Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csaber
senior tag
válasz
Bjørgersson
üzenetére
igen
-
Chaser
legenda
válasz
hackeeeee
üzenetére
nem véletlen maradtam az all core megoldásnál
devast
azt ugye tudod, hogy atombiztostól' nagyon de nagyon messze van a hw info is, és az összes többi sw is?
teljesen felesleges ezekre 100%-lsan alapozni
ami a konnektorból kijön az biztos annyi - feltéve ha értelmes a mérő - -
MiklosSaS
nagyúr
válasz
viperabácsi
üzenetére
, pártiumi tájszólás. Azt jelenti hogy a folyadékot egyik tartályból (edény, üveg vagy bármi) a másikba töltöd. Vagyis a jelentése az a "töltögetni" . -
Omli85
őstag
TUF GAMING X570-PLUS tulajok jött új bios nekünk is.
Este megnézem
Version 1407 2020/04/10
TUF GAMING X570-PLUS BIOS 1407
"1.Improve system stability
2.Add BCLK Frequency and SB Clock Spread Spectrum items into BIOS Advanced mode. " -
Chaser
legenda
válasz
üzenetére
semmi baj nincs a 7nm-rel, helyén kell kezelni, a fogyasztása nagyon jó, hűthetőség terén jobb a 2xxx széria
cpu függő melyik mennyi feszt kér x órajelen, az enyémet 5-6 hete vettem
nem tudom ő mivel mért, én egy elég korrekt trms mérővel
jó hűtő kérdése, én némán hűtöm léggel...
de pl 3,6-on smt nélkül teljesen passzívan is használtam, ott szinte termeli az áramot kategória, ott már meleg volt a borda ( :3600_1030mv_SMT OFF
2334_70-75w
itt max 50w körül ehet a cpu, all core 4g-n azért jóval több, afölött meg plánehackeeeee
az olyan alkalmazásnál előny, ami kifejezetten 1 v 2 szálat tud terhelni, pl jvas okosságok
van egy free 3d lakás tervező, hát nagyon nyiknyikölt' renderelésnél a 4 szálas intel notebook cpu-n, na majd a 2700, kicsit gyorsabb, de egyébként uo. tetű lassú, nézem, 1 magot használ, a kuvaanyaád' d -
edari
őstag
válasz
RECSKA
üzenetére
Prime alatt sztem az enyém se lenne stabil, nem véletlenül nem próbáltam. Ja de, próbáltam, de kb 1 mp után az egyik már el is dobta magát. Szóval még feljebb kellett volna mennem feszben. PBO mellett nem próbáltam a prime-ot, nem látom értelmét.
1 szálas terhelésnél pbo nálam is 4200-ra emeli az órajelet 1,456-os max fesz mellett.
De örülök hogy nem csak nekem van ilyen satnya példányom.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Chaser
üzenetére
Szóval, tök jó, de hiába boost-ol el 4400-ig, az össz teljesítményben sajnos veszít.. Még bench alatt is.. értem én, hogy 3dmark, mert ezazamaz... de, akkor sem hozza egy alacsonyabb órajelű allcore OC szintjét.. ami kicsit demotiváló..
Lehet, hogy du. szánok még rá időt, megnézem, hogy megy-e fentebb 4300-nál, de a 4.4 tuti nem megy.

-
Alpi.
addikt
válasz
üzenetére
Simán csak 7nm. Picike a mag, koncentrált a hőtermelés. Meg kel szokni, hogy picivel magasabb hőfokokra ugrik fel, de a hőátadással nincs gond, nem szalad el a végtelenbe.
A teljes hőteremelés is elenyésző, nem fűti fel a bordákat ,stb. csak nagyon koncentrált helyen termelődik. -
Robi_73
őstag
A támogatott processzorokat nézd meg, ott írja a gyártó milyen bios verziótól működik az alaplapban az adott processzor. ASUS ROG STRIX B450-F GAMING
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
DanielXXXV
üzenetére
én pont fordítva váltottam, AIO - torony, de nem szemetelgetnék itt, ha kíváncsi vagy a tapasztalataimra akkor inkább megírom privben, még pár képen van tesztem is...
-
zolee0307
őstag
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Idle nálam nincs hangja, terhelés alatt is halk (mondjuk fülesben játszok). Azért a kompakt vizes topikban is kérdezz rá.
-
Chaser
legenda
válasz
üzenetére
semmi érdekes nincs benne, fizika
már kb napi szinten felmerül
7nm, nem 10, 12, 14, hanem 7
hozzá 6 mag, ez nagyon kicsi felületet jelent a magnál, és ennek a felületnek kell(ene) átadni az ihs-nek a hőt, ami adja tovább a hűtőnekén ezeket mértem komplett gépre, b450, 450w gold táp, 1db nvme ssd
elöl cb20 pontszámok, mellettük fogasztás 1 mag/6 mag/12 szál
4g@1,22v
463
2584_80-90w
3594_100_110w4,3@1,35v
497_65-70w
2703_100-110w
3844_120-130w -
zolee0307
őstag
-
zolee0307
őstag
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Én Silverstone Heligonról váltottam Arctic Liquid Freezer II 240 aio-ra, nekem olyan 6-13 C° minuszba az aio javára. Max cpu hőmérsékletem most olyan 53 C° körül alakul (pl. játék). A Heligon az passzívan ment nekem, szóval hangtalan volt, de az aio-nak sincs hangja, plusz van egy kis ventije, ami a vrm-ket hűti, meg könnyebb szerelni.
-
edari
őstag
válasz
üzenetére
Az én 3600-om tavaly júliusi, szóval sztem itt a legrosszabb, de tessék, 4ghz@ 1,3375v-on (ezalatt már nem stabil!). Az értékek teljes rendszer fogyasztások (r5 3600, msi mortar max, 2x8 gb 3000@cl16 ram, gtx 1660 ti):
idle: 45W,
CB20 single: 58W,
CB20 multi: 112W.
Y cruncher: 134wJáték alatt nem próbáltam ki, ez az egész eredetileg nálam azért kezdődött hogy megnézzem mit nyerek all core tuning mellett pbo helyett. 4ghz volt a kiszemelt órajel, de mivel ilyen éhes a kocka, ezért inkább hagytam is.
-
DanielXXXV
nagyúr
Ha valaki váltott egy jobb légről Aio-ra, az mekkora változást tapasztalt? Érdekelne pár vélemény/tapasztalat.
-
-
Giii
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom volt-e de a X570 Tuf Gaming-hez jött egy új BIOS.
Bele tették a BCLK-t és a SPread Spectrum is be került.
Azt mondtam nem cserélek BIOS-t
De úgy néz ki lecserélem. Kiváncsi vagyok ,hogy 100-as BCLK-val meddig megy el vagy egyáltalán működik-e jól. ( Az én BLCK-m 99,8,nyílván ebből le lehet vonni azt,hogy 20 Mhz stb.... )
Omli85-nek láttam ilyen van. Ha esetleg valaki fel tette,akkor elnézéseteket kérem.
https://www.asus.com/hu/Motherboards/TUF-GAMING-X570-PLUS/HelpDesk_Download/
-
zol71
tag
Űdv. Lenne 1 kérdésem a szakikhoz:Egy Asus Rog Stix lapnál vásárláskor nem volt bios frissítés megy bent a Ryzen 5 3600-os proci és ha igen akkor a frissítés már megy itthon is?
-
Csaber
senior tag
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Nézd meg melyik biossal jön , az enyém nem túl rég a legelsővel jött , ment a gép vele csak nem volt az igazi a következővel egész korrekt...

-
vtomi2
őstag
válasz
Bjørgersson
üzenetére
4GHz SMT off + 16 giga 3600cl16

-
vtomi2
őstag
válasz
Bjørgersson
üzenetére
3600 + 2fps
edari : ha magának lövi be, akkor nem kell xmp (úgyis felülírja)
-
vtomi2
őstag
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Akkor: Igen ilyen melegen mennek, nem kell vele foglalkozni, és dram calculatorral lődd be a ramokat legalább 3600-ra.
aztán jöhetsz bf-ezni
-
Chaser
legenda
válasz
hackeeeee
üzenetére
én is erre jutottam, meg se néztem mit menne a 3600 pbo-val, szép hogy feltol 1-2 magot jobban, csak nem vagyok vele előrébb, manual all core megy 1,3v alatt 4,2-n, 4g-n meg 1,22v körül, tejesen' jó
majd a következő gen jobbat gurít, ennyi feszen rágurol még 2-300mhz és eleve jobb ipc-vel már kvázi kánaán ( : -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
devast
üzenetére
Visszavett 3700MHz környékén 1.1V körül, nagyjából. Ha az alapról beszélünk..
Amikor kitoltam a PBO-t, akkor 4.1-en 1.35V körül. De, akkor jobban fűtött, mint ez.
Így, 3DMark alatt ~10%-kal volt gyengébb, mint allcore OC-ban.. Ergo, én elengedtem a PBO-t, mert azon kívül, hogy 1 szálban jobb eredményt hoz, csak látom a magasabb órajelet, de a legtöbb helyen, még játékban is gyengébb eredmény van..
Persze, 5-10%-ról beszélgetünk..
-
devast
addikt
A windows-os scheduler-ről meg a preferred core-ról meg annyit, hogy ha a 2. ccx-em 25mhz-el feljebb rakom, egyszálas load-nál ugyanúgy core0-át és 1-et használja

-
válasz
SECTORnooB
üzenetére
Szerintem 70 ns alatt/körül és 50 ezer olvasás felett már tök mindegy... többet gyorsul a gép az új cpu-tol majd mint a lap cserétől ...sőt sejtésem szerint kb semmit nem nyernél vele ,viszont egy rakat pénz.
Én nekem 32gb van 3600mhz 16-21-21-40 ,ennél biztos nem szarabb a tied.

Nem hiszem hogy ez az fps sokkal több lenne gyorsabb rammal.
Én max 4. genes cpu ra cserélek0, tuti a mem vezérlőn is javítottak.
No meg várom az új radeon szériát ,vega64 et az 5700xt re nem érdemes cserélni.UI: amúgy tuti itt valaki kölcsön adja a ramját ,ha megkéred és kimérheted ,hogy mennyit nyernél vele .
no meg ha ki cseréled egy új B550 re ,ami ugye friss biossal jön ki ,az sem lesz garancia arra hogy jobban megy majd a ramod.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Steven
üzenetére
A memória tuning miatt váltanék, sajnos ez a lap (X470 Prime Pro) nem igazán szereti a kitem. 5216-os BIOS-t használok a CL19-es SniperX-em itt megy CL16-on,de fiatalabb verziókon a CL18 is már felejtő... ami "probléma" B450-es Csatabárdban ua 3600-al ment CL16-on és Intel mellett is az első 10p játék utánig CL14-et is megette... ebből következtetem le,hogy érdemes rápróbálni egy B550-re ha meg nem megy jobban akkor legalább a kábel erdőt felszámolom.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
MiklosSaS
üzenetére
megvarom az x570 pc-matet. B350 -bol olyat akartam, de vettem Baltat, ami most is megvan ( igazabol nembantam meg ), dolgozom vele, de kesobb csak kivancsisagbol keritettem egy PC-Mate -t, ami ugyanaz a pcb; 99% -ban ugyanaz a bios, nem voros ledje van, hanem feher, picit masok a hutobordak, es megis.
egyszeruen JOBB. -
válasz
SECTORnooB
üzenetére
PCI-E 4.0 -n kívül semmivel nem nyújt többet ,szerény véleményem szerint ez azoknak érdekes akik eddig nem váltottak.
(pl inteles haverom lapot várja meg a 4. gent)Akinek meg x470-e van vagy bármilyen más lapja annak max cpu-t érdemes upgradelni max a 4. szériára amúgy lapot szerintem baromira nem érdemes cserélni.
B550 es lapnál rohadt mód kíváncsi vagyok az árazásra ... tuti baromi drága lesz

-
edari
őstag
válasz
SECTORnooB
üzenetére
Nekem Asus p5q-pro lapom volt, imádtam. Meg is bántam amikor lecseréltem hogy kipróbáljam a phenom II-t.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
snecy20
üzenetére
1:1, UCLK, FCLK is 1900.

1933-at is próbáltam, de ott már megáll.. Bár lehet, hogy csak a ram kotlik meg, sajnos ezt nem tudom.
Érdekes, hogyha 4300 a proci, akkor már nem megy a 3800, és kicsit lassabb is..
LLC ugye nincs, ez 1.2V körüli értéket jelent terhelve.

GIORGIONE76: Azért nem, amikor odalöki, akkor elmegy szépen 85 fokig, de játékok alatt 50 fok körül megáll.
-
Corsair90
tag
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Köszi, jó támpont, majd kiderül ha meglesz a konfig. 1000 éve nem volt AMD-m már, semmi tapasztalatom vele.
Van itthon Kraken X62 és egy jobb féle Noctuám is, illetve egy Corsair H60. -
GIORGIONE76
őstag
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
-
Corsair90
tag
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
Neked mekkora fesz kellett a 4,4 GHz-hez? Illetve maximum meddig mehet fel a hőfok ennél a cpu-nál?
-
Chaser
legenda
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
"4.2 és 4.3 között alig volt pár fps, méregethettem én mindenféle benchel,"
mérhetik a brit tudósok is, %-osan konvergál a zerohpz 4200-ről 4300-re ugrás
ac origins miatt felraktam all core 4,2-re az enyémet, de smt off, 3,6-on már bezizgett
bár gbors megállapította h olyan incsen' és fantáziálok, mert 4 mag mindenre is elég ( : 60 fps-t nem tudta hozni stabilan, de az 1600af@4gh smt-vel sem, miközben a vga igen
viszont 4-4,1-4,2 után már kb mindegy, érdemi előrelépés nem lesz
gyakorlatilag kimaxolva jönnek ezek néhány esettől eltekintve, ez nem azintel', hogy rá kelljen költeni lapra meg hűtőre még a cpu árát legalább ha valaki meg is akarja zargatni még a k-s cpu-t -
GIORGIONE76
őstag
válasz
Corsair90
üzenetére
mivel hülyére teszteltem az enyém, ezért válaszolnék

nálam ez a boostolgatós dolog nem jött be, persze megvoltak a 4.4-es boostok is,
de én mondom nem az igazi,
a fesz- és temp-liftezéstől már majdnem elhánytam magam
szóval próbát tehetsz vele, arra jó lesz a rizsamester is ...de amin én megállapodtam az az allcore 4200, 1.3 fesz, értelmes rpm- és temp-ek
4250-től mintha elvágták volna, 4.3tól meg zabál és szilícium lottó,
4.2 és 4.3 között alig volt pár fps, méregethettem én mindenféle benchel,az eltérő CCX beállítás sem jött be, az meg a stresszteszteket ölte,
4.3/4.1 4.3/4.2 4.25/4.2 ... mindenfélével próbálkoztam,
talán a 4.25/4.2 volt stabil, de az meg minek ha jó az ac4.2
-
hackeeeee
Jómunkásember
Próbálgattam a 3800-as ramot, de sajna nálam nem megy. Azonos beállítások mellett sógornál úgy látszik stabil, így sanszos, hogy neki kicsit jobb IMC jutott.. 1.1-es SOC-cal sem megy, szóval, feladtam.

-
Corsair90
tag
Sziasztok!
Ryzen 3600X cpu esetében, a 4,4 GHz boost órajel mennyire általános, mindegyik példány gond nélkül tudja? Van rá esély elérni a 4,5-4,6 GHz-et?
A PBO-t szoktátok használni? Ha nem, miért? Illetve ennek a funkciónak mik az előnyei, hátrányai? -
ricsip
addikt
válasz
ricsip
üzenetére
Csak, hogy ontopik is legyek:
Felraktam a legújabb AMD.com-ról leszedhető 2.04.04.111 nevezetű AMD chipset driver pakkot.
Ezután:
Vezérlőpult --> Eszközkezelő --> Rendszereszközök --> Kikeresni: AMD GPIO Controller --> Tulajdonságok --> Driver fül: Driver version 2.2.0.126 driver date: 2020.01.14, azaz a 2020 januári 2.01.15.2138 AMD chipset pakkban is már ez volt. Közte meg volt már egy 2020.03.19 is (=2.03.12.0657).Az aktuális 2.04.04.111 release notes-a is ezt írja:
https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-ryzen-chipset-2-04-04-111
Package Contents
The AMD Ryzen™ Chipset Driver installation package contains various independent drivers designed to support the following Microsoft® Windows® platforms. Operating System support may vary depending on your specific AMD product
Driver Name / Windows 7 / Windows 10
AMD GPIO2 Driver / No / 2.2.0.126Akkor most mi nem frissül? Mitől lenne varázsütésre nagyfogyasztás? Nem inkább eddig volt nagyfogyasztás, és az új GPIO driverrel (ami igazából nincs is?) lett alacsonyfogyasztás? Hülye újságírók, csak a szart kavarják.
-
Chaser
legenda
válasz
jokeph
üzenetére
3600 és gyári hűtőjének viszonyáról volt szó, apu az 7nm, de megkockáztatom akár többet eszik igp-vel meghajtva mint egy 3600, de ott van érintkezési felület mag és ihs közt
2700x-et csak a prism miatt vettem volna most, azért nem bánom h inkább 3600-ot vettem ( :
ha lenne némi marketing érzéke az amd-nek, lehetne kapni értelmes amd logós hűtőt, biztos lenne rá kereslet, nekem nagyon bejött a stealthen a fehér amd logo és piros karika körülötte, de a hangja terhelés alatt már kevésbé
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3958
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3972
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
A CPU-ból olvassa, nem ilyen random alaplapi szenzorokból.
, pártiumi tájszólás. Azt jelenti hogy a folyadékot egyik tartályból (edény, üveg vagy bármi) a másikba töltöd. Vagyis a jelentése az a "töltögetni" .