Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Teaway: Kicsik és nagyok
Új hozzászólás Aktív témák
-
ABnormal
őstag
"Az egyik éle találkozik a másik bütüjével." - sima ollós csappal nem lehet megoldani?
szerk:jah,már leszabtad...akkor szabhatod
tiplizni sem akarsz gondolom...pedig az minden irányban tart... -
thyeby
őstag
válasz
kalman7 #2117 üzenetére
Van egy erre speciális szorító. Gyakorlatilag egy spanifer. (kb 2 rugó) Ha kéred, felteszek este egy fotót róla Neked. Azzal megszorítom, majd kimérem a derékszöget, és addig kocogtatom, míg beáll.
A derékszög kimérése a következő:
pl.: 12cm; 16cm; 20cm -így tuti derékszög!(A fecskefarkot felsőmaróval tán el se lehet rontani... - kis túlzással mondtam)
-
kalman7
csendes tag
Ja, azt vágom, hogy a lamelló erősen irányfüggő. Most nem a teherbírás miatt akarok duplázni, hanem csak attól félek, hogy ha 1-2 helyen elhibázom a ragasztást, nehogy kialakuljon egy nyeklés a keretben. Dupla keksz elszúrva is tart majd eleget. A gyenge pont a 3 milis luc anyag, de az meg gyárilag jól oda van nőve a kerethez. Szóval 48 keksz ebbe a két oldalfalba.
Az lesz nehéz, hogy amikor összeállítom, hogyan biztosítsam a keret derékszögeit. Az anyagot én szabtam le az új illesztőfűrészemmel. Egész jó lett a vágás, de ha összeszorítom a tizedmilis hiba a teljes keretre már túl nagy hibát adhat ki. Valami ügyes beszorító sablont kéne összeeszkábálni.
Bogarat ültettél a fülembe a fecskefarokkal. Most már késő, mert leszabtam az anyagot, de legközelebb majd remélem eszembe jut.
-
thyeby
őstag
válasz
kalman7 #2115 üzenetére
Huhh!
Ha nem kell súlyt (pl polcot ) tartania, akkor tökéletes az elgondolásod. Tulajdonképpen a következő miatt kérdeztem rá:
A keksz nagyon stabil, ha az egyik irányban kell terhet viselnie, ám xart se ér, ha a másik irányban.
talán sikerült érthetően magyaráznom.Ha csak egy mezei oldallap merevítése a cél, akkor megítélésem szerint nem gyengíted, hanem erősíted a szerkezetett a dupla lamellózással. Ez tulajdonképpen bevett szokás, csak ott rontanak néhányan, hogy a "vékony hús" nem bírja a csavaró igénybevételt, és ezt nem veszik figyelembe. (Pl egy szekrényajtó, pláne ládafedél épp olyan irányú terhelést kap, ahol kicsit elvéknyul a tartás ilyen megoldásnál.)
-
kalman7
csendes tag
Fecskefark? 24 ilyen csomópont lesz. Félek nem tudom olyan pontosra/erősre megcsinálni, mint lamellóval. A sarokszekrény két nem látható fala lesz ilyen deszka keret. Külső méret kb 140cm x 45 cm. Egy keret és benne 4 rövid összekötő. Súly nem sok lesz benne, de azért merevnek kéne lennie. Falra lesz tiplizve és nem szeretném, hogy a garázsban beállított ajtók elmásszanak, amikor felcsavarom a falra.
-
thyeby
őstag
válasz
kalman7 #2113 üzenetére
Tudnom kellene, mi lesz az igénybevétel. Úgy érzem, erősít az így kialakított kötés. Bár szerintem erős lamellókötés nem létezik. Valószínűleg én fecskefarkú csapot felsőmarnék inkább bele. Annál az ilyen toldás csak akkor erősebb, ha plusz még csavarozva is van.
"Az egyik éle találkozik a másik bütüjével."
Az oldala? (az él két oldallap találkozása)
Így gondoltad? -
kalman7
csendes tag
Két deszkát lamellózok össze T alakban. Az egyik éle találkozik a másik bütüjével. Szeretném egy kicsit erősebbre csinálni, de csak egy keksznek van hely, a deszka 8 centi széles. Lehetne-e két lamellót egymás fölé tenni? 18 milis az anyag, tehát 3,3 milis húsok maradnának a deszka szélein és a kekszek között. Nem tudom erősebb vagy éppen gyengébb lesz-e a dupla kekszes csapolás. Lucról lenne szó.
-
thyeby
őstag
válasz
Dízeles #2111 üzenetére
No, igen. Én is másként javasoltam a problémát megoldani, mert nem tudtam, hogy a gerendák kiállóak a síkból. Simán meg lehetett volna spórolni a tetőlecezést. Ha már így esett, azt javasolnám Neki, hogy a bramac lecekből tákoljon egy spéci polcrendszert a garázsba (de akár a gyerekszobába is megteszi az ilyen anyag, ha meggyalultatja előbb, esetleg vesz egy felsőmarót, és szépen le is kerekíti...) - ha már megvette. Gyorsan el lehet belőle készíteni, és tartós, mutatós darab lesz.
Van is ennek egy tanulsága (amellett , hogy kicsit bűntudatot érzek ezmiatt):
Máskor jobban rá kell érdeklődni a problémára, pontosabb információt kell kérni, mielőtt tanácsot adok - mert a más pénzét könnyű bőven költeni.
-
thyeby
őstag
válasz
Dízeles #2107 üzenetére
Legalább tudni fogja, ha a gyerek a padláson cigizik.
Hogy egy hálószobai, hajópadlót halkra kell csinálni, az tuti dolog. De a padlásra? Qrvarossz lehet halgatni azt a recsegést majd az egész házban, amikor épp szökőév lévén apuci újfent a padláson szambázik valamiért... -
thyeby
őstag
válasz
Longeye #2108 üzenetére
Ha jól értelmeztelek, akkor összecsukhatós, felhajthatós létrát szeretnél padfeljárónak?
Ha azt, és csak méretproblémád van, akkor rendeld meg mondjuk Szilárdtól. Winner hívta fel a figyelmem a PHuvarra. Itt lentebb valahol adott is egy linket hozzá. Kocsik jönnek, mennek, szállítanak mindenfélét útbaesésileg - azzal hazafuvaroztatod.
Vagy csak ezt az ajtót akarod jobban hőszigetelni? Ezt nem értem világosan.Most, hogy látom a fotót (mennyi sok drót! telefonközpont?), így egyértelmű lett ez a padlózás számomra. Ha hamarabb látom, akkor lebeszéltelek volna az alálécezésről. Ezekre a gerendákra mehetett volna egyből a padlódeszka. Azt hittem, hogy a padolás a gerendákkal színel odafent - szóval hogy a föld fent egy síkban van a gerendák tetejével, és attól félsz, hogy azt nyomja majd a behaljó léc, v deszka.
Felhívnám a figyelmedet viszont arra, hogy pormaszkban dolgozz, és ne szegelj, hanem csavarozz a szigetelőanyag miatt. Ettől véres lesz a tüdőd, öregem. Ha nekem kellene csinálni, terítenék a szigetelésre egy nájlont, hogy kevesebbet szívjak. Nem vagyok egy finnyás alkat, de egyszer ettől besokalltam nagyon. Úgy égett a tüdőm, hogy azt hittem, megveszek.
-
Longeye
tag
Sziasztok!
Nahh...megvettem az anyagot...
Bramac lécet és lucfenyő deszkát.
Egy részét már fel is hordtam a padra és ki is próbáltam. 25-30 cm-enként rakom le a léceket, úgy nagyon stabilnak tűnik. Az nem baj ha nyikorogni fog, mert nem fogunk rajta járkálni, csak lomokat tárolunk rajta.Most viszont, hogy pontosan leméregettem a dolgokat más probléma adódott.
Nem fogok tudni rendes padfeljárót berakni, mert nincs neki hely.
A két legtávolabbi gerenda közötti távolság 105 cm, amit meg kapni lehet feljárók, a legkisebb is 120 cm-es.
Készítettem néhány fényképet, hogy érthetőbb legyen a helyzet és reménykedem, hogy van valami jó ötletetek.Ez a padlás, ezt kell lényegében lefedni:
Ez a mostani padfeljáró, itt vannak legtávolabb a gerendák (105 cm):
És ugyanaz alulról:
A gerendákkal párhuzamosan nem lehet berakni a feljárót, mert akkor vagy falnak nyílik, vagy a lépcsőháznak...sajna.
-
Dízeles
aktív tag
Ha tartós és minőségi hajópadló fektetést akarsz készíteni ,a párnafák közti távolság nem lehet 40 cmnél több.Minimum 5X8 cm párnafával.Nem csak a hajlás miatt hanem azért is ,hogy ne recsegjen ropogjon minden egyes lépésnél.És mivel tetőtéri lerakásról van szó azokat a hangokat az egész házban hallani lehet.Éjjel nappal télen nyáron.Ami igen kellemetlen.
-
thyeby
őstag
válasz
Dízeles #2105 üzenetére
Végül is igazad van. Az 5x5-ös ugyanannyiba kerül így.
Ott elszámoltam magam, hogy arra törekedtem, minél kisebb terhet viseljenek azok a gerendák, és nem gondoltam bele, hogy csupán néhány szál lécről van szó, aminek a súlya jelen esetben elhanyagolható.
S ha már a súlynál tartunk:
Legutóbb vettem egy m3 18x150x3000 oroszfenyő deszkát. Gyakorlatilag 19-es az, ami épp megegyezik a hajópadló vastagságával. Nna, itt lehet inkább a súlyon spórolni (meg persze a pénztárcán is.)
Annyit fűznék még a megjegyzésedhez, hogy hajópadlóval számoltál, én pedig colos deszkával.Ezért mertem ilyen bátran ritkítani a párnafát. Igaz, a hajópadló viszont nútolva van.
A 20 centinkénti alátámasztást én indokolatlanul sűrűnek tartom. Magamnak bátran merném félméterenként tenni. Mérj meg egy raklapot. Igen nagy terhelést kap, és 40 cm-re van alábakolva. Tartanék a gerendák közötti földtől kb 1 cm távolságot a párnafával, hogy ha hajlik a lábam alatt, akkor a is a levegőben maradjon. A colos borítás meg úgy hajlik, ahogy akar, hiszen 5 cm gyapot van alatta. -
Dízeles
aktív tag
válasz
Longeye #2104 üzenetére
Hali
Ha cseréplécet használsz 20-30cm távolságot számolhatunk nagy jóindulattal ha 5X5 cm anyagot használsz 50 cm távolságot hagysz a párnafák közt .Ez a távolság pont a kőzetgyapot szélessége (100cm X50 cm) tehát csak közé kel fektetned a szigetelés és kész.Csak a hossz szabás marad .Valamint kb ugyanannyi faanyag kel mintha a cserépléceket rakod 20 cm-ként.Gyorsabb egyszerűbb.Ha ugyan így jársz el 5X 8~10cm párnafa miatt -tartva az 50cm-s közöket - előbb teríted ki a alap négyzetmétert és valószínűleg kevesebb faanyagból ,valamint esetleges hossz toldását a hajópadlónak csak az 5X5-ös vagy szélesebb párnafán tudod probléma és duplungolás nélkül megoldani.A párnafa sem vastagabb mint a bramak léc hanem szélesebb
szurkos cserépszerű=bitumenes zsindely -
Longeye
tag
Üdv.!
Hát néha (hajó)padlót fogok a dumátokon
Ok! Eddig is nagyon köszönök mindent!
Tegnap elmentem az Erdérthez. Szinte fillérre pontos árakat mondtál. 1 köbméter 2,5 cm vastag, 15 cm széles és 4 m hosszú deszka 60.000 áfástól.
A Bramac léc ára 88 Ft/m.
Kiszámoltam pontosa, így kb. 70.000-ből kijön az anyag. Én a lécet 40 cm-enként terveztem be. Amit Dízeles mondott, az viszont elgondolkodtat, lehet érdemesebb lenne vastagabb léceket venni, vagy a távolságot 30, esetleg 20 cm-re csökkenteni?
A 20 cm szerintem már nagyon stabil.Építettem egy kisházat tavaly nyáron, s a padlóját hajópadlóból oldottam meg. Ott 30 cm-enként vannak ilyen bramac lécszerűségek (eddig nem tudtam, hogy így hívják) letéve, s ha ugrabugrálok rajta, szinte meg sem hajlik. Nagyon stabilnak tűnik, de az nem lucfenyő (már nemtom milyen, de olcsó az biztos
).
Csak érdekesség képpen: a ház olyan, amilyet azt hiszem Dízeles is írt néhány hozzászólással ezelőtt: Erős fa vázra lambéria fogatva. 2x1,5 m-es + van egy kis 0,8x1,5 m-es terasza (kislányomnak ajánlva
) A tető osb lap, rajta szurkos (ezt se tudom hogy hívják...ilyen cserépszerű...valami) Az egész úgy néz ki, mint egy kis mézeskalács lak. Ez került 100.000,- ba szerszámokkal, felületkezeléssel együtt.
-
L.Szilárd
csendes tag
válasz
Longeye #2095 üzenetére
Üdv!
Bocsánat, hogy eddig nem jelentkeztem, de sajnos nem nagyon értem rá. Valamelyik nap, ha lesz időm rákérdezek, hol mennyiért adnak neked megfelelő anyagot. Mivel több helyen érdeklődtem, meg jártam a várost, és láttam olyan helyet ahol bruttó 38ezerért kináltak anyagont, csak nem volt időm bemenni megnézni milyen is az az anyag. De igérem amint tudok valamit jelentkezem, és újra számolom a költségeket.
Csáó!
-
Dízeles
aktív tag
Tisztelt kolégák az alapanyag árán ne spóroljunk.A minimum méret hajópadlózáshoz 5cmX 5cm .
A jelenesetben 5cmX 10cm az ideális.(esetleg 5X8cm)
Új hozzászólás Aktív témák
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Eladó KTM női kerékpár!
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest