- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Én és a számítógép
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Steve198310 #55099 üzenetére
Ugyanazt mondod te is. Kicsit továbbvittem a gondolatot, hogy az átalakító miatt analóg lesz a jel, mivel a monitoron csak D-sub csati van.
-
Steve198310
őstag
válasz
Grave_444 #55095 üzenetére
Már meg bocsáss de nem analóg jel jön a VGA-ból hanem digitális. És nem szereti analóggá alakítani. Ettől jönnek a vízszintes csíkok.
DVI = HDMI . A HDMI & DVI az digitális jel a VGA = D-SUB az pedig analóg jel.
Ebből is következik ,hogy a DVI -ből elöálítótt jelet vissza kell bútitsa a VGA ami már nem megy hiba nélkülVolt HD 7850 em HD7870 em 270x ből 2 is most pedig egy 280x van.
(#55096) bobalazs
Hát valószínű teljesen mindegy milyen a D-SUB kábel . Analóg az analóg -
CirrMee
addikt
...és akkor Te még csak az egyik lehetséges hibába futottál bele, van még más is. Én pl már többször belefutottam olyanba is, amikor a phase/clock értékek tolódnak el a terhelés változásának függvényében, ergo vagy fél percenként nyomtam az Auto gombot, vagy egyre homályosabb lett a kép.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
Steve198310 #55093 üzenetére
árnyékolt a vga kábeled?
lehet kapni kétszeresen árnyékolt vga kábelt is. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Steve198310 #55093 üzenetére
HD 7xxx széria óta analóg jelen ezt csinálják a kártyák. Hiába átalakítózol, attól még a vga-ból analóg jelen jön.
-
-
kvio1
tag
válasz
Steve198310 #55088 üzenetére
Értem. Csak azért meg nem akarok új monitort venni, ha nem muszáj. Amit írtam kábelt avval se lenne jó?
-
kvio1
tag
Sziasztok!
Amióta új vga-t vettem azt vettem észre, h hullámzik a kép. Előtte ilyet nem tapasztaltam. Leginkább sötét képernyőn lehet látni, nem egyfolytában vagy csak nem mindig veszem észre. Játék alatt látom. A monitor átalakítóval van csatlakoztatva a vga-hoz, eddig is így volt, és nem jelentkezett ez a jelenség. Előtte is AMD volt, hd 6850. A vga egy Asus r9 270x. Mitől csinálhatja? Valami zavarhatja a képet? Megnéztem tv-én, és ott is hullámzik a kép D-sub átalakítóval. Utána HDMI-vel, akkor nem csinálta. Aztán igp-vel néztem meg, ott persze átalakító nélkül, nem hullámzott a kép. Ez alapján az átalakító nem tetszik neki. Láttam olyan kábelt aminek az egyik vége DVI, a másik meg D-sub. Szerintetek ezzel se csinálná? Vagy elég egy új átalakító? Mondjuk ez előző vga-val nem volt ilyen gond.
Köszi a segítséget előre is! -
Weper
tag
válasz
Grave_444 #55084 üzenetére
2 hete még jó volt, csak átraktam másik pcie slotba a VGA-m (mert akkor jöttem rá, hogy gyári hibás a 3.0-ás), azóta 10 fokkal melegebb, mint volt (gondolom hely miatt, mert kb 2-3 cm hely van a gépház alja és a VGA ventije között. Ezzel a beállítással teszteltem Skyrimot és 70 fok helyett most már csak 60 fokos. Viszont így kicsit nagyobb zajt kelt.
Szerkesztve: Most rezonáló hangot ad ki a venti valamiért, pedig nem ér bele semmilyen kábel.
-
Weper
tag
Üdv.
Szerintetek jó ez a ventibeállítás?
http://i.imgur.com/67cOGOV.jpgAz automatikus az valami förtelmes volt, alapból 20%-on futott és kb 50-60 foknál növekedett 40%-ra.
Lehet baja attól, ha a ventit 100%-ra húzom? El fog veszni a garancia?
-
Rison77
senior tag
Köszönöm a válaszokat. Közben felvettem az MSI supportal is a kapcsolatot, azt írták kb 7 nap mire válaszolnak de kb instant jött is a válasz, elég korrektek voltak, gpu-z-t kértek, utána írták hogy a bios rendben, leírtak egy venti sémát hogy kéne működnie beállítottam manuálisan nem volt jó, utána ők is azt mondták hogy garancia.
-
válasz
Rison77 #55079 üzenetére
A 2 ventilátor egy csatlakozóról megy, szóval a szoftveres hibát ki lehet zárni, a ventivel van valami gubanc.
Próbáld ki, hogy a gép kikapcsolt állapotában óvatosan megpörgeted a ventit, ha könnyen mozog és pár másodpercig még forog, akkor nem szorul a csapágyazása.
Ha a csapágy jó, akkor viszont az elektronikájával lesz valami gubanc.
Mindenesetre, ha garis még, akkor vidd vissza. -
Rison77
senior tag
válasz
Nartell #55078 üzenetére
Végigböngésztem mindent már, nem találtam ilyen hibalehetőséget. Youtube videókat is néztem, de olyan nincs, hogy konkrétan üzemelés közben mutatják a vga-t. MSI-vel anno csak az a hiba volt, hogy felpörgött 100%-ra teljesen random, de azt bios-al javították, és nálam a legutolsó van már fent. R7870-2GD5T/OC a pontos típusa.
-
-
Rison77
senior tag
[link]
[link]
Sajnos a problámám továbbra is fennál. Esetleg van valakinek ilyen kártyája, és leírná hogy üzemel? Mert ha ez valami energiagazdálkodás téma, akkor nem nélkülözöm feleslegesen 3-4 hétig a gariban, hogy aztán visszakapjam ilyen indokkal. 90%-on beindul a 2. ventilátor is, majd folyamatosan csökkentve 60%-on áll csak le. -
CirrMee
addikt
válasz
bajzal #55075 üzenetére
Kb ezek miatt döntöttem a sima mellett.
Egyrészt a sima 270 korlátja is (technikailag) ugyanott van, Overdrive & BIOS hekk meg a lételemem, és hát nem kerül semmibe az a pár kattintás. Miért fizettem volna többet az X verzióért, ha ebből is meg lehet csinálni ugyanazt az eredményt?
ASUS meg azért, mert erről eleve tudtam, hogy 1500 -as Elpida chipekkel szerelik, magyarul eddig garantáltan és büntetlenül lehet azt is húzni.Bevallom egy dologtól azért tartottam, hogy az 1db 6pin betáp mennyire fogja lekorlátozni. Szerencsére ilyen probléma fel sem merült.
-
bajzal
őstag
válasz
CirrMee #55074 üzenetére
270-nek jó tuningpotenciálja van. Ennek a 270X-nek kb. semmi. 1180Mhz a vége, mert 1200-nál már lefagy az F1 2015 benchmark, 1180-nál még jó. Memória is 1420-nál már lefagy, úgyhogy ahhoz hozzá se lehet nyúlni.
1180/1400-at bír, a gpu ref-től számítva 130Mhz-et bírt, a memória meg nem tudom, hogy az Asus hozzányúlt e, de arra semennyit nem tudtam ráhúzni.
-
CirrMee
addikt
válasz
bajzal #55073 üzenetére
Menne 1150 -el is stabilan, csak 1100 felett drasztikusan elkezd hangoskodni a hűtése, azért nem tolom feljebb.
i7 nem hiszem hogy sokat tesz a produkcióhoz. Egyrészt két generációval öregebb, másrészt a +4 szállal nem tud mit kezdeni a program. A 4.5GHz -es üzemi freki viszont szvsz már beleszól... -
bajzal
őstag
válasz
anderledani #55069 üzenetére
Hát de ez csak 100Mhz amit emeltél
Én meg 130Mhz-et ref-től számolva.
Egyébként így tuningolva neked a 270 mennyit csinál Valley-ben?
(csak kíváncsiságból)
Weper: Nem normális, nekem 1180Mhz-re tuningolt gpu-val sem megy 70°C fölé.
-
Weper
tag
Asus R9 270x DirectCU II TOP-nál normális a 80-92 fokos hőmérséklet játék közben?
-
bajzal
őstag
-
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom mióta de a minap észrevettem hogy az mis 7870oc kártyámon csak az egyik venti pörög. Terhelés alatt felkúszik 70-80 fok közé is ami még annyira nem volt feltűnő, gépház csere után figyeltem fel rá. Minden kábel stimmel nem akadt be stb. Ma kicsit jobban szemügyre véve, ha bekapcsolom a gépet felpörög mindkét venti amíg nem tölti a biost addig megy, majd ha eltűnik a bios logo az egyik leáll. Ez valami szoftveres probléma lehet? -
HopeckoR
aktív tag
válasz
anderledani #55062 üzenetére
Én a helyedben várnék egy picit amíg a mostani programok megkapják Win10-re a megfelelő patcheket
Korábban én is megbántam amikor egyből felraktam az újonnan megjelenő Windowsokat -
anderledani
őstag
Sziasztok!
Tegnap feltettem a 10240-es Windows 10-et, és rá a hozzá való 15.7-es Catalystet. Azonban A WoT az eddigi 55-65 fps helyett 30 fps körül mozog, a CS:GO pedig nem indul el, a Valve feliratnál kifagy és a hang ismételgeti magát. Tudnátok segíteni? -
Weper
tag
Valaki nem tudja választ a problémámra, amit pár napja posztoltam? Mert még mindig fennáll ez a probléma.
Hali!
Ma kitakarítottam a gépem, visszaszereltem mindent a helyére, a VGA-t átraktam PCIE 3.0 slotból a 2.0-ásba, mert hibás volt (nem mindig kapcsolt be a monitor, amikor bekapcsoltam a gépet), és amikor elkezdtem használni a gépet, észrevettem, hogy az alaphőmérséklet netezés közben 42-53 fok (50 feletti hőmérséklet youtubeozásra vonatkozik), pedig takarítás előtt 35-38 fok volt. Eddig 37 foktól már zúgott a venti rendesen és hűtötte. Most viszont 54-55 fok környékén kezd csak el zúgni hangosan a két ventije.
Nem tudjátok, hogy mi lehet a gond?
VGA: Asus R9 270x DirectCU II TOP
-
chungee
addikt
Előkerült a padlásról HD4850 rajta accelero s1 hűtővel. Vajon rámegy az XFX7870-re
-
Speed®
titán
válasz
HopeckoR #55054 üzenetére
Sokéves befektetés..érdemes elgondolkodni a témán
Ezzel a 25"/21:9el kb. ~40%al szélesebb képet kapnál, de maradna a magasság..kicsi. Ha már ultra-wide élmény, akkor szerintem 29" az alja, de persze ez saját meglátás.
24" így alakulna a 25"hoz képest.
Én 27"/16:10ről váltottam 29"/21:9re, aztán 1 hónapon belül 34" lett, köszönhetően a pixelhibás cserehiányos darabnak..ami egyébként pöpec volt. -
Speed®
titán
válasz
HopeckoR #55052 üzenetére
Nem rossz a 21:9/2560x1080, de akkora méretben sok értelme nincs, 29" az alja, ahol érdemes rámenni, az már legalább hozza a 23"/16:9 magasságát.
Ami a felbontást illeti, több, mint 2Xes terhelés az 1440x900hoz képest, és a sima 1080Pre is ~35% még pluszban..ami ugye a 270 fő területe inkább.
Szóval ha nem ragaszkodsz kifejezetten a 21:9hez, inkább nagyobb 16:9/FHD. -
HopeckoR
aktív tag
Sziasztok!
Monitor vásárláson gondolkozom.
Ezt néztem ki
Felbontása pedig: 2560 x 1080A fej törést az okozza, hogy egy MSI R270 2GB mennyire tudná ezt meghajtani? Szóval mennyivel csökkenne az FPS szám? Jelenleg egy 19 colos monitor van 1440*900 felbontással.
Vagy ezzel az R270-el ne is gondolkozzak ilyen felbontásban? Vagy Inkább maradjak egy 1920*1080-as felbontásban?
-
bajzal
őstag
válasz
Apollo_21 #55047 üzenetére
Igen, tudom, hogy ezek már a végét járják. A ref 270X-nek 1050Mhz a gpu-ja, ennek 1120, az Asus alapból rápakolt 70-et meg én még 20-at, akkor csak 90Mhz tuningot bírt?
szerk.: Guru3D-n olvastam, hogy az MSI 270X-et felhúzták 1175-ig, a memóriát pedig 1550-re 1400-ról és ráhúztak +20% power limitet. A power limittel kitolom a TDP keretet, vagy mit csinálok?
-
Apollo_21
addikt
-
bajzal
őstag
Akinek R9 270X-e van az meddig tudta húzni? Nekem az Asus TOP van, tehát 1120-on van a gpu, ráadtam +20-at a gpu-ra és a memóriára is, bírta, de még 10-et már nem. (lefagyott az F1 2015 már amikor elindítottam)
Power Limit mire jó?Msi Afterburner-el húznám.
-
Nartell
csendes tag
válasz
IMIIKE1998 #55042 üzenetére
Ha mókolni van kedved akkor vegyél valami kevésbé megbízható hűtésűt (nekem pl. az XFX 7870 Tahiti volt ilyen) és keress rá hűtőt. Én 4-ért találtam Arctic passzív bordát amit egy 12 centis kék ledes házventivel hajtottam meg. Gyárilag hűtve 87 fok, új hűtésével 70.
-
Nartell
csendes tag
válasz
IMIIKE1998 #55042 üzenetére
ASUS DirectCU R9 270x 50 ezer, MSI Twin Frozr 270x 54 ezer. Ezekkel nem tudsz tévedni, még a Gigabyte Windforce-ot ajánlom, de ez a 3 legjobb gyári hűtésrendszer ma a piacon. Nekem windforce hűti a 280-ast és terhelve 50-55 fok, de a másik gépbe MSI Twin frozr 660GTX van és az sem nagyon megy 50 fölé.
-
IMIIKE1998
őstag
válasz
IMIIKE1998 #55041 üzenetére
Valaki?
-
Nartell
csendes tag
válasz
IMIIKE1998 #55039 üzenetére
Nem lesz baja de nem sokkal drágább az X-es verzió, inkább azt javasolnám ha már 2-3 évekre tervezel vele.
-
Speed®
titán
válasz
chungee #55029 üzenetére
Amíg nem csinálod meg, amit javasoltam, addig nem lesz hűvösebb..tekergetheted a ventit, ahová akarod, max. fülészetre nyersz beutalót idővel
A TahitiLE legnagyobb baja az ordenáré túlfesz, amit kap gyárilag, jellemzően ~1.25V a Boost fesz. Ezt nyugodtan le lehet vinni 1.1V alá, megfelelően átírt BIOSal mellette szépen ki lehet lőni a Boostot is, minimalizálva a microlagot. Megéri azt az 1-2 óra utánaolvasást, halkabb/hűvösebb üzemmel és esélyes, hogy hosszabb üzemidővel is meghálálja a kari a gondoskodást.IMIIKE1998
Azonos árat feltételezve (ha nem számít a fogyasztás), egyértelműen R9-270.
25% van köztük alapon, ami már eléggé érezhető 1080Pben, ahol a Ti elfogy. -
IMIIKE1998
őstag
válasz
IMIIKE1998 #55034 üzenetére
Valaki?
A másik opció egy Giga GTX 750 Ti dupla ventis lenne.
-
Weper
tag
Hali!
Ma kitakarítottam a gépem, visszaszereltem mindent a helyére, a VGA-t átraktam PCIE 3.0 slotból a 2.0-ásba, mert hibás volt (nem mindig kapcsolt be a monitor, amikor bekapcsoltam a gépet), és amikor elkezdtem használni a gépet, észrevettem, hogy az alaphőmérséklet netezés közben 42-53 fok (50 feletti hőmérséklet youtubeozásra vonatkozik), pedig takarítás előtt 35-38 fok volt. Eddig 37 foktól már zúgott a venti rendesen és hűtötte. Most viszont 54-55 fok környékén kezd csak el zúgni hangosan a két ventije.
Nem tudjátok, hogy mi lehet a gond?
VGA: Asus R9 270x DirectCU II TOP
-
Nartell
csendes tag
válasz
chungee #55029 üzenetére
Ha 80-83 terhelés alatt komoly játéknál (tehát mondjuk az új CoD vagy hasonló vga zabáló cucc) akkor tedd össze a két kezed mert az XFX 7870 Tahiti a legrosszabbul viselkedő kártyák egyike. Én vettem rá Arctic passzív bordát 4-ért és tettem rá egy ezer ft-os kék ledes 12 centis házhűtőt, na azzal 73 fok 2 óra után maxon. De előtte 90-100 fokot ment és nem volt ritka h lekapcsolta a gépet 105 fok után...
Jó kártya az XFX de törődést igényel, szerintem a gyárban szartak a hűtésére.
-
IMIIKE1998
őstag
Sziasztok!
Mi a véleményetek erről a termékről?
https://www.pcx.hu/termek/powercolor-turboduo-r9-270-2gb-ddr5-axr9-270-2gbd5-tdhe-videokartya-295612 -
gzoli2
tag
Sziasztok, sima r9 270 -em van. Control centerben azt látom, hogy nem veszi vissza az órajelet 300/150 -re idle-ben hanem 975/1400-on megy a hőfok pedig 62 fok (14.12-es driver ) . Tudom nyár van de eddig olyan 40-41 fok volt alapon. Ez catalyst bug lehet vagy behalt valami a kártyán ?
-
CirrMee
addikt
válasz
chungee #55024 üzenetére
Variációk neked:
1.: használod az AfterBurner egyedi venti profil szerkesztő részlegét
2.: állandóra max -ra rakod a venti sebességét (és üresjáratban is ott fog visítani) / Catalyst overdrive rész
3.: manuálisan fogod ki/be kapcsolni a Catalyst felületén a nagyobb sebességet/automata szabályozást. -
blu79
addikt
válasz
chungee #55024 üzenetére
már régebb volt dolgom a ccc vel de ha elindítod akkor meg kell keresned a Performace bal oldalt van itt meg az Amd over drive ott be kell pipálni az Enable manual fan control és akkor huzigálhatod a csúszkát, de mondom nekem már régebb óta volt dolgom a Catalyst-el , lehet most másképp van de nem biztos
-
chungee
addikt
Estét!
XFX 7870 tahiti LE 2GB hogyan tudom feltekerni a ventijét játék/load alatt
Alapon 50-55fok az megfelel nekem, de játék alatt szeretném ha jobban pörögne a venti. Nem baj ha hangos lesz, mert a játék hangererje elnyomja.
-
Steve198310
őstag
válasz
Winchester95 #55009 üzenetére
A HD 7870 Xt keleten ha jól emlékszem HD 7930 nak hívták.
Azért nem eszik olyan forrón a kását. A 7870Xt némi húzással persze nagyon nagyon közel álla a 7950 hez de attól még nem lesznek egy súlycsoportba. A 7950 = 384 bit, 3GB Vram, több részegység. 7870 Xt =256 bit , 2GB Vram , kevesebb részegség.
De persze közel van az alap 7950 hez. Nagyon ilyet akartam a 280x előtt Sapphire gyártottat.
-
nanus
senior tag
válasz
Winchester95 #55019 üzenetére
Legyen szerencséd ,de 2db tápcsati kell ,2.csak molexből lesz meg [link]
-
nanus
senior tag
válasz
Winchester95 #55017 üzenetére
-
nanus
senior tag
válasz
Winchester95 #55015 üzenetére
Én szintén VTX Tahitit -t használok 2 éve eddig hibátlan,gari épp lejárt de nem parázok
még egy "ati" vga-m se mult ki
-
Winchester95
őstag
-
darkhorse
tag
válasz
Winchester95 #55013 üzenetére
Igen, finomhangolás után viszont nagyon jó kis kártya. Nekem Powercolor Myst edition van, alulfeszelve, 1100/1650-en használom. Így alulfeszelve és tuningolva jelentősen hűvösebb és kevesebbet eszik mint alap beállításokkal.
-
darkhorse
tag
válasz
Winchester95 #55011 üzenetére
2 Tahiti GPU-s 7870 teszt TPU-ról:
VTX3D HD 7870 Black Edition 2 GB
Club 3D HD 7870 jokerCard Tahiti LE 2 GBAjánlott olvasmány:
Tényleg sokat fogyaszt a Tahiti-LE?
Tahitis 7870 akkor ajánlott ha hajlandó vagy finomhangolni, alapból ugyanis elég sokat eszik és melegszik is.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
Winchester95 #55009 üzenetére
tele van a ph cikkekkel mindkettőről.
http://prohardver.hu/tesztek/keres.php?stext=7870&sec=&cmp=http://prohardver.hu/tesztek/keres.php?stext=7950&sec=&cmp=
Melyik bolygóról jöttél?
-
Winchester95
őstag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem hogy adott egy 7870. olvastam valamit hogy van jobb rosszabb 7870 Le XT stb.... meg valami a 7950 el kapcsplatban...
Valaki kuldene egy linket vagy felvilágosítana?
esetleg mivel tudom megnezni hogy melyik a jobb gpu? -
Rasnac
aktív tag
Sziasztok !
Következő kérdéssel fordulnék hozzátok.
Adott egy XFX 7850 Core edition kártya .
Eddig egy R7 250 -em volt de megérett a váltásra és a régi kártyát úgy használtam hogy egyszerre volt DVI-ba kötbe a monitor és HDMI-re a tv . Semmi gond nem adódott minden ment flottul. Aztán a 7850-essel ugyanezt eljátszva már kicsit bonyolódott az ügy. Gép bekapcs után ha mindkét kábel be van kötve felpörög a kártya mint egy boeing gép és nem ad képet se a tv-n se a monitoron 2x-er 3x-or újra indítom a gépet és bejön szépen a kép. Ha kihúzom a HDMI-t akkor pedig egyből pöcre indul minden .Mi lehet a gond ? Mert a másik kártyával minden ment szépen.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
Trailblazer #55004 üzenetére
Heló, majd megyünk mi is, ha lejjebb viszi az árakat...
-
Trailblazer
veterán
No elköszönök, perpill átcsábított a zöld oldal.
-
CirrMee
addikt
válasz
dzseki #55001 üzenetére
Bocs, én néztem be: most nézem, nincs is "dedikált" topic ehhez a típushoz, viszont tényleg off itt a típus.
Viszont akkor már utánanéztem a dolognak: alighanem tényleg ez megy redukált sávval, viszont az x8 -ra van írva (lásd). Ha más kártyával működik az x16 az adott lapon, lehet pl nincs stabilan a csatlakozóban a kártya (ócska kínai papírlemez gépházak tudnak ilyet produkálni).
Új hozzászólás Aktív témák
- MSI GeForce RTX 3090 VENTUS 3X 24GB OC Garanciával!
- MSI RTX GeForce 3060 12 GB-os VGA kártya ! AkciÓÓ!
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- NVidia RTX 3080 Founders Edition + 12VHPWR átalakító
- RTX 5070 Ti OC 16G/új, bontatlan/ garancia/ beszámítás/ ingyen foxpost
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3385, 94% Akkumulátor
- Honor X7a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 4060 8GB Rampage Shiva Cooler Master 650W
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest