Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Bitcoin topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

I. Általános tudnivalók

1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11051) rasotamas válasza ignorant (#11034) üzenetére


rasotamas
veterán

Úgy sem érheti meg bányászni, ha a munkahelyeden ketyeg a villanyóra nem otthon?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#11052) vismaior04 válasza janos666 (#11050) üzenetére


vismaior04
tag

Hogy kicsit pontosítsam a dolgot:

Annó miután bedőlt az mt gox, elindult a hivatalos csődeljárás. Mivel japán cég állt mögötte, ott, az ottani törvényeknek megfelelően. Az első lépés a még meglévő céges források feltárása volt, "leltárba" vették az összes FIATot, bitcoint, kintlévőséget, stb. (Azóta sajnos nem találtak semmit és amikor valaki érdeklődik, hogy mégis hova tűnt 700 ezer bitcoin közlik hogy tart a rendőrségi nyomozás. )
Ezután hosszú ideig minden károsult benyújthatott kárigényt (mely igényeknek a jogosságát még hosszabb ideig bírálták). A benyújtott igényeket a hatályos japán törvényeknek megfelelően jenben állapították meg, a bitcoin követeteléseket cirka 430 dollár árfolyamon átszámolva.
Ez tehát annyit tesz, hogy nekem van egy követelésem aminek van egy fix jenben kalkulált összege, ez már változni nem fog. De mindeközben ahogy a bitcoin értéke növekedett elértünk arra a szintre, hogy az cég össz forrásának jelenlegi értéke elérte, majd meghaladta az teljes (jenben megállapított) követelés összegét.
Tehát míg annó 2014-ben a követelések összegének 20-25%-át tudták volna kifizetni (talán 15-20%-ot a csődeljárás költsége után), addig mostanra 100%+ tudnák elméletileg.

280k bitcoint eladni manapság nem lenne probléma már nyilvánosan is jelentkezett rá vevő, többnek szétszórni akár aukció formájában meg lazán elmenne.
Itt az igazi probléma a végtelen bürökrácia amivel egy ilyen csődeljárás jár és ami legrosszabb hogy senkinek akinek kontrolja van felette nem érdeke minél előbb lezárni azt. A csődbiztos jó fizetést húz be belőle. Két könyvelő céget fizetnek hogy "feltárja" a szituációt. Ügyvédi költségek. Bírósági költsége, és még lehetne sorolni, számolatlan milliók mennek el minderre.

De lehet csak én vagyok rosszmájú és a hivatalos magyarázat az igaz miszerint van egy nagyobb függőben lévő bírósági per a cég ellen amig a legfőbb akadálya egy kifizetésnek.

Mindegy, ősszel megint lesz gyűlés és megtudjuk mikor lesz a következő gyűlés. Akarom mondani megtudjuk változtatott-e valamit a gyakorlatban az hogy most elvileg minden követelést ki lehetne fizetni már. (nem fog)

[ Szerkesztve ]

(#11053) janos666 válasza vismaior04 (#11052) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ja, arról a Coinlab drámáról én is olvastam.

Valakinek talán hasznos, hogy leírtad komolyabb hangvételben és pontosabban, bővebben, de szerintem a lényegen nem változtat, mert mint te is írtad, mire tényleg aktuális lehet majd a kérdés (lezárul a nyomozás, a CL per, a bürökratikus hercehurca, stb), addigra úgyis sok minden változni fog (főleg a BTC árfolyam). Szóval ez szerintem most csak vicces érdekesség, nem kell komolyan venni (de talán még mindig érdekesebb, mint pl. az a olyasmi, hogy "most épp többe kerül egy BTC, mint egy uncia arany", aminek úgy nyilván semmi értelme, csak van aki szereti elmondani...).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#11054) GuMipOkE válasza vismaior04 (#11052) üzenetére


GuMipOkE
senior tag

"De lehet csak én vagyok rosszmájú..."

Nem, nem vagy az. A japán jogrendszernél lassabb, tohonyább jogrendszer lehet hogy nem is létezik. A jogi professzióban dolgozóknak nem érdeke ésszerűsíteni a rendszert, és befolyásuk révén szándékosan be is betonozták azt. A japán mentalitás és tekintélyelvűség társadalmi támaszt ad a dolognak. A választott bíráskodás és mediáció emiatt virágzik a szigetországban, mert egyébként ha bírósági perre szánja valaki magát, akkor kb egy vagyon ráköltésével, és könnyen 10+ évvel kell számolnia, mire az ügy végére pontot tesznek. Ehhez a kőkorszaki rendszerhez képest a kontinentális jogrendszerek (pl. a német vagy akár a hazai is), ügyintézési tempója álomgyors és olcsó. A japán jogrendszertől ments meg uram minket! :(((

(#11055) tknof1871 válasza Reggie0 (#11012) üzenetére


tknof1871
őstag

Üdv! Tehát 25 blocks->250 perc + 6. blokk ami kb. 50 perc. Összesen 300 perc.

Tegyük fel hogy egy webshopba kell küldenem BTC-t. Szerintem feltételezzük hogy 24 óra vagy 1440 perc eltelt azóta hogy a küldés megtörtént. Lehetséges olyan amikor a webshop még nem kapja meg a BTC-t és azt mondja You have a pending incoming deposit a tárcám pedig azt hogy replaceable.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#11056) Reggie0 válasza tknof1871 (#11055) üzenetére


Reggie0
félisten

Micropaymentnel csak azt nezik, hogy megjelent-e a tranzakcio a halozaton es nem varjak ki a blokklancba kerulest. Ez max nagyobb osszegek eseten all fenn, de pl. bitpay atvallalja a kockazatot. Van ahol viszont eloirjak, hogy mennyi ideig varnak erre es akkor muszaj nagyobb fee-t beallitanod, ha azt akarod, hogy sikeruljon.

Igen, lehet olyan. Ha nincs szerencsed es mondjuk akkor indul egy szep kinai tranzakcio spam, akkor lehet, hogy 1-2 nap lesz mire teljesul a tranzakcio.

[ Szerkesztve ]

(#11057) tjonespoker


tjonespoker
újonc

Ki milyen oldalt ajánl crypto currency-vel való kereskedéshez? Litebit.eu-t néztem ki. Van valakinek valami véleménye róla? :)

(#11058) Bejuska


Bejuska
újonc

Sziasztok!

Ti saját gépről banyàsztok coint? :W Megéri ez meg a mai világban?
Én már ezt lezárt fejezetnek tekintem :))
Jelenleg bányászik helyettem egy kis "tulajdonom" egy óriási szerver parkban :DD

(#11059) Reggie0 válasza Bejuska (#11058) üzenetére


Reggie0
félisten

En a szomszederol. Nem tud rola, de igy a legolcsobb nekem. Meg mar ez a meno :))

(#11060) P3Dr0 válasza Bejuska (#11058) üzenetére


P3Dr0
senior tag

Nekem BotNet-em van :DDD

(#11061) butch3r válasza Bejuska (#11058) üzenetére


butch3r
senior tag

nekem kint van a kertben és ott bányászik.
Ha jól sejtem privátban elárulod nekünk hogy hol bánászik a tulajdonod? sőt még linket is adsz hozzá? :D
Ezért kár volt regisztrálni :(

(#11062) ignorant válasza tjonespoker (#11057) üzenetére


ignorant
senior tag

Attol fugg mivel akarsz kereskedni.

(#11063) tjonespoker válasza ignorant (#11062) üzenetére


tjonespoker
újonc

Leginkább kis értékű valutákból szeretnék bevásárolni, abban bízva, hogy évek alatt felmegy legalább egyiknek az ára. Nincs még valuta pontosan kinézve.

(#11064) iceQ!


iceQ!
addikt

Sziasztok,

Hol vagy inkább érdemes bc vásárolni? Illetve melyik aza legjobb applikacio vagy szolgáltatás ahol a küldésnél a legkevesebb sápot veszik le?

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#11065) janos666 válasza iceQ! (#11064) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Javaslom költsd belőle valamennyit egy magyar nyelvi képzésre. Az szerintem segítene eligazodnod, ha magyar forrásokból próbálsz információkat gyűjteni. :P

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#11066) iceQ! válasza janos666 (#11065) üzenetére


iceQ!
addikt

Arrogáns válasz, köszi azért....

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#11067) GabN73 válasza iceQ! (#11064) üzenetére


GabN73
addikt

Mekkora összegről van szó? Kereskednél napi szinten vele, vagy csak vennél aztán majd ha elér egy bizonyos árat eladnád?

Amúgy a nyugati váltókat ajánlanám, pl bitstamp vagy kraken.

(#11068) iceQ! válasza GabN73 (#11067) üzenetére


iceQ!
addikt

Vásárlásra fordítanám csak, kb: 10-20 ezer forintokról lenne szó egyelőre.

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#11069) tjonespoker válasza GabN73 (#11067) üzenetére


tjonespoker
újonc

Csak 20-30ezret szeretnék ráfordítani, és nem is kereskednék vele napi szinten csak eladnám ha felmegy egyszer az ára.

(#11070) ignorant válasza iceQ! (#11064) üzenetére


ignorant
senior tag

A legajanlatosabb, ha talalsz valakit a kozeledben aki elad kp-ert vagy utalasert.

Ha van bankszamlan eur-od, akkor valamelyik nagyobb europai valtot erdemes hasznalni (pl bitstamp)

Ha ezek egyike sem johet szoba, akkor mrcoin website vagy az ankeres ATM, de ezek a legdragabbak.

(#11071) melkah


melkah
tag

.

[ Szerkesztve ]

(#11072) JegesEmber20


JegesEmber20
aktív tag

(#11073) iceQ! válasza ignorant (#11070) üzenetére


iceQ!
addikt

Köszi a választ! :)

Eurós is jó meg a személyes is. De sztem már van is emberem :)

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#11074) mepet válasza JegesEmber20 (#11072) üzenetére


mepet
addikt

hamar törölték, mit írt?

(#11075) Orionk


Orionk
senior tag

Sziasztok!

Megkérdezhetem, hogy a BitCoin bányászatnál a videokártyák miből bányásszák elő, azaz miből alakítják ki a pénzt?

Utánaolvastam a Google-ban, meg a WikiPédia oldalán a Mining-nak: BitCoin-Wiki-Mining
de ezt a részét nem értettem meg.

köszönöm.

(#11076) brd válasza Orionk (#11075) üzenetére


brd
nagyúr

A VGA-k ma már semmiből (nem éri meg erre használni őket). Összefoglaló, II/3, ott 4-es és 6-os pont. Röviden: a hálózat a következő, a hálózat egésze (többsége) által elfogadott érvényes blokk előállítójának címén keletkeztet aktuális számú BTC-t (most éppen asszem' 12.5 db-ot, meghatározott időnként feleződik), ezzel honorálva a blokk előállítását.

The only real valuable thing is intuition.

(#11077) ignorant válasza Orionk (#11075) üzenetére


ignorant
senior tag

A reward algoritmust Satoshi keszitette. Teljesen fuggetlen magatol a banyaszattol.

Ugy a legegyszerubb elkepzelni, mint affele matematikai versenyt. Minden block-nak van egy egyedi "szama" es minden blokk szama az azt megelozo blokkra epul, a banyaszok effektive ezt a "szamot" keresik egymassal versenyben.

Ha egy banyasz sikerrel jar, es talal egy "szamot" ami az elozoekre epitheto, akkor kap jutalmat (ami most 12.5BTC/ blokk - 50-rol indult 4 evente felezodik), effektive letrehozhat egy tranzakciot (coinbase transaction) 12.5 BTC-vel sajat maganak (pool eseteben szetosztjak automatikusan a pool user-ei kozott).

(#11078) Orionk válasza brd (#11076) üzenetére


Orionk
senior tag

Köszi, de sajnos nem értem. :(

Milyen hálózat és milyen blokkok? Van aki 40 video kártyát használ és nagyon jól keres vele.
Video: BitCoin bányászat felszerelés

A fenti videóban a csákó rengeteg video kátyával csinálja. Meg is tud szinte élni belőle. A video különböző pontjain mutatja a kiépített hálózatát.
Én nem akarok ezzel foglalkozni, kb. 1 hete hallottam róla először. Utánanéztem, olvastam és ez az egy dolog, amit még nem értek laikus ként, hogy mégis miből nyerik a BitCoint? Miből terem? Hogyan jön létre a semmiből ? és hol tárolódik?

köszönöm

(#11079) butch3r válasza Orionk (#11078) üzenetére


butch3r
senior tag

vegan (a videó késíztő forma) sem bitcoint bányászik már vga-val hanem egyéb digitális coin-t amit aztán vagy átvált btc-re vagy nem.
+ amerikában él, sokkal olcsóbb neki a vga és az áramot is fillérekért szerzi.

(#11080) Reggie0 válasza Orionk (#11078) üzenetére


Reggie0
félisten

A halozat olyasmi peer to peer, mint a torrent. A resztvevok osszessege alkotja. A blokk az osszegyujtott tranzakciok egy egysege, ami nagyjabol 10 percenkent kerul kikuldesre. Kepzeld ugy mint a kozlonyt, ahova osszegyujtik mi valtozott es meghatarozott idokozonkent csinalnak belole egy kiadast es kikuldik az elofizetoknek. Itt a blokkba azt gyujtik ossze, hogy honnan, hova es mennyit coint kuldenek. Egy ilyen blokk merete 1 megabajt lehet maximum, igy csak annyi tranzakcio lehet 10 percenkent, ami ennyibe belefer. A halozat tagja az uj blokkokat mindig elkuldik egymasnak, igy mindenki ismeri az osszes tranzakciot a bitcoin kezdete ota. Ez adja a biztonsagot(meg meg par mas dolog).

[ Szerkesztve ]

(#11081) Orionk válasza Reggie0 (#11080) üzenetére


Orionk
senior tag

köszi.
Úgy érzem kicsit közelebb kerültem a megértéshez. :)

Úgy értelmezem most, hogy azért kell minél több videókártya, mer akkor annál nagyobb a teljesítményed és annál több adatot tudsz fogadni a 10 perc alatt.

De ez a 10 perc alatt mi gyűlik neked össze, amiből pénz lesz, azaz Coin?

A tranzakciókat egymásnak küldözgetik, abból még nem lesz új pénz. Ha 100 haverom van. Mindenkinek volt az induláskor valamennyi pénze. Mindegyikük valamennyi pénzt átad a másiknak. Így sok tranzakció történik és 10 percenként mindenki értesítve lesz, hogy épp akkor kinek mennyi pénze van.
Ettől még nem lesz több pénz a rendszerben. A 100 ember nem jut új pénz egységhez, hanem csak a meglévőket adogatja körbe. Nekem ettől nem lesz több pénzem.

Mit értelmezek rosszul?

(#11082) ignorant válasza Reggie0 (#11080) üzenetére


ignorant
senior tag

"Egy ilyen blokk merete 1 megabajt lehet maximum, igy csak annyi tranzakcio lehet 10 percenkent"

Ugy nez ki, hogy hamarosan sikerul upgradelni. Nevetseges hogy eddig is sikerult BlockstreamCore-nak fojtogatnia a halozatot.

Remelem itt mar senki sem futtat Core full node-ot. :((

(#11083) Reggie0 válasza Orionk (#11081) üzenetére


Reggie0
félisten

Nem teljesen. Egy ilyen blokk osszeallitasahoz kell bele egy tranzakcios lista, valamint van egy ettol fuggetlen matekfeladat. A matekfeladat egyik lenyegi celja, hogy biztositsa a 10 perces idokozoket. Azaz, ha a szamitasban resztvevo banyaszok szamitasi sebessege duplajara no, akkor duplajara no a nehezseg is, igy ismet 10 perc lesz az idokoz. Ha sokan abbahagyjak, mert nem eri meg nekik, akkor csokken a halozat szamitasi sebessege, de a nehezseg is, igy ismet marad a 10 perc.
Namos a kozos programban - ami megvan mindenkinek, es a rendszer logikajat adja, kezeli a blokkok/tranzakciok listajat, tehat az alap - van meghatarozva egy algoritmussal, hogy a coinok kiosztasa hogyan tortenjen. Ez ugy nezett ki a kezdetekben, hogy aki megtalalja a matekfeladat megoldasat, az berakhat egy olyan tranzakciot a listaba, amiben kikuld valahova 50 bitcoint, viszont a kikuldesnek nincsen forrasa. Ezt nevezik rewardnak, azaz jutalomnak, ami a feladat megoldasaert jar. Az algoritmus azt is tartalmazza, hogy mennyi idokozonkent felezodik a jutalom. Ez utan 25 bitcoint lehetett kioszani, ma mar csak 12.5-ot. A sok felezgetes vegere az osszes kiosztott mennyiseg 21 millio lesz a rendszerben levo coinok osszes mennyisege.

Tehat 10 percenkent szuletik 12.5 bitcoin. A sok videokartya(ma mar celhardver, de ez most lenyegtelen) azert kell, hogy a sajat szamitasi sebessege a halozathoz kepest novekedjen. A nagy szamok torvenye alapjan a vegtelenben ez azt jelenti, hogy egy banyasz a sajat sebessege osztva a halozat sebesseg szorozva 12.5 bitcoin tud zsebretennni tiz percenkent. Egy egyszerusitett peldaban: tegyuk fel, hogy csak te es en alkotjuk a bitcoin halozatot, mert csak nekunk van meg a progi es mind a kettonknek van 1-1 ugyan olyan videokartyank. Ekkor a halozat sebessege ket videokartyanyi, es mivel nekem egy van igy 1/2 lesz az aranyom, azaz jutalmak felet kapom, ahogy te is. Ha en veszek meg egy ilyen kartyat, akkor a halozatban mar harom lesz, viszont abbol ketto az enyem, tehat en 2/3-at kapom a jutalomnak, te meg 1/3-at. Tehat az en aranyomat csak a te hatranyodra tudom novelni.Ha te is veszel egyet, akkor mar 4 kartya lesz, de 2/4, aranyban osztozunk ami az elozo eset, tehat megint felezunk viszont mind a ketten duplaja villanyt fizetunk.

[ Szerkesztve ]

(#11084) ignorant válasza Reggie0 (#11083) üzenetére


ignorant
senior tag

Az hogy mit epitenek a minerek a blokkba teljesen irrelevans a blockreward szempontjabol.

A blockreward minden blockban a coinbase tranzakcioval keletkezik, es ezt az a miner rogziti aki eloszor megtalalta az elozo blokkra epulo "szamot"-ot (nounce-t), szerintem ezt nem erti OP.

ez a relevans resz: https://en.bitcoin.it/wiki/Nonce

(#11085) Reggie0 válasza ignorant (#11084) üzenetére


Reggie0
félisten

Direkt nem akartam tulbonyolitani, szerintem a koncepciot nem erti, nem a technikai megoldasokat es reszleteket.

[ Szerkesztve ]

(#11086) ignorant válasza Reggie0 (#11083) üzenetére


ignorant
senior tag

"Ekkor a halozat sebessege ket videokartyanyi, es mivel nekem egy van igy 1/2 lesz az aranyom, azaz jutalmak felet kapom, ahogy te is."

50% eselyed lesz hogy a kovetkezo blokkot te "talald" meg. A blokkhoz tartozo reward 100% a megtalalo-e.

Ha ugyanaz a hardver, akkor x ido alatt megtalalt blokkok kb fele lesz a tied. Ha neked 75%-od van akkor pedig a blokkok kb 75%-at (+- variance) fogod megtalalni.

(#11087) Chal válasza ignorant (#11084) üzenetére


Chal
addikt

Szerintem tök ugyanezt írta ő is, csak direkt leegyszerűsítve :) ("valamint van egy ettol fuggetlen matekfeladat.")

Orionk: azt azért ne hagyd figyelmen kívül, hogy alapvetően egy fizetőeszközről beszélünk, a bele fektetett hit, közmegegyezés, piac, stb... ad neki egy értéket, ugyanúgy mint bármilyen más eszköz esetében is (pl. arany). Az újítás itt abból áll, hogy ez egy tisztán digitális pénz, valamint központi szerv (állam, bank, stb..) nélkül működő megoldás, illetve van még számos előnye, amit viszont már biztosan megtalálsz egy google kereséssel is és érteni is fogod, szóval kár erről itt kiselőadást tartani. Tehát a btc nem egy önmagáért létező eszköz, és nem azért jött létre hogy bányászni kelljen (mint ahogy az aranyat is hiába bányásznák ha nem kellene senkinek), hanem azért, hogy használják az emberek.

(#11088) Orionk válasza Reggie0 (#11085) üzenetére


Orionk
senior tag

Köszönöm a hosszú választ.
Kezdem érteni. A koncepció volt, amit nem értettem.

Hol tárolódik a BitCoin, ha nincs bankhoz kötve?

(#11089) Chal válasza Orionk (#11088) üzenetére


Chal
addikt

A bittorrent működését ismered? Hol tárolódnak ott a linux iso-k? Nos itt ugyanez a helyzet: az usereknél, elosztottan, p2p módon. Persze ezt is lehetne órákig boncolgatni (valójában már rég nincs meg mindenkinél, mert baromi nagyra hízott az évek során a blokklánc, rengetegen használnak webes walletet vagy lightweight klienseket), de ebbe ne keveredj bele szerintem, abból a szemszögből nézve ahonnét te szeretnéd megérteni a dolgot ez perpill lényegtelen.

[ Szerkesztve ]

(#11090) Reggie0 válasza ignorant (#11086) üzenetére


Reggie0
félisten

A jutalmak felet kapom, nem azt jelenti, hogy a jutalom fele az enyem, hanem azt, ha van egy nap 144, akkor abbol 72 az enyem.

(#11091) KveZ


KveZ
tag

Cex.io-ról tud valaki valamit, mostanában nem nagyon akarnak fizetni. Sokan panaszkodnak. Lehet ezzel csinálni valamit?

(#11092) ignorant válasza Chal (#11089) üzenetére


ignorant
senior tag

"valójában már rég nincs meg mindenkinél, mert baromi nagyra hízott az évek során a blokklánc"

Egy 4TB HDD ami tobbszaz evnyi 100MB blokkot tudna tarolni kb 35e Ft...

Amugy, Satoshi-t idezve:

"At first, most users would run network nodes, but as the network grows beyond a certain point, it would be left more and more to specialists with server farms of specialized hardware. A server farm would only need to have one node on the network and the rest of the LAN connects with that one node. "

"The current system where every user is a network node is not the intended configuration for large scale. That would be like every Usenet user runs their own NNTP server. The design supports letting users just be users. The more burden it is to run a node, the fewer nodes there will be. Those few nodes will be big server farms. The rest will be client nodes that only do transactions and don't generate. "

(#11093) Elbandi válasza ignorant (#11092) üzenetére


Elbandi
aktív tag

de sajna a cpu/mem nem gyorsult annyival, most itt 10-20 sec egy block validalasa synceleskor (E5410 @ 2.33GHz), vagyis egy nap syncje negyed ora. mondhatok erre egy lolt? :W

(#11094) P3Dr0 válasza ignorant (#11092) üzenetére


P3Dr0
senior tag

Engem biztos megfogtok most kövezni de meg mindig a core walletet hasznalom es rajottem arra,hogy a 0.14.1 ben mar nemtudok full node-ot futtatni valamiert. Hiaba van nyitva a 8333 port akkor sem csatlakozik max. 6-8 connection pedig regebben 13-16 peer is volt. Azon gondolkodok egyre jobban,hogy kellene egy ligh vagy portable BTC kliens de nekem fontos lenne,hogy a wallet nalam tarolodjon ne mashol. Meg persze az is fontos lenne,hogy a priv.key import/export mukodjon.
Electrumot neztem ki magamnak. Van velemeny rola? Multibitet mar probaltam de parszor volt mar gondom vele raadasul egy walletemben 3 BTC all, se exportalni nem lehet a priv. kulcsot se semmi. Szoval a multibit szamomra nem jarhato ut.

(#11095) Chal válasza ignorant (#11092) üzenetére


Chal
addikt

Egy 4TB HDD ami tobbszaz evnyi 100MB blokkot tudna tarolni kb 35e Ft...

Hát, nekem nem kell megmagyarázni, illetve én csak a tendenciát említettem, az meg adott.

[ Szerkesztve ]

(#11096) ignorant válasza P3Dr0 (#11094) üzenetére


ignorant
senior tag

En napi tranzakciokra myceliumot hasznalok androidon.

Electrum szerintem eleg bugos.

(#11097) Elbandi válasza P3Dr0 (#11094) üzenetére


Elbandi
aktív tag

electrumot hasznalok, eddig semmi baja. hd wallet, ha elmented a walletdata fajlt (meg a szavakat), utana barmikor vissza tudod allitani.

"napi" hasznalatra meg coinbase: 2fa-val vedve vagyok, es max 100$-nyi btc tarolok ott.

miert nem tudod multibit-bol exportalni a priv kulcsot?

[ Szerkesztve ]

(#11098) ignorant válasza Elbandi (#11093) üzenetére


ignorant
senior tag

"most itt 10-20 se"

Egy fullnode operatort semmiben sem erint ez, mivel nem szempont hogy minel gyorsabban validald.

Cegeknek meg minereknek eddig sem, meg ezutan sem lesz gond megfelelo vasat tenni ala.

(#11099) P3Dr0 válasza Elbandi (#11097) üzenetére


P3Dr0
senior tag

Ha electrumot hasznalsz akkor lenne egy kerdesem a sending fee-vel kapcsolatban.
Jo az ha gyari beallitason hagyom a settingsben,hogy "use dinamic fees" es kuldesnel meg within 5 - 3 blocks?
Mert a core walletben ez egesz jol mukodik gondolom itt sem kell hogy gond legyen vele.

Multibit: Majd ranezek megint de szimplan belefagy a program valamiert igy a privatkulcsaimhoz nem ferek hozza.....ez meg a regi multibit nem a HD.

(#11100) kem


kem
addikt

Megjott a varva vart zuhanaz, remelem fizuig csak lefele megy :C kb £500-at esett ha jol latom.

Köszi!

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Bitcoin topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.