- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fecogame: A csámcsogás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
-
asdf_
veterán
válasz
Levi123 #4447 üzenetére
Párezer forint havonta egy székhelyszolgáltatás. Biztos nem ér meg ennyit, hogy ne teszteld a vélhetően automata címellenőrt? Aztán majd 2027-ben átköltözteted. Másfél év, azt féllábon is kibírod.
Vállalkozás amúgy ha jól rémlik lehet a címen, azonban a beruházás hasznából semmilyen módon nem részesülhet, azaz ott a vállalkozás tevékenységet nem végezhet, ha csak nincsen külön villanyórája fűtési- és HMV rendszere.
De rég volt, meg ezerszer változtatták a szabályokat is, a legbiztosabb, ha utánajársz. -
Levi123
senior tag
Esetleg tudna valaki segíteni?
Az első napelemes pályázatot nyert háztartásban utólag a kötelező időszak alatt (2026.dec.31 előtt) lehet vállalkozást bejelenteni?
Vagy ez is kizáró oknak minősül?
A pályázatnál tudom, hogy feltétel volt, hogy nem lehet a címen bejelentve vállalkozás, fodrászat stb.
Köszönöm! -
Z_A_P
addikt
Sziasztok!
Mit tudtok, el lehet adni egy ingatlant ahol ez a 100% tamogatasu napelem van?
Marmint biztos el, de vissza kell fizetni tamogatast?
Meddig el ez a "tilalom? -
Borisz76
nagyúr
Újabb gubanc.
Az Opus Titász-nak van egy távleolvasó portálja :
[https://tavleolvasasiportal.opusenergetika.hu/login]
Itt regisztrálni kell ( Név + email cím + jelszó megadása )
Majd....
Kérni kell , hogy hozzáférj az óra adataihoz :
- Mérési pont azonosító
- Ügyfélazonosító
Majd ha ezeket megadtuk, akkor lehet a " kérem " gombra kattintani.
Nálam viszont hibára fut : Nem létező mérési pont azonosító....
Pedig itt van előttem a 7-8 oldalas, kinyomtatott Hálózathasználati szerződés.....Többször ellenőriztem és próbáltam.Most írtam nekik....
Szerintem e miatt van az MVM-el is gondom , a számlázás miatt..... -
LOTR
addikt
azoknál vannak/lehetnek határidő miatt problémák, ahol megkezdődött a kivitelezés, de közben a kivitelezővel történt valami, ami miatt nem tudja befejezni a munkálatokat és váltani kell (viszont mivel már megkezdődött a kivitelezés, esetleg előleg is lett lehívva ez sajnos nagyon megbonyolítja az eljárást)
-
Borisz76
nagyúr
Ma kaptam email-ben :
Tisztelt Kedvezményezett!Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önt, hogy az RRF-6.2.1-2021 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című Felhívás keretében a megvalósításra rendelkezésre álló határidő az alábbiak szerint módosult.
A Végső kedvezményezettnek a támogatott beruházást egységesen legkésőbb 2026. év március hónap 31. napjáig meg kell valósítania.
A módosult pályázati felhívás megtalálható az oldalunkon: https://napelem.palyazat.gov.hu/lakossag/felhivas
Amennyiben jelen tájékoztatóval kapcsolatban bármilyen kérdés merülne fel, kérjük keresse ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségeken:
telefon: 06-1-766-7470e-mail: nap@emi.hu
Tisztelettel,
ÉMI Nonprofit Kft. -
siti
őstag
Köszi!
Backup port nincs, végülis egy fázison üzemel, mindegy lenne, hogy azt a 2,5 kw-ot egy konnektoron vagy egy másik vezetéken tolja ki magából. Visszatáplálás opció is ki lesz kapcsolva, csak kellett nyilatkoznom eon felé is, hogy nem akarom hibridként üzemeltetni. Pedig szeretném, csak akkor nem engedélyezik. -
Aidan85
aktív tag
asdf_ és #4434 LOTR, köszi a válaszokat.
3 éve semmi konkrétban nem egyeztünk meg, csak hogy 10, max 12kW-os lesz a hőszivattyú, egyedül a napelem inverter-hez írták oda, hogy Fronius-t terveznek adni. Ezen kívül sose kaptam értelmes választ, hogy miből milyet adnának.
3 x 20 A-el vettük a házat, így erre nem kellett költenem, jelenleg éjjszakai van még mellette, ezt tervezem H tarifára lecserélni majd a szabványosítás során. A hőszivattyú adatlapján 4kW és 16A szerepel, mondjuk jelenleg minden fázison van valami, amivel összeveszne.
Mindenesetre futok egy kört vele, veszteni valóm nincs. -
asdf_
veterán
válasz
Aidan85 #4433 üzenetére
Ha H tarifára megy a hőszivattyú (miért ne oda menne) és nem akarod nyárra átkötni hűtéshez (vizes, levegős?) a nappali, azaz napelemes tarifára, akkor első blikkre szerintem nincs jelentősége (ha amperszámba belefér), hogy egyfázisú (persze vettél fölöslegesen egy kupac amperr a másik két fázisra), de ezt most csak kutyafuttában, így lehet, hogy hülyeséget írok.
Ha nappalira megy, akkor viszont óriási szivas a bruttós elszámolás (illetve inkább a villanyóra "hibás" összegzése) miatt, úgy semmiképp ne engedd. -
LOTR
addikt
válasz
Aidan85 #4433 üzenetére
ilyen irányú összefüggés nem nagyon van
műszakilag semmi nem támasztja alá, hogy 3f-út kellene beépíteniük az 1f-ú helyett
nagyjából olyat visznek, amiben megegyeztetek, a 3f-ú drágább általában (de nem feltétlen jobb)
esetleg a későbbi bruttó elszámolás miatt a fázisterhelést jobban lehet optimalizálni 3f-ú eszközökkel (de ez csak részedről gazdasági szempont, műszakilag, ilyen értelemben nincs különbség)akkor tudsz érvelni a 3f-ú mellett, hogyha pl 3x16A-ed van, a hőszivattyúban meg van pl 4kw-os fűtőszál és pl emiatt nem elég neki az 1x16A teljesítmény (csak mondtam egy példát, nem tudom a paramétereit)
-
Aidan85
aktív tag
Sziasztok!
Előrelépés történt, tegnap délután hívott egy kedves női hang, pályázattal kapcsolatban keres, kiszállítanák a hőszívattyút és a bojlert, itthon leszek-e, át tudom-e venni. Itt már gyanús volt a bojler szóhasználat, azért rákérdeztem, hogy a melegvíz előállításához az indirekt tárolóra tetszik-e gondolni... Persze, persze bojler.
Hát ma kihozták a 80 L-es Ariston villanybojlert, mondtam ez így nem lesz jó, nekem ilyen nincs a pályázatban. De ők csak fuvarosok, nekik ez van ideírva, boxoljam le a céggel.
Hoztak még egy táblát a nyilvánosságnak, fel is fúrták a kerítésre. Azt is szóvátettem, hogy úgy tudom ott nem jó, de a szigetelést ő sem akarta kilyuggatni a házon, úgyhogy egyelőre ott maradt.
Na meg meghozták a hőszivattyút, sose hallottam még ez előtt az AOKOL márkáról. ASH-35CHW/MR típus, de legalább 10 kW-os.Mondjuk 1 fázis, ezt is szeretném megreklamálni náluk, jobban érezném magam, ha 3 fázist terhelne, nem csak 1-et.
Mindent kivettek a dobozból, a házfal mellett lefotóztak, aztán visszatették a dobozba őket. Aztán még megkérdezték, hogy én hova gondoltam tenni. De hogy mikor jönnek ismét, azt nem tudni... -
LOTR
addikt
válasz
prtvlogan #4430 üzenetére
sajnos ez kellemetlen helyzet, de ha az volt a telepítés feltétele, hogy tudjon visszatermelni a hálózatra, akkor feltételezhetően mulasztás történt, hiszen ha az mgt-nél még nem, a csatlakozási dokumentáció elfogadásánál (amikor a szolgáltató megadja az engedélyt hmke létesítésre) ki kellett volna derüljön a visszatáplálás korlátozás (ha a kivitelező ennek hiányában kezdte meg a telepítést, akkor vállalták ennek a kockázatát)
amúgy van hasonló eset:
létezik netes adatbázis, ahol azonosító ismeretében le lehet kérni hogy az adott körzetben lehet e betáplálni (sajnos általában ez nem hivatalos és nem naprakész, tehát kvázi semmire nem jó, csak érdekességképpen pl ez is ilyen: [link] )
megkezdték a 3fázis kiépítését úgy, hogy a villanyszerelő ellenőrizte valamelyik adatbázisban a feltételeket és rendben volt (sajnos azt nem tudták megmondani, hogy pontosan hol)
majd beadták a papírokat és meg is kezdték a kiépítést, mire kiépítették az új mérőhelyet, az a hivatalos válasz érkezett, hogy nemhogy visszatáplálni nem lehet, hanem még a 3fázist sem tudják bekötni amíg nem történik meg a körzet fejlesztése
tehát itt is ismét csak mulasztás okozta a problémát (hiszen a legtöbb hasonló adatbázis csak tájékoztató jellegű) -
prtvlogan
aktív tag
Egyenlőre nem terveznek azon a részen hálózatfejlesztést, és futották a köröket, ismerős is van az mvm-nél, de senki nem tudta előrébb tolni a dolgot.
Egy másik ismerősöm is van, aki ilyen zárolt körzeti részen van kecskeméten.
Korukból kifolyólag ők már nem fognak gépészetet fejleszteni, a papa meg mérgelődik, hogy abból a pénzből amit erre költöttek, jó sokáig ki tudta volna fizetni az áramot.
Ami bosszantó az egészben, hogy csak a projekt közben derült ki, hogy Ők nem termelhetnek vissza, és az ügyintézők ismerősök se tudják megmondani, hogy egyáltalán az a 3 ház miatt esetleg lesz-e arrafelé fejlesztés. De mondom, ez a tanyafejlesztési program volt.. -
LOTR
addikt
válasz
prtvlogan #4428 üzenetére
ilyen esetekben csak egy visszwatt védelem ami "plusz" van a rendszerben
a smart meter tudja ezt, kb ~100k Ft-os tétel (tehát nem az inverter másfajta), ami a későbbiekben nagyon hasznos is tud lenni, tehát nem mondanám kidobott pénznek, ezzel lehet okosítani is a ház gépészeti rendszerén (persze az már pluszberuházás lenne)
és amint megtörtént a hálózatfejlesztés, át lehet majd állítani visszatáplálósra (sajnos vannak még hasonlóan zárolt körzetek) -
prtvlogan
aktív tag
Szia!
Nem a Te esetedre, csak példának leírom. Itt nálunk egy viszonylag nagyon kis részem van betáplálási stop. Démász terület.. Ismerősöm megcsináltatta Tanyafejlesztés programban, szaldós lett. Tőle 100 méterre laknak a szülei ~80 évesen ugyancsak belevágtak, 10 kW napelem, majd kiderült a folyamat közepén, hogy beleesnek a betáplálási stop körzetében lévő kb 3 házba. Náluk olyan invertert kellett felrakni, ami nem tud visszatermelni. Akksi nincs, így a 10 kW napelemről megy a hűtő, fagyasztó, amikor otthon vannak, és süt a nap. A fűtést nem merik elektromosan otthagyni, mert ha nem süt a nap, akkor a számlában keményen megjelenik.. -
LOTR
addikt
néhány hszt visszaolvasol, pont a módosíthatóság volt a téma
akkuról általában a backup portról tud működni a dolog áramszünet esetén, így azon a porton lesz csak áramod egészen addig, amíg az akku bírja
tehát általában nem úgy kell elképzelni, hogy az épületben mindenhol lesz áram - illetve feltételeztem még, hogy emiatt nem építed át a villamoshálózatot az épületben -
siti
őstag
Múlt héten megérkeztek a napelemek, jelenleg a garázsban szokják a környezetet, Januárban pedig felrakják.
Az hogy addigra szaldó, bruttós, vagy mi leszek, azt passzolom, jelenleg visszatáplálási tilalmat ír ide az eon.
Viszont az inverter tud hibrid üzemmódot (áramszünet esetén akkuról menne, ha lenne akku), viszont eon ezt se engedi. Erről tud valaki valamit? Mert azért jó lenne, ha a jövőben nincs áram, de nem állna meg az élet a házban.
pályázat szerint 2026 végéig nem lehet módosítani a rendszert, de egy akkuval kiegészíteném. Ez is beleszámít? -
-
LOTR
addikt
követem a topikot, de emlékeim szerint csak félreértés(ek) miatt volt más értelmezése a hivatalos állásfoglalásnak
az igaz, hogy a pályázaton kívül, önerőből, az eredeti műszaki tartalom módosítása nélkül lehet bővíteni a rendszert, viszont ez csak az utánra igaz, hogy lezárult a projekt (tehát itt volt az egyik félreértés korábban, és így részemről is) és megkezdődött a fenntartási időszak: a fenntartási időszak kezdete az utolsó támogatási részösszeg átutalás teljesítésének a napja
de ha van másik, hivatalos állásfoglalás, akkor kérhetném a linkjét, mert átsiklottam rajta, nyilván én is örülnék, ha nem az általam bemásolt válasz lenne a helyes [link] -
prtvlogan
aktív tag
Az enyém pedig így néz ki. [kép]
Energiamegtakarítás volt a cél, de az áramár úgy alakul, ahogy a politika kívánja.. A rendszerhasználati szintén. A gyakorlat pedig azt mutatja mifelénk, hogy az emberek inkább nyitott ablaknál klímáznak, mintsem 5.25 Ft-ért eladják a fel nem használt felesleget. Mármint akinek fizettek, és fel is rakták ... -
LOTR
addikt
válasz
Borisz76 #4414 üzenetére
persze, műszakilag nem probléma
de a pályázatban megvalósított rendszer mérete nem lehet több, mint 5kwp (tehát ez volt a felső határ a panelteljesítményre)legkorábban a projekt lezárását követően, vagyis a fenntartási időszakban lehet kizárólag csak bővítéssel "módosítani" az elkészült fejlesztést, tehát az eredeti műszaki tartalmat nem szabad megváltoztatni (a fenntartási időszak "lejártát" követően lehet már csökkenteni/módosítani az eredeti műszaki tartalmat)
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
- Huawei 5K inverter ( 3 fázis )
- 410 Watt * 13 panel
- 10K aksi
- Smart meter : DTSU666-H 250A
- Majdnem pont délre néző tető , kb 35 fokos dőléssel.
- Éves szaldós elszámolás !1 éves lett a rendszer , most december elején.
Egy kis összefoglaló :Villanyóra állások :
2023.12.05. - 8.401 kWh ( 1.8.0. )
1 évre rá az órák állása :
2024.12.06. - 14.001 kWh ( 1.8.0. )
2024.12.06. - 2.932 kWh ( 2.8.0. )
A villanyóra adatai alapján :
1 év alatt a hálózatból vételeztem : 5600 kWh-t.
(15,34 kWh / nap az átlag )
1 év alatt a hálózatba feltoltam : 2932 kWh-t.
( 8,03 kWh / nap az átlag )Most nézzük a Huawei inverter adatait !!!
FusionSolar néven futó APP vagy weboldal áll a rendelkezésemre.
Teljes termelés , hozam : 6.02 MWh azaz 6020 kWh
Ebből elfogyasztva : 5,01 MWh azaz 5010 kWh
Valamint ebből a hálózatra feltolva : 1 MWh azaz 1000 kWh
A ház teljes fogyasztása : 8,63 MWh azaz 8630 kWh
( 23,64 kWh/nap átlag )
Ebből a panelek által biztosítva : 4,96 MWh azaz 4960 kWh
Hálózatból vételezve : 3,67 MWh azaz 3670 kWhMindez egy kicsit szebben mutat és talán érthetőbb egy képen :
(Kép a weboldalról származik. )
A figyelmesek észrevehetik , hogy van némi eltérés az adatokban :- A Huawei szerint : Hálózatból vételezve : 3670 kWh
- A villanyóra állásokból számolt vételezés : 5600 kWh
- Az eltérés : 1930 kWh
Ez azért elég jelentős különbség.....Valamint a másik oldal....azaz a hálózatba vissza termelés is sántít :
- A Huawei szerint : 1000 kWh
- A villanyóra szerint : 2932 kWh
- Az eltérés : 1932 kWh.....ismerős szám ?
Magyarázat erre, hogy az inverter szimmetrikus !!!
Van itt egy régebbi videós magyarázat is , ami jól bemutatja a különbségeket :
Tisztázzuk mi az (a)szimmetrikus valóság! (HU)A beköltözést követően kb 2 évig nem volt napelemrendszer.
Akkor az éves fogyasztása a háznak kb 8000 kWh / év volt.
Most 1 év alatt a villanyóra szerint 5600 kWh-t vételeztem.
Azaz kb 2400 kWh-t "spórolt" nekem 1 év alatt a rendszer....ennyivel kevesebbet kellett a hálózatból vételeznem.
A helyben elfogyaszott energiáról nem is beszélve.... -
LOTR
addikt
válasz
Borisz76 #4410 üzenetére
másról írsz, mint amiről szó van
a támogatási intenzitás továbbra is 100%, elméletben és a gyakorlatban is
a támogatói okiratban vagy a pályázathoz tartozó szerződésben nem kötelező tartalmi elem, hogy ez 100%-ban fedezi is a megvalósítás költségeit, ez a pályázón és a kivitelezőn múlt, hogy hogy sikerült megegyezni -
Borisz76
nagyúr
De a pályázatot úgy kellett beadni, hogy pl napelem tipus , ára , telepítés költsége....tehát tételesen lettek kiszámolva az alapanyag árak és a hozzájuk tartozó munkadíjjak. Így "nyertél" X mennyiségű pénzt, amit kifizetnek a kivitelezőnek
, amint befejezte a munkát és azt számlával igazolta.
Elméletben így lenne.....
Csakhogy a nyertes pályázat ellenére....vagy éppen pont azért megnőtt a kereslet és elkezdtek nyerészkedni a forgalmazók, telepítők a különböző alkatrészeken......azaz megnőtt az ár.
Na ezt az emelkedést kérték el "önerő" címen , pluszban.
Sokan vissza is léptek mert nem volt önerő a zsebükben.
Én ilyen szempontból "szerencsés" vagyok mert tettem félre .....hátha rá kell fizetni. Csak többet kértek mint elsőre gondoltam.
De lehet csak én vagyok naív
Kolléganőm szerint igen....
Mellékesen meg rettentően rossz emberismerő vagyok. -
LOTR
addikt
válasz
Borisz76 #4408 üzenetére
ezt amúgy sokan félreértik, mert ez a pályázat nem a kivitelezés költségeit fedezi 100%-ban, hanem a támogatási intenzitás 100% (nem olvastam újra át a kiírást, hogy pontosan hogy van megfogalmazva)
vagyis a pályázatban elfogadott és megnyert költségvetés 100%-ban támogatott -
Borisz76
nagyúr
100%-s pályázat ELVIEKBEN......
Azaz nekem egy fillérembe sem kerülne mert megnyertem a pályázatot , minden kritériumnak megfeleltünk családi , kereseti , ház állapot szinten.
Aztán jött az árak emelkedése....és az önerő megjelenése.
Eddig kb nagy vonalakban az önerő , saját lóvé kifizetése :
- Pályázatíró egyszeri díj : 50.000
- Sikeres pályázat esetén 3%jutalék : 300.000 Ft
- Napelem+iverter+aksi+hőszipka önerő : 1.200.000 Ft
- Pályázati végelszámoláskor 3% : 300.000 Ft
- Nyílászáróhoz önerő : ??????
Tehát eddig a 100%-s pályázathoz pluszban fizettem : 1.850.000 Ft-t.
Erre még rájön majd a nyílászáró önerő...ami nem tudom, hogy mennyi lesz. Lelkiekben 500.000 Ft-ra készülök.
Tehát én egyszer már kifizettem egy jó nagy rész önerőt és most a hőszivattyú beépítésénél a szerelő azt emlegette, hogy 1 fázisút nem lehet telepíteni.....meg nekik nincs is csak 3 fázisú de az meg drágább. Aztán addig telefonáltam, hogy a pályázatíró és a szerelő egymással megbeszélte, hogy akkor nem kell nekem ráfizetnem és megkapom a 3 fázisú hőszivattyút.
Én már annak is örülök, hogy lesz valami.....amennyi ideje húzódik a dolog. Természetesen a split klímák tapasztalata alapján én is tudom, hogy egy japán hőszipka jobb lenne.....de jelenleg már idő sem lenne a cserére , se lóvém nem lenne a felárra !
Amúgy megfagyni nem fogunk :
Vizes padlófűtés van kialakítva , jelenleg még egy régi gázkazánnal.
3 db Split klíma is fent van , amivel lehet fűteni / hűteni.
Az előszobában pedig egy fatüzelésű kályha is van ...ha minden kötél szakadna.
Ehhez jön most hozzá a hőszivattyú , amit a padlófűtésre kötnek rá....úgy , hogy a gázkazán is bekötve marad.
Természetesen tervben van a régi kazán cseréje is ....majd egy kondenzációs megy fel a helyére.
Aztán meglátjuk hogyan alakulnak az árak és mivel éri meg fűteni.
Valamint tervben van a ház ( B30 ) hőszigetelése is ( Falak 15 cm , födém 30 cm gyapot....stb ) ....de ez csak a nyílászárók cseréje után lehet megcsinálni.
Sajnos nem vagyok úgy elengedve anyagilag, hogy mindent egyszerre megcsináljak. Ez a pályázat pont kapóra jött....jókor voltam jó helyen
Összességében nem panaszkodhatom mert az eddig befizetett önerőböl egy aksis napelemrendszert sem tudtam volna feltenni....nemhogy hőszipka és nyílászárók cseréje.... -
asdf_
veterán
válasz
Borisz76 #4404 üzenetére
Ilyet csak addig engednék, amíg az önerő mértéke a teljes pályázatra 0 Ft*. Onnantól kezdve, hogy egy forintot is teszek bele, már nincs random meglepi.
* de jobban végiggondolva akkor sem, mert eleve egy adott gyártó klészülékét szállító kivitelezővel szerződtem le, és mivel ott fog lógni a falon egy évtizedig és én hallgatom, én vállalnám, hogy zsebbe nyúlok és valami normális legyen és eleve valami Panasonic, Mitsubishi kerüljön fel, ha erre hoznának egy Midea-klónt, hát, elhajtanám ám őket messzire -
Borisz76
nagyúr
Most beszéltem a pályázatot kezelővel és a hőszipka telepítőjével.
Szerdán és csütörtökön jönnek szerelni.
1 fázisú gép nincs nekik ezért 3 fázisú hőszipkát szerelnek be. Megbeszélték egymás közt és nem kell ráfizetnem. Gép típusa: ismeretlen
Új hozzászólás Aktív témák
- Abus Viantor sisak
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost! 05.03
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest