Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dzsozi0öt

tag

Sziasztok!

Van eladó kombinált gyalugépem ( kisipari )
    300-as a gyelugép, az egyik oldalon fúrószuportal, a másik oldalon marógép.
    Egész jó ki gép.
    Akit érdekel privátban küldök képet!

• kalman7

csendes tag

válasz mdk01 #1098 üzenetére

Kicsit díszes zsanért akartam. Nem tudtam, hogy pipapántok közt is vannak díszesek, de most a neten láttam olyat, szóval olyannal fogom csinálni. A zsanérokkal nem vagyok jó barátságban.

• mdk01

addikt

Balika:
    Én alapból savmart üveget gondoltam mert azon nem látsz át meg a másik hogy az üveg mögött ott van a fiók doboznak az előlapja tehát nem is szabadna átlátni rajta.(vagy egy feér lapot látnál az üveg mögött).

Kalman:
    Tudom melyik pántra gondolsz és átrajzolom akkor arra a méretre a falcot ami ahhoz a pánthoz kell(persze ha jól emlékszem).Én nem azzal raknám hanem pipa pánttal, mert azt lehet legalább állítani ha minimálisan is, és nem kell bevésegetni a falcba.
    A rajz a sketchup-pal készült.
    Az ajtó mérete ami belecsukódik a nyílásba legyen körbe 2-2,5mm kisebb mint a nyílásod.
    Mivel már megvan az ajtód teljes külmérete lehet nem lesz jó teljesen a rajzomon lévő méretek, vagy nem 2-2,5mm-el lesz kisebb az ajtód belmérete.

• kalman7

csendes tag

válasz mdk01 #1094 üzenetére

Igen, falcolás! Ezt a szót kerestem. Köszi a méreteket, ez alapján fogom megcsinálni. Mivel csináltad a rajzot? Van ennek a félig belecsukódó ajtó-profilnak neve? Ehhez kell olyan zsanér, aminek mindkét darabja "L" alakú? Talán pont 13 mm azoknak a felfogató-szélessége? Köszi a rajzot!

törölt tag

válasz mdk01 #1095 üzenetére

A fiókokat semmiképpen sem csináltatnám üvegesre, mert azokban olyan dolgok lesznek, amik gyakran kellenek, de nem túl látványosak: füzetek, jegyzetek, irodai eszközök, CD lemezek, stb... ezeket jó lesz elrejteni.
    A fehér azért merült fel, mert vannak egyéb, nagyobb fehér felületek is a szobámban. Megkérdezem a többieket is, akik látták a helyet, hogy mit gondolnak, de valószínű igazad lesz, nem kell ezt túlcicomázni. :)

Délután úgy néz ki, a többire is tudok majd írni. :K :R

• mdk01

addikt

válasz #72042496 #1093 üzenetére

Elgondolkodva az alukeretes ajtókon még ez jutott eszembe hogy ha az üveg helyére a keretbe ugyanabból a juhar bútorlapból lenne betét csinálva mint amiből az íróasztal készült akkor még ütősebb lenne.
    Nem sokkal jönne ki drágábbra mint az üveges verzió de sokkal jobban nézne ki...sztem.

Üdv.

• mdk01

addikt

válasz Winner_hun #1092 üzenetére

Jól van na, siettem.... :B

Akkor itt a kép már nem csinálok külön hsz.-t.

Balika:Jól van rágjad csak....:)

törölt tag

válasz mdk01 #1090 üzenetére

Szia!

Köszönöm szépen, sajnos éreztem, hogy valószínű hatszámjegyű lesz ez, de nem baj, nem egy VGA, ami szintén annyiba kerül(het), de néhány év és elértéktelenedik. :)

Most csak hamar átfutottam a válaszod, a hétvégén írok rá bővebben is. Az ajtókeretet pl. láttam közben, hogy van méretre is, ami nagy könnyebbség. (Megnéztem élőben az IKEA-sat, s nem lett volna megfelelő, mert egyrészt opál üveges, másrészt ahogy írtad is, köt a méret.)

• mdk01

addikt

válasz kalman7 #1089 üzenetére

Hali!

Minden anyag kiszárad akár milyen vastag csak idő kell hozzá és száraz hely.
    Azt szokták mondani ahány centi vastag a fa annyi év kell neki hogy kiszáradjon az élőnedvestől, a 10-15%os nedvességtartalomig ami már felhasználható asztalosipari termékhez.Ez keményfára igaz csak mer ta fenyőnek szerintem feleannyi idő is elég és itt most nem a vörösfenyőre gondolok mert az eléggé tömör.
    Én lehet úgy csinálnám ha már nem akarod ketté vágni és ki akarod hajtani az anyagot, hogy
    ha összeragasztottad akkor az anyag 2/3-áig(kb.13mm) mondjuk 2 helyen nútold ki a szálirányra merőleges a lapodat. A tetejétől 30mm-re és az aljától is 30mm-re csinálj egy 50mm széles nútot majd ebbe a nútba ragassz bele egy ugyanilyen széles és vastag lécet.
    Azért kell ragasztani, mert ugye 12,5mm mélyen nútoltad és akkor csak 7,5mm marad az anyag vastgaságból amiben nem fog semilyen csavar. Ha ez megvan és körbe pucoltad a 30x30-as lapot akkor falcold körbe vagy ahogy te mondtad:"A kész ajtó belső lapját körbemarom, hogy az a rész a korpusz közé csukódjon, a külső lap pedig rácsukódjon a korpuszra."

Ezt kicsit mélyebbre kell marni mint amilyen mélyre(0,5-1mm) a léceket nútoltad mert akkor oldalról látszana a bütüje(hírnije) keresztbe nútolt léceidnek.20mm vastag az ajtód és nem fog vetemedni, szerintem ez a legjobb megoldás.
    Adj egy emailcímet átküldöm a rajzot, mert most nincs kedvem feltöltögetni sehova.
    Francért nincs a PH-nak erre egy szervere.
    Üdv.

• mdk01

addikt

válasz #72042496 #1076 üzenetére

Hali!

Nyír az rendben volna meg szerintem az alu keretes ajtó is jól nézni ki de ha már alukeretes ajtó akkor legyen olyan színű a fiókelő is. Fehér szerintem ne játszon.Lehet alukeretes cuccokat méretre is venni ne az határozza meg a többi méretet amit az IKEA-ban veszel és ha már egyedileg van rendelve akkor már a fiókelő is legyen abból. Én így csinálnám.
    Nem annyira drágák ezek az alukeretek.
    Van 25,28, 35,38 vastag de ez függhet a bútorlap típusától.Azt hogy most nyírből melyik vastagságot gyártják nem tudom neked megmondani.Ami viszont biztos hogy 18mm vastagban tuti gyártanak(standard) és akkor kettőt össze lehet ragasztani belőle és akkor lenne 36mm vastag. Ezzel a megoldással meglehetne csinálni a tetőt és a jobb oldalt.A bal oldalon lévő fiókos ajtós történetnek az elemeit(oldal/tető/fenék) pedig lehet sima 18mm vastag bútorlap csak az első részét kell úgy mond "felduplungolni" .Ez csupán annyit jelent hogy a bútorlap oldalának az elejére egy 100mm széles, de ugyan olyan hosszú lapot ragasztanak lapjára össze és így ha szemből nézed az íróasztalt akkor ugyan úgy 36mm vastagnak fogod látni az oldalakat/tetőt/feneket és az eltérést csak akkor látod mikor kinyitod az alukeretes ajtót vagy a fiókot kihúzod mert ott lesz egy 18mm vastag ugrás az oldalnál.Ezzel sok anyagot és egy úttal pénzt lehet spórolni, na meg súlyt.Ha viszont túlságosan maximalista vagy és zavarna az az ugrás az oldalban amit csak akkor látsz ha kinyitod az ajtót vagy kihúzod a fiókot akkor azt is lehet duplán ragasztani mint a tetőt.
    A fiók lehet fehér bútorlap ha nem zavar az hogy ha kihúzod akkor fehéret látsz nem pedig juhart.Olyan 500-1000ft-tal olcsóbb nm-re mint a fautánzatúaknak.
    Anyagárat kb. tudsz számolni mert fentebb írtam árakat.
    Ha nem haragszol akkor most nem számolgatok de olyan 100-120k környékén kilehet hozni anyaggal együtt.Ehhez megint egy pontos egyeztetés kell.Elég sok varriácó van, itt is írtam egy párat.
    Fiókból még én legalább egyet raknék bele, de lehet kettőt.130-170mm között szokott lenni egy fiókelő ez attól függ hogy adja a magasság.Fiók anyag vastagsága is lehet 16mm-es fehér itt is lehet spórolni de egyéb hátránya nincs.
    Ahova beülsz oda is kell egy merevítő hátra ami összetartja bal és jobb oldalt.
    A hátsó fiók nekem nem tiszta vagy csak elfelejtetted behúzni a vizszintes vonalakat.
    200-300mm szélesnek kell lennie az is lehet 36mm vastag.
    Egyéb dolog hirtelen nem jut eszembe de kérdezz.:)

Üdv.

• kalman7

csendes tag

válasz mdk01 #1088 üzenetére

Olyat szeretnék csinálni, hogy ami látszik, az széles egybefüggő anyag legyen, szép rajzolattal. Nem akarom felaprítani, tehát marad a keresztbe lécezés.

Milyen arányokat javasolsz? Az ajtó ugye 30x30 cm. Vastagsága 20mm körül lenne jó, de gyanítom a végén vastagabb lesz. Azért azt nem szeretném, ha azt mondanád, hogy a 20mm-es front anyag mögé szintén 20mm-es kereszt anyagot ragasszak. Valahol a kettő közé hova lőnéd be a vastagságokat? A kész ajtó belső lapját körbemarom, hogy az a rész a korpusz közé csukódjon, a külső lap pedig rácsukódjon a korpuszra. Szóval nem baj ha vastagabb az ajtó 20mm-nél, de azért 40mm az túlzás.

A merevítő réteget teljes felületben lenne jó csinálni, hogy azért belülről se legyen csúnya. Persze az is 2 db 15 centis deszkából lenne igazán szép, de ha fontosnak tartod, azt már hajlandó lennék keskenyebb anyagokból összeforgatni.

A színe oldal: próbálom megbeszélni egy ügyes barátommal, hogy palló anyagot fűrészeljen lapjában ketté és mint egy könyvet kinyitva teszem egymás mellé a két részt, így a mintázat azonos lesz (vagy éppen szembe fordítom, hogy oda-vissza mintázatot adjon). Itt még attól félek, hogy lehet akármilyen jól szárítva, egy 5 centis anyag közepe sose szárad ki rendesen. Kettévágjuk és elkezd vetemedni. Ezzel kapcsolatban tapasztalat?

• mdk01

addikt

válasz kalman7 #1086 üzenetére

Attól függ minek készül.

Ha hátulról megmerevíted lécekkel kersztebe akkor maradhat ilyen széles, de ha nem akkor vágd még legalább el ketté a 15cm-es deszkát de jobb volna 3 részre.
    Ezután forgasd össz úgy a deszkákat, hogy ha a bütüről(hírniről) nézed akkor hullámosnak lásd a rajzolatot(évgyűrűt).
    Persze ha vmelyiknek a lapján pont úgy jön ki hogy egy hibás darab kerülne a látszó oldalra akkor az megfordíthatod de az elsődleges cél az összeforgatás.
    Egyébként a fa "jobb" oldala mindig a bélhez közelebbi amerre az évgyűrűk görbülnek a másik oldal pedig a "bal".Tehát ha így nézzük a léceket akkor a látszó oldalról egyszer a léc bal oldalát, aztán jobbot, majd bal,jobb,bal,jobb és így tovább oldalakat kell látnod.
    Ez után is görbülhet a táblád, de már minimálisan.

balika:
    Holnapra mondok egyet...bocs nem kerültem netközelbe.

Üdv.

törölt tag

válasz mdk01 #1085 üzenetére

Azért a fenti íróasztalra tudnál nekem egy árat számolni? Egyáltalán nem tudom, mennyi pénzzel kalkuláljak. :B :R

• kalman7

csendes tag

Hali! Egy 30x30 centis ajtót akarok csinálni borovi vagy vörös fenyőből. Hogy szép legyen a rajzolat, 2 db húr irányban hasított deszkából táblásítom össze. Keretet nem csinálok. Kicsit félek, hogy az ilyen 15 centis deszka hajlamos lesz a vetemedésre, pláne ha kettőt összeragasztok. Arra gondoltam vékonyabb anyagban kéne gondolkozni (12-16mm), és az ajtó hátuljára egy másik vékony (10-12mm) falapot ragasztanék merőleges száliránnyal. Hülyeség ez? Vagy csak 2 (esetleg 3) vékony lécet marjak bele a hátuljába?

• mdk01

addikt

válasz Kobe #1084 üzenetére

Kicsit elgondolkodtam az írásod után és hogyha Pécsett ennyire olcsó asztalosok vannak akkor legyártatom ott a bútoraimat.Ugyanis tervezem, hogy függetlentem magam és van egy tök üres lakás amit be kellene rendezni egyedi bútorokkal(másban nem is gondolkodom).
    Ha ott valóban ennyire olcsón dolgoznak küld át légyszi priviben(vagy akár ide is beírhatod)az asztalos címét, mert érdemesebb volna ott legyártatni a bútoraimat, még úgy is hogy asztalos is vagyok és el kell hozni a bútort.
    Ennyi pénzért én egy szeget nem emelek fel nem hogy a kalapácsot.

Nem viccelek!

Üdv.

• Kobe

veterán

válasz mdk01 #1083 üzenetére

nem kell sajnálni, most voltam benn ugyanannál a cégnél ahol anno a beépített szekrényt készíttettük, az ajánlatuk 230-max240 ezer + áfa, számítógépes tervek és árkalkuláció alapján, minden elem amit említettem, helyszíni felméréssel, gyártással, helyszíni beszereléssel, illetve minden szerelékkel, amikre helyenként még rá is lett számolva, amiből max már csak lefelé jöhet az ára, feljebb nem :)
    plusz olyan elemekkel amire én nem gondoltam elsőre - gázpumpás szekrénynyitó, kihúzható ruhaakasztó, stb. És természetesen ebben már a vastag bútorlap íróasztal (sőt ahhoz egy fiókos elem is, és egy ugyanolyan duplavastagságú polc is benne van) ami eredetileg nem volt benne a tervben.
    Szóval nincs ezen mit vitázni, voltam a bemutatóteremben, láttam (bár előzetesen is ismerem) a minőségét, a 400-450 már első hallásra is irreális volt egy ekkora bútorért, itt pécsen legalábbis sztem nem sok megrendelőd lenne, nemhogy visszatérő kuncsaft :) Pesten még elmehet az ár (ahogy hallom, a műanyag nyílászárók is majd duplája a vidéki árnak). Volt a teremben egy teljes konyhabútor, tipikus újhullámos ikea stílusban gyártott modern darab, szintén a cég csinálta, végig, az összes eleme szinte dupla vastagságú bútorlapból állt, fémkeretes üveg ajtók, gázpumpás felfelé nyíló mart ajtók, az egész zebrano borítású, ami nem épp a legolcsóbb, és az sem volt 370 ezer sem, szóval....

és ez még nem is asztalos ismerősöm ajánlata, ő még a fentinél is kedvezőbbet adott :)

• mdk01

addikt

válasz Kobe #1082 üzenetére

...,hogy az ár mitől függ azt leírtam, ha ebből nem érted meg akkor tudlak sajnálni.
    Hagynom kellett volna az egészet nem itt 1 órán keresztül gépelni, de az nyugtat, hogy talán más is olvassa és sokan megértik mik határozzák meg nagyban egy bútor árát.
    Nekem visszatérő kuncsaftjaim vannak és valszeg nem bennem van a hiba.

Ha neked megfelel az ár és a minőség amit az asztalos ismerősöd mond, akkor tartsd meg, mert ha igaz(??) amit mondasz akkor ritka h***e fajta. Szerencsés vagy.....

üdv.

• Kobe

veterán

válasz (Kolombusz) #1078 üzenetére

Amikor anno le lett gyártatva a beépített szekrény, amit már említettem, lett kérve egy komplett terv és árajánlat egy anyaghasználatban és szerelékekben ugyanolyan konyhabútorhoz, ami akkor emlékeim szerint olyan 240-280 ezer ft körüli összegbe kóstált volna a terv szerint (a beépített szekrény gyak a konyhában van, amerikai stílusú nyitott konyha egybe az előszobával, ezért kellett olyan, ami megy hozzá). Most számoljunk olyan 300-320 K val. Annakidején pillanatnyi pénzhiány miatt nem valósult meg a gyártás.

mdk01: ez oké. Csak speciel most elárulom, a szekrény amit említettem, annak majdnem minden éle le van zárva, és az egészen élfólia helyett élléc lett felrakva. Természetesen ha gyártatok, cska ilyen megoldással. Bár nemhiszem, hogy ez volna az, ami ennyire radikálisan feltornázza az árát.
    Az elemek méreteit tudom, ma délután elcsípem asztalos ismerőst, és megkérdezem, hogy mennyi az annyi, itt, pécsen. Szerintem 300 nál nem fog többet mondani, és a 400-450től még az is igen távol van :)

törölt tag

válasz mdk01 #1079 üzenetére

Ó, nem is vártam én ilyenkor választ. :B

Nagyon megköszönöm azt is, ha pár nap múlva tudsz / tudtok írni valamit a fentiekre. Nem értek igazán az asztalos dolgokhoz, így inkább megérdeklődöm, hogy amit a kocka fejemmel összepakoltam a gépen, az a valóságban is működne-e. :)

Még amit elfelejtettem, hogy a fiókok sínei jó fajta, könnyen járó, görgősek lennének, s az élkezelést sem a vasalós fóliával gondoltam megoldani, hanem valami tartósabb, szebb, igényesebb fajtával. :) :R

Új hozzászólás Aktív témák