- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
soma314
tag
vagy az egyszál user gépe és a router switch portja közé teszel egy kétezer forintos asztali switch-et ami akkoris up-up-ba tartja a router switch moduljának a portját, ha az egyszál user lekapcsolja a gépét
esetleg, ha van 3 portod, akkor még kettőt beleteszel abba a vlan-be, amiben az egyszál user van és bedugsz egy hairpin kábelt, aminek hatására a hairpin kábel egyik végén az egyik port ugyan discardingba fog esni, de a másik up/up-ba marad, igy mindig lesz up/up portod a vlan-ben
-
tusi_
addikt
Nincs Voice Gw, semmi telefon, sima data valan, ami sajnos egyben a mgmt is.
Ki a kiraly???
Kokoooo
Es meg?
A Sanyiiiii.
Milyen Sanyi?
A Kiraly Sanyiiii.Sanyi a kiraaaly -
crok
Topikgazda
Na ki a király?! KI a király?.. : D
Szerk.: esetleg mivel úgyis access port.. switchport voice vlan [ide-ird-a-data/mgmt-vlant] : D -
crok
Topikgazda
Igen, pl. fix 8xx-as router lehet még 4 portos built-in switch modullal (G1 vagy G2 az mindegy), vagy bármi amiben 4, 8 vagy 16 portos switch modul van (18xx, 19xx, 28xx, 29xx, 36xx, 37xx 38xx, 39xx.. valami router)
A switchport autostate exclude itt nem jó, mert azzal azt éred el hogy ha be van dugva az a port valamibe ha nincs akkor *se* veszi figyelembe a státuszát az SVI state megállapításához.
Akkor a 2960 most route-ol is? Jól mondom?
Egy kérdés: a switch meg a routerek.. access porton csatlakoznak a switchhez a routerek? Esetleg olyat lehetne, hogy trunk-re teszed (ha-ha, micsoda szójáték) az uplinkeket úgy, hogy az előzőleg használt access vlan legyen a natív és hozzáadod a switch oldalról a data/mgmt vlant? Így teljesülne, hogy van vlan létrehozva, van aktív port azzal a vlan-al és stp szempontból is FWD state-ben lenne a port.. minden adott az SVI up/up-hoz. Esetleg csinálsz egy etherenet loopback-et (rj45 csatit önmagába visszakötöd "crossba", én így csináltam PIX-en "loopback-et" ugyanis egy portjába bedugtam, azt trunkre tettem és csináltam SVI-okat perharminccal így lett egyfajta loopback IP-m..) majd bedugod az egyik portba, azt beteszed a data vlan-ba és gondoskodsz róla hogy fwd state-ben maradjon ; ) de ez már elég erős.. de működik: if it's stupid but working it is not stupid : D
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #12691 üzenetére
Epp ez a baj, hogy semmi. Eddig a BT volt a router, HSRP vel lebeszelte BT Main/bkp, hogy ki legyen a fogizda. Ergo, a plusz egy userrel 3 interface volt a Vlan xben. Most viszont at vettuk a routot es uj szolgaltatot vasaroltunk igy most egy transit wanon megy a data, ami mas vlan lett. Igy a data vlanban egy darab user gep van. Ha az lekapcsolja a gepet, akkor nincs aktiv port a data vlanban, rgo a mgmt ip sem elerheto
-
tusi_
addikt
a sh vlan-sw br igencsak GNS3 parancs
de-x999-sw-mr-01-01(config-if)#no auto ?
security-port Configure AutoSecurityde-x999-sw-mr-01-01(config-if)#no auto?
autode-x999-sw-mr-01-01(config-if)#no auto
Cisco IOS Software, C2960X Software (C2960X-UNIVERSALK9-M), Version 15.2(2)E3,
-
crok
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #12685 üzenetére
Igen, a no-autostate erre való, de te egy routert használtál most (nem, nem a hostname-ből tudom
és abban egy buta switchmodul van csak, oda azért kell az autostate.. meg mert vannak olyan beteg állatok, akik IPSec management-et használnak és az eszközök/switchek/AP-k management-jét úgy oldják meg a router mögött, hogy egy VLAN-ra "felfűzik őket" - na, ha ez a VLAN megszűnne a routeren UP/UP lenni valamiért akkor a router önmaga is elérhetetlenné válna.. ilyenkor kell a no autostate.. #beentheredonethat sajnos.. és brutálnagymultinál.
-
zsolti.22
senior tag
Pedig a no autostate erre való. A vlan gondolom létre van hozva...A no autotstate-nek mennie kell.
router#conf
router#configure t
router#configure terminal
Enter configuration commands, one per line. End with CNTL/Z.
router(config)#
router(config)#
router(config)#
router(config)#
router(config)#do sh vl br
% Ambiguous command: "do sh vl br"
router(config)#do sh vlan-sw brVLAN Name Status Ports
---- -------------------------------- --------- -------------------------------
1 default active Fa1, Fa2, Fa3, Fa4, Fa5, Fa6, Fa7
2 VLAN0002 active
10 lan active Fa0
1002 fddi-default act/unsup
1003 token-ring-default act/unsup
1004 fddinet-default act/unsup
1005 trnet-default act/unsup
router(config)#vlan 3
router(config-vlan)#exit
router(config)#int vlan3
router(config-if)#exit
router(config)#do sh ip int br | i n3
Vlan3 unassigned YES unset down down
router(config)#int vlan3
router(config-if)#no autostate
router(config-if)#do sh ip int br | i n3
Vlan3 unassigned YES unset up up
router(config-if)#do sh vlan-sw brVLAN Name Status Ports
---- -------------------------------- --------- -------------------------------
1 default active Fa1, Fa2, Fa3, Fa4, Fa5, Fa6, Fa7
2 VLAN0002 active
3 VLAN0003 active
10 lan active Fa0
1002 fddi-default act/unsup
1003 token-ring-default act/unsup
1004 fddinet-default act/unsup
1005 trnet-default act/unsup
router(config-if)# -
tusi_
addikt
Hogy tudnek egy Vlan UP/UP ban tartani, ha nincs benne port?
Egyik switchunkon ugyanaz a data/mgmt Vlan es egy arva gep van a vlanban. Ha a dolgoz hazamegy es kikapcsolja a gepet, akkor nincs mgmt Vlanunk. Blöd, de ez van.
No keepalive, no autostate, lopback..... nem muxik -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
zsolti.22 #12675 üzenetére
Ez igazabol a gaz kategoria.
Tokot nem hordok, mert nem szeretem, nagyobb lesz tole a telefon, csunyabb, macerasabb.
Viszont amikor megvettem a telefont (6s) akkor vettem ra biztositast is.
Ha leejtem/ellopjak/falhozvagom, akkor 10%-ert kapok egy ujat.
Szerintem 300Ks telefonnal ennek bele kell fernie.(vagy a toknak/folianak, ha valaki szereti, vagy a biztositasnak, vagy a javittatasnak)
-
FecoGee
Topikgazda
Elkezdtem a wideploy keszulest. Wlan QoS az kemeny azert. Utana meg Wlan multicast. Ugy erzem ez joval nehezebb vizsga lesz...
-
Tigerclaw
nagyúr
Köszi a sok választ. Valószínűleg maradok a régi iPadomnál. (most a vonaton egész használható volt)
A 6 inches olvasó úgy jött képbe, hogy ilyen van nekem, és a legtöbb e-ink olvasó ilyen méretű. Amennyire tudom az Amazon sajnos leállt a DX-el, pedig irodai, műszaki, dokumentáció-s felhasználásra, sőt újság és magazin megjelenítésre is egy jóval nagyobb olvasó kellene. A 6 inches méret jó egy regényhez, de szinte minden máshoz nagyobb kellene. Egy papírmentes irodához elengedhetetlen lenne egy nagy méretű ebook olvasó.
Majd szétnézek a piacon, hogy milyen nagyobb, akár 10-12 inches e-ink olvasó elérhető.
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #12670 üzenetére
Jesszus, ennyire ne legyél sznob, hogy iFón 7-et vegyél, azt is ebook olvasásra
Hogy-hogy beleégett az akksi képe? Enyémnél default, hogy 10 perc után kikapcsol és a kikapcsolás képe végülis maga a termék főbb jellemzője, tehát nem üres kijelző, hanem ez: [link] Ez így van kikapcsolva. Az elsőt 9 hónapig használtam, sosem volt beleégve semmi és ugyanígy nem üres volt a kikapcsoló-képe. -
FecoGee
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #12669 üzenetére
iPad 3-m van ami kb. 5 eves mar
. De mivel jol mukodik, nem csereljuk le. Raadasul a ket gyerek inkabb ezt torje ossze mint egy ujat. A Kindle-t is tonkretette a nagyobbik mert nem kapcsolta ki es tonkrement az e-ink mert beleegett az akksi kepe
. Gondolkoztam hogy kene venni egy ebook olvasot de most sporolok inkabb, meg tok jo az iPad.
iPhone 7 Plust neztem hogy mennyire lenne jo olvasni rajta, de az is pici sajnos. Meg qrva draga. -
zsolti.22
senior tag
-
zsolti.22
senior tag
Én 8"-os ebook olvasón olvasok már egy ideje Cisco könyveket, többek között OCG-t is. Eleinte úgy voltam vele, hogy csak a MOBI formátumot fogom rátölteni, mert mégis az van olvasóra optimalizálva, de aztán rájöttem, hogy nem az igazi.
A MOBI-nál a betűméretet és a stílusát is lehet változtatni, de attól még a képek, amik szerepelnek a könyvben, baromi picik maradnak! Így hiába a MOBI, a képek nagyon picik benne.
8"-on a PDF sokkal jobb, mert by default a margókat is mutatja, de azokat le lehet vágatni, így kb. akkora betűid lesznek, mint a fizikai könyvben. Ha még ez is kicsi, akkor a tájolást fektetőre állítva még nagyobbak lesznek a betűk és teljesen jól olvasható lesz. Plusz mivel PDF, az ábrák jó nagyok, ahogy a könyvben is lenne!
Sosem értettem, hogy ilyen szakmai könyvet miért 6"-oson akarják olvasni? Bezzeg TV-re rákölt az ember 100ezret, hogy jó nagy legyen, de ebook olvasóra már sajnálja azt a 60-70K-t, amibe egy 8"-os kerül.Bár mindenkinek egyéni preferencia, de az iPad nem olvasásra való, csomó mindent tud az olvasáson kívül, így még el is csábulhat az ember, hogy "na jó, akkor netezzünk inkább" és hasonlók.
Margós képem nincs, de ha kell, csinálok:
Álló fejezetkezdés:
Álló szöveg:
Fektetett szöveg:
Annyira így képen nem jön át, de fektetve jobban olvasható a nagyobb betűk miatt.
Nekem a MOBI nem jött be, mert nincs meg az a könyvet olvasok érzés, míg PDF-nél ez megvan.Szerk.: a MOBI hátránya még, hogy egyes Cisco könyvek 30-100 MB között is mozognak, míg a PDF-k jó, ha a 20 MB-ot elérik. Hosszú-hosszú huzavona után ismét van olvasóm, ami az előző olvasóm fejlettebb változata és jóval gyorsabban reagáli mindenre, így már SZINTE különbség sincs a PDF és a MOBI lapozása között.
Szerk2.: Techtorailra én tervezek menni, remélem, hogy a cég is így akarja
-
quby
őstag
válasz
Tigerclaw #12661 üzenetére
Én is olvastam a kindle-n OCG-t, megvan a maga varázsa. A rengeteg ábra miatt sokat kellett lapozni, és nagyon sok a linkként működő szövegrész, amik ugrik chapterre, ábrára, függelékre stb. Ugy kellett keresni mindig egy körömnyi felületet ahol hozzáérhetek, és tudok lapozni. Egyébként azt leszámitva hogy nem tudok bele jegyzetelni, szerintem jobb mint a papir. Kissebb, könnyebb...
-
Tigerclaw
nagyúr
A Cisco-tól megvásárolható OCG-k ebook formátumban ebook olvasóhoz vannak tördelve, optimalizálva? Tudom hogy megfelelő formátumban az olvasó áttördeli, de akkor már lehet hogy máshova kerül egy-egy ábra. A PDF formátumot próbáltam Kindle olvasóval, de használhatatlanul kicsi a betűméret, ha meg belenagyítok, akkor még rosszabb a navigáció. Persze a PDF nem is e-book formátum és az olvasók sem igazán csípik a PDF-et.
Ahogy láttam van MOBI is, ami jó a Kindlehez.
Vett már valaki ilyet és olvasta Kindle-n, vagy más hasonló kis méretű ebook olvasón?
(rátehetném iPad-re, de azon meg azért fárasztó olvasni)
Vagy érdemesebb megvenni fizikai könyvként, mint digitálisan?
-
Immy
őstag
Megy valaki?
http://ciscoevents.hu/2017/techtorial/ -
kowika87
tag
válasz
kowika87 #12457 üzenetére
Veget ert a 2 honapos huzavona. Cisco 2x RMA-ta a supervisor enginet. Kiderult mindket alkalommal NX-OS volt a by default image rajta es ezert az APIC nem tudja kezelni/felismerni. Az ugyfel + FE attette masik chassiba ott ment, persze mert az sima NX-OS-t hasznal. A szomoru az hogy senki nem vette eszre addig a pontig amig szoltunk a Cisconak hogy nem kene 3. RMA Sup engine-t kuldeni, majd valahogy kitalaltak hogy lehet atkonvertalni csak az engine-t anelkul hogy levagnak a masik SUP-t.
Nem csodalkoznek ha hamarosan megjelenne egy Field Notice vagy valami hasonlo Ciscotol erre.
A bonusz az az ugyfel elkezdett jatszani a maradek 2 suppal ami ott csucsult nala amig meg nem oldodik es kiderult mindegyik faszan megy.
-
TommyNagz
senior tag
Sziasztok! Lassan meglesz a laborom.
Innen vásárolnék, a 3550-est és a 60-ast mindenképp, valamint vinnék egy 2950-est is, szerintetek a 1841-es routert is érdemes, vagy inkább szerezzek egy 2620-ast?
Köszi!
-
FecoGee
Topikgazda
Megirtam a blogon hogy mi volt a Live!-n ha valakit erdekel.
-
Gesztiboy
tag
Egy kérdés. Azt látom, hogy ACL-t kreálsz a capture-höz, match helyett. Az ACL-es mitől jobb, mint pölö a lenti parancs? FWSM-nél kénytelen voltam az ACL-es megoldást használni, de 55XX-en nálam bevált a match.
capture capture_in interface inside match tcp 192.168.1.0 255.255.255.0 host 1.2.3.4 eq 80
Természetesen utólag lehet bővíteni ezt is más match-el.
-
crok
Topikgazda
A kérdés inkább hogy mit hagytak meg benne.. és abból mi működik egyáltalán.. jól.. használhatóan.. voltak olyan feature-ök amiket egyik verzióban még benne láttál, csinálsz egy upgrade-et és eltűnik a menüpont is.. aztán release notes, apró betűs rész: kivettük, mert nagyon sok probléma volt vele.. WTF? Itt is írtam már pár szót róla, meg sokat az LMS-ről is.
Vannak benne hülye hibák, mint pl. WLC-k közül asszem ha 4400-asokat hiába adod hozzá akkor se látod mert az SQL lekérdezések rosszak.. és nem talál semmit a Prime.. akkor pl. licensz megjelenítés, darabszám helyett a százalék értéket írja ki.. zavaró nagyon, mert ha license exhaust van akkor csak a bazi notification-ből jössz rá, de még akkor se vagy biztos benne mert a menüben meg azt mondja hogy pl. 50000-ből 103 van használva.. aminek a jelentése amúgy az, hogy 103%-ra használtad ki az 50000-et..
Lehet javították ezeket de nem vagyok benne biztos mert olyan időpontokat mondtak anno hogy az állunk leesett.. és azt is csak "talánra" "ígérték".
-
Immy
őstag
Sziasztok,
Prime-al kapcsolatban kinek van tapasztalata? Anno még NCS-t használtam 3-4 éve, azóta milyen új cuccokat pakoltak bele? -
crok
Topikgazda
válasz
Gesztiboy #12650 üzenetére
Ezt mentettem ki magamnak anno ASA pcap-re a kis gyűjteményembe:
http://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/security/asa-5500-x-series-next-generation-firewalls/110117-asa-capture-asdm-config.html
http://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/security/asa-5500-x-series-next-generation-firewalls/118097-configure-asa-00.html
1. Configure the Inside and Outside interfaces as shown in the network diagram with IP address and Security-levels.
2. Configure the access-lists asdm_cap_selector_inside and asdm_cap_selector_outside for capturing the
packets that travel from the inside network to the outside network and outside network to inside network.
access-list asdm_cap_selector_inside extended permit ip host 10.20.10.2 host 172.16.1.2
access-list asdm_cap_selector_inside extended permit ip host 172.16.1.2 host 10.20.10.2
access-list asdm_cap_selector_outside extended permit ip host 172.16.1.2 host 10.20.10.2
access-list asdm_cap_selector_outside extended permit ip host 10.20.10.2 host 172.16.1.2
3. Start the packet capture process using the capture command in privileged EXEC mode.
The capture command should be used after the access-lists have been configured as shown in the ASA configuration.
In this configuration example, the capture named capin is defined. Bind it to the inside interface, and specify
to only capture packets that match the access-list asdm_cap_selector_inside as shown here:
ASA#capture capin interface inside access-list asdm_cap_selector_inside
Similarly, the capture named capout is defined. Bind it to the outside interface,
and specify to only capture packets that match the access-list asdm_cap_selector_outside as shown here:
ASA#capture capout interface outside access-list asdm_cap_selector_outside
The ASA will now start capturing the traffic flow between the interfaces. In order to stop the capture
at any time, use the no capture command followed by the capture name.
4. Check the captures:
ASA#show capture capin
20 packets captured
1: 01:49:24.087474 10.20.10.2 > 172.16.1.2: icmp: echo request
2: 01:49:24.087474 172.16.1.2 > 10.20.10.2: icmp: echo reply
<..omitted..>
19: 01:49:26.257051 172.16.1.2 > 10.20.10.2: icmp: echo request
20: 01:49:26.257051 10.20.10.2 > 172.16.1.2: icmp: echo reply
20 packets shown
ASA#
The show capture capout command shows the contents of the capture buffer named capout.
ASA#show capture capout
20 packets captured
1: 01:49:24.087474 10.20.10.2 > 172.16.1.2: icmp: echo request
2: 01:49:24.087474 172.16.1.2 > 10.20.10.2: icmp: echo reply
<..omitted..>
19: 01:49:26.257051 172.16.1.2 > 10.20.10.2: icmp: echo request
20: 01:49:26.257051 10.20.10.2 > 172.16.1.2: icmp: echo reply
20 packets shown -
-
Tigerclaw
nagyúr
Sziasztok,
Az érdekelne, hogy a CCNA R/S mikor frissült utoljára, vagyis az, hogy érdemes-e most beruházni könyvekre, vagy várható változás idén?
-
zsolti.22
senior tag
ASÁn 5505-ön próbált már valaki porttükrözést?
Elvileg simán switchport monitor EthX/y arra a portra, amire dugom a kis wiresharkot, de nem csinál semmit. Igazából nem lepődtem meg, hogy nem működik, de jó lenne, ha menne. 9.2.4-es fut a jószágon. -
válasz
FecoGee #12643 üzenetére
Hát nem tudom még, most megyek pihenni egy kicsit aztán 1 hét múlva eldöntöm hogy mi lesz. A ccnp papírokat megújítottam egy sp edge vizsgával tegnap most ez volt a legfontosabb. Szakadék a különbség egyébként egy p meg egy e vizsga között... Hihetetlen. Dehát ezért ér sokat, nomeg nem azért csináljuk mert könnyű, hanem azért mert nehéz
-
vadger
tag
Sziasztok!
Valakinek lenne infója BT 3rd level Cisco Data Network Engineer pozícióval kapcsolatban? Akár privátba is jöhet. Köszi! -
quby
őstag
Nem 100% cisco de megkérdezem:
Mi a különbség az NTP (123), a daytime protocol (13), és a time protocol (37) között. Gyakorlati különbségre vagyok kiváncsi.
-
FecoGee
Topikgazda
Ujul a CCIE SP Written.
https://learningnetwork.cisco.com/community/expert-level-certifications-agile-blueprints
-
FecoGee
Topikgazda
Passed. Kemeny volt mint a bakaszar. De real life kerdesek voltak vegre.
-
soma314
tag
válasz
TommyNagz #12620 üzenetére
A GNS3 remek dolog, de
- csak a legfrissebb verzió és lehetőleg Linux alatt és úgyis sokszor instabil (nekem legalábbis ez a tapasztalatom)
- a PT egy szimulátor (a GNS3 emulator), közel se úgy működik, mint a valóság, viszont a CCNA vizsgán is szimulálva mennel a labor feladatok ezért a "feeling" miatt érdemes használni
- vannak dolgok, amit érdemben csak valós hardveren tudsz kipróbálni gyakorolni, mint amilyen például a password recovery, a IOS upgrade.... Ez a vizsga anyag jobb megértését szolgálja, és ami fontosabb, az életet! Másképp izzad az ember tenyere, ha élesben csinál ilyesmit az ember először, mintha otthoni cuccon.
- ha limitált az időd, akkor párhuzamosan megtanulni a a GNS3 használatát (ami igy utólag nem nagy ügy) és a CCNA anyagot elég luxus
- az elején mindenki bizonytalan a tudásában. Ha nem megy valami, akkor elsőre ki kell zárni, hogy a GNS3-ban tettünk valamit rosszul, vagy a konfigurációban. Ez nyilván nehezíti a dolgokat.
- GNS3-ban (dynamips-el legalábbis) nem lehet hatékonyan emulálni switch-et (más kérdés az IOL) ezért leginkább multilayer swtich-et érdemes vásárolni igazi harverbőlSzerintem kell 3 switch (a SPT miatt), amiből
- 1 db 2950 5-10 eFt között találsz (neked nem számít hány portos)
- 2 db 3550/3560/3750 10-20 eFt/db
- 1 db router min 12 IOS-el és lehetőleg két ethernet interfésszel 5-10 eFtMultilayer switch-ekről
3550 a legolcsóbb, de nem tudja az auto MDIX-et (cross vagy strait kábel-t kell használni adott helyzetben, ami CCNA tanulás szempontjából még jó is lehet), a private VLAN-t (ez ha jól tudom még mindig csak CCNP-nél téma), nem tudja a stackwise-t (csak CCNP és kb 2 parancs)3560 a CCIE RS-hez is ez a hivatalos platform IOS 15-el. Ehhez 32 Mega flash-es változat kellene, de rá lehet trükközni xmodem-mel a 16 Megásokra is a 15-ös IOS-t, másrészt, ha most készülsz CCNA-re és egyszer eljutsz a CCIE-ra készüléshez, addigra ki tudja mi lesz.
3750 pont, mint a 3560, de tudja a stackwise-t is, amihez minimum kettő 3750-es és egy stackwise kábel kell. Én nem vennék plusz pénzért, egyrészt, mert van, másrészt, mert tényleg kb. 3 parancs amit pluszban gyakrolsz vele.
PoE-s switch-et érdemes, mert a CCNP RS-es Switch-nél téma (de kb ez is 2-3 parancs). Akkor érdemes többet költeni rá, ha wireless, vagy collaboration irányban tanulnál tovább.
Layer 2 switchekről:
a hivatalos a 2960-as, ami egy kevéssel tud többet, mint a 2950. Ráadásul azt a keveset tudod a multilayer switch-eken gyakorolni, ezért nem éri meg a többletet szerintem (lényegesen drágábban szokták árulni). Ami gyakorlati különbség inkább, az a már emlitett auto MDIX hiánya 2950-nél.A lényeg, hogy a laborra elköltött 30-60 eFt nem tűnik soknak a vizsga díjakhoz képest!
-
kowika87
tag
Sok sikert es szerencset holnapra Feco
-
TommyNagz
senior tag
nana. nem letorrenteztem a régieket, előfizetésem van kérem alássan
Tök up to date, CCNAv3-hoz igazítva.
Erről mi a meglátás?
-
crok
Topikgazda
válasz
TommyNagz #12620 üzenetére
Nyugodtan indíts csak GNS3-at, Jeremy videói óta eltelt cca. 8 év és most öltek bele párszázezer dollárt a fejlesztésbe ; ) A PT az igazán limitált megoldás. A GNS3-ban legalább maga az IOS fut.. mindenestül.. jó, a bugjaival együtt de a feature-set-el együtt!! Van benne pl. normális IPSec, SSH.. csinálhatsz Zonebase FW-t..
-
TommyNagz
senior tag
Köszi
Akkor szétnézek kevésbé szakmai oldalakon is, pl. jófogás, vatera...jófogáson láttam már vállalati cisco wireless ap-t 5ezerért. Nem vagyok annyira tisztában az árakkal, de felmerült bennem, hogy az illető nem tudja, mit árul.
Szerk.: GNS3 annyira azért nem jött be, CBT Nuggets-ben is látom, hogy Jeremy is szokott bőven troubleshootolni olyan hibákat, amik a GNS3 limitációi, bugjai. Plusz ő is azt mondja, hogy ha van lehetőség, akkor inkább rendes eszközök laborozz. De ha már szimuláció, nekem a PT szimpatikusabb.
-
crok
Topikgazda
Ki is röhögtem.. de vót'értelme? Nemvót'.. ő paki, én káeurópai..
Leírtam emailben hogy ja, ez így menni fog mert már hónapokkal
ezelőtt megírtam, pontosabban hogy *én* irtam - de mindegy,
folytatták a levelezést, szt'ennyi..Amúgy labor.. én 800-asokat szereztem anno, meg 1700-asokat
analóg telefon modullal (2xFXS), meg fix 1800-ast meg 800-asokat
vettem. Switchnek én is azt mondom hogy 3750-et vagy 3560-at
vennék (azt is vettem) mert azzal kb mindent meg tudsz csinálni.
(Meg amúgy is ugyanaz az ASIC van mindkettőben, ha belefér 2
3750 meg stack kábelek akkor tényleg mindent megy otthon is..)
Jól jöhet még hogy van benne PoE is (ha olyat fogsz ki) és ezek
az ISR G1-ek még megpatkolhatóak akár 15.1-es IOS-el is (mert
azért az 1801/871 fix szériáknak az utolsó MD IOS-e 15.1(4)M-es).Igazából úgyis a pénzmag határozza meg hogy ezen felül mit
veszel meg még. A folyamatos keresés amúgy a kulcs, rengeteg-
szer látom, hogy irodaházak átépítésekor/bontásakor a leszerelt
cuccokat adogatja el az aki csinálja és ugye fogalma nincs mit
ad el így elég alacsonyak az árak is (AP-t venni így meg IP tele-
font pl. fillérekért lehet ha kifogod).Szerk: De egyébként tanulásra majd' 100%-ban elég a GNS3.
Még elég komoly routing szimulációra is.. csak legyen elég RAM
mert minden másra ott a jól megválasztott IdlePC ( : (1) (2) (3) -
TommyNagz
senior tag
-
soma314
tag
válasz
TommyNagz #12614 üzenetére
egy ilyet találtam az aprók között
gond nincs vele, de amit hirdetnek, annak csak egy darab ethernet portja van
egy switch-el kiegészitve és subinterfészeket konfigurálva ezzel is rengeteg mindent lehet gyakorolnia "baj" az, hogy az elején még nem fogod tudni hogyan lehet subinterface-eket használni, majd később, amikor a router on a stick jön
én azt tanácsolom, hogy olyan router-t vegyél, amiben van 2 db ethernet interfész, hogy keresztül tudjál route-olni rajta
persze ez amit hirdetnek 2650XM is kiegészithető külön kártyán újabb interfésszel, de azt külön keresni kell
-
TommyNagz
senior tag
Köszönöm
Ennyi befektetést simán megér ha érteni is akarok hozzá nem csak vizsgázni.
Szerk.: van fent aprón egy 2650XM Router. Azzal mi a gond?
-
soma314
tag
válasz
TommyNagz #12612 üzenetére
Ha építesz lebort, akkor ne csak a CCNA-t célozd meg vele, hanem olyat, ami legalább CCNP-ig hasznos lesz.
én ha most építenék labort 2 multilayer switch-et vennék, egy layer 2-es switch-et és egy router-t
Ha lehet és megengedheted magadnak akkor multilayer switchnek
- Catalyst 3560, vagy 3750 - ezekkel lehet private vlan-t gyakorolni, VTP 3.0-t (ez még CCIE RS-hez is elég lehet)
- ha szűkebb a keret, akkor 3550Layer 2-es switch-nek Catalyst 2950 (drágábbat nem érdemes szvsz), de ha éppen belefutsz 2960-asba nagyon jó áron, akkor az még jobb. (A tapasztalat inkább az, hogy a 2960 árából simán veszel, 3550-es multilayer switch-et, ami sokkal több lehetőséget ad.)
Routernek szinte bármi, de legyen 2 db Ethernet interfésze és legalább IOS 12-es fusson rajta. Én 2611XM-et vennék.
1 db router azért kell, mert csdak router-en fogsz tudni gyakorolni NAT-ot.A multilayer switch-ekkel tudsz routolni is, ezért elég összetett topológiát össze tudsz rakni.
3 switch azért kell, hogy a spanning tree-t, VTP-t tudd gyakorolni, meggfelelő összetettségben.
Amit kerülj: a fenti switcheken (2950. 3550, 3560, 3750) kívül minden másikat.
Ne vegyél sok router-t. Magasabb szinteken (CCNP, CCIE) úgysem harveres router-eket fogsz már használni, hanem emuláltakat. A switch emuláció viszont sokkal nehézkesebb, ezért inkább jó (jobb) multilayer switch-ekre költsél.Amire már nem érdemes sokat (régen nagyobb hangsúllyal volt jelen a soros port a vizsgákra való felkészülés során. Ma már a CCNA-nél nincs Frame Relay csak PPP, csak ezért nem vennék két router-t soros portokkal és egy soros kábelt közéjük inkább gyakorolnál emulátorral (GNS3) vagy akár szimulátorral.
-
TommyNagz
senior tag
Sziasztok! Gondolkozom azon hogy szerzek rendes eszkozoket otthoni ccna laborhoz. Ket switchet es egy routert szeretnek. Miket erdemes venni, es miket erdemes kerulni? Koszi!
-
crok
Topikgazda
Nos, a kinti munkákhoz annyit, hogy pl. Anglia olyan, hogy a legutolsó pakisztáni is előbbre van sorolva mint te bármikor leszel.. mert ők gyarmat voltak.. te meg csak KáEurópai.. mondok példát.. átvettünk egy site-ot, as-is, egy fos megoldásokkal telepakolt LAN-al.. ki is lett mondva hogy inherited, olyan amilyen.. mondtam hogy hemzseg a problémáktól, nem kell majd sokat várni egy durva kiesésre.. leírtam mit hogy kellene megcsinálni, honnan milyen konfigok hiányoznak vagy rosszak, hova kellene még kábel.. egy kósza választ annyit nem kaptam, az emailt az én emailtem előttről folytatták.. pff.. mondom jó.. na mindegy, bejött amit mondtam hogy szét fog esni az egész, persze mondtuk hogy már a design alapok is rosszak és tele van akaratlan loadshare-el meg single point of failure a fele - hiába vannak redundáns számú eszközök.. na, akkor rá lett állítva egy angol arc hogy szedje rendbe.. annyira sikerült neki rendbe szedni hogy mégszarabb lett mint volt.. és még redundáns se lett.. persze már a benyújtott megoldásnál szóltam hogy itt-meg-itt-meg-ott meg mindenhol vérzik.. mindegy, akkor odaadták egy indiainak.. namajdmegmutatja.. na, úgy megmutatta hogy 3 napig gyakorlatilag a termelés is állt, egy normális telefonhívást nem tudtak a site-ról megejteni IP telefonról.. na, ekkor az indus elővette az emailem, 1:1 copypaste hogy arra gondolt ezt kellene csinálni, konfogokkal, képekkel minden copypaste.. persze akkor már mindenki bőszen bólogat hogy jaja, ez milyen jól hangzik már! Azóta is működik minden - ahogy kitaláltam..
-
RogerP
csendes tag
válasz
FecoGee #12587 üzenetére
Szerintem nem könnyebb, hanem egyszerűen más. Politikusnak kell lenned, úgy mozgatni a szálakat, hogy lehetőleg mindenki a végén boldog legyen.
A projekt menedzserek nem rendelkeznek mély technikai tudással, de ha nem végzik jól a munkájukat, akkor hatalmas pénzügyi buktákat tudnak összehozni.
-
kowika87
tag
Igen, az kimaradt, hogy ez csak az elso masfel honapban volt szar azota minden franko, sajat lakas, nyugodt elet stb. De nalam is pont azok az ervek vannak amit tusi irt, nem az en hazam, nem az en nyelvem. Ezt persze a hetkoznapokban nem veszed eszre de amikor skypon beszelsz az otthoniakkal es meseleik a hetvegi BBQ party-t etc....
Amikor kijottunk se terveztuk hosszu tavra, most csak annyi valtozott hogy mar tudjuk mikor lesz kb vissza.Nyelvtanulas, szakmai fejlodes es nagyon nagyon sok tapasztalat amit eddig szereztunk en pedig eldobtam 17 kilot
Amazon az itt is befigyel es pont az asszony panaszkodott a minap hogy ez nagyon fog neki hianyozni -
FeRkE
őstag
válasz
kowika87 #12603 üzenetére
De miert nem koltoztok ketten kulon lakasba? Ket fizetesbol mar siman lehet berelni..
Fene tudja, en nem vettem eszre, hogy ennyire gaz lenne a helyzet. En egyelore jol erzem magam, nekem inkabb az a rossz hogy nincs asszony, es rohadt nehez itt kinn normalis tarsat talalni. En egyenlore nem tervezek hazamenni, nincs kedvem az otthoni sok pesszimista archoz, az eladok is sokkal normalisabbak itt, mint otthon, ugyeket intezni is sokkal konnyebb, meg vannak kenyelmi dolgok, amiket mar megszoktam (pl. Amazon). Ha valami termekkel gondod van, akkor is egyszerubb intezni a dolgokat, otthon csak kinlodas sokszor (pl ciponek ha baja van, elkuldik "szakertohoz" aki megallapitja, hogy te voltal a hibas.. Itt kb szo nelkul adjak vissza a penzt vagy levasarolhatod, ha akarod. Allaskereses is konnyebb itt, otthon rohadtul nem kedveltem, hogy kis tudatlan HR-es csajokkal interjuztam allandoan, akiknek fingja se volt a poziciorol. Azok az interjuim nem is sikerultek altalaban, mig amikor szakmai emberekkel volt interju, akkor felvettek furcsa modon. A politikarol mar nem is beszelve, amig ez a tolvaj banda van kormanyon, addig en biztosan nem megyek haza. Rendes alternativa meg nincs...
-
SOAD19
addikt
Ettől még, az ottaniak gondolhatják így. Mint, ahogy idehaza is. Hogy majd jönnek a bevándorlók, románok, ukránok, és elveszik a munkát a magyarok elől.
(#12603) kowika87 Kár, hogy ilyen rossz tapasztalatokkal "gazdagodtál". Tényleg, nagyon meg kell gondolni, hogy ki merjen-e az ember menni külföldre. Ha jól gondolom, te Angliáról írtál?!
-
kowika87
tag
Csak nagyon roviden a temahoz. Masfel mondat utan felismerik hogy akcentusod van (kivetel ha gyerekkorodban megtanultal anyanyelvi szinten angolul), innentol mentel a lecsoba es le vagy nezve. Brexit utan masnap ugy fogadott egy angol kollegam osszepakoltam-e mar? 4 honappal kesobb felmondtam es elkezdett hisztizni hogy neki igy tobbet kell majd dolgozni. Ez nekem valaszt adott mindenre. O nem akar dolgozni de ide ne jojjon senki. Hol itt az ertelem?
Egy plusz meg inyenceknek, kikoltozes utan nem nagyon van lehetoseg sajat lakas berlesere. Igy mi is shared hazba koltoztunk ahol egy 50 eves del-afrikai egy 25 eves magyar novel elt. Naivan elhittuk hogy segiteni akartak. Hat nem. 3 het utan menekultunk el onnan.Aki ilyenre adja a fejet az nagyon kosse fel a gatyajat mert nagyon nem leanyalom.
Amint vegeztem a tanulmanyaimmal elso dolgom lesz megtervezni a hazautat returjegy nelkul
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- iPad Pro 11 gen 2 + magic keyboard magyar makulátlan új állapot
- AMD Radeon RX 6700 XT 12GB
- X13 Yoga Gen2 13.3" FHD+ IPS érintő i5-1135G7 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam aktív toll gar
- HP Elitebook Folio 9470M laptop (14/i7-G3/6GB/256SSD)
- iPhone XS Max 64GB Független Újszerű/1 hónap gar./Akku 100%/p4303
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Egyedi ékszerdobozka
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest