd ki ha rendszeresen 1 fazisrol toltenel.
Hatotav valasztashoz tudni kene, mennyi ami nem csak varos es ezzel tenned meg.
Akkuallapotot [%-os] nem a km-futas alapjan kell beloni, hasznalt autohoz kell egy muszeres kiolvasas.
Mopedautot - hacsak nem tenyleg fix, arra alkalmas tavokon hasznalod - en pont nem vennek, pedig en is a kicsi meretueket szeretem [Peugeot Ion per pill.]
Ezekhez legalabb kicsit kevesbe kell erteni ;-) mint a fustosokhoz. -
Zsírkrétamen
senior tag
Sziasztok!
Első autó/első elektromos autó vásárlás előtt állok (ráadásul még nő is vagyok, tehát nem értek az autókhoz
). Első körben még azt sem tudom eldönteni, hogy 2 vagy 4 személyes legyen, mert elsőre jó lenne egy igazán mini autó, viszont 2-4 éven belül szükség lesz a 4 személyesre gyerkőc várható érkezése miatt, szóval nem tudom hogy beleugorjak-e a nagyon kicsibe és később lecseréljem. Felszereltség annyira nem izgat, anno egy fapados fabia-val tanultam vezetni amibe semmi nem volt még a klímán és a szervo kormányon kívül, azóta meg nem is vezettem autót, ennek már 5-7 éve. Városi használat lenne csak (kb 30km naponta), otthon töltés napelemről, illetve munkahelyen van töltési lehetőség, tehát a városban szinte sosem szeretném tölteni, töltési sebesség mindegy, éjszaka-melóidő alatt feltölt amennyire kell. Ár keret 10M, viszont ezt nem feltétlen szeretném kimaxolni, leginkább egy jó ár-érték arányú gépet keresnék.Ár szerint rendeztem őket (használt és új is van a listába):
1. Xev Yoyo - 3,1M-ből meg tudnám úszni, 110km reális hatótáv bőven elég, viszont a max 90km/h végsebesség aggaszt, mert előfordulhat hogy az M0-on mennem kéne vele. Viszont tényleg nagyon pici, ez a fő érv mellette.
2. Dacia Spring - 3.1M, viszont 86e km futásteljesítmény kicsit soknak tűnik, nem tudom mennyit bírnak az akksik. Egyéb bajom ezzel nincs.
3. Smart Fortwo - 3.3M, ez is jónak tűnik, legalább nincs annyira korlátozva mint a Yoyo, cserébe nem is nagyobb a hatótávja tesztek alapján.
4. Renault Zoe 41kW - 3.6M ez ár-érték arányban jónak tűnik, csak kicsit régi már.
5. Dacia Spring - 4.1M ez ennyiért 0 kilóméteres, kérdés hogy jobb deal-e 1M-el többért egy vacsi új, mint egy 86ezer km futott.
6. e-Up - 4.2M ezt legalább vezettem már (Gringo), tetszett is, 250km-ert elvileg elmegy, ez is jó ár-érték arányúnak tűnik
7. Dacia Spring 65 (Extreme) - Új lenne, 4.9M, ez hatótávra nem tűnik nagy számnak, egy előnye van hogy vatta új.
8. e-C3 - Új, 4.9M, több a hatótávja mint a Spring-nek, viszont ez már elég nagynak tűnik képek alapján, tesztet meg nem nagyon találtam még róla.
9. Renault Zoe 52 kW - 5.6M ez is jónak tűnik, sokat elmegy, viszont itt már kérdéses, hogy nem-e éri meg akkor valami vadi új autót venni.
10. BYD Dolphin - 6,8M, új, igazából ez tetszik a legjobban, talán ennek van a legnagyobb hatótávja az összes közül.
11. MG 4 (Comfort) - 6,8M, új, minimálisan drágább mint a Byd, cserébe talán kicsit kevesebbet megy el tesztek alapján. Egyik márkát sem ismerem, ha a Byd és eközött kéne választani, nem tudom melyik a jobb döntés.Ti mit vennétek ezek közül?
-
CharlieDrop
veterán
Fiat 500-hoz képest gondolj rá, nem első autó lesz

-
FIREBLADE78
addikt
Neee. Nagyon puritán. Akkor inkább tesla
-
ozzy711
őstag
id.3-ról rengeteg problémát olvastam,
Pont most nézegetjük ezt a típust az asszonynak második autónak.

Az 5-el a szervíz óta nincs gondom, probléma nélkül lefrissült a 3.7-re. -
CharlieDrop
veterán
-
Vesa
veterán
-
ozzy711
őstag
Eddig 9000-et tettem bele. Egyszer, még az első hetekben cseréltek "környezet megjelenítési hiba" miatt egy kamera vezérlő modult, azóta "tünetmentes". Ahhoz képest, hogy mekkora még a fogyasztása is teljesen korrekt. Pl. ősszel szeptember- október hónapban a városi fogyasztás 12-14 között alakul.
Balázzs: Igen, azt elfelejtettem még leírni, hogy nem is elektromos autó specifikus.
Egyébként, még hozzátenném, hogy ( lehet látszik a videón is csak átsiklottam felette ) a navi adatok alapján lakott területen belül inaktívra kapcsolja a funkciót, majd lakott területen kívül ismét bekapcsolja. -
CharlieDrop
veterán
-
Balázzs
senior tag
-
ozzy711
őstag
-
ozzy711
őstag
-
tuzpenge
addikt
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani olyan telefonos app-ot, amivel OBD-n keresztül ki lehet olvasni egy ID4 akkujának SOH értékét, esetleg cella feszültségeket, ilyesmi?
Egy barátom tervez venni ilyen használt autót, és jó lenne megnézni vásárlás előtt. -
Vesa
veterán
A Tesla egy nagyon jó EV, de belül nekem is annyira idegen ez a minimalista stílus, hogy nem érzem jól magam benne. Kinek a pap, kinek a paplan. Másnak meg a másik autó nem jön be. Alaposan meg kell nézni minden kiszemelt típust, mert csak úgy dől el.
-
Vesa
veterán
Így van!
Az ár probléma mellett, a legnagyobb EV terjedést fékező paraméter jelenleg a töltés, pontosabban annak -sok esetben még- kényelmetlen mivolta. Pedig úgy tűnik, nem megoldhatatlan a feladat. -
CharlieDrop
veterán
-
Balázzs
senior tag
-
Balázzs
senior tag
Tesztvezetés szerintem rohad jó dolog, még ha nem is újat veszel, de első kézből tapasztalod, milyen is egy performance mondjuk. Én mentem model 3 2019-es évjárattal (intel proci, nuku hőszivattyú), 2022 és 2024-es Highland verzióval, egyre jobbak.
Mátrix led: táblák tükröződésére lekapcsol, mert autónak hiszi, de folyamatosan "dolgozik", hogy minél több útfelületet világítson meg a sofőrnek max fényerővel, mondjuk ha egy több sávos úton megy középen előtted valaki, akkor azt az autót "kitakarja", de mellette tovább/jobban világít, kicsit olyan, mint amikor éjjel előzöl valakit és rávillantasz, hogy jövök haver, figyelj. Szerintem szuper és ez is csak jobb lesz még remélhetőleg.
-
Kukipapa_rr
tag
A tiédben még nincs mátrix, arra a szoftver amúgy is csak idén tavasszal jött, és előtte mások is eléggé szidták, hogy össze-vissza működik.
Matrix viszont pöpec, ilyen dinamikus fényárhoz még nem volt szerencsém, remekül lehet látni. Tök poén, ahogy látszik, hogy a fénycsóva csak pont a szembejövőre nem világít. Villogást sem kaptam még.
A következő Tesláddal már nem lesz gond.
-
CharlieDrop
veterán
-
törölt tag
Azt a Toyotám is csinálja szerintem. Mondjuk én az automata fényszórót szinte sohasem használom, mert autópályán jellemzően nem kell, országúton meg nagyon ritkán megyek éjszaka.
Az esőérzékelős ablaktörlője viszont közel 100%-os, nagyon ritkán kell manuálisan belenyúlni. Igaz azt már jól tudták az autók 20 éve is. -
CharlieDrop
veterán
-
V.T.
aktív tag
Az enyém akkor is lekapcsolja ha a táblákon megcsillan vagyis tükröződik a reflektor fénye. Azt hiszi hogy jönnek szemből. Én ezt vettem észre.
-
cOxeR
Ármester
Sose láttam ilyen tünetet, de majd figyelek.

-
CharlieDrop
veterán
-
cOxeR
Ármester
Erre van menüpont amiben ezt engedélyezed vagy tiltod ha jól rémlik, nekem is felkapcsolja, de akkor sehol senki nincs auto nincs közlekedés az úton, amúgy nem tesz ilyet.
-
cOxeR
Ármester
Nem figyeltem, én “friss” tulaj vagyok nálam már aktív volt a mátrix led.
Ablaktörlő: Nekem erre kb instant megoldás, simán bekapcsolom, az auto pilot funkciót/tempomat is elég alighanem, az már indítja is a törlést magától.
Aztán pöccintesz egyet a féken, 2 másodperc és megvagy egy instant törléssel. Amúgy ki is lehet tenni gyorsikonnak alulra és kész, ott egyből feldobja milyen sebességet szeretnél, nekem ez nem nyűg, de pont ez a lényeg mást meg zavar.
Bal görgő gomb nekem a sport/chill váltás.
Viszont “idegesítő”, ha chillbe vagy hiába adsz padló gyorsulást marad a tötymörgés, egy virtuális kick-down lehetne a végső álláson. -
CharlieDrop
veterán
-
V.T.
aktív tag
Nekem 2019-es Long Range van. Enyém is ha bekapcsolom az Autopilotot akkor automatán kapcsolja a refit néha fel aztán le aztán megint fel. Az ablaktörlő is akkor is töröl néha ha nem is esik de még csak nem is csepereg. Nem is használom az ablaktörlőt automatán ez miatt.
-
stickrs
senior tag
Ja az nekem is van néha. Mondjuk úgy hogy nagyrészben rendben dolgozik, néha meg nem töröl mikor már tiszta víz az ablak, ha egyet törlök manuálisan, utána megint rendben megy automatán, vagy pl alig esik és elkezd törölni mint a bolond
szerencsére nálam nem zavaró gyakorisággal fordulnak ezek elő, csak néha pislogok h ez meg most mit akar.Más: valaki megvette/ próbálta már m3 LR-en az acceleration boost-ot? Vélemények?
Egyéb infó osztrák töltésről, moovility appal Ionity és több más gyorstöltő 0,39eur/kwh előfizetés nélkül. De csak visa kártyával megy, mastecarddal nem.
-
Kukipapa_rr
tag
Nálam néha van fantomtörlés, de összességében nem rosszabb, mint egyéb kocsiknál, amikkel korábban találkoztam: Nissan, Honda, Jaguar. A legpontosabb a Jaguar volt, de az is hibázott néha.
Pontosan mit tapasztaltok az ablaktörlőnél? A fantomtörlés a gond vagy nem töröl, amikor kéne? Vagy más?
Új hozzászólás Aktív témák
-
14300 - 14201
24484 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 15901 15900 - 15801 15800 - 15701 15700 - 15601 15600 - 15501 15500 - 15401 15400 - 15301 15300 - 15201 15200 - 15101 15100 - 15001 15000 - 14901 14900 - 14801 14800 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Futás, futópályák
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Tőzsde és gazdaság
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- LEGO klub
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B650E R9 7900X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5080 16GB NZXT H9 Flow White Corsair 850W
- 27% - LG UltraFine 27UQ850V-W 4K IPS Monitor! 3840x2160 / 60Hz / FreeSync
- HIBÁTLAN iPhone SE 2022 64GB White-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5460
- Új Samsung Galaxy A17 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 8700F 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 Ti 16GB Lian LI LANCOOL207 ADATA 850W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Motorozok minden nap, ma is, itt még kasztni sincs és még élek. Persze a gyerkőc miatt fontos lesz a biztonság, de azért én is felnőttem valahogy, pedig a fapados fábiába se volt 2 légzsákon kívül semmi, papír az is fleg a maiakhoz képest. Akkor is sok bolond volt az utakon, most is sok van. Városon belül úgy sem megy senki gyorsan, hiába jön nekem egy többszáz lóerős SUV, akkor is csak 30-al fog belém jönni, mert gyorsabban úgy se tud közlekedni. Ekkora sebességeknél maximum horpadnak az idomok.
esetleg model 3 ha van annyiért.
). Első körben még azt sem tudom eldönteni, hogy 2 vagy 4 személyes legyen, mert elsőre jó lenne egy igazán mini autó, viszont 2-4 éven belül szükség lesz a 4 személyesre gyerkőc várható érkezése miatt, szóval nem tudom hogy beleugorjak-e a nagyon kicsibe és később lecseréljem. Felszereltség annyira nem izgat, anno egy fapados fabia-val tanultam vezetni amibe semmi nem volt még a klímán és a szervo kormányon kívül, azóta meg nem is vezettem autót, ennek már 5-7 éve. Városi használat lenne csak (kb 30km naponta), otthon töltés napelemről, illetve munkahelyen van töltési lehetőség, tehát a városban szinte sosem szeretném tölteni, töltési sebesség mindegy, éjszaka-melóidő alatt feltölt amennyire kell. Ár keret 10M, viszont ezt nem feltétlen szeretném kimaxolni, leginkább egy jó ár-érték arányú gépet keresnék.
szerencsére nálam nem zavaró gyakorisággal fordulnak ezek elő, csak néha pislogok h ez meg most mit akar.