Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#45751) generatoros válasza thyeby (#45749) üzenetére


generatoros
tag

Nem voltam talán érthető. Azt írtam, hogy biztos ez is jó, Lehet a másik fórumon írtam, hogy maglódi boltban amit én cserkós vésőt láttam az nem volt meggyőző, darabra is volt pár méret és mind a 3-4 darab másképp nézett ki az egyik fényes a másik matt a harmadik felületi megmunkálása ..... lesújtó volt a látvány. Van egy győri cég aki szintén azt a fajtát árulja ahol a nyél vége a véső része és nem egy lemez gyűrű. erre mondtam, hogy nem egyformák és hozzátettem ennek ellenére lehet jó mindkettő. tehát nem savaztam a márkát.

(#45752) thyeby


thyeby
őstag

Most nézem a Bauhaus leírásban, hogy anyaga acél. (Nem :( kovácsolt vas? )
Összehasonlítottam az ebay.de-vel: 90 júró, és ott ki se tér arra, hogy mi az anyaga. A fotója egy és ugyanaz.

Több fa van, mint asztalos!

(#45753) thyeby válasza generatoros (#45751) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm! Kikupálsz.

Több fa van, mint asztalos!

(#45754) Grizzlu


Grizzlu
tag

Most, hogy eladtam a Stanley vésőszettem, 25 ropit szánok egy új készletre. Elgondolkodtam a bauhausos cserkóson, meg a Narex jobbik szettjén, de elolvasva az iménti okfejtéseket, azt hiszem, Narex lesz a befutó :)

[link]

:))

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#45755) lela


lela
aktív tag

Nem vagyok jártas a témában, de gondol vésőnél az anyagminőségen kívül az is fontos, hogy az acél végigfusson a nyélben és azt kocogtassuk, így elkerülhető a nyél elrepedése/fellazulása.
Ez sem néz ki rossznak...

[ Szerkesztve ]

(#45756) kavalkád válasza lela (#45755) üzenetére


kavalkád
aktív tag

ha akkora erővel kellen ütni, hogy elrepedjen a fa nyél, akkor vagy nincs éle a szerszámnak vagy nem megfelelően használják. nem betont kell vésni vele.

(#45757) Kiscsőke válasza kavalkád (#45756) üzenetére


Kiscsőke
aktív tag

HMM!
Álljunk meg, azért a fa nyelet is lehet ütni meg a fém nyelet is. De ha valaki sokat használja azért az a fa nyél hamarabb tönkre megy mint a fémvégő. Amúgy a linkelt végén csak fémgyűrű van, abban sincs végig az "acél".

Grizzlu Melyik vésőszetted volt a Stanley-től? Mi volt a baj vele?

[ Szerkesztve ]

A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)

(#45758) Grizzlu válasza Kiscsőke (#45757) üzenetére


Grizzlu
tag

Egy ot reszes Dynagrip szettem volt. Igazabol funkcionalisan semmi baj nem volt veluk, de nem is használtam oket eddig sokat. Kicsit megroggyant a bizalmam a marka irant, tul sok rosszat olvastam rola itt is, mashol is, ugy altalaban minden termekukrol. Igy ugy dontottem, tuladok rajtuk, mig meg szep allapotban vannak, es beruhazok egy minosegi szettre hosszu tavon.

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#45759) kavalkád válasza Kiscsőke (#45757) üzenetére


kavalkád
aktív tag

nem fémvégről beszélt, hanem, hogy végigfut a nyélben a véső anyaga és azt ütöd. ha igy lenne a fakalapácsod hamar tönkre menne.
nem állítom, hogy minden vésőt láttam más, de olyat még nem aminek az üthető végén kilógott a véső anyaga és azt kellett ütni.
ráadásul a mai vésők már nem is felül adját át az erőt a nyéltől a fémrésznek szerintem, hanem alul a peremnél, azért van ott a fémgyűrű, hogy ne nyíljon szét az anyag.

[ Szerkesztve ]

(#45760) thyeby válasza kavalkád (#45759) üzenetére


thyeby
őstag

Véleményem szerint a leggagyibb vésőnyelet is csak barbár tudja szétverni. Ha már fémkarika van rajta, akkor meg a barbár se. (Nekem legalábbis soha semmilyen vésőnyél nem repedt, nem tört.)

Több fa van, mint asztalos!

(#45761) Kiscsőke válasza thyeby (#45760) üzenetére


Kiscsőke
aktív tag

Akkor a fater barbár, habár örökölte a vésőt és gerendacsapolás közben repesztette szét. Utána fogta magát faragott rá akácból nyelet, én meg következő nyáron mentem a balesetibe mert beleszaladt a hüvelykujjam és a csuklóm között az izomba.

A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)

(#45762) kavalkád válasza thyeby (#45760) üzenetére


kavalkád
aktív tag

A, egyetértek
B, ezt már megint nem nekem akartad címezni :)

(#45763) thyeby válasza Kiscsőke (#45761) üzenetére


thyeby
őstag

basszus

Több fa van, mint asztalos!

(#45764) thyeby válasza kavalkád (#45762) üzenetére


thyeby
őstag

B, Talált, elsüllyedt.

Nézd el nekem, kérlek.

Több fa van, mint asztalos!

(#45765) kavalkád válasza thyeby (#45764) üzenetére


kavalkád
aktív tag

semmi gond, lassan már megszokom, 10-nél meg majd iszunk rá :)

(#45766) lela válasza kavalkád (#45759) üzenetére


lela
aktív tag

Sztem meg az a jó ha a véső végigfut a nyélben és ki is van hegyezve, így el lehet kerülni, hogy a kalapács félrecsússzon, igaz hogy sűrűn kell cserélni a kalapácsot, de így a tuti! :DDD

(#45767) thyeby válasza kavalkád (#45765) üzenetére


thyeby
őstag

:DDD

Több fa van, mint asztalos!

(#45768) kavalkád válasza lela (#45766) üzenetére


kavalkád
aktív tag

javaslom vesd meg a lábad a vésőgyártó iparban a fullfém véső dizájnnal, hátha kaszálsz vele :)

(#45769) pacman_123 válasza lela (#45766) üzenetére


pacman_123
tag

Új dimenziót nyitnál a vésőgyártásban? :Y :D

Se a német (Kirschen), se a cseh (Narex), se a japán (jó sok van), se az amcsi (Lie Nielsen) ... se a senki nem viszi végig a véső anyagát szerintem.

Ami zavaró tényező lehet, pl a Kirschennek van egy olyan nyele, aminek a végén nemcsak fémgyűrű hanem "kalapács-gomb" (hammer button) is van, fémből. Nekem ilyen a hatos készletemnek a nyele. De a gyártó honlapja is rávilágít hogy nem így van, meg van how it's made videó is, amiből látszik hogy nem fut a nyélben végig a véső fémrésze.
.
Van szerencsém még egy 10 darabos japán vésőkészletet is nyúzni, annak csak fémkarikák vannak a végén, de azt ütöd, nem a fanyél végét.

Mindkettővel élmény dolgozni. A japánt még annyit nem is nyúztam hogy élezni kelljen, meg az kicsit keményebb (éltartóbb?) is mint a cseresznyés, egy hangyanemiszervnyivel keményebbre edzették (63 HRC a cseresznyés 61 HRC-jével szemben). Azért a cserkóst sem kell minden 10 ütés után élezni.

A Narexről hallottam még csupa jót, rosszat még nemigen. Használja hobbista és szakmabeli is, másik fórumon pont szaki írta hogy csak Narexei vannak vésőben és nagyon nem kell neki attól jobb. Szóval ők is remek választásnak tűnnek.

Szerk: kavalkád :D látom ugyanaz jutott eszünkbe :))

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#45770) generatoros válasza kavalkád (#45759) üzenetére


generatoros
tag

Az egy dolog, hogy nem láttál még minden vésőt. Hidd el, hogy van olyan is ahol egy fém akármit ütögetünk és nem csak a fakalapács az egyetlen lehetséges, erre a feladatra való szerszám. Üsd be a googl keresőbe---kirschen stechbeitel---- és az első találatra kattints rá és máris megtalálod, hogy miről beszélek. Ilyen végű csersznyéseket lehetett rendelni itthoni cégtől és ebayról is a bauhaus nem ilyent árult.Az viszont igaz, hogy ha ma nézem a kinálatot akkor egyforma képeket látok itthon is és külhonban is.Azt megítélni, hogy ez a fém végű megoldás jobb vagy nem a hagyományos megoldásnál azt én nem vagyok hívatott eldönteni, de amint a mellékelt ábra mutatja van ilyen is. Sok-sok videót megnéztem már és mondhatom, hogy akár milyen meglepő, de a finomabb munkákhoz fém kalapácsokat használnak ( vas, sárgaréz) van olyan ahol henger palást az ütő felület és van olyan ahol a henger alja laposan vagy kissé ívelten. 20-25 dkg-os kalapácsok ezek 10.000ft fölött kezdődik az áruk.

[ Szerkesztve ]

(#45771) kavalkád válasza generatoros (#45770) üzenetére


kavalkád
aktív tag

mi nem arrol ertekeztunk a kollegaval, hogy van-e femvegu veso, hanem arrol, hogy van-e olyan amiben a veso fem resze vegigfut a nyelben es azt kell utni, valamint ennek a megoldasnak a letjogosultsagarol.
az altald hivatkozott szerszam oldalat megneztem, de szamomra onnan nem derul ki, hogy az az eszkoz beteljesitene ezt a kriteriumot.
azt sem allitottam, hogy csak fakalapaccsal lehet utni, ugyhogy felesleges meggyozni engem, hogy leteznek mas eljarasok is, sosem vontam azt ketsegbe. szoval rejtely miert nekem cimezted a mondanivalodat. szerintem elbeszelunk egymas mellett :)

[ Szerkesztve ]

(#45772) kavalkád válasza pacman_123 (#45769) üzenetére


kavalkád
aktív tag

ja, ki tudja, lehet, hogy van benne uzleti potencial! tanacsadast vallalok, ha beindul a biznisz :)

probaltam rakeresni, miert nem igy gyartjak a vesoket, nem talaltam semmi okossagot, pedig biztos van valami trivialisan oka azon kivul is, hogy szuksegtelen ez a fajta megoldas mivel nem kell elviselnie ekkora terhelest ami ezt indokolna.
ha megsem ez akkor remelem valaki felvilagosit majd, aki tudja is es nem csak tippel, mint en.

(#45773) generatoros válasza kavalkád (#45771) üzenetére


generatoros
tag

Bocsi akkor nem szóltam.

(#45774) kapu2006 válasza kavalkád (#45772) üzenetére


kapu2006
tag

Gondolj bele.
Ha a véső nyelének a végén kikandikálna egy mondjuk 1cm átmérőjű vége a vasnak.
Ezt megküldöd 1 kp erővel. Az 1,27 kp/cm2 erő. Ez az erő akadálytalanul végigszalad a véső vasán és koncentrálódik az élen. Az él milyen vastag? Reméljük marha éles ezért mondjuk vékonyabb, mint 0,01mm. A szélessége pedig legyen 10mm. A felület 0,1mm2 azaz 0,001cm2. Tehát az élen megjelenik 1270kp/cm2 erő.
Jó jó! Tudom nem annyi, de hatalmas erő, ami biztosan roncsolná a vágóélt.
A fa nyél tompítja az ütést. Borotva éles vésőnél nincs is szükség akkora erő a forgácsoláshoz, mint pl. egy hidegvágó esetében.

(#45775) lela válasza kavalkád (#45768) üzenetére


lela
aktív tag

(#45769) pacman_123:

Veletek el lehetne lenni egy darabig...
Azt hogy végigfut a nyélben az anyaga vagy sem abban nem voltam biztos, de azért gondoltam csak veszitek a lapot a kihegyezett véggel... :DDD

(#45776) pacman_123 válasza lela (#45775) üzenetére


pacman_123
tag

"csak veszitek a lapot "

Nyugi, vettem :) Nekem nem kell ilyen táblát felmutatni :D

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#45777) BlackBird


BlackBird
újonc

Keves kollégák, a lentiekből két fontos kérdésre keresem még mindig a választ:

Festett és fóliázott MDF frontok beszállítóira volna javaslatotok? Olcsó szériatermék és egyedi is kellene. Van ezek között asztallapra is alkalmas festékkel, fóliával dolgozó?

Kinek van manapság a bútorlapokéval megegyező színű vákuumfóliája? Esetleg olyan, ami asztallapra is alkalmas?

(#45778) kavalkád válasza lela (#45775) üzenetére


kavalkád
aktív tag

sejteni sejtettem, hogy ez a téma a trollkodásra van kihegyezve, csak nem tudtam! :)

(#45779) yooccoo válasza generatoros (#45750) üzenetére


yooccoo
aktív tag

mindkettő szerepel a kirschen kínálatában és mindkettő rendelhető a gyártól
mint ahogy a stubaiból, narexből és a stanleyből is van többféle minőség

(#45780) yooccoo válasza thyeby (#45747) üzenetére


yooccoo
aktív tag

én még mindig azt mondom, hogy csak óvatosan ezzel a hámozással, mert nagyon sok mindent látni japán videókon, de megnézném, hogy egyik-másik technológiával mit kezdenének mondjuk bükkben :DDD

(#45781) thyeby válasza yooccoo (#45780) üzenetére


thyeby
őstag

Perszepersze.
Meg is jegyeztem, hogy fel kell nőni a japán szerszámokhoz.
(A bükköt pont kurvakönnyű hámozni.)
Bizonyára magad is megtapasztaltad, amikor az első igazán jó véső a kezedbe került, hogy azzal kalapács nélkül is oda tudod alakítani a fát, ahova akarod. Jó él, jó anyagon, jó élszöggel izgalomba tudi hozni a zasztalos ivadékát.

Több fa van, mint asztalos!

(#45782) pacman_123 válasza thyeby (#45781) üzenetére


pacman_123
tag

Sztem yooccoo ilyesmi "hámozásra" gondolt, hogy itthon honos fafajokból (de bükkből sem) sosem hámoznál semmivel ilyet :D

https://youtu.be/zs9X-XzFGHI?t=137

(a győztes 5 ezred! mm "vastag" anyagot borotvált.)

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#45783) epmd válasza thyeby (#45781) üzenetére


epmd
tag

Szerintem ez a vésős téma egy kicsit már túl van misztifikála.A húsz éves Csehszlovák Narex vésőimmel eddig mindent meg bírtam csinálni amit akartam,csak jól kell megélezni.

[ Szerkesztve ]

(#45784) thyeby válasza epmd (#45783) üzenetére


thyeby
őstag

:K

Több fa van, mint asztalos!

(#45785) Levat


Levat
csendes tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni felsőmaró patron átalakításához. Vásároltam egy ilyen gépet: https://www.screwfix.eu/erbauer-erb380rou-2100w-router-230-240v.html

Sajnos az angolok coll-ban gondolkodnak, én meg nem gondoltam végig, h ez problémát fog okozni. Alapban egy 1/2"-os befogó van benne és egy 1/4"-os átalakítót adtak hozzá.
Találtam elég meredek áron partonokat, meg külföldön pl. 1/2"-ról 8 mm-re átalakítót. Az sem lenne rossz, az alap patron 12 mm-es lenne, és ahhoz szűkítőket szereznék. Írtam a webáruháznak, h mi a gondom, de nem túl felkészültek az EU-s piacra.
Tudtok valami költséghatékony, biztonságos megoldást, h 6,8,12 mm-es késeket tudjak használni hozzá?

Kösz a válaszokat!

Üdv,
Tamás

(#45786) kavalkád válasza Levat (#45785) üzenetére


kavalkád
aktív tag

van rá esély, hogy más gép szűkítője is jó legyen bele, ha találsz olyat aminek a méretei megegyeznek a gépedével akkor bátran beleteheted.
nem tudom merre laksz, de biztos van ott bolt ahol tartanak készleten szűkítőt, vidd be a gépet beszélj az eladóval, jó eséllyel megengedik, hogy belepróbáld.
remélem jól értettem a problémád és nem valami teljesen másról beszélek.

(#45787) Levat válasza kavalkád (#45786) üzenetére


Levat
csendes tag

Azt gondoltam, h jó más gépé bele, de pl a Bosch patronok horror áron vannak. Szűkítő már van jó áron, de 1/2"-ba nem mennek bele.

Eddig ez tűnik értelmes választásnak: https://www.axminster.co.uk/leigh-router-collet-reduction-sleeves-ax902217

(#45788) thomgrande válasza Levat (#45785) üzenetére


thomgrande
tag

Egy fotó esetleg a patronról jól jönne. Több féle patronkialakítás van, és a tanács adáshoz ez is kellene.

Szűkítőket én innen vettem.

[ Szerkesztve ]

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#45789) kavalkád válasza Levat (#45787) üzenetére


kavalkád
aktív tag

te látod milyen a géped befogatása, ha szerinted ez jó akkor ezt kell megvenni.

(#45790) Soká válasza pacman_123 (#45782) üzenetére


Soká
senior tag

Azt lehet tudni, hogy milyen fát hámoznak így?

(#45791) thyeby válasza Levat (#45785) üzenetére


thyeby
őstag

Szerintem vásárolj hozzá egy collos szárú készletet, és használd így, ahogy van.

Van, aki a metrikus bitjét akarja collosra cserélni, mert olcsóbban, vagy nagyobb választékban tud forrást hozzá magának.

Több fa van, mint asztalos!

(#45792) Soká válasza Levat (#45785) üzenetére


Soká
senior tag

Ha nem mondok hülyeséget, akkor egy 12mm-es fejet mindenképpen kell venned mert a 1/2"-osba nem lehet 12-es szűkítőt tenni. Ha pedig vettél egy 12-est, akkor már részletkérdés, hogy a 6-os, 8-as szűkítőt a metrikus vagy colos fejhez veszed.
Látni kellene a géped 1/2"-os fejét és a hozzá adott szűkítőt és akkor talán meg tudjuk mondani, hogy melyik egyéb márkához hasonlít.

(#45793) pacman_123 válasza Levat (#45785) üzenetére


pacman_123
tag

Valójában csatlakoznék Thyeby-hez: miért nem veszel ugyanúgy külföldről colos/negyedcolos marószárakat? Ha már a maródat onnan vetted. Nem kicsit van a világban nagyobb választék belőlük, mint a 6,8,12mm-es szárakból.

Vagy van már jó sok 8-12-es szárad? Ekkor megértem ha szűkítőt keresel hozzá.

Állandóan őket hozza be az "erbauer router collet" keresésre:

https://www.trenddirectuk.com/trend-router-cutters/trend-routing-accessories/trend-router-collet/trend-collets

De tényleg neked kell látnod melyik szűkítő passzol majd a szorítópatronba. Van ezen a site-on minden mint a búcsúban. De hogy ránézésre hogy fogod tudni .... Nincs egy normális doksi ehhez a routerhez. Hol a gyártó honlapja? Na ezért fázok én az ilyen "márkáktól": amikor kell vmi infó, feltúrod a netet érte és semmi....maradnak a fórumpletykák. Innen a fotelből ülve senki nem fogja 100%-ra neked megmondani, melyik a jó patron. Hogy találj itt valakit akinek van ugyanilyen marója és sikeresen vett hozzá szűkítőpatront - ennek nem látom nagy esélyét.

Egy biztos: a biztonságos módja az az, ha a gyártó gyárt hozzá szűkítőpatront. De ld a fenti gondolatmenetet: a gyártó egy bánat honlapot nem mer fenntartani, így találj hozzá 100%-ig biztos hogy jó patront. No meg így segítsünk mi is ....

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#45794) Levat válasza thomgrande (#45788) üzenetére


Levat
csendes tag

Stabilan ülnek a foglalatban? A hozzáadott szűkítőnek van egy kis válla.

Köszönöm a hozzászólásokat, este készítek képeket.

Szétválasztom a kérdést akkor.
1. patroncsere/adapterek

2. marókészlet collos méretekkel

Marókészletből tudtok ajánlani jó minőségűt?
Kezdetleges kisüzemi asztalos munkára használnám, szépen lehessen dolgozni vele, egyelőre kemény fa nem játszik, de bírja, ha kell.

(#45795) Levat válasza pacman_123 (#45793) üzenetére


Levat
csendes tag

Nincs még egyelőre semmim, csak 3 kést adtak hozzá. Most gépesítek...
Azért ezt választottam, mert erősnek tűnik, egész jókat írtak róla, és van annyi erő benne, h később asztalba építve is jó lesz. Egy zöld Bosch 1400-ason gondolkodtam még, de a zöld Bosch-ban nem bízom már, bár az sem kapott rossz értékelést.
Amikor néztem a hozzá való késeket, majdnem elsírtam magam, h mennyibe fájnak, ezért gondolkodtam, h áttérek metrikusra.

[ Szerkesztve ]

(#45796) pacman_123 válasza Levat (#45795) üzenetére


pacman_123
tag

A jó (!) kések metrikusban sem olcsók.

Pl. nekem ilyenek (Massiv) vannak: egyszer elkezdtem összeszámolni apránként mennyit költötem el Botexéknál, 100e ft felett abbahagytam:

http://botex.ro/index.php?l=hu&link=produse&id_categorie=7

Ezen a képen egy részét láthatod, nincs rajta többek között a kontraprofil+plattolómaró készlet, ami önmagában 40eHUF.

Mindezt csak azért írom le, hogy a jó szárakat minden méretben meg kell fizetni. CMT, Freud, ... stb, egyik sem olcsó.

Gyakorolni (és ha szerencséd van többre is) jók a kínai barátaink által készített bitek is. Aztán ha komolyabban foglalkozol velük, lehet feljebb lépni.

https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20181205060023&SearchText=router+bit+set

Én pár negyedcolos tisztítómarót rendeltem kínai ebayről, ilyeneket. Amennyibe kerültek (2$ környéke /db) annyira vannak is jók, pár tucat "díszes" kerítéslecet martam meg velük sablon mentén. Nem ütöttek, nagyon el sem koptak igaz csak fenyőt diolgoztak meg. Azért csak képet linkelek, mert a vásárlós link már nem él. Plusz nagyon nem érdemes megkérdezni se, melyik kínai maró jó - egyik igen, másik nem, ki kell fogni/tapasztalni.

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#45797) pacman_123 válasza Soká (#45790) üzenetére


pacman_123
tag

Ezt a zindexesen beszéltük valamikor, tán egy ottani japán cédrus (fenyő) fajta.

Szerk: na, megtaláltam Paco linkjét. Nem japán de cédrus. Alaszkai sárga cédrus.

https://brianholcombewoodworker.com/2016/08/18/kezurou-kai-approaching-zero/

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#45798) Levat válasza Levat (#45794) üzenetére


Levat
csendes tag

Íme a képek.

A tengely menete 20 mm, a csavarban lévő szűkítő 26 mm hosszú, a 1/4-es szűkítő 22 mm hosszú.

[ Szerkesztve ]

(#45799) thomgrande válasza Levat (#45794) üzenetére


thomgrande
tag

Váll nem létszükséglet. Készletben ne gondolkozz. Magad válogasd össze ami kell. Colos szerszámokból nagyobb a választék. Az ARDEN márkát tudom ajánlani. Én másoláshoz és oldalazáshoz ilyeneket használok. Kicsit drága de nagyon jó éltartók.

A hollanderben levő cucc az a patron.

[ Szerkesztve ]

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#45800) Szalmakutya válasza pacman_123 (#45782) üzenetére


Szalmakutya
tag

Kurva jó ez a video. Meg lehetne csinálni Magyarországon is: itt ekkora belső, koncentrált örömöt csak a púrhab kinyomása jelent, úgyhogy azzal.

1. Eltartott kisujjú ajtótokos púrhabnyomás. Az nyer, akinek hamarabb bereped a kerete.
2. Tűzoltó jellegű púrozás. Telibe, szigetelésnek. Beleragadt döglött madár, patkány plusz.
3. Szabad stílus. Berendezett lakásba beszabadulva minél több púrhabot kell különböző résekbe nyomni. Ami nem látszik ki, nem ér pontot.

Közben koncert jelleggel: árokásó ember körülállása, támaszkodva, mély beleéléssel.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.