Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
-
LOGOUT
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuyarashi
őstag
A kulcs a vizuális szó. Vizuálisan észlelve - a számítások szerinti mértékben - több foton fog a retinátokra jutni. Ezzel felesleges vitatkozni. Fotózásnál az érzékelő mérete miatt más a helyzet. Erről már volt szó régebben.
Árban sokkal olcsóbb maga a tubus, más kérdés, hogy erősebb mechanika kell hozzá, ami meg ezen az oldalon jelenthet nagyságrendekkel nagyobb kiadást. Szerencsés az, aki nem kíván fotózni (pl.: Oppenheimer), mert kielégíti egy dobson zsámoly, ami meg szinte filléres. Persze attól még nagy a távcső és az egész hóbelebanc', ráadásul kollimálni is kell, meg komolyabban rákészülni az észlelésre fejben, stb.Én azt mondom, hogy aki az észlelésnek csak a nettóját szereti, tehát csakis a csillagok bámulását, azoknak sokkal célszerűbb a lencsés megoldás (kisebb, kompaktabb, gyorsabban bevethető, GoTo-val hamar megvan a célpont, stb.).
Aki viszont élvezi a műszaki részét is; az állítgatást, az összeszerelést és egyszerűen a nagy méretből adódó, "nyers" optika tudását, annak ott a newton dobsonon. Ez a bruttó.
Szerintem nagy szépsége van annak, amikor az ember komolyabb teljesítményű dobsonnal manuálisan észlel. Mindig is tetszett ez az egyszerűség, bár sosem csináltam. Csak az optika, az állvány, meg az ember.
Akinek ez bejön, annak ajánlom John Dobson videóját. A film önmagában meditatív képességgel bír.A kis 72/432 Lacerta-m építési minősége a Canon 70-200 mm-es objektívével kb. vetekszik.
Tényleg ritka robosztus, de azért nemrégiben, mikor vagy fél év után előszedtem a 200-as newtont, szinte meglepődtem. Az jutott eszembe, hogy ez tényleg egy "műszer". Látom rajta, hogy olcsó SW megoldás, de a fizikuma miatt tényleg pislogtam párat. Kicsit feledésbe merült. - Ezt Cray-nek címzem.
A fotózás meg külön téma, mert ott nem a menet közbeni, folyamatos élmény a lényeg (bár kijuthat abból is), hanem egy végső cél, ami majd a számítógépen egyszer összeáll. Ez már dokumentálás, de akár művészi szinten, rengeteg munkával. Számomra ez is nagyon-nagyon vonzó.
A vizuális észlelést én nyugodtabb, a fotózást pedig egy robotizáltabb (mesterségesebb), feszített tempójú időtöltésnek képzelem.
Ugyanakkor mindkettő baromira bejön. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
kovisoft #2998 üzenetére
Kíváncsi leszek hogy a diffrakciót szemmel észreveszem-e amikor Popey távcsövével összehasonlítom. Tippem szerint nem igazán fogom látni, de meglátjuk, kíváncsi vagyok!
Igazad van, mindenkinek másban van az érték. Ha valaki astrofotózni akar, egy Dobson értéktelen a szemében. És a többi amit felsoroltál.
-
kovisoft
őstag
válasz
Oppenheimer #2995 üzenetére
"számokkal támasztom alá az érvelésem"
A diffrakciót és egyéb leképezési hibákat nem fogod tudni ilyen könnyen számokkal alátámasztani. Ha viszont ezeket kihagyod a számításból, akkor eléggé fals képet fogsz kapni. Azzal meg eddig is mindenki egyetértett, hogy ár/teljesítmény arányban a Dobson a nyerő.
Az ár/érték már nem ennyire egyszerű, mert az érték már sokkal inkább függ egyéni preferenciáktól is (pl. motoros vezérlés, méret, hordozhatóság, kollimáció, fotózás, preferált objektumok, fényszennyezés, stb).
-
popey37
addikt
válasz
4580693 #2993 üzenetére
elsiklottál a többi felett: ár-érték arányban, ha csak vizuális észlelés a cél.
azért egy TMB apokromátot ne hasonlítsunk össze egy SW newtonnal.
volt szerencsém belenézni Mádai Attila-nál a 160-as GPU-ba, a jupiter szó szerint 3D-volt.
itt most a 120 akromát és a 200-as newton ami összehasonlításra kerül, szó sincs más méretű és tipusú tubusról.
a newtonról még annyit, hogy mélyeges vizuális észlelésre attól függetlenül, hogy én is lencse párti vagyok, nincs jobb alternatíva.
vagyis biztosan van, de nem 300k-ért. enyibe kerül egy 250-es F4-es asztrográf.
és itt szerintem zárjuk is le, mert nem lesz vége soha.abba a TMB-be meg szivesen bele kukkolnék egyszer- kétszer
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #2993 üzenetére
Ne mérgelődj, számokkal támasztom alá az érvelésem. Ezer oka lehet annak hogy valaki nem Dobsont vesz, de attól még ár érték arányban az marad a legjobb. Ezzel kár vitatkozni.
És azért beszélek róla, mert nekem ez volt a fontos szempont, mégis majdnem elterelt a topik rossz irányba, mikor távcsövet választottam. Ha egy új belépő venni akar, és olvassa, ne legyen megvezetve.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #2992 üzenetére
Dobson a legjobb távcső vizuális észlelésre, képminőséget tekintve.
Húha, máris dobom a kukába a TMB-m, mert csak 10 centis f/8-as és képminőségben elveri egy 20 centis f/5-ös newton.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Oppenheimer #2985 üzenetére
Még ehhez annyi matekot fűznék hogy a kitakarás területét kell kiszámolni, ami a főtükör arányában 0.24² = 0.0572, tehát 5.7%.
Továbbá:
"Sky-Watcher USA uses an enhanced aluminizing for both the primary and secondary mirrors, resulting in 94 percent reflectivity."Számoljunk lencsésnél 98% fényáteresztéssel (bár ez valszeg a legjobb APO-knál lehet).
200mm-es Newton effektív fénygyűjtése:
(200² - (200 * 0.24)²) * 0.94 * 0.94 = 33 308120mm-es Refraktor:
120² * 0.98 = 14 399Ezek még mindig csak közelítő értékek, de jól látszik hogy a 200-as Newton mennyivel több fényt gyújt mint egy 120-as akármilyen menő refraktor.
kovisoft: Ez válasz neked is. A számok nem hazudnak, még ha csak becslés szintűek is, látszik, hogy nem egy ligában lesz a kettő.
Cray Tyler: én se szólom le senkiét, csak alá akarom támasztani hogy fix árból miért a Dobson a legjobb távcső vizuális észlelésre, képminőséget tekintve.
-
kovisoft
őstag
válasz
A fénygyűjtő képességnél nem csak az számít, hogy mekkora a hasznos felület, hanem az is, hogy az összegyűjtött fény mennyire egy pontba fókuszálódik. Hiába van egy jóval nagyobb fénygyűjtő felület, ha nem tudja utána ezt egy pontba gyűjteni. Newton esetében a fénygyűjtő felület nagyságát valóban négyzetesen csökkenti csak a központi kitakarás. A diffrakció mértékét viszont lineárisan növeli, amihez hozzáadódnak még a segédtükör tartó lábak által okozott tüskék. Ehhez jön még az, hogy a paraboloid tükör kizárólag az optikai tengellyel párhuzamosan érkező fénysugarakat gyűjti egyetlen pontba, az ettől eltérő szögben beérkező fénysugarak képe már üstökösszerű lesz. Plusz a dupla tükrőző felület is levesz együttesen vagy 15-20%-ot a fényből. Szóval mindez azt mutatja, hogy nagyon sokváltozós a kérdés, nem lehet pusztán az átmérők összehasonlításával megállapítani két optikai rendszer relatív teljesítményét. Az a tuti, ha kinn az ég alatt hasonlítjátok össze őket, lehetőleg azonos nagyítást használva.
-
válasz
Kéremszépen, az én anti-newton agyberendezésemnek semmi köze a racionális indokokhoz
Amikor néztem én is első távcsövet, akkor lendületből kizártam a newtonokat, pusztán a kinézetük és a kollimáció miatt. Én egy newtont látva mindig egy high-tech kukára asszociálok. A kollimáció pedig plusz nyűgnek tűnt (pedig mint kiderült, nem egy nagy etvasz).
Nekem a távcső az egy tripodra felcsavarozott cső, amiben lencsék vannak. Ilyet szerettem volna, ilyet vettem. De tudtam, hogy ez nem racionális döntés, és hogy ugyanazért a pénzért newton elrendezésben sokkal nagyobb átmérőt kaphatnék.
De mivel tök irracionális a lencsés távcső mániám, így nem is szólom le senki newtonját. És minek is tenném, egyazon hobbit űzünk, a lényeg az élmény, és a közös hülyeség. Arról viszont érdekel a kulturált diskurzus, hogy mekkora newton mekkora lencsésnek felel meg. -
popey37
addikt
válasz
ha felületet számolunk:
a 120-as lencse felülete 11,3cm2
a 200-as tükör 23,2cm2
tehát a duplája a kitakarás levonása után.
DE: F5 a tükör, F 8,3 a lencse, ha megnyujtjuk a tükröt F8-ra, SZERINTEM, kihangsúlyozom: szerintem, nem lesz jobb a látott kép mint a lencsésben.
ugye a lencse a teljes felületen aktiv, mig a tükör pont a közepén, ahol a legjobb, ott nem. ezért rosszabb a kontraszt. az egyéb hibákról most tekintsünk el/ szinezés, kóma, stb../de leteszteljük, most már én is kiváncsi vagyok.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #2986 üzenetére
72/420 SW ED apo
120/1000 SW akromát
AZ-EQ5 pro goto
meg a többi aproság.kérdésem: van kamerád, bármilyen?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #2978 üzenetére
"mert ugye hiába van 300mm-es newtonod, fizikailag 300mm a tükörátmérő de a segédtükör 100mm -es átmérője miatt az a 300mm főtükör csak 200mm-en hasznos."
Ez tévedés. Nem csoda hogy ekkora itt a Newton ellenszenv, amikor ilyen tévhitek terjednek. 😁 Igaz, hogy 24% a kitakarás, de ez valójában ~5%-kal rontja a fénygyűjtőképességét a főtükörnek. Elenyésző.
Nagyon várom az összehasonlítást, kíváncsi vagyok milyen lesz a refraktor! Pózolás pedig garantáltan lesz. 😁
-
-
popey37
addikt
megjött a szállásfoglalás visszaigazolása.
sikerült végül szállást foglalni? -
popey37
addikt
az 500/2000 dobson kitakarása 132mm.
-
popey37
addikt
válasz
kovisoft #2974 üzenetére
különben, ez egy jó nagy átverés.
mert ugye hiába van 300mm-es newtonod, fizikailag 300mm a tükörátmérő de a segédtükör 100mm -es átmérője miatt az a 300mm főtükör csak 200mm-en hasznos. ráadásul az a felület hiányzik / a közepe / ami a legpontosabban megmunkált rész.
e miatt mondom, hogy átverés. ráadásul ez viszi magával a kontrasztot is.de a talira viszem a nagy lencsésemet is, összehasonlitjuk a 200-as newtonnal. nem vagyok benne biztos, hogy nagyon sokkal marad el a nagyobb átmérőtől.
ez az összehasonlítás sem teljesen ferr, mert a 120-om F8,3 a newton meg F5.
akkor lenne igazán pontos a két tubus összevetése, ha azonos fokusszal,és okulárral lenne a teszt.
de azt is megoldjuk, hogy a newton is F8 legyen
a Q-turret barlow lencsém 1,6x nyujtást ad a toldat nélkül= F5-F8-ra nyújt. -
válasz
Oppenheimer #2973 üzenetére
Ez nagyon gyorsan el fog dőlni: popey 120-as akromátja ott fog állni a newtonod mellett. Instant ellenőrizheted személyesen, hogy milyen természetű az eltérés a két rendszer között. Én csak annyit kérnék, hogy majd írjátok is meg ide, hogy mi lett a verdikt
Illetve okvetlenül készüljön valami pózer kép is ide nekünk a PH! amatőrcsillagász team-ről! -
Nimda
addikt
válasz
Pár kiegészítés:
A tükör a fény 91% -át veri vissza míg a lencsék 98% hatékonyságúak.
Viszont azonos méretben, egy refraktor többet mutat egy tükrösnél (a kitakarás miatt).
De kétségkívül a nagyobb objektív több fényt gyűjt össze.
-
kovisoft
őstag
válasz
Nem lehet egy az egyben átmérő alapján összehasonlítani egy tükrös és egy lencsés távcsövet. Newtonban ott van a központi kitakarás, a diffrakciós tüskék, a kómásodás, stb. Emiatt már egy jóval kisebb átmérőjű APO is hozza azt, amit egy nagyobb Newton.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #2972 üzenetére
Hasonlítsd össze egy nagyobb newtonnal egy csoportos észlelésen, majd akkor látod miért fontos a nagy apertúra.
Pl itt van ez: "A megfigyelt Messier-gömbhalmazok (M3, M5, M13, M92) a nagyítás növelésével teljes felületükön csillagokra bomlanak."
200-as Newton 4x annyi fényt gyújt mint az a 100-as refraktor, nem hogy csillagokra bomlanak ezek a halmazok (durva hogy ezt úgy írja le mintha nagy dolog lenne, de kinek mi
), hanem sokkal-sokkal több csillagra és sokkal-sokkal több részlet látszik.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #2971 üzenetére
Hehe. Ezt mond az általam felsorolt embereknek.
Egyébként, a saját 10 centis apómat sem adnám oda egy rakat newton távcsőért sem. A távcsövem képalkotásához képest, hogy is mondtad? Fasorban sincs egy newton. -
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #2969 üzenetére
Dobson vizuális észlelésben a legjobb
Ez így eléggé ex cathedra kijelentés. Kis hazánk egyik legjobb vizuális észlelője Kernya János Gábor, aki a következőket írja (remélem nem fog tökön rúgni, hogy tőle idézek):
Tegnapelőtt este megvolt a teszt, a "first light" az orosz TAL 100/1000 akromatikus refraktorral. Kristálytiszta, szeles éjszaka volt, párásodás nélkül. Hát, mit is mondjak:Kis - közepes nagyításokkal a csillagok teljesen tűszúrásnyiak a műszerben, olyanok, mintha egy ED refraktorba néznék. A megfigyelt Messier-gömbhalmazok (M3, M5, M13, M92) a nagyítás növelésével teljes felületükön csillagokra bomlanak. Bár a szél miatt a nyugodtság rossz, egy-egy nyugodt pillanatban a csillagkép nagy nagyításnál is jó. A legnagyobb, nem várt meglepetést az NGC 5466 gömbhalmaz okozta, mert 125x-ös nagyításnál a közvetlen látás határán levő halvány, bontott csillagok pislákolnak benne! A Tejútrendszer ősöreg nyílthalmazai közül az NGC 188 és NGC 6791 ködössége kis nagyításnál is könnyű látvány. A távcső túlteljesítette az előzetes elvárásaimat, nagyon örülök neki!:-)
Vizuális munkához szerintem remek műszer, erre a célra ugyanolyan jó, mint egy hasonló méretű ED. Fényerejéből adódóan a látómező szélén nagyon minimális a csillagok torzulása. A távcső egyszerű, 2"-os fogasléces kihuzata remekmű, masszív darab, szemernyit sem kotyog. Az EQ-5 mechanika nagyon jó választás volt alá, bár még szoknom kell, mert az eltelt évek során dobson zsámolyhoz voltam szokva. Nagyon várom már, hogy ha nyártól lesz időm, akkor végre rajzolhassam a benne látott nyílthalmazokat, ködösségeket.A tubust és az állványt egyszerűbb volt kipakolni, mint a 35 cm-es dobsont, ez újabb jó pont.:-)Aztán itt van Lőrincz Imre vagy Babcsán Gabi, akik szintén inkább refraktorokat használnak, főleg Imre, aki mostanság japánból hoz be távcsöveket, okulárokat.
Szóval, inkább azt mondanám, hogy egyéni preferencia, ki milyen távcsövet részesít előnyben. Kinek a pap, kinek a papné, kinek a lánya...
-
Van a csillagváros fórumon is egy srác, aki omegon dobsonnal fotóz, csak nem jut eszembe a neve. Volt blogja is de ahogy nézem kirohadt alóla a domain.
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #2965 üzenetére
Sokan nem, az biztos.
Egyszer Éder Iván mondta egy előadásán, hogy vannak már olyan nagy érzékenységű ccd és cmos eszközök, amik nagyon rövid expó alatt is elég halvány csillagokat tudnak megörökíteni, így akár egy dobsonnal is nagyon jó eredményeket lehet elérni. A neve azt hiszem, lucky imaging volt.
Természetesen nagyon drága eszközök ezek.A herschel-prizmád az milyen gyártmány? Rózsika? Scopium? Lacerta?
-
popey37
addikt
válasz
vegyszer #2962 üzenetére
az lehet, de a 15 év alatt én egyetlen dobsont sem láttam találkozókon ami mélyeget fotozótt volna, talán nem véletlen.
persze mindennel lehet fotozni, kérdés csak az, hogy megéri-e a belefeccölt energiát, pénzt?
nekem pl. 600k-ból lett meg a cuccom, szinte mindent használtan vettem féláron vagy az alatt. tuti nem állnék neki barkácsolgatni a bizonytalanért.az azimutális mechanikákhoz is lehet kapni EQ éket, mégsem elterjedt vele a fotozás.
de kinek a pap kinek a papné. -
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2961 üzenetére
Ez nem feltétlenül igaz, hogy ne lehetne vele fotózni.
Lehet, de arra is rá kell készülni.
Létezik egy derotátor nevű célszerszám. Ami a kiválasztott zobjektum égi koordinátái, és az észlelés helye függvényében pillanatról pillanatra számolja a forgatás mértékét.
Van erre is számos arduino alapú projekt.
Gyakorlatilag fél kiló 3d nyomtatott motyó, egy léptető motor, egy vezérlő. [link], [link] -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #2960 üzenetére
a dobsonnak egyetlen egy hátránya van: nem lehet vele fotozni.
bár Mádai Attlia fejlesztett régebben hozzá EQ mechanikát, nem tudom hogyan áll vele. de a többi magyar fejlesztést tekintetbe véve annak is horror ára lesz. -
popey37
addikt
válasz
vegyszer #2957 üzenetére
szerintem a tulaj rájött arra, amiről itt folyt a diskurzus: felesleges ekkora a kárpátmedence közepén: hiába 500mm, nagy fénygyűjtő képesség, ha a földrajzi adottságok nem engedik kihasználni. ez a tubus olasz-svájci alpokban maga az álom, 2500méteres magasságon egy valós űrutazás, de itthon meg csak szenvedés.
irta is hogy kényes müszer mindenre érzékeny.
félve sugom meg, sohasem fogja eladni, mert nem lesz rá érdeklődő sem.
kérdezzetek körül bármilyen amatőrcsillagász forumot, newton-dobson max 300-350 mm. de inkább a 250-300 ami kihasználható teljes mértékben.
én még csillagvizsgálókban sem láttam 35cm-nél nagyobb newton rendszerű tubust, ugyanígy lencsésből 250mm volt a legnagyobb.
egyedül az SC-MC vonalon vannak nagyobbak: kukkoltam már 375mm-es takahasi sc-be,nem gyözött meg a látvány. földi célponton brutális, szó szerint tűéles kép: pár km-re lévő edrőszélén egy levélen tanyázó legyet lestünk,élesen látszott a szárnyának erezete. newtonnal a legyet sem találtuk meg.de aki elég elvetemült az megveheti szobadísznek.
-
-
vegyszer
addikt
Ha valakit érdekel, van olcsó 500/2000 goto dobson a bazárokban.
Ki un meg egy ilyet 5-6 alkalom után?
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #2953 üzenetére
a binobenéző egy k**va jó dolog, csak egy hátránya van: minden okulárból kettőt kell venni. és ez így már nem annyira opció. pl. 1 db. 4mm-es lacerta uwan 82 fokos okli 35k, de kettő kell belőle, az 70k. és ekkor még csak egy nagyításod van. olcsó oklival nem adja ki a pluszt amit a benéző jelent, tehát igen drága kiegészítő.
ezért nem sokunknak van. -
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #2953 üzenetére
A binóbenéző kurva jó dolog. Annak idején Dán Andris távcsövében volt binóbenéző. Az M27 teljesen 3D-ben, a csillagos háttér előtt függött. A látvány örökre belém ívódott. A távcső egy 10 centis apo volt, ami a következő évben a tulajdonomba került.
A hortobágyi kiruccanáshoz: sajnálom fiúk, hogy nem kiabáltam, hogy megyek veletek. A munkám miatt (tűzoltó vagyok 24/48-ban), elég körülményes akár két napra is lecuccolni.
Persze, ha a közelben, egy éjszakás kaland van, akkor szívesen csatlakozom. -
Oppenheimer
nagyúr
Redditen valaki binoviewert tett a teleszkópjára. Ezzel vajon jobban látja a dolgokat? A fotonokat ketté kell választani, csomó optikai elemen keresztülvezetve, szóval a veszteségek miatt az okulárhoz képest kevesebb mint fele annyi foton jut 1-1 szemre.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #2951 üzenetére
[link]
ezen a linken
Új hozzászólás Aktív témák
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Használt VGA / videókártya ajánló
- LEGO klub
- Foxpost
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kiberbajban lehetnek a spanyol erőművek
- További aktív témák...
- Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztalok (Fekete és Fehér)
- Mobil klíma Tarrington House eladó!
- OPEL CORSA D OPC 1.6 Áron alúl, magánszemélytől kihasználatlanság miatt!
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Csere-Beszámítás! HP Omen Gamer laptop! I7 7700HQ / GTX 1050Ti / 32GB DDR4 / 250SSD+1TB HDD
- Apple iPhone 15 Pro / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 16 Plus / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest