Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Amatőr csillagászat (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:10:49

LOGOUT.hu

Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1751) Nimda válasza popey37 (#1750) üzenetére


Nimda
addikt

rendben :)

(#1752) Nimda válasza popey37 (#1750) üzenetére


Nimda
addikt

Úgynézki veszek egy EQ5- öst, de mivel új lesz, szedhetem majd ezt is szét, zsírozás, tisztítás stb. Nem mintha az EQ3 nem lenne elég, de hajt a kíváncsiság. Fotózni nem fogok, tehát az irány megvan, ezért az HEQ sorozat kimarad az életemből, mert számomra amúgy is irreálisan drága. Az EQ5 meg kiszolgál majd egy életre.

[ Szerkesztve ]

(#1753) 66zio


66zio
aktív tag

Végre jó idő és dolgozni se kell holnap. Ma megpróbálom becserkészni a Jupitert és a Szaturnuszt is. Kár, hogy fent van a Hold. Éjfélkor megyek ki. Drukkoljatok. Nagyon várom, hogy mit fogok látni. (Sw 90/900) Tippre jó kicsik lesznek. De örülnék, ha a Szaturnusznak a gyűrűjét nem csak derengve hanem jól látnám.

(#1754) Nimda válasza 66zio (#1753) üzenetére


Nimda
addikt

Nah, mit láttál? Sajnos én most pont éjszaka dolgozom, és nem a szabad ég alatt.

(#1755) 66zio válasza Nimda (#1754) üzenetére


66zio
aktív tag

Amikor este elindultam még tiszta volt az ég. Fél kettőig voltam de eléggé hirtelen felhős lett. Szerencsére a két kiszemelt égitestre volt időm.
Csodálatosak, még így a nem teljesen megfelelő látási viszonyok és a Hold mellett is. A Szaturnusszal kezdtük. Már a legkisebb nagyítással is jó volt, de igazán élvezetes a 10mm-es okulárral volt. Sárgább volt, mint vártam én szürkébbre számítottam, de ezen kívűl az amire vártam. Még azt is látni, hogy a gyűrűt épp a bolygó melyik része takarja ki.

Utána következett a Jupiter. Ezt tudtam, hogy látni fogom de mégis furcsa volt, hogy mennyire láthatóak a holdjai. Maga a Jupiter túlságosan fényes volt. Viszont így is lehetett látni két sávját is legalább. Ezzel lehet valamit csinálni, hogy több részlet jöjjön elő?
Utána egy pillanatra rá tudtunk nézni Marsra meg a Holdra de akkor már nagyon sok felhő volt, úgyhogy hazajöttünk. Kicsit kapkodósra sikerült, de első élménynek nagyon jó volt így is. Legközelebb jobbam felkészülök, mit kell jobban megfigyelni, Jupiter mely holdjai látszódnak stb, mert most láttam mellette közel három holdat, de távolabb is láttam valamit amit nem tudtam eldönteni, hogy a holdja-e vagy csak egy halványabb csillag.

(#1756) popey37 válasza 66zio (#1755) üzenetére


popey37
addikt

szürővel le lehet szedni, a jupitert sárga szürővel szokták lesni

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1757) popey37 válasza Nimda (#1752) üzenetére


popey37
addikt

használtat vegyél kizárólag, 70% áron megkapod

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1758) Nimda válasza popey37 (#1757) üzenetére


Nimda
addikt

Jelenleg sehol nincs használtan. Kitudja mikor lesz, a várakozás meg nem az erősségem. El tudom adni közel új árában az EQ3 -at, az EQ5 meg már úton van, holnap hozza a futár.

66zio hát ez is több, mint amit én látok a 72 -el, de nem is ezért vettem (mondjuk egy 2,5x TV biztosan mutatna valamit, volt aki az 5x -t is bepróbálta vele). Mostanában időm sincs bámészkodni, a szabi még messze van. A színszűrőkhöz nem értek sajna, erről én sem találtam irodalmat. A kezdőknek szánt könyvekben igazán megemlíthették volna alapszinten.

[ Szerkesztve ]

(#1759) 66zio válasza popey37 (#1756) üzenetére


66zio
aktív tag

Ilyen belépő kategóriás távcsőre is érdemes? Olyan 5k ért már van, majd lehet beruhazok egyre, vagy itt is fontosabb a drágábbat venni? A 15 ezres kategóriát?

(#1760) popey37 válasza 66zio (#1759) üzenetére


popey37
addikt

ha kell szürő szólj és rendelek egy egész szettet, abban van egy hold és egy másik CPL szürő, meg 5 db színszűrő: kék, sárga piros zöld narancs. és kb, 10.000 ft.
lejjebb mutattam mit tudok rendelni, lehet választani is.
nekem is ilyenek vannak, hibátlanok. holdhoz meg egy polarizációs szűrő párt kell venni,

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1761) Nimda


Nimda
addikt

Megérkezett az EQ5.

Most vagy én vagyok ilyen szerencsétlen, vagy ez tényleg ilyen szar. Jobb jelzőt most nem tudok rá mondani. Titkon reméltem, hogy a magasabb kategória, nagyobb figyelmet kap, hát nem. Kibontva a gyárilag lezárt csomagot, gyakorlatilag használhatatlan a cucc. Az első dolgom volt a finommozgatást ellenőrizni, hát valami borzalom. Egy teljes fordulatot nem tudtam vele megtenni, mert szorult, akadozott, olyan érzésem volt, mintha fém nyírná a fémet. Azonnal le is álltam vele és szétkaptam. Az egyik csapágyban pl. érezhetően sorja lehetett, alig tudtam kiimátkozni belőle. Az első kérdés ami megfogalmazódott bennem, hogy a kínaiknál nincs minőségellenőrzés? Egy százezres cuccnál illene legalább beállítani, kalibrálni a mechanikai elemeket, hamár a fémsorjáktól sem teljesen mentes a cucc. De nem, a kínaiak csak egyszerűen bekenték valami ragacsos takonnyal az egészet, majd gyorsan összecsavarozták, persze minden csavart tökig húztak és szerintük kész is van a mount. Az EQ3 sem volt jobb, de annál legalább nem volt olyan érzésem, hogy elnyírom a fogaskerekeket.
Aki eddig nem tapasztalt ilyet, az azért van, mert nem újonnan vette és az előző gazdája már szépen kitakarította és belőtte.
Az asztrofotós topikban is panasz van a HEQ előtti mountokra, de nem hittem volna, hogy ennyire gáz a helyzet. Visszavinni nem fogok egy 20+ kilós cuccot, mert feltételezem a következő sem lett volna jobb. Most 2 nap aktív szerelés, beállítás következik.

[ Szerkesztve ]

(#1762) kuyarashi válasza Nimda (#1761) üzenetére


kuyarashi
őstag

Amíg nem szedted szét, takarítottad ki teljesen és zsíroztad újra, addig nem jön ki belőle a maximum. A belsejében a szokásos fémforgácsok és zsírhoz alig hasonlító kenőanyag biztosan ott lesznek.

Popeye biztosan kifejti még jobban.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#1763) Nimda válasza kuyarashi (#1762) üzenetére


Nimda
addikt

Hát ez a szomorú. Itt már el is dőlhet egy kezdőnél, hogy így nem folytatja tovább. Amikor megveszel valamit, joggal várjuk el, hogy az azonnal használható legyen házi mókolás nélkül. Nem hogy a maximum, de a minimum szintet sem éri el. Ez nem filléres hobbi, van aki súlyos pénzeket tesz bele, főleg egy asztrofotós. Kiváncsi lennék amúgy, hogy a forgalmazók évente hány mechanikát adnak el és abból hányra van panasz. Vagy itt a vásárlók műszaki vénájára alapoznak, hogy -ha baj van úgyis megmókolja otthon- ? Az EQ mechanikákra 5 év garancia van, hát kíváncsi lennék, mit tennének ilyenkor, vagy maga bolt kezdené el javítgatni?

[ Szerkesztve ]

(#1764) kuyarashi válasza Nimda (#1763) üzenetére


kuyarashi
őstag

Így is megveszik. A kínainak pedig ez épp elég.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#1765) Nimda válasza kuyarashi (#1764) üzenetére


Nimda
addikt

Mondjuk nem sok konkurense van a piacon, illetve ebben az árszegmensben. Talán a Celestron.

(#1766) popey37 válasza Nimda (#1765) üzenetére


popey37
addikt

a celestron ugyanilyen szar, volt hozzá szerencsém.
sajna a kinai tömegtermelés miatt ez ilyen, az egészvilágra ők szálitják. gondolhatod, hogy nem 10 db-ot csinálnak belőle naponta.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1767) kuyarashi válasza popey37 (#1766) üzenetére


kuyarashi
őstag

12-t. :DDD

Úgy tudom, hogy a Celestron - mint márka -, anno egész minőségi volt, csak az utóbbi 5-10 évben hígult fel.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#1768) Nimda válasza kuyarashi (#1767) üzenetére


Nimda
addikt

A Skywatcher ha jól tudom kanadai cég mégsem, tajvani. Nem hiszem el, hogy nem kapnak visszajelzést, hogy az összeszerelő üzem 90% kalap kakit gyárt. Nem lenne rossz amúgy a termék, ha nem csak a pneumatikus csavarhúzóig jutna el a munkások tudata, hanem lenne aki kalibrálja is a cuccokat, vagy minimum látja egy quality inspector (ami tuti van is, csak ez náluk kimerül valami kezdetleges vizuális szabályozásban)

Szerintem a SW sem volt rossz régen, legalábbis pár éve még kevesebb volt a panasz.

Nekem kb. 15 perc volt beállítani a finommozgató dec/ra karokat, hogy az némi holtjátékkal ugyan, de vajsimán működjön. (Sajnos a szerkezetéből adódóan nem lehet kiküszöbölni teljesen a kotyogást, illetve igen, de akkor szorulni fog bizonyos szögeknél) Csak ennyi kéne és akkor nem lenne használhatatlan szar a termék. A holtjátékot meg csak úgy lehet minimalizálni, hogy kissé decentralizáljuk a súlyelosztást.
Amúgy készen van a cucc, legalább annyi haszna volt a szétszedésnek, hogy megismertem a felépítését.

[ Szerkesztve ]

(#1769) kuyarashi válasza Nimda (#1768) üzenetére


kuyarashi
őstag

Ennyire van idejük a gyárban. (Minőség <-> Mennyiség)
A bordásszíj upgrade is sokat segít.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#1770) Nimda válasza kuyarashi (#1769) üzenetére


Nimda
addikt

Hiába a szíj, az csak a külső motoros fogaskerekes áttéten javít. A fő probléma nem ott van, hanem a belső csiga-orsó fogaskerekek csatlakozásánál. Nagyon ritka a fogazás, ezért nagy a holtjátéka. A HEQ-nál nem tudom milyen megoldást használnak, de ott sokkal jobb az áttét.

Ha valaki tud oroszul, itt a szaki is rendesen ki van akadva a gyártói hibák miatt (pont ez EQ5 kapcsán): [link]

[ Szerkesztve ]

(#1771) kuyarashi válasza Nimda (#1770) üzenetére


kuyarashi
őstag

Számunkra ez érthetetlen, Kínában így szocializálódnak. Más téren én is tudnék mesélni, szintén nem filléres gépekről.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#1772) popey37 válasza Nimda (#1763) üzenetére


popey37
addikt

hidd el , mindenki igy veszi mega boltból. csak van akinek megfelel a gyári összerakás, mert még egyetlen egy mechanikát sem szedett szét és nem tudja mi van belül.
a fotósok kivétel nélkül szétszedik és kimossák belőle azt a kinai ragacsot ami eltünteti a holtjátékot. nekem NEQ-5-öm van, de pontosan be lehetett állitani a holtjáték mentességet.
a videóban az a hülye orosz csak problémázik, holott a 4 állítócsavarral és a feszítővel tök jól be lehet állitani. csak az ürgének lövése nincs hogyan müködik egy csigaorsó.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1773) Nimda válasza popey37 (#1772) üzenetére


Nimda
addikt

Az EQ5 és a NEQ5 mechanikailag ugyanolyan felépítésű. A BTC, EQ5, a Makszutov, NEQ5-ként árulja ugyanazt.
Minimális holtjáték mindig van, bárhogyan is állítgatom, feszítem, egyedül akkor nincs, ha szorosabbra állítom, illetve közelebbre hozom egymáshoz a csigákat. Neked valami régebbi gyártású lehet, valószínűleg szürke dátumtárcsás, nekem zöld, ami újabb és szarabb.
Nah nem lovagolok tovább a témán, ez van ezt kell szeretni :)

(#1774) popey37 válasza Nimda (#1773) üzenetére


popey37
addikt

az a baj, hogy a belső fogaskerék, amihez az orsó csatlakozik, nem egy méret. az orsó kicsit kisebb fogazattal van csinálva, igy bárhogyan állítod lesz minimális holtjáték.
akkor lenne teljesen jó, ha a két rész teljesen passzolna hézag nélkül. de az kivitelezhetetlen.
azért kenik bele azt a ragacsos szart, hogy ez eltünjön, el is tünik, látszólag, de amugy ott van csak nem veszed észre. ha meg kitakaritod, akkor már egyenesen látszik a holtjáték.
nekem régebbi fajta a mechanikám, talán kicsit pontosabb a megmunkálása.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1775) Nimda válasza popey37 (#1774) üzenetére


Nimda
addikt

Meg ugye az sem mindegy milyen anyagból van. Itt ugye réz-alumínium ötvözetet használnak. A fejlettebb verzióknál réz-acél ötvözet, sűrűbb fogazattal, minden tengelyen csapággyal. Az alu puhább, a réz keményebb. A réznél meg az acél keményebb. Persze ez önmagában még nem elég, számos finommechanikai trükk van, ami miatt a HEQ széria már jobb fejlesztés. Kíváncsi lennék, hogy azokat is szét kell e szedni vásárlás után :)

[ Szerkesztve ]

(#1776) ViharVadász


ViharVadász
őstag

Sziasztok!

Gyerekkorom óta álmodozok arról, hogy egyszer én is szeretnék venni egy csillagászati távcsövet. Mostanság a munkának köszönhetően már lehetségessé vált az, hogy vegyek is egyet magamnak. Igyekeztem minél többet informálódni arról, hogy milyet érdemes. Lévén, hogy ezen a területen még kezdő vagyok, nem nagyon merek túl komoly eszközt se venni egyenlőre. Jelenleg egy Sky-Watcher 90/900-as típusú refraktort néztem ki, a leírások is sokat dicsérik, kivéve magát az állványt, hogy könnyen beremeg egy kis mozgás végett is [link] . De viszont van egy kis félelmem ezzel az egésszel kapcsolatban. Egy kis városban lakom, a 2. emeleten, az utca lámpákkal egy szinten. Ezek a lámpák gyengén világítanak, épphogy megvilágítják az utcákat. Éjszakánként a csillagokat látni, a perseidákat is otthonról szoktam nézni szabad szemmel. Itt szeretném a ti véleményeteket kérni, hogy ezzel a csillagászati távcsővel szerintetek mennyire lehetne bolygókat megfigyelni otthonról? Engemet főként a Hold, Szaturnusz illetve a Jupiter megfigyelése érdekelne engemet ezzel a távcsővel. Természetesen ha a lehetőségek engedik úgy további dolgokat is próbálnák vele megfigyelni. Tudom, hogy szobából jóval korlátozottabbak a lehetőségeim, de sajnos a környéken nem túl biztonságos este kimozdulni, pláne egy drága felszereltséggel.

Elnézést a hosszú írásért, de szeretnék biztosra menni és nem kidobni feleslegesen egy nagyobb összeget ha szerintetek nem érdemes így a leírtak alapján belevágni. :K

[ Szerkesztve ]

"Video games are meant to be just one thing: fun. Fun for everyone"

(#1777) Nimda válasza ViharVadász (#1776) üzenetére


Nimda
addikt

Én gyerekkoromban egy Astrokabinettel kezdtem, ami mai szemmel viccesen hangzik a műanyag tubusával és alkatrészeivel. Azóta vágytam én is egy komolyabb műszerre. Sajnos nem könnyű dönteni, mert ahhoz tudni kéne az irányt, ami csak akkor alakul ki, ha belenéztél az első csőbe. Ha magamból indulnék ki, én tuti nem venném meg az általad kinézett műszert. Anno nem is tettem, helyette vettem egy ED -t, egy halom középkategóriás okulárral, amivel maximálisan elégedett vagyok. De ez én vagyok, és nem mindenki olyan mint én :)
Persze első távcsőnek megfelel, nem akarlak lebeszélni róla, de ha komolyan érdekel, akkor egy kicsit jobbat ajánlanék. Ami ugye akkor derül ki, ha már láttál valamit, és nem csalódtál a látványban. Ha mégis tetszik, akkor előbb utóbb le fogod cserélni egy jobb csőre és állványra.
Én minimum egy 120/1000 EQ5 párossal kezdenék, a báriumoknál jobb minőségű oklikkal, ha tudom, hogy nem akarom végigjárni a szamárlétrát. De ehhez sziklaszilárd elképzelés kell, mert ez bolygózó műszer és egy darabig tuti kiszolgál, nem lesz olyan érzésed, hogy vehettem volna jobbat is.[link]
Mindez részemről szubjektív, nincs kőbe vésve természetesen.

(#1778) Cray Tyler


Cray Tyler
Topikgazda

Sziasztok, rég írtam. Visszalapozva láttam, hogy szurkoltatok mi lehet velem, köszönöm. Még mindig egy full gyári SW 120/600 EQ3-mal. Sajnos bárium oklikkal. Viszont tényleg az a jó távcső, amit használsz. Így észlelek, amikor csak tudok.

Legutóbb azt meséltem, hogy megvolt az első messier objektumom, az M29 (Feleségem szerint csak "a kicsi robot"). Azóta sikerült Holdat észlelni, fantasztikus látvány. Akkor tetszett a leginkább, amikor növekvő vagy csökkenő fázisban volt, olyan 70% körül, mert akkor a terminátor mentén nagyon szép árnyékokat vetett a nap a felszínén.

Meglett a második messier-em is (pont tegnap), az M103 (Feleségem szerint "mini-göncöl"). Sajnos alatta a kis súlyzó köd már fényszennyezés miatt nem volt meg. Pedig tudtam hol van, csak nem láttam, még elfordított látással sem.

Így kiderült, hogy erről az erkélyről és ezzel a fényszennyezéssel a 7-es magnitúdójú objektumok még szépen látszanak, az alatt már jóval nehezebb megtalálnom bármit (a köd ugye 10 körüli).

Mostanra fixen beállt, hogy a legjobb egem a kisebbik erkélyről van (ott a hozzánk legközelebbi utcai lámpa pont kialudt), ami a polaristól nagyjából most épp a denebig tart (ez nem tudom hány fok).

Viszont a báriumokkal tele a hócipőm, így ma rendelek mélyégre egy SW gold line 20mm-es oklit. Most erre fussa a hobbi-keretből (még épp akciós a BTC-ben). Későbbi upgrade lesz az amici prizma helyett egy 2 colos castell zenittükör, és akkor ahhoz veszek fasza 2 colos oklikat. Ez kb karácsony.

(#1779) Cray Tyler válasza ViharVadász (#1776) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Ugyanez a dilemmám volt pár hónappal ezelőtt. Ugyanígy otthonról észlelek (bár én erkélyről, de külvárosban). És ugyanígy eljutottam az SW 90/900-as távcsőhöz, mint szuper kezdő ajánlathoz. Most tegyük félre a konkrét távcsövet egy percre. Nézzük a lehetőségeidet, és a gyerekkori álmot, amit említettél.

Első és legfontosabb: mindegy melyik modellt veszed végül, az első pillantás a távcsőbe csalódás lesz. Felejtsd el a szép neten látott képeket meg a spektrum TV műsorában a színes-fantasztikus Hubble felvételeket. Ezek élőben csak fekete-fehér foltocskák lesznek. És picikék. Nagyon picik. Ha egyáltalán megtalálod őket.
Viszont, az élmény amikor megtalálsz egy messiert, hogy az ott tényleg a Tiéd, a Te észlelésed, és addig nézed, amíg akarod... és Te találtad meg. Na azért megéri.

Most nézzük a szobából észlelést: igen, ez bizony szívás. Az én tanácsom az, hogy vedd csak meg a 90/900-ast, és próbáld ki. De ne egyszer. Próbáld ki legalább 5-10 alkalommal. Ha nem találsz meg nagyon fényes objektumokat sem (tehát 5 alkalom után sincs sikerélmény, semennyi), akkor két út áll előtted:
- mobilissá teszed a távcsövet (veszel táskákat hozzá és kitelepülsz a mező közepére, vagy kocsival viszed)
- eladod a távcsövet és másik hobbit keresel

Én hasonló úton járok. Bár otthonról észlelve is megtalálok ezt-azt, de tudom, hogy mire lenne képes a felszerelésem, ha kevésbé fényszennyezett helyről észlelnék. Most veszek táskákat az állványhoz, meg a tubushoz. És bár autóm nincs, meg kicsi is vagyok, meg puhány is, de annyira bejött a távcsövezés, hogy menni fogok akkor is :)

Szóval, szerintem: mivel el tudod adni a cuccot ha nem jön be (igaz, pár ezer forint bukóval), így azt mondom, vedd meg. Úgy nem tudod eldönteni, ha csak aggódsz rajta. Más sem nagyon tud ebben segíteni, mert te laksz abban a szobában. Így neked kell megnézned, hogy működik-e. Remélem tudtam segíteni.

(#1780) ViharVadász


ViharVadász
őstag

Nimda és Cray Tyler

Nagyon szépen köszönöm a válaszotokat! :R

Jelenleg szerintem akkor megpróbálkozok akkor a magam által említett Sky-Watcher 90/900-as típusú refraktorral. Jelenleg nem merek túl sokat se áldozni rá, mert ugye a félelmem továbbra is bennem van, hogy mi van ha nem jön be, vagy rosszabb esetben a jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé számomra azt, hogy tudjam használni az eszközt. Én is úgy vagyok vele, hogy autó hiányában maximum biciklivel tudnám mozgatni a távcsövet, legfeljebb összevásárolok hozzá megfelelő táskát. :) Természetesen azt tudom, hogy nem szabad az első látottak alapján elvegye a kedvemet az egésztől, erre fel vagyok készülve :) Ha valamiért még sem jönne be az egész vagy tényleg komolyabbat szeretnék beszerezni, szerencsére a környéken nagy a felvásárló kedv, úgyhogy szerintem azzal se lenne probléma ha eladnám egyszer a készüléket. :B

Nagyon szépen köszönöm még egyszer a válaszaitokat, legyen szép napotok! :R

"Video games are meant to be just one thing: fun. Fun for everyone"

(#1781) popey37 válasza ViharVadász (#1780) üzenetére


popey37
addikt

én csak Nimda tanácsát tudom támogatni, már csak azért is mert itthon figyel egy 120/1000-es kukker. igazi bolygógyilkos, a plutón, merkuron kivül / ezt a kettőt csak azért nem, mert a pluto nagyon kicsi, a merkur meg állandóan a nap körül látható/ az összes naprendszerben lévő bolygót le lehet vele vadászni, és a nagy átmérő miatt nem gombostű fejnek fogod őket látni, valamint a mérete miatt mélyegeket is meg tudsz vele figyelni.
ha nem válik be sokkal jobb áron fogod tudni eladni, mint a 90-est.
itt a lényeg tényleg az elhatározáson van: én kamionos vagyok, havonta max 4-5 napot vagyok otthon, mégis van egy fotos és egy vizuális távcsövem, hozzá való minőségi kiegészítőkkel. pedig egész évre kivetitve max 25-50 alkalommal tudok kitelepülni, mégis beleöltem egy rakás pénzt.

még egy jó tanácsot ha elfogadsz: a makszutov.hu oldalon van egy bazár, használt felszerelésekkel, távcsövekkel. nyugodt szívvel merem ajánlani a használt felszereléseket is, a bolti ár 70%-ért megkapod ugyanazt a minőséget mint a boltban, vagy még jobbat. ugyanis a bolti nem mindig olyan amilyennek látszik, ha lejjebb olvasol láthatod, hogy mindenki szereli szét és cserélgeti az alkatrészeket, csapágyakat a mechanikákban, a használtnál jó esélyed van arra, hogy az eladó már megcsinálta ezeket a javításokat, így neked már nem kell.

ezek nem használt autók, nincsenek leharcolva, minden amatőrcsillagász félti, óvja a felszerelését, mert nem két forintba kerül, nyugodtan vehetsz használtat is, ha nem jön be, akkor még kevesebb a bukás eladáskor.
az én felszerelésem 80%-a használtan került hozzám.
ha bármi kérdésed merülne fel, itt mindig találsz segítőket.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1782) popey37 válasza Cray Tyler (#1778) üzenetére


popey37
addikt

a gold line oklikkal van tapasztalatom: megjöttek, kiprobáltam őket és tettem is fel egyből a bazárba. kinézetre jók, de szineznek mint állat, az akromát amugy is szinez, az okli még rátesz egy lapáttal. legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
de ha mindenáron meg akarod venni, akkor ajánlom kintről az egész szettet. kb.70% az ára az itthoni hoz képest. cca.30k a 4 db. okli 6-9-15-20mm
de van más alternatíva is okulár terén: plössl sorozat 9 db okulár 35k-ért.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1783) Cray Tyler válasza popey37 (#1782) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Hallgattam rád, végül 20 mm-es Lacerta SWA-t rendeltem a gold line helyett.

(#1784) Nimda válasza ViharVadász (#1780) üzenetére


Nimda
addikt

Ez itt ugyan nem a reklám helye, de a BTC is nagyon korrekt. Illetve mindkettő kereskedés nagyon segítőkész. Ha gond volt, mindig megoldották a problémát.
Ahogy popey37 mondta, a használt cucc is egy lehetőség, ha éppen van kínálaton. Én bizonyos kiegészítőknél óckodom ettől, de ez az én rigolyám :)
A mechanika meg, hát, itt valóban érdemes lehet használtban gondolkozni. Bár én azt is szétkapnám :DDD

Cray Tyler Én is kiköltekeztem idénre, szinte már minden megvan ami kell. Talán egy amici még szóba jöhet, de nem létfontosságú :D

[ Szerkesztve ]

(#1785) popey37 válasza Cray Tyler (#1783) üzenetére


popey37
addikt

hát azt barátom nem fogod megbánni, nekem a 4mm-e van meg. brutálisan jó a képe

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1786) popey37 válasza Nimda (#1784) üzenetére


popey37
addikt

jelenleg ott tartok, hogy a 72/420-hoz megvan minden ami a fotozáshoz kell: tubus, 600D, uhc szürő, reduktor-korrektor, meg minden.
a 120/1000-hez most vettem egy herschel prizmát ND0,3-as szürővel,
talán elmondhatom, hogy komplett a felszerelés.
most hazamegyek és megcsinálom az elektronikát egy dobozba, megjöttek a cuccok hozzá.
5 kimenetes varázsdobozt csinálok, 4 különböző feszültséggel. 2x 12v, 1x8v, ezek amire most szükségem van, a másik kettő meg tartalék. a fesz minden ágon külön állítható, saját voltmérővel és kapcsolóval.
már elegem van a sok madzagból, tápból átalakítóból. ezzel egyben lesz minden.

esetleg később veszek egy az goto-t a kamionba. :C

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1787) Nimda válasza popey37 (#1785) üzenetére


Nimda
addikt

Várj, neked nem UWAN van? Mert az SWA más kategória.

Najó azért egy ASI kamerát én is bevállalnék. Ehhez már egy 2,5x TV barlow + valamilyen szűrő is + goto, oszt csókolom, megint üres a buxa :DDD
Hát, a nap megfigyelésen én is gondolkoztam, de nem mernék belenézni a csőbe még prizmával sem :)

(#1788) popey37 válasza Nimda (#1784) üzenetére


popey37
addikt

nekem a btc-vel volt gondom, bementem hozzájuk, mert a makszutovnál nem volt ami kellett.
3 eladó volt a boltban, mindhárom egyetlen vevőnak nyalta a seggét, gondolom bevásárolt rendesen. belépéskor hangos köszönésre sem reagáltak. vártam a pultnál vagy 10 percig, rám se bagóztak. megköszöntem kifelé jövet a segítséget és eljöttem. azóta még csak a környéken sem jártam. Éder Ivánt ismerem személyesen, nekem valahogy nem szimpi.

amugy a két bolt egykutya árukészlet terén, szerintem együtt is rendelnek hogy kevesebb legyen a költég.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1789) popey37 válasza Nimda (#1787) üzenetére


popey37
addikt

de, nekem uwan van, ami akciósan most 27k. amugy 48k.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1790) Cray Tyler válasza popey37 (#1786) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Szoktad úgy tolni, hogy elviszed a kamionba a távcsövet, és valahol fuvar közben ha pihensz, akkor észlelsz?

(#1791) Nimda válasza popey37 (#1788) üzenetére


Nimda
addikt

Hát lehet, de így járvány után, ha másért nem is, de odafigyelnek mindenkire, legalább is észreveszik, hogy legyen rajta maszk + ne legyen a boltban 2-3 embernél több :D
A Makszutovba pl. csak 1 ember mehet be egyszerre, vicc. Amikor én voltam, a kint lévők szarrá áztak várakozás közben (mikor kijöttem, meg tudtak volna ölni) :D Tisztára mint egy rendelőben, mikor nem tudhatod mennyit ideig lesz bent a beteg. Az én problémámmal legalább 25 percet foglalkoztak, ketten.
Szóval ez az időszak nem valami szerencsés senkinek sem, mindenki szív. De meglepően megy a bolt, van forgalmuk.
A raktárkészletet meg szerintem nem ellenőrzik kiszállítás előtt, mert ugye kaptam már hibás terméket sajnos (amit szó nélkül cseréltek persze, de ehhez be kellett mennem).

[ Szerkesztve ]

(#1792) Cray Tyler válasza Nimda (#1787) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

De azért remélem az SWA is jobb lesz, mint a méltán híres és csudálatos báriumok.

(#1793) Nimda válasza Cray Tyler (#1792) üzenetére


Nimda
addikt

Azoknál minden jobb :) mondjuk nekem a színezésről fogalmam sincs, mert soha nem volt akromátom :)
Viccet félretéve, az ED tubus is szinez valamennyire, de csak a széleken és nagyon erősen kell "koncentrálnod" hogy észrevegyed. Persze nyilván ez okli függő is.
Gondolom a látószög miatt (is) veszed a lacertát :)

[ Szerkesztve ]

(#1794) Cray Tyler válasza Nimda (#1793) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

A 25mm-es báriummal mélyegeztem eddig, ami 52 fokos. A Lacerta meg 70 lesz. Ez 34%-kal nagyobb látómező. Arra számítok (a szebb kép mellett), hogy így könnyebben találok meg objektumokat.

Viszont upgradeltem a binoklit: eddig csak egy 6x18-as kínai csoda állt a rendelkezésemre, amit látva apósom megszánt egy 20x32-essel. Segítség ez is, de kell majd egy rendes 10x50-es valami.

És már tök rutinosan állok pólusra, ami egyébként amennyire fostam tőle az elején, annyira röhejesen egyszerű valójában (átnézek a lukon, azt ha ott középen van a polaris, akkó' jó).

(#1795) Nimda válasza Cray Tyler (#1794) üzenetére


Nimda
addikt

Forgasd el, jobbra és balra 90 fokkal az óratengelyt és ha akkor is középen marad, akkor jó. Sajnos nekem jusztírozni kellett a pólustávcsövet, mert a kedves kínaiak csak úgy belepottyantották a szállemezt.

Ha 2" a kihuzatod, akkor sokkal nagyobb látómezőt érhetsz el, a 2" oklikkal, persze ehhez kettes zenit is kell. Persze így is jobb lesz mint az 52 fokos kezdőszett. Valahol láttam egy hasznos ábrát, ami ezt elmagyarázza, ha megtalálom belinkelem.

[ Szerkesztve ]

(#1796) Cray Tyler válasza Nimda (#1795) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

2"-os a kihuzatom, de gyárilag 1 1/4-es amici prizmával és bárium csodákkal adták. Illetve most nincs pénzem 2 colos rendszerre váltani, ezért is vettem egy alsó-közép kategóriás 1 1/4-es oklit. Ezzel kibírom, amíg nem jön össze a forrás egy 2" zenit + 2db 2" jó minőségű okli készletre.
Utána se kell kukázni az 1 1/4-es oklit, mert a kinézett 2"-os Castell zenittükörhöz van adapter.

(#1797) ViharVadász


ViharVadász
őstag

popey37 és Nimda

Nektek is nagyon szépen köszönöm az ajánlásokat, azt hiszem hallgatok rátok és akkor a Sky-Watcher 120/1000-re teszem le a voksomat. Csak arra jelenleg még spórolnom kell, mert azért nem egy ár csoportba tartozik a tervezett illetve az ajánlott távcső. :)

Még egyszer nagyon köszönöm a segítségeteket! :R

"Video games are meant to be just one thing: fun. Fun for everyone"

(#1798) popey37 válasza ViharVadász (#1797) üzenetére


popey37
addikt

ha pest vagy kornyeken laksz akkor belenezhetsz a 120-ba, egy het mulva otthon vagyom.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1799) popey37 válasza Cray Tyler (#1796) üzenetére


popey37
addikt

felesleges a 2 collos, horror arban vannak az oklik es annyival
nem ad tobbet.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#1800) popey37 válasza Cray Tyler (#1794) üzenetére


popey37
addikt

hat ez azetnem ennyire egyszeru :C :C

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Amatőr csillagászat (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.