- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
válasz
bigdigit
üzenetére
"Nem lett volna magasan akkor sem."
Viszont, még ennél is rondább és igénytelenebb lett volna így ránézésre, ha ott a töltő körül kanyarog egy darab kábel. Ezt eleve fölösleges volt bevésni, sokkal szebb lett volna egy kábelcsatornában. Beltérben nincs értelme alulról húzni, nekem is felülről van. Ha ott beázna bármi, akkor a töltő lenne a legkisebb gondom.
-
Vesa
veterán
válasz
bigdigit
üzenetére
Nálam kifejezetten szépen dolgoztak, sőt, a kolléga még az elosztószekrényben is javított valamit pusztán igényességből, mert a villanyszerelő aki a házat csinálta anno (20éve épült), valamit bénán oldott meg. Emiatt itt volt este 10-ig, de nem adta fel és befejezte a munkát. Valójában, ritkán látok ma már ilyen szakmai elhivatottságot.
-
4D4M
senior tag
válasz
bigdigit
üzenetére
a helyszínen egy szó nem esett róla ez így nem igazán lesz esztétikus
~
Ez a szubjektív része a dolognak. Nekem a végig falon kívüli megoldás (is) tökéletesen esztétikus. De ez nem lett tisztázva, amihez mindkét fél kellett (:Én is inkább főzök abból amit kaptam, mint hogy valaki más munkáját szapuljam és rangattassam vissza, még ha jogos is lenne.
-
bigdigit
addikt
Ez is igaz de a helyszínen egy szó nem esett róla ez így nem igazán lesz esztétikus de megtudjuk oldani úgyis de az ez és ezzel jár. Mint fentebb is láthattad mivel fotó eleve lett küldve egy tény állapotra érkezett a szerelő. Így már előre is lehetett volna tájékoztatni ez így nem lesz jó. Sőt amikor szerelte a villanyszerelő a helyszínről telefonos kommunikáció is történt.
De végül is ez már mindegy.
Részemről lezárva. -
4D4M
senior tag
válasz
bigdigit
üzenetére
Alapvetően az a probléma, hogy egy ilyen projektre el lehet kommunikálni órákat előkészítés gyanánt, de addig se keres senki pénzt. És hát ez mégiscsak egy garázs...ha minden helyszíni döntés előtt egy kupaktanacsot kell tartani, akkor abból pillanatok alatt osszejonnek a csúszások és a megszegett ígéretek.
Ilyenkor célszerű előre tisztázni, hogy milyen esztétikai igények vannak... vagy lesznek és azoknak hogyan és mennyiért lehet megfelelni.
Csak azért ugatok bele, mert be lett dobva a közösbe, pedig nem ránk tartozott (:
-
biker
nagyúr
ha elég vastag a fal, akkor ahol ki akarsz fordulni derékszögben, ott be kell vésni 8-10cm mélyre és mint a horgász horog, meg lehet hajtani. Egy ilyen vakolatmély horonyból 90fokban nem lehet kihajtani a kábelt, vagyis innen fenékbe csak úgy mehetett volna, ha kivéssük a kész munkát.
mivel fedett garázs, és nem okoz gondot a pára, nem tartottuk hibának a fentről beállást. Nem fogja víz érni.De ez van.
-
bigdigit
addikt
kitépjük a falból a túl kicsi gégecsövet, berakunk egy 25-ös csövet, abban elmegy az 3x6MT és mellé az utp, és akkor nem látszik semmi, mert letoljuk a gégecsövet a tömszelencéig. megfelelt volna?
Teljesen laikusként kezeltem a dolgot. Bármi megfelelt volna esztétikusan nézzen ki. Az,hogy hova tervezzük a felszerelés előtti kiállást és miként az nem volt a beszélgetések tárgya. Ezért lett jó nagy ráhagyás a vezetékeken. Én ennyit tudtam tenni érte összesen.
-
biga
őstag
Nem szivesen szolok bele, de szerintem jobb ez igy, ahogy csinaltatok. Nem olyan jo ötlet szerintem egy gégecsöbe befüzni a ~230V-t met az UTP-t. Igy el van valasztva rendben a kettö, a gégecsö ugyan nem zar, de a doboz zarasaig elér, az UTP meg jön egy külön csatornaban.
Nem egyszerü eset itt a vésett kabelt szépen kihozni, eleve, hogy gégecsöben jön. Ha mélyebben lenne, ahogy irod, talan hatulrol. En esetleg ratennék ide takarasnak egy esztétikusabb dobozt a tetejére és kész is. Mondjuk jo nagy doboz kell, de még mindig szebb, mint a "zöodsarga"
-
biker
nagyúr
válasz
bigdigit
üzenetére
"Fogalmam sincs mi az a horony. Azt se tudom ennek a töltőnek vajon van-e közvetlen bekötési lyuk a hátulján vagy nincs. De legalább a két kábel ami belemegy kaphatott volna magára valamit ne csak így pőrén érjen be."
1: a horony az amit a villanyszerelőd kivésett, és ilyen módon javított vissza, a gégecsővel és az MT kábellel
2: igen van fenéken bevezetése, alul jobb oldalt van, de ahhoz nem a vakolatba vésett horonyból kellett volna jönni hanem mélyebben, vagy egyenesen falátfúrással.
3: ha egy horonyban jött volna a két kábel, és nem két irányból egyik a horonyban, másik meg odalógatva, amit kollégám rakott csatornába emlékeim szerint, akkor egymás mellett jöhetett volna, és egy gégecsőben bement volna, és nem látszik
4: mivel el volt vágva ott a gégecső, toldani már nem tudjuk, csak levegőben mehetett volna az MT kábel és mellette külön az UTP kábel, mert a gégecső toldás nem megoldott.Igen, a helyes megoldás az lett volna, ha az embered egyben behúzza a két kábelt, nem így vezeti el, ezt mi legfeljebb úgy tudtuk volna szebben, hogy kitépjük a falból a túl kicsi gégecsövet, berakunk egy 25-ös csövet, abban elmegy az 3x6MT és mellé az utp, és akkor nem látszik semmi, mert letoljuk a gégecsövet a tömszelencéig. megfelelt volna?
sharp4: mielőtt rápörögsz, olvasd el miről van szó!
-
bigdigit
addikt
válasz
BrandonXXV
üzenetére
De legalább végig fekete lesz. Esztétikailag nekem így csúnyább mintha végig fekete lenne. Jó ez csak egy kifestésre váró garázs de ez a vezeték utána is így fog kinézni azon az 5cm-en. Csak azért szóltam mert hiába más szerelő vitte el odáig a vezetéket úgy gondoltam a közvetlen bekötést már csak meg lehet oldani esztétikusan is. Bár nem értek hozzá. Egyébként jó a töltő és rendesen üzemel azzal gond nincs. A feszültség szabályozó is rendben teszi a dolgát.
-
bigdigit
addikt
Fogalmam sincs mi az a horony. Azt se tudom ennek a töltőnek vajon van-e közvetlen bekötési lyuk a hátulján vagy nincs. De legalább a két kábel ami belemegy kaphatott volna magára valamit ne csak így pőrén érjen be. Jobb híján kőrbetekerem majd szigetelő szalaggal. Az hogy milyen a festés senkit nem érdekel sőt szóba sem került volna az egész ha nincs ez a videó. Az hogy ott lett egy kiálllás hosszú vezetékkel amin hosszan meg.lehett hagyva az a fekete mit tudom milyen cső feltételezte számomra innen oda teszitek ahova akarjátok kb.1m bármelyik irányba. Csak az 5-10 centi bántja a szememet hogy nem került rá semmi nem így nézzen ki.
-
biker
nagyúr
válasz
bigdigit
üzenetére
Fenéken nem tudsz bemenni, mert kicsi a hajlítási sugár innen 90fokban elfordulni falsíkon belül. az MT kábelek minimális hajlítási sugara 5D vagyis a 15mm-es kábelt egy 75mm sugarú íven lehet hajtani.
ha meg a horony mellé rakjuk és alul egy hattyúnyakat hajtunk, akkor meg úgy néz ki, hogy 150cm kábel horonyban, 50cm meg falon kívül lóg. Az sokkal szebb?
Mivel felülről jött a kábel, és fedett garázsban van, ezért ez a szép és korrekt bekötés.
Az hogy nem szép, az onnan ered, hogy nincs bejavítva a horony, amit nem mi csináltunk, és nem is vállaltuk a javítást, festést.Még mindig nem értem, ezen mi a nem szép, ami nekünk felróható hiba?
-
bigdigit
addikt
Miért nem volt ott hely? Nem is értem. Én csak azt mondtam bőven lógott ott kábel ami a képen is látszik. Azt nem lehetett volna már alulról bekötni? Az utp kábelen is volt ennyi + hagyva. Elfért volna a töltő mindkét oldalt is mellette a kábel le tőlem akár falon kivül is. Majd az általad említett hattyúnakkal fel az aljába.
De mehetett volna a kivezetésre rá is. Nem lett volna magasan akkor sem. -
biker
nagyúr
válasz
bigdigit
üzenetére
Nagyon szépen megkérlek, a valóságot írd le!
1: a nyomvonalat nem mi építettük ki, hanem az asszony haverja villanyszerelőd, az utp lett utólag behúzva
2: soha nem vésünk sehol, falon kívül szerelünk, és ha lett volna elég hely akkor alulról mentünk volna be
3: ez nem szabadtér, ahol eső érheti, ott van mellette a szabadon álló dugalj is.Miért húzol le minket azért, amit nem mi csináltunk?
Hogy kössük be innen indulva alulról? -
bigdigit
addikt
Hát végig néztem de mire hozzám jött bekötni a szerelőd annyit nyaggattak privátban kb képbe kerültem. Viszont amikor ahhoz a részhez értél alulról kössük be a töltőt a víz miatt kissé elszomorodtam mert ti is felülről kötöttétek be holott bőven volt hagyva vezeték. Így mehetett volna alúlról is. Igaz fedett garázsban van de akkor is. Ráadásul ez a része elég csúnyácskára sikerült.
-
biker
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
két szuszra meg a fa...om
tudod mi volt a legjobb, rányomtam a felvételre, végignyomtam majdnem egy órát, néha ránéztem a kamerára, megy a felvétel? megy. háttal volt a kijelzőVégén letöltöm a telefonról gépre (iphone 14plus), és lett két videó, egy 17 perces és egy 20perces, és középen(!!!!!) kimaradt 13 perc, vagyis valamikor megállt a felvétel, majd újra elindult, és a végén én állítottam le
Na ezt add össze! azt hittem földhözba..ok mindent, és mit küzdöttem, hogy összevágható résszel pótoljam a közepét.
És sajnos igen, próbáltam nagyon nem lealázni a legtöbb "villanyszerelőt" (tudod miért van idézőjelben ugye?) akikkel találkozok, hogy miket szoktam hallani.
Pont tegnapi fb komment: villanyszerelő vagyok, fel akarok tenni egy töltőt, meg tudom csinálni, de még sosem csináltam, hogy álljak neki?
Tehát önbizalom 100% tudás 0%
Persze, érvéget nyomni meg csavart behajtani egy majom is tud. ettől még nem lesz villanyszerelő. ha napi két tüske lemegy, akkor sem. -
madgie
titán
Ezt két szuszra elmondani, nem semmi
Köszönjük a videót, lehetne vinni villanyszerelő képzésre, ott is legyenek már tisztában a témával. Nekem tavalyelőtt egy EVSE telepítése volt a portfóliómunkám, kombinált ÁVK-val, túlfeszvédelemmel stb, és nem csak a tanárok de még a vizsgaelnökök is úgy néztek rám, mint valami ufóra. Pedig nem egy bonyolult valami ez (már a szakmába vágóan), illene szerintem 2025-ben 1-2 tanórát erre is rászánni, hogy a frissen végzett szakik is legyenek már kicsit képben a dologgal. -
CharlieDrop
veterán
válasz
Andras6800
üzenetére
Ez megy 25 éve
-
nexwo
őstag
válasz
Andras6800
üzenetére
10 éve, amikor én voltam egyetemista, akkor is már voltak akik fizettek, csak hogy megcsináljam nekik a programozás feladatokat stb.

-
Andras6800
senior tag
válasz
axioma
üzenetére
Ez nem COVID nemzedék kérdése. Magyarországon 20 éve folyamatosan esik az oktatás minősége. A tanár pálya rendkívül vonzővá tétele, meg az új nemzeti alaptanterv elég sokat segít ezen. Mára a tesitanár tart matek meg infó órát jó esetben, ahol a diákok mutatják meg neki, hogy kell fileokat másolni hálózaton (2 külön suliból is hallottam kb ugyan ezt...). A rendszer gyakorlatilag egyre inkább gyárja a funkciónális analfabétákat. A középsuliból olyanok kerülnek ki, akik alapvető matematikai dolgokkal is gonban vannak. Az általáonos iskola alsó tagozat végén egyre többeknek okoz gondot olvasni.
Én is interjúztattam jópárszor gyakornoki pozira. Meg főállásúra is. Neves egyetemekről kerülnek ki olyan végzősök, akik képtelenek gondolkodni. Ha egy téma komplexebb, mint ami le volt írva a tankönyvben... vagy megnézték gyakorlaton... akkor elvéreznek. És ha visszagondolok az egyetemi éveimre, nem is csoda. Rengeteg lexikális tudást bifláztattak be velünk. De a tárgyak közti összefüggéseket már nem sikerült megvilágítani.
Dehát gyártósor mellé kétkezi munkásnak feleslegesek ezek a dolgok. És az ország bizony erre megy, ha megnézzük az utóbbi évek beruházásait.
-
biker
nagyúr
Az elmúlt hetekben/hónapokban már napi szinten többször kapunk ugyanabba a témakörbe tartozó kérdéseket, amelynek forrása a masszív félretájékoztatás. Ennek folyományaként megfogalmazódott bennem egy kis magyarázó videó összeállítása, ami talán segíthet a kérdések megválaszolásában.Többek közt szó esik majd FI relékről, túlfeszültség védelemről, beépített védelmi megoldásokról, és hasonlókról.A videó szövegében igyekeztem annyira redukálni a szakmai száraz megfogalmazásokat, amennyire lehet, mert el fognak kapcsolni az emberek (bár be van könyvjelzőzve, könnyű beletekerni), így azzal kérlek ne kommenteljetek, hogy ez így pongyola... Ha valami durva tévedés lenne, akkor nyugodtan, állok elébe.
[link] -
gorbep
őstag
Sajnos nem tudok vitába szállni veled.... óriásit zuhant a színvonal... 1. évfolyamosoknál gondot okoz törteket összeadni...
Talán, most hogy 2x is meggondolják kit vesznek fel, beindul egy szelekció. Ez amúgy örvendetes, de azt látni kell, hogy olyan hiányosságokkal jönnek a középiskolából, hogy jó lelkiismerettel be lehetne zárni a felsőoktatás 3/4-ét...
-
biga
őstag
válasz
gorbep
üzenetére
Azért a masik oldalt is érdemes megnézni. En rendszeresen intejuztatok junior szoftver fejlesztöket. Igaz, hozzam mar azok kerülnek, akiket a fejvadaszok otthagytak. De sokszor van, hogy szivesen megkérdezném, hogy még is, mit is csinaltak az elmult években a felsöoktatasban, mert lathatoan az orakat nem latogattak. Vagy ha igen...
Igaz, vannak azért gyöngyszemek is, de na...
Az elmult években az volt a jellemzö, hogy olyan kereslet volt fejlesztöre, hogy kb ezeket is szivta fel az ipar, mert valami rutin kulimunkara még öket is be lehetett fogni, azzal is a senior-okat tehermentesitette valamelyest. Mar amennyire, mert sokszor több idönket vette el a betanitas, vagy az utomunka, mint a haszon, amit hoztak. De mostanra olyan visszaesés van, hogy az ilyen minöségü friss diplomasokat nem keresi a kutya sem, inkabb - mar ha - a selniorokat probaljak megtartani.
3 napja pl 2 gyakornokot interjuztattam. Az egyik - nem tulzok - szinte nem volt képes helyes valaszt adni a kérdéseimre, pedig mar matematikailag is több pozitiv valaszt kellett volna adnia, ha siman csak talalgat.
Nem tudom, kit minösit az ilyen... -
axioma
veterán
válasz
gorbep
üzenetére
Vegzos bsc proginf-es kuldozgeti mindenhova is az oneletrajzat, nem tudja a kotelezo gyakorlati idot letolteni valahol. Ahol beigertek neki, dolgozott szeptembertol par honapot keves oraszamban, valami felmutyi lett volna mert nem akart szerzodni a tenyleges munkaltato, vegul az indito papirt se birtak kiszenvedni magukbol, lelepett hogy tudjon rendeset talalni, azota se sikerult. Akit tudok hogy meglesz, az bevallalta hogy lejar Hatvanba es nem a neki tetszo info-teruleten dolgozik csak dolgozhasson szinten sok sikertelen jelentkezes [interju me'g telefonos is egy kezen megszamolhato], de o legalabb kaphat diplomat.
-
gorbep
őstag
Sajnos a progtervező infósoknál is már látni a jeleket, csak nem ennyire gyászos a kép... Mindenesetre ott is felszívódtak már a fejvadászok, akik eddig itt köröztek, és elrabolták a hallgatókat még diploma előtt, és sokuknak csak nyúlt az idő, mert a meló miatt alig haladtak a szakdolgozatukkal. Most már sajnos gond nekik kötelező gyakorlati helyeket is találni, most megy a trükközés, hogy önként lemondanak az amúgy kötelező "munkabérükről", így nagy duzzogva azért felveszik őket.... agyrém...
Ma beszéltem jelentős autóipari beszállító fehérvári automatizálási cégnél dolgozó kollégámmal, azt mondta idén még nem jött megrendelésük, a tavalyi rendelési állományt pörgetik ki. Most egy jelentős autóipari cég kereste meg őket, magyarországi gyárukból kellene gyártósort leszerelni, és Szerbiában összeszerelni, beüzemelni.... No comment...

-
Vesa
veterán
válasz
gorbep
üzenetére
Azért ettől még igen messze vagyunk. Max. csökkentik a termelést, bezárnak 1-2 gyárat, de ez is már vész scenario. Több millió autójuk rohangál az utakon, az utángyártás még évtizedekig megérné akkor is, ha holnaptól egyetlen autót sem gyártanának. Ellenben a kínai autókkal, amiből egyelőre -legalábbis a nyugati világban-, nincs túl sok, a gyártóknak előélete kb. nincs és kétséges a terjeszkedésük is, tehát ha rizikófaktort szeretnénk számolni, akkor jelen állás szerint nem a németek jelentik a nagyobb kockázatot.
Végzős villamosmérnök évfolyam, 75%-uk úgy kapja kézbe a diplomáját, hogy nincs állása..
Ez tényleg rossz hír. Akkor ezek szerint én még időben lebeszéltem a fiamat a villnyász karról BME-n, így fél év után átment mérnök infóra, még le sem diplomázott, már vitték egy amerikai céghez olyan fizetéssel és juttatásokkal, hogy csak pislogok.
-
Vesa
veterán
Akkor gondolom ez testmagasság függő. Nekem sajnos nagyon zavaró volt, a kormány felső része teljesen kitakarta a műszeregységet. Feljebb nem tudtam állítani annyival, hogy átlássak a küllőn, lentebb pedig kényelmetlen volt és már beleakadt volna a térdembe (189cm-el). Ezért kell kipróbálni minden autót alaposan. Amúgy tetszett a design.
-
gorbep
őstag
Nem is a németen volt a hangsúly.... korrektebb lett volna azt írnom... EURÓPAI...

A saját szakmámból ennek ékes példája a KUKA, kizártnak tartotta minden iparági szereplő, hogy ez történjen...
Szerintem akkor a pofon jön felénk, hogy a fal fogja adni a másikat... de ne legyen igazam... (energia árak, vámháború, Trump...)
Tegnapi döbbenet: Végzős villamosmérnök évfolyam, 75%-uk úgy kapja kézbe a diplomáját, hogy nincs állása...
Ilyen, amióta tanítom őket nem volt! Fordítva, előbb volt állásuk, mint diploma a kezükben, cégvezetők hívogattak telefonon, hogy nem tudnék e jó képességű hallgatót ajánlani, 4-5 cég vadászott rájuk, alkupozícióban voltak. Most meg még a duális képzéses hallgatókat is elküldték, akikbe 4 év melót és pénzt fektetett a cég, hogy előnye legyen és beszippantsa a képzés végén. Bocsi, de így jártál. Ez példa nélküli... mindkettő német cég, egyik energetikai óriás, a másik autóipari top10 beszállító... (szándékosan nem írok cégneveket) -
gorbep
őstag
válasz
teppik_amon
üzenetére
Ez az aggály jogosan felmerülhet bármelyik német autónál is... mi lesz ha 5 év múlva letérdel a gyár? Mi lesz ha szélnek ereszti a szervíz partnereket? Nehéz kérdés a jövőbe látás, túl nagy a "turbulencia"...
-
Gabesz87
veterán
válasz
bigmasterg
üzenetére
Á értem. MOndjuk reálisabbnak tűnik. Furcsálltam, hogy egy SUV szerű akárminek ilyen alacsony cw-je legyen.
-
robi-k
őstag
Bár semmi közöm a BYD-hez, de a hivatalos brosúra alapján az BYD Sealion Excellence AWD verzió legfőbb eltérése a Design AWD-hez, hogy az Excellense-ben 91,3 kWh, míg a Design-ben csak 82,5 kWh akkumulátor van.
Az igazi bőr ülések csak amolyan bónusz.Más, inkább műszaki téma: olvasgatva a BYD Atto 2 sajtóanyagait, jól látható a strukturális akkucsomag mélyebb integrálása a karosszériába mint az autó fő teherviselő eleme:
Azaz itt már esélytelen lesz a kisműhelyi "sufnituning" és cellacsere akkuhiba esetén. -
Gabesz87
veterán
Tegnap a topik olvasgatása után ránéztem én is, és épp erre jutottam, hogy a fullos Sealion totál értelmetlen. És ráadásul a Comfort, (ha jól emlékszem a felszereltségi szint nevére) olcsóbb, mint egy fullos Seal U. Most meg azon döbbentem le, hogy a Seal U Cw értéke 0,32, a Sealion-é meg 0,219. Ez azért brutál különbség. Már ha lehet hinni a ChatGPT-nek
Ha ez igaz, ki a fene akar Seal U-t venni
-
bigmasterg
addikt
válasz
teppik_amon
üzenetére
Szerintem nem kell jobban tartani tőlük, mint korábban a koreaiaktól, még korábban meg a japánoktól.
-
2011 óta vezettem kb az összes peugeot személyautot egyikkel sem volt gond a kijelzők látjatóságában, csak sokak számára fura, hogy lentebb kell állítani a kormányt. Nekem külön tetszik, hogy kicsi tud lenni a kormány. Főleg egy kisebb például e208as méretű autóban előny szerintem.
-
nexwo
őstag
Nem álltalános, de megesik.
-
Vesa
veterán
"ellenpélda, hogy Benzines Mercit veszel és baleset esetén hivatalos gyártó sem tud adni másik lökhárítót az 1 éves autóhoz...."
Ezt honnan veszed? Gyári AMG grill, Gyári Spoiler
Rengeteg van. Ellenben pl. BYD Seal-hez nem találtam egyet sem. -
WiZARD
veterán
Az S és az X se lett külsőre új modell a megjelenés óta. Közben meg szép lassan kicseréltek bennük "mindent" és az S a negyedik verziónál tart, az X a harmadiknál (és egyes verziókon belül is folyamatosan vannak változtatások)
Mondjuk S és X téren megint valami történik a háttérben, mert sok (összes?) országban pont ma állították le a rendelést és csak a készletes autókat lehet venni.
Hogy a piac meddig vevő erre, és mikor kell majd külsőleg is új modell az jó kérdés, de a jelek szerint elég sokáig el tudják húzni.
-
Vesa
veterán
válasz
robi-k
üzenetére
Mondjuk nem tudom mi értelme volt az Excellence AWD verziónak, mindössze a valódi bőr és a HUD amit pluszban ad a Design AWD-hez képest. Ez így teljesen értelmetlen, nekem pl. kéne a HUD, de nem kell a bőr. A német túlkavarást sem szeretem az extráknál, de ez a kínai megoldás nem jobb semmivel. Plusz azért kíváncsi lennék ezeknek az extráknak -pl. a vezetéstámogatóknak- a valós képességeire. Nem lenne ez rossz, de 23M-ért drága.
-
-
Vesa
veterán
válasz
WiZARD
üzenetére
Most egyet kell értenem, az embereket ilyen kérdésekben nem feltétlen mozgatja a politika a döntésükben, vagy ha mégis, akkor jellemzően csak hype jelleggel, amíg felkapott a téma.
Akkor már inkább arról beszélnék, hogy az általam látott új Y ismét csak egy faceliftnek tűnik. Valamiért nem jeleskednek a ténylegesen új modellek megalkotásában, de gondolom ez üzleti megfontolás. Ha így is viszik, akkor minek erőlködjenek.
-
nexwo
őstag
El kell szokni a megszokott dolgoknál a benzines/dieseles autóknál ha elektromos van
Ha benzinest tankolsz akkor a kúton kattanásig tankolod két út között és úgy számolsz (a profiknál van műszer ami közvetlen a befecskendezésből számol, persze a folyadék térfogata szintén hőmérséklet függő) Elektromosnál meg a autón kell 100%-nak lennie, és a gyári megadott netto akku teljesítményből lehet kiszámolni a fogyasztást, vagy aksi feszültséget mérve, ha van lehetőség. -
nexwo
őstag
válasz
teppik_amon
üzenetére
Olyan modellek is vannak amikből hibrid és benzines változatok készültek, szóval nincs különbség, de ellenpélda, hogy Benzines Mercit veszel és baleset esetén hivatalos gyártó sem tud adni másik lökhárítót az 1 éves autóhoz....
-
teppik_amon
tag
Egyelőre nem fenyeget az, hogy elektromos autóm legyen (majd ha kormányunk nagyon megtámogatja 0%os hitellel meg - 5-10 millióval).
De én kicsit tartok a Bivajdi-tól meg a kínaiaktól. Milyen ezeknek a szervíze? Mi lesz velük 10év múlva? Nem attól tartok, hogy nagyobb baja lenne az akksinak/motornak, hanem ha lezúzzák elejét hátulját, lehet-e majd alkatrészt kapni hozzájuk? Bemegyek a Bárdiba/unixba tudnak-e adni majd lengőkart vagy rugót? Lesz-e, van-e hosszútávú alkatrész ellátás?
Nyilván ezek olyan kérdések, hogy majd meglátjuk ha odajutunk...(esetleg van valakinek rálátása erre?) -
szerintem a töltési veszteség a fogyasztáshoz tartozik. a tankolásnál se azt számolod az autó mennyit fogyaszt, hanem azt amennyit tankolsz. Sőt elektromos autó esetén DC és AC töltés esetén is az AC töltés fogyasztását fizetet. DC-nél is a töltésnél az autóba kerülő áram AC oldalán mérik, tehát a töltő vesztesége a te költséged.
Ahogy amúgy diesel autónál sincs elektromosnál pláne nincs egyértelműen pontos fogyasztás, mert az időjárás, akkuhőmérséklet minden belejátszik.
-
nexwo
őstag
(Viszont akkor a napelem árát is így kéne leírni, mintha előre megvettél volna x kWh-át)
#15538 Rolly
Értsd úgy hogy a "kút" azt mondja hogy 50 kWh ment bele a kocsiba, de az autó "tankja" meg azt mutatja hogy kevesebb ment bele (45), akkor miért számolod úgy, hogy ez nem egyszeri többletköltség, hanem úgy hogy 45 helyett 50-ek kéne bennelennie, ergo akkor többet fogyaszt
Igen, állandó 20 fokos hőmérsékleten lehetne pontos fogyasztást mérni stb stb. -
nexwo
őstag
A töltési veszteséget inkább jobb a költséghez/tankoláshoz számolni mint a fogyasztáshoz
Illetve ha csak városban használod akkor meg kevesebb a fogyasztás. Toyotával is van hogy elérem a 3,8-atDe persze ha a kiírt modellek között valakinek van mérése, akkor odaírom és azt is hogy valós. (1 hónapig kellene mérni, a megtett út és az felhasznált kWh alapján)
A napelem meg más kérdés, akkor 0 Ft-ot is írhatnék ha csak az autó miatt rendszeresít valaki. -
otthoni áram 0-38-70 ft attól függően, hogy mennyi a fogyasztás / van napelem
nálunk pl 12.000 kWh az éves fogyasztás de 10.000 kWht jelenleg megtermelünk magunknak.szóval az atót én 38 ft-tal számolom
... még pár évig habzsi dőzsi van aztán vége a szadónak 
ja és elektromos autót szerintem 18-20 kWh körül érdemes számolni, mert lehet 15-16 kWht fogyaszt, de van 10% töltési veszteség is, meg télen hidegben (ha csillaggarázsban áll az autó) simán elmegy 3-5 kWh energia a fűtésre / indulás.
Amúgy az e208as 13-18 között fogyaszt (tavasz-ősz és tél) nálunk és csillaggarázsban áll.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Hajhaj
most még is SUC-n töltök. Nem működik a TEA
-
nexwo
őstag

A benzineseket én magam teszteltem, elektromos autóm még nem volt
így adatlap értékek -
nexwo
őstag
válasz
bigmasterg
üzenetére
ha mondasz árat (de úgy hogy a háztartás átlépi a rezsikedvezményezett értéket) akkor okéés belerakom a Vitara mild hibridet is ami 2022-es adat
-
bigdigit
addikt
Hyundai szalonba már van Inster lehet tapogatni. Nekem olyan Ignis modernebb kivitelben.
-
válasz
robi-k
üzenetére
élőben még nem néztem amúgy tetszene, csak asszonykám nem akar kínai autót.
#15524nexwo most a Toyota sajtó eseményén (ahol bejelentették az elektromos és plugin hibrid autók árait volt erről slide, hogy melyik mennyi idő alatt hozza a felárát)
Plugin hibridekre emlékszem, ott 2-3-5 év volt modeltől függően ha főként elektromosan vannak használva. Itt csak üzemanyagot néztek a nagyobb maradvényértéket nem vették figyelembe. Tehát ennél valamivel kevesebb.Plusz elektromos autóknál a cégautó adó is sok lehet. Nekünk egy 200-230 le autó esetén 49e ft / hó lenne tehát évi majd 600e tehát csak a cégautó adón az én céges autómnál 4 évre nézve 2,4 millió körüli a "megtakarítás".
Évi kb 20e kmt megyünk így üzemanyag 850e azaz 4 év alatt 5.8 millió az üzemanyag + cégautó adó. -
nexwo
őstag
-
nexwo
őstag
-
nexwo
őstag
Nem tudom téma-e itt de évente összeszedem az elektromos autók kezdő árait 300 km wltp feledt, illetve egy aktuális fogyasztás összehasonlítás árban tisztán benzines, toyota hybrid és elektromos autók között.
-
robi-k
őstag
Ebben az esetben a BYD Sealion 7-est is megnézheted.
-
válasz
üzenetére
hát mivel a két gyerekülés között nekünk kell a ledönthető középső rész 40-20-40 ülés így szinte minden kiesik ... (Ford Mustang Mache, Porsche Taycan
pl tudja ezt) VW grouptól Tavascan ami tetszene, Kóreaiakkal is szimpatikusak amúgy.
De WLTPben szeretnék 600 fölé menni és akkor eléggé elfogy a választási lehetőség. -
válasz
WiZARD
üzenetére
hát cross sell ... nekem nincs bajom vele az e208nál vettem a csomagtartóba tálcát + rendezőt pluszba és árban akkor jó áron voltak.
Amúgy mi voltunk bent megnézni az e3008at (majd a Junipert is megakarom még nézni) és 10% kedvezményt kaptunk.
Most viszont új autó vásárlás esetén szerintem érdemes kivárni... a Toyota most tolt egy 7 milliiós árcsökkentést a bz4xre ... elvileg a RZ450e Lexus is fog kapni (kívülről nagyon szép autó) bár ezek akku méret / hatótávban nekünk kicsik. De hátha a piacon kicsit beesnek 2-3-4 millióval az elektromos autók ára rövidesen. -
WiZARD
veterán
Azért amikor a peugeot.hu konfigurátort végigpörgettem akkor láttam vicces dolgokat. Ezek képesek voltak berakni az autó konfigurátorba, minden aftermarket vacakot, amit egy autó mellé el lehet képzelni. A hókaparó lapáttól kezdve a nyestriasztó illatosítón át, a szivargyújtós kávéfőzőig

-
válasz
WiZARD
üzenetére
Én 2 autó között vacillálok Model Y Juniper / e3008 long range...
Jelenleg egy árban van mindkettő (Juniperből a launch edition) e3008ból a fullos:
Juniper:
+ jobb fogyasztás / gyorsabb töltés
+ nagyobb csomagtartó
+ jobb fedélzeti rendszer
+ nagyobb teljesítmény / sportosabb
+ feltehetően jobb értéktartás
- 75 kWh akku
- wltp 568 kme3008:
+ wltp 680/700 km
+ nyitható panoráma tető
+ masszázs ülés
+ 101 kWh bruttó akku (96 kWh nettó)
+ 5 év 100e km full garancia ami bővíthatő 8 év 200e kmre
+ kisebb méret (450 cm körüli hossz) így az év 95%ban kényelmesebben használható városban (esetleg e5008)
- lassabb töltés / rosszabb fogyasztás
- kell évi egyszer vonóhorogra rakható csomagtartóÉs ezek alapján nehezen tudok választani, hogy melyik legyen
-
CharlieDrop
veterán
válasz
üzenetére
Az hagyján, de amikor szó volt itthon, hogy e-autót vennénk, a gyerekek egyből csak Teslát ne (12-15 évesek).
Pedig ők aztán semmi politikait nem látnak, fogalmuk sincs, hogy miért ne, de ők cikinek érzik Muskot és nem mondhatni, hogy itthon sok szó esne az amcsi politikáról. -
WiZARD
veterán
válasz
üzenetére
Ha eleve nem akarnék Teslát venni, akkor egy egyéb vásárlása mellé a kirakatba én is odatenném hogy én csak Musk miatt nem vettem, és milyen fontosak az elveim.
Ahogy mint mindenki, fontosnak is tartom az elveimet, egészen addig amíg van (jobb) alternatíva. Nem vásárlok CBA-ba, mert fújj NER (de ha őszinte akarok lenni, akkor amúgy se vásárolnék ott, mert van jobb), próbálom kerülni a NER-es helyeket, de itthon egyre nehezebb és ha útközben megéhezek egy MCD hamburgerre akkor azért megveszem, hiába NER tulajdonú, persze közben anyázok kettőt, de ennyi.
Nem szeretném kínát támogatni semmilyen formában, ezért nem is veszek iphone-t, hanem androidos Samsungot használok. Milyen szépen hangzik, ugye?
(De ha iphone-t használnék akkor kénytelen lennék megvenni, mert egyáltalán nincs alternatíva, emiatt az emberek elhanyagolhatóan kis része térne át androidra.)Akkor vettem Teslát amikor Musk még nem volt ennyire (nyíltan) hülye, de jobb alternatíva hijján valószínűleg most is ezt venném, bármennyire is gyűlölöm a jobboldalt.
Aztán ha nyernék a lottón és lenne pénzem egy Taycan-ra, akkor ha kellően képmutató akarnék lenni biztos azt mondanám hogy csak Musk miatt vettem ezt a Tesla helyett.
(Persze most is mondhatnám hogy asszonynak azért van Leaf, mert Musk...
)Én továbbra se hiszem hogy jelentős számú vásárló döntésében lenne ténylegesen lényegi tényező a politika.
-
törölt tag
válasz
WiZARD
üzenetére
"Szóval majd pár hónap múlva, ha már minden konfigurációban elérhető lesz az Y, akkor érdemes visszatérni a számokra"
Szerintem is. De ahogy a Highland, úgy a Juniper sem fogja megváltani a világot. Musk kavarása nélkül sem tette volna, így meg pláne nem.
"Ha elfogadnánk azt a baromságot, hogy politikai nézetek alapján vásárolnak az emberek autót"
Meg lehet próbálni a homokba dugni a fejünket, sok értelme nincs.
"Jobb oldalon nőnie kellett volna a keresletnek"
Azon a szélsőjobb oldalon, ahol az elektromos autókat alapból elutasítják? Mitől nőtt volna pont ott?
Az ujguros fejtegetésed elég zavaros. Azt tudjuk hogy Európában rengeteg cég elkezded elfordulni a Teslától Musk vállalhatatlan politikai tevékenysége miatt. Nyilván rengeteg magánember is meg fogja tenni.
-
WiZARD
veterán
Vicces ahogy minden híroldal ráugrott a Tesla eladási számaira és a clickbait cikkekben boldogan újságolja hogy az európai vásárlók hogy megbüntetik E.M. politikai nézetei miatt.
Hasonlítják a most januári számokat a tavalyihoz.
Az kimarad, hogy tavaly a Highland még bőven újdonság volt, így feltehetően nagyobb volt a kereslet mint most.
Junipert meg elég sokan várták hónapok óta, miért vennék a régi Y-t? Ráadásul kínában január 9-én bemutatták, sejthető volt hogy hamar lesz itt is.Szóval majd pár hónap múlva, ha már minden konfigurációban elérhető lesz az Y, akkor érdemes visszatérni a számokra.
Ha elfogadnánk azt a baromságot, hogy politikai nézetek alapján vásárolnak az emberek autót, akkor viszont a jobb oldalon nőnie kellett volna a keresletnek, ez hova lett?
Tényleg azok az emberek beszélnek elvekről és fognak emiatt elfordulni a Teslától, akik fujjolnak kínára és ne kínai legyen, mert azok kommunisták, cenzúráznak, Tibet, újgurok, Tienanmen tér, stb, de a made in china iphone-t azért fenntartások nélkül évente megveszik?

-
CharlieDrop
veterán
válasz
Andras6800
üzenetére
Oké, de amint érintkezik a levegővel már más a szitu, nem?
-
FIREBLADE78
addikt
Nem mindegy? Úgyis halálraégsz
-
biga
őstag
ad3: a robbanas lényegében egy gyors égés
Tehat ha begyujtjuk csak siman a benzingözt, akkor azt mondjuk ég. Ha az ad2-ben emlitett körülményeket hozzuk létre, akkor meg azt, hogy robban.Megjegyzem, ha megfelelöek a körülmények akkor kb minden tud robbanni. A viz, a sima por stb is.
-
biker
nagyúr
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Az megvan, hogy ez baromság?
ad1: a benzin nem ég! a benzin gőze ég levegővel keveredve
ad2: robbanni akkor robban, ha egy nagyobb légtérben felgyülemlik nagy mennyiségű benzingőz, és szikra keletkezikRégen ősi poén volt a simson benzintankját kinyitni és meggyújtani a kiáramló gőzt.
-
Andras6800
senior tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Már hogy a fenébe ne égne.. ne is haragudj. Itt pl nem nyitott edényben van, ahol tud párologni és robbanó elegyet képezni a levegővel, hanem mint folyadék.
-
bigdigit
addikt
Prius [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TETKÓS/KOZMETIKUS lámpa eladó
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- NOLAN N91 EVO Louis Special bukósisak N-COM B601S kihangosítóval
- ÚJ MacBook Pro 16" M4 PRO 24GB 512GB Space Black
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen- MS4674, 100% AKKSI
- iMac Pro 27" 2017, Xeon W-2191B 18 core, 64 GB RAM, 8 GB GPU, 1 TB SSD - 27% Áfás (0441AB)
- Alienware 500HZ AW2524HF 24,5" Monitor 27% ÁFÁS
- Lenovo Thinkpad E595 Ryzen 5 3500U, Radeon Vega 8, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ilyen, amióta tanítom őket nem volt! Fordítva, előbb volt állásuk, mint diploma a kezükben, cégvezetők hívogattak telefonon, hogy nem tudnék e jó képességű hallgatót ajánlani, 4-5 cég vadászott rájuk, alkupozícióban voltak. Most meg még a duális képzéses hallgatókat is elküldték, akikbe 4 év melót és pénzt fektetett a cég, hogy előnye legyen és beszippantsa a képzés végén. Bocsi, de így jártál. Ez példa nélküli... mindkettő német cég, egyik energetikai óriás, a másik autóipari top10 beszállító... (szándékosan nem írok cégneveket)
Azaz itt már esélytelen lesz a kisműhelyi "sufnituning" és cellacsere akkuhiba esetén.

így adatlap értékek