Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ldave: New Game Blitz - 2026
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok.
Ötleteket szeretnék kérni.
Adott egy ACER Predator G6. Jàték közbe kifagyott, (sajnos többet nem tudok mert nem nàlam történt)Ha bekapcsolom prociventi felpörög.... A videokártya kap tápot de itt meg is àll a tudomány
Nem csinál semmit... Nem éleszti a monitort videojellel, és, mintha a benne lévő hdd sem csinálnansemmit!
Az ssd-t nem hallom

Az USB perifériàk nem indulnak, nem kapnak tàpot.
Amit meg tudtam magam nézni, hogy a tàpból a szükséges feszültségek kijönnek, az àramerősséget nem tudom... A videokarit megnéztem másik gépbe hibàtlanul megy, a Procit nem tudtam tesztelni, mert nincs másik ilyen foglalatu lapom...Jol tippelem hogy nagy valószinűséggel az alaplap afta meg magàt?
Ha igen... akkor ebbe egy FCLGA 1151 foglalat van,
Mit takar az "FC" előtag? Vehetek bele olyan lapot aminek a jelölésébe "csak" LGA1151 van?Köszönöm
-
Oldman2
nagyúr
Van egy Gigabyte GA-P55-USB3 (rev. 1.0) alaplapom, amit nem szeretnék lecserélni (nincs rá money) és ami csak SATA2 portokkal bír.
A gép és a SATA3-as SSD vélhetően emiatt lassúcskának tűnik.
Eddig csak a komplett csere tűnt megoldásnak, de ma felötlött bennem, hogy "ha" veszek bele gy PCI SATA bővítőkártyát (pl. egy ilyet), akkor talán megoldódna a probléma.
Kérdés, hogy erről a kártyáról tud-e majd közvetlen butulni a Win10?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Borisz76
üzenetére
E szerint mindkét meghajtó teljes sávszélességet kap.

Az egyik az M2A foglalatban van, a másik az M2B-ben. M2B és C is megkapja a maga 4 és 4 sávját, amiről a pcie16x switch gondoskodik (vga ekkor csak 8 sávot kap, de annyi elég is oda).
A és B nincs hatással egymásra, dedikált sávokkal vannak bekötve a processzorba. Crystaldiskmark szerint minden okés, a szekvenciális tempók papírforma szerint mennek. Viszont a random 4KQ1 az tényleg csak ilyen 50-60 MB/s körül van, viszont Q32-ben már az is 500-600 MB/s. Milyen fájlböngésző használ 32 hosszú várólistát (queue) másoláskor? Felteszem a Totalcommander nem, meg a Windows Explorer fájlműveletek sem.
Illetve egy SSD-nél technikailag létezik szekvenciális fájlművelet? Úgy tudom alapból töredezve kerül tárolásra a flash memóriában minden adat a wear levelling miatt.
-
titetoyz
tag
válasz
King Unique
üzenetére
istenkirály vagy,IRST driverrel egyből felment... nagyon szépen köszönöm!!!!!!!!!
-
King Unique
titán
válasz
titetoyz
üzenetére
How to fix the problem that cannot find drives when installing Windows 11/10
Tehát vagy be kell tallózni a megfelelő IRST drivert, vagy kikapcsolni a VMD Controller funkciót.
+ Volt már itt olyan is, akinél a tákolt Windows ISO okozott ilyen problémát (példa). -
titetoyz
tag
full új notebook, windows telepítésnél "Nem találtunk meghajtót" van a formázás résznél... régebben futottam már bele ilyenbe, emlékszem, talán CMD-t kellett előhozni és előparticionálni a meghajtót.
Nem jut eszetekbe a megoldás rá hirtelen? keresőbe nem találtam rá semmit.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Az alaplapod pontos tipusára keress rá a GYÁRTÓ honlapján.
Ott keresd meg a specifikációkat.
A PCIe sínek kiosztása szokott a gond lenni ha több meghajtó is van , akkor fele / harmada / negyede a rendelkezésre álló sávok száma.
Ott lesz a kutya elásva szerintem.....
Az egy dolog, hogy hány sáv van összesen.
Ezek száma és bekötése gyártónként / alaplaponként eltérhet ! -
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Van két nvme ssd a gépben. Win10. Költözök az egyikről a másikra. Macrium Reflect meglepően lassú volt, így jobbnak láttam az adatokat fájlkezelőből átmozgatni.
Total Commander-rel is HDD tempót kapok és nem értem miért. Ilyen 30-100 MB/s tempót kapok (kis és nagy fájlok vegyesen) és nagyon keveslem. 270 giga több mint egy óra?!? Pár percnek kéne lennie max. Nem látom a szűk keresztmetszetet sem, a hőmérsékletek 50 fok alatt maradnak mindkét meghajtónál. CPU limit nincs.
Szóval az egyik tudna vmi 2000 MB/s tempót (Crucial P2), a másik tudna vmi 4000 MB/s tempót (Samu 980 Pro - pcie 3.0 módban).
Mire fel ez a lassúság? Bios-ban mindkettő alapbeállításon, itt ugye nincs Sata mód meg ilyenek, nvme az közvetlenül a pcie buszon csücsül. Az egyik egy switch mögött osztozik a VGA-val, a másik közvetlenül a processzorba van bekötve. Elvileg mindkettő megkapja a teljes sávszélességet.
Vki vmi ötlet? A gép malmozik, meg a két meghajtó is. Disk activity is alacsony. Miért nem látok 100% aktivitást egyiknél sem? Mi fogja vissza?
-
-
ph2012
senior tag
A Microsoft Security Essentials mennyire egyenértékű a Kaspersky Internet Security-vel? Köszi.
-
lm83
őstag
Sziasztok,
Hogy lehet a kijelző beállításokban eltávolítani a 2 kijelző közül az egyiket, ha már csak egy kijelző van rádugva?
-
exor
tag
Köszönöm szepen mindenkinek a valaszokat! Elsonek akkor kap egy SSD-t. Aztan kesobbiekben ha belefer a keretbe akkor ram bovites, de egyenlore maradnank az ssd-nel ha az is segit majd valamennyit.
-
I02S3F
addikt
Valamilyen populáris Linux distro nem lehet megoldás? Böngészni , zenét hallgatni azzal is lehet és jóval kevesebb erőforrással beéri! Mondjuk egy Linux Mint eléggé kulcsrakész megoldás! Nagyon állítgatni sem kell, csak telepíteni. Használatához nem kell terminálon bütykölni!
Persze plusz az SSD-vel.
-
King Unique
titán
Igen, érdemes, mivel az SSD már önmagában sokat dobhat a működés sebességén, ha még + 4 GB RAM is menne bele, akkor meg pláne. Használtam már pont ugyanilyen CPU-val szerelt laptopot 4 GB RAM-mal és Windows 10-zel, aminél a lassú 5400 RPM-es HDD SSD-re cserélése sokat gyorsított.
-
exor
tag
Sziasztok,
Adott egy Lenovo laptop, pontos tipust most nem tudok mondani. Van benne egy Pentium B960 2magos 2,2 GHz es cpu, 4GB ram es egy regebbi HDD +win10 telepitve. A problema, hogy nagyon lassan tolt be a windows, es ugy alapbol eleg lassu a gep. Max egy ssd bovitesre lenne keret a hdd helyett, a kerdes hogy segitene ez vagy mar tul regi a cpu es keves a ram ezert nem erdemes? A gep amugy csak netezesre es zenehallgatasra van hasznalva. Szerintetek menjen bele egy ssd vagy nem sokat szamitana amugy is gyenge mar a hardver meg ilyen egyszeru feladatokra is?
Elore is koszonom a valaszokat! -
válasz
p5quser
üzenetére
Sumatra PDF-ből van portable verzió, és ezzel az adott könyvtárban minden pdf-et sorban kinyomtat egy példányban.
nyomtatas.bat bármelyik könyvtárban létrehozva (c:\... részt kell javítani a saját gépeden):
for %%i in (*.pdf) do "c:\SumatraPDF\SumatraPDF.exe" -print-settings "1x" -print-to-default "%%i%" -
I02S3F
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
A vhd fájl betelepítés nagyon könnyen ment! Találtam (korábban) egy Microsoft-os leírást, ami nagyon bonyolult és hosszú volt! Az elrettentő! Viszont ez a leírás meglepően könnyű volt és már kész is vagyok a teszt környezetemmel! Ráadásul új licenc kulcsot sem igényel, mint például egy virtuális gép.
Igen! Tudom, hogy egy Windows 10 Home elvan aktiválás nélkül is!
Az hogy melyik biztonsági mentés a legjobb eszköz, annak még szükséges utána olvasnom, mert csak egy cikket olvastam el, ami akár hibás is lehet, vagy hangulatkeltő!
Ezen kívül még a sandbox-nak fogok utánaolvasni!
-
m.lala
aktív tag
Szeretnék kérni némi ötletet, tanácsot.
A hibajelenségem: online játék alatt a youtube és csak a youtube zene film /mindegy igazából/ elhallgat.
Lenyomom a win billentyüt a gép picit gondolkozik sokszor a tálca ikon se jön be azonnal, de a vidi vagy a zene ezt követően megy tovább. A hiba véletlenszerü csak online játéknél jön elő.
Monitoroztam a vga-t, procit, hálózatot de semmi kiugró. Gondoltam virusirtóra de ha kikapcsolom is megvan a hiba, vagy vga driverre ha egyáltalán lehet hozzá köze.
Mivel nem mindig jön elő és semmi nem indokolja lehet ujra akom a wint más ötletem nincs de azért csak megkérdezem.
Merre keressem a hibát?
-
I02S3F
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Szuper vagy!
Köszi! -
King Unique
titán
válasz
I02S3F
üzenetére
A "kísérletezés" előtt adott a lehetőség bekapcsolni a rendszer-visszaállítást, amivel később visszavonhatók a nem kívánt módosítások. Vagy még jobb komplett mentést készíteni a Windows 10-ról, amiből később 1:1-ben visszaállítható.
• How to Do a System Restore of Windows 10
• How to Create a System Image in Windows 10
• Lemezkép biztonsági mentése
• How to Create and Restore a System Image Backup with Macrium Reflect
• Operációs rendszer mentése, visszaállítása a Macrium Reflect Free program használatával
Másik lehetőség a kipróbáláshoz és kísérletezéshez a dual boot, VHD boot, Windows To Go, virtuális gép, valamint a Windows Sandbox, lásd az alábbi útmutatókat.
• How to Dual-Boot Two (or More) Versions of Windows
• Dual Boot Windows 11 with Windows 10• Windows 8 boot VHD-ból egyszerűen
• Set up a virtual hard disk and perform a Windows 10 dual boot
• How to Create and Set Up New VHD or VHDX File in Windows 10• How to Create a Windows To Go Workspace USB in Windows 10
• Windows To Go: How to Install and Run Windows 10 from a USB Drive• How to Install Windows 10 as Virtual Machine in VirtualBox
• How to Install Windows 10 as Virtual Machine in VMware Player
• How to Setup and Use Hyper-V in Windows 10 for OS Virtualization• How to Enable or Disable Windows Sandbox in Windows 10
• How to use Windows Sandbox in the Windows 10 May 2019 Update -
I02S3F
addikt
Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy mindig kísérletezgetek a számítógéppel! Néha virtuális géppel, néha a fizikai vassal! És ennek sokszor újratelepítés a vége, hiszen tönkreteszem a telepítést! Azon túl, hogy készítek egy backup-ot a telepítésről, mit tehetek, hogy egyszerűsítsem a dolgomat! Egyáltalán ez egy haszontalan folyamat-e? Például most azzal szemezek, hogy hogyan lehet bootolni vhd-ről Windows 10-ben. De ugyanígy szívesen kísérletezgetek Linux-on is! Mi a véleményetek?

-
-
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Kazettákat szeretném digitalizálni. Van erre valami homemade módszer?
-
King Unique
titán
-
Dzsekó
addikt
Sziasztok! Volt valakinek már olyan, hogy a windows 10 tálca nem tölt be? Windows logó van a tálcán, de gyorsindító ikonok és óra melletti futó programok ikonjai nincsenek ott. Ha a tálcára húzom az egeret, akkor megjelenik a windows kék karikája, mintha töltene éppen valamit. Start menü nem jön fel, így vezérlőpult illetve egyéb programokat nem tudok betölteni. Asztal megjelenik jól, az ott lévő programok bármelyikét hiba nélkül el tudom indítani. Olyan, mintha tálcát nem töltené be a windows. Szerintetek mi lehet ennek az oka? Merre induljak el?
-
I02S3F
addikt
válasz
Satyricon
üzenetére
Van kettő pont egyes hang rendszer es topik. Hátha ott több segítséget kapsz!
-
Satyricon
addikt
Sziasztok
Remélem tudtok segíteni.
Meghibásodott a [Creative T3300] - as 2.1-es hangrendszerem. Az a gond vele, hogy a stereo hangszórók bizonyos frekvencián zavaró búgó rezonálós hangot ad. Ezeket a hangszórókat szeretném lecserélni, valami minőségi hangszóróra(tehát nem sal és társaira), ami hasonló paraméterekkel rendelkezik. Nekem nem a hangerő, hanem a minőség számítana. Albérletbe lesz, amúgy sem akarom kiüldözni a szomszédomat, arra ott van a 2db Z-5500
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ui.: Rászánt összeg a két hangszóróra: 8-10.000 Ft, ennél többet a 2.1 sem ér. Ja, és az sem hátrány, ha dizájnos a hangszóró membránja, bár nem kikötés.

Köszi
-
p5quser
tag
Sziasztok!
Mit hagyok ki amikor az alábbi paranccsal pdf file-t szeretnék az alapértelmezett nyomtatóra küldeni?Start-Process -FilePath mypdf.pdf -Verb Print
Erre az a válasza hogy "Ez a művelet nem hajtható végre a kijelölt fájllal, mert nincs hozzá alkalmazás társítva". Start-processzel megnyitja. Txt-vel, ms-office formátumokkal megy a nyomtatás is. Az msedge a def. pdf viewer, ezért nem telepítenék külön pdf olvasót.
Köszi! -
DjDanee87
addikt
válasz
Pyttawrx
üzenetére
Igen 3 db van belőle a csomagban. De a kérdés hogy kettőt használjak-e belőle? VGAba 2x8 kell de mind a három kábel olyan hogy egyik fele megy a tápba (PSU) felirattal és mindháromnak ketté ágazik a vége 6+2be. Tehát fizikailag használhatok össz 1 kábelt a VGAhoz a két 8as csatiba, de nem tudom hogy ezt így kell/szabad-e vagy külön külön kell 2 tápkábel a VGAnak.
Edit
Míg megírtam ezt a választ telóról jött két válasz. Két kábel lesz akkor, köszi
-
Csupingo
veterán
válasz
DjDanee87
üzenetére
Nagyobb fogyasztásnál, ha van rá lehetőség, érdemesebb külön kábeleket használni, mert akkor kisebb áramok folynak a csatlakozóknál. Persze ha a táp technikai leírásában szerepelnek a garantált teljesítmény, áram határok és bőven ez alatt lennél a gyakorlatban, akkor úgy se szabadna gondnak lennie. Van aki szeret nyugodtabban aludni és odafigyel ilyen "apróságokra" is, mert az ördög nem alszik.

-
DjDanee87
addikt
Üdv
Bocs, nem találtam jobb topikot. Épp a gépemet upgradelem. Seasonic Focus GX-850 táp és Asus Tuf RTX 3080Ti kerül bele.
A kérdésem, hogy a VGA kér két 8as tápcsatit. Használhatok erre a célra össz egy gyári kábelt ami a táphoz járt, vagy két külön kellene? Van hozzá olyan ami egy kábel ketté ágazik és mindkettő vége 6+2Pci-e. -
-
-
Lehet valahol usb-s Blu-ray olvasót kölcsönözni..? (venni csak emiatt nem éri meg, usb-s DVD olvasóm meg van)
Van egy tucat filmem BR lemezen de a TV alól eladnám az asztali BR lemez olvasót (kihasználatlanság miatt)
Lementeném a lemezeket HDD-re, hogy ezután is elérjem őket. -
válasz
I02S3F
üzenetére
Nézd.
1. 30k-ból nem kapsz annyival jobbat, hogy megérje lecserélni. Én lehet tennék bele még 1 használt 4gb ramot, így meglesz a dc (dual channel).
2. Mivel nem "panaszkodtál" teljesítményre hogy kevés lenne, csak a kihasználatságra, így ahogy írtam már az nem lenne észrevehető különbség.Azaz vagy 50-60 közt nézegetnék, így már lenne "jelentősebb" előrelépés, vagy notiban 60-80 közt, itt is lenne már "előrelépés". Nyilván ha nincs kihasználva egyik sem akkor nem veszed észre ezt, ahogy más sem.

Tehát szerintem a 30k most csak pénzkidobás lenne, de értelme nem ez esetben.
Ez csak privát vélemény. -
I02S3F
addikt
Sziasztok! Van egy HP EliteBook 2560p-s gépem. Erről csatlakozok oda hazára a thinkpad t430-asra. Utóbbiban 8 giga RAM, SSD, előbbiben 4 giga RAM, SSD van. Otthon nem használom ki a laptop mozgatható voltát, gondoltam vennék asztali gépet! A kérdésem az az, hogy 30 eFt-ból, lehet-e olyan gépet venni, ami üti ezeket a laptopokat? például a 2560p-t. Monitor, bill., egér van!
Játszadozok virtuális gépekkel (Linuxok) , irodai célú felhasználás.
Mi a véleményetek?
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
simpley
üzenetére
Igen ha nem megfelelő a toldó.
4 érintkezős mindkét oldalon azaz Fast Ethernet ( 10/100 , 10-11 MB/s) kábelt lehet vele toldani. Ez maximum Nyomtatókhoz vagy TV-khez ajánlott. Igen , a TV-ken is Fast Ethernet van sajnos....
A Gigabites ( 10/100/1000 ,100-110 MB/s ) toldó 8 érintkezős !
Cat5e vagy Cat6 jelölésű toldót érdemes nézni !Ha megfelelő a toldó , akkor nem szabad észrevenni semmilyen sebességcsökkenést !
Gigabites hálózat esetén a kábelen át kell menjen 100-110 MB/s
Ezt mondjuk 2 db PC vagy NAS-PC kapcsolattal lehet tesztelni. -
simpley
őstag
Üdv,
ha utp-toldót használok csökkenhet a sebesség?
-
Met
nagyúr
válasz
mefistofeles
üzenetére
Gondolom a táp ventijéhez hozzáférsz így, fogd le egy puha sörtéjű ecsettel.
-
válasz
JoolsNOS
üzenetére
A winyót kizártam. SSD-ről megy a rendszer és mikor egyáltalán nem dolgozik akkor is zúg valami. Olyant még nem hallottam, hogy az alaplap zörögne, más meg egyszerűen nincs a cájgban. A procim egy rysen5 2400G szóval dedikált VGA sincs. Innen kezdve csak a táp lehet. Ma kipróbálom, csak be van építve a gép az íróasztalomba, negyed óra mire kibányászom,
-
JoolsNOS
veterán
válasz
mefistofeles
üzenetére
Lehet!! Én azért használtam 5400es laptopvinyót mert az jóval halkabb volt. Aztán azt is cseréltem ssd-re. Most csak nálam is a procihűtő+2 házventi van mozgó alkatrész IDLE. Az is le van szabályozva minimális fordulatra. A táp és a videókártyám is félpasszív.
-
válasz
mefistofeles
üzenetére
Úgy tudod megnézni, hogy vhogy lefogod a táp venti, vmi műanyag v fával “kitámasztod”. Ha úgy is zúg, akkor tápcsere, ha úgyis, akkor vmi más lesz.
de igen, pontos konfig jó lenne. -
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy PDF fàjl ( egy tàblàzat)
Nyomtatni szoktuk, és kézzel kitölteni!
De szeretném ugy "átalakítani", hogy "mezőket" hozzak létre rajta ahova PC-n vagy telefonon be tudok irni!
Tudtok javasolni ilyen szerkesztőt?
Az sem lenne gond, hogyha a létrehozott mezők, mentés után is irhatóak maradnànak.
Tehát kikelölgetem a táblázaton az aktuális mezőket, utàna elmentem és ha megint megnyitom (vagy elküldöm mailbe) akkor a tulajdonságok megmaradjanak!Tud ebbe nekem valaki segíteni?
Jelen pillanatban is PDF formátumba van a táblázat!
Köszönöm -
gregory91
senior tag
válasz
mefistofeles
üzenetére
Esetleg próbálj tompítani a gép rezgésén vagy tedd a gépházat egy puhább környezetre(egy hülye példával mondjuk egy párnára).
-
Grave_444
nagyúr
válasz
mefistofeles
üzenetére
Írd le pontosan milyen a konfig. Simán lehet a táp, főleg ha SFX/TFX, kis ventilátorral.
A HDD-t húzd le és a procihűtőt is, amíg meghallgatod, úgy könnyen kiderül.
Esetleg indítás előtt valamivel fogd le a táp ventilátorát, majd engedd forogni és hallani fogod. Ennyitől nem lesz baja semminek. -
válasz
mefistofeles
üzenetére
A merevlemezt kizártam. Akkor én már csak a tápegységre tudok gondolni....
-
Sziasztok!
Építettem egy kifejezetten kicsi, halk PC-t de valami miatt nem lett olyan halk mint szeretném. A gépben egyetlen hűtő van, a procin és az tényleg hihetetlenül csendes, mégis van egy búgó alapzaja a gépnek. Nem tudok másra gondolni mint, hogy a merevlemez zúg. Lehet ez a zaj forrása?
Új hozzászólás Aktív témák
Kedves Fórumozók!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali fáradtgőzös kérdések topikjában tegyétek fel.
- Házimozi haladó szinten
- Okos Otthon / Smart Home
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Akko 3098 /DE/PBT/RGB/Wireless/Hot swap/Yellow/Crystal switch
- MacBook Pro 14 2024 M4 Pro, 24 GB RAM, 1 TB SSD Space Black 27% Áfás
- Apple iPhone 13 Mini 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Intel Ultra 5 245K / RTX 3080 10GB / 16GB DDR5 / 1TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)