Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Siriusb #7632 üzenetére

Az a baj, hogy nagyon pontatlanul írod mit akarsz, és csak találgatni tudunk. A képernyőkímélő nem egyértelmű, mert nem tudom, hogy a kijelző energiatakarékos kikapcsolását érted alatta (ami igazából DPMS blank time) vagy tényleg a kalsszikus DOS/Win képernyővédőt (ún. screensaver, amikor a képernyőt nem kapcsolja ki, hanem mozgó grafikát jelenít meg).

Épp így a Lock screen / suspend esetében sem egyértelmű, hogy mire gondolsz.

Egyébként meg pont itt jön elő, amit írtam. Nálam ez e beállítás pálcika WM-en annyi, hogy egy autostart nevű Bash script fájlba beteszem a xset dpms 0 0 630 & tartalmú sort, és kikapcsol a screensaver és a screen blank is 10 perc 30 másodperc múlva. Nem kell vergődni, hogy melyik ikon, melyik menüjébe rejtették ezt a nyomorult beállítást.

Épp így a screensaver is így indul nálam, autostart fájlban újabb sor: xss-lock ~/scripts/screensaver-script & és ennyi. De épp ilyen egyszerűen definiálom a billkombókat, touchpad apró beállításait, tálca beállításait, szintén ebből a fájlból, 1-1 sor. Nem kell keresgetnem grafikus felületen, meg 500 kattintásból állítgatnom, hogy mi hol van, egyszer megírtam, 10+ évig működni fog, nem lesz az, hogy a KDE4, 5, 6 máshogy kezeli Qt4, Qt5, Qt6 alapokon, vagy máshogy kezelné a Gnome2 meg a Gnome3.x-4x. Nem mindig az a legfelhasználóbarátabb megoldás, ami annak látszik. Ráadásul ez az autostart megoldás memóriát sem foglal annyit, és rendszerújrahúzáskor csak visszamásolom, legtöbb X.org alatt futó pálcika WM eszi, de ha xinitrc-be behúzom, akkor az összes. Waylandes grafikus felület csak annyiban más, hogy ott az autostart részt be kell emelni a WM konfigfájljába, meg némileg módosítani, pl. SwayWM-nél:
    exec swayidle timeout 600 '~/scripts/screensaver-script' timeout 660 'swaymsg "output * dpms off"' resume 'swaymsg "output * dpms on"'
    Ez már bonyolultabb, de ezt is csak egyszer kellett kigugliznom és megírnom, soha többé nem kell keresgetnem semmit rajta, 10 perc múlva elindítja a screensavert (ami egy terminálban futó asciiquarium), +1 percre rá a képernyőt elsötétíti. Viszont ha újra gép elé ülök, akkor feloldódik a képernyősötétítés, de az i3lock és az alatta futó asciiquarium továbbra is fut, be kell írnom a jelszót, és akkor a screen lock is feloldódik. A +1 perces időeltolódás azért van, hogy ha véletlenül mégis a gép előtt lennék, és látom, hogy kilőtte a képernyőt, még gyorsan nyomok valamit, hogy ne zárolja a grafikus felületet, van egy kis plusz időm.

Egyébként az óránkénti négy-ötszöri képernyőkikapcsolás nem árt a kijelzőnek. Az 1-10 másodpercenkéntnyi talán, a 12-15 percenkénti nem. Azt meg nagyon erősen ajánlom, hogy a képernyőt x inaktivitási idő miatt zárold, ha nem vagy gépnél. Igen, kényelmetlen a jelszót állandóan begépelgetni, de majd megszokod, és a te biztonságod szolgálja, és nem függeszt fel semmilyen futó folyamatot. Nagyon ajánlom akkor is, ha egyedül használod a gépet, vagy egyedül élsz, ha hirtelen ott kell hagyd a gépet, és valaki illetéktelen behatoló is jut be a gép közelébe, akkor sem tud a gépbe belematatni.

• urandom0

senior tag

Az meg nem hiszem, hogy jót tenne bármilyen megjelenítőnek, hogy óránként 4-5-ször ki-/bekapcsol.

A mai kijelzők nem kapcsolnak ki teljesen, hanem elmennek stand by módba, úgyhogy emiatt nem kell aggódnod.

• Lenry

félisten

LOGOUT blog

én ha úgy állok fel a céges gépemtől, hogy tudom, hogy ki fog kerülni a látóteremből, akkor zárolom. ekkor egy általam válaszott kép lesz a teljes képernyőn, középen egy jelszómezővel.
    ha pár percig nem nyúl hozzá senki, akkor a monitorok elalszanak.
    ettől az égvilágon semmi bajuk nem lesz, ez teljesen üzemszerű, tervezett működés, ettől teljesen fölösleges féltened a monitort.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés