Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Amatőr csillagászat (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:10:49

LOGOUT.hu

Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2001) Cray Tyler válasza kuyarashi (#2000) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Na, most tiszta ideg lettem, hogy mérnem a Lacertát vettem, és a Castell zenit biztos egy hulladék lesz, köszi köszi :D
Cloudy Nights-ot szoktam olvasni, marha jó cikkek vannak ott. Illetve, ez úgy pontos, hogy mindig elmentek egy csomó cikket onnan későbbi olvasásra, mert érdekel, aztán sosincs időm elolvasni :O

A másik téma: 2014 óta tételesen vezetünk google sheetben minden bevételt és kiadást, az utolsó vizes zsömléig. Így nem nagyon lehet mismásolni. Cserébe katonás rendben vannak a pénzügyek, meg vita sincs erről soha (nincs is értelme, mert minden ott van leírva). Mindig kevesebbet kell költeni, mint amennyi a bevétel. Ennyi.

(#2002) Cray Tyler válasza vegyszer (#1999) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Én ehhez sajnos nem értek, de majd popey megszakérti. Viszont az aláírásodban van egy elgépelés: "ropaganda".

(#2003) Nimda válasza Cray Tyler (#2001) üzenetére


Nimda
addikt

Ez kicsit olyan, mint pl. a prociknál, a sebesség teszteknél, mint felhasználó valójában nem érzed azt a pár pontnyi különbséget, csak mérhető. Persze nyilván nem több generációs különbségekről van szó.

Az biztos, ha belenézel egy akármilyen dielektrikus tükörbe, ne veszed észre a különbséget.

Na látod mondtam én, hogy Lacertát vegyél :DDD

[ Szerkesztve ]

(#2004) kuyarashi válasza Cray Tyler (#2001) üzenetére


kuyarashi
őstag

Dettó (cikkek elmentésére vonatkozóan). :D
Nyugi, jó a Castell.

Nimda (#2003)
Pont olyan. Illetve prociknál sokszor a fogyasztás csökken azonos - jobb esetben - magasabb teljesítmény mellett.
Szerencsére a zenittükröknek nem kell táp.

[ Szerkesztve ]

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#2005) Nimda válasza kuyarashi (#2004) üzenetére


Nimda
addikt

Nem tudod véletlenül, hogy a 72/420 tubusra mekkora a leghosszabb prizmasín ami még feltehető? A gyári ugye 12cm ha jól emléxem. A kereskedőknél meg 21cm -es van, ami még talán jó lenne, de lehet ez már túl hosszú a tubusgyűrűnek.

(#2006) Cray Tyler válasza Nimda (#2003) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Jó csak érted, felnőttként azért rájövünk mind hamar, hogy hosszú távon olcsóbb ám elsőre megvenni a jobbat. Most ha fostos lesz a Castell zenit, eladom kis bukóval, majd rendelek Lacertát, (vagy akár Televue-t, mindegy, csak példa), a sztori végén drágább lett az egész, mintha egyből a jobbat vettem volna. Így próbálok nézni mindent.

(#2007) Nimda válasza Cray Tyler (#2006) üzenetére


Nimda
addikt

Nézd, ezek az üzletek nem árulnak szart. Az első gondolatom nekem is a Castell volt, de a Lacerta felára sem terhelte meg (nagyon) a kasszát. Ha nagyon zavar, 14 napos elállással élhetsz, vagy lemondod a rendelést, ha még nem postázták.

[ Szerkesztve ]

(#2008) Cray Tyler válasza Nimda (#2007) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Tudom, hogy jó lesz, csak hisztizek. És remélem, hogy a szutyok fogasléces kihuzat nem kókad le a kézigránát + a zenit súlyától.

(#2009) Nimda válasza Cray Tyler (#2008) üzenetére


Nimda
addikt

Na arra nem mernék megesküdni :D

(#2010) Cray Tyler válasza Nimda (#2009) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

A crayford kihuzat masszívabb legalább valamivel?

(#2011) Nimda válasza Cray Tyler (#2010) üzenetére


Nimda
addikt

Sokkal, ugye felül van 4 kis csapágy, ami nem engedi kókadni.

(#2012) Cray Tyler válasza Nimda (#2011) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Nagyszerű, újabb 50k HUF.......

(#2013) popey37 válasza Cray Tyler (#2012) üzenetére


popey37
addikt

nem kell crayford kihuzat. csináltatsz bele egy ilyen betétet és jobb lesz mint acrayford. nekem is ilyen van benne

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2014) Cray Tyler válasza popey37 (#2013) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Kevesebből kijönne, mint ez?

(#2015) popey37 válasza Cray Tyler (#2014) üzenetére


popey37
addikt

viccelsz? nekem az esztergályos 5000 forintért csinálta meg teflonból.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2016) tegbashar válasza popey37 (#1048) üzenetére


tegbashar
tag

Nem! Honnan veszed, hogy ami pénzt erre költenek, azt az űrkutatás nélkül pont az egészségügyre költené bárki is?

Az van, hogy a világegyetemnek jelentéktelen kis részét foglalja el az élőhelyünk. Nem tudom mit akarsz még a Földön felfedezni, de azt tudom, hogy az összefüggések megértéséhez nagyságrendileg nagyobb mintavételezés kell, mint a lakhelyünk.
Az én értelmezésemben pedig jelenleg a kvantummechanikán és a csillagászaton kívül minden kutatási irány másodlagos kategória. Vagy inkább harmadlagos.
És rohadtul könnyű általánosítani, hogy "mennyire keveset tudunk" az élőhelyünkről. Ez egyszerűen nem igaz. Az élőhelyünkön kívül eső, de a bolygónkon megtalálható helyek miért fontosabbak bármi más pontnál a világegyetemben? Rengeteg mindent tudunk, csak még sok minden igényel hatalmas számítási kapacitást. Amire megint a kvantummechanika lesz a helyes eszköz.

Ha nem lenne űrkutatás, hogy a fenébe jöttünk volna rá, hogy a fémeknél kisebb atomszámú anyagok fúziójával tudunk elegendő(!) energiához jutni? Már, hogy csak egy, de igen jelentős problémát említsek.

Ott van az az egyszerű tény, hogy a létező anyagok 80%-át képtelenek vagyunk érzékelni. Azaz az 1/5 mennyiségről kezd fogalmunk lenni, 4/5 ről csak annyit tudunk, hogy van. Még annyit sem tudunk, hogy a 4/5-rész egyféle anyag, vagy a sötét anyag valójában anyagcsoport, amikről annyit tudunk, hogy az általunk ismert energiaformák közül csak a gravitációval lép kapcsolatba.

Inkább építsenek több 1000 gyorsítót, érzékelőt, űrtávcsövet, űrállomást, mint akár 1 stadiont is.

Ilyenkor érzem, hogy a liberalizmusom elillan, mint fing a tornádóban és nem csak, hogy nem tudom, de nem is akarom megérteni a nézőpontodat.

(#2017) popey37 válasza tegbashar (#2016) üzenetére


popey37
addikt

mi van bogaram megébredtél? ezt már szerintem régen lezártuk. csupán másfél éve jegyzett poszta most irsz? miért nem akkor? ne is ragozzuk. és mégis forog a föld. még csak annyit, hogy én itt élek a földön a jelenben, és rohadtul nem érdekel, mi lesz 100-200-300 év mulva.

és itt tényleg zárjuk is le.

[ Szerkesztve ]

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2018) Cray Tyler válasza tegbashar (#2016) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Visszaolvastam, popey kollégával vagyok. Hadd világítsam meg az álláspontomat. Ha egy számodra fontos személy (ez lehetsz akár Te is) nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható betegséggel küzdene, benned is megfordulna a gondolat, hogy mars-kolóniák helyett lehet jobb lenne inkább a Földön lévő feladatokra és problémákra fordítani legalább a mars-bázisra szánt pénz egy részét (ha nem is mindet).
Úgyhogy nyugodtan fogadd el, hogy számomra meg a jelenleg gyógyíthatatlan betegségek megoldása utáni kutatáson kívül minden egyéb másodlagos. A csudijó kvantummechanikával együtt. Ha ebben nem értesz egyet, azzal sincs semmi gond. De azért érdekelne, megváltozna-e a véleményed, ha látnál mondjuk egy hozzád közelállót rákban lassan elrohadni (úgy, hogy gondozni is neked kell, mert havonta 1x két órára meglátogatni szomorkodva, az kurvára nem ugyanaz).
Úgyhogy inkább építsenek 1000 gyógyszerkutató központot, gyakorló kórházat, orvosi egyetemet, mint akár 1 stadiont is. Mert ilyenkor érzem, hogy a soraidat olvasva a liberalizmusom elillanna, mint fing a tornádóban, ha nem lenne bennem rengeteg empátia és emberség, amit a földön itt velünk lévő problémák miatt szenvedők közelében töltött időknek köszönhetek.

(#2019) popey37 válasza Cray Tyler (#2018) üzenetére


popey37
addikt

köszönöm. akkor már ketten vagyunk, legalább ketten. :R :R :R

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2020) tegbashar válasza Cray Tyler (#2018) üzenetére


tegbashar
tag

Két részben válaszolok, mert két problémát látok.

Az első rögtön a pénz kérdése. Meglátásom szerint a világ nem úgy működik, hogy ha valahol megszűnik a kiadási oldal, akkor a pénz egyből megy orvosi-kutatási célokra.
Értem ez alatt, ha nem űrkutatásra fordítanák, akkor a hadászat lenne a következő lépcsőfok. Az egészségügy meg a sokadik. Nem én csinálnám így, hanem ez így működik az állami szférában. A szabadpiacon meg most is van pénz mindkét cél elérésére.

Minden, amit látni, érezni, tapintani tudtok, minden ami körülvesz az valahonnan rohadtul messziről érkezett.
Miért hülyeség megtudni, hogy ezek az anyagok hogy keletkeznek, hogy viselkednek sok-milliárd élethelyzetben és legfőképpen hogyan pótolhatók?
Miért hülyeség a meglevőtől gyökeresen más technológiákat, lehetőségeket kutatni, amik gyakorlati haszna pont a Földön csapódik le többek között az általatok is említett egészségügyi szférában?
Miért hülyeség megpróbálni fúziós erőművi hálózatot építeni, aminek hozadéka, hogy rengeteg egészségre ártalmas körülmény közötti munkavégzés igénye teljesen megszűnik?

Nem akarom halmozni a kérdéseket, azt akarom mondani, hogy olyan felfedezések előtt állunk, amiket az emberiség lassan a szolgálatába állítva mérföldkövet léphet előre rengeteg téren.

Semmi köze semmi egészségügyi kutatásnak semmi csillagászati kiadáshoz (ennyi erővel szidhatnám a Forma 1-et is éppen, hiszen ott (is?) rengeteg pénz megy kárba').

És kérlek hagyd el ezt az önsajnálattal kevert lelkiismeretre célozgatást, mert rám nem hat az ilyen manipuláció.
Sajnálom, ha veszteség ért; de nem fogadom el sem érvként, sem védekezésként a gyászodat. Mert ez nem az a topic.

Szóval most vagy hoztok egy logikus, populizmusmentes érvet, hogy miért is rossz a fejlődés, vagy maradok unszimpatikus mert azt gondolom csak a szűklátókörűség és az indulat mondatta veletek, amit.

(#2021) Cray Tyler válasza tegbashar (#2020) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Cuki vagy, de rákos hozzátartozó helyett írhattam volna Afrikában éhező gyerekeket, vagy PTSD-s veteránokat is. És sajnos félreértettél: nem akartam ezzel időt tölteni, de ezt a 2 percet beleteszem, a kedvedért. Figyelj jól:
Évtizedekkel ezelőtt leszoktam róla, hogy morális alapon győzzek meg embereket. Időpocsékolás. És nem érdekel különösebben, hogy szerinted mi fontos. Én azt írtam le, ami szerintem az. És nem miattad, mert bocs, de sajnálom az időt egy ilyen diskurzusra. Amit írtam, azt popey kolléga miatt írtam, őt valamennyire ismerem és kedvelem, őt biztosítottam egyetértésemről. Rád és erre a párbeszédre ez a 2 percem volt. így el is köszönnék. Pár másodpercig még érzek majd némi sajnálatot, mert az, hogy 1,5 év után is reagáltál popey posztjára, azt jelzi, hogy ez neked fontos. Én pedig el fogom felejteni.

(#2022) vegyszer válasza tegbashar (#2020) üzenetére


vegyszer
addikt

Egyet kell értenem a gondolatmeneted egyik síkjával.
azt akarom mondani, hogy olyan felfedezések előtt állunk, amiket az emberiség lassan a szolgálatába állítva mérföldkövet léphet előre rengeteg téren.
A fejlődés valóban látszik.
A gond ezzel pont az, hogy az emberiség tudása exponenciálisan nő. Egyre többet tudunk meg a praktikusan semmiről.
Mégis olyan dolgok sikkadnak el, hogy hihetetlen.
A tudás átalakulása érdekes és egyben szörnyű is szerintem.

A többi részét viszont nem tudom mihez kötni a topik témájában. Velem van a gond?

"Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell

(#2023) kuyarashi


kuyarashi
őstag

Hát én mindenkinek az írására tudnék reagálni, mindben van igazság.

Nimda (#2005)
Jó volna, ha csípőből tudnám a választ. Még azt sem tudom, hogy az enyémhez mi kell, de nekem 72/432 tubusom van, aminek gyárilag talpa van (nincs tubusgyűrű).
A hozzászólásaiban ezt írja "grega":
"Vettem egy 10cm-es 1/4”-os állványcsavarral felrakható prizmasínt, amit két ilyen csavarral fixen rögzíteni lehet. Nagyobb nem fér rá, mert akkor nem lehet körbetekerni a kihuzatot, hogy a fókuszírozó gombjai kényelmes szögben álljanak."

Ha oda jutok, felkeresem a BTC-t.

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#2024) Nimda válasza kuyarashi (#2023) üzenetére


Nimda
addikt

Bocsi, valamiért úgy emlékeztem, hogy neked is sw ed van :)
Ezen a tubuson is kicsi a prizmasin, ha nagyobb súlyt pakolok rá, képtelenség belőni.
A kapható méretekből meg úgytűnik, egyik sem jó.

[ Szerkesztve ]

(#2025) kuyarashi válasza Nimda (#2024) üzenetére


kuyarashi
őstag

Add nekem és akkor olyanom is lesz! :DDD

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#2026) popey37 válasza tegbashar (#2020) üzenetére


popey37
addikt

nem akartam már irni, de muszály: itt nem a kutatásokba ölt pénzről van szó, hanem arról, hogy olyan dolgokba ölik bele a sok pénzt, amik csak sok idő mulva fognak megtérülni, vagy nem megtérülni. közben a földünkön ahol élünk kaotikus állapotok uralkodnak és ha nem csinálunk ellene valamit, nem lesz kinek kutatni.lásd melegház hatás, szemétkérdés, járványok, betegségek, naponta több ezer ember hal éhen-szomjan, de nektek az a fontos, hogy ember jusson a marsra vagy hogy van e több millio fényévre tölünk "lakható" boygó, ahová ugysem fogunk soha eljutni.

és a pénz kérdésről meg csak annyit, hogy az általam mondott lóvét jobb helyekre kellene költeni. ez volt a mondandóm lényege másfél évvel ezelőtt
a másik fele: ha a környezetedben, családodban halálos vagy gyógyithatatlan beteg lenne te sem igy gondolkodnál./ nálam nincs egyik sem és mégis más a nézetem mint neked/.

midenkinek meglehet a saját véleménye és elmondhatja, mivvel szólásszabadság van. és ezt mindenki tartsa tiszteletben.

és ezzel tényleg le is zártam az egész témát.

[ Szerkesztve ]

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2027) popey37 válasza Nimda (#2024) üzenetére


popey37
addikt

fenét, Rashi flancol :DDD :DDD :DDD :C :C

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2028) Cray Tyler


Cray Tyler
Topikgazda

Hétfőn hozzák ki a 2"-os Castell zenitet. Már azon agyaltam, hogy az oklit simán betolom a kihuzatba, azt úgy észlelek addig.

(#2029) Nimda válasza Cray Tyler (#2028) üzenetére


Nimda
addikt

Toldat nélkül nem menne, rövid a fényút, nem tudnád élesre állítani.

(#2030) Cray Tyler válasza Nimda (#2029) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Bakker tényleg, emlékszem neked is volt ezzel gondod korábban.

(#2031) Nimda válasza Cray Tyler (#2030) üzenetére


Nimda
addikt

Nálam a hosszú fényút volt a gond, mert a 2" zenittel nem minden 1,25" -ös oklival volt fókuszom.

(#2032) vegyszer


vegyszer
addikt

Sziasztok!

Tegnap este dühömben ezt a Dobsont is meghekkeltem.
De sajnos még csak félig meddig.
A 130/650 Flex Dobsonom van.
Ez ugye egy egykarú rendszer, amivel annyi volt a gond, a horizont feletti magasság állítás nehézkes volt.
Egy kb 8cm-es nagyon merev, km 2mm vastag teflon pogácsa az, amit a bútorlap anyaghoz hozzá kell szorítani.

De ha rendesen meghúztam, hogy tartsa magát, akkor a finom mozgatásra binálisan reagált. Vagy nem mozdult, és visszaállt az eredeti pozícióba, vagy ugrott amikor eresztett.
Egy bögrét használva sablon gyanánt egy (előző munkáltatóm jóvoltából nálam maradt) üvegszálas öntapadós teflonból vágtam egy korongot, és a megfelelő helyre illesztettem.

A különbség ég és föld.
Valami hasonlót tervezek a horizontáis részre is, de ott ugye 3 pogácsa van egy kb 40cm-es bázis körön.
Csak a villáskulcsaim nem leltem tegnap éjjel.

És a menetes helikális fókuszírozót is egy fél milliméteres vastag telón tekercseléssel láttam el, mert a kihuzat lötyöhött kicsit.

Megérte észlelés helyett ezzel játszani.

"Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell

(#2033) popey37 válasza vegyszer (#2032) üzenetére


popey37
addikt

"És a menetes helikális fókuszírozót is egy fél milliméteres vastag telón tekercseléssel láttam el, mert a kihuzat lötyöhött kicsit."

ezt a mondatodat kicsit kifejthetnéd bővebben is, mert bár 10x elolvastam, értelmezni nem tudom. :Y :C :Y

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2034) tegbashar


tegbashar
tag

Csalódott vagyok. Megannyi új felfedezés született az elmúlt tíz évben, de nincs amatőr magyar fórum, ami ne arról szólna, hogy miért hülyeség ez a vonal. Ide értve több szakmai YT videót is, ahol már le kellett tiltaniuk a kommentelés lehetőségét, mert a hozzászólások 90+%-a "laposföld" hívő troll, akik tártgyi tudás nélkül küldenek el minden elméletet és minden hozzáértőt a jó **** anyjukba.

Mérhetetlenül besokalltam, mert 100 emberből 99 - mindenféle tárgyi tudás nélkül - biztosan tud legalább egy fontosabb témakört, amivel foglalkoznunk kellene.

Azt mondjuk nem értem, ki milyen eredményt vár attól, hogy egy amatőr csillagász topicban kampányol az egészségügy fejlesztése mellett. Van a célra megannyi fórum, vannak megtalálható kormányzati szervek, lehet menni tüntetni, lehet keresni a saját céljainkra támogatást.
Nem azt mondom, hogy a siker garantált, de itt közelítően 0% az esély arra, hogy a témában felelős személyek rátaláljanak, esetleg lépjenek is.

Én azért jöttem be ide, hogy lássam milyen diskurzus folyik itt a témában. Bár nem érdekel a téma, de örömmel olvastam, hogy többen saját eszközökkel kukucskálnak kifelé a Földünkről.
És itt vége is. Mert ez van, meg a populista bugyutaság az ellenzői oldalról.

Így a végére hadd szúrjam ide, én kajak hülyeségnek tartom (többek között) a focit, és valahogy mégsem járok rajongói oldalakra megmondani nekik, hogy a nevetséges sportjuk helyett mire kellene költeni az oda szánt pénzt.

Tehát csak az maradt, hogy elfogadom: ez sem a vágyaimnak megfelelő rovat. Nem is tudom minek kezdtem itt 'okoskodni'.

(#2035) popey37 válasza tegbashar (#2034) üzenetére


popey37
addikt

igy van, jól mondod: "okoskodni" a Te szavaiddal élve.

ez egy amatőr csillagászattal foglalkozó topic és nem a tudományokkal. ennyi. és nem kell többet belelátni.
tudod az a baj, hogy félévente, évente jön egy okoska és meg akarja mondani az igazat, amit még a nagykoponyák sem tudnak.
itt csak akkor folyik az általad említett dolgokról szó, ha valaki betéved, mint te és elkezdi osztani az észt. gyorsba leoltjuk mint a lámpát és utána megint egy darabig nyugi van.

he elolvasod a topicot elejétől, akkor rájössz, hogy ez nem az amit te keresel.
úgyhogy köszönjük.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2036) Cray Tyler válasza popey37 (#2035) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Van rosszabb. Pár napja volt melóban, hogy kérdezték mit csináltam karantén alatt, és nagyon elbasztam, mert teljesen hibásan azt mondtam, hogy asztrológia (ugye asztronómiát akartam mondani). Jött egyből az ezo-bio éjsötét fostenger, alig bírtam kimászni belőle. Mondtam, hogy bazi nagy távcső, meg minden. Azóta szigorúan amatőr csillagász vagyok, semmi asztro.

(#2037) vegyszer válasza popey37 (#2033) üzenetére


vegyszer
addikt

Nekem SkyWatcher Heritage 130/650 Flex Dobson van.
Ezen a képen ugyan nem jól látszik de ezen jobban fog

Bár ez 150/750, de a lényeg változatlan.

Egyforma helikális fókuszírozója mindkettőnek.

Ez azt jelenti, hogy a felső tubusgyűrű eleve egy műanyag elem. És ennek egy belső menete van. Az okulár tartó rész forog körbe. KB egy 360°-os fordulat 3-4mm távolodást okoz az okulárnál. Azaz ez is elég finom állítást tesz lehetővé, akár egy microfókuszos CF kihuzat.

A külsőmenetre tekertem (teljesen kihajtva) vízszerelésben használt teflon szalagot. 12mm széles, 0,1mm vastag. Ebből kb 3-4 teljes átfedő réteget vittem fel, majd betekerve a két menet közé idomult. És így végre nem lötyög a kihuzat.

Kb így érthető?
Vagy képet is lőjek róla?

Más is szokta volt sufnituningolni a műszerét?
Nekem most jött egy (eredetileg pisztolyra való) célzó lézer, ebből szeretnék egy, a tubussal párhuzamosítható mutatót eszkábálni a csőre.

Ugye ennek műanyag a sztarpointer foglalata van. Erre nem szívesen figatnám fel a fém karmokat (főleg, hogy a sztarpointer foglalata kb 14mm, a másik 20-21mm.
Meg a hangya, és alkotok. Lehet, hogy 3D nyomtatás lesz a vége...

[ Szerkesztve ]

"Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell

(#2039) popey37 válasza vegyszer (#2037) üzenetére


popey37
addikt

nekem lényegében az a "telon tekercselés " nem volt tiszta, de ig már leesett a tantusz. :C
nem gyűri össze a teflonszalagot a tekergetés?

azt a pisztolylézert nem lesz egyszerű állíthatóra megcsinálni. én is ezen munkálkodom jelenleg, csak nekem egy 24mm vastag mutatólézerem van. de eddig még ötletem sincs, hogy kezdjek neki. gyürüs megoldáson gondolkodom, de egyenlőre nem találtam ilyen átmérőben, a nyomtatott meg szerintem nem lenne stabil.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2040) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Sziasztok!

Hihetetlen, hogy eddig nem jártam erre. 1997-2002 környékén aktívan csillagászkodtam. Weboldalam már csak az archívumban (vagy néha ott se) elérhető: [link]

⭐ Stella

(#2041) Cray Tyler válasza radi8tor (#2040) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Elég retro, de hát akkoriban ez volt a jó. És jól látom, akkor még filmre fotóztál?

[ Szerkesztve ]

(#2042) kuyarashi válasza vegyszer (#2037) üzenetére


kuyarashi
őstag

Ezt a lézertípust "használom" én is, ugyanezzel a konzollal, annyi a különbség, hogy az enyémnek nincs napellenzője.
A tükrösömön fém foglalat van. A kettő közé terveztem egy 3D modellt, átalakítót kb. 2 éve. Le is gyártattam. Végül picit össze kellett őket igazítanom manuálisan (csiszolással), de szerintem elég stabil - a lézer oldalfalán pedig van 2 állítócsavar, amivel kollimálni lehet. Így nagyjából kerek a történet. (Elméletileg, mert azóta alig használtam.)
Janix nyomtatta és elküldte nekem. A postaköltség kb. több volt, mint maga a cucc. A #3. kommentben megtalálod a linkeket a képekhez. Egy foszforeszkáló védőkupakot is csináltunk a 2 colos kihuzatomba.

[ Szerkesztve ]

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#2043) vegyszer válasza popey37 (#2039) üzenetére


vegyszer
addikt

Nekem egyik exkollégám esztergályos volt.
Készített egy öntvény valamit. A 6x30 keresőbe lehetett tenni vele a 20mm átmérőjű lézert. De nagyon nagyon nehéz volt.
De működött. Csak nem volt az igazi.
Lehet, hogy még megvan. De erősen kétesélyes.
Esetleg érdekel?

"Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell

(#2044) radi8tor válasza Cray Tyler (#2041) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Igen csak filmre, bár már akkoriban is kezdett teret hódítani a CCD, de nagyon drágák voltak azok amik értékelhető képet adtak.

⭐ Stella

(#2045) popey37 válasza radi8tor (#2040) üzenetére


popey37
addikt

szia.
hű bakker, ezek már igazi kuriozumok. ezek a képek aranyat érnek, el ne tüntesd őket. lementhetem magamnak őket?

viszont jó hogy jöttél. lenne pár kérdés, ami felmerült:
lehetne topicgazda valaki aki elég aktív?
át lehetne nevezni a topicot? mert a jelenlegi cím elég megtévesztő és néha beesik egy-két tudományos beütéssel rendelkező, vagy legalábbis magáról azt hivő felhasználó és osztja az "észt".
mondjuk "Amatőr csillagászat, barkácsolás" szerintem megfelelő lenne, ha valakinek itt van még a névvel kapcsolatban ötlete, ne tartsa magában.

a következő kérdés: miért hagytad abba a csillagászkodást?

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2046) Cray Tyler válasza radi8tor (#2044) üzenetére


Cray Tyler
Topikgazda

Ma már nem észlesz meg nem is fotózol?

(#2047) popey37 válasza vegyszer (#2043) üzenetére


popey37
addikt

24mm a lézerem átmérője.

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2048) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Mennyi kérdés. :B

- persze lehet topikgazda bárki aki megfelel néhány kritériumnak, kérem az illető jelentkezzen itt: [link]
- át lehet nevezni a topikot, ha a "törzsgárda" ezt szeretné, ezt is kéretik a fenti linken elérhető helyen jelezni (erre a visszakereshetőség miatt van szükség ha később vita alakulna ki miért lett átnevezve, stb) "Amatőr csillagászat" nekem tetszene, a barkácsolás nem feltétlen kéne bele. De ha szeretnétek legyen.

- nehézkes volt összeegyeztetni ezt a hobbit az életemmel mikor munkába álltam (középsuliban kezdődött a téma egy osztálytársam mutatta meg nekem az eget), meló után nem volt már kedvem kicipelni a 10 kilós távcsövet a 20 kilós mechanikával + ellensúllyal az ég alá. Kupolát meg nem csináltunk apámmal garázs tetejére, mert annyira jó ég nincs Észak-Budán.
Már nem észlelek, de azért a szerelem megmaradt, próbálom követni az eseményeket a karosszékből - távcsövem és mechanikám megvan apámnál, lehet már be is rozsdásodott (Gemini G-40).

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#2049) popey37 válasza radi8tor (#2044) üzenetére


popey37
addikt

azok a napfotók szerintem még ma is megállják a helyüket, főleg, hogy elég napfolt inséges időket élünk, ha most ennyi folt lenne a napon egész nap kinn ülnék és fotoznám ezerrel.

a tubus amivel készültek, hát az ma sem olcsó darab, mennyi lehetett 1999-ben?

[ Szerkesztve ]

Teló: +36302105384 SW 100/900 ED strehl 0.986

(#2050) radi8tor válasza popey37 (#2049) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Azokat leginkább azért csináltam, mert készültem a 99'-es Napfogyatkozásra és kerestem a legjobb expozíciós időket a fotózáshoz a szűrővel.

Ja és igen lementheted a képeket persze, csak ne tedd fel máshova. :D

A tubust/tükröt Csatlós Géza csinálta, nekem 80000 Ft rémlik, a mechanika sokkal drágább volt, talán 200000, de lehet 250000.
Ilyen amúgy: [link] (GOTO nélkül de motorokkal)

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Amatőr csillagászat (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.