Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
ABS, ASA biztosan időtálló. Sajnos pont ezek az anyagok bomlanak le a legnehezebben. A PETG-et is ide venném, habár abból nincs ilyen régi anyagom. Ugye a PLA-t fejlesztették olyanra, hogy az majd könnyen (könnyebben) lebomlik, csak hát laboratóriumi körülmények között bomlik le aránylag gyorsan.
"Ipari komposztálás: Ez a legideálisabb környezet a PLA lebontásához. Az ipari komposztálókban adottak a feltételek (
60∘C60 raised to the composed with power cap C60∘𝐶 feletti hőmérséklet, magas páratartalom és oxigén), amelyek gyors (
<12is less than 12<12 hét) és hatékony lebomlást biztosítanak."
Persze mindig mindenki hazudik, szóval az ideális még ettől is nagyon messze van.
-
Joshi
titán
"erre kioktattal hogy mindegy, akkor is törik és kész"
A hozzászólásaimba ne képzelj bele ilyeneket.
Akkor olvassuk újra amit írtam:
"A PLA törik, függetlenül attól hogy amúgy száraz. Sajnos PLA-nak ez az egyik negatívuma, de ez köztudott."
Jó rendben, nem írtam hogy idővel, de szerintem tök normális hangnemben írtam a mondókámat. Ne hergeld magad, nincs értelme.
-
Joshi
titán
Milyen márka és mennyi idős PLA filamentjeid vannak? Egyébként ha olvasod a topikot (a 3D nyomtatóst, nem ezt), ott ezt a témát már sokszor kiveséztük. Általában a rikító színes PLA filamentek ilyenek. Valószínű a színező anyag miatt.

ui.: de igen, te mindig mindent biztosan jól csinálsz. Én nem ilyen vagyok. Ez van.
-
Joshi
titán
A Bambu refill filament került "akciósan" ~€24.54-ba (amit én vettem). De ugye ez a filament nem volt elérhető spool-al, de ezt is írtam. Na mind1, de inkább ne esztergáljuk a fingot. Én nem akarok semmilyen spoolt cserélni ha ennyi pénzt kiadok egy filamentért. Jó ok, én nem rendelek naponta 10kg-ot ez is igaz.
-
Joshi
titán
Na akkor. Ptesza írta, hogy ezek csak refillben kaphatóak. Én nem is tudtam hogy ilyen van, hiszen soha nem rendeltem Bambutól filamentet (nem is fogok, soha többé). Ezt is csak azért rendeltem (dobtam hozzá a csomaghoz), mert alapvetően mást rendeltem.
Na mind1, szerinted én vagyok a hülye amit elfogadok, biztosan én ülök fordítva a lovon. De azért emlékeztetnélek az olcsó filamentekre (említettem ezt is), amikkel nem kell mókolni csak beletenni az AMS-be.
A spórolás és környezetvédelemről meg ne okoskodj, abba semmilyen szinten nem fér bele a 3D nyomtatás.
-
Joshi
titán
Mindent leírtam hogy mi a problémám ezzel (képpel illusztrálva), ha nem érted arról én nem tehetek.

ui.: 1kg filament mellett már nem oszt nem szoroz a rollni. Addig nyomtassunk, amíg még lehet, mert eljön az idő, amikor már nem lehet hozzájutni a műanyaghoz semmilyen formában. -
icemad
nagyúr
Simán lehet, de akkor miért jó az első 10-12 réteg? Odáig jó a tapadás, utána elenged? Ezek ilyen apró filament clip-ek lettek volna. A1 minin nem volt ilyen gond, pedig az nyitott. Viszont az A1 mini lassabb is egy kicsit. Lehet megpróbálom valami ragasztóval bekenni a lapot.
-
Sketch001
junior tag
Ez elég evidens, de az alap "A granulátum nem annyira drága mint ahogy azt gondoljuk még technikai filamentek esetében sem." kijelentés attól áll. Ha az 1 dolláros pellet adok vamok szállítás és sallangok után 2 dollár, akkor sem 10+
Ezért van pár projekt mindig, hogy mezei filamentes fdm nyomtatokat alakítanak át srácok pelletesre, vagy csinálnak saját extrudert, fajlagosan jelentősen olcsóbban lehet kijonni még ha civil kiszerelésben rendeled az anyagot akkor is. Persze egészen más szívás faktorok vannak azzal
-
Sketch001
junior tag
Mihez képest drága? Egy 40-es konténert ha nem szugyig pakolsz, hogy utána kamionozhass, 3k eur körül megáll. De azért bejon 40000 kiló anyag. Az áfa, vam, etc egy dolog, de utána kell egy komplett üzem emberekkel meg mindennel hogy abból bármi legyen. Szárítod, extrudalod, raktarozod...
Ettől még iszonyat nagy biznisz, és ha bambu méretben mozgatsz mennyiséget, akkor iszonyatosan olcsón kapod a kész spoolt is, és nem kell szívni a többi sallanggal.
Nyilván ha prusa vagy és magadnak gyártod akkor még sokkal nagyobb arrest tudsz realizálni...
-
aldebaran
addikt
Ez így nagyon király!
Ha nem vagyok szemtelen, erről van valami leírásod, hogy kell így feltölteni?Van egy kör alakú cuccom, amit akár fel is tölthetnék, de változó, változtatható átmérővel lenne jó. Akkor két hét és hozzámvágnának egy nyomtatót
És utána felkelnék, mert bilibe ért a kezem.
-
Joshi
titán
Mindent a szeletelő progiban állítasz, hiszen a szeletelő proginak kell tudnia minden infót ahhoz, hogy a végeredmény jó legyen. Az AMS szinkronizációja is csak akkor szükséges, ha nem RFID-es a filament ami benne van, illetve két szeletelés között cseréltél filamentet.
A filament profil pedig azért szükséges, mert két PLA ami más-más gyártótól van, egyszerűen más tulajdonságokkal rendelkezik. Nem mindegy az áramlási sebesség, lehet hogy az egyik 200 fokon ad szép eredményt a másik meg 210-en. Ilyesmi. -
NF-
tag
Ha bambu filamenteket használsz akkor ráteszed a tekercset az AMS-re és a nyomtató felismeri, nem kell semmit sehol sem állítani, a slicerben csak szinkronizálod. Ugyanez van néhány előre beállított nem bambu profillal, ami a nyomtatóban van, csak azt már rfid chip hiányában manuálisan kell beállítani és ugyanúgy csak szinkronizálni. Aztán van a többi profil amit csak a slicerben tudsz beállítani. Slicerben is beállíthatod hogy az AMS melyik slotjában milyen anyag van. Mindig az a profil lesz használva amit a slicerben beállítasz és szeletelsz.
-
Reggie0
félisten
Nekem a Spectrum ASA dugult el rendszeresen, de azert mert visszaolvadt a heatbreaken tul. Be kellett kapcsolni a kulso keringtetest es megoldotta. Jeleneg ez nem volt problema, mert nem nyomtattam magas targyad, de a warpingon biztos rontana. Kene ra egy vizhuteses blokk, akkor a nyomtatoter homerseklete nem rontana a heatbreak hutesen.
-
SaPeter
kezdő
Mindenkinek köszönöm a hasznos tanácsokat. Úgy tűnik ezt a CF-re váltást elhamarkodtam, csak arra figyeltem, hogy a reprodukálható pontosságot növeljem és most szembesültem két tényezővel amire nem számítottam. Több mikrorészecske miatt szennyezőbb a CF - nem sokat nyomtatok és egy külön helységben, de ez akkor is gond lehet. Rétegtapadás csökkenése, ami normál PLA-val is probléma volt néha. (csak a mechanikai jellemzőket néztem meg)
A tárgy döntést kipróbálom. Vajon a pontosságon segít vagy ront?
30 fokra gondoltam, hogy ne kelljen nagy támaszt generálni. -
SaPeter
kezdő
Rendeltem hozzá edzett acél HotEnd-et. Azért CF mert jobbak a mechanikai tulajdonságai, főleg a mérettertása. Tized mm pontossáégú alkatrészeket szeretnék nyomtatni.
#12147Imy
a CF szálak kockázata mit jelent? Levegőben szálló mikro részecskék keletkeznek nyomtatáskor? Mi segíthet? befedem egy ventillátoros dobozzal az A1-et? -
JasL
őstag
Pici dolgok mehetnek ragasztó nélkül is, max letépi az alját pár réteg vastagságban, azt le tudod műteni a lapról minden más nélkül. Ezért modntam, hogy piciben kezdd, hogy nehogy baj legyen belőle. Ezek a TPU-k olyanok úgy képzeld el, mint azok a ragasztórudak melegragasztó pisztolyokba, csak kicsiben: rugalmasak, hőre megfolynak, aztán ragadnak mint állat egymáshoz, PEI-hez. Kicsiben kezd, akkor nem károsodik az acéllemezen a védőréteg, aztzán ha azt tapasztalod, hogy túlságosan ragad, akkor mehet a 3dlac spré. Meglátod, TPU és TPU között is van különbség, én már vagy 3 félét próbáltam, és mind tok máshogy viszonyult a laphoz.
-
JasL
őstag
Semmiképpen se a smooth PEI lapra! Most tépkedtem le egyik nap róla TPU-t, még szerencse, hogy vékony volt a tapadási felület (tömítőgyűrű, 1.5 mm-es fallal), azért így is pár réteg a lemezen maradt (leszakadt az alja). AMS kizárva. Én arany lapra nyomnám a külső cuccról. Valamitn még egy fontos dolog! TPU fila profilt használj, és első körben még így is állítsd SIlent-re a nyomtatást, mert akkor felezi a sebességeket! Legyél türelmes, 150-200 (PLA) helyett 20-30mm/sec a TPU nyomtatási sebessége. Valamint nagyon ajánlom, és tartsd be, hogy először nyomtass valami vékonyfalú csövecskét állítva, és utána próbáld meg leszedni, emrt ha csak fogóval fog lejönni és a következő modell nagy felületen hozzátapad a lapodhoz, az olyan lesz, mintha ráintegrálódna, és ki fog szedni darabokat a PEI fóliából garantáltan (velem megesett), és tönkreteszi a lapot. Szóval szép lassan nyomtass vele, és először csinálj próbanyomatokat, mert itt nagyon könnyen rá lehet b*szni és drága hibát véteni! Amúgy a technikai magyarázat, hogy mirét kell lassan: tömködi bele a rugalmas anyagot az extruder, csakhogy ő még a csövön belül is szeret elhajlani ha tud, izeg-mozog, de nem nyílegyenesen megy a nozzle-ba, próbál meghajlani. És ha már a nóziban van, akkor előbb összetömörödik, aztán kilő. Van, hogy másodpercek múlva kezd el folyatni, ahhoz képest, amikor mondjuk egy PLA már kijön a végén, mert előbb nyomást épít fel.
-
ParadoxH
aktív tag
A pt egy nagyobb látogatottságú oldal, nincs értelme összehasonlítani. Én ott be is tettem privátba a modelljeimet több okból is. Egyfelől bizonyára letöltéseket von el a mw. oldalról, másfelől a jutalmazási rendszere sokkal rosszabb mint a mw on. Illetve ha oda is felteszel dolgokat akkor a mw-nél már az ekluzív modellek vagy kiesnek, vagy csak a kisebb jutalmazási csomagot választhatod.
-
ParadoxH
aktív tag
Többen panaszkodtak mostanában arra, hogy kissé visszaesett a letöltés. A Markeronline-on pl. akkor volt ilyen amikor belenyúltak az algoritmusba abból a célból, hogy a kiadásaikat visszafogja az anycubic.
Nekem is volt egy olyan érzésem, hogy visszaestek a letöltések, de meg kell nézni a statisztikákat. Ez elég félrevezető tud lenni, mert egy modelled ha pl bekerül a trendibe az hozhat többlet letöltéseket is maga után. Az viszont legkésőbb is egy hét múlva kikerül és érezhető visszaesést hoz magával. Én a statisztikákban drámai visszaesést nem tapasztaltam a számokat nézve.
-
cd334
tag
-
Imy
veterán
Nem reklám, nekem is van, az kivehető, nem kell bentmartadnia. kivehető kocsizár érme
-
NF-
tag
Itt vagyok
https://makerworld.com/models/1090933 -
Emunem
őstag
nem az a baj, hogy szoftveresen nem tudná kezelni, hanem az, hogy hosszabb távon fizikailag a gomb érintkező kapcsolója fogja megadni magát, aztán majd lesz csodálkozás, ha nem reagál a nyomásra többet. Én nagyon hosszú ideig nem hagynám rajta, inkább valamelyik biztosítékot húzd ki.
-
NF-
tag
Én szívesen segítenék, de valamiért nem számolja a letöltéseim a makerworld. Egyébként Makerworld Plus add-on firefoxhoz, és kiírja, hogy még mihez mennyi letöltés kell.
-
Sketch001
junior tag
bed tramming néven fut.
van x-p-re is ugyanott a wikin
-
ParadoxH
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HyperX Fury DDR4 - 3200 - CL16 - 16GB RAM (8GB x 2) RGB
- Apple iPad 9th Gen 256GB, Wi-Fi+Cellular, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy S10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
, de ahogy írtam PETG-ről nincs tapasztalatom, mert azt csak ~1éve nyomtatok.
60∘C60 raised to the composed with power cap C60∘𝐶 feletti hőmérséklet, magas páratartalom és oxigén), amelyek gyors (

Indul a gyereknap!

Valós vagy csak marketing blabla...
poli27