- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadger
tag
válasz
TommyNagz #14962 üzenetére
Igen azt hiszem én is hasonló helyzetben vagyok, jó lenne letudni a CCNP RS-t február előtt.
Viszont a CCIE Labhoz ha jól látom egy CCNP Core vizsga az előfeltétel, tehát lényegében ez az új CCIE Written?
Ezek szerint vagy nehezebb lesz megszerezni a CCNP-t az új vizsgával, vagy könnyebb lesz ezentúl eljutni a CCIE Lab kapujába. Persze csak találgatok -
-
crok
Topikgazda
válasz
TommyNagz #13814 üzenetére
Igaza van Feconak, teher alatt nő a pálma. Nem kell megijedni, azért rakták abba a "szintbe" mert ott már feltételeznek előzőleg összelapátolt tudást - de ezt hozzáolvashatod a könyvek / linkek tartalmához. Mivel úgy néz ki még érdekel is így azt mondom nem lesz gond a felfogásával, nem nagy ördöngősség ha megérted. Csak van egy kis utánaolvasás amit meg kell csinálni. Ennyi! ( :
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
TommyNagz #13814 üzenetére
En MPLS-t CCIE Written-re keszulesnel lattam eloszor. DMVPN-t meg leginkabb amikor bejott a version 5 a laboron. Nagyon nem CCNA szint
. Kerdes persze mit kell vele csinalni. Izgalmas, kihivasokkal teli melonal tunik. Jo lesz az csak ne add fel az elejen, akkor nehez, majd belejossz. Teher alatt no a palma
.
-
kowika87
tag
válasz
TommyNagz #13803 üzenetére
MPLS-hez elsore: [MPLS-Enabled Applications]
Majd: [MPLS Fundamentals]
DMVPN-re nem tudok konkret konyvet de nem is egy konyvtopik inkabb csak egy fejezet.
Talan ez: [DMVPN Explained] -
ÁrPi2
senior tag
válasz
TommyNagz #13733 üzenetére
az igencsak jöhet , de pl. a ccnp-all-in-one hoz adott 38 órányi CCNAS- videóit most decemberig filmezi és uploadolja, vajon a fődarab az meg valami közeljövőben elavuló hmmm termék lenne?
...és a 200-125 is meg mondjuk ezzel kapcsolva az előbb említett ccnas is volt (van?) 10-re akciózva.
Én a fentit 10-ért megvettem, így ha Ha Bryant altatótempójú
akkor letölthetem és vlc-player-rel 1,5X tempóval nézem
majd meg,habár akkor nem 59 óra
-
PapaMaci
őstag
válasz
TommyNagz #13681 üzenetére
Na igen, nem véletlenül kezdtem úgy, hogy valaki vállalja el a konfigurálását Már lefutottam ezt a kört egy mikrotikkel, mire rájöttem, hogy nekem nincs erre időm...
Mondjatok rá Ti egy árat, ami nektek is, meg nekem is jó, aztán had menjen! Jelentős kedvezményt adok annak, aki csinál nálam egy jó hálózatot -
PapaMaci
őstag
válasz
TommyNagz #13677 üzenetére
Van pár gépem, az egyik fájlszerverként, és ezek között szeretnék gyors, megbízható kapcsolatot, illetve felkészülni egy komolyabb, akár gigás bejövő netre is ,amit megosztanék a gépek között. Sajnos azt nem láttam, létezik-e hozzá gigás kártya, de az elengedhetetlen lenne, lévén viszonylag nagy állományokkal dolgozom itthon is. Ezért kérdéses számomra, hogy érdemes-e egyáltalán munkába állítani, illetve költeni rá, vagy nézzek mást?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
TommyNagz #13588 üzenetére
Ha lesz valtozas akkor sem kell megijedni. A regi vizsgakat beszamoljak az ujba, es van egy tool amivel meg tudod majd nezni, milyen uj vizsgakat kell letenned a meglevo regiek melle. Szoval nagy gaz nem lesz. Raadasul tobb honapig engedik a regit letenni a bejelentes utan (altalaban fel ev).
-
quby
őstag
válasz
TommyNagz #13588 üzenetére
Én most a következőket tervezem:
1. végiolvasom a cert guide-et. elöször nem tanulás jelleggel, csak elolvasom.
2. Video: CBT, végignézem azt is, de szerintem az INE sokkal jobb, részletesebb. Keith Bogart-nak van CCNP-s videoja.
3. Ezek után megnézem mi van blueprintben , és ha ugy gondolom, hogy van olyan topik ami semelyikben sem volt benne arra rákeresek.
4. Összegyüjtött anyagok benyalása, laborozás 1000-elez csak a route-ra vonatkozik, mivel azt szeretném elöször megcsinálni.
Jelenleg ez a terv!Változásrol nem hallottam, de ha tervezik a változást a jeleznin szokták az oldalon, de én most nem látok ilyet. de ez a kérdés engem is érdekelne....
-
ÁrPi2
senior tag
válasz
TommyNagz #13580 üzenetére
Helló,
Gratula!Ezen a tíz napja icnd2-n elbuktam , de ma már CCNA vagyok dolgon fölkaptam a fejem.
Hogyan működik a vizsgáztatási rendszer illetve a vizsga díjazás?Úgy tudom az egyelőre felszínes tájékozódásomból hogy egy icnd (1 is, 2 is) vizsga díja 150 dollár körül van,
így akkor neked az elbukott vizsgák után újra le kellett tenni mégegyszer ennyi összegeket? -
Viktorius94
csendes újonc
válasz
TommyNagz #12857 üzenetére
Igen az első trükkös...lecsekkoltam PT-en és a show controllers serial 0/1/0 alatt vagy azt írja hogy No serial cable is attached vagy ha igen, akkor rendesen mutatja hogy DCE V.35 vagy DTE V.35...valahogy nem tiszta, mert az ábrán egyértelműen mutatta hogy serial cable van használva.
-
Proci85
senior tag
válasz
TommyNagz #12857 üzenetére
Egy ilyet találtam a témában.
-
zone
őstag
válasz
TommyNagz #12817 üzenetére
+ (#12818) olloczky (#12819) FecoGee
Kösz a válaszokat, tudom melyik mire való, csak gondoltam elég a biztonság szempontjából, ha az ssh be van állítva. Persze ha nem lehet garantálni, hogy illetéktelen ne férjen hozzá fizikailag, akkor jól jön az enable secret /vagy/ a con 0 password, de a vty 0 15 password nekem még ilyenkor is feleslegesnek tűnik.
Többfelhasználós hozzáférésről nem tudtam, ez eszembe se jutott.Az érdekes volt, hogy a Pearsons Livelessons videóban az 512 bites rsa key után simán kiadta az ip ssh version 2 parancsot, de nálam csak min 768 után engedte. És ami még furább, a mai bekapcsolás után ezt látom:
%SSH-5-ENABLED: SSH 2.0 has been enabled% Generating 1024 bit RSA keys, keys will be non-exportable...[OK]
Erre mi a magyarázat? -
olloczky
senior tag
-
soma314
tag
válasz
TommyNagz #12620 üzenetére
A GNS3 remek dolog, de
- csak a legfrissebb verzió és lehetőleg Linux alatt és úgyis sokszor instabil (nekem legalábbis ez a tapasztalatom)
- a PT egy szimulátor (a GNS3 emulator), közel se úgy működik, mint a valóság, viszont a CCNA vizsgán is szimulálva mennel a labor feladatok ezért a "feeling" miatt érdemes használni
- vannak dolgok, amit érdemben csak valós hardveren tudsz kipróbálni gyakorolni, mint amilyen például a password recovery, a IOS upgrade.... Ez a vizsga anyag jobb megértését szolgálja, és ami fontosabb, az életet! Másképp izzad az ember tenyere, ha élesben csinál ilyesmit az ember először, mintha otthoni cuccon.
- ha limitált az időd, akkor párhuzamosan megtanulni a a GNS3 használatát (ami igy utólag nem nagy ügy) és a CCNA anyagot elég luxus
- az elején mindenki bizonytalan a tudásában. Ha nem megy valami, akkor elsőre ki kell zárni, hogy a GNS3-ban tettünk valamit rosszul, vagy a konfigurációban. Ez nyilván nehezíti a dolgokat.
- GNS3-ban (dynamips-el legalábbis) nem lehet hatékonyan emulálni switch-et (más kérdés az IOL) ezért leginkább multilayer swtich-et érdemes vásárolni igazi harverbőlSzerintem kell 3 switch (a SPT miatt), amiből
- 1 db 2950 5-10 eFt között találsz (neked nem számít hány portos)
- 2 db 3550/3560/3750 10-20 eFt/db
- 1 db router min 12 IOS-el és lehetőleg két ethernet interfésszel 5-10 eFtMultilayer switch-ekről
3550 a legolcsóbb, de nem tudja az auto MDIX-et (cross vagy strait kábel-t kell használni adott helyzetben, ami CCNA tanulás szempontjából még jó is lehet), a private VLAN-t (ez ha jól tudom még mindig csak CCNP-nél téma), nem tudja a stackwise-t (csak CCNP és kb 2 parancs)3560 a CCIE RS-hez is ez a hivatalos platform IOS 15-el. Ehhez 32 Mega flash-es változat kellene, de rá lehet trükközni xmodem-mel a 16 Megásokra is a 15-ös IOS-t, másrészt, ha most készülsz CCNA-re és egyszer eljutsz a CCIE-ra készüléshez, addigra ki tudja mi lesz.
3750 pont, mint a 3560, de tudja a stackwise-t is, amihez minimum kettő 3750-es és egy stackwise kábel kell. Én nem vennék plusz pénzért, egyrészt, mert van, másrészt, mert tényleg kb. 3 parancs amit pluszban gyakrolsz vele.
PoE-s switch-et érdemes, mert a CCNP RS-es Switch-nél téma (de kb ez is 2-3 parancs). Akkor érdemes többet költeni rá, ha wireless, vagy collaboration irányban tanulnál tovább.
Layer 2 switchekről:
a hivatalos a 2960-as, ami egy kevéssel tud többet, mint a 2950. Ráadásul azt a keveset tudod a multilayer switch-eken gyakorolni, ezért nem éri meg a többletet szerintem (lényegesen drágábban szokták árulni). Ami gyakorlati különbség inkább, az a már emlitett auto MDIX hiánya 2950-nél.A lényeg, hogy a laborra elköltött 30-60 eFt nem tűnik soknak a vizsga díjakhoz képest!
-
crok
Topikgazda
válasz
TommyNagz #12620 üzenetére
Nyugodtan indíts csak GNS3-at, Jeremy videói óta eltelt cca. 8 év és most öltek bele párszázezer dollárt a fejlesztésbe ; ) A PT az igazán limitált megoldás. A GNS3-ban legalább maga az IOS fut.. mindenestül.. jó, a bugjaival együtt de a feature-set-el együtt!! Van benne pl. normális IPSec, SSH.. csinálhatsz Zonebase FW-t..
-
soma314
tag
válasz
TommyNagz #12614 üzenetére
egy ilyet találtam az aprók között
gond nincs vele, de amit hirdetnek, annak csak egy darab ethernet portja van
egy switch-el kiegészitve és subinterfészeket konfigurálva ezzel is rengeteg mindent lehet gyakorolnia "baj" az, hogy az elején még nem fogod tudni hogyan lehet subinterface-eket használni, majd később, amikor a router on a stick jön
én azt tanácsolom, hogy olyan router-t vegyél, amiben van 2 db ethernet interfész, hogy keresztül tudjál route-olni rajta
persze ez amit hirdetnek 2650XM is kiegészithető külön kártyán újabb interfésszel, de azt külön keresni kell
-
soma314
tag
válasz
TommyNagz #12612 üzenetére
Ha építesz lebort, akkor ne csak a CCNA-t célozd meg vele, hanem olyat, ami legalább CCNP-ig hasznos lesz.
én ha most építenék labort 2 multilayer switch-et vennék, egy layer 2-es switch-et és egy router-t
Ha lehet és megengedheted magadnak akkor multilayer switchnek
- Catalyst 3560, vagy 3750 - ezekkel lehet private vlan-t gyakorolni, VTP 3.0-t (ez még CCIE RS-hez is elég lehet)
- ha szűkebb a keret, akkor 3550Layer 2-es switch-nek Catalyst 2950 (drágábbat nem érdemes szvsz), de ha éppen belefutsz 2960-asba nagyon jó áron, akkor az még jobb. (A tapasztalat inkább az, hogy a 2960 árából simán veszel, 3550-es multilayer switch-et, ami sokkal több lehetőséget ad.)
Routernek szinte bármi, de legyen 2 db Ethernet interfésze és legalább IOS 12-es fusson rajta. Én 2611XM-et vennék.
1 db router azért kell, mert csdak router-en fogsz tudni gyakorolni NAT-ot.A multilayer switch-ekkel tudsz routolni is, ezért elég összetett topológiát össze tudsz rakni.
3 switch azért kell, hogy a spanning tree-t, VTP-t tudd gyakorolni, meggfelelő összetettségben.
Amit kerülj: a fenti switcheken (2950. 3550, 3560, 3750) kívül minden másikat.
Ne vegyél sok router-t. Magasabb szinteken (CCNP, CCIE) úgysem harveres router-eket fogsz már használni, hanem emuláltakat. A switch emuláció viszont sokkal nehézkesebb, ezért inkább jó (jobb) multilayer switch-ekre költsél.Amire már nem érdemes sokat (régen nagyobb hangsúllyal volt jelen a soros port a vizsgákra való felkészülés során. Ma már a CCNA-nél nincs Frame Relay csak PPP, csak ezért nem vennék két router-t soros portokkal és egy soros kábelt közéjük inkább gyakorolnál emulátorral (GNS3) vagy akár szimulátorral.
-
tusi_
addikt
válasz
TommyNagz #12593 üzenetére
Maskepp kezelnek. Nincs konkret jele, nem raknak ram sarga,rozsaszin mittomen milyen csillagot, de erezni, hogy kicsit zarkozottak az emberrel. Nem mind persze, van egy kollegam, aki egybol ajanlkozott segitonek, amikor mondtam hogy koltozom.
Szvsz kb mint otthon, vannak tahok, meg rendesek. Viszont a kulfoldi statuszt, hogy " elvetted egy nemet munkajat" sosem felejtik el. -
soma314
tag
válasz
TommyNagz #12548 üzenetére
Én annak idején a kompozit vizsgát csináltam, mégis most én pont nem azt ajánlanám neked.
Figyu, most a szerencsefaktor ellened szólt, de a tudás ott van, jelentkezz be újra és tedd le. Legalább ismerősök lesznek a kérdések, a vizsga. Én a helyedben, amig frissek az emlékek gyorsan amit tudok lejegyeznék.
Kicsit morognék (mert tényleg szivás a szitu) aztán csakazért is tanulnám tovább.
Másodikra lerakod és csúsztál 2 hetet az eredeti ütemtervedhez képest.A munkahelyeden, meg ha a sikeres az ICND1 és a CCNA még nincs meg negyedév végére kaphatsz halasztást. Ha meg nem akkor meg megcsinálod magadnak később és úgy keresel már új helyet, hogy van CCNA.
Ha bejelentkezel a konpozitra március végére és nem jön össze, akkor lesz két elbukott vizsgád, ami még drágább. A munkahelyeden ennek sokkal rosszabb az optikája.
Szerintem a dolgot úgy kell nézni, hogy nem a vizsga, vagy a tanúsitvány az igazi érték, hanem a a tudás, ami benned van. Ha tudod, hogy tényleg keményen nyomtad az elmúlt időben, akkor tuti egy csomó dolgot megtanúltál és csak idő kérdése, hogy mikor szerzel róla vizsgát, de a munkád során mindaz ott van a fejedben már!
-
-
quby
őstag
válasz
TommyNagz #12548 üzenetére
Idegesitő...En az elsöt egyben csináltam, a recert volt csak icnd2 vel. ugyananyit tanultam mindkettőre. Pénzben tényleg több de ha kell márc végére akkor ugyis a composite-ot kell tedd. A 7 pont meg azt jelenti, hogy tudod, csak nem volt szerencséd...
....jaaa... és egy utcaseprő nem ir 825 pontos icnd1-et.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
TommyNagz #12545 üzenetére
+1, Fecohoz, szerintem is toljad a CCNA composite vizsgat, jobban jarsz vele. szvsz konnyebb is mint kulon az icnd1+ icnd2, bar nyilvan ezt nem sokan tudjak biztosra mondani, csak tippelni, mart alt nem csinaljak meg kulon mindkettot aztan a compositeot is
Ne keseredj el, mindenki bukott mar meg, csak kitartas kell es meglesz az. -
Wolfy999
tag
válasz
TommyNagz #11885 üzenetére
Szerintem egy jo szakiranyu diploma es a szakmai tapasztalat certekkel nem egymas alternativai, inkabb kiegeszitik egymast. Sok olyan mernokot lattam mar, aki evek rutinjaval es certekkel magasra jutott, de egy komplex esetben nem latta a fatol az erdot, mert nem tudott rendszerben gondolkozni a megfelelo egyetemi kepzes hianya miatt. Es persze sok olyat is aki ugy jott ki az egyetemrol, hogy semmihez nem ertett a szakmaban, csak tudott magolni.
-
crok
Topikgazda
válasz
TommyNagz #11811 üzenetére
Switchet persze igen (hiszen nagyon sok feature-t nem lehet a 16 portos router switchmodullal szimulálni mert a switchek hardware-ből csinálnak nagyon sok dolgot), de routerre viszont 95+%-ig jó a GNS3, sok memóriával én futtattam olyan topológiákat amikben 20+ router volt és semmi gond nem volt, taknyon csúszott a rendszer.. De nekem is van otthon minilabom, a hardware mégiscsak hardware ( :
-
crok
Topikgazda
válasz
TommyNagz #11771 üzenetére
Az jutott eszembe mikor láttam a bugot, hogy:
"Figyelj, nekem neeee.. én is ebből élek." -
denko
senior tag
válasz
TommyNagz #11759 üzenetére
és valjon mennyire kapcsolodik a networkhoz a pozi?
Vagy sima service desk munka esetleg max second level.Mert láttam nálatok pozikat, de mindegyik L1 /L2 volt no network.
jó látom, elolvastam a posztot teljesen, sorry
Csak ilyen pozikat nem láttam nálatok sajnos soha ami hálózatos lenne, service Desktől már hányiger kerülget -
Zola007
veterán
válasz
TommyNagz #11753 üzenetére
Irigyellek.
No offense, tényleg örülök, hogy ilyen munkáltatót sikerült találnod. Remélem összejön a vizsgád, hogy ottmaradj
Jó látni, hogy azért vannak még normális munkaadók, akik támogatják a képzést, nem azt várják el, hogy egyetem után pályakezdőként több év tapasztalatom és több minősítésem legyen, mint ahány ujjam a kezemen.
Remélem egyszer nekem is lesz ilyen szerencsém, ha sikerül munkát találni. -
olloczky
senior tag
válasz
TommyNagz #11747 üzenetére
Hát januárig már nem sok idő van de szerezd be, az Official Cert Guideot ebben minden le van írva, ami a vizsgához kell. Tananyag, ellenőrző kérdések, vizsgakérdéseket és egyéb gyakorlatokat tartalmazó DVD melléklet. Ha ebből tanulsz tuti átmész. (plusz cbt)
-
válasz
TommyNagz #11742 üzenetére
csak becsapod magad ha dumpolsz. Egy interjún nagyon hamar kiderül ha valaki "papír mérnök". Az nem gond ha nem tudsz valamit, de látszódjon hogy a mélyére akarsz látni és valahogy értelmesen akarod megfogni a problémát. Aki papír, az elvérzik ezen.
Interjúztattam már CCNP-t, hát nagyon hamar kiderült hogy csak papíron CCNP az ember és 2-3 kérdés után már én éreztem kellemetlenül magam. Ez sokkal nagyobb baj és inkább az kerül ilyenkor kiválasztásra aki lehet hogy papír nélküli, de érti, vagy legalábbis érteni akarja a témát.
Inkább toljál bele időt és gyakorolj, egy CCNA-t simán meg lehet csinálni 1 hónap alatt 0-ról ha tényleg meg van benned az akarat.
Sok sikert.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hardcore café
- További aktív témák...
- új, bontatlan, iPhone 16E gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 1TB SSD Radeon Pro 5500M
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 2TB SSD Radeon Pro 5600M 8GB
- MacBook Pro 14" M1 MAX - 32GB / 1TB (2021) - 1 év garancia
- MSI RTX 4070 SUPER 12GB GAMING X SLIM WHITE - 20 hónap garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Crucial 240GB SSD eladó
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest