- Út a Korea turistaparadicsomba, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ATK Blazing Sky X1 Ultimate Metallic Red gamer egér
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #10160 üzenetére
Tehát még most is Testing van a gépen, viszont a biztonsági támogatottsága nem valami jó, konkrétan jelenlegi tudomásom szerint a Testingre kerül utoljára bármilyen biztonsági javítás az összes branch közül. Így felraktam VM-re a Stablet és azon kisérletezgettem, hogy sikerülhet-e valahogy játékra alkalmasabbnak varázsolnom. Hiába vannak új csomagok Testingen, ha egyszer nem a biztonságos használatra találták ki.
Nem igazán van fogalmam a hálózati biztonságról és konkrétan torrentezek (legális dolgokat osztok meg), így van bennem egy ilyen ösztönös tartás, hogy torrentezés közben betámadják a sérülékeny rendszeremet. Ami talán egy beavatott-tabb személy részére sületlenségnek hangzik, vagy mégsem, nem tudom, jobbnak érzem a békességet.
Így a VM-be felrakott Stablehez hozzáadtam a backports repókat és upgradeltem, majd neten nézelődtem, hogy van-e valami kerülőút a frissebb csomagok Stablere telepítéséhez, de valszeg nincs.
-
válasz
bambano #10151 üzenetére
Tehát a Debian honlapjáról letöltök külön egy testing csomagot, majd terminálból feltolom. Ez így működhet? Viszont updatelni megint csak manuálisan fogom tudni, ha jól gondolom, mert sources.list-ben csak az alap bullseye és a bullseye-backports repók vannak megadva forrásnak.
-
Sziasztok,
A jelenlegi Stable kiadásban egy 2021-es firmware-amd-graphics csomag van. Próbáltam backportsból frissíteni, de szintén egy 2021-es csomag van benne, csak pár hónappal újabb.
Másik repóból tudom-e frissíteni, vagy ez nem ajánlott? 2021-es driver azért nem mai, nyilván a Stableben nem az újság a cél, hanem a stabilitás, ezt értem.
-
Feltettem a Gnome Boxest, mert megmondom őszintén kicsit tartok a KVM telepítésétől. Nem vagyok tisztában magával a telepítés módjával és, hogy milyen csomagokra van szükség a normális működéshez. A Synaptic szerint tartalmaz a rendszerem "qemu" tartalmú csomagokat és, ha beírom terminálba, hogy "sudo kvm", akkor felugrik egy ablak, de kb. ez nekem még magas, mint a Tátra.
A Gnome Boxes full egyszerű, most felraktam rá az OpenSUSE Leapet. Tök egyszerű használni.
-
válasz
urandom0 #10142 üzenetére
Köszönöm! Tudatlanságomnál már csak szerénységem nagyobb mértékű. Nézek egy tutorialt hozzá Tubeon, ha van, illetve a Gnome Boxesre is ránézek.
Inkább más Linux disztrók kipróbálása végett kellene a virtualizáció. Windowsos gépem van egy tartalék, az végülis nem fontos.
-
Sziasztok,
Debian Testingre lehetséges Virtualboxot telepíteni? -
Üdv,
Bookwormben módosítottam a sources.listet és hozzáadtam a sorok végéhez a non-free-firmware komponenst.A kérdésem az lenne, hogy mind a négy lehetséges komponenst érdemes használni, vagy pl. elég kevesebbet? Arra gondolok, hogy a non-free-firmware tartalmazza a non-free-t is, vagy ilyen nincs, mert ezek mind különállóak?
-
Sziasztok,
Feltelepítettem a Bullseyet, majd frissítettem az összes csomagot backportsra. Frissítést követően letöröltem a Steamet, mert valamilyen érthetetlen okból nagyon lassú volt a letöltési sebesség rajta és gondoltam újratelepítem.
Valamiért nem engedi, ezt írja ki a terminál:
****@****-desktop:~$ sudo apt install steam
[sudo] **** jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
steam:i386 : Függ ettől: libudev1:i386 de az nincs telepítésre megjelölve
Ajánlja: libasound2-plugins:i386 de az nem telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza. -
Hát már, ha az űrbe is a Debiant viszik, akkor csak jól járok ezzel a rendszerrel. Amúgy szeretem, mint kezdő felhasználó is. XFCE-vel nagyon gyors és "smooth" még öreg gépen is.
-
Sziasztok,
Debian régebbi verzióit honnan tudnám letölteni? Konkrétan a Debian 6-ra (Squeeze) lennék kíváncsi. -
Sziasztok,
Láttam egy olyan opciót, hogy be lehet tenni sources.list-be a backports repót.
Ennek lehet értelme? Testinget használok. -
"a kezdőben azt írták, hogy jujj Debiant ne"
Nem tudom, nekem Ubuntu után ez volt a második disztróm és rajta is maradok, eddig úgy érzem. A szerencsém az, hogy tényleg van egy közösség, ahol tudok kérdezni, ha bajom van, meg YouTube-on is van egy rakás útmutató videó. Talán egyszer a Fedorát még kipróbálom. A GNOME 43 pedig baromi jó, nekem nagyon bejön. -
válasz
bambano #10045 üzenetére
Akkor ez itt nem érdekes?
Szerk.: bocs, hogy ilyen hosszú lett.feci@debian:~$ su --
Jelszó:
root@debian:/home/feci# update-initramfs -k all -u
bash: update-initramfs: parancs nem található
root@debian:/home/feci# sudo update-initramfs -k all -u
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.0.0-5-amd64
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/ip_discovery.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega10_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_7_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_7_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_0_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_0_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/aldebaran_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_4_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_4_toc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_toc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi10_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_4.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/smu_13_0_7.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/smu_13_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_2_1_dmcub.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_2_0_dmcub.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_1_4_dmcub.bin for module amdgpu
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.0.0-4-amd64
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/ip_discovery.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vega10_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi12_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_7_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_7_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_0_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_0_sos.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/aldebaran_cap.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_4_ta.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/psp_13_0_4_toc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_imu.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_toc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_rlc.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mec.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_me.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_pfp.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sdma_6_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/sienna_cichlid_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/navi10_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_2_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_1_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mes1.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/gc_11_0_0_mes.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_4.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_2.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/vcn_4_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/smu_13_0_7.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/smu_13_0_0.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_2_1_dmcub.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_2_0_dmcub.bin for module amdgpu
W: Possible missing firmware /lib/firmware/amdgpu/dcn_3_1_4_dmcub.bin for module amdgpu
root@debian:/home/feci# -
Sziasztok,
Debian Bookworm csomagfrissítés során gyakran dobál fel a terminál AMDGPU-val kapcsolatos "missing" üzeneteket. Most nem ülök a gép előtt, nem tudom őket megmutatni, pusztán gyanítom, hogy nem megfelelően telepíthettem a videókártyám drivereit (RX 5700 XT).
Az alábbi útmutatót találtam a hivatalos Debian weboldalon. [link] Jó lehet, ha ezen a szálon újrakezdem az egészet? Elvileg:# apt-get install firmware-amd-graphics libgl1-mesa-dri libglx-mesa0 mesa-vulkan-drivers xserver-xorg-video-all
-
válasz
ubyegon2 #10030 üzenetére
Nem tudom figyelj, külföldi fórumokon (meg leginkább Redditen) osztják az észt, hogy a 980 nem jó, mert nincs rajta DRAM. Én meg úgy vagyok vele, hogy fogalmam sincs, mert nem tudom megítélni alapvető tudás meg gyakorlat nélkül.
Amúgy szerintem jó. Most mondják, hogy hamarabb is hal meg, de hát... 300 TBW meg 5 év gyártói garancia és csak az oprendszer megy rajta meg annak a programjai.... A játékok megint egy másik 980-as Samun vannak.
-
Sziasztok,
Azon agyalok, hogy a legfrissebb Debian verzión kívül nem használok jelenleg más Linux rendszert és, hogy a jelenlegi 500 gigás Samsung 980 ssd-m talán "kicsit" overkill lehet neki. Ezen az SSD-n CSAK és kizárólag maga a rendszer fut, minden mást másik meghajtókra pakolok (játékokat, filmeket, adatokat, stb.). Lehet el kéne adnom és venni helyette egy kisebb, szintén NVME m.2 SSD-t, de valami olyat, amin van DRAM is. Maga a rootom nincs 17 giga, most nézem...
Debiannak csurig pakolva mekkora SSD lehet elég?
-
Az új gnome 43-at használja valaki? Elég jól néz ki.
-
válasz
ubyegon2 #10017 üzenetére
Fogalmam sincs, hogy miért raktam el ezt a parancsot. Egy txt-be írogattam be őket, aztán egy másik fórumon szóltak, hogy lehet shell scriptet csinálni, amivel egyszerre tudok mindent telepíteni, nem kell copy+pastezni egyenként.
De akk. kiveszem.
"Nem tudom, mit akarsz ennyiszer telepíteni, hogy külön scriptet csinálsz hozzá!?
"
Gyorsabb, kényelmesebb, praktikusabb így. -
Összedobtam életem első shell scriptjét. Tudnátok véleményezni? Hideg-meleg jöhet, mit lehetne jobban, másként csinálni.
A célja csak annyi lenne, hogy új rendszer feltelepítése után ne kelljen egyesével bepötyögnöm minden csomagot, csak magától tegye fel.#!/bin/bash
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -y
sudo apt-get autoremove --purge
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt install firmware-linux firmware-linux-nonfree libdrm-amdgpu1 xserver-xorg-video-amdgpu -y
sudo apt install mesa-vulkan-drivers libvulkan1 vulkan-tools vulkan-validationlayers -y
sudo apt install mugshot gnome-system-tools -y
sudo apt install network-manager-gnome -y
sudo apt install gnome-disk-utility -y
sudo apt install gnome-software -y
sudo apt install gdebi -y
sudo apt install papirus-icon-theme -y
sudo apt install plank -y
sudo apt install neofetch -y
sudo apt install vlc -y
sudo apt install cpu-x -y
sudo apt install kdeconnect -y
sudo apt install audacious -y
sudo apt install apt-xapian-index -y
sudo update-apt-xapian-index
sudo apt install ufw -y
sudo ufw enable
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -y
sudo apt-get autoremove --purge -
válasz
ubyegon2 #10007 üzenetére
"Ráadásul a képen látható kernelt nem is a hivatalos tárolóból tetted fel,"
Wat. Mármint nem main? Nem értem.Mondjuk nekem fontosabb lenne a stabilitás, de a Bullseye-on meg a Deep Rock Galactic elég gyengén futott. Hát nem tudom, lehet újrahúzom majd a stablet, azon gondolom sokkal kevesebb a biztonsági rés, mint a testingen.
-
válasz
ubyegon2 #9993 üzenetére
"De tudatosan? Mármint tisztában vagy a különbséggel su és sudo között? (ha nem, akkor ugye minek)"
Hát, nem igazán értem. A su-val lépek be a terminálba rootként, amúgy meg felhasználóváltással tudnék bármit is csinálni benne, ha nem rakom be a mezei profilom a sudoersbe. Ha benne vagyok a sudoersbe, akkor meg sudo-val is tudok rendszergazdai jogosultságot igénylő dolgokat csinálni.
"Mármint a Win? Lófüttyöt, az úgy a legbiztonságosabb, ha soha nem látja egyik meghajtóm nyomát se!
"
Hát nem tudom. Mindenesetre nálam mindig volt egy görcs Windows alatt, hogy valami vírust összeszedek, amire végülis kevés az esély, ha ésszel "biciklizek" az interneten, de ki tudja... Önmagában vicc, hogy egy külső víruskereső programot még ajánlott feltenni rá, mert a virtuális kártevők garmadája lesi kiéhezetten a júzer adatokat a nap 24 órájában.
Szerk.: régen amúgy XP meg Millenium alatt kelt-feküdt a rendszerem, mert minden Warezos sz*rt összeszedtem, ami csak létezett. Míg el nem kezdtem dolgozni, addig crackelt játékon kívül más nem volt a gépemen, velük együtt meg jöttek a sz*rok is. Amint lett pénzem fel is regeltem a Steamre.
-
-
válasz
#63718632 #9982 üzenetére
Uhh...hát ez mégse lesz olyan könnyű, mint gondoltam.
Szerk.: Az Xfburnnel jártam így valamelyik nap Synapticban, hogy törölni akartam a csomagot és a függőségeit is jelöltem eltávolításra. Nem emlékszem rá pontosan, azt hiszem a Whisker menü tűnt el meg még pár Xfce-hez tartozó elem. -
válasz
#63718632 #9979 üzenetére
Köszönöm, értem. Láttam egy olyan YouTube videót, ahol a feltöltő egy minimal netinstallból pakolgatta össze csomagonként a saját rendszerét. Egyfelől csodáltam a tudását, másfelől praktikusnak tűnt az egész. Nyilván Ő nem 2 hete kezdte a Debiant tanulni.
De lényegében nem minimalizálni akarom a rendszert, csak a nem használt alkalmazásokat eltávolítani. Ehhez meg a Synaptic is elég.
Szerk.: amúgy ez nálam csak egy ilyen esztétikai dolog. Ne legyen olyan dolog a gépen, amit nem fogok soha használni. Win10-nél is leszedegettem a gyári alkalmazásokat debloaterrel. Azok sem zavartak sok vizet, csak... minek legyen a gépen? -
válasz
#63718632 #9962 üzenetére
Nálam a live iso tele volt szeméttel. Ilyen thai terminalt meg nem tudom még milyen szótárakat pakolgatott fel, amire az égadta világon semmi szükségem nem volt.
A DVD verzió volt sallangmentes, viszont ott kellett a netkapcsolat, mert onnan is töltögetett le csomagokat.
-
-
válasz
ubyegon2 #9957 üzenetére
Am. Én idén már egyszer próbálkoztam év elején Linuxozni, az Ubuntuval kezdtem. Nem jött be, akkor még olyan játékok is mentek a gépemen, ami csak Windowson létezik. Azokat mostanra elhagytam, szóval semmi sem indokolja, hogy továbbra is a Windows mellett maradjak. A másik meg, hogy kemény pénzeket fizetsz egy olyan termékért (ha full legális), ami kb. a hátsódba is benéz. Oké, ez az okostelefonnál is igaz.
Volt bennem félsz, mert 20-25 év felhasználói Windowsozás után Linuxra váltani... korábban hallottam egy-két mondatot róla, hogy ilyen parancssoros felület, meg nagyon nehéz kezelni. Visszagondolva anno a főiskolai könyvtárban is valamelyik Linux futhatott, csak a webböngészőt tudtam rajta megnyitni, semmi mást nem engedett, ennyiből hülyebiztos rendszer lehetett, mert az egyik hülyét (engem) visszatartott, hiába kattingattam kíváncsiságból mindegyik ikonra az asztalon, nem voltak végrehajthatóak.
A másik amitől tartottam, hogy a Windowsos és a Linuxos fájlrendszerek között majd biztos nem lesz átjárás. Simán van. NTFS-re formázott USB-vel (elvileg) olyan fájlt pakolgatok ide-oda, amilyet akarok. Jópofa rendszer és tetszik, hogy egy pár szavas paranccsal minden létező programot frissíteni tudok a rendszeremen, nem kell külön megnyitogatni mindet, mint Windowsnál. Okosan kitalált dolog ez.
-
válasz
ubyegon2 #9951 üzenetére
"nagyon haladó tudásszintű és rendszerüzemeltetést is profin űzi Debianon"
Én tényleg nagyon csak az alapokat értem a számítástechnikában, VISZONT... a napokban gondolkoztam el azon, hogy mekkora jövő lehet a Linux rendszerekben, mert egyre népszerűbbek. Egyre több cég van, ahol a desktop gépeken Ubuntu van, például. Fedorát is olvastam már.
Egyetlen dologtól tartok, hogy ennek a közösségorientált gondolkodásmódnak egyszer vége lesz. Pl. a Debiant felvásárolja valamelyik nagy cég. Vagy csak valamelyik kezelőfelületet. A GNOME honlapján a G*ogle fel van tűntetve szponzorként, ami nem túl biztató. Az Ubuntut fejlesztő Canonicalnak volt közös projektje a M*crosofttal. Etc.
-
válasz
ubyegon2 #9949 üzenetére
Nyugtával dicsérem a Napot, magyarán még ilyen rövid idő alatt nem futottam hibába.
Egyébként tényleg ennyit csináltam csak, hogy a Bullseyet átírtam Bookwormre. Ezek szerint műxik.
deb http://deb.debian.org/debian/ bookworm main non-free contrib
deb-src http://deb.debian.org/debian/ bookworm main non-free contrib
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-updates main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian bookworm-updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free
-
-
Megy a testing telepítő, azonnal felismerte a hálókártyát...
Kíváncsi leszek majd a rendszerre, hogy miben más. Szóval most netkapcsolat mellett telepítek.
-
Más. A LibreOffice Calc borzalmasan lassú, pedig semmi sem indokolja, mert a lehetőségekhez képest combos a gépem. Valami 7.0-s verzió és többen is panaszkodtak rá. Hátha ez is javul a Bookwormben.
-
válasz
ubyegon2 #9938 üzenetére
Köszönöm! Nem működik, felpakoltam, de semmi. Szerintem lehúzom a bookworm iso-ját és felrakom azt.
feci-1@main:~$ apt list firmware-iwlwifi
Felsorolás... Kész
firmware-iwlwifi/now 20221012-1 all [telepítve, helyi]
N: 1 további verzió van. A megjelenítéséhez használja a „-a” kapcsolót -
válasz
ubyegon2 #9934 üzenetére
feci-1@main:~$ sudo lshw -C network
*-network
description: Network controller
product: Intel Corporation
vendor: Intel Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:05:00.0
version: 1a
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress msix bus_master cap_list
configuration: driver=iwlwifi latency=0
resources: irq:33 memory:fc700000-fc703fff
*-network
description: Ethernet interface
product: RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
bus info: pci@0000:06:00.0
logical name: enp6s0
version: 15
serial: d8:bb:c1:3c:f0:25
capacity: 1Gbit/s
capabilities: pm msi pciexpress msix bus_master cap_list ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=r8169 driverversion=5.10.0-19-amd64 firmware=rtl8168h-2_0.0.2 02/26/15 latency=0 link=no multicast=yes port=twisted pair
resources: irq:38 ioport:e000(size=256) memory:fc604000-fc604fff memory:fc600000-fc603fff
*-network
description: Ethernet interface
product: RTL8125 2.5GbE Controller
vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
bus info: pci@0000:2a:00.0
logical name: enp42s0
version: 04
serial: d8:bb:c1:3c:f0:24
capacity: 1Gbit/s
capabilities: pm msi pciexpress msix vpd bus_master cap_list ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt-fd autonegotiation
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=r8169 driverversion=5.10.0-19-amd64 firmware=rtl8125b-2_0.0.2 07/13/20 latency=0 link=no multicast=yes port=twisted pair
resources: irq:40 ioport:d000(size=256) memory:fc500000-fc50ffff memory:fc510000-fc513fff
*-network
description: Wireless interface
physical id: 1
bus info: usb@1:2.4
logical name: wlxf4f26d1666a7
serial: f4:f2:6d:16:66:a7
capabilities: ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=ath9k_htc driverversion=5.10.0-19-amd64 firmware=1.4 ip=192.168.0.69 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11
feci-1@main:~$ -
-
válasz
ubyegon2 #9934 üzenetére
Network:
Device-1: Intel driver: iwlwifi v: kernel port: N/A bus ID: 05:00.0
chip ID: 8086:2725 class ID: 0280
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel port: e000 bus ID: 06:00.0
chip ID: 10ec:8168 class ID: 0200
IF: enp6s0 state: down mac: d8:bb:c1:3c:f0:25
Device-3: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: Micro-Star MSI driver: r8169
v: kernel port: d000 bus ID: 2a:00.0 chip ID: 10ec:8125 class ID: 0200
IF: enp42s0 state: down mac: d8:bb:c1:3c:f0:24
Device-4: Qualcomm Atheros AR9271 802.11n type: USB driver: ath9k_htc
bus ID: 1-2.4:4 chip ID: 0cf3:9271 class ID: ff00 serial: 12345
IF: wlxf4f26d1666a7 state: up mac: f4:f2:6d:16:66:a7 -
válasz
ubyegon2 #9927 üzenetére
Ok. Szerintem beveszek egy Xanaxot. Leakartam törölni valami Xfburn nevű full fölösleges appot, vele együtt letörölte a Synaptic az xfce4-goodies csomagot is, amivel teljesen elment az egész Whisker menü meg a többi beállításom.
Milyen idióta függőség ez 2022-ben, hogy egy CD író program függ a desktoptól?
-
válasz
bambano #9925 üzenetére
Hujaj azt hiszem ez már nekem mandarinul van.
olyat lehet csinálni, hogy minimális Debian telepítés egy asztali környezettel utána meg Én pakolgatom össze az egész rendszerthez az appokat? Amolyan virtuális legózás.
Így nem kellene minden szemetet pl. Thai terminal (wtf?) utólag letakarítanom, hanem csak eleve az lenne fent, amit fent akarok látni. Megjegyzem a Win10be pont ezt utálom. Feltelepítem és alapjáraton tele van szeméttel, vastagon. Takarítsd ki, konfiguráld be, elmegy vele egy nap.
-
válasz
ubyegon2 #9922 üzenetére
"Ez érdekes, mert nálam minden Debianon default fenn volt a Gdebi"
Hát nem vágom Én se. Fura ez a kiadás, mert olyan csomagok voltak előre telepítve, ami szvsz nettó bloatware, fontos dolgok meg hiányoztak.
Igazából azt telepítettem, amiről pár napja beszéltünk (debian-live-11.5.0-amd64-xfce+nonfree.iso), szóval... valószínűleg a stable lehet ilyen, kíváncsi vagyok, hogy a testing milyen. Gondolom eleve frissebb csomagverziók és más csomagösszetétel. -
válasz
ubyegon2 #9919 üzenetére
Valami Xarchiver akarja megnyitni a programot folyton, de ez úgy néz ki, mint egy átlag tömörítő progi, ami valamit kicsomagolni akar.
Felraktam a Gdebit és azzal sikerült telepítenem. De az AppImage-dzsel is működött, de azt olyan érdekes. Olyan, mint egy portable mód a Windowsos progiknál. -
XFCE-s Debianhoz telepítettem a Gnome Szoftvert, mert hiányzott a grafikus felület. Valahogy nem áll kezemre a Synaptic, pedig egy logikusan felépített csomagkezelő és muszáj lesz megtanulnom. Túlzottan megszoktam a grafikusan rendelkezésre álló felületeket, mint pl. Google Play, vagy Microsoft Store, ilyesmik. Azok hülyebiztosak. Van egy nagy ikon, alatta a szoftver neve, rákattintasz, telepíted. Itt viszont vannak függőségek, más a helyzet, nem mindegy mit-hogyan telepítesz.
Eddig bejön a Debian. Nem könnyű, de azt hiszem egyenlőre több potenciált látok benne.
-
Sziasztok,
Debianhoz létezik olyan szoftver, mint a CrystalDiskMark? Olvasási és írási sebesség vizsgálat. -
Találat:1 http://security.debian.org bullseye-security InRelease
Találat:2 http://deb.debian.org/debian bullseye InRelease
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
Minden csomag naprakész. -
válasz
#63718632 #9898 üzenetére
Nem próbáltam, mert közben olvastam Ubyegon2 hozzászólását, hogy ne változtassak a tükrön, mert az a jó, ami ott van. Nálam ezt mutatja a "
cat /etc/apt/sources.list":
# See sources.list(5) manpage for more information
# Remember that CD-ROMs, DVDs and such are managed through the apt-cdrom tool.
deb http://deb.debian.org/debian bullseye main contrib non-free
deb http://security.debian.org bullseye-security main contrib non-free# Uncomment if you want the apt-get source function to work
#deb-src http://deb.debian.org/debian bullseye main contrib non-free
#deb-src http://security.debian.org bullseye-security main contrib non-free -
válasz
ubyegon2 #9893 üzenetére
Próbálkoztam Ubuntun meg Xubuntun, de csak tényleg a felhasználás volt a lényeg, ott meg terminálba csak kb. annyit csináltam, hogy frissítettem a csomagokat. Itt pedig már telepítés után elakadtam. Van különbség, de elvileg ez a disztró jobb, így maradok egyenlőre ennél. Nagyobb mélységekbe nem fogok menni, csak egy stabil és ingyenes oprendszer kell a másodlagos gépemnek.
-
válasz
#63718632 #9885 üzenetére
Igazából előtte belerondítottam a sources.list-be, mert olvastam valami quora bejegyzésben, hogy a cdromos sorokat töröljem ki. Kitöröltem, után a terminál hibaüzeneteket dobált ki az apt updatere. Szóval valahogy vissza kellett állítanom az eredeti helyzetbe és ezt írtam be rootként:
sudo cp /usr/share/doc/apt/examples/sources.list /etc/apt/sources.list
Ezután apt update és most megy. Amit írtál azt meg sem tudtam csinálni, mert a cdromos sorokat előtte kitöröltem.
Azt hiszem az volt a gond, hogy telepítés közben nem adtam hozzá hálózati tükröt. -
válasz
bambano #9878 üzenetére
Értem mit mondasz. A probléma azt hiszem az volt, hogy a wifihez nem tudtam csatlakozni, mert jelszavas, viszont egy terminál alapú kezelőfelületben fogalmam sincs, hogy hogyan tudtam volna ezt megoldani. A telepítő először valami firmware hibaüzenetet is küldött, amit nem tudtam hová tenni, lévén a Xubuntus telepítővel ilyen problémám nem volt korábban.
Reggel feltelepítettem az Xfce-s Debian iso-t és az égadta világon semmi gond nem volt. Minden megy úgy, ahogy mennie kell, viszont tesztelni még nem volt időm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bluetooth hangszórók
- Milyen videókártyát?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- CNC topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 16 256GB,Kábel,12 hónap garanciával
- LG 27UN880-B - 27" IPS ERGO - 3840x2160 4K - 60Hz - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync - Mac
- AKCIÓ! EZÜST! RITKASÁG! Surface Pro 11 Qualcomm Snapdragon X Elite 16GB 512GB OLED 120Hz Gar!
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3292
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest