Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tildy
nagyúr
válasz jazzkifli #12250 üzenetére
Elutasítottak, de mivel külföldön született , kötelesek lesznek így anyakonyvezni.
[ Szerkesztve ]
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
tildy
nagyúr
válasz jansky1 #12258 üzenetére
Tévedés. Külföldön születne adható a gyereknek külföldi név is, ami nincs a magyar utonevkonyvben. Mi meg csak magyar állampolgárok voltunk, mikor a fiunk, Kevin Lewis megszületett , így is anyakonyveztek .
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
tildy
nagyúr
válasz jansky1 #12256 üzenetére
Nem egészen, nézd meg a jogtarban. Olyan nevet adhat az, amit az adott ország ahol születik enged, van ahol fix szabályok vannak van ahol nem.
-
jansky1
senior tag
Elképzelhető, hogy adhatsz neki bármilyen nevet, egyes országokban és ott úgy kerül nyilvántartásba, kérdés, hogy amikor hazai anyakönyvezteted a gyermeket, mit szólnak hozzá. 2 magyar áp. külföldön született gyermekére a magyar jog az irányadó. Amire hivatkozol, szerintem arra vonatkozik, ha a szülök közül az egyik nem magyar áp.
-
jansky1
senior tag
Amire hivatkozol jogszabály, abban is így van:
A születési név az a név, amely az érintettet az anyakönyvi bejegyzés alapján megilleti. A magyar állampolgár születési neve családi és utónévből áll.
Anyakönyvezni a szülők által meghatározott sorrendben legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehet a Magyar Tudományos Akadémia (a továbbiakban: MTA) által összeállított utónévjegyzékből.
Ha valamelyik szülő nem magyar állampolgár, az anyakönyvvezető a szülők kérelmére a gyermek utónevét az anyakönyvbe az érintett nem magyar állampolgárra irányadó szabályok szerint is bejegyezheti. Azt a tényt, hogy az adott utónév az adott országban anyakönyvezhető, igazolni kell, kivéve ha az anyakönyvvezetőnek hivatalos tudomása van arról, hogy az adott külföldi országban bármilyen utónév anyakönyvezhető.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Kevin Lewis-nál nem pörögtek nagyon a Lewis néven? Mert a jogszabály annyira nem konzekvens. A 44. §-ban szépen leírja hogy hogyan kell nevet választani magyar állampolgárként (és a nem MTA által jóváhagyottat csak a más állampolgársággal is rendelkezőknek engedi), majd a 68. §-a annyit mond amit belinkeltél, és így kb. lenullázza a 44. §-ban foglaltakat. Ennél azért a magyar bürokrácia jóval bonyolultabb szokott lenni.
Viszont pörögni nem akarok sokat rajta, mert a lényeg főleg Vimana most, neki jó egészséget, nektek meg jó erőt, sok türelmet és kitartást kívánok.
[ Szerkesztve ]
No money, no honey.
-
tildy
nagyúr
válasz jansky1 #12264 üzenetére
Nem mindenkire a 44es jogszabály vonatkozik, sőt az csak magyarországi születés eseten áll fenn . Külföldön történő születés eseten a 68-as jogszabály van érvényben .
68. § (1) Magyar állampolgár külföldön született gyermeke születésének hazai anyakönyvezése során a gyermek utóneveként a külföldi okiratban szereplő utónevet kell bejegyezni.
(2) * A magyar állampolgár a születésének hazai anyakönyvezése során kérheti utónevének a külföldi anyakönyvi okiratban szereplő utónévnek megfelelő magyar utónévre történő átírását.
(3) * A honosított, visszahonosított személy születésének hazai anyakönyvezése során a külföldi okiratban szereplő valamennyi utónevet be kell jegyezni. Ha az érintett az utónevei közül csak kettőt kíván viselni, kérelmezheti utónevének az anyakönyvben történő módosítását.Mint írtam, férjem és én is magyarok voltunk a fiunk születésekor, nem volt kötelező Kevin Kajosta nevezni a gyereket, az összes papírjain Kevin Lewis.
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
válasz jansky1 #12268 üzenetére
Persze hogy van, Kevin Lewis néven. Majd ha kiengedtek a kórházból megmutatom. Linketem a jogszabályt, hidd el, lehet a külföldi anyakonyv on szereplő néven anyakonyvezni (ha több utoneve van, akkor viszont abból csak kettőt )
-
tildy
nagyúr
válasz DNReNTi #12270 üzenetére
Országtól függ , van amelyik születés helye alapján dönti el az állampolgárságot ( USA pl) , van amelyik az öt tartózkodás ideje alapján. De pl itt elő magyar ugyanúgy adhat brit nevet, vagy bármilyet ami nem sértő ( itt nincs kötelező név lista, lehetne éppen Northern Light is a gyerek). Viszont állampolgárságra visszatérve, UK-Ben lehet úgy a gyerek brit , ha a szülök nem azok: ha a gyerek születésekor már az EU- s szülök itt éltek minimum 5 éve a gyerek születése előtt , megvan a settled státusz , a gyerek itt született ,akkor a gyerek brit állampolgár. Németeknél megint másképp van, van ahol meg le kell mondani a korábbi állampolgárságról.( talán a hollandoknál)
Magyar szülök külföldön született gyereke pedig alanyi jogon, születés jogán magyar állampolgár.
Nálunk így mindenki kettős: brit-magyar.Kicsit más : csodálatos szulesem volt, férjem végig velem volt a csaszarnal. Miközben végig tisztában voltam mi történik velem, egy olyan mentális állapotot éltem meg, mint soha. A korábbi császárral szemben nem remegtem, nem voltam álmos. Emlékszem arra , milyen érzés volt, ahogy kivettek belőlem, ahogy fel sírt. Férjem vágta el a köldökzsinórt és hozta mellem a kicsit. Sosem fogom elfelejteni. Fájdalmai tegnap éjszakáig nem igazán voltak, éjjel kérnem kellett fájdalomcsillapítót . Valószínűleg holnap mehetek haza. Placenta previam komplikációk miatt március 18 óta kórházban vagyok 1 nap kihagyassal.
Viszont leghamarabb április 30ra kaptunk brit anyakonyvezesre időpontot
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
válasz jazzkifli #12272 üzenetére
Muszáj is, mi pont most szívjuk meg, mert a helyi birth registry április 30ra ad leghamarabb időpontot brit anyakonyvezesre, a magyart meg már április 26ra kikertuk tavaly novemberben. Mert most a leghamarabbi konzulatusi időpont szeptember 20.
-
twine
veterán
Ha anya vagy, mindegy, mit csinálsz, tuti rosszul csinálod
A magam részéről azt tudom mondani, sajnos sok igazság van a cikkben... -
Ghoosty
őstag
Ez szerintem internetes sajátosság. Milliónyian használják és tuti lesz köztük pár akik szívügyüknek tekintik az adott témát, így mindenre találsz ellenzőt is. Vegán vagy, hülye vagy, húst eszel hülye vagy. Német autót veszel burzsuj vagy és csak villogni akarsz, francia autót veszel, hülye vagy az szar. Politikáról már ne is beszéljük. Voltam én Fideszes, MSZP-s, náci stb egyszerre, mert egy adott döntéssel/nyilatkozattal egyetértettem, vagy éppen nem.
Anyaság/terhesség meg rak az emberre még egy hormonális/fáradtsági hatást, hogy ingerlékenyebb az ember és egy kérdést is úgy fog fel, mintha támadnák. -
mirci18
addikt
Én ezért nem erőltetem a feleségemnek azt hogy a bölcsi előtt járjon össze az anyukákkal.
Ő ugyanezen okokért nem szeretné ezt megélni azt hogy anyukák kiközösítsék.Nekem férfiként könnyebb mert nem feltétlen foglalkozom külső emberek véleményével.
Van ami zavaró de a legtöbb negatív helyzetet vagy kritikát megvizsgálom de nem feltétlen fogom magam miatta rosszul érezni.Sajnos az emberek ilyenek.
Ahogy férfiként női fórumokra nem érdemes tévedni úgy reggeli bevásárlások is kerülendők a nagy bevásárló központokban a nyugdíjasokban.
Mind a kettő veszélyes közeg.Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
tildy
nagyúr
Kicsit más: úgy néz ki sikerül szoptatni a kislanyunkat. Nem tudom mi lehetett az a fiamnal a gát, de se tej nem volt se szopizni nem akart, mondjuk szülésnél megszenvedtettek. Mar itthon vagyunk.
Kérdés: akiknél a nagyobb 2.5-3 volt mikor a kicsi jött, hogy élte meg a nagyobb? Vagy csak pont mi fogtuk ki úgy, hogy pont most kezdődik a dackorszak ? Egyszerűen tok zombi, artikulakatlsnul vicsorgó és morog néha, hisztizik. A lányunk jó alvó , így a nap 90%-t a fiunkkal tudjuk tölteni, de nincs segítségünk, és baromira nehéz ezen átjutni. Már három napja ez megy nála. Tudom , az sem segített , hogy kórházban voltam két hétig . Bármi ötlet ?
-
Real_Necro
veterán
Üdv a klubban.
Amikor kislanyunk alszik, nálunk is a nagyobbal foglalkozik anya is. Több figyelem meg türelem kell, de elég jól tudja feszegetni a nagyobbik a határokat. Kezdetektöl fogva figyeltünk arra, hogy a fiam ne érezze magát úgy, hogy el van hanyagolva. Egyébként vigyáz Alízra, bábozik neki, láthatóan elfogadta a helyzetet, de a dackorszak olykor elég jól jelen van.„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
jansky1
senior tag
Milyen sokat számít az 1 év. 4,5 évesnél nem volt semmi gond. Imádja a kicsit, reggel felkel, nem minket keres, nem a kakaóját, hanem az öcsköst. Visszaszokott a Duplora, hogy tudjanak együtt játszani.
-
tildy
nagyúr
válasz Real_Necro #12278 üzenetére
Oszinten, én rá sem ismertem a fiamra. Direkt nekiment motorral az ajtonak, beverte a fejet nagyon, de nulla sírás . Komolyan, mint egy részeg , látszott a szemében , mintha nem is lenne otthon nála senki. Sosem volt meg ilyen. Órákon át sírás, semmi nem jó, semmit nem akar .
A lányomnak szerencsére jó születése volt, szerintem ez is számít a szoptatásnál. tervezett csaszar volt a placenta miatt, végig benn lehetett a férjem. Szóval jól szopizik, jól alszik, így a nap nagy részét a fiunkkal töltöm én is.
-
senior tag
Nálunk nagyjából 2,5 év a különbség. Próbáltuk előre felkészíteni, vettünk a nagyobbnak tesókönyvet, elmeséltük neki hogy lesz tesója, sőt a kistestvér "hozott" neki ajándékot, és a kórház nálunk is kb 1 hétig tartott (én ingáztam az otthon és a kórház között). Ennyire nem volt durva a dolog, de eléggé szenvedős volt, sőt ha valami gáz van, akkor még most úgy hogy a nagy 4 éves, a kicsi pedig 1,5 is előfordul - természetesen mindig a legfosabb szitukban, hogy "csak anya", "csak anya". Mi azt próbáljuk/próbáltuk hogy csinálunk olyan elfoglaltságot amin a feleségem csak a nagyobbal van, én pedig csak a kicsivel, ez segít valamennyit.
No money, no honey.
-
Real_Necro
veterán
Hamarosan ovis beiratkozás és úgy tűnik van egy kis fogalomzavar a levegőben. Akinek óvodás már a gyermeke, kértek beiratkozáskor személyi igazolványt neki, vagy csak személyi számot?
A szabályzat szerint személyi azonosító szükséges, ami korábban a személyi szám néven futott, ellenben az óvoda vezető személyi igazolványra hivatkozott egy baba-mama gyűlésen. Most vagy nincs tisztában a fogalmakkal, vagy tényleg már személyi kell egy 2,5-3 éves gyereknek?
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
DeFranco
nagyúr
válasz Real_Necro #12282 üzenetére
anyakönyvi vagy személyi, ha van
nekünk ezt mondták, tehát nem kötelező a személyi ezek szerint.
-
törölt tag
"vagy tényleg már személyi kell egy 2,5-3 éves gyereknek?"
Külföldi (EU-n belül) utazáskor (is) jól jön ha van neki.
A gyerek 8 éves, és már a másodikat csináltattuk neki!
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz DeFranco #12283 üzenetére
Ok, akkor nem szaladunk személyi igazolványt készíttetni. Egyébként egy izgő-mozgó 2,5 évest hogyan tudnak lefotózni?
Famalac:
Az egyelőre most nem fenyeget minket. Max én megyek céges ügyben ha kell...
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
senior tag
Elvileg születéskor már mintha csinálnának nekik, és a kicsiknek iss kötelező pár éve valamilyen személyazonosításra alkalmas igazolvány. 12 éves koráig megcsinálják igazolványkép alapján, és talán 3 évig érvényes.
A óvodai beiratkozásról egy Emmi rendelet (20/2012.)rendelkezik ami alapján:
20. § (3) Az óvodai beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát.Szerintem ezeket az adatokat csak a lakcímkártyád tartalmazza.
[ Szerkesztve ]
No money, no honey.
-
Real_Necro
veterán
válasz davenport #12286 üzenetére
Próbálok keresni megfelelő forrást arra, hogy kötelező e a személyi vagy sem, kell e 12 év alatt a gyerkőc személyes jelenléte a készítéshez vagy sem... egyelőre kusza az egész.
Tény, a személyi azonosító nem a személyi igazolvány száma, ezt én is megtaláltam.
-
senior tag
válasz Real_Necro #12287 üzenetére
Igen, a 14 éves korhatárt még a régi rendelet tartalmazta, ezt 2015-ben hatályon kívül helyezték, most már minden állampolgárnak kell. (414/2015. Korm. rendelet és az 1992. LXVI. törvény alapján)
A 12 év azért érdekes kérdés, mert bármelyik okmányirodát nézem, ott írják, a Korm. rendelet 13. §-a viszont csak az újszülöttnél írja ezt a lehetőséget. Valszeg azért írják lehetőségként, mert 12 év alatti nem írja alá az okmányt, és ujjnyomot sem kell adnia.Nálunk a kórház intézte mindkét gyereknél, nálatok nem volt ilyen opció?
[ Szerkesztve ]
No money, no honey.
-
senior tag
válasz Real_Necro #12287 üzenetére
Bocs, csak lejárt a szerkesztési idő, itt elég jól összeszedték
No money, no honey.
-
tildy
nagyúr
Meddig kell jelezni, nem tudod? Egy ismeros most szolt, kulfoldon elnek, ot meg otthon kerestek a rendorok, korozes miegymas, hogy a gyerek ovi meg iskolakerulo.... Mikozben itt kulfoldon jartak ok suliba meg oviba. Szoval meddig kell szolni?
-
Real_Necro
veterán
3 éves kortól kötelező az ovi, ha erre gondolsz. A beiratkozások meg ha jól tudom április végén vannak. Ellenben ha őket keresik, akkor gondolom már betöltötte a 3at 2017 augusztus 31ig...
[ Szerkesztve ]
-
tildy
nagyúr
válasz Real_Necro #12292 üzenetére
Igen ,náluk be, viszont anno lejelentették, hogy (akkor még volt ilyen) ideiglenesen külföldön tartózkodnak.
A mi esetünkben amúgy még nem tudom megmondani hova fog járni oviba, lévén nyár végén küldik ki, felvették-e ahová jelentkeztünk, és ha nem, akkor ovit kell neki keresnünk, de arról msot még semmi igazolás nincs.
-
Real_Necro
veterán
Közben kicsit sikerült utána kérdezni.
2009 óta elvileg kell személyit készíttetni a babának is.
A vicc ebben, hogy van egy 2,5 éves és egy 4 hónapos gyerkőcünk, ezalatt volt 3 védőnőnk, egyik sem mondta, hogy kell... a kórházban, ahol az iratok jó részéhez beadtam az igénylő lapokat, elvileg lehetett volna csatolni a nyomtatványt, melyben az anyakönyvezéssel együtt kérem a személyi igazolvány elkészítését, de ezt egyszer sem tolta az ügyintéző az orrunk alá. Ráadásul az első gyermekemmel 8 hónapos korában változott a lakcímünk is, beadtuk a helyi önkormányzathoz az igénylést új lakcímkártyára 2016ban, akkor sem jelzett senki, valamint intéztünk még időközben gyest majd második gyerkőcnél családi pótlékot meg anyasági támogatást kormányablaknál, ott sem jelzett senki.
Szóval a tájékoztatás a béka segge alatt van...„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
CharlieDrop
veterán
válasz Real_Necro #12285 üzenetére
nálunk fél éves koruk óta van vagy útlevelük, vagy személyijük, mert a párom szülei külföldön élnek, szóval nem lehetetlen
@(#12294) Real_Necro
Nem kell, lehet Nem kötelező okmány, csak amikor iskolás lesz, akkor kérik.
[ Szerkesztve ]
Nem használok AD-blockert a PH! oldalain!
-
Real_Necro
veterán
válasz CharlieDrop #12295 üzenetére
2009 óta kötelező, a szülő felelőssége, de gyakorlatilag nincs bünti ha nincs... felhívtuk, megkérdeztük.
Ma voltunk, 1 óra alatt sora kerültünk és mindkét gyerkőcnek elkészíttettük. Vicces volt, hogy a 4 hónapos lányomat oda kellett tartani a kamera elé. A fiam elsőre meg olyan morci képet vágott, hogy kértünk új képet.„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
CharlieDrop
veterán
válasz Real_Necro #12296 üzenetére
értelmetlennek tartom, mert most egy egy hónapot oda teszek, hogy fog hasonlít két évesen a képre
a hat hós is vicces voltNem használok AD-blockert a PH! oldalain!
-
válasz CharlieDrop #12297 üzenetére
Nálunk úgy néz ki a legifjabb az útlevélben mint valaki aki az Addams Family-ből jött hirtelen. 1,5 éves korában csináltattuk az útlevelét és kriminális lett a kép.
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
DeFranco
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Elektromos autók - motorok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mozilla Thunderbird
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Szólánc.
- Renault, Dacia topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - Garanciával
- Playstation/Xbox konzolok
- APPLE MACBOOK AIR 13.3 2020 M1 (MGN63MG/A) Silver -MAGYAR - 21 Ciklus - 2+ év garancia - MAGYAR
- Mac Mini M1 8GB 512GB SSD + INGYEN KISZÁLLÍTÁS
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest