Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- [K2]: Synology NAS és a felhő
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
Budos nagy BS! Halal fingj@ nincs a bloat mentes minimal kornyezetrol de ami ennel is szornyubb az az, hogy a pingvinnel most ismerkedokben (lasd te) siman elulteti a butasag csirajat.
Vannak jo kulfoldi tecsövesek akiktol valoban sokat lehet tanulni, inspiralnak, ertik azt, amit csinalnak.
Ne dolj be az ilyen krisz titttusz csak magyar kiadasban emberkeknek
-
Archttila
veterán
DWL
Nos igen, C tudas nelkul ez nem fog menni...
pedig ez most (nekem) nagy lepes lett volna 4.5 ev Sway utan... de mint tudjuk nincs ingyen ebed 

-
Archttila
veterán
Szerintem a conf fájlok kavarnak be... a systemd-boot nem közvetlenül listázza a törölt kerneleket, hanem azokat a bejegyzéseket jeleníti meg, amelyek az EFI partíción található konfigurációs fájlokban vannak definiálva. Ha a kernel és az initramfs fájlokat eltávolítottad, de a hozzájuk tartozó .conf fájlok megmaradtak, akkor a törölt kernelek továbbra is megjelenhetnek a listában.
Listázd már az alábbi fájlokat:
boot/efi/loader/entries -
Archttila
veterán
wrong topic sry
-
Archttila
veterán
válasz
IstvánLászló
üzenetére
Mar alapvetoen az is udvozlendo, hogy ilyen pozicioban Magyar emberke tronol immaron sokadik eve, szoval tenyleg hatalmas virtualis pacsi innen is... oszinten buszke vagyok!
-
Archttila
veterán
Manual intervention for pacman 7.0.0 and local repositories required [link]
-
Archttila
veterán
3.5 ev utan uj kiadassal jelenkezett az ncmpcpp [link]
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila
üzenetére
Mondjuk en most direkt letoltottem a teljes systemd csomagot, feltoltam belole a fenti ...core.so -t es bumm, arra is rinyal a VT, szoval szerintem nem mas ez mint egy budos nagy falseP
a tobbit inkabb meg sem nezem. (ezt is csak azert osztottam meg mert az egyik forumon valaki most ezzel szorakozik
) -
Archttila
veterán
libsystemd-core-255.4-2.so 10/63 security vendors and no sandboxes flagged this file as malicious [link]
-
Archttila
veterán
Nalam a 3.5 ev alatt egyszer sem fordult elo olyan, hogy ne tudtam volna bejelentkezni wayland alatt. Mit szolsz ehhez?
Mondjuk nincs is semmifele login manager a gepen... tty1 login utan .zshrc-bol automatan bepattan a sway
Legtisztabb method evööör## Sway at login[ "$(tty)" = "/dev/tty1" ] && exec sway -
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila
üzenetére
Ugy fest megiscsak sikerult TLP-vel a muvelet
denylist-re raktam a device-t es a hub-ot is![alucard@desktop ~]$ tlp-stat -u--- TLP 1.6.1 --------------------------------------------+++ USBAutosuspend = disabledDevice allowlist = (not configured)Device denylist = 20b1:3008 1d6b:0002Exclude audio = enabledExclude bluetooth = disabledExclude phones = disabledExclude printers = enabledExclude WWAN = disabledBus 003 Device 001 ID 1d6b:0002 control = auto, autosuspend_delay_ms = 0 -- Linux Foundation 2.0 root hub (hub)Bus 003 Device 002 ID 20b1:3008 control = on, autosuspend_delay_ms = 2000 -- XMOS Ltd iFi (by AMR) HD USB Audio (snd-usb-audio, usbhid)Mondjuk azt nem igazan ertem, hogy a
control onaz pontosan mit takar, mert logikusan off kellene legyen, bar ez inkabb csak tipp a reszemrol, a lenyeg hogy nem kell visszakuldenem a tapot
legalabbis eddig ugy nez ki
kopp kopp koppKar hogy csak tlp-vel sikerult osszehozni.. udev rule-al valamiert nem mukodott (mondjuk lehet eleg lett volna csak a hub-ot belerakni)
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila
üzenetére
Ugy nez ki megsem jo
lsusb parancsra tovabbra is listazza a DAC-ot, de pulsemixer-be mar nem latom. Mindegy letoroltem, megprobaltam kernel parameterezessel tiltani az osszes USB-n az autosuspend-et de ez sem segit, eldobja az eszkozt. udev rule szinten...
Hetfon visszakuldom a tapot
-
Archttila
veterán
Ti mikent ertelmezitek a Exclude audio sort? enabled beallitassal kizarom vagy pont forditva, engedem neki, hogy az audio (jelen esetben DAC) felfuggesztesre keruljon? Vagy ha komplett tiltom az egeszet (autosuspend = disabled) akkor felesleges konfiguralni az exclude audio-t?
Az lenne a celom, hogy teljesen kikapcsoljam az USB felfuggesztest[alucard@desktop ~]$ tlp-stat -u--- TLP 1.6.1 --------------------------------------------+++ USBAutosuspend = disabledDevice allowlist = (not configured)Device denylist = (not configured)Exclude audio = enabledExclude bluetooth = disabledExclude phones = disabledExclude printers = enabledExclude WWAN = disabledBus 001 Device 001 ID 1d6b:0002 control = auto, autosuspend_delay_ms = 0 -- Linux Foundation 2.0 root hub (hub)Bus 002 Device 001 ID 1d6b:0003 control = auto, autosuspend_delay_ms = 0 -- Linux Foundation 3.0 root hub (hub)Bus 003 Device 001 ID 1d6b:0002 control = auto, autosuspend_delay_ms = 0 -- Linux Foundation 2.0 root hub (hub)Bus 003 Device 002 ID 05e3:0610 control = auto, autosuspend_delay_ms = 0 -- Genesys Logic, Inc. Hub (hub)Bus 003 Device 003 ID 05e3:0608 control = auto, autosuspend_delay_ms = 0 -- Genesys Logic, Inc. Hub (hub)Bus 003 Device 004 ID 05ac:0256 control = on, autosuspend_delay_ms = 2000 -- Apple, Inc. 2.4G Wireless Receiver (usbhid)Bus 003 Device 005 ID 20b1:3008 control = on, autosuspend_delay_ms = 2000 -- XMOS Ltd iFi (by AMR) HD USB Audio (snd-usb-audio, usbhid)Bus 003 Device 006 ID 214b:7250 control = auto, autosuspend_delay_ms = 0 -- Huasheng Electronics USB2.0 HUB (hub)Bus 003 Device 007 ID 0bda:8771 control = on, autosuspend_delay_ms = 2000 -- Realtek Semiconductor Corp. Bluetooth Radio (btusb)Bus 003 Device 008 ID 214b:7250 control = auto, autosuspend_delay_ms = 0 -- Huasheng Electronics USB2.0 HUB (hub)Bus 003 Device 009 ID 25a7:fa7c control = on, autosuspend_delay_ms = 2000 -- Areson Technology Corp Pulsar Xlite Wireless (usbhid)Bus 004 Device 001 ID 1d6b:0003 control = auto, autosuspend_delay_ms = 0 -- Linux Foundation 3.0 root hub (hub)Bus 004 Device 002 ID 05e3:0626 control = auto, autosuspend_delay_ms = 0 -- Genesys Logic, Inc. Hub (hub) -
Archttila
veterán
Ha nem hasznaljatok a systemd home service-t, viszont tele a log
dbus-org.freedesktop.home1.serviceerror uzenettel akkor az alabbi workaround megoldja a problemat
[link]NoExtract=usr/lib/security/pam_systemd_home.sopacman -S systemd -
Archttila
veterán
válasz
üzenetére
Nalam a dual monitor (monitor+TV) igy nez ki (mindenfele GUI nelkul evek ota mukodik)
Sway config output section:### Output# LG 32' Monitoroutput DP-1 {mode 2560x1440@74.971Hzposition 0 0adaptive_sync offdpms onscale 1scale_filter smartsubpixel rgbrender_bit_depth 8bg /usr/share/backgrounds/arch.png fill}# LG 55' OLED TVoutput HDMI-A-1 {mode 3840x2160@120.000Hzposition 0 0adaptive_sync ondpms onscale 1scale_filter smartsubpixel rgbrender_bit_depth 10bg #000000 solid_colordisable}es ilyen egyszeruen valtok kozottuk
## Screen controlmode "(M)onitor (T)v (O)ff" {bindsym m output $monitor enable, output $tv disable, mode "default"bindsym t output $tv enable, output $monitor disable, mode "default"bindsym r output $monitor enable, output $tv enable, mode "default"bindsym o output $monitor disable, output $tv disable, mode "default"# Retrurn to default modebindsym Return mode "default"bindsym Escape mode "default"}bindsym $mod+x mode "(M)onitor (T)v (O)ff"position, scale nekem default. (nyilvan tetszes szerint valtoztatod)
Es igen, az archinstall script van ugy h bugos, amikor eloszor probaltam akkor a particionalasnal hasalt el, bar hozzateszem nem nagyon szoktam rendszer ujrahuzni
-
Archttila
veterán
válasz
üzenetére
Szerintem ne add fel! Ugorj neki meg 1x (ha mas nem vboxba) es probald meg kideriteni h min hasalhattal el. Ha sikerul, onnan mar lesz annyi motivaciod, hogy haldj, tanulj valami ujat, mert latszolag szabadulni szeretnel a vaszabalo DE kornyezetbol.
Teljesen mas elmeny egy WM. igen elmeny, mert minden nap talalsz benne valami szepet, irsz egy uj scriptet, szembejon egy lightosabb alternativat valamlyik regota hasznalt progid helyett es hasonloak. Rettentoen lustitanak a ezek a komplett megoldasok es ez nem csak duma... amiota lecsereltem az Xfce-t erzem magamon a fejlodest, a fejlodni akarast.
nem csak ugy 'lógok' a belakott rendszerben..
amit x havonta ujrahuzok
es ujra belakok...Nem mellesleg i3 helyett nyugodtan kezdhetted Sway-jel.
-
Archttila
veterán
Ha erdekel a konfigom: [link]
-
Archttila
veterán
Ez mekkora gaz mar... [link] még jó hogy egy órát elvertem rá feleslegesen

-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Összeállt az eGPU project (rx 6650XT) es ahogy az várhato volt minden tokeletesen mukodik. Arra gondoltam, hogy all-ways-egpu-val valtogatok az integralt es a dvga kozott de vegeul elengedtem, es mindket megjelenitot a VGA-ra biztam.
CoreCtrl-ban szepen alul lehet feszelni ha valaki ilyesmire fanyalodna
-
Archttila
veterán
A gephez USB-n keresztul csatlakozik egy DAC/AMP (iFi) amin a hangfalak lognak, egy masik USB-n pedig egy kis mini stick Qualcomm hangkartya (BLS_TX40) amit altalaban estenkent hasznalok zenehallgatasra, jatekra, es ertelemszeruen egy fejhallgato csung rajta. A kerdesem az lenne, hogy mikent tudnam beallitani ugy a pulsemixer-t, hogy ha kikapcsolom a fejest akkor visszaváltson a DAC-ra, es ne nekem kelljen minden egyes alkalomal manualisa allitgatni.

pulsemixer --create-config -ban es mashol is kerestem de nem talaltam semmi ertelmes megoldast. -
Archttila
veterán
desktop fajlban exec resz binarisnal mit csinal a
-gkapcsolo? (nelkule is fut csak kivancsi vagyok default miert rakja bele)[Desktop Entry]Type=ApplicationVersion=1.0Name=Mario Kart 8 DeluxeComment=Start Mario Kart 8 Deluxe with the yuzu EmulatorIcon=/home/alucard/.local/share/icons/hicolor/256x256/yuzu-0100152000022000.pngTryExec=/bin/yuzuExec=/bin/yuzu -g "/home/alucard/Games/Yuzu/Mario Kart 8 Deluxe [NSP]/Mario Kart 8 Deluxe [0100152000022000][v0].nsp"Categories=Game;Emulator;Qt;Keywords=Switch;Nintendo; -
Archttila
veterán
Biztosan megy [link] DeskMini x300 w/ ADT-Link Riser az mar mas kerdes, hogy 5700G-vel (PCI-e 3.0) van-e ertelme a 4.0-at eroltetni... elvileg van [link] [link]
(nyilvan vannak cimek ahol a min FPS beesik)de amugy nekem az 570 is tokeletesen eleg lenne mivel nem vagyok az a HC gamer sot annyira nem, hogy jelenleg az 5700G APU-javal is siman elvagyok, a Diablo 4 open betat is vegigkuldtem vele
a Yuzu is jol muzsikal a legtobb jatekkal, ma pedig az Alan Wake porgott 1080p high bealitasokkal. -
Archttila
veterán
AMD RX 6600 (XT) -vel vannak negativ tapasztalatok itt a topikban?
eGPU projecthez szemeltem ki ezt a tipust, viszont korabban mintha olvastam volna, hogy a 6000-res sorozattal driveres gondok vannak Linux alatt. -
Archttila
veterán
service-rol hogyan vonom vissza az override-ot? (mert gondolom nem csak egy mezei del az
override.conf-on)[alucard@server ~]$ systemctl cat systemd-networkd-wait-online.service# /etc/systemd/system/systemd-networkd-wait-online.service# SPDX-License-Identifier: LGPL-2.1-or-later## This file is part of systemd.## systemd is free software; you can redistribute it and/or modify it# under the terms of the GNU Lesser General Public License as published by# the Free Software Foundation; either version 2.1 of the License, or# (at your option) any later version.[Unit]Description=Wait for Network to be ConfiguredDocumentation=man:systemd-networkd-wait-online.service(8)DefaultDependencies=noConflicts=shutdown.targetRequires=systemd-networkd.serviceAfter=systemd-networkd.serviceBefore=network-online.target shutdown.target[Service]Type=oneshotExecStart=/usr/lib/systemd/systemd-networkd-wait-onlineRemainAfterExit=yes[Install]WantedBy=network-online.target# /etc/systemd/system/systemd-networkd-wait-online.service.d/override.conf[Service]ExecStart=/usr/lib/systemd/systemd-networkd-wait-online --timeout=5 -
Archttila
veterán
Ugy latom a reggeli frissitessel jott ket uj joveveny

home folder:drwxr-xr-x - alucard 2 Feb 08:38 .paralleldrwxr-xr-x - alucard 2 Feb 08:38 .subversionTudunk roluk valamit, melyik csomag hozhatta letre?
-
Archttila
veterán
Frissult a
libmodplugName : libmodplugVersion : 0.8.9.0-5Description : A MOD playing libraryArchitecture : x86_64URL : http://modplug-xmms.sourceforge.net/Licenses : customGroups : NoneProvides : NoneDepends On : gcc-libsOptional Deps : NoneRequired By : ffmpegOptional For : cmusConflicts With : NoneReplaces : NoneInstalled Size : 366.09 KiBPackager : Andreas Radke <andyrtr@archlinux.org>Build Date : Mon 02 Jan 2023 08:17:31 AM CETInstall Date : Mon 02 Jan 2023 12:30:21 PM CETInstall Reason : Installed as a dependency for another packageInstall Script : NoValidated By : Signature -
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
válasz
vargalex
üzenetére
Szerintem a tmpfs vicceli meg:Megneztem, nem!## tmpfstmpfs /tmp tmpfs rw,noatime,nodev,nosuid,mode=1777 0 0tmpfs /var/tmp tmpfs rw,noatime,nodev,nosuid,noexec,mode=1777 0 0tmpfs /var/log tmpfs rw,noatime,nodev,nosuid,noexec,mode=0755 0 0tmpfs /var/cache/pacman/pkg tmpfs rw,noatime,nodev,nosuid,noexec,mode=0755 0 0 -
Archttila
veterán
Ma reggel frissitettem es nem ertem, hogy lehet a csomag 750? Marmint erteni ertem, csak azt nem vagom miert...
(1/3) upgrading filesystem [##############################################################################################] 100%
warning: directory permissions differ on /root/
filesystem: 700 package: 750 -
Archttila
veterán
Archinstall scriptel pillanatok alatt fel lehet telepiteni.
es ha jol emlékeszem a vegen még a script mentését is felkinalja, szoval legkozelebb mar vegig sem kell menned a telepitesi folyamaton. 
-
Archttila
veterán
válasz
vargalex
üzenetére
Újraindítottam de:
[alucard@arch ~]$ sctl.status systemd-sysctl.serviceOct 13 13:38:17 arch systemd[1]: Starting Apply Kernel Variables...Oct 13 13:38:17 arch systemd-sysctl[2919]: Couldn't write '1' to 'net/ipv6/conf/all/disable_ipv6', ignoring: No such file or directoryOct 13 13:38:17 arch systemd-sysctl[2919]: Couldn't write '1' to 'net/ipv6/conf/enp1s0/disable_ipv6', ignoring: No such file or directoryOct 13 13:38:17 arch systemd[1]: Finished Apply Kernel Variables.Pedig létezik a file:
[alucard@arch ~]$ cat /etc/sysctl.d/40-ipv6.conf## Disable IPv6net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1net.ipv6.conf.enp1s0.disable_ipv6 = 1 -
Archttila
veterán
válasz
Shyciii
üzenetére
Nem baj, igazabol annyit valtozott a tortenet, hogy mar nem kell olyan gyakran kulso eszkozoket csatolgatni, szoval most nincs fent semmi, manual mountolok ha szukseg van ra.

Valakinek mukodik ez az Arch Wiki-ben talalhato ipv6 disabled guide? [link]
/etc/sysctl.d/40-ipv6.conf
## Disable IPv6
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.enp1s0.disable_ipv6 = 1restart service, reboot, de tovabbra is ott virit
ip addresskiemeneten a v6
A Kernelt-t parameterezve mukodik, de inkabb tiltanam systemd-vel, ha mar adott ra a lehetoseg...
systemd, LAN, enp1s0 -
Archttila
veterán
válasz
Shyciii
üzenetére
Vegul feladtam
(pedig nem szokasom) mert barmit csinaltam nem sikerult eltalalni a megfelelo jogosultsagokat, szoval maradt az udisks2 egy csinositoscripttel:[alucard@arch ~]$ mnt.sdb1Mounted /dev/sdb1 at /run/media/alucard/8a986e8a-8daf-4954-8f4e-39a4fb38e602[alucard@arch ~]$ umnt.sdb1Unmounted /dev/sdb1. -
Archttila
veterán
Hasznal itt valaki Discordo clienst? [link] Nekem Firefox alatt a Default Keybindingsek nem mukodnek:
Global:
Alt+1: Sets the focus on the guilds TreeView.Alt+2: Sets the focus on the messages TextView.Alt+3: Sets the focus on the message InputField.TextView:
korUp: Selects the message just before the currently selected message.jorDown: Selects the message just after the currently selected message.gorHome: Selects the first message rendered in the TextView.GorEnd: Selects the last message rendered in the TextView.r: Reply to the selected message. -
Archttila
veterán
Periodic +1
-
Archttila
veterán
válasz
üzenetére
Igy van, mivel amit etc/environment ala teszel azt system szinten alkalmazza.
micro editor tud olyat, hogy ha sima userkent (mc -be is) szerkeszted a fajlt, mentesnel bekeri a user pass-t, igy nem kell allandoan sudo-zni az mc-t egy editalashoz, illetve magasan az egyik legjobb, legtobbet tudo, legjobban plugolhato light editor . (ha nem jatszik a vim) -
Archttila
veterán
Ezt csak úgy itt hagyom hátha később valakinek hasznos lesz
DSD audio natív bitperfect lejátszása MPD-vel Linuxon
*természetesen a device részt a saját hw értékeiddel helyettesítedmpd.conf
audio_output {type "alsa"name "iFi ZEN DAC"device "hw:2,0"auto_resample "no"auto_channels "no"auto_format "no"dop "no"cat /proc/asound/card2/pcm0p/sub0/hw_params
access: RW_INTERLEAVEDformat: DSD_U32_BEsubformat: STDchannels: 2rate: 176400 (176400/1)period_size: 22050buffer_size: 88200Enjoy!

#linux #ifi #zen #dac #bitperfect #playback #dsd #cyan #mpd #alsa
-
Archttila
veterán
Csak ugye Arch Wiki meg azt mondja hogy:
MPD is configured in the file mpd.conf(5) which can be located in various paths depending on the setup chosen (system-wide or per-user). In short, the two common locations used are:
1.
~/.config/mpd/mpd.confin per-user configuration mode, this is the first location
2. searched,/etc/mpd.confin system-wide configurationEbbol en arra kovetkeztetek, hogyha sudo systemctl start mpd.service paranccsal inditom a service-t, akkor eloszor a ~/.config/mpd alatt fogja keresni a konfigot, es csak utana az /etc/ -ben.
-
Archttila
veterán
Sonja!
Az MPD service resze nem teljesen vilagos. Ha csak simansudo systemctl start mpd.serviceparanccsal inditom, akkor az/etc/mpd.conffajlt olvassa ki, viszont nalam~/.config/mpd/mpd.confalatt van minden beallitva de ezt csak akkor veszi figyelembe, ha--userel inditom a daemont.sudo systemctl --user start mpd.serviceNalad hogy van megoldva?
-
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
hálistennek engem érdekelt a linux felépítése, működése, így megszabadulhattam tőle, és saját rendszert építhettem, és használom ugyanazt most már több éve gond, és probléma, patajelenségek nélkül.

Smooth, clean, fast... Leulok el es minden ugy mukodik ahogy azt a config fajlban beallitottam.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Az Intel szerint sokáig marad velünk az Intel 18A node
- Renault, Dacia topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- E-roller topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Óra topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Lenovo Tab M10 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic7 Pro 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 512GB 1 év garancia
- Bomba ár! Acer Travelmate P215 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest