Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: SAMSUNG WW80CGC04DABLE EcoBubble™ technológiával 8 kg mosógép - tapasztalatok
- Gurulunk, WAZE?!
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gróf...
aktív tag
válasz
Steven
üzenetére
Azt ne hagyjuk ki az érvekből, hogy onnantól kezdve nincs pihenés a processzornak. Tehát a bekapcsolástól kikapcsolásig fix frekvencián megy! Még ha nincs is terhelve egyik másik mag, mégis csak teker mint a barom, ami nem túl előnyös. Ehhez tényleg munkagép kell, ami egy percet sem pihenhet.
Pusztán azért, mert csak a negatívumot olvastad ki belőle, nem állítottam hogy ez rossz! Ez a két mondat meg biztos kilógott a monitorból: "És ebben a tekintetben ez egy jó program. Ajánlom is!"Külön köszönöm a biosra vonatkozó oktatást! Nagy hasznát fogom venni. Ha másképp nem is, majd a baráti körömben elmesélem, hogy jártam.
Szerinted a memória tuning hogy valósult meg a gépemen? Hívtam egy szakembert aki itt ült napokig és helyettem elvégezte az értékek bevitelét kísérletezést profilok mentegetését, visszatöltését és minden egyebet ami ezzel jár. Vagy az a 20-30 érték változás csak úgy bekerült a gépbe? Amiből az egyik (Illetve kettő is) a cpu feszültségét érinti, amiből az egyiket most autóra KELLETT állítani.
Lehet, hogy nem vagyok annyira debill, mint amilyennek látszom. Kicsit próbáljunk meg egymáshoz türelemmel közelíteni hátha azt mondhatjuk magunkról, hogy kulturáltak vagyunk. A habzó szájú kioktató reakciókat meg tartogasd a szeretteidnek! -
Gróf...
aktív tag
válasz
Steven
üzenetére
Ott a pont!
Közben mivel türelmetlen ifjú vagyok (Frászt! Annyira felcsigázott, hogy nem bírtam kivárni a hozzászólásokat! Elnézést kérek!)
kipróbáltam.
Sajnos nekem is inkább egy(max két)szálas teljesítmény kellene! 4400 fixre lőtte be azzal a fesszel amit te is és a cikkben is beállított az ember. (A program által ajánlott 1.250-el letérdelt a gép)
Hozott is 12%-ot a Cine20-ban 7005 - 7840 Örültem is neki mint majom a farkának. Csak épp nem tudom használni semmire.CJ4567!
Igazad van a program maga nem macerás, csak legyen az embernek egy szabad órája, hogy lefuttassa amit le kell.
Viszont eleve át kell állítani néhány dolgot a biosban ami annyira nem szerencsés, ha mondjuk hozzá van lőve a memória tuninghoz, de ebből nem lett probléma. A rizenmasztert eszem ágában sem volt telepíteni SOHA!!! (Dehát ugye...)
CPU Voltage - Auto (BIOS);
CPU Multiplier - Auto (BIOS);
Ryzen Master 2.3 (uses the driver for monitoring) - (download)
Stable RAM overclocking or stable XMP.
SVM mode (Virtualzation) -- disabled(BIOS).
Kicsit ráparáztam a dologra. Így utólag már falat süti!Szóval igen. Aki szeretné, hogy 0-24-ben menjen a gépe 4400+ frekvencián, és imád számháborúzni, E-péniszt méregetni annak gyia! És ebben a tekintetben ez egy jó program. Ajánlom is!
-
R3laX
addikt
válasz
Steven
üzenetére
Én ugyanígy vagyok. PBO+EDC1 adja a legjobb FPS-t.
Így Prime SmallFFT max 83 fok 1.28V-1.3V.
CB20 maximum 73 fok.Új AMD VGA driverekkel, vagy a Windows frissítésekkel viszont igen memória igényes lett nálam minden játék, ezért bedobtam én is egy 2x16GB Crucial Ballistix 3200-as sima Black sett-et. Micron E-Die 2 Ranks. Asus B450-E-ben szépen elduruzsolnak most
.

-
fudi2002
nagyúr
válasz
Steven
üzenetére
"Nekem többet számít hogy cs be nem 4350-4400 en megy all core hanem 4500-4550 et."
Igen, vágom. A lekednek jót tesz. Csak aztán rámérsz majd egyszer a min fps-re és rájössz hogy a sima pboval simán hozza ugyanezt. Annak minden vonzatos előnyével. Egy jó orvossal meg kibeszélheted, hogy vesztettél a képernyőre kiéírt értékből 150-200mhzet
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Steven
üzenetére
Ja ne érts félre, tökre egyet értünk. Csak az edc1hez azért hozzátartozik amit leírtam. Amúgy nyomj egy edc1,0,0 tesztet prime95 legújabbal small fft-n. Ha fut egyáltalán, akkor szerencsés vagy. Nekem ez volt az első progi, ami nemhogy hibázott, hanem fekete képernyő. Sokáig érdekes mód memtuning hibára gyanakodtam, mert bizonyos tfaw érték alatt kezdett kijönni a hiba. Há mondom memó. Aztán nagy túrót. Elkezdtem korlátozni jobbról balról az edc1-et, aztán kiderült azért dobja el magát. Onnan már csak egy lépés volt, hogy rájöttem, hogy 3900xemnél az edc16 ami jó, de a tdc-t is le kellett vennem 95ről 90re. Így kafa, aztán jött a hozzászólás, hogy értelmetlen. Mondom, akár jogos is lehet, bár senki nem tesztelte. És hát valóban, mint leírtam. Kapott egy pbo limit disabled scalar 10x, +200mhz, -offsetet, belőttem a soc feszt, 100mhz fsbről 100.5mhzre emeltem és gyönyörűen fut, division 2-t tudtam tesztelni vele 1024x768-ban, gyakorlatilag az edc a max fps-ben 2 fpsel volt jobb, minimumban meg kb 5fpssel kevesebb a mostani beállításhoz képest. Ez tökéletesen megmagyarázza, azt hogy az edc1 elengedi, felboostol (megkapod a 2fpst), aztán lerántja vissza, aztán beesik -5fps. 4425 átlag (edc1) vs 4275-4300 átlag (mostani pbo setup). És ez mellett -2ns latency csökkenés, mert visszakaptam a global states opciómat.
Az xt meg ilyen hirtelenből adott válasz az új intelekre. Nem került nekik semmi energiabefektetésbe, gondolták miért ne. A userek úgy érzik, rögtön visszavágtak. Ez nem volt más, mint időhúzás, míg jön a zen3.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Steven
üzenetére
AVX instabilra simán, még 10 sec sem kell. Mint később kiderült... Ha normálisan akarod akkor edc1-25-ig meg kell találni a megfelelőt, ha kell lekorlátozva tdc-vel. Erre a tesztelőnek nincs ideje. Amúgy pedig teszteltem, egy pbo megbuzerált rendszer pont annyit hoz mindenben, mint az edc-s történet. Valóban igaza volt subaruwrc kollégának, csak látszólag jobb, nagyobb frekiket látsz. (gyanítom magasabb órajelekre ugrik, de rövidebb időtartamra, amit nem is feltétlen látsz, mert a monitorozó progik nem tudják lekövetni a ryzen változó sebességét) Arról nem beszélve, hogy edc buzergálás mellett nálam nem működött a global states enabled, ami elég sokat dob. Pláne mem késleltetésben.
-
-FreaK-
veterán
válasz
Steven
üzenetére
Na ez remek. Pont azt néztem ki.. cserélném a procimat, mert az enyém memvezérlője elég szarul sikerült példány, gondoltam akkor 3800XT tuti jó lesz, de így nem éri meg a felárat.. egy másik 3800-al elég jó esélyem van hogy olyan példányt fogok ki, ami tudja a 3733/3800-as IF-et, azzal többre megyek.
Közben most látom a hírt is ide beszúrva, a főoldalon is kint van a teszt már.
szerk: mondjuk pont a Guru3d tesztje nem ér szerintem semmit. átlag fps-eket nézni teljesen felesleges. Megvárom a Gamers Nexus tesztet inkább ha releváns infó kell.
-
Kupszi
aktív tag
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Steven
üzenetére
Amíg meg nem döglik a pumpád... Ha víz akkor épített szerintem, de aránytalanul drága és macerás. Ez hozza az építet víz kategóriát, és ha valaki venné a fáradságot meglesi az oldalukat, akkor látható hogy készül a 2020-as vékonyított verzió. Sztem én meglesek egy ilyet magamnak.
-
worxland
addikt
válasz
Steven
üzenetére
"An unofficial and thus beta test BIOS is available for the MEG X570 Ace and MEG X570 Godlike reports Hardwareluxx. From the looks of things, MSI testing its B450 mainboards before extending the update to other models.
The changes list is minimal though:
Updated AMD AGESA ComboAm4PI 1.0.0.5
Fix HDMI audio lost issue when use AMD RX570 vga card.You can find and download the firmware updates at the corresponding MSU support pages."
Másik forrás:
"MSI Rolls Out AMD AGESA 1.0.0.5 BIOS Firmware For Its AM4 Lineup, Improves System Reliability & DDR4 DRAM Compatibility
The BIOS firmware 'AMD AM4 Combo PI 1.0.0.5' is available for download on MSI's official webpage for a select amount of motherboards at the moment with the vast majority being B450 based. The X470 motherboards would receive the BIOS slightly later but it is planned while X570 boards will be receiving a BETA version of the BIOS firmware. The main highlight of the Combo PI 1.0.0.5 firmware is:Improving DRAM, USB devices compatibility.
Improving system reliability." -
szabeska
addikt
válasz
Steven
üzenetére
Feltettem toma max-ra, ami feltunt, hogy a venti resz bugos a biosban, alig reagal a kattintasokra, a step up-down time pedig beallithatatlan, nem lehet le-fel menni
Elvileg usb es ram kompatibilitason javitottak, megjelent az xmp 1-2 profil nalam, es a memory fast boot opcio, ami nem tudom mit jelent... -
SECTORnooB
addikt
válasz
Steven
üzenetére
A memória tuning miatt váltanék, sajnos ez a lap (X470 Prime Pro) nem igazán szereti a kitem. 5216-os BIOS-t használok a CL19-es SniperX-em itt megy CL16-on,de fiatalabb verziókon a CL18 is már felejtő... ami "probléma" B450-es Csatabárdban ua 3600-al ment CL16-on és Intel mellett is az első 10p játék utánig CL14-et is megette... ebből következtetem le,hogy érdemes rápróbálni egy B550-re ha meg nem megy jobban akkor legalább a kábel erdőt felszámolom.
-
bozont
veterán
válasz
Steven
üzenetére
Találtam hasonló panaszt erre a verzióra ami nekem van, ráadásul nemrég teszteltem valami 2400 MHz-es value ramot (talán Samsung volt) és kicsit játszadoztam vele. Probléma nélkül bootolt 3600MHz-en a Corsair időzítésekkel és lefutott egy-két teszt is.
Valószínűleg ez tényleg csak ennyit tud.
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Steven
üzenetére
Igen , elsősorban én is azért használom mert játékok alatt (is) feljebb tolja a frekit 50/75Mhz-el mint az all core 4350Mhz-es setupom, és mindezt jóval kevesebb fesszel hozza össze!

5 napja megy így , és semmi anomália pedig az összes testert ráengedtem ami meg van nálam! -
mozso
senior tag
válasz
Steven
üzenetére
Ha már ilyen stílusban közelítesz, akkor remélem te is elolvastad, hogy ez egy programhiba az 1.0.0.4B firmware-ben és lesz majd rá javítás. Nem én mondom, le van ott írva (is) ahonnan másoltad a hozzászólásodat.
elolvastam, igen, csak nem hiszek abban, hogy nekem kell béta teszternek lennem. Voltam eleget, amikor júliusban 3900X-et vettem.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Steven
üzenetére
Érdekes amúgy. A scalar igaziból a lenti feszküszöbön nem változtat, illetve a tetején sem. A köztes állapotokat tolja meg. Az alsó kevésnek tűnik, nagy terhelésnél 1.23v-ra is beesik (igen, magasabb llcvel is), ami allcore 4075-4100nak remélem elég lesz. (eddig olyan 1.26-27v körül ment eme frekin) Majd videokódolással kitesztelem, nem volt még időm rá.
-
Alpi.
addikt
válasz
Steven
üzenetére
Mert magátol kéne jól működniük és magának bejállíttyaja'.

Csak eddig még nem láttam középszartól jobban menni. (egész a mai napig)
Enyémet [láttam ilyeneket] csinálni, persze, hogy nem kurjongattam, mikor 4,075 - 4,100 Mhz közt tolta Cinebenchet 1,3+ V-al... Éreztem, hogy benne marad még egy icipici.
-
Alpi.
addikt
válasz
Steven
üzenetére
Amúgy ez szépen megnyitja az ollót az "X"-es és a egyszerűbb verziók közt is, meglátjátok !
Eddig egy hasonló görbére voltak rákényszerítve és ott alig-alig mutatkozott diffi. Viszont azokban kevésbé meredek és sokkal tovább tartó órajel / fesz skálázású magok lettek bele-válogatva, amik vagy elég nagy túlfeszeléssel vagy a negatív offset szigorú órajel eldobása miatt, alacsonyabb órajelen működtek. Mint lassan, lassan kiderül, sok lapban működik, megegyező "aztaq" végeredménnyel, nem zárnám már ki, hogy egész fentről irányított kezdeményezés bújik meg valahol. Kérdés, hogy kiszivárgott vagy nem merték "offi"-ba becseppenteni, ezért inkább valaki(k) szájába adták. Elős blikkre, bug félének képzeltem, de most már ennél többet is bele tudok látni. -
Alpi.
addikt
válasz
Steven
üzenetére
Jaja ! Ezért kacérkodtam a 200 mhz-el, hogy bemondjam-e, mint plusz.

Tippre mondom csak, de sztem ehhez kellett az elmúlt időszak, nagyot javuló cpu kihozatala is ! Ha nem skálázna ilyen magasra, szinte plusz fesz nélkül, pont nem látszódna semmi. Viszont, ha egy jó proci van a birtokodba, akkor meg az eddigi működés volt az, ami felett nehéz volt szemet húnyni. (értem ez alatt, a iszonyat feleslegesen magas vcore-t pl.) Szóval alakul ez ! Igazából a legszebb ebben az volt, hogy teljesen váratlanul jött ! Olvastam Petya hsz.-ét, félig viccből kipróbáltam, aztán jött a "besza-behu" !!
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Steven
üzenetére
Biztosan ki tudod jelenteni, hogy Ryzen 3000 esetén is 5-10 fok megvan? Mert ugye itt a 7nm miatt kicsit más a helyzet.
"-1kg
-elfoglalja a komplett lap felét
-nehezen szerelhető és cserélhető bármi is"
Ezeket nem tudom ellenérvként feldobni, normál felhasználó esetén.
Amúgy, a vízhűtés 360-as radival nincs 1kg?
-
Ice&Lime
veterán
Pl 3600-ra panaszkodtak többen, hogy heves, és a megfelelő frekvencia skálázásához pedig fontosak lennének a jó hőfokok, hogy minél tovább a maximumon tudja tartani. Ennyit sikerült kihámoznom eddig így laikusként.
A ram témáról annyit, hogy voltak olyanok, aiknek 3200-as ramjaikat csak 3000-ig kezelte, vagy alább.
A boost, akkor ezek szerint megoldódott azóta, remélhetőleg az összes lap gyártónál akkor.
-
'FCs
csendes tag
leginkább az, hogy az alza.cz a.s, vagyis a cég, aki a számlát kiállítja, szerepel a békéltető testület feketelistáján, mint nem együttműködő vállalkozás. miközben az oldalukon ott szerepel, hogy vitás ügyben fordulj a testülethez.
amúgy ők szerepelnek a reklamációs papíron is, azon kívül, hogy "CBP Budapešt centrálaa" és a "kirendeltség kódja bd" sehol nem szerepel magyar cím, vagy az alza.hu kft neve. -
'FCs
csendes tag
lehet jogilag úgy és addig csavarni a dolgot, hogy elmenjen a kedved a dologtól. az az érdekes, hogy rákeresve a témára több ehhez hasonló sztorit is találtam a neten, vagyis egy mechanikai sérülés magyarázat általános náluk. legtöbbször nem tudsz mit csinálni, mert általában postán küldik vissza a rossz cuccokat, az én esetemben az a plusz, hogy személyesen lett bevíve és még így is ezzel próbálkoznak.
-
-
Igen, és gondolom mindegyik csontig rágja az ujját emiatt. Ha annyira nem akarok töltésidőt ki se kapcsolom. Szerintem ezeken a pár másodperceken rugózni, ami egy nap megtörténik. Én kb megnyomom a gombot, elmegyek 4métert, iszok 1pohár vizet, mire visszaérek használhatom is. Mert mondjuk akik munkára használják és egy adott feladatnál kis intervallumokban kijön már pár mp, azt megértem. De ezt? 1nap lehet 1x kapcsolod be.
-
Egyébként idén pont nekem is volt egy asus b450-e lapom garban. A bolt már jelezte képekkel, hogy sérült, de megpróbálták azért legaranciáztatni. Persze nem sikerült, de az enyémen tényleg volt fizikai sérülés. A karcokat én csináltam rá, azt tudom.
Ezt a két képet kaptam a bolttól, ennek ellenére elküldték garba és meg se említették az asusnak, hátha nem veszik észre:

-
Pro!Petya
addikt
Az ilyen esetekben mikor problémás a ram beállítása, akkor az 1,1V az alappont mert ha ez sem stabilzálja akkor kb semmi sem fogja.
A ryzen dram calculator is ajánlottnak az összes féle kalkulációnak 1,1v-ot ír. Ameddig stabil marad addig lehet persze belőle vágni!
7/24-es használatra maximum ~1,15V de csak akkor ha a stabil működéshez elengedhetetlen.
Pl olyan konfigban ahol az xmp - docp csuklóból megy, / vagy a ram még bőven a határain belül dolgozik akár az alacsony freki , lazább timing miatt ott elegendő kevesebb is de ez rendszerenként eltérő, ezért kell mindenkinek magának kell kitesztelnie a saját gépéhez.Arról a melegedésről nincs esetleg mérésed mennyit változik az 1v-nál az 1.1v-hoz képest?
-
kireka
tag
Nos egy ilyen konfig azért megkéri a magáét... Az intelben is vega 64 volt ? A procinál lehet fogni egy 10W-ot egy nagyon durva SoC uv+uc vel. Nálam 0,725V Soc fesz és 2133 a fabric, de ez nem lesz elég kihajtani a vegát
Ha kinyitod a HWMonitort látni fogod hogy a proci szippant vagy 20-25W-ot idle, míg a Vega is vagy 30-at vagy akár többet, a nagy méretű HDD is kajál annyit mint 5 db 2,5-ös.
A procit le tudtam vinni 13W környékére, de az RX 580 30Wattjával nem tudok mit kezdeni.
Szóval olyan 49-53W az idle, ez vagy 15W-al több, mint egy RX560-nal. -
Zoo123
senior tag
"engem egy dolog zavar 30-40w al több idle mint az intel volt... és nálam média szerver miatt 0-24 be megy a gép.... ezt kéne valahogy orvosolni
"Sok tesztet megnéztem az új 3000-es processzorokról, de VGA kártyával idle 55-60W-nál kisebb fogyasztást sehol sem láttam!
Ha fontos az idle fogyasztás akkor 2200/2400/3200/3400G processzor + pico PSU tápegység.
Nálam a Médiaszerver/netezős/mindenes gép egy 2200G, B350-es alaplap, 2x4 GB RAM, 1TB 2,5" SSD, 120W-os picoPSU-val:
-idle: 16W!
(kb egy Notebook fogyasztása...) hőfok környezeti hőfok+1-2 fok
-film: 25-30W (4k Bluray, 4k@60 FPS Youtube videó)
-Játék light: 55-75W (hőfok: ~40 fok)
-Unigine benchmark, 3Dmark, stb.: 80W
-OCCT CPU+VGA stressteszt: 105W (hőfok: <60 fok)Mindezt falból mérve fogyasztásmérővel!
Ezt nehéz űberelni ha energiahatékony megoldásról van szó!
Persze ha komolyabb játékról van szó arra ott van az R5 3600+GTX 1080Ti konfig, de mióta megvan a kis 2200G azóta játékon kívül mindent azon csinálok, jó az mindenre is, még videót is vágtam vele. Kapott egy Arctic Cooling Alpine 47W passzív bordát egy 400 rpm-re leszabályozott 12cm-es ventilátorral (kb 10 dB) hangját nem hallani még stressteszt alatt sem, imádom!

-
Pro!Petya
addikt
Nálam is itthon sorban állnak a procik amik úgy megvoltak küldve évekig olyan fesszel hogy a közelébe nem volt a gyári/ajánlottnak, szerintem a mai napig mennének. Csak az upgrade miatt cserélődtek le.
mozso
Köszi!Dany007
Gratula hozzá!
A DRP4-el óvatosan, van abból olyan eresztés amit síkolni kell.Monoceros
P95 alatt mennyi volt a fesz és a freki? PBO+XFR offon volt? Csak mert az a 60 így jöhetett össze ha alapon ment minden féle boost nélkül. (talán, bár ebben se vagyok biztos..)weri
Ha az a brocki 3 megfogta 60-on akkor becserélem rá a vizem
(azt amúgy nem írta mit futtatot p95-ön belül de ezekszerint biztos nem small FFT-t.) -
Malibutomi
nagyúr
Igen csak PBO-val az peak, fel-fel ugral de csak pillanatokra, mig manual OC-val rakeni amig terhelesen van.
(#8057) propetya85
Nem tudom miert, alaplap vagy valami BIOS beallitas, de manual OC-n elinditom pl CB-et is HWinfo is meg Ryzen Master is 1V-ot mutat a proci magokra amig fut.
-
wwenigma
Jómunkásember
Igen, terjed a hulyeség de volt nézettsége legalább. Már megbeszeltuk korabban, olvass vissza. TL;DR nem tamogatott win7 eredmények bennehagyása, bios verziok kozotti boost clock-különbségek az SMU firmware verzió ignorálása miatt és hasonló problémák vannak csak ezzel a "felméréssel".
ScomComputer: mégse a legfrissebb volt.
Most talaltam meg manualisan hol töltöm le a bétát, megvan a kulonbseg es ahogy izzitgatom CPU-Z -vel ugy latom hogy amit irtam az van kb.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Forrmell.enn
- Projektor topic
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- Xiaomi Watch S4, 1 Év Garanciával
- Apple iPad 11 (A16) 128GB Wifi Silver 1ÉV Bontatlan
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- Dell Latitude 5290 i5 8350U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., szép állapot, számla, 6 hó gar
- Eladó Apple iPhone 14 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
.

Elvileg usb es ram kompatibilitason javitottak, megjelent az xmp 1-2 profil nalam, es a memory fast boot opcio, ami nem tudom mit jelent...
Mindenesetre itx-nél én is az aiot választanám, kövi gennél lehet azt rakok össze.

);
(kb egy Notebook fogyasztása...) hőfok környezeti hőfok+1-2 fok