- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
petakpa1
őstag
válasz
Create. #39087 üzenetére
Köszi!
Minimális negatív Vcore offset mennyi legyen? -0,1V Pl?
PPT, TDC, EDC is maradjon auton?@ HSM
Ezt az all core OC-ra írod? Én úgy tudtam, hogyha X végű Ryzen-eneken szorzót Auto-ról eltérő értékre állítjuk, és Vcore-et emelünk, akkor mind szorzó mind VCore fixen a beállított, lesz, az energiagazdálkodási funkciók nem működnek egyáltalán. Vagy ezt rosszul tudom? -
petakpa1
őstag
válasz
Create. #39085 üzenetére
CPU Multi 41x, ehhez manuál 1,18125V Vcore kell
CPU Multi 42x, 1,22500V Vcore mellett TM2, y-cruncher, CB, Aida stressteszt hibátla, de Prime95 sajnos előbb utóbb hibázik. Vcore-t nem nem emelném tovább, mert fix szorzó mellett ugye konstansan ugyanennyi VCore-t adna akkor is ha idle-ben van a CPA Effektiv órajel 0-100 MHz.Kb, hogyan induljak neki PBO OC-nak?
-
Chaser
legenda
válasz
Create. #38658 üzenetére
még a b550 toma árát ismertem, sokszor 45e körül ment, most 59e alzánál és az a legolcsóbb, a következő bolt +10e, az utána levő megint +10e : ) - a többi néhányban sztem már csak listában van drágábban -ha kifuttatnák mi lesz a legyártott 5xxx-ekkel és alatta levőkkel?
intel új lap árait nem ismerem, amd-nél sejthető hogy 50e alatt nagyon semmi nem lesz
de a cpu is a gyenge ft miatt drága lesz itthon, 160e-re körülre számoltam a 7600x-et - msrp ár -, mellé a drága lap és ddr5, gtk kb : )M0ng00se
nálam a 3800x kis lp hűtővel asztalon simán elvolt szobahő +10 fokkal nyitott konfigban - a hűtő ventije 4-500rpm-et ment -, ez oc 4ghz-nél simán működött
a pbo biztos megtolja -
ubiii
csendes tag
válasz
Create. #38551 üzenetére
cmos reset megvolt, Windowsra lehet ráfogok nyomni, de a BIOS-t most még nem szeretném.
u299975
Elvileg nem fogy el a VRAM, ha lehet hinni a Radeon szoftveres mérésnek és a Ryzen Masternek, HWMonitornak szerintem kevésbé fogok, mert a RyzenMaster idleben 600-700 MHz-eket mutat míg HWMon 2800-at minimumnak
Ezen a képen jól látszik hogy Cinebench közben gyári feszültséggel sem egetverő a hőmérséklet és jóindulattal megvan a 4.1GHz
Kutakodok még a GPU környékén, hátha ott lesz valami
-
ETOM
addikt
válasz
Create. #38536 üzenetére
Igen. És superposition benchmark is -250 pont, de az annyira nem téma. Itt a procinál furcsállom ezt a -750 pontot.
Igen semmi nem változott csak a driver. Ez a Windows 10 egy éves kb. Könnyen kideríthetném, de mivel más hibám nincs a driverrel nem szeretnék visszalépni régebbire.Viszont mintha rémlene valami hír, hogy az AMD driver automatikusan tuningolta a rendszert. [link]
Lehet ez történt? Mindjárt keresgélek mennyi pontot kell kapni a 3600-l. -
-
fanti
addikt
válasz
Create. #36880 üzenetére
Gigabyte-nál meg nem is engedi...
Én minden BIOS frissítés előtt lefotózom a kényes részeket a BIOS-ban, utána új BIOS be, majd egy load default settings után pedig a fényképek alapján manuálisan beállítgatok mindent.
Persze utána fél napom rámegy egy tesztelésre, hogy stabil a konfigom az új BIOS-sal...
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Create. #36762 üzenetére
Én is ezt tapasztaltam a saját példányommal, pbo mellett 4,2-4,25GHz körül járt egy adott játékban és közben 70-75 fokos volt, 1,25V all core 4,5GHz, ugyanaz a játék ugyanazzal a fix ventilátor és pumpa sebességgel, már csak 60 fok volt. Ez alapján nem kicsit feszelte túl a cpu-t
A 4,5GHz ki lett tesztelve programokkal is, magasabb feszültséggel se kaptam jobb értékeket, csak a fogyasztás és a melegedés lett rosszabb.
-
nyul105
senior tag
válasz
Create. #36723 üzenetére
köszi,
Szar GPU limites tesztet néztem, ott egy szinten volt az 5600xszel…
kazy 68kja megzavart, igazi boltban tényleg 77k.A chip hiány akkor a gond, 5600xnek lefelé kene mennie, nem felfelé, Intel most sokkal jobb, ezt fogom ajánlani ismerősnek is. Pedig amikor én vettem gépet, mindig AMD volt a jobb ár-értékű.
bib: 1080p ami tesztet néztem, mindig legalább 10 vagy 20% verte a 3600at. -
Chaser
legenda
válasz
Create. #36710 üzenetére
igen, de ez csak egy prisme és 3800x - és a talpa még nem az igazi a hűtőnek -
az is kimaradt, ott 2200rpm-ig engedtem ki "csak"
4,2-höz már kell a 3000 ( : - 1,2v, 4g@1120mv -, és még úgyis melegebbha már prisme, másnál is felpörög bootoláskor?
már lecseréltem, szép-szép de nekem nagyon hangos - 3,6g@1v-on megáll 1000rpm alatt, ott még egész korrekt -Mrdead
én nem használok pbo-t, boostos trükköket sem
akkor van értelme ha vegyesen használod mindenre és/vagy hc gamer vagy, különben az ac setup - szerintem - sokkal jobbvcsabika
ahogy morgyi mondja
vagy ugyanonnan 2x8 3600-os kitből két db, árban most pár ezerrel több csak mint a 2x16 3200-esek, és eggyel jobb chip van rajtuk
nem garantált, az enyémek lazán tolják 3600-on a szűk c14-et -
Chaser
legenda
válasz
Create. #36678 üzenetére
okkkké, 970-re gondoltam ( :
samu vezérlő és nand...ha így egyértelműbb
őstermelővel nyilván kevesebb a k@ki esélye, mint "cimkéző" gyártókkal - külső vezérlő és nand egybegyúrása, amik papíron simán működnek, gyakorlatban meg sokszor oboa van velük -
nekem is 8200 pro volt először, kopp-kopp bármi gond nélkül, aztán lett 970 evo, ami bizony sokkal reszponzívabb - cserébe többet is eszik/melegebb -
de itt a kompatibilitás a lényeg, amiben samu legjobbak közt van, ha nem a legjobb
mostani 8200 pro-k már már valami teljesen új hitvány vezérlőt kapnak, nem igen szabad értük pénzt adni ahogy láttam
és persze nem mindnél van oboa, mert mindről el tudja mondani sok jóskapistabéla' hoy nála jó, de ugyanígy nagyon skan el tudják mondani hogy náluk NEM jó ( : -
HSM
félisten
válasz
Create. #36274 üzenetére
Az id Tech motor sajátossága, hogy rengeteget textúrát használ/mozgat a buszon, ezért érzékeny rá, de ez más, "hagyományosabb" működésű játékokra nem jellemző.
Abba én direkt nem akartam belemenni, kell-e akkora erő, mert erősen függ a felhasználó igényeitől és a tervezett felhasználástól. RT nélkül szvsz elég bőven a 3060 átlagos igények mellé, de magas RT-vel azért el tud fogyni elég rendesen, főleg natívban, DLSS/FSR nélkül.
-
HSM
félisten
válasz
Create. #35995 üzenetére
Nekem erre a problémára a Firefox böngészőre váltás lett a megoldás.
Azóta nem kell füleket bezárogatnom 16GB-on sem. Belátom az előnyeit persze, hogy minden fül külön folyamat, de ész nélkül eszi a ramot sok nyitott füllel, és a közös folyamatok hátrányát nem is érzékelem mióta kijött a FF Quantum valamikor 2018 elején.
#35997 fanti : Win10-es virtuális gép, egyszerre sok, így azért nem csodálom, hogy pillanatok alatt repkednek a gigabájtok.
-
Fitzgerald
veterán
válasz
Create. #35966 üzenetére
Na azt viszont nem monitorozom, még amikor finomhangoltam a rendszert néztem a hőmérsékleteket pl. Premier Pro-ban, Any Video Converter-el.
Akkoriban még Arctic 34 Esports Duo volt rajta, és azzal is rendben volt minden.
Azóta meg mindig egyre jobb hűtőim voltak, és a case airflow is jobb lett, illetve nagyobb házba költöztem.Fasza kis ramok igen. Nekem mondjuk még a Hynix-es kit van, ami Ryzen-hez nem a legjobb választás, de az elmúlt év során minden BIOS update után egyre többet bírtak eddig (tavaly márciusban még a rated órajelet sem hozták ebben a lapban).
3200-as kit, CL16 3600-on futnak. Újabb készletek már Samsung B-Die-al jönnek úgy hallottam. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Create. #35959 üzenetére
Nem erre gondoltam (pont ez miatt válaszoltam a korábbi hozzászólására), hanem a toronyhűtő helyett az aio-val nem csak a 7-8 perces teszt, hanem mondjuk több órás terhelés esetében is csak pár fok különbség lenne, vagy a toronyhűtőnél ennyi idő elteltével jobban melegednének a dolgok a házban.
-
Fitzgerald
veterán
válasz
Create. #35954 üzenetére
Akkor jó, már kezdtem azt hinni, hogy kicsit túl erősen csavartam fel a pumpát, és kinyomta a széleken a paszta egy részét...
Alapvetően nem rossz az a mínusz 4 fok, de én még egy jó 3-4-re számítottam.
Lehet kicsit túl sokat vártam ettől az AIO-tól.
Front panel mögé lehet megpróbálom majd felszerelni, hátha faragok még pár fokot. -
shifty!
senior tag
válasz
Create. #35931 üzenetére
Nagyon szimpi kis ház amit tervezel, ha váltok a Ryzen platformra, én is szeretném ITX méretben megoldani, költözés után akár nappaliban, TV-re kötve is mutatós legyen és ne rondítsa el a nappalit egy nagy doboz.
Akartam kérdezni, hogy VGA fronton mi a méret limit, de ha a 3 ventis belefér, akkor nekem sem lenne vele bajom.
-
RZozo
aktív tag
válasz
Create. #35906 üzenetére
Köszönöm!
Bízom benne, hogy csak az a gond. (Nem szívesen szedem szét a nagy gonddal összerakott torony procihűtőt a prociról és a körülötte beépített alkatrészeket)
Eddig inteles konfignál nem volt gond ezzel a táppal, pár inteles generációt már kiszolgált, elég volt mindenre, de lehet, hogy a mostani új konfighoz már nem elég. Meg is rendeltem egy új tápot. -
Vartanus
őstag
-
pacni120
tag
válasz
Create. #35897 üzenetére
Igen, teljesen jogos, sőt, azóta előjött még 1 dolog, ki kell törölni bizonyos sorokat regeditben.
-
Chaser
legenda
válasz
Create. #35730 üzenetére
tényleg hibalehetőség
illetve némi feszültségesés is előfordulhat
ettől független minőségi kábelekkel gond nem lesz - ha csak az adott gyártásnál nem volt gixer -
már 15e ft-tól van értelmes minőségi táp full fekete flat kábelekkel - fsp 85+ pro széria, igaz csak a 350w-os ennyi, az 500-as már kemény 20e körül van, az 550-es evga b5 pedig 26e, de az full modu is a fekete kábelek mellé, tud passzívan járni, jó a venti vezérlése és halk, legtöbb ember gépébe bőven sok is -
mai napig nem tudom megérteni a "design" gépeket
minden csillibilli', a csillámpóni hányás rgb már-már költői magaslatokban van
és kecsap'-mustár kábelek virítanak a vga-n meg a 24 pinen
és sokszor még megfejelik ezt egy aio-val is, aminek a "kábelei" úgy mennek, hogy még az ökörhuggyozás' is kétszer körberöhögi
de biztos velem van baj ( :...a szépeség pedig szubjektív :d -
venom8888
őstag
válasz
Create. #35442 üzenetére
Csak azert gondolom a bovitest,mert neha fel ugrik a ram hasznalat 15.5 re, ami ugye szinte 16Gb. Es nem tudom hogy az miatt-e vagy sem,de a jatek kozben ha belepek az optionsba, akkor meg akad a jatek, meg all, par masodpercre, de csak 2 napja csinalja ezt, erdekes modon pont azota miota updatelt. Azert nem mondanam a gepemet szarnak, csak ugye ilyenkor probalja az ember keresni az okokat. De lehet ez a szaros update a baj.
-
Chaser
legenda
válasz
Create. #35337 üzenetére
az onnantól már nem kapcsolható bios-ból
enyém is elmenti, csak mondjuk alaplapi led off az nincs, nem volt
crucialnál pedig csak akkor működött a sw-e mikor win alatt volt, hiába kapcsoltam ki, következő restartkor csillámpóni hányás
de vga-kkal is ugyanez volt, bootkor pilács
barátom ftw 2080s-e pl megjegyezte, ott egyszer kelltt sw-t felrakni
nyilván ehhez kell egy tároló flash amin tárolja, csak ugye fillérb@szás megy, nem tudja mind
az amd wraith prisme az pl tudja, az programozás után akár egy másik gépen is ugyanúgy effektel/nem effektel
ezt egységesíteni kellett volna a legelején, nem aura sync, meg ilyen sync meg olyan sync, mindent ki lehessen lőni bios-ból
akkor az rgb rajongóknak sem lehetne szavuk, és azoknak sem akik nem szeretik - mindkét oldalt meg lehet érteni - -
Chaser
legenda
válasz
Create. #35335 üzenetére
no jó...csak lapon kívül máson is lehet rgb ( :
pl a crucialok rgb-jét nem tudtam kikapcsolni bios-ból egyik lappal sem, borzasztónál is szörnyűbb volt az a csillámpóni hányás még nappal is
sőt, b550i-nél nem rémlik, hogy a saját dilijét ki lehetett kapcsolni bios-ból, csak színt választani - a sw-ével mér kapcsolható volt win alól -
amin nincs rgb az vagyon drága lap...vagy nagyon olcsó, mint az enyém ( : de pl ennél a külső led színeit ugyan tudom bios-ból változtatni, de kikapcsolni már nem lehet, mint a b550i aorus saját ledjeivel is volt -
kopi72
aktív tag
-
kopi72
aktív tag
válasz
Create. #34937 üzenetére
az olcsobbat vettem meg akkor is, ez volt a Gigabyte AB350M-HD3-CF,
F22-es bios van rajta (03/15/2018), lattam par frissitest, de eleg bonyolult mar, vannak megkotesek a frissitesevel es amugy nem lattam a ryzen 3 tamogatast
Ha tenyleg nem lehet beletenni az uj procit, akkotr az ujbol is az olcsobbat vennek (nincs gaming) GIGABYTE B550M S2H
rambol 2x8GB 2xxx-es van, jobb fajta asszem, ssd-bol 512-es samsung az sem rossz
-
petimbo
tag
-
válasz
Create. #33835 üzenetére
Nem is ertem...
Elso proci, de mar oc...
En valahogy a sima 3600ast sem huztam. PBO oszt csa. Pedig volt itthon "diamond" is...
az 5600x-et sem huztam, a mostani 5800x-et meg egyenesen visszafolytom...
Miert akarnak az emberek mindig procit tuningolni???
Osztan ott van a gepben a gtx1660 meg a 3200c16... De miert????....
-
-
Chaser
legenda
válasz
Create. #33774 üzenetére
még szerencse hogy ák-n többen is említik hogy 3900x alá ne akarj hitvány lapot rakni
ott láttam valaki b350-ben tolja és csodálkozik az élet nagy dolgain
nexvo talán gb b550m ds3-ban tolta először, nem rémlik hogy bármi gondja lett volna vele, de még arra is azt mondtam azért ildomos lenne ilyen cpu alá erősebb vrm-es lapot rakni, 12 mag azért nem 4-8 -
Goose-T
veterán
válasz
Create. #33189 üzenetére
Lehet, hogy még megvárok egy rendes BIOS frissítést, mert egy ideje csak bétákat adnak ki. Csak most nézem, hogy a ramom elvileg Samsung B-die, szóval nem kéne annyira vacaknak lennie. Vagy továbbra is inkább a Trident Z az ajánlott AMD-hez? Van egy gépem 2400G-vel, abban a 3200-as Trident Z sem brillírozott 3200-on, bár legalább stabilan megy 2933MHz-en, amennyi a hivatalos maximuma annak a procinak.
-
válasz
Create. #33187 üzenetére
Nincs még topikja a Renoirnak.
De az eddigi topik nyitási gyakorlatot nézve az se dőlt el, hogy milyen szisztéma szerint kéne kezelni az AM4-et.
IGP - 1 topik (Zen és Zen+ APU-k egyben, mindkettő Vega IGP)
nincs IGP - 4 topik architektúra szerint (Zen, Zen+, Zen2, Zen3)
Nincs topikja Renoirnak (Zen2, Vega), s kell majd idén egy otthon a Cezanne-nak is (Zen3, szintén Vega).számozás szerint is össze vissza
1000 - 1 topik (Summit)
2000 - 2 topik (Pinnacle és Raven/Picasso)
3000 - 2 topik (Matisse és Raven/Picasso)
4000 - 0 topik
5000 - 1 topik (Vermeer)Ahogy változik a prociarchitektúra, úgy valók egyre kevésbé egy topikba a G-s procik.
-
Goose-T
veterán
válasz
Create. #33187 üzenetére
Nincs neki külön, azért is írtam ide, mert ez is Zen 2. Nem is lenne értelme külön topiknak, mert olyan ez a proci, mint a fehér holló, senki se írna. Csodálkoznék, ha 50 darabnál többet adtak volna el belőle az országban.
A lényeg az, hogy ez a proci igazából egy 3600X, csak kevesebb L3 cache-sel és IGP-vel.
-
Chaser
legenda
válasz
Create. #33038 üzenetére
ha aorus akkor pro ( :
az elite legtöbbje a "sima" lapok, csak designosan, és/vagy jobb vrm hűtővel - de a vrm legtöbbször ugyanaz -, több csatival, stb
a pro az már más tészta
ezen gondolkoztam is, ha már drága legyen kicsi alapon, 65e-ről levitték 63-ra, de elfelejtettem megrendelni, másnap már 100e volt, most olcsóbbjokeph
sajnálom hogy azt nem próbáltam ki, de amit boltban nem kapni azzal nem foglalkozom - már így is lentebb adtam, csak alzás vásárlás helyett onnan veszek ahol épp van ami kell ( : - -
chopin42
őstag
válasz
Create. #33038 üzenetére
Játszani olcsóbb, mint építeni, de én értem, miről beszélsz
Mindenesetre intelre váltani nem bölcs dolog, ha van készlet, ha drága az amd. Most _szerintem_ várni kell, és örülni, hogy van cucc, nem bizniszelni, kivéve, ha van igp, mert akkor gpu nélkül van élet. De hamarosan itt a ddr5, addig szerintem a 3xxx/10xxx is bőőőven elég, minden gput kiszolgálnak 1440p/2160p alatt közel azonos teljesítménnyel, a fullhd is gpu limites, ha nem 3080-al tolja az ember. Én ugyan nem játszottam sokat magas fps-el, mert 60 hz a monitorom, de sosem értettem, miért kell 120+fps a jó élményhez, kompetitív játéknál se segít senkin, ha 60-ról 120ra megy, ahhoz kell gyakorlás is, az meg megy butított grafikával meg vsync nélkül is, 3600-al is. 120-ról 140+ra pdig nem lesz hirtelen esport bajnok senki, max placebó jön.
De azért remélem beválik az intel, de a 11xxx se lesz jobb, mint a 10xxx, rámennek az egyszálas max órajelre, mikor többek között a ryzen miatt egyre több a multicore alkalmazás. ...De majd ha jó lesz, a benchmarkokra verik, ha nem lesz jó, akkor pedig jön a "benchmark hülyeség, a valós élmény számít" bullshit.... -
Krisz0418
őstag
válasz
Create. #33032 üzenetére
Pedig ha tudnad hany embert erdekel a fogyasztás. Munkára nyilvan szempont valamelyest, de jatekra miert? Ugy se megy a proci total terhelesen hogy az 5,3ig huzott i9 300wattot fogyasszon. Siman megall 80-120w kozott. Meg gondolom nem napi 24et megy a jatek hogy szempont legyen sokaknal. Most kimondottan gamingrol beszélek.
-
Erdei88
veterán
válasz
Create. #33032 üzenetére
Én nem értelek. A 11700K hasonló áron lesz mint az 5800X. Nem lett volna egyszerűbb arra váltani? Magok száma azonos, teljesítményük is az lesz.
Cserébe nem kell csak egy procit eladni. Így viszont, buksz a lapon , a 10400-on és mindenen is.
Az 5700XT-t én is eladtam volna -
PuMbA
titán
válasz
Create. #32951 üzenetére
A PC fejlődni fog, de a konzol ugyanúgy korlátozni fogja a dolgokat, mint 2014 és 2019 között, amikor 2014-ben megvetted a Core i7 procidat és 4 mag 8 szál végig elég volt
A 3700X-nél egy jóval erősebb proci játékokban még a 6 magos 5600X is, tehát az 5800X-szel bőven nem lesz gond. Emlékezzünk, hogy a konzolokban "csak" Zen 2 van. A Zen 3 19%-os IPC előrelépése óriási.
#32953 Create.: Jelenleg nem erősebb, de ha érkeznek a valódi next-gen játékok, next-gen fizikával, amik a konzolokon kihasználják a 3700X tudását, akkor PC-n sem lesz menekvés.
-
GIORGIONE76
őstag
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Create. #32284 üzenetére
ezzel most egy pár napig biztos tudok játszani, felcsillant a fény, hogy megvan a hiba. eddig elvetettem, mert alapon is volt reboot, de lehet, hogy a beragadt érték okozta, ezt most a CMOS clear-el lehet, hogy elimináltam.
van olyan megbízjató szovftver, amivel az egyedi core stabil frekit meg lehet nézni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BestBuy topik
- Milyen autót vegyek?
- Hővezető paszták
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Elden Ring
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autóhifi
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged