Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10001) DeFranco válasza Real_Necro (#10000) üzenetére


DeFranco
nagyúr

igen, volt erről cikk a múlt hónapban az indexen.

de ezek nem biológiai hanem társadalmi változások egyértelműen. (amiket leírtam)

(#10002) Ghoosty válasza DeFranco (#9999) üzenetére


Ghoosty
őstag

Nem tudom, mikorról beszélsz, mert a 80-as években volt egy durva ugrás, de 90-es évek elején kb ugyanannyi bűncselekmény történt, mint manapság.
A hajléktalanok/csavargók lehet, hogy többen vannak, de nem kimutatható a hatásuk a bűnözési statisztikában.
Kerestem statisztikát kutyákkal kapcsolatban, de nem találtam, csak, hogy manapság mennyi ilyen jellegű esemény történik, így nem tudom összehasonlítani "régen"-nel. Olyat viszont találtam, hogy a támadások több mint fele saját gazdája ellen történik. Szerencsére ismeretségi körömben ilyesmi senkivel sem fordult elő. Az egyetlen eset pont gyerekkoromban történt, de az sem kóbor kutya volt és inkább csak foggal karmolás volt az eredménye.
A forgalom valóban növekedett, de míg 1990-ben 2400 körüli ember halt meg közlekedési balesetben, addig 2015-ben kicsit több mint 600. Gyakorlatilag harmadára esett vissza. Az egyéb sérülések is durván csökkentek.
A számok nem igazolják a növekvő féltést, ezért gondolom, hogy inkább az az oka, hogy mostanában tudomása van az embernek róla. Ha gyerekkel történik, akkor meg kétszer annyira terjed az információ.

Ja és régen 60-nal lehetett menni lakott területen, ma már csak 50-nel. Sűrűn lakott terület tele van fekvő rendőrrel és további korlátozó táblákkal, így egyáltalán nem igaz, hogy gyorsabban közlekednek a kocsik ott, ahol igazából gyalogosként találkozhat egy gyerek egy autóval.

Még egy dolog eszembe jutott. Mivel jobban féltik az emberek a gyerekeket, ezért a lehetőségek száma is csökken a bűnözők számára és csökken az esély, hogy balesetet szenvedjen egy gyerek. Így lehet némi csalóka dolog a statisztikákban, de ezt a hatást szerintem nem lehet kimutatni.

[ Szerkesztve ]

(#10003) DeFranco válasza Ghoosty (#10002) üzenetére


DeFranco
nagyúr

ez így azért elég zanza, hogy x db bűncselekmény. milyen bűncselekmény? ki ellen? nem mindegy, hogy családon belüli erőszak vagy utcai kifosztás.

miért nem kimutatható a hatásuk? van statisztika a hajléktalanok/egyéb kétes elemek bűnözési gyakoriságáról? hol van? rögzíti ezt a tényt a rendőrség? az adat nyilvános?

ne kutyatámadás statisztikát keress, keress gyepmesteri ebtelepi aktivitást. kevesebb gyepmester, kevesebb ebtelep, kevesebb forrás, több szabad kóbor kutya, és több szabadon engedett elvileg házi kutya (mert nem félnek hogy begyűjti a sintér). arról nem is beszélve, hogy régen a játszótéri vakarékot csapták ki aki kb. kunyerált meg férges volt max. most meg a megborult staffi szalad el (tudom édibidé ha jól nevelik meg kikaparhatja a gyerek a szemit kanállal azt is tűri, semelyik staffan ne ugorjon nekem, felesleges)

közlekedési baleset ugyanaz mint a bűncselekmény. hol? pályán? országúton? zebrán? nem mindegy. itt most nyilván csak a városi, gyalogos vs. autós esetek az érdekesek a többi torzító adat.

Sűrűn lakott terület tele van fekvő rendőrrel és további korlátozó táblákkal, így egyáltalán nem igaz, hogy gyorsabban közlekednek a kocsik ott, ahol igazából gyalogosként találkozhat egy gyerek egy autóval.

igen? magyarország sűrűn lakott terület tele fekvőrendőrrel és lassú autókkal, vagy a 13 kerület újépítésű része vagy miskolc kertvárosa vagy balassagyarmat főutcája? vagy milyen dimenzión helyezed el ezt a rengeteg fekvőrendőrt?

védett útvonalat (ami mindenhol van, mert közlekedni kell, és mit ad isten, azért ott van ahol, mert frekventált helyen van) ritkán látnak el fekvőrendőrrel, mert haladni kell, a gyereknek meg ugyanúgy át kell kelni rajta mint minden más úton. plusz a jaszkarikanyarok, kutyafüle. és lehet 100-ból 99-szer betartja a gyerek a fizikai területet amit kijelölsz neki, de attól még gyerek és betéved a tilosba.

szóval igen, nagyon divatos ez a "nem randább a világ csak jobb a szemüvegünk" hozzáállás, részben és bizonyos esetekben igaz is de emellett vannak olyan veszélyfaktorok amik tényleg növekedtek. és mivel releváns adat nincs róla, kénytelen vagyok a második legjobb megoldással mérni, mi szerint a látás csodájával körülnézek ott ahol járok illetve ott ahol gyerek voltam és látom a különbséget.

annak örülök, ha nálatok a legnagyobb probléma hogy a gyerek megbuckázza a brinyót az üres és sima úttesten fekvő rendőrön és az éppen arra járőröző rendőr és az utcaseprő segítik fel de ez nekem egy alternatív valóság. (úgy, hogy budapest egyik legnyugodtabb övezetében fás-pados zsákutcában lakunk, és egy vidéki megyeszékhely kertvárosában nőttem fel)

[ Szerkesztve ]

(#10004) updog válasza DeFranco (#10003) üzenetére


updog
senior tag

Rólam aztán nem lehet mondani, hogy nem vagyok aggódós, mióta asszonyka terhes, 200 alatt még nem volt a vérnyomásom, ugrok mindenre, és mivel kislány lesz, már előre készítem a bézbózütőt az udvarlóknak :DDD

De ha a kis lelkivilágom nem is hiszi el a józan eszemnek, akkor is tudom hogy sosem volt még ilyen biztonságos, kényelmes, stabil az élet (főleg itt Európa közepén), de ha mégis baj történne, sose volt még ennyire nagy az esélye, hogy ki lehessen jönni belőle.

Viszont mindenhonnan az ömlik felénk, hogy rosszul élsz, veled is bármi megtörténhet, félj, aggódj, beteg leszel. Nem csoda, ha rátelepszik az emberre egy negatív szemlélet, és ha az ember nem érzi jól magát, hajlamos panaszkodni, hogy más se érezze jól magát - ezért az se jó már, ha nincs tv-d és nem olvasol híreket, mert papa-mama-devizahiteles ismerős-elvált kolléga panaszai ugyanúgy minden nap leszívják az ember energiáját.

Látok rosszarcú embereket, kóbor kutyákat, gyorshajtókat stb. nap mint nap? Ja. Hányszor támadtak/haraptak meg, ütöttek el stb. 30 év alatt? Soha. Mióta feszélyez mégis a dolog? Mióta komolyra fordult anno a kapcsolatom, és elköltöztem otthonról, ezáltal nem látom minden nap hogy az ősök is rendben vannak. Ilyen az az élet. Ráadásul mégiscsak működik az evolúció, ha stresszelsz, hamarabb kimúlsz, ennyi.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#10005) DeFranco válasza updog (#10004) üzenetére


DeFranco
nagyúr

másról beszélsz, megint párhuzamos igazságokkal próbáljuk cáfolni egymást.

nagylátószögben igazad van, sose volt európa/magyarország ennyire békés, soha nem tartott itt az orvostudomány, a jogvédelem, a technológia, stb.

kislátószögben, az utcán az udvaron, a szomszédságban, a kerületben ettől még más dolgok lehetnek rosszabbak.

nem az isistől meg az ebolától félti képzeletbeli jános a gyerekét, hanem a homelesstől aki a szervkereskedőknek gyűjti az anyagot, az elkóborolt megvadult genetikatervezett harcikutyától meg a bedrogozott bmv-s picsától akinek az első útja a karambolból a körmöshöz vezet.

de ja, everything is awesome, rendben van.

(#10006) updog válasza DeFranco (#10005) üzenetére


updog
senior tag

"hanem a homelesstől aki a szervkereskedőknek gyűjti az anyagot, az elkóborolt megvadult genetikatervezett harcikutyától meg a bedrogozott bmv-s picsától akinek az első útja a karambolból a körmöshöz vezet." A legjobb barátom egy roma srác 10 éves korom óta, 18 éves koromig kb. minden nap ott bandáztunk a környékükön, szerinted anyámék mit álltak ki, amíg felnőttem? :) Ezek mind megvoltak akkor is, sőt.

szerk: az alábbiakat kivettem innen, ez nem az a topic, ahol a problémáimat szeretném a világra zúdítani :) Maradjon az, hogy én is rettentő aggódós vagyok, és összeroppannék, ha valami történne a szeretteimmel, gyerekemmel, de a legrosszabb, ha (előre, ok nélkül) túlzásba viszi az ember a féltést/aggódást.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#10007) DeFranco válasza updog (#10006) üzenetére


DeFranco
nagyúr

senki nem viszi túlzásba, egy jelenségről beszélgetünk.

(#10008) Ghoosty válasza DeFranco (#10003) üzenetére


Ghoosty
őstag

Ha könnyebben megtalálható lenne, akkor keresnék részletesebb statisztikát is, de közlekedés esetében szerintem belátható így is, hogy ha növekedett volna a gyalogos gázolás, akkor sokkal nagyobb arányban kellett volna csökkennie az egyéb baleseteknek. Nem lehetetlen, de nem tartom túl valószínűnek.

A személyek elleni bűncselekmények száma nem változott a vagyon elleni még kissé csökkent, a közrend elleni bűncselekmény aránya növekedett nagyon.
Azért írtam, hogy nem kimutatható, mert bár sok lett a hajléktalan, nem nőtt a bűnözés. Vagy volt valami egyéb hatás, ami ellensúlyozta az ő tevékenységüket, vagy nincs komoly hatásuk.

Nem Budapesten élek, nem tudom meghatározni, hogy ott mennyi fekvőrendőr és korlátozó tábla van. De biztos, hogy több, mint a 90-es években. Az a lakótelep, ahol felnőttem, most tele van rakva fekvőrendőrrel és a teljes övezetben 30-as a korlátozás. (már nem ott élünk) Fekvőrendőr kb ismeretlen fogalom volt gyerekként, most meg sok helyen találkozok vele. Az, hogy nincs mindenhol, ahol kéne nem jelenti, hogy nincs belőle sokkal több.

" hanem a homelesstől aki a szervkereskedőknek gyűjti az anyagot, az elkóborolt megvadult genetikatervezett harcikutyától meg a bedrogozott bmv-s picsától akinek az első útja a karambolból a körmöshöz vezet."

Pont ebből látszik, hogy mennyit ad hozzá a média a félelemérzethez. A kutyatámadások 1-2%-áért felelősek a harci kutyák. Ilyen szempontból legveszélyesebb, a német juhász (valószínűleg mivel abból nyugodt is sokkal több van).
A rendőrség többször nyilatkozta már, hogy nem történt szervkereskedelemre utaló gyerekrablás. Napjainkban évente kb 100 gyerek tűnik el végleg a 17 ezer bejelentettből. Ebben benne van a szülei által agyonvert és elásott gyerek és az ismeretlen helyre szökött/rabolt is. A szervkereskedőknek a maradék jut.
A bmv-s eset meg nem igazán különbözik az elütött szempontjából egy átlag részegen gázoló és elhajtótól, csak jobban megbotránkoztató, így nagyobb visszhangot kap.

"annak örülök, ha nálatok a legnagyobb probléma hogy a gyerek megbuckázza a brinyót "

Ilyet nem állítottam, csak annyit, hogy ugyanaz vagy hasonló veszély megvolt régen is, csak valamiért kevésbé törődtek vele, vagy nem is tudtak róla. Magam részéről is megteszem az óvintézkedéseket, de szerintem régen is meg kellett volna tenni.

(#10009) DeFranco válasza Ghoosty (#10008) üzenetére


DeFranco
nagyúr

A kutyatámadások 1-2%-áért felelősek a harci kutyák.

Tekintve hogy a harci kutya mint olyan tiltva/korlátozva van, és a tartott állatok legálissá "vérvonalított" nemharcikutyák, valóban szépen mutat a statisztika. :) Nem harci kutya csak egy idegbeteg időzített bomba.

A többi felvetett tényezővel is ez a probléma. Innentől kezdve, meg ahogy írtam is, szubjektív dolgokról vitatkozunk.

A rendőrség többször nyilatkozta már, hogy nem történt szervkereskedelemre utaló gyerekrablás. Napjainkban évente kb 100 gyerek tűnik el végleg a 17 ezer bejelentettből. Ebben benne van a szülei által agyonvert és elásott gyerek és az ismeretlen helyre szökött/rabolt is. A szervkereskedőknek a maradék jut.

Kösz, nem szeretném ha jános gyereke a 100-ban lenne. Azt azért megkérdezném, hogy mi alapján és milyen számot vonsz le a 100-ból a a szülei által agyonvert és elásott gyerek és az ismeretlen helyre szökött/raboltak javára.

A bmv-s eset meg nem igazán különbözik az elütött szempontjából egy átlag részegen gázoló és elhajtótól, csak jobban megbotránkoztató, így nagyobb visszhangot kap.

Abban megegyezhetünk ugye, hogy több az autó az utakon? Vagy erre is van egy nem létező statisztikai adat, hogy nem? Több autó, többen vezetnek, arányaiban több az alkesz/kokszos sofőr. tada.wav

Azért írtam, hogy nem kimutatható, mert bár sok lett a hajléktalan, nem nőtt a * bűnözés.

*regisztrált, hajléktalanokhoz kapcsolható (de ne hegyezzük ki rájuk, nem véletlenül tágítottam én is a vizsgált csoportot másokkal is)

szerintem engedjük el a témát, ez így egyik oldalról sem megalapozott. szerintem te sem és én biztosan nem akarok most abba beleállni, hogy kiguglizzuk a releváns statisztikákat és rámutassunk egymás adatainak hiányosságaira. én el tudom fogadni, hogy szerinted minden változatlan/jobbabb.

(#10010) B-L-A-C-K


B-L-A-C-K
titán

Na megszültünk reggel...

Tervezett császár volt, ma reggel volt megbeszélve, és pont ma reggel kezdődtek a fájások, szóval pont jó lett időzítve minden. Rendben zajlott a császár, gyerkőccel is minden rendben, 3240g és 54cm-rel született. :)

(#10011) CharlieDrop válasza B-L-A-C-K (#10010) üzenetére


CharlieDrop
veterán

Szuper :) Gratulálok! :C

Te jól vagy? :D

Remélem a heged jól fog gyógyulni :)

[ Szerkesztve ]

Nem használok AD-blockert a PH! oldalain!

(#10012) B-L-A-C-K válasza CharlieDrop (#10011) üzenetére


B-L-A-C-K
titán

Köszi. Nekem is azért volt stressz, meg végig nézhettem egy üvegfalon keresztül az egészet, utána meg egyből én kaptam meg míg Anyát összerakták.

(#10013) mtade válasza B-L-A-C-K (#10010) üzenetére


mtade
aktív tag

Gratula!

Thinking is the hardest work there is, which is probably the reason why so few engage in it. // Henry Ford

(#10014) CharlieDrop válasza B-L-A-C-K (#10012) üzenetére


CharlieDrop
veterán

NYugi, vérszívás :)

Jó egészséget :) És pihengess, míg haza nem érnek :)

Nem használok AD-blockert a PH! oldalain!

(#10015) Real_Necro válasza B-L-A-C-K (#10010) üzenetére


Real_Necro
veterán

Gratula! :)

Jó egészséget babának meg anyának, neked meg jó pihenést a tejfakasztó után. ;)

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#10016) emmm válasza B-L-A-C-K (#10010) üzenetére


emmm
senior tag

Gratula! :C :C

(#10017) Ghoosty válasza DeFranco (#10009) üzenetére


Ghoosty
őstag

"Azt azért megkérdezném, hogy mi alapján és milyen számot vonsz le a 100-ból a a szülei által agyonvert és elásott gyerek és az ismeretlen helyre szökött/raboltak javára."

Ha bárki tudna pontosabbat, akkor nem eltűnt, hanem megölt/elrabolt gyerek lenne. Annyi volt a szándékom, hogy árnyaljam, hogy ezt a 100-at nem lehet rögtön a szervkereskedők számlájára írni. Egyéb indokkal is eltűnhet egy gyerek és ezek megtörtént esetek. De ennek is csak akkor lenne igazán értelme, ha találtam volna a 90-es évekre vonatkozó adatot. Mert akkor lehetne látni, hogy nagyobb vagy kisebb lett ez a probléma. Nekem megdöbbentőbb volt, hogy 17000 eltűnik.

"Tekintve hogy a harci kutya mint olyan tiltva/korlátozva van,"

Ennek ellenére, pont azt írtad, hogy ezektől kell félni manapság.:)

"Több autó, többen vezetnek, arányaiban több az alkesz/kokszos sofőr."
Egyáltalán nem biztos. Az ember azt mondaná, hogy több autó, több súlyos baleset. De arra egyértelmű a statisztika, hogy nem, pont kevesebb van (sokkal). Ráadásul szigorodtak is az ittas vezetésre vonatkozó szabályok.

"*regisztrált, hajléktalanokhoz kapcsolható "
Pont, hogy náluk akár növekedhetett is, mert csak összes adatot találtam, de ha náluk nőtt, akkor máshol csökkent, mert az összes elkövetett bűncselekmény db száma nem változott. 400-500 ezer között volt. Voltak évek, mikor kilógtak ebből a sávból, de minkét irányban előfordult.

Ha a 80-as évekhez hasonlítod, akkor viszont egyértelmű a bűnözés növekedés. 150k-ról felment 450 körülre a 90-re. Szóval megháromszorozódott pár év alatt.

"szerintem engedjük el a témát,"

Szívesen elengedem, mert nagyon nehéz magyar statisztikát találni, főleg részleteset. Azért kezdtem, bele, mert magam is kíváncsi voltam rá, hogy mi a szitu, meg milliószor hallom, hogy régen minden jobb volt, repülni veszélyes, sokkal több a baleset, mint régen stb. De senki nem támasztja alá semmivel. A repülés, baleset elég könnyen cáfolható. Sajnos adatok nélkül az általad hiányolt részletek nem bemutathatóak és több időt én sem szeretnék erre pazarolni.

Eredetileg arra számítottam, hogy enyhe romlás fogok találni, növekvő vagyon elleni bűncselekményekkel, de helyette stagnálás és csökkenő vagyon elleni bűncselekmény arány lett.

Amitől én tartok és régen nem volt, az az internetes zaklatás. Fogalmam sincs, hogyan lehet jól kezelni, mert az én időmben nem létezett ilyesmi.

(#10018) DeFranco válasza Ghoosty (#10017) üzenetére


DeFranco
nagyúr

a bűnügyi statisztikákat még az általános statisztikáknál is nagyobb fenntartással kell kezelni, tényleg bajosan adnak jó alapot egy vitára.

(#10019) mirci18 válasza B-L-A-C-K (#10012) üzenetére


mirci18
addikt

Gratula.

Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH

(#10020) B-L-A-C-K


B-L-A-C-K
titán

Köszi mindenkinek, tényleg akkor tapasztalja meg az ember igazán mekkora élmény egy gyerek, ha a sajátja. :)

(#10021) Melack válasza B-L-A-C-K (#10020) üzenetére


Melack
veterán

Mindig mókás hallani, hogy másokat hogyan pisilt le. De amikor téged kap el az arany zuhany ..... ;]

És gratulálok neked is meg feleségednek is.

[ Szerkesztve ]

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#10022) #76385920 válasza B-L-A-C-K (#10020) üzenetére


#76385920
törölt tag

Gratula! :DDD

(#10023) PindurAnna válasza B-L-A-C-K (#10010) üzenetére


PindurAnna
Közösségépítő

Gratulálok! :C Jó egészséget mindenkinek és kitartást nektek :)

Galaxy S9+;Lenovo yoga 500;Gigabyte H77-DS3HPentium 840 4GB DDR3-1066, 4820GB+10000GB HDD;27"Lg W2753;TP-LINK WDL4300 router;SAMSUNG ML-1520,Epson Stylus OFFICE BX300F,Samsung Note 10.1, S7 edge

(#10024) B-L-A-C-K


B-L-A-C-K
titán

Köszi mindenkinek. :)

(#10025) B-L-A-C-K


B-L-A-C-K
titán

Ezt a mellszívót ismeri valaki? Elektromosat kell nézzek, de nem nagyon tudom melyik lenne a legjobb választás.

(#10026) Real_Necro válasza B-L-A-C-K (#10025) üzenetére


Real_Necro
veterán

Nekunk is Avent van. Nyugodtan megveheted. ;)

Sterilizalot is erdemes venni, meg ha Brendon megfelelo, ki kell valtani a torzsvasarloi kartyat.

[ Szerkesztve ]

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#10027) B-L-A-C-K válasza Real_Necro (#10026) üzenetére


B-L-A-C-K
titán

Köszi, meg is vettem, remélem beválik. Sterilizálóba zacskósat ajánlottak, majd azt veszek.

(#10028) Real_Necro válasza B-L-A-C-K (#10027) üzenetére


Real_Necro
veterán

Abból is Aventet vettünk. A zacskós egyszer használatos? Ha igen, nem lesz drágább? Naponta szükséges sterilizálni. Igaz, megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, de mi elvégeztük.

[ Szerkesztve ]

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#10029) mirci18 válasza B-L-A-C-K (#10020) üzenetére


mirci18
addikt

Az biztos.

Jelenleg mi a neveléssel küzdünk.
Mostanában ha a gyerek bömbölt hajlamos voltam felvenni s megnyugtatni.
Nem is volt gond mert nem gyakran élt vele a fiam.
Elvolt.
Most rátett egy lapáttal hogy anyósoméknál voltunk egy pár napot így oda meg vissza szeretgették.

Erre a mai nap ha nem veszem fel folyamatosan bömböl de nem sír.
Egyenlőre jobb ötletem nincs mint hogy vele vagyunk és nem vesszük föl egyből mert akkor egész nap csak a kezünkben lenne el.
Ti tudtok valami jó tanácsot adni hogy hogyan fordítsuk vissza a dolgokat és a gyerek ne legyen elkapatva.

Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH

(#10030) Real_Necro válasza mirci18 (#10029) üzenetére


Real_Necro
veterán

Amig a nagyszulok agyon kenyeztetik, ez van. Mennyi idos most nalatok a gyerkoc?

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#10031) B-L-A-C-K válasza Real_Necro (#10028) üzenetére


B-L-A-C-K
titán

Anyósom vidéken főorvos a gyerekosztályon, Ő azt javasolja hogy kis zacskókban fagyasszunk le minél többet, mert ki tudja később lesz e tej, illetve a védő nő is ugyan ezt mondja, erre meg ugye a zacskó a legideálisabb elvileg, de én ugye nem értek hozzá. Amúgy még nem vettem zacskókat, csak magát a gépet amit linkeltem, ami van neked is.

mirci18: Nekem még szerencsére ez messze van pár napos gyereknél, bár nekem is sír ha éhes, de ilyenkor míg anya előkészül benyomom a cumit a szájába és csend van...:)

(#10032) Real_Necro válasza B-L-A-C-K (#10031) üzenetére


Real_Necro
veterán

Masrol beszelunk, a sterilizalo a cumihoz, cumisuveghez kell. Azt rakod mikroba aztan forro gozzel kioli a bacikat.
Mi is raktunk el anyatejet csak aventes poharkakba.

Cumira nalunk nem szokott ra, nem volt egyik sem tartosan jo neki.

[ Szerkesztve ]

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#10033) B-L-A-C-K válasza Real_Necro (#10032) üzenetére


B-L-A-C-K
titán

Ja hogy az, azt hiszem már van, annyi dolgot vettünk már néha azt se tudom miről van szó...:)

(#10034) mirci18 válasza Real_Necro (#10030) üzenetére


mirci18
addikt

Pár nap múlva 5 hónapos.
De a nagyszülőkhöz ritkán jut le pár havonta.

Most ugye próbálom az eddigi elrontott nevelési példát helyrehozni de rossz látni hogy a fiam gyakorlatilag addig bömböl míg fel nem veszem.

[ Szerkesztve ]

Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH

(#10035) Balinov válasza Real_Necro (#10028) üzenetére


Balinov
félisten

+1 Phlipps Avent mellett. Nalunk nincs mikro igy az elektromost vettuk Ezt konkretan. 2.5eve ipari hasznalatban van napi szinten es birja. Egy dologra kell figyelni, az pedig a vizko karbantartasa.

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#10036) mirci18 válasza B-L-A-C-K (#10031) üzenetére


mirci18
addikt

Persze.
Az elején mi kezdő szülőkként a miért sír most a gyerek kérdéssel kezdtük meg és szenvedtünk a szoptatással.
A szoptatást feladtuk.
Majd elkezdtünk fejni s plusszban tápszerezni.
Majd pár hét telt el s a tej elfogyott s már csak a tápszer maradt.

Többféle tápszert kipróbáltunk.
Több kevesebb sikerrel közben jött ugye a hasfájás is a gyerekkel.
Mire kilábaltunk a hasfájásból jött a 4 hónapos hozzá táplálási korszak s mostanra az első foga is megjelent.
A foga miatt éjjel is fel szokott sírni.
A bébi ételek általában tetszettek de kivétel nélkül szorulást okoznak.
Ami miatt elősször ugye hőmérővel kell kínozni szegény gyereket majd ha már ez gyakorivá válik akkor marad a hashajtó szerek.
Biogai stb.
Jelenleg ezzel telnek a napok meg azzal hogy a gyereket próbálom leszoktatni arról hogy folyton felvegyük.
Amire ugyan én szoktattam rá.

Így leírva csupa kínlódás az egész és fárasztó ami igaz is.
Mert vannak pillanatok mikor már unom.
De elég rápillantanom a fiamra hogy tudjam nincs nála jobb szebb dolog a világon.

Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH

(#10037) mirci18 válasza B-L-A-C-K (#10033) üzenetére


mirci18
addikt

A listát és a gyerek cuccait akkor tudod majd tapasztalni és érezni mikor elutaztok valahova.
Mi anyósomékhoz 250 km-re a gyereknek háromszor annyi cuccot raktunk be mint magunknak.
És ebben nincs játék és felesleges cuccok.
Plusz egy kisebb cipősdoboznyi gyógyszert és krémeket és egyéb dolgot amikre egy gyereknek szüksége lehet.

Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH

(#10038) Real_Necro válasza Balinov (#10035) üzenetére


Real_Necro
veterán

Még mindig sterilizáltok? Mi 1 éves korban kb elhagytuk, most már csak csepegtető tálca megszállítóeszköz. Lényegében nem mondta senki meddig érdemes, kollégámnak pl 4 lánya van és abszolút nem sterilizáltak egyiknél sem.

Mirci18:

Kb 1 éves korig anyatejeztünk, mellette tápszer. Kezdetben Beba, majd Milumil, amit ma is kap, igaz, most már csak a Junior 1-et, mert már szendvicset eszik, meg bekanalazza saját maga a reszelt kekszes almaszószt stb...
Nálunk is hasfájós volt, kezdetben kapott biogaia-t (ami nem hashajtó), majd próbálkoztunk rövid ideig espumisannal de idővel jobban gyötörte mint segített. A hőmérőzés helyett ajánlanám a szélcsövet babáknak, mert a hőmérő középen nem lyukas, az nem enyhíti hatékonyan a szenvedését. Be kell kenni krémmel aztán óvatosan megmozgatni a gyerkőcben, míg ki nem jönnek a gázok. Én a hashajtót nem tudom mennyire humánus és adható, nekünk nem volt rá szükség.
A bébi ételekből hipp és univert kapott, most már csak univert veszünk. Nem produkáltak szorulást, ellenben lehet folyadékpótlás kevés, nekünk szorulásra emelt folyadékbevitel volt a gyógyír. Korábban szentkirályi vízzel itattuk, most babamosoly teát kap, amiben csak édeskömény van. Létezik kamillás is, az hosszú távon hasmenést okozhat.

5 hónaposnál szerintem egyébként nem kell leszoktatni arról, hogy felvedd. Ő még jobban igényli a biztonságot, a szeretgetést mint majd később. Lehet a foga miatt vágyik rá.

Fogzásra egyébként fogínyre kenhető gélt, valamint nurofen vagy mexalen készítményeket ajánlom. Mi általában nurofent adunk ha már nagyon szenved tőle, így ő is meg mi is nyugodtan átalusszuk az éjszakákat. ;)

[ Szerkesztve ]

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#10039) Balinov válasza Real_Necro (#10038) üzenetére


Balinov
félisten

nekunk sem mondta senki, hogy erdemes. Korabban - talan 1-1.5eves koraig - napi szinten sterilizaltuk a cumisiveget ill. az iszokas uvegjet estenkent, utobbi par honapban viszont mar csak 2-3 naponta, mikor osszejon egy full load a 3in1 strelizalohoz.

neha belevagjuk a cumijat is, bar nagyon ritkan hasznalja/keri/igenyli. atl ,csak akkor ha torka faj vagy a foga no.

2 hete nevettetet meg ugy,hogy szo szerint majdnem behugyoztam a nevetestol. Nappali, tv-n peppa malac, jatszas a parkologarazzsal, Apa kanapen bambul a Peppara. Egyszercsak odajon, nyujtja a jobbjat, Apa, dele, dele, dele...felallok, atkiser a masik szobaba, megall a pelenkazo elott es kereckedik fel. Felrakom, nezem panty pelust, csak pisi, popsitorlos popo frissites, kozben durrant egy 2.5eveshez kepest eleg embereset az orrom ala. Ranezek, erre kaja vigyor, mosoly,stb. es mondja, Te voltal, Daddy? Te voltal?

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#10040) Real_Necro válasza Balinov (#10039) üzenetére


Real_Necro
veterán

Cumizás nálunk nincs. Azaz van neki 4-5 darab, amit kb 20mp-re a kezébe vesz, néha kicsit megrágcsálja aztán eldobja, nem kellett neki soha. Ő jobban szeret rágni; fakanalat, ajtóbecsapódás elleni szivacsot, műanyag játékokat, könyveket, tároló dobozokat stb... :D

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#10041) Balinov válasza Real_Necro (#10040) üzenetére


Balinov
félisten

Lankabelre vigyazz! :C

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#10042) mirci18 válasza Real_Necro (#10038) üzenetére


mirci18
addikt

mert már szendvicset eszik, meg bekanalazza saját maga a reszelt kekszes almaszószt stb...

Hogy én ezt mennyire várom. Kiváncsi vagyok majd nagyon hogy egy egy étel új íz mennyire fog neki tetszeni.

biogaia-t (ami nem hashajtó), majd próbálkoztunk rövid ideig espumisannal de idővel jobban gyötörte mint segített

Tudom hogy nem hashajtó de nálunk az segített ilyen célra az espumisantól meg a szelek múltak mert nagyon sokat pukizott tőle.

Hashajtót én sem adok neki csak biogai-t ahogy írtam. A hőmérőt mi is bekenve abszolváltuk ugye az ingerek beindításásra kakiltatásra széllel nem volt igazán soha gondunk.

Nekünk eddig a vizet nem fogadta el a gyerek magában.
Így tegnap óta teszt jelleggel kamillás teát kap kanalazva de mi is keresünk rá kiváltási lehetőséget a hasmenés miatt.
Mert ahogy te is írod a kamilla hosszú távon nem jó.

A fogzásra azt hiszem dologélt vettünk ami nem lidokainos.
Nem szeretnénk elérzésteleníteni.
De nem nagyon vált be.
De amiket ajánlottál utánanézek.

Köszönöm a tippeket.

Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH

(#10043) Real_Necro válasza mirci18 (#10042) üzenetére


Real_Necro
veterán

Fogzásra Dentinox-ot alkalmazunk. Olykor az is elég és hagyja bekenni. Ez lidokainos, de hatásos.

Kamillát csak óvatosan, én inkább ezt ajánlom, jó a beleknek, ebben nincs kamilla, ami ugye hasmenést okoz, mint a Naturland babapocak teájában:

Bali:

A kábelek az tabu, leszoktattuk róla, hogy piszkálja őket. A lan kábel meg a falban fut. :)

[ Szerkesztve ]

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#10044) mirci18 válasza Real_Necro (#10043) üzenetére


mirci18
addikt

Köszi a tippet.

Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH

(#10045) emmm


emmm
senior tag

Lefagyasztott anyatej: nálunk nem vált be - nem itta meg. Ugyanez volt a fagyaszott adagos kajákkal is később, nem volt hajlandó megenni soha.

Nagyszülők kényeztetése: mi ezzel kerek perec felvettük a harcot. Közöltük előre, ha nagyon kényezteti, az nekünk nem segítség, mert bár kapunk némi szabadidőt, amíg vigyáz rá, de visszanyal a fagyi durván, ha állandóan felveszi. Hiszen az a legegyszerűbb, csak utána a szülő meg pisloghat. Volt ebből vitánk, de ultimátumot adtunk és be is vált! Azóta is mindig megmondjuk a nagyinak, mit NE csináljon, illetve aktuálisan hogy működik a gyerek. Ha nem csinálja, inkább ne is jöjjön, mert csak szívunk utána.
Ez vonatkozik arra is, hogy a gyerek az asztalnál eszik, és nem a kanapén, meg hogy el kell pakoljon maga után. Nincs kivétel.

Visszaszoktatás: sajnos ez 1-2 nap totál szívás, de annyi idő még a lassan két éves lányomnál is elég. Másképp nem megy, vagy nem tudok róla :)

Cumi: 2 napig hétig tudtuk használni. Tényleg megváltásnak tűnt - hiszen csöndben maradt tőle :DDD - utána viszont egyet sem volt hajlandó elfogadni. Most már nem bánjuk, a bölcsiben 2,5 éves gyerekek szájában is látunk cumit...az elején talán jó lehet, vagy annak tűnik, de ahogy elnézem, így oldják meg a stresszkezelést is hozzá is nő a gyerekhez egy időre. De komolyan, alig kezd nyüszögni a gyerek és már tolják is a szájába! :W

[ Szerkesztve ]

(#10046) Real_Necro válasza emmm (#10045) üzenetére


Real_Necro
veterán

Lefagyasztott tej emlékeim szerint nálunk sem vált be, ellenben a lefagyasztott előkészített csirke, zöldségek pl igen. Persze ezek mindig a frissen készített krumpli meg cukkini, stb mellé voltak zömítve.

Nálunk nem volt soha szabályzás abból, hogy felvegyük vagy ne, hagytuk kúszni, mászni, majd tipegni a lakásban. Inkább úgy voltunk, azt mondtuk nagyszülőknek, hogy nem ölbebaba, azaz nem kell folyamatosan cipelgetni meg tartani. Tud szépen járni, sőt, szaladni, hagyni kell had menjen. Nem is viszi túlzásba, hogy felvegyük.
Az asztalnál evés nálunk is alap, ez akár nagyszülőnél, akár otthon de be van tartva. Nasit, mint kölesgolyó, vagy alma szelet, vagy banán, esetleg albert keksz stb, azt ehet "közlekedve", ebből pl kölesgolyó meg alma sokszor ki is van rakva tálkába az asztalára aztán ha megkívánja, eszik belőle, ugyanígy a teája is mindig kéznél van, kiszolgálja már magát pedig csak lassan 16 hónapos. A sarokülőn azért nem, bár néha találok elrejtve 1-2 kölesgolyót. Szerencsére a gyümölcsöt nem rejtegeti, azt vagy elfogyasztja, vagy oda adja kezünkbe, ha már nem kéri. :)

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#10047) emmm válasza Real_Necro (#10046) üzenetére


emmm
senior tag

90%-ban leírtad, ami nálunk is megy. :)

A szabályzás rész igazából az egy szem élő nagyszülőnél kellett, mert szerette babusgatni a lányomat. A finoman megkérés az elején nem működött, így le kellett ülnöm vele és felhomályosítottam, hogy ez sajnos így nem lesz jó. Volt belőle némi sértődés ("két gyereket csak feleveltem már!"), de aztán nem volt gond ezzel.
Jobb szeretem gyökerénél megragadni, időben a problémát :)

(#10048) Real_Necro válasza emmm (#10047) üzenetére


Real_Necro
veterán

Mi is igyekszünk a nagyszülőket "megnevelni". :D Nálunk a dédivel nehezebb volt, ő most karácsonykor is adta volna neki a tejbegrízt meg a mézbe mártott cumit és nehezen vette tudomásul, hogy ma már más világ van. De ő már 86 éves... :B

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#10049) DeFranco


DeFranco
nagyúr

lehet, hogy rosszul taktikázunk, de mi úgy döntöttünk, hogy vannak a mamánál szabályok, meg az otthoni szabályok és a kettőt külön kezeljük.

ha a mama valamit megenged, amit mi nem, az az ő dolga, azt a mamánál lehet, otthon meg nem, aztán küzdjön ő meg a következményekkel (morzsás ülőgarnitúra, hangyák, csak ringatva elalvás, csak süteményt megevés stb.) ha annyira okos.

a gyerek gond nélkül tud (fog tudni) kezelni két szabályrendszert, ez neki nem gond, szépen el fogja tudni különíteni, hogy mit lehet otthon és mit a mamánál. ettől nem fog bennünket kevésbé szeretni.

persze ami kruciál szabály, mert pl. a gyerek biztonságát érinti, az tabu, és ezekből nem is engedünk. szerencsére az ezen a körön kívül eső dolgokban is először a mi véleményünk van kikérve általában, de már jelentkeznek az eltérések emellett is.

(#10050) Real_Necro


Real_Necro
veterán

Eszembe jutott... :)

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.