- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
fahobby
újonc
válasz
Winner_hun #29347 üzenetére
Elnézést csak fel akartam hívni mindenki figyelmét a belinkelt kétes eredetű szúrófűrészre.
(Nem találtam Makita gyárat az UK-ban)De lehet, hogy te hirdetésed ??
akkor ezer bocsánat
-
Winner_hun
félisten
válasz
fahobby #29340 üzenetére
Eddig így csak hiteltelen vagy. Ha állítasz valamit akkor azt vagy támaszd alá. Ha nem tudod akkor ne említsd meg.
A látszólag magyar oldalakat néhány esetben Romániából, Szlovákiából üzemeltetik, (I)az Extra Garancia szolgáltatást külföldről való vásárlás esetén nem tudják igénybe venni(/I), az adott ország feltételei lesznek érvényesek.
-
martong
tag
Tegnap kezembe került egy fürdőszobai mérleg, és megmértem a gyorsszorítóimat.
Korábban vettem az Auchanban 2 db 200 asat, az egyiknek már javítva van a tengelye: 55 kg erőt tudnak, és tartják legalább 2 percig.
Nem sokkal utána vettem 2 db 300 asat ugyanott. Az egyik 55 kg-ot tud, a másik 25-öt, és tartja.
Egy hónapja vettem a Lidliben 2 db 300-asat. Az egyik 55 kg-ot tud, a másik 25-öt, de fél perc alatt azt is elengedi.
Egy sima 150-es kézi csavaros szorítóval (amit 400 ft-ért vettem) 150 Kg-ig simán tudtam tekerni.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong #29338 üzenetére
Yup, B&D. Kezes gép, szeretem
Egy alkalmi munkához lett fizetség gyanánt. Nem bántam meg.Viszont megérkezett a Triton "klón", ami meglepetésemre Triton feliratú dobozban érkezett, és mindenhova szépen az van feliratozva.
Thyeby, a tied is hasonló, vagy az Unimax már az eredetit árulja?Egyébként 2.4KW, mint ahogy már említette több ember. Masszív egy dög. Remélem, hogy heteken belül el tudom készíteni a maróasztalt hozzá.
Azért, hogy ne legyen felhőtlen az örömöm, valószínűleg a 6mmes szűkítő persely kiesett a csomagból a gyér csomagolásnak hála :/
-
Soká
senior tag
válasz
fahobby #29340 üzenetére
Most nem kezdtem el keresgélni ez ügyben, de valami linket kérnénk erről!
A makita - mint minden más magyar forgalmazó - nem akar garanciát vállalni a külföldről behozott termékekre, hiszen az az ő extraprofitjukat veszélyezteti. Amíg megéri külföldről egyenként "importálni" holmikat, mert még így is olcsóbban jön ki az emberfia, addig így is lesz...
-
fahobby
újonc
válasz
Winner_hun #29339 üzenetére
Igen, nincs szó szerint leírva, de a lényege ha külföldről vásárolsz Makita gépet nem él semmilyen garancia.
A Makita nem vállal felelősséget a külföldi webshopok által árult Makita gépekre.
Nem írják le, DE (bennfentesek információja alapján) nagyon sok a külföldről behozott hamisítvány tökéletes Makita burokban. -
martong
tag
Ha már felsőmaró. Én az alábbi módon rögzítettem anno : [link]
Tetszik.
Pont ilyen maróm van, ha jól látom, hogy az B&D.Eddig is be volt építve a maró az asztalba, és a 4 db csavar fogta, nem volt gond vele, mondjuk maximum 3-4 órát martam vele.
Én abszolut hétvégi hobbista vagyok.
-
martong
tag
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong #29330 üzenetére
Saját tapasztalatomat osztottam meg, mert sokszor belefutottam ilyenbe.
Pl felváltva kellett használnom vágó és csiszoló korongot sarokköszörűben, és rengeteg időt elvett, mikor 1-2 vágásra vissza kellett cserélni. Hosszú távon megérte venni egy másik sarokköszörűt, és megspóroltam vele a cserét.Természetesen kérdés, hogy neked az ilyen átállások mennyire problémásak, mennyire számít bele munkaidőbe, mennyire csak hobbi/szeretet a dolog, mert akkor nem "problémák" ezek a dolgok. Utolsót félre ne értsd, számomra nem alsóbbrendű egy hobbi hozzáállás, mint egy profi, sőt!
A tolóasztal/steller/elszíváson való spórolás az tiszta ügy, pláne ha egy komolyabb rendszert akarsz ráépíteni, akkor teljesen érthető is.
Részemről puszta tapasztalati tanács volt az amit írtam
De igazából, ha menet közben kiderül, hogy jobb volna mégis ha külön lapokon lennének, akkor a tervek ott vannak, bármikor tudsz még lapokat legyártatni, és fix lapra szerelni az eszközöket.A steller részre amúgy kiváncsi leszek majd. A felső marónál gondolom bele van tervezve, hogy annak kell majd rés rajta.
Ha már felsőmaró. Én az alábbi módon rögzítettem anno : [link]
Látni, hogy ennek a talpán is ott vannak az M5 csavaroknak a lyukak, de arról utólag inkább lemondtam, mert nem éreztem biztosnak a dolgot. A képen látható módon rögzítve viszont nagyon stabil a szerkezet -
Soká
senior tag
válasz
martong #29333 üzenetére
"Abban igazad lehet, hogy a maró talpában a csavarhely nem fogja bírni a sok ki-és becsavarást. pár 100-at talán kibír."
Oda kell figyelned, hogy ne hajtsd félre. Az én gépemben 8-as(vagy csak 6-os?) csavarok vannak.
Az m5 egyébként az asztalba építéshez lett kitalálva? Nem csupán a műanyag talp rögzítéséhez? Mert én például azért nem a Makita 3612C-t építettem be az asztalba, mert annak a talpán csak valami nagyon pilincka menetek vannak.A saját praxisomból mondok egy példát, amikor felváltva használom a felsőmarót és a körfűrészt. Készítek időnként képkeretléceket és olyankor ezt úgy csinálom, hogy a deszka élét a megfelelő profilra marom. Utána levágom a lécet, majd megint jön a marás majd levágás. Azért így, mert a vékony lécet már nehézkesebb lenne megmarni. na, ha ilyenkor cserélgetnem kéne, akkor azt nagyon unnám
-
martong
tag
A felsőmaró 4 db M5-ös csavarral fogatható fel.
A stabilitásról annyit, hogy akárhogy teszed asztalba a marót csak ezt használhatod. Erre tervezték, gondolom bírnia kell.A lemez minden oldalon 3 cm-el túlnyúlik a fűrész talpán. 1 cm kell a felfogatáshoz, a maradék 2 pedig arra, hogy felfeküdjön az asztalon.
Konkrétan: a fűrész talpa 302 x 170 mm. Az asztalt teljesen kivágom 322x190 mm-es méretben.
És felülről kimarok még körben 2 cm-es sávban 6 mm mélységet. teljesen úgy, ahogy a marógépek vagy a körfűrészek insertjeit berakod, ugyanúgy megy bele az asztalba az egész szerkezet.Ez a fém talp (a fűrész miatt) olyan nagy, hogy a maró meg a dekopír bőven elfér a közepén. Amúgy ha csinálok másik lemezt, azon a maró és a dekopír egyszerre elfér.
A fém lapot mindig ki kell emelni, ha szerszámot cserélek benne. Helyén is lehet de csak a marót/dekopírt, de az elég macera.
Abban igazad lehet, hogy a maró talpában a csavarhely nem fogja bírni a sok ki-és becsavarást. pár 100-at talán kibír.
-
Soká
senior tag
válasz
martong #29316 üzenetére
Bocs, de én úgy elég nehezen tudok véleményt mondani, hogy nem látom át, maguk a gépek milyenek, hogyan rögzülnek. Csak egy példát mondok: fogalmam sincs, hogy a felsőmaródban mekkora metrikus csavarok vannak a feltételezhetően alu talpban? mennyire lesz az stabil és mondjuk hány ki-betekerést bír ki az alumínium, mielőtt elrágódna?
A fűrészed meg oldalról csúsztatható be, ami ugye azt jelenti, hogy a fém betétet ki kell emelni az asztalból ahhoz, hogy oldalról becsúsztathasd a gépet. A fém betét nagyobb lesz, mint maga a fűrész és mint a felsőmaró, hogy ki tudd emelni gépestől a betétet az asztalból? Bocs, ha evidens dolgokat kérdezek, de például nálam a betét kisebbre készült, mint a marógép a kapaszkodóival, tehát én alulról szerelem be a gépet, gaz az nyémet nem kell cserélgetni, mert kézből másikat használok.
A csavarhelyek szabványosságáról sem lehet beszélni. Van gyártó, aki ide teszi, más máshová. De például a Triton és a Freud talpában elvileg ugyanott vannak a lyukak, legalábbis papíron. A gyakorlatban meg van fél mm-es eltérés. -
martong
tag
Hozzáteszem a terv az szép, és nagyon tetszik, de nem vagyok biztos benne, hogy hosszú távon megéri-e.
Mihez képest?
A műveletek ideje, becslésem alapján.
A merülő beillesztése a lemezbe fél perc, a 2 csavar megszorítása 1 perc.
Merülő magasságállítás átszerelése, ha előtte sínnel használtam 2-3 perc.A maró becsavarása a lemezbe (4 csavar) 2 perc. Dekopír szintén - ez ritkásan lesz használva asztalban de néha jól jött volna már.
Amit mindenképpen meg kell csinálni, nem takarítható meg
A lemez beillesztése az asztalba, 4 csavar berakása: 1-2 perc.
Vezetékek berakása, 1 perc.Kiszerelés mindegyiknél ugyanannyi idő.
Nem gondolom, hogy 2 vágásonként kellene cserélgetni a szerszámot.
Amit tervezek nyerni, hogy tolóasztalból, stellerből, elszívásból, vezetékezésből egyet kell építeni.
Ha meglesz, nyilván beszámolok.
-
Madmax81
aktív tag
válasz
thyeby #29319 üzenetére
Ha jó felsőmarót akarsz akkor ez a Hhitachi M12VE felsőmaró egy nagyon jó választás , dolgoztam vele nekem nagyon megtetszett , állítható fogantyú fordulatszám szabályzó , az ára nem utolsó sorban baráti .
-
Madmax81
aktív tag
válasz
thyeby #29311 üzenetére
Profitorientált világban élünk senkit nem érdekel hogy a termék rossz , vegyél másikat az majd jó lesz .
A Makita anyacége gondolom nem tudja mi folyik itt , az eladók addig takargatják a problémát amíg csak lehet ," hát nem tudod hogy Magyarországon lakunk " addig értékes egy vevő amíg oda viszi a pénzt ha már foglalkozni kell a garanciával az nem hoz profitot .A gyártó tudtommal nem ismeri el a hibás teljesítés, illetve hibás konsrukció tényét, és csak azokat a tulajdonosokat kártalanítja, akiknek az autója fiatalabb három évnél vagy kevesebbet futott 100 ezer kilométernél, már ha a fenti hiba miatt megsült a motor. Erről én magam kaptam tájékoztatást telefonban a Porsche Hungáriától.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
thyeby #29321 üzenetére
"Én csak egy lyukat tennék az asztalba, és arra három egyforma méretű inzerten cselélgetném lemezestől a három gépet. Ha pontos, és stabil, hamar ki/be tehető."
Én is. Nagyon jól hangzanak ezek az ötletek, hogy majd csak átrakom a gépet a lapon, és folytatom a munkát.
De mikor egy 2 perces vágásért (vagy kevesebb) szereled vissza 10-15 perc alatt a marógépről a merülőre, majd vissza, akkor megy a fejvakarás, hogy megérte-e a spórolás.Én is amondó vagyok, hogy mind három gépnek legyen egy dedikált lapja, amit ki lehet cserélni 1-2 perc alatt, és vissza. Egyszerűbb ( és ezáltal olcsóbb) is lenne valamivel a dekopírnak és a marónak a lapja, mert azon nem kell lennie sínnek, hanem csak pár lyuknak.
Hozzáteszem a terv az szép, és nagyon tetszik, de nem vagyok biztos benne, hogy hosszú távon megéri-e.
-
-
epmd
tag
Nagyából leírtad amit akartam.A Festool-nál azt hiszem,a betét az egyik oldalon egy nútba megy bele,és csak a másik oldalt kell 2 csavarral rögzíteni.Mivel így függőlegesen nem lehet kiszedni,így jól jön a két lyuk,mert így nem kell az asztal alá nyúlni,hogy felnyomja a betétet.
-
thyeby
őstag
válasz
martong #29317 üzenetére
Jó az a lyuk az ujjadnak. Ha passzentos az inzert, akkor letörik a körmöd, míg kiemelsz egy ötkilós gépet. (Mondjuk a merülőd alu öntvény talpát át ne fúrd amiatt, hogy oda is beférjen az ujjad! Legyen az inzert nagyobb inkább.)
A porszívó a hasítóéken nagyon sokat jelent. Van, aki csak egy kólásflakont biggyeszt oda, van, aki teljesen zárt felső billenőburok tetejére épít elszívást. A felfele vert por jó nagy részét megfogja.
Én csak egy lyukat tennék az asztalba, és arra három egyforma méretű inzerten cselélgetném lemezestől a három gépet. Ha pontos, és stabil, hamar ki/be tehető.
És úgy elgondolkodtam, hogy igen, mennyire elkurvultam én is. Minden bajom van, ha le kell a vaslapot szednem, hogy tudjak állítani a hasítóéken, és sóvárgok, hogy milyen jó, aki a Felder gépjén egyszerűen egy kurblival beállíthatja magának.
-
Tzupi
csendes tag
-
thyeby
őstag
"A tiédet sokat szoktad fingatni,vagy csak ritkán?"
Csak ritkán. Mert még nem építettem meg az asztalt hozzá idő híján. Mert ez a gép asztal alá kívánkozik. Egy igazi univerzális maróasztal alá.
De én nem érzek gyanús jelet, hogy ne bírná a hosszútávú fingatást. Medig csak a 2Kw-os klónom van meg. Ami belefér, minden késsel könnyen fut. Igaz, plattolómarót nem dugtam még bele, de nem félteném tőle.Ha kiviszik ismét a Ligno-ra, akkor sasold meg jól, mert élmény. Valahogy úgy minden tök más rajta, mint a többi nagy felsőmarón, mégis minden úgy jó, ahogy van.
-
martong
tag
A videóban két ötletet is látok, mi a véleményetek róla?
A berakott lemezen van egy luk, ahová berakja az ujját és úgy emeli ki a lemezt. Ez mennyire értelmes, ilyet tehetek bele én is (akár utólag is)
A felső elszívást úgy oldja meg, hogy berak egy magasabb feszítőéket és arra csavarozza az elszívófejet.
Köszi
-
-
epmd
tag
válasz
thyeby #29295 üzenetére
"Triton dögös felsőmarója"
Szívesen kipróbálnék már egy ilyen gépet,de nem ismerek olyan embert akinek lenne.Sokat lett már dicsérve,de arról még nem olvastam véleményt,hogy kemény igénybevételnél(nagy kés,napi több órás használat) hogyan viselkedik,és mennyire tartós gép.Ez kicsit nekem olyan zsákbamacska,ha olyan profi lenne akkor már mindenkinek lenne(főleg az árát tekintve),de nem is lehet kapni az Unimaxon kívül sehol.A tiédet sokat szoktad fingatni,vagy csak ritkán? -
thyeby
őstag
válasz
fi:zi'k #29309 üzenetére
"Bár azt továbbra sem értem, hogy egy 20-30e-es gépnél miért nem futja kofferre. "
Ez egy marketinges parasztvakítás. Jaj, de hány párezer forintos noname géphez is adnak koffert. Pedig tényleg filléres tétel, ha azt vesszük, hogy mekkora sorozatokról van szó. Ezt így kell elfogadni, ahogy van.
A fiamnak kibéleltük a néhai diplomata táskámat, és Makitatáska lett belőle. Ingyen. -
martong
tag
Mondom a szempontjaimat:
Van egy DeWalt merülőm, ami jó fűrész. Nézegettem, hogy vegyek-e egy másikat asztalba, de 40 alatt nem tudtam volna kihozni, és az még nem ilyen jó fűrész lett volna. Emiatt ment az az asztalba.Ez a lemez becslésem szerint kijön 10 e Ft-ból.
Ha nagyon macerás lesz a cserélgetés, akkor csinálhatok 2 (vagy 3) lemezt és akkor csak a lemezt kell cserélni beleépített eszközzel együtt, ami kevesebb idő.
Mindenképpen egy darab asztalba akarom az egészet, mert komoly vezetősín rendszert akarok rá tenni. Az többe fog kerülni 10 ezernél.
Ha beválik a rendszer, akkor megcsinálom a másik asztalomat is ugyanilyenre, akkor lehet egyszerre két cucc kéznél. -
thyeby
őstag
válasz
Madmax81 #29290 üzenetére
Azért ez érdemelne némi vitát. Ha én valakinek sok terméket adok el, nem sz@rakodok, ha szó, hogy valami nem jó, hanem vita, sőt visszakérdezés nélkül zsebbe nyúlok azonnal, vagy kap másik portékét bocsánatkérésemmel fűszerezve. Ha ezt a Makita is megtenné, annak ugyanúgy híre menne, mint annak, hogy sz@rakodik. A hír pedig egyik alapja a fogyás mértékének.
-
Soká
senior tag
válasz
martong #29255 üzenetére
Átsiklottunk a terved felett.
Az a helyzet, hogy nekem túl elméletinek tűnik ez a konstrukció.
Hogy is mondjam, kíváncsi vagyok mikor fogod valóban felfogatni a szúrófűrészt és mikor fogod megunni a szerszámok cserélgetését. Annak idején egy ilyen funkciókkal bíró összecsukható mobil asztalt vettem és elég hamar elfogyott a türelmem hozzá.
De tanulópénznek megéri. Reálisabban fogod látni, hogy mire van szükséged.lehet, hogy volt róla szó, de mindent az határoz meg, hogy hol, mekkora helyiség áll rendelkezésedre. A körfűrészt és felsőmarót csak akkor komponáld egybe vagy-vagy alapon, ha nagyon nincs helyed.
-
fi:zi'k
nagyúr
-
thyeby
őstag
válasz
lentivator #29286 üzenetére
"Asszem 20 éves a cucc,és PONTOS!"
Na, ez a lényeg. Nem tudok a DeWalton kívül tartósan pontos gépet. Lehet, hogy van több is, de még nem hallottam tapasztalatot. Az ELU-ról pedig nem tőled hallok első kézből ilyet.
Varga Laci mesélte, hogy egy bemutatón valaki panaszkodott, hogy a nagy Festool gérvágója elállítódott. A szakemberúriember úgy vágta ki magát, hogy hiszen van rajta állítócsavar, vissza lehet állítani.
Ha jelen lettem volna, én biztosan megjegyeztem volna, hogy az én DeWaltom még soha nem állítódott el, sálalálaa... -
martong
tag
Köszi a linket, egy csomót keretem, hogy a DeWalt ot hogyan lehetne megoldani (Nekem az van).
Ennél sokkal egyszerűbben oldottam meg, de cserébe nem ilyen könnyű a magasság állítás.Alapból a DeWaltot nem lehet rögzíteni csak olyanja van, hogy a lefelé nyomást lehet határolni, egy hasonló íven, de az belül van.
A narancssárga határoló egy kis csúszka az íves sín mögött.
Megbűvöltem az ívet, hogy ki lehessen venni a csúszkát.
Lenyomom fűrészt és fölé visszarakom. Így most azt határolja, hogy mennyire jöhet vissza. -
thyeby
őstag
válasz
pali923 #29280 üzenetére
Talán a Hilti a maga szegmensében (építőipar). De az nem olyan kispályásoknak fejlesztődött, mint mi vagyunk.
A Hitinél van egy ún flotta bérlés. Ez azt jelenti, hogy a Hilti ad minden gépet, ami az övé marad. Szervizeli, cseréli, és garantálja, hogy nem lesz műszak, amikor a gép miatt megáll a munka.
Mondjuk én úgy számolgattam, hogy ez a fajta Hilti flotta sokkal drágább egy olyan cégnek, aki nem három műszakban épít, hanem csak nappal, mint ha vesz pl Makita/DeWalt flottát, ami a sajátja lesz, és ha elromlik egy gép, akkor egy fél órán belül vesz helyette vadi újat, a hibást pedig beadja javításra a szerviznek.Nekünk maradt az, hogy összeválogatjuk a jókat.
-
Soká
senior tag
válasz
GeriCool #29261 üzenetére
Az a kék Bosch GCM 10S meggondolandó vétel! De az ára nem reális. Bruttó 135-ért újat kapsz állvánnyal együtt!!! Bár nem használtam de kétszer vettem szemügyre különböző fatelepeken és szerintem kellően merev darab.
Amúgy tisztán kell látnod, hogy neked mi a célod vele, mert minden attól függ. Azok egymással ellentétes szempontok, hogy a gép legyen stabil, de könnyű. Ilyen nincs, legfeljebb egészséges kompromisszum. És az sem mindegy, hogy mit akarsz vágni vele. mert ha 70-es gerendákat, akkor oda tényleg nagy korong kell, erőteljes motor. Ha nem ács jellegű munkához akarod, akkor elég lehet a kisebb teljesítmény, de kellő precizitás.
A Metabot sokan szidják. nehéz igazságot szolgáltatni, mert ha megnézed, a metabo kínálatában meglepően sok gérvágó szerepel, tehát ez a géptípus elvileg az erőségük. Sajnos az alsókategóriás gépeik megtépázták a hírnevüket. Én 5 éve elég alapos keresgélés után egy KGS 255-t vettem (kb. 60-70ezer között volt akkor) és tulajdonképpen nem bántam meg. Legalábbis 80.000 alatt nem találtam megfelelő konkurenciát. Ez még az Elektra Beckum korszakában készült gép volt. Rossz a porelszívása. Csak 210-es a lapja. Elég hangos. Alig egy héttel azután, hogy megvetem, megjelent a metabo ujabb szériája, ami olcsóbb volt, nagyobb vágáskapacitással, jobbnak ígérkező elszívással. nagyon mérges voltam, de aztán kiderült, hogy a paraméterei elsősorban csak papíron jobbak.
Ha van egy jó asztali körfűrészed, akkor a gérvágóra csak ritkán lesz szükséged. Szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- LG 34WK95U-W - 34" NANO IPS - 5120x2160 5K - DCI-P3 98% - HDR 600 - ThunderBolt 3.0/Type-C
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Keresünk dokkolókat
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest