- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gesztiboy
tag
Sziasztok!
Elsősorban Cisco FirePOWER laborozással kapcsolatban lenne egy kérdésem, bár minden más, sok memóriaigényű laborra is passzolna a kérdés.
Ha mondjuk laborkörnyezetben ki kell tesztelni valamit vagy egyszerűen bele szeretnétek tanulni egy új technológiába, akkor azt Ti hogyan oldanátok/oldjátok meg?
Érdemes otthonra beszerezni pl. egy HP MicroServer-t kb. 64GB RAM-al és ehhez megfelelő tárhellyel, majd erre telepíteni VMware-t, Proxmox-ot, EVE-NG-t vagy valami hasonlót? Ha ilyen irányba érdemes mozdulni, akkor nagyjából milyen vasat érdemes beszerezni?
Illetve találtam olyan megoldást is, mint pl. a Cisco Modeling Labs - Personal csak sajna ez nem képes FTDv-t és FMCv-t de az efféle konstrukció is tetszik és még a 200$ ára is beleférne. Esetleg más, hasonló konstrukció létezik a piacon? Azure és/vagy AWS megoldást láttam még, hogy talán megoldható lenne, de őszintén szólva, nem igazán értek hozzá.
A cég, ahol dolgozom, nem igazán fog ilyesmire áldozni, illetve sokszor csak falakba ütközöm ezzel kapcsolatban, ezért is gondoltam "saját" megoldásra. Plusz hosszútávon, tudásba ilyen formában invesztálni sosem rossz dolog, szerintem. -
FecoGee
Topikgazda
[link]
egész korrekt. -
FecoGee
Topikgazda
Nincs itt semmi látnivaló, gond volt a Bridging Gap Protocol működéssel.
[link] -
kenwood
veterán
válasz
stfreddy #16092 üzenetére
Itt az a kerdes maradt meg nyitott, hogy az out of band managementet miert buktak el ?
Van egy jolly joker, ami az ilyen szitukban megkimelhet a helyszini troubleshootingtol.
Az 3g-4g terminal server. Egy eszkoz,benne egy sim,es a console portra csatlakozik.
Talan ket oka lehet,hogy ilyet nem hasznalnak, vagy nem segitett.
Az egyik, hogy console porton nem lehet azokat a routereket talpra allitani, mert a cli nem sokat er, mindent API-on keresztul kell butykolni.
A masik, hogy a terminal server egy sulyos biztonsagi kocakazat, es nem tudtak a mernokok olyan megoldast ra,amit a security elfogadott. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
stfreddy #16092 üzenetére
Igen, pont azutan olvastam miutan mar nem lehetett szerkeszteni a postom, duplazni meg nem akartam.
Egyebkent bar lehetett volna meg technikaibb, ez teljesen korrekt, es gondolom opsec miatt nem is fognak reszletesebben nyilatkozni majd.
szivesen lettem volna legy a falon a facebook mernokok mellett, ahogy probaljak kitalalni mi tortent es hogy lehet megoldani.
illetve nagyon kivancsi vagyok, hogy mukodik a rendszeruk ami megfogja a disruptive parancsokat. Gondolom megerositest ker, esetleg egy masodik mernoknek is ra kell nyomnia. Nagyon erdekel hogy, hogy lehet ilyet a gyakorlatban implementalni.
-
Yeffy
veterán
válasz
Cyber_Bird #16090 üzenetére
na, ez mar mindjart konkretabb, koszi h megosztottad
-
Cyber_Bird
senior tag
[link] itt szerintem eleg jol leirjak.
szomoru, higy a facebook nem adott ki sajat post mortemet, csak egy par soros, oops bocsit.
-
gadam1
újonc
Vagy ok is olyan sikeresen implementaltak flowspec-ket mint Level3 es elvagtak maguk alatt a BGP sessionoket
-
Ripper17
tag
válasz
stfreddy #16081 üzenetére
Jók is ezek a mindenféle GUI meg software defined rendszerek, mióta ezek mennek 15x annyit szivok melóban...kisebbik baj hogy az én idöm viszi, nagyobbik hogy sok partnernél a senior engineer/expert pozi is a GUI kattintgatásban merül ki, aztán ha gond van megy a kamillázás...
-
crok
Topikgazda
Ő az én igaz szuperhősöm
A resolve-ra nem tudom mi mást találnék ki.. de jobb, mint a feszítőfa protokoll..
meg mostmár van IP a domain-hez.. remélem valaki elírt egy Ansible playbook-ot.. én úgy röhögnék
Egyébként a domain-ek ezért lehettek eladóak. Meg ez is egy érdekes szál, hogy mennyi sideeffect van/volt most emiatt.
-
Állítólag valami webes felületen keresztül toltak le konfigokat routerekre, aztán az fb prefixei eltűntek a nagyvilágból. A rollback sem tudott már lefutni mert ez a mgmt rendszer sem tudta már ezután elérni a routereket. Most fizikailag próbálnak odaférkőzni az eszközökhöz hogy rollback-eljenek. Állítólag.
-
Yeffy
veterán
ah, olyan hulye ez a feloldas szo magyarul. tudom, h arra forditjuk, de nah... mint az utvalaszto es tarsai. english pliiz.
jah, azt en is lattam redditen, h most megvasarolhato, de ez hogy? most azert, mert ilyen problema van, nem jelenti azt, h a birtoklasa is megszunt, nem?
jopofa az uj avatarod am.
-
crok
Topikgazda
Névszerverek nem oldják fel a facebook.com-ot, messenger.com-ot, egyebeket, www-vel se, nslookup megmondja azonnal ha megnézed. Elvileg a facebook.com akár meg is vásárolható most, az előbb láttam egy pár screenshot-ot hogy elvileg nem foglalt domain.. pletykák szerint egy kínai srác okoskodott.. meglátjuk mennyi igaz belőle.. mindenesetre az nslookup nem hazudik, egyik nagy public DNS szolgáltató se oldja fel, de végignéztem egy csomó szolgáltatóit is.. egyik se
-
FeRkE
őstag
Face es tarsai outage-rol ha van vkinek infoja, ossza meg pliz
-
FecoGee
Topikgazda
Menjetek ccie laborra ingyen. Annyi csak a hatrany, hogy gepet es monitort vinni kell magaddal Angliaba :-)
-
Ripper17
tag
van aki aktivan benne van Zabbix konfiguralasban? Egy gyors kerdesem lenne privatban, most ismerkedem ezzel a megoldassal, de nem jutok elore egy dologban. valoszinuleg aki jobban ert hozza hamar megmondja merrefele induljak el. Koszi!
-
Ripper17
tag
válasz
SnoopDoggOG #16069 üzenetére
Ez azert van mert a nagy ISP-k orszagos rendszereit akik senior/architect szinten viszik ok mindenhol regi motoros, osszeszokott alapcsapatok. Egy orszagos MPLS lelkivilagat amugy sem szokas olyan gyakorta bolygatni.
Ettol fuggetlenul pl. egy telekom halozatos ugyanugy az orszagos rendszert is kell ertse, nem enterpriset teker (az a tsystems), de a tuzhoz kozel magas szinten nehez kerulni...fokepp IP routing, BGP, vagy standard L2/L3VPN megoldasok implementacioja, ahova be lehet kerulni, illetve olyan teruletek ahol az IP/MPLSre epit a szolgaltatas (pl. TV-halozatok, IPTV, mobilhalozatok).
-
Ripper17
tag
válasz
#49553920 #16068 üzenetére
Budapesten kkv-ban vagy allami szervezetekben 7 szamjegyu brutto aljat mondanam erre, vagy ennek megfelelo juttatasi csomagot. Gold/platinum partnereknel is kb ez a realis alapber + beren kivuli juttatasok. NER-cegnel 1.3-1.4 is szoba johet, de nem fejtenem ki a velemenyem arrol aki penzert mindent is benyel...Persze mindez ugy igaz ha egyebkent hands-on tudas is van mogotte, tehat egy WAN+routing+security senior expert vagy "junior" architect pozit be tudsz tolteni.
-
gadam1
újonc
válasz
SnoopDoggOG #16069 üzenetére
Szia, dtis-nel van SP melo. Kerdes hogy milyen formaban szeretnel SP networkon dolgozni. Ha opsban, akkor foleg olyan melo van ahol az edge-en managelsz kulonbozo ugyfeleknek eladott vpn productokat, foleg mpls l3vpn/l2vpneket. Itt azert szerencses ha 2nd vagy 3rd level team-ben dolgozol, nem 1st line-on, bar ez minden cegnel mast jelent
Van ahol level 4 is kuka, de mashol meg 2nd line elvisz mindent es 3rd level disznek van. Ha testing / engineering erdekel, akkor van esely core technologiakkal is foglalkozni, de altalaban a nagy multik nem szivesen hozzak ezt a reszt nearshoreba.. SP ops melo van BTnel is, a kerdes tenyleg az, hogy milyen formaban szeretnel SP temakkal foglalkozni. Na meg ott van meg az ngena, ha egy cutting edge SP managed global sdwan provi erdekel.
-
SnoopDoggOG
csendes tag
Sziasztok!
Magyarországon van rendes Service Provider állás, amihez nem kell 5+ év tapasztalat? Én ami hirdetéseket látok a Telekomnál, egyiknél se látom pl. az MPLS-t felsorolva. Ami azt jelenti gondolom, hogy Enterprise hálózattal kell dolgozni. -
törölt tag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire szabad ilyet kerdezni, de CCNP (ENCOR + ENSDWI), Python, CCNP SCOR folyamatban, hobby szinten etikus hackerkedes/pentesteles. Igy nagyon leroviditve, durvan milyen fizetesre lehet szamitani? Videk + Pest -
A_ScHuLcZ
addikt
Kicsit kihalt a topic mostanában, de azért hátha olvassátok még páran.
exCCNP Wireless vizsgákkal kapcsolatban van-e személyes tapasztalat valakinél?
ENWLSD - Designing Cisco Enterprise Wireless Networks v1.1
ENWLSI - Implementing Cisco Enterprise Wireless Networks v1.1Konkrétan az alábbi kérdések mozgatnak:
- Wi-Fi témakörben járatos egyénnek mennyire teljesíthető, milyen szintű felkészülést igényel?
- OCG mire elég?
- A vizsgához tartozó gyártói ILT/VILT/elearning anyagok hasznosak/szükségesek a vizsga teljesítéséhez, vagy nem érnek annyit? (ha utóbbi, akkor helyette mit?)
- Milyen anyagokból/forrásokból érdemes készülni rá?
- CWNA anyaga (a gyártói részeket leszámítva) mennyire használható a vizsgára való felkészüléshez?Köszönöm!
-
kenwood
veterán
válasz
Ripper17 #16060 üzenetére
"lassan divat lenézni a Cisco certeket, mivel baromi sokan dumpolják őket."
Szerintem nem lehet dumpolni.
Abbol indulok ki,hogy egy srac irta a redditen, hogy bukott elsore,es nem nagyon volt azonos kerdes a masodikon.
Van 100 kerdes alapbol.
Hogy dumpolsz ? Bemagolod az 1000 kerdeses poolt ?
Es ha van 2000 is ?
Elobb tanulod meg szerintem. -
FecoGee
Topikgazda
Azaz, a Viptelás. Laborban tök jól ment csak ott virtuális routereket használtam és ott nincs SUDI. Illetve egyből controller-mode-ba kerültek így a root ca cert is megmaradt. Ami még töl jó hogy van lista a tűzfalon kinyitandó portokról, de mellette még egy csomó kell pl. cert lekéréshez, PnP-hez amit a dobott csomagok logjából lehet kitalálni.
Ezt állítsuk szembe a “nem kell oda mérnök, elküldöd futárral a routert a telephelyre ahol egy pendrive-t bele kell dugni, bekapcsolni és kész”. -
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #16057 üzenetére
Imadom a ciscot
Mi most probaljuk meg uzembe helyezni, aztan munkara fogni. Mar elore felek, hany tac caset nyitunk.
Sd-wan? A viptelas megoldas? Mi csinaltunk egy gyors tesztet vele es inkabb a paloalto felet valasztottuk. Az is buggos, de ott egy honap alatt van megoldas ra.
Ma beszeltem az egyik supporterunkkel ciscotol es ami miatt TAC -ot nyitottam, mar 3 jegyu a reklamalok szama, de a helyzet nem valtozott 2018 otaNa mind1, a DNA center megolja majd minden problemank, hangzik ciscotol
-
Yeffy
veterán
válasz
Ripper17 #16060 üzenetére
jo kis osszefoglalo ismet.
Huawei certeknek piaci értéke nem sok, 1-1 pozi kiírásban látni, de ennyi, alapvetően a "nyugatias" cégek ódzkodnak a kínai cuccoktól. (És egyébként full Cisco a CLI és a mögöttes architektúra...)
nem is csodalom, en sem birom oket, foleg miota olvastam, h a 2000-es eveben kb egy az egyben leloptak egy csomo mindent Cisco-etol. nem is foglalkoznek veluk, mint vendor. akkor mar inkabb egy Juniper, vagy Aruba. -
Ripper17
tag
válasz
Ripper17 #16059 üzenetére
Cisco certek: van egyébként más, hasonló értékű cert, ami mögött az általános szakmai ismereteket is megtanítják + bele is kell mélyedni, beletenni az energiát + ha érdekel egy-egy részterület akkor ilyen mennyiségű és minőségű anyagot tudsz kvázi ingyen elérni? Tehát egyfajta bizonyítvány is, hogy meg tudsz tanulni új dolgokat, el tudsz sajátítani.
Az Aruba certeknek köze sincs semmiféle szakmai dolgokhoz, full vendor specifikusak, aki nyomkodja 1-2 éve a vasaikat az le tudja tenni professional szintig is. Huawei certeknek piaci értéke nem sok, 1-1 pozi kiírásban látni, de ennyi, alapvetően a "nyugatias" cégek ódzkodnak a kínai cuccoktól. (És egyébként full Cisco a CLI és a mögöttes architektúra...)
Én személy szerint dolgoztam sokat "arubás" meg "huawei-s" mérnökökkel, a saját barlangjukon belül jól elnavigáltak, letették a gyártói vizsgákat (töredéke mennyiségű tanulással, mint ami bármilyen Cisco certhez kell), de a szakmai alapok, protokoll ismeret egyáltalán nem volt jellemző rájuk, HLD szinten értettek mindenhez. Nem mellesleg egyébként még csak nem is hallottak bizonyos LLD dolgokról, tehát a gondolat se merült fel bennük: utánanézzenek. Senior szinteken ez már eléggé zavaró, ha együtt kell dolgozni: nincs meg a "közös" nyelv, csak a gyártó saját buzzwordjei + hogy hogy kell összekattintgatni.
Értem én: lassan divat lenézni a Cisco certeket, mivel baromi sokan dumpolják őket. De akkor mi van helyette? Egyébként ha "nem sokat ér", akkor miért ezt kérik a cégek, és miért nincs tele az utca CCNP/CCIE emberekkel, senior architektekkel?
Nyilván tök jók az alternatív gyártók cuccai és certjei is, de érdemes megkérdezni HR-eseket meg recruiter cégeket, milyen találati arányt hoz nekik (és ezek közül a munkáltató hányban lát fantáziát és tesz ajánlatot), ha bele van írva egy pozi kiírásba: Aruba/Juniper/HPE/Ruckus/Huawei cert, és milyet, ha nem.Ugyanez a cloud-ban az AWS, hiába jobb az Azure + árban is versenyképesebb + kevésbé marketing szagú...de az AWS az, aki egyébként horror mennyiségű saját oktatóanyagot, tréninganyagot, ingyenes webinart, supportot ad neked + 3rd party anyag is rengeteg érhető el.
-
Ripper17
tag
válasz
olloczky #16050 üzenetére
Egy-egy részterületen már lehet találni hasonló vagy jobb ár/értékű, jobban átgondolt cuccokat más gyártóktól. (Bár a konkurrensek nagy része egy-egy komolyabb projekt árazásnál pont ott van már, mint a Cisco...) ezeket feltérképezni tökéletesek a nagy, valóban globális informatikai rendszereket üzemeltető cégek senior pozíció kiírásai, illetve a Gartner Magic Quadrantok. Amit én látok, hogy a legtöbb konkurrens termék egy bizonyos szintig (ami az ügyfelek 80%nak elég) jól skálázható, de egyébként a Cisco megoldásai között még vannak olyan fejlett dolgok (pl. WLANnál a redundanciák kialakíthatósága), amit más nem vett át.
Nagyobb gond, hogy egyébként jobb esetben mekkmester módon összeintegrálod, rosszabb esetben széttárod a kezeid, ha különféle vendorok kezdenek képbe jönni: "hja kérem, ezek a dolgok csak a gyártói ökoszisztémában belül működnek 100%". Nyilván ezt a Cisco is tudja, de egyébként a többi vendor is: ezzel tudják eladni a kevésbé jól sikerült termékeik.
Ezen felül ott van amit más is írt: passzolgat egymás között a két TAC téged oda-vissza.
Mást ne mondjak pl. az Aruba nem hajlandó foglalkozni egy WLAN controller hibával, ha nincs licence supportod! Értsd: ha egy .txt-ben megkapott, majd GUI-n beütött kódsorozatra ("licence") nincs supportod vásárolva (???), akkor egyébként a nyilvánvaló hardware-s vagy egyéb hibával sem foglalkoznak.És akkor itt tartunk annál, hogy egyébként a Cisco Systems akár felvásárlásokkal, akár saját kútfőből, de egy end-to-end portfóliot tud kínálni. Alapvetően is a support a fő kérdés. WLAN/LAN rendszerekkel van komolyabb tapasztalatom:
Cisco: előbb-utóbb eljutsz valaki hozzáértőhöz a TAC vonalon, a triviális kezdeti körök után + egyébként Magyarországon is a Cisco-s srácok között kiváló mérnökök vannak, hands-on tapasztalattal + egyébként a support fórum is jó
Aruba: leginkább úgy tudsz elérni valamit, ha az egyik hazai partnercégük "Aruba Champion" emberét ismered és ráírsz; a hazai jelenlét nagyjából full sales.
Huawei: ugyanez, egy egyébként főállásban nyilván nem support mérnök, tehát neked "best effort" segítő embert az egyik partnerüknél szoktak ajánlani + support fórumot
Ruckus: 134 replynál tartott a TAC case, a 18. "TAC engineer"-t rakták rá, mindegyik bemutatkozott, very happy to help you, de egyébként semmifajta érdemi, előremutató gondolat.Nyilván nagy cégekben, ahol van elég sok mérnökre vagy külsős üzemeltetőre pénz, de nem annyira business critical egy-egy alrendszer, ott fentiek nem számítanak. Ahogy az sem, hogy az adott vendor milyen mennyiségű anyagokat bocsát rendelkezésedre, és ebben a Cisco szerintem kiemelkedő, ha érdekel a konkrét hardware/software architektúrák, mögöttes gondolataik is ott vannak a Cisco Live anyagokban vagy technical white paperekben.
-
Ripper17
tag
Kollegám dolgozik vele 1.5 éve, bugriport bugriport hátán volt eleinte, most már elég stabilan működik. Cisco Live workshopokon azért a ciscos devek is elismerték, hogy rengeteg dolog nem megy még le DNAC-ból amiket az eszközök egyébként webGUI/CLI natív tudnak, illetve a DNA Centernél is ez a helyzet, API-n megszólítva a DNAC funkciók nagy része nem érhető el.
Szóval csak a szokásos cipész és a cipője, az API-n/SDN-en keresztül vezérlő szoftvercsomagnak sem teljesen jó az API-ja -
FecoGee
Topikgazda
En meg nem, de majd fogok. Jo eloerzetem egyelore nincs
most sd-wan projekt van, egy asr-t szerettem volna a fabricba tenni es 3 bug erintett (verzio valasztas elott direkt megneztem a release notes-t, egyiket sem hozta). Eltunt a root ca cert, nem ment be a bootstrap konfig es rosszul irja ki a sudi certet. Nevetseges. -
tusi_
addikt
Dolgozik mar valaki DNA centerrel? Velemeny? Nyitott TACok szama?
-
tusi_
addikt
válasz
Methionyl #16053 üzenetére
En nem tudok se IOS-t se IOS-XE-t frissiteni. IOS bol egy 4 eves van fenn, mert az utana jovok mind szarok. IOS-XE bol a 16.12.4-t hasznalom, mert ami utana jott az a szemtelenseg hatarat surolja, vagy epp mar nem megy a call home licensz, csak a policy based, amihez meg az on-prem szerver buggos, amin keresztul menne a cslu...
Vszeg cisco is erzekelte, mert licensz ide-oda, a 9200L olcsobb mar, mint a 2960x.
Vagy olyan sokat gyartottak le ebbol a szarbol, hogy ki kell hajigalni oket, mert amugy mindenki 2960x-t venne.
Mai nappal szamolva, kb 10 TAC unk van nyitva, ebbol 3 lan, 7 wlan. -
tusi_
addikt
Reszemrol mar konyorgok a vezetosegnel, hogy kukazzuk a ciscos cuccokat es en keresek vmi mast.
De sajnos wifi vonalon maradnunk kell, mert abban mar mindenkit felvasaroltak, akit lehetett es jo az egy gyartos rendszer, hogy ne lapatoljak egymasra a szart a gyartok, ha vmi nem megy es tac case van. -
Methionyl
senior tag
válasz
olloczky #16050 üzenetére
Jól látod. Sőt, kell is a változatosság. Néha már elegem van a Cisco "nyomorából".
Jupitert szeretem, Huaweit elfogadom. Mindhárommal napi szinten közlekedek de kb az van amit mondasz: full alapok cisco által, többi pedig adja magát.
3 hónapja van bent egy TAC case, hogy a latest greatest ios-xr-on nem képes működni a vxlan ipv6 leaking, pontosabban működik route alapján de traffic nuku, szabadságolások meg ezerrelL3GOLF - IPv6 route leaking broken CSCvz26126 de végre van róla bug follow up.
-
olloczky
senior tag
Ti mennyire foglalkoztok napi szinten cisco eszközökkel? Aki nagyon rég óta benne van, mennyire változott a gyártók aránya az elmúlt 5-10 évben? Nekem olyan érzésem van, hogy most már rengeteg jó alternatíva van, és a cisco inkább már mint megbízható régi motoros a piacon de jönnek az újak, a frissek
rosszul látom?
Illetve a cisco certek még mindig nagyon jó belépők a networking világába, de szerintem ez csak egy gyors iránymutatás, ami alapján meg lehet tanulni a sztenderdeket, protokollokat és aztán foglalkozik mindenki azzal amibe éppen belecsöppen
-
Yeffy
veterán
válasz
Cyber_Bird #16044 üzenetére
biztos lama kerdes, de az min fut? ASA?
mi a gond vele (roviden)? -
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
Ezt kollégáktól is hallottam már párszor.
-
kenwood
veterán
válasz
Surun kell benne matatni ? Nem eleg a GUI ?
-
Methionyl
senior tag
válasz
Ezzel nem vagy egyedül
-
Cyber_Bird
senior tag
Szolgálati közlemény:
Fúúúú, de utálom a firepower fxos-t.
/Szolgálati közlemény -
kenwood
veterán
válasz
psgogli7 #16042 üzenetére
Nem tudom. Meg nem voltam a vizsgan, ha lettem volna, akkor pedig az NDA miatt nem mondhatnek semmit.
Egyebkent redditen irta az egyik arc,hogy egyszer megbukott,es szinte nem volt azonos kerdes a ket vizsgan,szoval eleg nagy a question pool.A blueprintben nem is szerepel onalloan az EIGRP, csak ennyi van, hogy :
3.2 Layer 3
3.2.a Compare routing concepts of EIGRP and OSPF (advanced distance vector vs. linked state, load balancing, path selection, path operations, metrics)
Multicast is max 1-2 kerdes ( INE-n 15 ora)
QoSt azert erdemes alaposabban atnezni sztem.
Nekem ocg-n amikor ott elkezdtek irni a bucketekrol, meg a policingrol melysegeben, akkor azt ereztem, hogy harmadik atolvasasra is kieg az agyam.
Megtanulom a main conceptet, de arra nekem nincs kapacitasom,hogy ezt a reszt megertsem,inkabb bukjak 1-2 pontot. -
psgogli7
újonc
Wao, max két kérdés EIGRP-ről? Ahhoz képest két chapter van róla OCG-ben. QoS, Multicastról is max 2-3 kérdés van? Mert ha igen, akkor nem tanulok meg minden részletet.
-
Yeffy
veterán
válasz
kenwood #16040 üzenetére
igen, hasonlokat olvasok mind az Udemy-rol, mind az INE-rol. PluralSight-ot nem is emlitve.
En letoltam az INE-t, de abban sajnos nagyon sok outdated,vagy ccie szintu video is van.
igen, ezt sajnos tapasztalom en is. a vegen a 2 review ami elvileg a frissen keszitett anyag, illetve az, mi uj tanagyag CCNP-ben, pl a WiFi resz, amit epp tolok.Ha szeretnel jo mernok lenni, akkor a legjobb forras, ha csak a vizsgara keszulesz, akkor atvertek, mert eselyed nincs a 150 orabol azt a 40-50-et kiborgaraszni, ami az ENCORhoz kell.
Csak az EIGRP 8 ora, mikozben a vizsgan egy, max. 2 alap kerdes varhato.
pontosan, ezek a kisse negativ tapasztalatok. pl nemreg vegeztem OSPF-el, 13h 24min! -_-" <facepalm>. minek? nyilvan, egyik legfontosabb/leggyakrabban hasznalt IGP protkoll, es meg is akarom erteni, hogy mukodik, de ez full CCIE szint, ennyit en egyszeruen nem birok megjegyezni.viszont ahogy irod, mernoknek keszulok, nem csak egy cert huszarnak, igy vegigseggelem oket, csak elegge lassan haladok, illetve minden ugysem fog megmaradni. Brian egybk jo oktato, latszik, h erti a dolgat, de tenyleg olyan szinten terjengos, illetve bele megy a reszletekbe, h nem birom kovetni egy ido utan. jelenleg Keith a kedvencem, szamomra o jol magyaraz, reszletesen, de nem tulsagosan bonyolultan, es nem monoton hangon. bar egyik elso videom tole egy asszem 2 oras video volt a BGP Path Attribute-okrol, es az azert eleg terjengos volt, megis "elvezettel" fogyasztottam, es ertettem meg.
-
kenwood
veterán
A Udemy teljesen decentralizalt, akar te is tolthetnel fel sajat kurzust, igy a kerdesedre nem letezik pontos valasz. ENCOR szemszogbol eleg gyenge. Ez az elso native english kurzus, az indiaikat pedig en nem tudom megnezni. Semmi bajom nincs az indaiai emberekkel, tobb tok jofej, vagy nalam 100x intelligensebb kollegam is van, de azt az akcentust en nem tudom orakon at tanulasra hasznalni.
CCNa-re teljesen jo a Udemy. Bombal es Anderson kurzusa boven eleg az ocg melle.En letoltam az INE-t, de abban sajnos nagyon sok outdated,vagy ccie szintu video is van. Ha szeretnel jo mernok lenni, akkor a legjobb forras, ha csak a vizsgara keszulesz, akkor atvertek, mert eselyed nincs a 150 orabol azt a 40-50-et kiborgaraszni, ami az ENCORhoz kell.
Csak az EIGRP 8 ora, mikozben a vizsgan egy, max. 2 alap kerdes varhato.A Pluralsightos is egy atcimkezett regi ccnp. Rengeteg troubleshootinggal, ami nincs az encoron, es rengeteg hianyzo temaval, ami pedig van.
-
Yeffy
veterán
válasz
kenwood #16038 üzenetére
koszi a linkert, "megvettem". elsore azt hittem, ez Kevin LinkedIn-es kurzusa, azt mar letoltam, de ugy latszik, nem.
mondjuk most egy jo honapja mar, h az INE-t daralom, erdekesek az eddigi tapasztalataim. ha vegeztem, sztem rarepulok erre is, ez mar legalabb nem 150+ ora.
egybk az Udemy az milyen "szintunek" szamit? nem neztem meg naluk kurzust, ollasmi, mint a CBT Nuggets?
-
kenwood
veterán
https://www.udemy.com/course/complete-ccnp-encor-350-401-masterclass/
CouponCode=ENCORFREE -
-
vadger
tag
Nekem volt egy fail, kevés időm volt készülni a vizsga meg nem volt tolható a lejáró voucher miatt. Nehezebb mint vártam, legalábbis számomra az volt. Tényleg ismerni kell a különböző termékeket és hogy azoknál milyen módon használod a különböző API-okat.
Network kérdés kevés volt és azok nagyon könnyűek voltak. -
Immy
őstag
Sziasztok,
Úgy alakult, hogy lehetőségem van DevNet Associate irányba menni. Valakinek van tapasztalata a viszgával és ezzel a vonallal kapcsolatban?
-
válasz
Methionyl #16033 üzenetére
Szia,
"szerencsém" van, mert tele vagyok könyvekkel és jegyzetekkel, illetve azért sok minden a fejemben is meg van.
Ha nincs semmi anyagod, akkor ajánlom az INE-nél elérhető ondemand videókat, illetve az ebben a learning matrix-ban szereplő könyveket, előadásokat:
https://www.cisco.com/content/dam/en_us/training-events/le31/le46/cln/marketing/learning-matrix/CCIE-Service-Provider-v5-Learning-Matrix.xlsx
Az MPLS and VPN Architectures, illetve MPLS Fundamentals könyvek a Cisco Press-től, bár régiek, de nagyon jók. Illetve hát GNS vagy eve-ng és gyakorlás virtuális routereken.Ajánlom ezt, de csak azért, mert az első fejezet free trial-ban megnézhető:
https://learningnetworkstore.cisco.com/on-demand-e-learning/implementing-and-operating-cisco-service-provider-network-core-technologies-spcor-v1-0-elt-spcor-v1-024029
Amúgy szerintem az 1k USD 180 napos hozzáférésért sok... -
válasz
FecoGee #16031 üzenetére
Nem, hobbiból még labozgatok meg olvasgatok a témában, de nincs tervben egyelőre, hogy újra megpróbáljam. Szerintem a design rész az igen durva lehet, az egy nagy komplexitású és terhelésű dolog lehet 3 órában az elérhető infók alapján, aztán hajrá az 5 óra konfig
hát szerintem ez így durvább lehet, mint eddig bármikor. A topicok száma is csak nőtt az spben, alig esett ki valami...
Franc se kívánja már ezt -
FecoGee
Topikgazda
válasz
stfreddy #16027 üzenetére
Szerintem be kellett loniuk a CCNP es CCIE koze. Ha tul durva lenne akkor CCNP szinten szivatnak az embereket, aki meg CCIE lab-ra megy annak ez ugyis mindegy, ott majd bizonyithat
.
Keszulsz labra? A design szekciora nagyon kivancsi lennek, meg hogy milyen sd-wan/dna/devnet feladatok vannak, milyen melysegben.
szerk: megneztem a vizsga kodot es te SPCOR vizsgan voltal, nem encor-n. Meg is lepodtem hogy atalltal az EI trackre
-
válasz
Hedgehanter #16028 üzenetére
nincs lab, csak a szokásos.
-
Hello,
Tegnap voltam 350-501 vizsgán ez volt régen a "CCIE Written". Hát a kérdések száma ugyanúgy 100 körüli, de a kérdések komplexitása közel sem CCIE szint már... inkább CCNP-nek mondanám. Megnéztem a 3 évvel ezelőtti jegyzeteimet, sokkal komolyabb kérdések voltak. Szóval már nem annyira para mint korábban, azért egy ilyen vizsga anno elég meredek volt. Csodálkozom, hogy ez lett a beugró a lab-ra...
Na mindenesetre majd a lab-on lesz meglepetés, illetve nem, az ugyanolyan durva maradt állítólag, sőt -
psgogli7
újonc
hello!! szerintetek jó ötlet dc irányba specializálódni vagy itthon nem igen vannak ilyen munkák?
-
Cyber_Bird
senior tag
Istenem, ez a cisco a halozatok microsoftja...
9.14-es ASA releasre upgrade utan, nem mukodik rendesen az snmp polling over vpn-tunnel.
A lenyeg, a monitoring hostrol snmp-vel pollolnak az asa inside ipjet. ez korabban mukodott, az upgrade ota viszont nem.
Van workaround, ami persze nem mukodik vti tunneleken ertelemszeruen.
A monitoring setup nagyvonalakban:Vegulis nem gyakori setup, hogy vpn tunnelen at monitorozzuk magukat az eszkozoket is snmp-n.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, van esetleg itt valaki akinek van Aruba ACSA vizsgája?
-
Raijin
tag
Sziasztok.
CCNA vizsga előtt az OCG mellé milyen könyveket ajánlotok, önálló tanuláshoz?
CCNA után a CBROPS a következő, ehhez is szívesen fogadok ajánlatokat. -
Narxis
nagyúr
Üdv!
A nagyon közeli jövőben szeretnék CCNA vizsgát tenni. Guglizással a training360-at találtam. Csak itt lehet?
-
kenwood
veterán
válasz
kenwood #16013 üzenetére
Ha Kevin Wallace kurzusat meg nem toltad le, akkor erdemes beregelni a Linkedin learningre. Nagyon jol osszerakott tananyag, ket kivalo oktatoval. Az elso honap ingyenes, annyi ido alatt letolod az ENARSI-T is, mas pedig nem nagyon van fent,ami hasznos lenne networking cert iranybol.
-
kenwood
veterán
válasz
kmisi99 #16011 üzenetére
Brian Mcgahan es Rohit Pardasani videoit ajanlom. INE-sek, de rengeteg ingyenes videojuk van a youtubeon. Ok nagyon jo topologiakkal szoktak dolgozni.
Szerintem az az ip cimzes a tokeletes.
Minden subinterface sorszama a link ket vegen levo router szamabol all ossze,tehat R2 es R4 kozott a g0/0.24 interface biztositja a kapcsolatot.En egyebkent ugy latom, hogy eleg kis hangsuly van a labozason az ENCOR vizsga tekinteteben.
Nyilvan artani nem fog,sot, de nagyon erosen az elmeletre megy ra. -
kmisi99
addikt
Sziasztok!
CCNP Encor gyakorlás céljából akarok Eve NG-ben összerakni egy jó konfigot amin kb minden fontosat tudok gyakorolni, van esetleg valami bejáratott ajánlott topológia amin el tudnék indulni és összerakni? Egyszerűbb lenne mert akkor még nem kellene külön dokumentálnom az ip címeket stb.
-
Ripper17
tag
válasz
A_ScHuLcZ #15986 üzenetére
tavalyi Live!on céges napidíjból vettem egy keménykötésű Enterprise Core OCG-t. elsőre átolvasni, felmérni széltében-hosszában mi is áll előttem, melyik rész van pongyolán az OCG-ben, megtervezni hogy készülsz fel a vizsgára, stb. - jobb nyugiban, pár pohár ital mellett, erre dedikált időben.
de ahogy írták: konkrét, hatékony tanuláshoz (pl. munkaidőben akad egy órám) pdfben könnyebb keresni... -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
FecoGee #16000 üzenetére
Szerintem nem engedelyezett, csak bizonyos kurzusokat meg lehet venni. Pl nekem a ccie v5.1 ilyen es az le is toltheto, de ez fuggetlen az all access passtol.
ha egyebkent passed van, es csak offline akarod nezni, akkor a telefonos/tabletes appban lehet letolteni offline nezesre (emlekeim szerint).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Google Pixel topik
- Milyen routert?
- Synology NAS
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ajka és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- X13 Yoga Gen2 13.3" FHD+ IPS érintő i5-1135G7 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam aktív toll gar
- HP Elitebook Folio 9470M laptop (14/i7-G3/6GB/256SSD)
- iPhone XS Max 64GB Független Újszerű/1 hónap gar./Akku 100%/p4303
- Dell Latitude 5490 14" HD i5-8250U 16GB DDR4 256GB SSD gar
- LG 45GS95QX-B 45" ÍVELT OLED MLA WQHD 240HZ 0.03 MS GAMING MONITOR
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest