Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Shyciii #5636 üzenetére

Egyes alkalmazásoknak kellhet a dbus. Igaz én sem használok már ilyet, de régebben pl. a redshift-gtk, Skype ilyen volt, meg volt még valami másik grafikus progi, aminek nem emlékszek a nevére, talán valami színprofilt vagy mit lehetett vele szerkeszteni. Ezeket ha elindítod és nem tudnak a d-bus demonhoz kapcsolódni, akkor leállnak d-bus error: cannot open socket apja kaszá't möhöhő hibaüzenettel, vagy ha nem is állnak le, de kiköpik ezt a sort hibakimenetbe, és nem működnek teljes funkcionalitással.

Nem is a kedved akartam elvenni, csak megjegyeztem, hogy a full extrás, kezdőket mindenben kiszolgáló disztrók, DE-k mögött oltári nagy munka van, mire mindent beletesznek, összecsiszolnak, hogy minden menjen pöccre, minden működjön mindennel,és komplett legyen az egész ökoszisztéma. Közben meg a kezdők azt hiszik, hogy ez természetes, csak fel kell rakni „Az” Ubuntut vagy „A” Mintet, vagy „A” KDE-t, és az már gyárilag ilyen, csak fejlesztőknek csak le kell szüretelniük a bokorról, és mehet is az .iso/.deb fájlba forrón és gőzölgőn, és ez a Linux ilyen, hogy felteszed, aztán minden megy, mint Windowson, grafikus Update, Steam, Wine, szkenner, Candy Crush, Photoshop, MS Office, spéci BT-s billentyűzet drivere, mindezt tökéletes magyarsággal.

Emlékszek anno uby kollégának is természetes volt, hogy a mesa csomag meg a wifi/cpu mikrokód, stb. firmware-ek ott vannak minden disztrón, míg egyszer csak valami Arch-klónon kellett észrevegye kellemetlen meglepetésként, hogy ezek a dolgok nem olyan mindenhol magától értetődően jelen lévő alapok, mint azt ő korábban naivan gondolta. Persze én is ezt hittem kezdőbb koromban. Igazából nekem Archon ezt volt eleinte nehéz megszokni, nem is a telepítési procedúrát. Mindenhez ki kellett tapasztalni, hogy milyen csomagot kell feltenni, hogy kell konfigolni, milyen hardverekhez milyen driver és beállítás kell, milyen systemd service-eket kell engedélyezni. De megéri vele szenvedni, később egyfajta szabadságot ad, és nem lesz az ember mindenféle csoda-full-extrás disztró kövi LTS kiadására szorulva, ahol megáll az élet, ha nem megy valami, és megy a vergődés downgrade-re, meg instabil, meg bla-bla.

Persze ez Archon sem feltétlenül nehéz, ha pl. full extrás DE-t tesz fel valaki, mert csak felteszi a plasma, gnome, xfce metacsomagot, abban benne van minden, kompozitor, tálca, dbus, login manager, anyja kínja, húzza magával kompletten a full mesa, Xorg, pulseaudio, stb. csomagokat függőségi fába, és nem kell kinyomozni mihez mi kell. De ahogy valami kisebb WM-et tesz fel az ember, IceWM, Openbox, i3wm, vagy hasonló, akkor ezek a dolgok nagy hirtelenséggel nem lesznek adottak, nem kerül fel minden, már kapásból azon el kell kezdeni kínlódni, hogy a telepített WM nem fog elindulni magától, mert boot után csak egy szöveges login konzol fogad, és mennek az emberek a fórumra sírni, hogy jajj, instabilazarch, rohadtrolling, nemmegy, micsinájjak, bezzeg a 2099-ig támogatott Zubbonytu Eltées Mínusz 3 pont 04 köbgyök kettőn alapból ment.

Ez Gentoo-n még annyival van súlyosbítva, hogy ott a csomagot is neked kell lefordítanod, meg systemd sincs alapból, az init-et is az embernek magának kell összehegesztenie, stb..

• Siriusb

veterán

válasz Shyciii #5636 üzenetére

Fiatalság bolondság. :P ;]

x évvel ezelőtt én is élveztem, azóta megöregedtem, most már inkább a komolyabb dolgokra fordítom az időm. Evés, pisilés stb. :DDD

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés