Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Napkollektor - csak úgy
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
válasz
generatoros #58448 üzenetére
részben igazat adok ennek is, mert tény, hogy nem túl szépen lett kivitelezve, de azért itt a végén már elmentünk egy olyan irányba, hogy ezt is úgy kellene megépíteni, mint egy komplett ház tetőszerkezetét, amire mondjuk betoncserepet fognak rakni.
szerintem nem kell, több okból sem. egyrészt soha az életben nem fog akkora terhelést kapni, másrészt a lambéria is elég sokat ad hozzá az egész szerkezet strukturális merevségéhez.és külön választanám, hogy kell-e szerkezetépítő csavar, meg hogy ilyet tanított-e bárki valaha bárkinek. az a csavar egy tök jó cucc, ez meg egy felületes, gyorsan összedobott szerkezet.
-
kacsyx
aktív tag
válasz
generatoros #58448 üzenetére
A lényeg ugyanaz: szét nem fog esni, ha 10 év múlva újrafestené, majd kicsavarozza és szépen bevési, leszedi a zsindelyt, kicseréli és közben a fogópárokat is normálisan megcsinálja. Addig pedig boldogan tudja használni a családjával.
-
generatoros
tag
azt hiszem te tényleg hitelesen szólsz hozzá. De a szerkezetépítő csavarról alkotott véleményed nem biztos, hogy teljes értékű. A szarufának a szelemenfához való rögzítése esetén , ha van kármi akkor ott nem igazán van szükség szorítóerőre vagyis nem igényel a szög által elérhető szorításnál nagyobb erőt. Tulajdonképp csak megakasztják vele a szarúfát. Nem vitázni akarok de pl 50-60 éve hol tanítottak ilyen moslék munkát mint ez a beülő? Azért mert eltudják adni az nem jelenti azt , hogy jó is ez a termék. Ez olyan mint amikor két db hosszú lézre 30 cm-enként felszögelnek keresztbe léceket és készen van a létra. aztán a kétkedőket azzal nyugtatják hogy így gyorsabban és többet lehet gyártani és különben is veszik az emberek mint a cukrot.
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
Bocsi, kicsit off a téma.. nem tudja esetleg valaki hogy honnan tudnék szerezni 5x20x800as pallót készletről? Minden más anyag beszerezhető raktárról a legtöbb közeli fatelepen/tüzépen.. de a 8Mes deszka mindenhol 4-8 hetes rendelésre van akit itt kérdeztem.
-
bim
veterán
Úgy érzem a topiklakók között nekem van itt a legközelebbi kapcsolatom az ács munkával.
Az a kis kiülő meg fog állni a hibák ellenére is. Nyilván ha nem állna meg akkor nem gyártanák tömegesen. Ez nem azt jelenti hogy nem fog megereszkedni és egy idő után lötyögni is itt ott. Ezeket az ácsszerkezeteket nem csak pont szerűen kell vizsgálni hanem teherhordó egységként egyben. A fenti tetőnél a fogópár a lelke az egésznek ami egyben tartja a háromszöget és a döntött oszlopokra rá van vagy szegelve vagy csavarozva. Így a súly átadódik a földre. A padnál van egy hegyére állított háromszög ami a merevítésben segít.
Nyilván sok mindenen lehetne javítani de így volt olcsó legyártani és meg is veszik.
Szerkezetépítő csavarokhoz annyit fűznék hozzá hogy nagyjából 5x akkora szorítóereje van mint egy bevert szegnek, és kevésbé hajlamos a kilazulásra. ha bármit meg kell igazítani akkor másodpercek alatt levehető roncsolás nélkül ellenben a szeggel ami többnyire úgy marad ahogy sikerült. -
válasz
Chesterfield #58435 üzenetére
Igen, a fogópárokat kétoldalt illik átmenő menetes szárral a szarufára rögzíteni. A szarufák tetejét pedig átlapolással illik illeszteni egymáshoz és szintén átmenő menetes szárral rögzíteni. Nálad mindkét szabályt nagyívben lesajnálta a kivitelező
Persze ezek hiányában sem dől össze a kis kerti pavilonod, de lássuk be, a szarufák felső összeillesztése fájdalmasan rondára sikerült
-
Chesterfield
őstag
Köszönöm a tanácsokat, a fogópárokat megerősítem, a kármit hagyom.
Egyébként most is strapabírónak tűnik. Aki összerakta, ott ugrált a tetején, amíg a zsindelyezést megcsinálta. -
sanzi89
addikt
válasz
generatoros #58442 üzenetére
A látvány valóban elég erős, de egy kész dolgot elég jól szétverni csak a látványért... Persze, ha az embernek van ideje meg affinitása hozzá, hajrá. Én, ha már így alakult, a fenti, egyszerű módosítástokat csinálnám meg csak, abban biztos vagyok, hogy kibírná azt a terhelést, amit egy ilyen kiülő kap.
-
generatoros
tag
válasz
fogtunder #58430 üzenetére
A szerkezetépítő csavar szerintem teljesen felesleges, ha egy oda való szöggel rendesen meg van akasztva. Fiatal koromban iskolai szünetekben sokat dolgoztam a szomszéd ácsmesternél és családi házaknál ide soha nem rakott az öreg csavart és 50-60 éve még ma is állnak a házak a z általunk ácsolt tetőkkel együtt.
-
sanzi89
addikt
válasz
Úgy csináld, ahogy a felső rajz van. Csinálhatsz átmenő, metrikus csavart, mondjuk egy gömbfejű anyával, és akkor néz is ki valahogy. Vagy ehhez a színhez sárga, lapos fejú szerkezetépítő csavar mindkét oldalról olyan hosszban, hogy átérje mindhárom lécet, de ne bukkajon ki a vége a túoldalon, lehet még jobban is mutatna, de termászetesen ez szubjektív. Plusz nem kell előfúrkálni.
A kármi kivágást szerintem hagyd, ahhoz szét kéne verni az egészet. Ha a fogópárokat a fent írtak szerint stabilra megcsinálod, majd annyira megbontod a zsindelyt, hogy felülről kap egy 8-as szerkezetépítő csavart jó helyre a szarufa, szelemen találkozás, akkor szerintem ez a kis kiülő tető simán kibírja, amit ki kell neki. -
fogtunder
nagyúr
válasz
Chesterfield #58437 üzenetére
én átmenő metrikus csavarral, vagy menetes szárral csinálnám.
-
-
fogtunder
nagyúr
válasz
azért a kép bal felső sarkában a két szarufa illesztése is megér egy misét...
én azokat a fogókat nem bontanám ki, ha felülről vannak csavarozva, 5x10-es pallóból a fenti megoldásnak megfelelően vágjatok mindkét oldalra új fogópárt és csavarozzátok fel a meglévő mellé.
amúgy ha nem indiszkrét, mennyit kérnek egy ilyenért?
-
Chesterfield
őstag
válasz
Donki Hóte #58433 üzenetére
De ez már sajna ki lett fizetve, így kénytelenek leszünk mi javítani.
Ha jól értem ezekről beszélsz.
Úgy látom, hogy a zsindely bontása nélkül ezt nem tudom kiszedni és fentebb tenni.
Mi lenne a legegyszerűbb módszer a javításra?Hosszabb léceket vágni két oldalra(felső rajz)
Vagy valami pántot rakni(alsó rajz) -
fogtunder
nagyúr
válasz
Donki Hóte #58432 üzenetére
hát nem tudom, az elmúlt években ami ácsmunkákat láttam, mind a jobbak, mind a rosszabbak használtak szerkezetépítő csavarokat, különösen az ilyen kültéri, látszó szerkezeteknél. gondolom ők is kényelmesek már és inkább behajtják ütvecsavarozóval.
régen nyilván nem volt ilyen, meg szerszám se a behajtásához. a nagy szöget még mindig könnyebb beütni kézzel, mint ezeket betekerni és valóban olcsóbb.
-
válasz
Chesterfield #58431 üzenetére
Jézusmária
Ezen a szaletlin annyi hiba van, hogy egy évig javítgathatod
Eleve ott kezdődik a gáz, hogy a fogó(páro)k nem a szarufák két oldalára vannak rögzítve, hanem rájuk. Így a nem fogópárok tartják össze a szarufákat, hanem a szarufák tartják a helyükön a fogópárokat.
A kármi elhagyása a kisebbik gond, de azt is illene javítani.
Remélem, hogy még nem fizetted ki a szállítókat.
-
válasz
fogtunder #58430 üzenetére
Szerintem a tetőfedők a fedélszék elkészítésekor nemigen használnak facsavart. A facsavar sokkal gyengébben áll ellen a nyíróerőknek, mint egy közönséges szög. Valóban lehet kapni olyan facsavart, ami a nyíróerőnek kitett részen hengeres (mint egy szög).
Csakhogy egy ilyen csavarnak egy hasonló szöggel szemben szinte semmi előnye sincs, ellenben egy ilyen csavar kb. tízenötször annyiba kerül, mint a neki megfelelő szög
(Egy laikus számára van előnye a szerkezetépítő csavarnak, mégpedig az, hogy egy amatőr könnyebben becsavar a létra tetején állva 20 db 8 x 260-es szerkezetépítő csavart a szarufa és a szelemen összefogására, ahhoz képest, minthogy ennyi 260-as szöget beverjen a szerkezetbe. Az ácsoknak ez nem gond húszszor ekkora mennyiség esetén sem.)
-
fogtunder
nagyúr
válasz
generatoros #58428 üzenetére
ezt azért annyival kiegészíteném, hogy a tetőknél is meg szokták erősíteni a szarufák szögelését egy szerkezetépítő csavarral. a normál kialakítású csavarok nem jók nyíróerővel szemben, de a 8-as szerkezetépítő már elég jól ellenáll ennek is. mivel ez gyakorlatilag egy kinti asztal két paddal és egy tetővel felette, szerintem teljesen indokolatlan úgy megácsolni, mint egy rendes tetőt, soha nem fog akkora terhelést kapni.
be kell vágni szépen a kármit, pár szög, egy szerkezetépítő csavar, nem fog az sehova se menni. -
Kiscsőke
aktív tag
válasz
Chesterfield #58421 üzenetére
A szétcsúszást a kakasülőnek kellene megakadályoznia, valamint a szelemenhez való csavarkötés ami a szarufán keresztül menne.
De a képen látszódik, hogy semmivéle csapolás, lapolás nem készült az összeszerelés előtt, így csak a csavarok tartanák össze a szerkezetet ami miatt sokkal gyengébb az egész.
A szelement tartó oszlopok egyáltalán függőlegesek? Mert a képen nem úgy tűnik, a földhöz/betonalaphoz mivel van rögzítve?
Tudnál olyan képe(ke)t feltenni amin az epítmény mindkét oldala látszódik az aljától a tetejéig? -
generatoros
tag
válasz
Chesterfield #58426 üzenetére
Ennek a bemetszésnek teherhordó szerepe van mert a szelemennel bemetszés nélkül érintkező szarufa semmire nem jó. szétcsúszás ellen nem csavart hanem megfelelő méretű szöget kell beleverni
-
Met
nagyúr
válasz
Chesterfield #58426 üzenetére
Igen, ezért gondoltam hogy inkább bal oldalra kell a perem.
Szintén mint laikus. -
Chesterfield
őstag
válasz
generatoros #58424 üzenetére
De miért nem kell kell, hogy baloldalon felütközzön?
Laikusként éppen hogy csak a bal oldali perem tűnik lényegesnek.
A tető jobb oldalra akarna csúszni. -
kapu2006
tag
válasz
generatoros #58424 üzenetére
Nem kell. Csak feleslegesen gyengül az anyag.
-
Met
nagyúr
válasz
Igen, csak picit mélyebben hogy bal oldalon is legyen perem aminek neki ütközik.
-
generatoros
tag
válasz
A szakértők majd kijavítanak, de szerintem fele ekkora kivágás is elegendő lesz.
-
Met
nagyúr
válasz
Chesterfield #58417 üzenetére
Nem vagyok ács vagy asztalos de ez így nem jó.
Jól raktátok össze? -
sanzi89
addikt
válasz
Valóban, ez így nagyon kontár alkotásnak tűnik elsőre.
-
válasz
Kárminak hívják a bemetszést. Én nagyon irtózom attól, ha nincs, mert egy gyengén határozott mechanikát látok benne inkább, mint egy rögzítést. Vizionálom a terhelésre bekövetkező deformációkat:
- Hajlik a csavar és a szelemen élén csúszik lefelé a szarufa
- Megnyomja kifelé a falvázat/oszlopokat és lejjebb fekszik
- Idővel a kis felületen (élen) felfekvő szarufa megnyomja a szelemen( élé)t, így a csavar szorítása csökken, ennek hatására lazul a kötés, vagy lehetőséget hagy a szarufának a csavarodásra.
Persze én nem vagyok ács/asztalos, és sok tapasztalatom sincs. Az igazi szakik megmondják, hogy pontosan mikor kell vagy nem kell.
Szerk.: Bal fent a fogópántokon mintha látszana is, hogy már nem az eredetileg szánt szögben nyílnának a szarufák. -
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Vettünk egy kerti kiülőt, és nekem gyanús, hogy talán nem jó így a tető rögzítése.
A tartó szerkezet élén fekszik fel a szarufa(vagy hogy hívják), és mindenhol csak egy facsavar tartja, annak is a fele a levegőben lóg a két anyag között. Nem kellett volna ide egy lapolás, vagy legalább valami ékszerűség, hogy egymáson feküdjenek, és ne csak az az egy csavar viseljen szinte minden terhet?
köszönöm
-
-
zsolt008
tag
válasz
Donki Hóte #58414 üzenetére
fakeret, és elég nagy az üveg, ~120x220 cm, én biztosan nem tudom megcsinálni, pláne eldönteni, hogy elbírja-e. keressek egy vállalkozó kedvű üvegest, annak ez még a profiljába vág, vagy az újaknak ez már nagyon old-school?
-
válasz
zsolt008 #58407 üzenetére
egy fix keretnél számít a súly?
Azt még nem mondtad, hogy miből van a fix keret. Ha fából van csavarozva, akkor számít a súly. Ha 5 mm vastag szögvasból van hegesztve, akkor nem számít a súly.
az lehet hogy gitt és léc is van?
Ezt tőlünk kérdezed
Te látod a keretet
Na, a lényeg az, hogy ha az eredeti keret eléggé fix, mechanikailag stabil, a négy sarka pontos derékszög, akkor te magad is meg tudod csinálni az ablakcserét. Pontosan mérd meg a keret belső méreteit és vegyél le belőle a szélességből és a magasságból is 5 - 6 mm-t.
Bármelyik műanyagablak készítőnél tudsz rendelni mm pontos méretre hőszigetelt üveget (érdemes argon gázzal töltöttet rendelni), nem gond nekik egy pl. 655 x 148 mm-es üveget elkészíteni.
Ha megvan a rendelés, akkor a szállítás napján szedd ki a régi üveget a keretből. Pipalécet szedd le, amennyire tudod, a gittet (szilikont) körben szedd ki az üveg és a keret közül.
Ha fa keret van és még rendes üveges csinálta, akkor kis háromszögletű üveges szegekkel 30 cm-enként az ablaktábla rögzítve van a kerethez, ezeket óvatosan szedd ki, mert csúnyán fel tudják sérteni az ember kezét. A régi, beszáradt gitt kiszedése utálatos feladat, rossz vésővel, széles fejű csavarhúzóval, tudod kalapáccsal finoman ütögetve kiszedni, vagy egy erős spaklival.
Ha acél a keret és rendes üveges csinálta, akkor ún. míniumos gittel van valószínűleg rögzítve a keretben az üveg (a rendes gittel ellentétben az üveges a sörkrétaporhoz ilyenkor nem lenolajat, hanem míniumos alapozófestéket kevert). Ezt még nehezebb kiszedni, itt gyakorlatilag esélyed sincs épségben kiszedni az eredeti üvegtáblát.
Ki kijött az üveg, meg a gitt nagy része, akkor a fa keretet még vésővel, meg csiszolóvászonnal tisztogathatni kell, ha acél a keret, akkor a legjobb elővenni a flexet
Az új üveg berakása előtt szépen ki kenni a falcot (a keretnek azt a részét, ahová majd az új üvegtábla beilleszkedik) gittel, vagy valami erős szilikonpasztával. Alul (hogy ne süllyedjen le az üveg a rögzítőmasszába) kis fa pálcikákkal kell a távolságot beállítani. Az üveget valahogyan még mechanikailag is rögzíteni kell, erre szolgáltak az üvegesszegek, de ha túl vastag az új üvegtábla és kilóg a keretből, akkor rögtönözni kell.
Ha az illesztő massza megszáradt, akkor alaposan körbe kell kenni az üvegtáblát gittel, vagy szilikonpasztával.
Ha fémkeretbe kerül az új üvegtábla, akkor vigyázni kell, hogy meglegyen mindenhol 2 mm (tömítőanyaggal kitöltött) távolság a fém keret és az üvegtábla között, ha nincs meg, akkor a fém keret tutira el fogja repeszteni a drága hőszigetelt üvegtáblát
-
sanzi89
addikt
válasz
#03969024 #58409 üzenetére
Normális árú, hagyományos szorító engem is érdekelne. Én is befürödtem pár Extol Premium és Powerfix szorítóval, azóta ilyet veszek: BERGER Egykezes párhuzamszorító alumínium
De ez meg méreg drága, viszont legalább jó. -
York
tag
válasz
#03969024 #58409 üzenetére
Ragaszto: https://www.igmtools.hu/titebond-extend-faragaszto--473ml/
Ezek valahol a ketto kozott vannak: https://www.igmtools.hu/kategoriak/asztalos-szoritok-es-kiegeszitok/
En az asztali karost hasznalom azzal elegedett vagyok. -
törölt tag
Sziasztok!
Hagyományos szorítót keresek, ami tartósabb, mint egy Extol, viszont nem kerül annyiba, mint egy Bessey. Az előzővel nagyon rossz tapasztalataim vannak, biliacél az egész, gondoltam, barkács használatra néhány évig elmegy... Nos, nem!
Hamár: Erős, hosszú fazékidejű ragasztóra is szükségem lenne, vegyes (MDF, fenyő, tölgy) anyagokhoz.
Köszönöm! -
-
zsolt008
tag
válasz
Donki Hóte #58406 üzenetére
egy fix keretnél számít a súly?
-
-
zsolt008
tag
válasz
Donki Hóte #58404 üzenetére
azt, hogy egy fix keretben levő sima ablaküveget ki lehet-e cserélni vastagabb thermoüvegre?
gondolom, nem csak annyi az egész, hogy az üveges berak egy másikat, hanem a kereten kell valamit csinálni... -
-
zsolt008
tag
sziasztok, ablakhoz-üvegezéshez ért valaki?
-
qqzs
őstag
Egy Bosch PTS 10 fureszhez keresek egy alkatreszt pontosan a fureszlap koruli betetet. Alkatrészszám: 1 609 203 P33. A bosch szerint helyettesites nelkul megszunt, erdekes, mert ezt a gepet mindenhol aruljak. Van otletetetek hogy tudnam beszerezni? Tudom hogy egy retegeltbol is lehet oda vagni valamit de a furesz kolcsonben van nalam es nem akarnam ugy visszadni
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest