- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
suomalainen
tag
.
-
suomalainen
tag
Hello
Azt tudja valaki esetleg, hogy az Oreilly által kiadott tesztek és az OCG tesztjei azonosak vagy különbözőek?
-
suomalainen
tag
A keménykötésű egyetlen előnye a pdffel szemben, hogy mindig adnak hozzá practice testet.
-
suomalainen
tag
válasz
kenwood #15828 üzenetére
Csernus igy nyilatkozott volna.
"Miért kerestél meg?"
"Kivagyok idegileg a melómtól, folyton olyanokat sztárolnak, akik meg sem érdemlik. Próbálok szakmailag előrehaladni, mégis csak a gátakat látom magam előtt. A managereim folyton csak aláznak, pedig úgy érzem mindent jól csinálok."
"Aha... állandóan csak stresszelsz, méricskéled az önbecsülésedet, önigazolást keresel saját elcseszett életedhez...mikor tűztél ki magad elé értelmes célokat?
"...hát..."
"AZT KÉRDEZTEM MIKOR TŰZTÉL KI, FELELJ MERT ÚGY POFÁN VÁGLAK, HOGY A TAKNYODON CSÚSZOL VÉGIG!!"
"Hát, úgy emlékszem..."
"Úgy emlékszel...ne etessél már engem ezzel az ócska falmelléki blabla szövegeddel, hogy úgy emlékszel...ha nem tűzöl ki célokat, abból hogy lesz sikerélmény, ha nincs sikerélmény akkor hogy lesz ÖNBIZALOM?"
"Hát az önbizalmam mostanában lent van..."
"Az, mostanában csak, ugye... Hazudsz, folyamatosan hazudsz, meg akarsz felelni a környezetednek...állítsd magad talra, ülj le és döntsd el, hogy mit akarsz..."
"Jobb emberré válni doktor úr..."
"NA TAKARODJÁL HAZA ÉS KEZDJ EL CLOUDOZNI!" -
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15715 üzenetére
"OTP, MOL hogy legismertebbeket mondjam, de mi köze ennek a claud-hoz?"
Nekem is eszembe jutott ez a két cég, de valljuk be, nem ezek szolgáltatják a világ GDPjének jelentős hányadát. Én multicégekről beszéltem a kezdetektől fogva."Azt jelenti, hogy ismert technológiákat használsz, amihez van tapasztalat. A felhőtechnológiákhoz még nincs sok."
Hála istennek vannak olyanok, akik látnak fantáziát a cloudban és képzik magukat ebbe az irányba is."Elég rendesen kell tesztelni.Sőt tudok olyat is, hogy van egy "legacy" DC éles üzemben és évek óta üzemel mellette tesztben egy újabb. Csak akkor fognak átállni rá, ha megyőződtek róla, hogy kellően megbízható és érdemes migrálni. Mindegyik on premise."
Ezt én soha nem is vitattam, ezért beszéltem hybrid megoldásról. De nem magát a cloud által nyújtott szolgáltatásokat, hanem a customer-specifikus szolgáltatások cloud környezetben történő működését kell tesztelni."Senki nem mondta, hogy Catalyst-tal csinálnak DC-t, bár akár. Sok sok olyan rendszert láttam, ahol Nexus switch-ekkel oldottak meg Catalyst-eknek való feladatot, mert az volt olcsóbb, azt ismerte a tervezője jobban..."
Most meg ellentmondasz saját magadnak. Pont ezt mondtam én is, hogy egy mai modern DC-ben már csak nexust építenek be, nem hiszem, hogy bármilyen Catalystnek lenne keresnivalója ezen a téren."Ennyit arról mennyire van távol a Catalst világa a DC-től."
Ha neked sikerül egy ACI-t összehozni Catalysttel vagy egy Fabricpath-t vagy netán egy sima vpc-t én nagyon fogok neki örülni. De lehet, hogy nekem hiányosak az ismereteim."Ez blődség egy DC-ben függetlenül attól, hogy on premise, vagy cloud a kihasználtság attól függ milyen és mennyi task-ot, VM-t, container-t...futtatsz rajta. "
Utána meg elkezdesz érvelni pont az ellenkezőjéről. Én arról beszéltem, hogy parlagon heverő erőforrások lehetnek egy DC-ben, mind storage mind szerver oldalon. Fogyasztják az áramot ezerrel, foglalják a helyet stb."Viszont én úgy látom, hogy nálad sem a szakmailag kiveséztük a témát a többi dologra meg annyit tudok mondani, hogy "a kutya ugat a karaván halad"."
Az a gond az érveléseddel, hogy összemosol dolgokat, amiket én szét akarok választani. Az Enterprise nem DC, egy mai DC nem Catalyist, a mai network pedig nemcsak Ciscoból áll.
Oké a karaván halad, de merre? Az rendben van, hogy te úgy gondolod, hogy a karavánod jó irányban halad, én viszont azt vetettem fel, hogy nem biztos, hogy (csak) ez lesz a jövőbeli út. De ez is csak felvetés volt a részemről, te meg úgy kezeled a cloud technológiákat, hogy mintha az valami parasztvakítás lenne. -
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15711 üzenetére
Értem már mi a problémátok. Nektek Magyarország a világ közepe és ehhez mérten viszonyultok a cloudhoz. Hány olyan MO, vagy Kelet-Európai cég van, ami elmondhatja magáról hogy multi?
Mit jelent az, hogy "jól ki van próbálva"? Mit gondolsz, mi ez valami autó, amit be kell járatni? A cloud egy licensz, ami ha működik, akkor működik bárhol. De ha már itt tartunk, felmerül bennem a kérdés, hogy a -clouddal szemben- az on.-prem DC, amit összedobtok, azt mennyire kell tesztelni? Nincsenek illuzióim ezzel kapcsolatban.Amiből kiindult ez az egész beszélgetés az az, hogy azt állítottam, hogy az Enterprise vonal halott. Minél többet beszélünk róla, annál inkább megerősödik bennem ez a gondolat. Egy Catalyst switchcsel te nem csinálsz on-prem DC-t, ahhoz DC tudás kell.
Még egy dolog: a cloudot ne csak a network oldaláról közelítsétek meg, hanem szerver oldalról is. Egy on-prem DCben elég komoly lehet a kapacitás kihasználatlanság, ami a cloudról nem mondható el.
-
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15698 üzenetére
"Ehhez nincs köze a DMVPN-nek, legfeljebb anyiban, hogy DMVPN-t jellemzően hagyományos internetkapcsolaton építenek ki. De ezt nem kell feltétlenül így csinálni, lehet akár "bérelt vonalon" keresztül is."
Ez ugyanúgy igaz a cloud elérés esetében is. Becsattanhatsz bérelt vonalon is saját tűzfallal. Igy a latency probléma a cloud esetében meg is oldódott.
""Building the Cisco Cloud with Application Centric Infrastructure" Hát ebben a mondatban sem nevezi az ACI-t felhőnek, hanem egy eszköznek, amit felhőszolgáltatásokhoz létrehozásához ajánl."
Arra céloztam, hogy én azt állítottam, hogy az ACI régen a cloud irány része volt. Se többet, se kevesebbet.
"Miért lenne corner case szituáció? Mert rámutat a felhős megoldás hiányaira? [...] Ez azt jelenti, hogy feleslegesen küldjül el a packetek nagy részét az internetre és vissza.
Ez igy is van, de a gyakorlatban mégis a neten keresztül csattanunk fel egy szerverre."Mer' az csak úgy megy, hogy a szolgáltatásodat átviszed egyik kontinensről a másikra! És átküldöd a ki tudja mekkora adatmennyiségedet e-mail csatolmányként?"
A cloud nem úgy épül fel, hogy van egy ajtaja valahol a világban, bemész rajta meg kijössz. Az Azurenak pl rengeteg DC-je van és simán megoldható, hogy egy szolgáltatást Nyugat-Európába telepíted, de keleten van a redundáns DC-ben a backup.
"Persze, hogy megtörténhet privát DC-vel is, de egy privát DC-t te felügyelsz, te tudod milyen óvintézkedések vannak, hogy ne történjen meg. Ha meg havária van, akkor a privát DC minden embere a te DC-d helyreállításán dolgozik, míg amikor egy felhőszolgáltató döl be, akkor az 1024-dik leszel, akit helyreállítanak."
Ez nem úgy működik, hogy "feltörték a cloudot" és szaladgál mindenki, mint pók a falon. Hogy a te dolgaid biztonságban legyenek te felelsz, amire rengeteg megoldás létezik. Attól még a másik customer lehet hanyag és feltörhetik a hálózatát, de ez téged semmiben nem fog érinteni.
-
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15696 üzenetére
Úgy jön ide a dmvpn, hogy ha Budzsumurából, vagy Kathanduból csattansz a hubra, akkor meg kell oldani, hogy georedundáns legyen a hub, különben irgalmatlan nagy lesz a latency.
"Nem a Cisco soha nem nevezte az ACI-t cloud-nek. Miért is nevezte volna? SDN-nek nevezte/nevezi."
https://www.cisco.com/c/dam/en_us/training-events/certifications/shared/docs/cloud_overview.pdf
300-507 CLDACI : Building the Cisco Cloud with Application Centric Infrastructure (CLDACI)"A voice-ot nem rángatnám ide, mert az már jóval korábban megszűnt és a collaboration vette át."
Krumpli, burgonya."Szerintem a fogalmak terén nem egy malomban örlünk"
Végre valamiben egyetértünk."Függetlenül attól, hogy a szerverek egy helyi DC-ben vagy az interneten egy távoli DC-ben működnek a végberendezéstől az internetig kell hálózat."
Akkor meg nem mindegy, hogy hol van a szerver?"Képzeld csak el van egy videokonferencia, amit egy vállalat 3 városában lévő telephelyei között rendeznek. Egy on premise megoldásban ez simán működhet bidirekcionális multicast-el, aza a 3 helyszínről a kimenő hang/kép információ eljut a másik kettőhöz."
Corner case szituáció."- kezdem a legextrémebben: mit teszel, ha mindened a felhőben van. A felhő egy USA cég felügyelete alat és Magyarország hadat üzem az USA-nak? Ugye extrém?! De kétszer már megtörtént a történelemben."
Mivel üzenünk hadat, gulyáságyúval? Ma nem az USA kormánya kormányoz hanem a multinacionális cégek."hogyan oldod meg a allback-et, ha egyszerűen pénzügyi okból összerúgod a port a felhőszolgáltatóddal?"
Ez mégis milyen esetben következhet be, amikor centre pontosan, előre meghatározott módon megadják, hogy melyik felhőszolgáltatás mennyibe fog kerülni?"mit csinálsz, ha a felhőszolgáltató leáll, feltörik."
Ez bőven megtörténik privát DC-vel is."talán a legkevésbé extrém, de talán a legfontontosabb: hogyan oldod fel azt, hogy ahol a saját szolgáltatásodat végzed, mondjuk EU és ahol az igénybe vett felhőszolgáltatást felügyelik, mondjuk USA különböző jogszabályi feltételeket szab az adatkezeléssel kapcsolatosan?"
Átviszed egy európai régióba a szolgáltatásodat."hogy oldod meg a backup kérdését"
Erre van a hybrid cloud, ha már annyira nem bízol a cloud backupjában. -
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15694 üzenetére
Nem teljesen értek egyet az érveiddel.
Az alacsony latency mindig is szempont volt, már pl. a dmvpn idejében is, ezért van georedundancia a cloud esetében is.
Az a tény, hogy volt CCNA cloud, ma pedig nincs, nem jelenti azt, hogy a Cisco elfordul a cloudtól. Ezzel az erővel elfordul a voicetól és a securitytól is, mert kivonta az összes CCNA irányát. Amit a Cisco cloudnak nevezett, az gyakorlatilag az ACI volt (ma a DC irány része).
Az access oldali biztonság szerintem mindig is kritikus szempont volt és ez a cloud esetében is így van.
"No meg attól, hogy a DC-k jó része, az alkalmazások kiköltöznek a felhőbe még nem lesz kisebb igény a vállalati hálózatokkal szemben" Dehogynem. Mivel egymás "konkurenciái", ahol nő a kereslet ott a másik oldalon csökken.
Szerintem a cloud nem egy trend, hanem egy logikusan megtervezett és felépített modell, ami komoly vetélytársa az enterprise alapú megoldásoknak.
Az, hogy voltak közösségek, akik az OS/2-t szerették volna a jövő oprendszerének egy vágyálom volt, teljesen mindegy, hogy mi állt mögötte. -
suomalainen
tag
válasz
Ripper17 #15687 üzenetére
Azért gondolom így, mert a cloud annyira komplex és költséghatékony megoldást kínál a customereknek, amiket rövid időn belül ki is fognak használni.
A SDN folyamatosan váltja meg a világot, egyre növekvő mértékben."szervezetek 95%-a tökéletesen elégedett az on-premise megoldásokkal"
Erre azt tudom mondani, hogy évszázadokig lovon ültünk, amig meg nem jelent az első autó.
Az on-premise megoldás addig életképes, amig nem hasonlítod össze a fenntartási költségeit a cloud megoldásokkal. Ez is egy folyamat, amíg kifutnak a customer hálózatában lévő eszközök, licenszek és folyamatosan fognak átmigrálni cloudba. -
suomalainen
tag
válasz
SnoopDoggOG #15684 üzenetére
Szerintem egyre kevesebb értelme van a Cisco felé fordulni. Az Enterprise irány teljesen életképtelen lesz rövidesen, aminek van értelme az a service provider és a data center. AWS és Azure valamint python alapok az automatizáláshoz, ma már ezek felé tekintgetnék.
-
suomalainen
tag
válasz
stfreddy #15607 üzenetére
Tényleg nem akarom ezt tovább nagyon feszegetni, csak gondolatébresztőnek szánom a kommentet, egyben lezárásnak is.
Pont azért sikeres a dump, mert olyan configot adnak közre, amit a script kér, nem pedig szükségszerűen azt, ami a config lenne a valóságban. Az esetek többségében a kettő egybevág, de van, hogy nem. Amikor az ismerősöd vizsgázni ment, könnyen lehet, hogy ilyennek esett áldozatul.
Lehet, hogy ebben a fórumban olvastam, hogy valakinek úgy lett meg, hogy kérte az újraszámolást. Ezek azok az esetek, amikor a script hibázik. Könnyen meglehet, hogy gyakran fordul ez elő és ezért van az, hogy nem tudják miért nem lett meg a lab, amikor annyira egyértelmű volt, hogy mit kellett configolni. Emellett ott van az IOL, ami finoman szólva sem bugmentes.
Viszont, ha ennyire körülményes volt a v5 pontozása, akkor hogy fog teljesíteni egy script mondjuk egy sd-wan deploymentnél, amikor a cisco ajánlás az aws vagy azure és ehhez mondjuk még automatizálni is kellene egy kicsit. Ha a v5-re annyit kellett készülni amennyit, akkor a mostani lab szerintem jelen pillanatban teljesíthetetlen elvárásokat támaszt a vizsgázó elé. -
suomalainen
tag
válasz
soma314 #15600 üzenetére
Most teljesen felesleges belemenni abba, hogy kell CCIE labig eljutni, részben mert a written nekem is meglett anno, másrészt azzal is tisztában vagyok, hogy mit várnak el egy laborvizsgán.
1.
Az új labor kapcsán nem azt akartam kidomborítani, hogy savanyú a szőlő, hanem azt, hogy a v4 és a v5 között korántsem volt akkora ugrás, mint a mostani Enterprise lab között. Ahogy most látom, az Ent.lab annyira progresszív elemeket tartalmaz, amit innen nézve most nem tudom hogy lehet majd megugrani. A v4, v5 szerintem jóval teljesíthetőbb elvárásokat állított a vizsgázó elé, részben mert a CLI-on belül maradtál.
2.
Az új CCIE lab is egy komoly szinvonalat tükröz (ezt soha nem is állítottam hogy nem igy lenne, hanem pont az ellenkezőjét), viszont van egy nagy gond: valószínű szanaszét lesz dumpolva, ugyanúgy mint a v5 volt. Ezért írtam, hogy ma már minden kecskepásztornak van CCIE minősítése. Ez nem azt jelenti, hogy akinek van, az kecsekpásztor, hanem azt, hogy nagyon nagy lett a zacc. Remélem érted a különbséget.
3.
Ami a számokat illeti, teljes tévedésben vagy. 2019 nov végén adták ki az első 64000 számot (ez tuti hogy így van), rá 2 hónappal már volt 66000 is. Ha te is 2019 közepe táján vizsgáztál és 60k alatti a számod akkor már remélem érted, mit értettem azon, hogy szeneslapáttal hányták a CCIE-t. Na, ezért írtam, hogy boldog-boldogtalan ment vizsgázni dumppal (alias kecsekpásztor) akik bőven nem voltak az elvárt szakmai szinvonalon, de meglett, mivel dumpolt. Annyira mentek, hogy lehetetlen volt helyet foglalni már tavaly augusztus környékén. -
suomalainen
tag
válasz
kenwood #15593 üzenetére
Nyilvan amit te irsz,az is hatalmas piac, a Microsoft es az Amazon konkretan masodik internetet epitett szep csendben.
Ezeket nem is említettem, ezek egy külön tragédia a network mellett. Én arról beszéltem, hogy szerintem milyen lesz a piac 2 év múlva és hogy az Enterprise korántsem lesz annyira éllovas, mint eddig.A valosag kozben az,hogy a legtobb enterprise vigan elvan az IOS 15 eszkozokkel
Ez oké, meddig? 2 év és kihajintanak mindent, mert itt az sd-wan.nem lehet,es nem is akarnak a cegek mindent idegen datacenterekbe koltoztetni.
Dehogynem, pont ennek vagyunk mindannyian szemtanúi. Minimum egy ACI, vagy NSX. -
suomalainen
tag
A mostani CCIE-vel kapcsolatban eléggé vegyes érzéseim vannak. Egyrészt kellett a váltás, mert a v5 utolsó fél-egy évében már ment vizsgázni az utolsó kecskepásztor is Budzsumburából és szeneslapáttal hányták ki a CCIE-kat. Most az más kérdés, hogy 2 év múlva mennyi lesz a lejárt CCIE.
Ha most sikeresen vizsgázol a CCIE labon, az tényleg egy szinvonal, csak a topicok lettek szerteágazóbbak, főleg a design és az automatizálás miatt. Az utóbbival vannak személy szerint gondjaim: én azt látom, hogy nincs ez még kiforrva annyira, hogy belekerüljön egy laborba. Egy korábbi Cisco vizsgánál a CLI-on belül maradtunk és ez azért nagy könnyebbség volt. -
suomalainen
tag
Szia,
Colt Steele: The Modern Python 3 Bootcamp . Nativ angol, nagyon jól érthetően beszél és hihetetlen jól felépített struktúrában oktat. Hosszú az anyag, temérdek példákkal és feladatokkal. Ezt azért mondom, mert az elmúlt 10 évben ha nem ugrottam a pythonnak minden évben, akkor egyszer se. Rosszabbnál rosszabb videókkal és könyvekkel találkoztam.
Ami a Cisco videokat illeti: ma már ugye nincs CCNA, de amiket láttam Udemyn azokat is csak egy levegővételig bírtam, beletekerve. Én személy szerint nem szeretem, amikor valaki önmagaát mutogatja a fején a fülessel. Ezzel párhuzamosan szinte betűnként rizsázzák ki a szavakat, irgalmatlan hosszú a videó, ahhoz képest, hogy mennyi információt közölnek.
Ha ma kezedeném a networkot akkor is egy 10 éves CCNA (vagy CCNP) könyvvel kezdeném, az alábbi szerzőktől: David Hucaby, Kevin Wallace és Wendell Odom. -
suomalainen
tag
Úgy értem, hogy az ENCOR, noha hasznos alapokat ad és korszerű témákat érint, már nem nyújt korántsem olyan eladható tudást, mint egy korábbi CCNP R&S. Már 5-6 éve sem fedte le a CCNP a network engineering összes területét, de még versenyképes lehettél ezzel a tudással. Ahogy én ma látom, az elmúlt pár évben valami hihetetlenül sokat változott a piac, a customerek igénye, a networkhöz kapcsolódó technológiák, berobbant a cloud, ami átrajzolta a szolgáltatások kínálatát. Ehhez képest az ENCOR, noha nagyon logikusan felépített anyagról van szó, szerintem piaci szempontból nagyon nehezen eladható. Ami ma eladhatóbb tudást ad, az az SP, a SEC és a DC, főleg ACI. Ha ma szeretnék elkezdeni networközni, nyilván az ENCOR-ral kezdeném, de vizsgázni, vagy egy csapásiránynak kijelölni már biztos nem tenném. A CCIE Enterprise meg szerintem teljesen felejtős. Kőkeményen SD-WAN, design és automatizálás, viszont hatalmas szakadék van a ENCOR követelmény és a CCIE lab között. Akkor már inkább külön egy DEVASC, DEVAUTO, valamint egy SD-WAN300, ENSDWI, ENSLD.
-
suomalainen
tag
válasz
kenwood #15584 üzenetére
Szerintem azért ne hasonlítsunk össze egy 10 dolláros Udemy kurzust egy hivatalos Cisco anyaggal. A videók zöme semmit nem ér, brekeg mindenki össze-vissza (főleg ha nem is nativ amerikai, hanem pl indiai), követhetetlen sokszor mit akarnak kihozni a videóból. A legtöbb egy ócska teaser, de ez már a CBT vel is így van. Az INE is erre a sorsra jutott, sajnos. Egyetlen normális oktató van Udemyn, viszont nem network, hanem pythont és SQL-t oktat.
Ellenben a Cisco trainingek egy világosan felépített sémát követnek, az anyagok nagyon részletesek, a videók sem rosszak, de azt mondják el, ami le van írva. Szinte mindegyik anyaghoz van normális labor és step by step guide.
Végszóként, szerintem az ENCOR-nak ilyen formában már nem sok értelme van. -
suomalainen
tag
válasz
Cyber_Bird #15571 üzenetére
Viszont kevesebbe is kerül a megélhetés.
-
suomalainen
tag
válasz
#49553920 #15554 üzenetére
Szia,
Gratulálok a vizsgához, a self-study számomra külön imponáló.
Mivel nincs tapasztalatod, viszont van egy alap tudásod (és jó skilljeid), egyáltalán nem elképzelhetetlen egy office-time network engineer pozíció sem, ez függ az interjún való szereplésedtől.
Ha engem kérdezel br 500k reális. 450k a minimum. -
suomalainen
tag
válasz
Cyber_Bird #15523 üzenetére
"A "roptetes" az altalaban azert tortenik, hogy valaki fizuemelest kapjon, mert amugy elegedett a ceggel, csak epp nem kapja meg azt amit mashol megkapna."
Ezzel teljesen egyet is értek, legtöbbször ezért történik, viszont van olyan eset is, amikor nem az anyagiak motiválják a váltásra, de fél vagy 1 év múlva meggondolja magát az illető.
"Az en szemelyes tapasztalatom egyebkent, hogy a legtobb multi 12 egy tucat."
Ezzel is egyet tudok érteni, a hozzászólásaimmal azt szerettem volna kidomborítani, hogy az IBM koránt sem annyira rossz hely (sőt), mint ahogy az első kommentelők beállították. -
suomalainen
tag
"De attól még az általános vélekedés az, hogy egy jó ideje nagyon nincs a top helyek között."
Akkor nevezd már meg a top network engineer munkahelyeket. Tényleg érdekelne."Az hogy kiadja a szabikat, valamint korrekt módon (és volumenben) fizet, az ne legyen már plusz egy multinál."
De az plusz. Arra akartam ezzel célozni, hogy vállalsz egy adott munkakört és annak a teljesítését várják el tőled, azért a pénzért, amit fizetnek, nem többet. Vannak helyek (nem network, de multi) ahol elmehetsz szabira, de a telefonod legyen bekapcsolva. Az IBM HO-hoz való rugalmas hozzáállásáról már nem is beszélek."Aki látott már pár dolgot és hátra tud lépni egyet, hogy higgadtan, realista szemmel felmérje a helyet, az nem fogja kivetíteni a frusztrációit. "
Ilyen lényt maximum kitömve találsz egy múzeumban. Pont erre akartam célozni, hogy az emberek legtöbbje nem tudja reálisan felmérni a helyzetét és mindig a munkahely lesz az, amire vetít.
"L2-ről volt szó (ahol sok ember van IBM-nél)"
Ez sincs már így, nagyon sok lett az L3 pozíció.
Azt meg csak mellesleg jegyzem meg, hogy nagyon sokan jöttek át más multitól az elmúlt 2-3 évben, valamint volt sok röptetés is. (röptetésnek hívom, amikor valaki elmegy, aztán fél év múlva újra jön veled szemben a folyosón)"elég nehézkes bármit átfaragni, és akinek ez már számít (L3), ott eléggé ki lehet égni. Ezt nem egy embertől hallottam, akik pedig amúgy szintén szívesen modernizáltak, alakítottak volna egyes rendszereket, koncepciókat."
Mondjál egy olyan munkahelyet, ahol csak úgy kedvedre designolgathatsz. Általában az ügyfelekkel szerződést kötnek, amiben rögzítik, hogy milyen technológiát vesznek át, építenek fel és működtetnek. Ezeket azért nagyon nehezen lehet csak úgy átdesignolni és nemcsak a technológia miatt, hanem komoly anyagi vonzatai is vannak, amire szintén az ügyfélnek kell rábólintania. Egyébként ez ügyfélfüggő is, az IBM-nél is volt egy ügyfél, aki ezen a téren jóval progresszívebb vonalat képviselt.
Ismét hangsúlyozom, hogy ezek az én meglátásaim és javítsatok ki nyugodtan, ha tévednék. -
suomalainen
tag
Megálljunk egy pillanatra. Miért ne lehetne ez az őszinte véleményem egy cégről? Csak azért mert az a trend, hogy egy munkahelyet szidni kell, nekem is be kellene állnom a sorba?
Én személy szerint az IBMnek nagyon sokat köszönhetek, egy nyugodt munkakörnyezetet teremt az alkalmazottai számára, ahol szerintem remek dolog dolgozni. Nincs nagy stressz, lehetetlen elvárások, váratlan, kiszámítatlan munkák, ellenben tiszteletben tartják a szabadságot, elmondhatod a véleményedet és korrektül fizetnek. Vannak dolgok, amikkel nem értek egyet, de ahhoz képest, amit ad, csak mondvacsinált hiányosságokat tudnék felhozni.
Szeretném hangsúlyozni, hogy ez az én véleményem és el tudom fogadni, ha valaki másképpen vélekedik, de én azt veszem észre, hogy egy munkahely az a szemetesláda, ahova az ember a frusztrációit kivetíti."De szerintem kezdésre, tapasztalatot gyűjteni, multit megismerni teljesen jó..."
Ez a kijelentés azért szorulna némi magyarázatra. Tehát ezek szerint az IBM olyan hely, ahol kezdő szinten meg lehet ismerni a multikörnyezetet? Ebből az következik, hogy van olyan cég, ami "multibb", vagy több tapasztalatszerzésre ad lehetőséget? Ha így van, mégis milyen területeken, vagy milyen módon? -
suomalainen
tag
válasz
stfreddy #15262 üzenetére
" egész cisco-t meg network-inget hagynám a francba annyira elment a kedvem az egésztől / vagy csak kiégtem. Már a Cisco sem az ami régen... soha nem volt bugmentes, de ez a rengeteg ipari hulladék enterprise termék ami mostanában piacon van, az szégyen. "
Mintha magamat hallanám, komolyan. Nem tudom mi a megoldás erre a kiégésre.
-
suomalainen
tag
válasz
Cyber_Bird #15238 üzenetére
Mintha magamat hallanám.
-
suomalainen
tag
válasz
FecoGee #15224 üzenetére
Ami a design-t illeti nekem is rémálmaim vannak. Szerintem erre semmilyen tananyag nem fog tudni felkészíteni, feltéve ha lesz egyáltalán. Narbik-ra tudok csak visszautalni: a CCIE v5 egy remek összefoglaló volt, de még a Writtenhez is kevés, nemhogy a labhoz. Ezt még az utána kiadott "Bridging the Gap Between CCNP and CCIE" sem tudta áthidalni.
Ha most erre az új CCNP kiadványra nézek, amiben (eddig) nyomokban sincs design (legalábbis külön fejezet erre nincs), mégis hogy menjen el az emberfia (vagy lánya) laborra? -
-
suomalainen
tag
válasz
FecoGee #15222 üzenetére
Köszi a választ.
Egyébként pár napja jött ki az Encor OCG: CCNP and CCIE Enterprise Core ENCOR 350-401 Official Cert Guide.
Belenéztem, de nekem nem tűnt igazán részletesnek. Most vagy a Lab 1.0 lesz könnyű, vagy megint alulméretezik az OCG-t, mint anno Narbik a v5-nél.
Amit abszolút nem értek, hogy miért tettek bele pl. 5 fejezet Wireless-t, amikor van rá két külön választható modul is az új CCNP-n belül. -
suomalainen
tag
Hello,
A Cisco migrating to the new program alatt a következőt lehet olvasni:
"If you pass the current CCIE Routing and Switching Written v5.0 exam before February 24, you’ll be eligible to take the new CCIE Enterprise Infrastructure v1.0 lab exam after February 24"
Tehát ha rendelkezem érvényes Writtennel, akkor mehetek az 1.0 Labra. A Lab 1.0 feltétele az Encor vizsga megléte, vagyis ha rendelkezem érvényes Writtennel, akkor megkapom automatikusan az Encor vizsgát Február 24 után, vagy csak a Lab 1.0-ra jogosít fel és ha szeretnék CCNP Enterprise minősítést szerezni, akkor az Encor vizsgát is le kell tennem? -
suomalainen
tag
válasz
soma314 #14983 üzenetére
Ezt nem nagyon értem, hogy miért elég egy "CCNP routing" vizsga ahhoz, hogy CCIE Lab vizsgára jogosult legyél. Továbbá a 2 vizsgából álló CCNP is egy kicsit meredek nekem, pont akkor, amikor mindent bele akarnak zsúfolni a CCIE Lab vizsgába és miért kell az ENCOR-ba SD-WAN és automatizálás topik, amikor erre vannak külön vizsgák.
-
suomalainen
tag
válasz
FecoGee #14972 üzenetére
Szerintem is nagyon durván néz ki az új LAB. Én azt tervezem, hogy megpróbálom a V5 labot februárban.Ha bukom, bukom, de legalább megpróbáltam, viszont ha nem megyek februárban, akkor nem tudom mikorra lesz meg az új követelményekhez a tudásom.
Az SD-WAN-t megértem, hogy belekerült, de a design, és az automatizálás rész szerintem nagyon meredek. Erre ott van a CCDE, valamint nyithattak volna egy CCIE DevNET labot, mert ez így egyben kicsit sok. -
suomalainen
tag
Ne is mondjátok. Most csillapodott le a második sírógörcsöm.
-
suomalainen
tag
válasz
szallasi007 #14915 üzenetére
Sokat segítenek az OCG-hez adott vizsgafeladatok. Ha azok mennek, a vizsgán sem tudnak megfogni.
-
suomalainen
tag
válasz
ruby88 #14909 üzenetére
Jeremynek van egy nagyon jó CBT Nuggets-es CCNA oktatóanyaga, de kb 10 éves. (Nagy része ma is aktuális) Akkor nagy szám volt a pali, nekem sokáig volt a kedvencem. A CCNA R&S OCG most abban a szempontból remek választás, mert Wendell Odom írta. Minden, amit ő ír számomra szentírás. Az OCG-k egyébként begyújtásra valók, csak annak kicsit drágák.
-
suomalainen
tag
Egyértelmű. A Boson viszont teljesen legális, annyira, hogy korábban az OCG kódokat is a Practice Exam alatt lehetett csak beregisztrálni.
A Sybexnek is van egy elég szép felkészítője, a neve: "CCNA Routing and Switching Practice Tests: Exam 100-105, Exam 200-105, and Exam 200-125" -
suomalainen
tag
Nem tudom mennyire árulok el nagy titkot, de az OCG-hez adnak kódot, amit regisztrálhatsz és egy webes felületen keresztül hozzájuthatsz (esetenként) több száz kérdéshez.
Ezen felül a Bosonnak is vannak nagyon jó minőségű vizsgakérdései, szoktak lenni akcióik is. www.boson.com -
suomalainen
tag
Hello
Próbáltatok már NX-OS 9000v-t telepíteni ESXi alá?
-
suomalainen
tag
Sziasztok,
Valakinek van tapasztalata GRT - VRF leakingben? (vrf alatt import ipv4 unicast map)
Nem tudom megpingelni vrfből, nincs semmi az arp table-ban vrf alatt.Köszi!
-
suomalainen
tag
Sziasztok,
Találkoztatok már olyan issue-val, hogy spoke-to-spoke dmvpn nem érték el egymást a lokációk? Kizárólag 4K routereket érint, 4321, 4331. show ip nhrp-re (no socket) az adott tunnel és nem lehet pingelni. Workaround: clear ip nhrp <tunnel ip>.
IOS-XE 16.04.02. de próbáltam újabbal, régebbivel, egyelőre semmi.
Köszi! -
suomalainen
tag
Sziasztok
Álláshirdetésre vonatkozó bejegyzés megjelenhet a fórumon?
-
suomalainen
tag
Sziasztok,
Közben rájöttem a megoldásra, hogy miért nem ment a remote access a CSR1000V esetében. Egy static default routre-ra volt szükség, ami a kábelmodem privát IP-jére mutat, így már tökéletesen működik. Azért írom le, hogy hátha valaki belefut egy hasonló problémába.
-
suomalainen
tag
válasz
Cyber_Bird #13637 üzenetére
Szia,
Adtam neki egy management IP-t és belsô hálóról arra telnetelek, így nem kellett a serial portos megoldás.
-
suomalainen
tag
Sziasztok!
A problémám röviden a következő: adott egy ESXI, amin több CSR1000v fut. Helyi hálóról tudom telnetelni, viszont szeretném neten keresztül is elérni. Úgy próbáltam, hogy a telnet kliensbe (securecrt) beírtam a publikus ip-t és portnak a 23-at. A routeren port forwardingot állítottam be, ahol a helyi port 23, a külső pedig tetszőleges.
Mi lehet a probléma a konfiggal, valamint ha több routert szeretnék elérni egyszerre, akkor a source portot is meg kellene adni, ami megegyezik az adott routerhez tartozó privát IP portjával, de ezt nem tudom hol lehet beállítáni. Lehet, nem is jól gondolkozom, tudnátok segíteni?
Köszi! -
suomalainen
tag
Sziasztok!
A K&H hálózati részlegéről van valakinek tapasztalata, véleménye?
-
suomalainen
tag
Dolgozik valaki az IBM-nél? Network Operator fizetés mennyi lehet kb?
-
suomalainen
tag
Nem tudom hogyan lehet megoldani a felköltözést egyedül 250 körüli összegből. Én nem tudtam összesakkozni.
-
suomalainen
tag
T-System Budapest, Cisco L1 mérnök pozíció: max br 280k + 10% + 50k cafe (utóbbira a próbaidő után vagy jogosult)
-
suomalainen
tag
Sziasztok!
Visszahívtak a második interjúra. Nagy mutatvány lesz, érzem
-
suomalainen
tag
Köszönöm a tájékoztatást. Egyébként házas ember vagyok, így a nyomás eléggé relatív fogalommá vált számomra az évek alatt
-
suomalainen
tag
Kedden újra állásinterjú a BT-nél
Szorítsatok nekem, srácok!
-
suomalainen
tag
Sziasztok
Ma voltam a BT-nél állásinterjún, számomra nagyon szimpatikusak voltak. Annak ellenére, hogy nem valószínű, hogy felvesznek, számomra nagyon pozitív kép alakult ki róluk.
-
suomalainen
tag
Lenne egy kérdésem a mai network design megközelítésekkel kapcsolatban. A Designing for Cisco Internetwork Solutions második kiadása a SONA frameworkot említi, viszont a harmadik kiadásban ennek már nyoma sincs, helyette bevezetésre került egy összefoglaló kifejezés, a "Cisco Network Architectures for the
Enterprise", amihez a következő magyarázat párosul: Cisco has taken a holistic approach by creating three architectures that combine to create a network that addresses such challenges: Borderless Networks, Collaboration, and Data Center/Virtualization architectures.A kérdésem az lenne, hogy ma a SONA frameworköt már nem lehet/érdemes megemlíteni? Ha nem, helyette milyen kifejezést lenne célszerű használni, mert ami a könyvben van, az számomra nem teljesen egyértelmű.
-
suomalainen
tag
Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, hogy konkrétan merre találom azt az oldalt, ahol a vizsgák ilyen fastruktúrában le vannak bontva? Egyszerűen sehol nem találom a VUE oldalán, de lehet, hogy nem ott találkoztam vele.
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
suomalainen
tag
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat. Hála az égnek van CCNA Sec, ami decemberig érvényes, akkor bele kell húznom, viszont fájdalmas lesz a 3 vizsgadíj. Vannak esetek, ahol egy adott cég átvállalja a vizsgaköltségeket? (pl telekommunikációs cégek)
-
suomalainen
tag
Sziasztok!
Lejárt CCNP vizsgát szeretnék érvényessé tenni. Újra le kell tennem a route, switch, ts vizsgákat? Válaszotokat előre is köszönöm!
-
suomalainen
tag
CCIE Routing and Switching v5.0 Official Cert Guide-hoz összesen 400 kérdést tartalmazó teszt tartozik, vagy minden Vol-hoz tartozik 400?
-
suomalainen
tag
válasz
Cyber_Bird #8838 üzenetére
Laborozni szeretnék elsősorban.
-
suomalainen
tag
Helló
10 CSR futtatáshoz minimum milyen szervert ajánlanátok? Mennyire fontos a CPU vagy a ram fajtája?
-
suomalainen
tag
Sziasztok
Az INE v5 topológiával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Gondolom ismert számotokra, nem linkelem be, viszont az initial configban minden összeköttetés egy adott router esetében más routerekkel subinterfaceken keresztül történik. Ez hogyan lehetséges?
Köszi!
-
suomalainen
tag
válasz
FecoGee #8734 üzenetére
Köszi a választ. Egy kérdésem maradt mindössze: van bármi különbség egy ts-s és egy ts-e között ios upgrade tekintetében? Ahogy én gondolom: a ts-s gyárilag standard imageval árulják, a ts-e pedig enhanceddel, de upgrade tekintetében nincs különbség, vagyis fel lehet varázsolni egy 15.0 ios-t, mondjuk a c3560-ipservicesk9-mz.150-2.SE8.bin-t. Jól gondolom?
-
suomalainen
tag
Helló
Meg lehet állapítani kívülről egy 3560-as switch esetében, hogy mekkora a flash memóriája?
-
suomalainen
tag
válasz
Cyber_Bird #5415 üzenetére
De tényleg vannak olyanok, akik csak dumpolnak és elmennek vizsgázni, anélkül, hogy bármit tudnának az adott témakörről?
-
suomalainen
tag
válasz
Cyber_Bird #5412 üzenetére
Nem igazán értettem sose, hogy miért követelmény a CCNP-hez a CCNA, amikor a CCIE-hez nem követelmény a CCNP. (legalábbis én így tudom).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Call of Duty: Mobile
- Melyik tápegységet vegyem?
- Gumi és felni topik
- Torrent meghívó kunyeráló
- Béta iOS-t használók topikja
- Házimozi belépő szinten
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- Xbox tulajok OFF topicja
- Motoros topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest