Hirdetés
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
-
LOGOUT
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ToXeN
tag
válasz
King Unique #140545 üzenetére
Siker!
Csak a Windows lemezkezelője nem tudta valamiért MBR módba tenni az SSD-t.
Az EaseUS Partition Master WinPE bootolható funkciója még Windows előtt el tudta készíteni az MBR-t és át is tudta klónozni a két SSD-t. Pöccre indult ezekután az új SSD-vel. Szerintem a Windows észre sem vette a különbséget.
Köszönöm a segítséget. Háborút nem akartam indítani, viszont örülök hogy nem kell telepíteni Windowst.
Tanulság számomra: a Macrium Reflect és a MiniTool Partition Wizard nem jó!
Esetlegesen: mindent windows boot előtt kell végezni. A diskpart lehet hogy működött volna, de szerencsére megúsztam. -
King Unique
titán
válasz
Quenmorr #140547 üzenetére
Ha már tiszta telepítés, akkor utána a Windows Update-en naprakészre lett frissítve a Windows 10, a szükséges illesztőprogram-frissítések és Windows-frissítések telepítve lettek, + szükség esetén a hardvergyártó weboldaláról letöltve és telepítve az egyes speciális illesztőprogramok ha a Windows Update esetleg nem telepítette azokat, újraindítás megtörtént a frissítési folyamat befejezéséhez?
-
Quenmorr
tag
Sziasztok,
Lenne nekem egy Sony VAIO svs13118gbb laptopom, és feltettem rá a win 10-et.
Valamiért sem a hang sem a touch pad nem akar működni. Be szeretném kapcsolni az FN gombbal mind a 2-t de az FN + F1,2,3,4 stb gombokra nem történik semmi. Nem tudom felvenni még a fényerőt sem, és elvileg valami Sony Vaio control centert kell feltenni, de sehol sem találom.
Esetleg találkozott már valaki ilyen típusú laptoppal, hogy hogyan lehetne működésre bírni az FN gombokat?Köszönöm szépen
-
King Unique
titán
válasz
ToXeN #140539 üzenetére
A CSM-et akkor kell okvetlenül kikapcsolni, ha CSM only és UEFI only bootolási mód van csak az adott PC-nél, ellenben ha kettős, Legacy (CSM) + UEFI, akkor akár maradhat bekapcsolva is ha egyes komponensek igénylik (példa) és ilyenkor az UEFI First opciót lehet használni, ha van olyan opció a menüben.
Ha annál az alaplapnál van teljes körű M.2 PCIe NVMe támogatás, akkor oké, meg ez esetben ha a régi NVMe SSD-ről működött BIOS/MBR illetve Legacy (CSM) módban a bootolás, akkor az új NVMe SSD-ről is kellene.
Ha a forrásmeghajtó BIOS/MBR szerinti, akkor nem meglepő, ha a klónozóprogramok is BIOS/MBR sémát hoznak létre a célmeghajtón, pont ez a klónozás lényege, hogy 1:1-ben átmásolja a célmeghajtóra azt, ami a forrásmeghajtón van.
A mellékelt hibaüzenet eleve ellentmondásos, mivel láthatóan online és nem pedig offline a lemez. Esetleg meg lehetne próbálni a WIndows 10 újraindítása mellett manuálisan offline, majd újra online módra állítani, valamint teljesen törölni parancssorban, mert láthatóan nem teljesen üres (inicializálatlan, particionálatlan).
-
-
attiati
veterán
Monitor pucolasra mi a jól bevált módszer?
Víz szerintem nem lesz elég.
Kell mikroszálas törlőkendő? -
ToXeN
tag
válasz
King Unique #140537 üzenetére
Köszi a választ. Jó kis lavinát indítottam látom
Az írásodból most rádöbbentem, hogy a CSM mód jelenti a legacy módot, tehát ezt GPT esetén ki kell kapcsolnom.
Mindkét SSD M.2 PCIe NVMe és egy Z390 GAMING X-es lapban vannak, ami a leírás szerint: 2x M.2 SATA and PCIe x4/x2 SSD support.
A sebességéből ítélve, 3800 MB/s körüli írás-olvasás miatt PCIe módban mennek.A klónozó programok tényleg mindent megcsinálnak, de automatikusan MBR módot akarnak létrehozni az új SSD-n. Az pedig nálam nem működik valamiért. Ez a legfurább.
A teljesen üres, partíciók nélküli új SSD nem működik MBR módban. [kép]
Aláírás ütközést nem látok. Legalábbis nem ír olyat mint a linkeden.
A régi SSD-t amúgy is minden próbálkozásnál fizikailag eltávolítom.Késő délután tudom csak tesztelni a kapott információkat. Köszönöm.
-
King Unique
titán
válasz
ToXeN #140528 üzenetére
Itt "gány megoldás" max. az, ha a klónozás előtt manuálisan próbálja a felhasználó ide-oda konvertálni, formázni stb. a célmeghajtót, holott arra nincsen okvetlenül szükség, mert eleve eleve megoldja a klónozóprogram. Maga a klónozás viszont nyilván nem az, sőt eleve egy bevett eljárás és még egyes SSD-k gyártói (pl. Crucial, Samsung WD) is mellékelnek ehhez ingyenes programot.
A "jópár hárdverváltozást megélt és soha nem volt ilyen gondom" példád is igazolja a leírtakat, vagyis normál esetben simán működhet ez. Valamint az X éve telepített Windows 10 sem feltétlen probléma, nekem van olyan telepítésem ami 1507-es verzióról lett folyamatosan upgrade-elve 22H2-ig és a mai napig jól működik, 20H1 és 22H2 verziók között meg ráadásul ugye csak engedélyező csomagok (eKB) vannak a verzióváltáshoz, amivel az upgrade pár perc alatt kész van.
Ha ilyen probléma van, vagyis aláírásütközés, akkor arra a bejegyzésben le van írva a megoldás, + az előző válaszokban is le lett és még egyéb dolgok is.
Ha nincsen és eleve online a céllemez, akkor lehet a Windows 10 újraindítása és az eszközök újracsatlakoztatása is megoldja.
"A következő tervem a régi MBR-t átkonvertálni GPT-re (MBR2GPT-vel) majd ezután klónozni. De aztán ha véletlenül a régi sem bootol majd be akkor, tényleg csak a clean install marad."
Nem feltétlen, mivel előtte lehet rendszermentést készíteni képfájlba, amiből szükség esetén 1:1-ben visszaállítható az eredeti állapot.
Ha a BIOS/UEFI boot menüben most legacy (CSM) opció van beállítva, akkor az UEFI szerint bootoláshoz pl. az MBR2GPT használata után azt értelemszerűen UEFI-re kell állítani, vagy Legacy + UEFI
—►
UEFI First opcióra, ha az utóbbi lehetőségek vannak.Egyébként mindkét SSD M.2 PCIe NVMe, vagy az egyik (forrás) 2,5" SATA és csak a másik (cél) M.2 PCIe NVMe, utóbbiról támogatja a PC és annál a BIOS/UEFI a bootolást?
A célmeghajtó, az új SSD nem lett véleltlenül tárolóhelyként beállítva? Még akkor lehetnek ilyen és egyéb problémák, amit az eltávolítás megoldhat. -
ToXeN
tag
válasz
King Unique #140522 üzenetére
Köszi a válaszokat mindenkinek.
Igen, tudom, hogy gány megoldás, de ez a windows telepítés már jópár hárdverváltozást megélt és soha nem volt ilyen gondom. Ezért is vitte magával mindig az MBR-t, öröklődik. És igen Win 10 64Bit.
Szerintem most sem lenne gond a klónozással, ha menne az új SSD-n az MBR. De csak a GPT-t hajlnadó bevenni.
Már vagy 5x megcsináltam tegnap a klónozást Macriummal, és Minitoolal. Ezek hozzák létre az új partíciókat. De egyszerűen nem olvasható az SSD-ről semmilyen adat, ha MBR módban van. Létezik, hogy hibás az SSD?
Ha MBR-t klónozom GPT-re akkor olvashatók az adatok, de nem bootol. Próbáltam a boot rekordot helyrehozni windows javító programmal, de egyenlőre nem jártam sikerrel, gondolom mivel MBR-volt eredetileg.
A következő tervem a régi MBR-t átkonvertálni GPT-re (MBR2GPT-vel) majd ezután klónozni. De aztán ha véletlenül a régi sem bootol majd be akkor, tényleg csak a clean install marad.
Hogy mindenre válaszoljak:
A másik SSD-t hiába veszem ki akkor sem bootol az újról.
Legacy partíciók vannak az SSD-n, de a biosban CSM mód és UEFI van beállítva. Elvileg mennie kellene a GPT-nek is.
Bocsánat a hosszú levelemért. -
King Unique
titán
válasz
King Unique #140522 üzenetére
+ A klónozás előtt javasolt kikapcsolni a Fast Startup funkciót és úgy leállítani a Windows 10/11-et, vagy a Shift + leállítás módszerrel, főleg ha offline, nem a klónozandó Windows alól futtatva történik.
Ha modern, UEFI-s PC, modern Windows és NVMe SSD felállás, akkor ott eleve adja magát az UEFI bootolási mód, UEFI/GPT séma szerinti telepítés. Ha legacy (CSM) módban BIOS/MBR séma szerint sikerült (user error), az nem éppen a legideálisabb, meg NVMe SSD-hez alapesetben UEFI/GPT szerinti kellene, de működhet akár BIOS/MBR módban is (példa). Ha eddig is bootolt annál a PC-nél BIOS/MBR, más néven legacy (CSM) módban a Windows 10/11 NVMe SSD-ről, akkor nyilván ezután is működhet ez.
Ha szükséges, akkor másik lehetőség UEFI/GPT szerint használni, amihez itt sem feltéten kell újratelepítés a 0-ról, mivel adott a közvetlen átkonvertálás lehetősége adatvesztés nélkül pl. a beépített MBR2GPT parancssori eszközzel, vagy egyéb módon, programmal. -
King Unique
titán
válasz
ToXeN #140517 üzenetére
Nem kell itt semmit a lemezkezelőben előzetesen MBR / GPT-re állítgatni, lehet a célmeghajtó akár teljesen inicializálatlan és particionálatlan is, majd a klónozáshoz használt program szépen kialakítja rajta a megfelelő partíciós sémát, partíciókat, fájlrendszereket, stb.
Ha 2 egyforma és / vagy egymásról klónozott SSD van a PC-be téve és egyezik az egyedi azonosítójuk, akkor amiatt lehet ütközés, ahol ilyenkor az egyiket offline állapotba helyezi a rendszer. A megoldás ilyenkor értelemszerűen az újra online állapotba helyezés, vagy ha az nem megy, akkor az azonosító átírása, vagy a meghajtó másképpen, pl. USB-n történő csatlakoztatása, stb.
Ha csak az SSD lesz cserélve a PC-ben és cél a már belakott Windows 10/11 megtartása, akkor nyilván adja magát és logikus döntés a klónozás.
Sőt, akár jelentős hardvermódosításnál (pl. alaplapcsere, komplett cseréje) is megtartható a már telepített Windows 10/11 a megfelelő előkészületekkel vagy anélkül, nyilván nem feltétlen kell csak emiatt újratelepíteni a 0-ról. -
-
ToXeN
tag
Sziasztok!
Olyanról már hallottatok, vagy normális, hogy egy 1TB NVME M.2 SSD nem képes MBR formátumú lenni? Ha MBR-re állítom nem lehet formázni, nem lehet betűjelet adni, hibaüzeneteket dob hogy offline a lemez, pedig nem ( [kép] )
Ha GPT-re állítom minden gond nélkül üzemel. Csak éppen így nem tudom klónozni az MBR Windows-t rá. -
-
robag93
aktív tag
válasz
Rick4 #140514 üzenetére
Megtörtént, azóta az a gép a korábbi ramjaival sem bootol
Úgyhogy egy hibás ramból sikerült egy másik gépet is gallyra vágni (legalábbis egy ujratelepítés erejéig)
-
Marci112233
addikt
válasz
Rick4 #140508 üzenetére
Nem mértem le, de kb ugyan annyi idő alatt mint 2 modullal. Igaz csak egyszer indítottam el így 4 RAM-mal, de majd holnap kiderül menyi idő lesz.(De lehet azért indult kb azonos időben mert először a BIOS-ba mentem és azelőtt tényleg volt kb 10-15 másodperc eltérés mire hallottam az alaplapi hangszórót ami jelzi hogy indul a gép.)
Viszont jól éreztem hogy kell a plusz RAM, mert elindítva a játékot aminél éreztem a hiányát, rögtön felszaladt a használat 18-20GB-ra.
-
Rick4
félisten
válasz
Marci112233 #140507 üzenetére
Sokmindentől függ ez, bár ilyet még sose hallottam, hogy egy percig indulna a gép... Neked mennyi idő alat tindul 4 ram modullal?
-
robag93
aktív tag
Sziasztok! Adott egy Asus TUF B450M-Plus Gaming AM4 alaplap és 2x8GB Corsair ram.
Vettem még hozzá másik 2x8GB Corsair ramot (ami azt hittem megegyező). Ha mind a négy ramot beteszem a gépbe, semmi képet nem kapok, BIOS-ig sem tudok eljutni. Teszteltem a meglévő ramokkal mindegyik slot működik, az újakkal semelyik sem (csak párosával teszteltem és nem mixeltem a két fajtát). CMOS-t próbáltam resetelni nem segített. Van valami esélyem működésre bírni, vagy próbáljam visszaküldeni a ramokat?
Új hozzászólás Aktív témák
Kedves Fórumozók!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali fáradtgőzös kérdések topikjában tegyétek fel.
- ASUS TUF Gaming A17 Makulátlan Állapotban, Dobozában!
- Samsung Galaxy Tab S9 FE 5G (128GB) Gyári Fóliás, Gyönyörű Állapotban! 6hó garancia
- Macbook Pro M1 13" (16/512GB) Gyönyörű Állapotban!
- HP Omen 45L/ 14700K/ RTX 4080 SUPER/ 64GB DDR5/ 2TB M.2 SSD
- Tamron 18-200mm Di II VC (Canon) és Tamron 70 - 300mm 1:4-5.6 (Canon) objektívek
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 2TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest