Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- talmida: My Art II.
- Andras-G: #Kószagondolat - eMag tapasztalatok 2026-ban
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
LanyUs
őstag
válasz
Power17
üzenetére
Szia! Én is körülnéztem gyorsan! Az A1 Solarnal pl. 6kW inverter Huawei + Huawei Luna 10kWh önköltsége 1,175 millió. Ha még nincs ehhez kell panel, ami 6 kWp 6x100e = 1,2 millió extra önerő, tehát az összes önerő már 2,4 millió.
Normál fogyasztásom
2500 kWh × 41 Ft = 102 500 Ft
2000 kWh × 70 Ft = 140 000 Ft
H-tarifa
2450 × 23 = 56 350 Ft
Teljes éves költség kb. 300e6 kWp napelem termelése kb. 6000 kWh/év
Télen használnám H-tarifára, de sok hó + felhő miatt becsüljük 50%-ra a termelést. Ez esetben megtakarítás 1100-1200 kWh, nappalinál legyen 80%, tehát összesen olyan 220e Ft lenne a megtakarítás -> 9-10 év megtérülés. Nem jön ki a matek... -
Borisz76
nagyúr
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Erről érdeklődtem : [Energetikai otthonfelújítási program] , hogy van e itt fóruma.
Mert elviekben még lehet pályázni....Köszi S-eye a linket !
-
S-eye
senior tag
Ez [link] , de kong az ürességtől.
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Van fóruma az 5+5 Milliós pályázatnak itt valahol ? -
Darth_Revan
veterán
Picit tévedésbe voltam most ezeknél az akkus rendszereknél. Én azt hittem, hogy feltölti az akkut és ha áramszünet van, akkor mint egy szünetmentes, ellátja a házat. Ami elviekben nappal még működhet is, este viszont nem, mivel ha lekapcsol a napelem töltés, akkor átvált az akkura, azt leszívja, majd utána kezdi a hálózatot használni.
Minden nap tehát sötétedés után lenullázza az akkut, így ha mondjuk télen este 8-kor elmegy az áram, akkor ugyanúgy sötétbe tapogatózol, mintha nem is lenne akku, mert addigra nagy eséllyel le lett nullázvas a 10 kwh akku.Pedig pont azért akartunk ilyen rendszert, mert teljesen elektromos a ház és ha decemberben mínusz fokban elmegy az áram, akkor ne kelljen megfagyni és tudjon működni a klíma/hőszívattyú amíg visszajön az áram.
Hát így elgondolkodunk, hogy van-e értelme éves szaldó mellett, főleg ha xy nyerészkedő indokkal az eredmények kihírdetésénél hírtelen felnyomják az árakat.
-
asdf_
veterán
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
RRF-nél azért mentek, nem egy helyre...
-
SirRasor
addikt
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Bárhová be tudsz jelentkezni, aminek van irányítószáma és lakcíme. Tőlünk kb. ennyit kértek és már csinálták is az új lakcímkártyákat. Ja meg az adásvételi kellett. Új háznál lehetséges, hogy kell a lakhatási is.
-
FIREBLADE78
addikt
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
SirRasor
üzenetére
Röviden : Nincs rá mód.
A pályázatok többségénél a LAKÓINGATLAN besorolás kell.Hosszabban AI-s válasz :
A lakóingatlan és a gazdasági ingatlan közötti alapvető különbség a rendeltetésben, az ingatlan-nyilvántartási besorolásban és az adózási szabályokban rejlik.
Míg az egyik az életvitelszerű lakhatást szolgálja, a másik jövedelemszerző tevékenységre (termelés, tárolás, szolgáltatás) szolgál.
Íme a legfontosabb különbségek részletesen:
1. Meghatározás és RendeltetésLakóingatlan: Olyan épület vagy lakás, amely lakhatási céllal létesült, és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház, lakás, tanya, vagy birtokközpontként szerepel.Gazdasági ingatlan: Olyan épület vagy terület, amely nem lakás céljára szolgál. Jellemzően mezőgazdasági (présház, állattartó, terménytároló), ipari, kereskedelmi, raktározási vagy szolgáltatási tevékenységre használják.2. Ingatlan-nyilvántartási besorolásLakóingatlan: Lakás, családi ház, sorház, panel.Gazdasági ingatlan: Ipari ingatlan, raktár, irodaház, üzlethelyiség, műhely, gazdasági épület.
3. Jogi és adózási eltérésekÁFA (Általános Forgalmi Adó): Az új lakóingatlanok értékesítése gyakran kedvezményes (5%) áfa alá esik, míg a gazdasági ingatlanok értékesítése jellemzően 27%-os áfa-kötelezett.Illeték és kedvezmények: A lakóingatlanok vásárlásakor igénybe vehetők bizonyos adókedvezmények (pl. CSOK Plusz), míg a gazdasági ingatlanoknál ez nem jellemző.Értékcsökkenés: Gazdasági ingatlanok esetében a vállalkozás leírhatja az értékcsökkenést, míg magánszemély lakóingatlanánál ez nem értelmezhető.
4. Finanszírozás (Hitel)Lakóingatlan: Könnyebben hitelezhető, lakáscélú hitelek igényelhetők rá.Gazdasági ingatlan: Speciális, üzleti alapú hitelezés vonatkozik rá, szigorúbb feltételekkel, gyakran magasabb kamatokkal.
5. Használati jog és korlátozásokGazdasági épület lakhatásra: Gazdasági épületben (pl. hétvégi ház a szőlőben) életvitelszerűen lakni jogilag korlátozott, gyakran tilos, kivéve ha az ingatlan besorolása (pl. tanyaként) ezt lehetővé teszi.
Összefoglalva: Ha az ingatlan célja az otthonteremtés, az lakóingatlan; ha jövedelemtermelés, az gazdasági ingatlan.
-
SirRasor
addikt
Üdv mindenkinek.
Egy "gazdasági épület"-ben lakunk. Erre lehet valamilyen napelemes pályázatban részt venni?
-A családi házasokból kiesünk, mert nem lakóingatlan az épület besorolása.
-A cégesekkel meg az a gond, hogy nem cég vagyunk, hanem magánszemély.
Vagy ez sakk-matt, mindegyikből kiesünk? vagy létezik bármilyen legális trükközés, amivel beletartozhatunk bármelyik kategóriába? -
Power17
tag
Sziasztok!
A környéken egy cég Solpalnet inverter és tarolót telepít + napelem. 1 millió önerővel. 5kW napelem, 6kW inverter és 10kW tároló.
A kérdésem ez reális ár vagy inkább lehúzós?
Mert oké hogy 2,5 millió a támogatás és szerintem a rendszer max 3 millió lehet.
Munkadíj minden benne van, ők intézik.
Csak hogy aláírjam a papírt? -
Borisz76
nagyúr
Próba kedvéért megnéztem az aksis pályázatot.
Szépen bejelentkeztem majd elkezdtem kitölteni az adatokat.
A szokásos infók kellenek, nem bonyolult.
Egyedül a POD azonosítót kellett kimásolnom ( Villanyóra azonosító száma , amely 33 karakter ).
Majd a végén nyilatkozni kell....
Több ablak ugrik fel, elolvasod, okézod, aztán szépen lehet azt a rész jelölni, hogy elfogadod vagy sem....A 3. ilyen nyilatkozat az ezt dobja fel :

Ugye a 100%-s pályázatnál két variáció volt :
1. - Alap napelemrendszer ( Panelek + inverter )
2. - Komplex :
+ aksi + hőszipka + nyílászáró cserét is magában foglal az 1. pont mellettTehát amit eddig olvastam és hallottam a az aksisi pályázatról az helytálló....csak kiváncsi voltam rá ténylegesen.
Pedig jól jött volna még egy 10KWh-s Huawei aksi

Mindegy is....visszavontam :
-
FIREBLADE78
addikt
válasz
Darth_Revan
üzenetére
Én azt vettem észre,hogy ahány kivitelező,annyi dícséret. Egyik x terméket isteníti ( amit forgalmaz),másik y-t. Soldplanetről pl nem hallottam még,pedig 3. rendszert építetjük ki a családban,vállalkozásban.
-
Darth_Revan
veterán
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Ahogy nézem a Deye alkalmazása pl magyar nyelven sem tud, tehát a solplanet mintha jobban foglalkozna magyar piaccal.
Aztán meg a fene se tudja, lehet a Deye pikkpakk cserel invertert ha kell, de lehet a solplanet a gyorsabb.
A kivitelező a solplanetet dicsérte, hogy jó velük dolgozni.
-
FIREBLADE78
addikt
válasz
Darth_Revan
üzenetére
Tehát lehet 10-es invertert rakni a pályázathoz. Ez jó hír. Deye lehet jobb. Nekem solinteg lesz. Őszintén van ezek között különbség? Nem olyan,mint hogy x a bmw,y a mercit választja?
-
Darth_Revan
veterán
válasz
Darth_Revan
üzenetére
Bocsánat az kimaradt hgoy ezek az inverterek mögül melyik az amit lan kalebbel a eouterheu lehet kötni hogy küldje az app-nak az adatokat? Vagy ezek már csak wifi-n keresztül konnunikalnak az appal? Elvileg mindegyiken van lan porrt de használható is erre vagy egyéb kommunikációs port (pl akku monitoring) valók?
-
Darth_Revan
veterán
Sziasztok!
Solaredge 10kw-os invertert cserélnénk, ha megkapjuk a pályázatos támogatást.
3 opció van, 2-re nem kellene fizetni semmit, de a solaredge-os inverterrel igen, több mint 1 milliót.
Ez annyira nem szimpatikus, főleg azok után, hogy a solaredge kivonult Kelet-europabol és már csak 1 indiai supportos intézi indiábol az esetleges jótállásos ügyintézéseket.A másik 2 opció amire cserélhetnénk azok:
- Solplanet ASW05kH-10kh hibrid 10 kwh akkuval
- Deye SUN-5k-10k 11.8 kwh akkuvalSolaredge optimizalokat bunknánk mindkettővel.
Szerintetek melyiket érné meg jobban? A picit nagyobb akku miatt a Deye tűnik előre a jobb választásnak.
Egyik márkát sem ismerem, nem tudom melyiknek lenne jobb a támogatása illetve melyiknek jobb az alkalmazása.
A tapasztalatok alapján melyik lenne a jobb választás szerintetek?
Köszönöm!
-
S-eye
senior tag
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Inverter.
-
BlackJack21
tag
Kétségtelen ez a nap poénja:

Most érkezett a 100%-os RRF pályázati felületre
-
S-eye
senior tag
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Úgy értelmezem, hogy 10+1 kW-od lehet.
Más: a pályázati rendszer nem szűr ezen a ponton POD azonosító alapján, hogy van-e a telepítési címen meglévő akkumulátor. Ez azt jelenti, hogy családtag tud beadni pályázatot attól független, hogy Te már nyértél.
Ettől függetlenül még elutasíthatják, de ki tudja mit döntenek.
-
FIREBLADE78
addikt
Jól értelmezem,hogy a már meglevő rendszerek nincsenek limitálva,csak a jövőben telepítettek? Mármint lehet 1000 kw invertered is,de ha most akarok vagy már folyamatban van az nem lehet több mint 5 kw inverter?
Sajnos tavaly beadtam az igényt és 10 kw-os inverterem lesz. Utána jött ki ez a akksi pályázat. -
S-eye
senior tag
válasz
BlackJack21
üzenetére
Kértem, még január végén
Azóta is várom. -
S-eye
senior tag
válasz
BlackJack21
üzenetére
Olyan a fogalmazás a felhívásban, hogy nem mondja ki, hogy korábban támogatott lakcímre NEM lehet telepíteni RRF pályázatnál egy MÁSIK pályázónak.
-
BlackJack21
tag
Ha 100%-os, RRF6.2.1.x-ben lett tárolóra is pályázva, akkor az kizáró tényező, ahogy a NPP-s pályázatban való részvétel is.
-
S-eye
senior tag
Próbálkozott valaki az akkus pályázaton már meglévő akkuval? [link]
Itt most családtagra gondolok, hogy a POD azonosító alapján nem engedi folytatni a kitöltést.
Én este tudom megnézni, hogy a feleségem pályázhat-e. Ha nem, nem, csak szeretnék tisztán látni.
-
Gtaati
őstag
Helló!
Érdeklődni szeretnék, hátha valaki tudja, hogy a leendő energiatárolós pályázat keretében lehet komplett rendszer is pályázni ahol még nincs, önerő bevonásával. Ennek kapcsán olyan kérdésem lenne hogy ha mondjuk egy 10-es tároló plusz inverter kb. ha ki jönne ebből az összegből(2,5 millió), akkor ezzel le lenne fedve a pályázati összeg, az ezen felüli önerős részt is számlákkal igazolni kell, vagy csak a pályázat összegét kell lefedni, vagy mindent? Köszönöm ha valaki tud segíteni! :R
-
bigdady
nagyúr
Sziasztok
Nincs még Napelem a házon de látom hogy elindul a pályázat amibe ugyan nem prioritás az akinek még nincs napeleme de gondoltam nincs mit veszteni beadnék 2,5millió Ft-os összegre önerő nélküli pályázatot egy 3 kW-os Napelemre és egy 5 kW-os tárolóra.
Mit gondoltok ez egyáltalán kivitelezhető ennyiből érdemes vele foglalkozni? E.ON-t néztem másokat nem is ismerek csak belefutottam a hirdetésbe.
A három fázis megvan, H tarifa nincs, dobozt szabványosítás ni kell mert nem fér bele az új a mostaniba
-
S-eye
senior tag
[2.5M Otthoni Energiatároló Program]
A kérdésem az, hogyha én már részt vettem a 100%-os programban, és akkum is van, akkor mit tiljta azt, hogy pl a feleségem pályázzon ezen az új programon, mivel ugyanott lakunk?
-
asdf_
veterán
Én úgy gondolnám logikusnak, hogy nyilván az akkutlanoknak dobunk akkut, nem pedig azoknak, akiknek már van akksijuk, mert nekik minek.
-
Borisz76
nagyúr
Én megnéztem a [Tiszta Energiák YT videóját] ....amiben benne van, hogy a 100%-s pályázatban résztvevők KOMLPEX pélyázat esetén ( napelem+inverter+aksi+hőszivattyú+nyílászáró csere ) nem indulhatnak.
DE aki csak ezen pályázat "sima" napelemes részét vette igénybe ( napelem+inverter ) ...ők lehet, hogy kapnak egy esélyt.
De ez majd később derül ki. -
S-eye
senior tag
Lesz egy 2.5M Ft összegű energiatárolós pályázat jövőre. Azok is pályázathatnak, akik 2030 után esnek ki a szaldóból, igaz a legkevesebb eséllyel. Pályáznátok, ha alkalmasok lennétek? Én gondolkodnék rajta.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Borisz76
üzenetére
Ma reggel 9.20 körül megérkeztek.
4 fő :
- 1 fiatalabb , értelmiséginek tűnő fehér bőrű , 30-s éveiben járó férfi
- 1 idősebb , kreol bőrű , májusban műtött ( szív ) világbajnok !
Műtétje óta 5-10 kg-nál többet nem is szabad emelnie.
[YT videó róla....ő mutata meg.]
A videón látható erős kb 130 kg-os ember most gyenge és 90 kg körül lehet....
- 1 srác...az előző ember fia
- 1 srác , az unokatestvére
9.30-tól kezdték a munkát.
13.30 végeztek.
Tehát kb 4 óra alatt lett kész a projekt :
- párazáró fólia , fekete, erősebb
- 15 cm kőzetgyapot , hosszában.
- 10 cm üveggyapot keresztben
- párazáró fólia , fehér , vékonyabbA teljes felület kb 100 nm.
A két srác végig a padláson , megállás, szünet nélkül csinálták a melót. Hiába kínáltam őket kávéval, üdítővel....nem kértek és le sem jöttek.Nem tökéletes a munka mert ilyen rohamtempóban nem lehet perfekt munkát végezni.
No a probléma nem az, hogy nincs mindehol szigetelés.....mert van még a szarufák közzé is nyomtak.
Inkább az , hogy össze járkálták , taposták.
Néhol a 25 cm vastagság inkább tűnik 15 cm-nek.
Bár még friss....lehet kirúgja magát 1-2 nap alatt.
Ezt leszámítva nem volt velük gond.
Összességében .....főleg mivel ingyen volt......én elégedett vagyok.
Természetesen majd az idő dönti el, hogy mennyire hatásos a szigetelés.
Hozzávetőleg 25-30 %-ot lehet így spórolni a fűtés számlán.
Kicsit számolgattam : ( leegyszerűsítve )
Kb 1700 m3 gáz fogyott a tavalyi téli időszakban.
( Nem tudom pontosan fejből most....de valamivel kevesebb volt.)
Kb 15.000 Ft-t fizetek , egyenletesen havonta.Ha "csak" 20%-ot hoz a szigetelés, akkor az azt jelenti, hogy ugyanolyan hőmérséklet mellett kb 1360 m3 gáz fog elfogyni....mert a szigeteléssel megspórolok 340 m3 gázt.
Természetesen ez majd márciusban , az éves leolvasáskor fog kiderülni eggyértelműen.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Borisz76
üzenetére
Nos....
Elmaradt a mai akció.Először egy fickó hívott, hogy 13 óra helyett , csúszással tudnának jönni kb 15 óra magasságában.
- Rendben .....gondoltam.15.30 körül egy másik fazon hívott :
( Állítólag Ő és az emberei jönnek majd ! )
- A tüzépre nem érkezett megy az anyag.....holnap reggelre ígérte a tüzépes.....8-9 óra között kapják valamikor.
- Jó hát ez ellen én nem tudok semmit sem tenni.
Abban állapodtunk meg, hogy 9 és 10 óra között jönnek és egyből neki is állnak a szigetelésnek.
Jó....csak nekem holnap reggel el kellene vinnem a kolléganőm által összegyűjtött cefrét....pálinkát főzetni.
Aztán meló....lenne 16 óráig.
Hívtam a főnököt....elpanaszoltam, hogy mi a helyzet.
Jó , rendben....megoldható.
Pálinkázás után lesz egy kanyar a céges kocsival....s ha minden jól megy , akkor azt 9 óráig be is fejezem.
Utána mehetek hazafelé.
Na....ezért jó a családias , megértő munkahely , vezetés.
Máskor is volt hasonló de mindíg megoldjuk valahogy.
Szóval....holnap folytatása következik ! -
Borisz76
nagyúr
Fejlemény !
Igaz ez már nem "szorosan" a 100%-s pályázathoz tartozik.
Vagy 2 hónapja olvastam , láttam , hogy lesz " ingyenes padlásfödém szigetelés" akció.
Eleinte nem is hittem el , hogy ilyen létezik.Aztán jobban utána nézve , kiderült, hogy létező dolog és meg is van a mayarázata, hogy ez hogyan lehetséges.
Az Építőközösség YT videói a témában :
[1. rész] [2. rész] 3. rész majd jön....Szóval 2 hónapja 2 weboldalon is jelentkeztem erre a programra.
Aztán jó ideig nem történt semmi....
3 hete hívtak telefonon, hogy jönnének szerződést kötni.
Ez megtörtént......annyit mondtak, hogy 2-3 hét és jön a megbízott kivitelező és elvégzi a munkát....de előtte ideszólnak telefonon.
Erre tegnap hívnak, hogy akkor jönnének....
- Mikor ? Kérdeztem.
- Holnap ( azaz ma....) , jött a válasz !Így gyorsan kértem egy szabadnapot mára , hogy biztosan tudjam fogadni a kivitelezőt.
Elviekben délután 13 óra körül jönnek.
A pályázat feltétele, hogy :
- Ne legyen szigetelés a padláson.
- Ne legyen tele lommal....azaz üresnek és járhatónak kell lennie a padlás felületének.
Ezt már kb 2 hete megcsináltam.....mondjuk nem is volt fent sok lom....
Valamint a padlásfeljárót "megemeltem" 25 cm-el.....körben megmagasítottam a felbújót, hogy így egy szintbe kerüljön a leendő szigetelés magasságával.Elméletileg 25 cm vastag kőzetgyapotot terítenek le 2 rétegben, elforgatva + páraáteresztő fóliát a tetejére.
Ezért is akarok itt lenni, hogy ez biztosan megvalósuljon.
Mondjuk elég sokat olvastam a témában és emiatt én szerettem volna 40 cm szigetelést....de ez a rendszer nem engedi a 40 cm-t....maximálisan csak a 25 cm-t lehet így letenni.A ház egy "Kádár" kocka.
B30-s falazattal és sárpadlás födémmel.
Majd még megírom, hogy i is történt....Ez most csak egy gyors helyzetjelentés volt a részemről !
-
zoszt
tag
Sziasztok!
A termelési többlet elszámolásához küldött az MVM egy kérelem/nyilatkozat nyomtatványt. Él még az a 2020/21-es dátummal interneten talált információ, miszerint:
"A betermelt többlet energia kifizetése, az elszámoló számla kiállításától kezdve 2 éven át áll fenn. Ha az igény ezen 2 év alatt nem kerül bejelentésre, akkor elvész."
Napelemes termelés már volt januártól, de klíma még nincsen felrakva (komplex pályázat), így a tavaszi és a nyári fogyasztás alacsony maradt. Nem esne jól most 5 Ft-ért eladni a megtermelt áramot, inkább télen elfűtenénk. -
Gtaati
őstag
Helló Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni! Én is unokatestvérem is ezen pályázat keretében lettünk szaldós napelemesek. Nalunk novemberben lesz az éves leolvasás, naluk most volt és kaptak egy érdekes számlát, amit nem tudok teljesen értelmezni. Van nekik egy energiadíj összesen 16049ft gondolom ennyi lehetett amivel a megtermelten felül fogyasztottak, ez rendben is van, a másik a rendszerhasználati díjak összesen: 73367ft ez miből adódik miből hogy számolják? Mert nincs mellette mennyiség darab semmi. Mire küldtek ki ekkora összegű rendszerhasználati díjat?
Köszönöm ha valaki tud ennek értelmezésében segíteni!

-
Borisz76
nagyúr
Azt tudom....
A házzal vettük a műanyag redőnyöket is és már nagyon viseltesek , sz@rok voltak. Így ha már új redőny....akkor alu.
És a régiekhez képest ez 100X jobb.
Természetesen majd a hosszútávú használat alapján lehet , hogy lesznek negatív észrevételeim is.asdf_
A szúnyogháló beépítésével nekem semmi bajom.
Lehet nem elegáns de ezt válaszottam. -
asdf_
veterán
válasz
Borisz76
üzenetére
Szerintem a műanyag is csinál kívánt sötétséget, az alura inkább méret (ha pl. ez az ablak nem lenne tokosztott és így nem kétterítékes redőny bele menne automatikusan) vagy helyszín miatt megy az ember.
Azt a szúnyoghálórögzítést viszont nézni is fáj
Tudom, heroináras redőny mellé lehúzhatósba csinálni, de vagy az, vagy a füles, ez a pozdorjacsavarral becsavarom a tokba (teszem vele tönkre egyben azt) ezért helyben felnégyelném az ablakost, ha nálam csinálná... -
Borisz76
nagyúr
Elkészültek az alu redőnyök és a szúnyoghálók is !
Ez az üvegszálas szúnyogháló olyan feszes mint egy teniszütő húrjai ! Brutál....egy darabot megpróbáltam eltépni....hát inkább az újjaim akarta letépni. A kivitelező srác szerint nem lesz vele gond 10 évig. A redőnyöket leengedve bent egy "centiméternyi" fény sincs.....merő sötétszoba lett ! Eszméletlen. Tényleg megéri a felárát a műanyaghoz képest !

-
Borisz76
nagyúr
válasz
topas100ec
üzenetére
Úgy látom, hogy takaró léc és párkány nem kellett.
Most nem...majd ha felkerül a szigetelés a falra, akkor lesz párkány is.A beépített mélység 70 vagy 82 mm?
Majd megmérem....nem is tudom fejből.Végül is Nálad nem víz-víz hőszivattyú lett?
Nem. Sosem volt tervben mert nincs víz , tó az udvaromban.
Levegő-víz hőszipka van.
Hőszipkában fagyálló folyadék veszi át a levegő hőjét.
A fagyálló keringés közben egy hőcserélőn át adja a hőt a vizes padlófűtésnek....melyet hőszipkával és gázkazánnal is tudok melegíteni. -
topas100ec
csendes tag
Hú, köszönöm a részletes választ! Szépen néz ki!
Úgy látom, hogy takaró léc és párkány nem kellett.
A beépített mélység 70 vagy 82 mm?
Végül is Nálad nem víz-víz hőszivattyú lett? -
Borisz76
nagyúr
válasz
topas100ec
üzenetére
Szia !
Schüco márkájú nyílászárók.
Debreceni cég : Solotech KFT a kivitelező
Pár fotó az ablakon található adattábláról :
Előtte képek :
Csere után :
- 4 db nagy , kétszárnyú ablak
- 4 db kis méretű , egy szárnyú ablak
- 1 db ajtó
- 1 db nagyméretű , főbejárati ajtó ( 280 cm széles és 240 magas , két oldalon 70-70 cm fix rész , a középső maradék rész pedig 90 cm ajtó és 50 cm nyitható szárny )
Eredeti állapotok :
Csere után :
17.99 nm ...azaz majdnem centire pontosan 18 nm felület.
Összesen : 2.045.504 FtNem is emlékszem már pontosan, hogy a pályázatban mennyi pénzt adtak a nyílászárókra.....de erre kell majd fizetnem még kb 140.000 Ft-ot a kivitelezőnek.
Természetesen ez csak az ablakok ára.
A héten készül el ( várhatóan ) az új redőny és a szúnyoghálók.
Minden ablakon lesz háló....de aluminium redőny csak a 3 szoba és a konyha ablakon lesz.
Ez most baráti áron 377.000 Ft-ba kerül.
A főbejárati ajtóra ( mint a régi képen is látható , hogy volt redőny ) most nem kértem.....mert sokba fájt volna.
De idővel lehet , hogy oda is rakatok megint.
Télen jó szolgálatot tesz !Hirtelen ennyi.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
topas100ec
üzenetére
Majdnem 140.000 Ft-t.
Meg most készül a szúnyogháló és az alu redőny ami 377.000 Ft lesz.
-
Borisz76
nagyúr
Fejlemény a pályázattal kapcsolatban.
Beépítésre kerültek az új nyílászárók.
A pályázatíró szólt, hogy akkor most csináltassak :
- Új energetikai tanusítványt ( 42.000 Ft )
- Nullás NAV adóigazolást
- Nullás önkormány igazolást
- Banktól igazolást , hogy az adott bankszámla szám az az enyém...
( K&H-nál vagyok....ezért 1000 Ft-t kérnek el....)Remélem ezzel lezárhatom ezt a "röpke" 3-4 évet

-
Levi123
senior tag
Nincs mit! Ha tanácsolhatom, készítsd oda a számlát arról kellenek infók...
-
asdf_
veterán
Szaldós soha nem diktál, mert az elszámolást keletkeztet és bukod a pluszodat, vagy kiszámlázzák a mínuszt.
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok!
2023.09. hóban volt éves , elosztói leolvasásom.
Akkor még csak a vételezett áram olvasás volt.
Majd 2023.12 hóban telepítés , leolvasás.
Következő éves leolvasás - értelem szerűen - 2024.09 hóban történt ...ekkor a vételezett és a betáplált óraállást is rögzítették.Erre most, hogy nézem .....lehetőségem van diktálni - az MWM honlapján - a vételezett és a betáplált energiát is.
Írja, hogy diktálási időszak van és engedi is .....de még nem tettem meg !Miért akarja, hogy diktáljak ha éves szaldóban vagyok....és hol van még 09. hó ?!
Szerintetek diktáljak vagy sem ?!
Mert úgy tudom, hogy nem kell..... -
asdf_
veterán
-
asdf_
veterán
válasz
Levi123
üzenetére
Párezer forint havonta egy székhelyszolgáltatás. Biztos nem ér meg ennyit, hogy ne teszteld a vélhetően automata címellenőrt? Aztán majd 2027-ben átköltözteted. Másfél év, azt féllábon is kibírod.
Vállalkozás amúgy ha jól rémlik lehet a címen, azonban a beruházás hasznából semmilyen módon nem részesülhet, azaz ott a vállalkozás tevékenységet nem végezhet, ha csak nincsen külön villanyórája fűtési- és HMV rendszere.
De rég volt, meg ezerszer változtatták a szabályokat is, a legbiztosabb, ha utánajársz. -
Levi123
senior tag
Esetleg tudna valaki segíteni?
Az első napelemes pályázatot nyert háztartásban utólag a kötelező időszak alatt (2026.dec.31 előtt) lehet vállalkozást bejelenteni?
Vagy ez is kizáró oknak minősül?
A pályázatnál tudom, hogy feltétel volt, hogy nem lehet a címen bejelentve vállalkozás, fodrászat stb.
Köszönöm!
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok!
Mit tudtok, el lehet adni egy ingatlant ahol ez a 100% tamogatasu napelem van?
Marmint biztos el, de vissza kell fizetni tamogatast?
Meddig el ez a "tilalom? -
Borisz76
nagyúr
Újabb gubanc.
Az Opus Titász-nak van egy távleolvasó portálja :
[https://tavleolvasasiportal.opusenergetika.hu/login]
Itt regisztrálni kell ( Név + email cím + jelszó megadása )
Majd....
Kérni kell , hogy hozzáférj az óra adataihoz :
- Mérési pont azonosító
- Ügyfélazonosító
Majd ha ezeket megadtuk, akkor lehet a " kérem " gombra kattintani.
Nálam viszont hibára fut : Nem létező mérési pont azonosító....
Pedig itt van előttem a 7-8 oldalas, kinyomtatott Hálózathasználati szerződés.....Többször ellenőriztem és próbáltam.Most írtam nekik....
Szerintem e miatt van az MVM-el is gondom , a számlázás miatt..... -
LOTR
addikt
azoknál vannak/lehetnek határidő miatt problémák, ahol megkezdődött a kivitelezés, de közben a kivitelezővel történt valami, ami miatt nem tudja befejezni a munkálatokat és váltani kell (viszont mivel már megkezdődött a kivitelezés, esetleg előleg is lett lehívva ez sajnos nagyon megbonyolítja az eljárást)
-
Borisz76
nagyúr
Ma kaptam email-ben :
Tisztelt Kedvezményezett!Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önt, hogy az RRF-6.2.1-2021 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című Felhívás keretében a megvalósításra rendelkezésre álló határidő az alábbiak szerint módosult.
A Végső kedvezményezettnek a támogatott beruházást egységesen legkésőbb 2026. év március hónap 31. napjáig meg kell valósítania.
A módosult pályázati felhívás megtalálható az oldalunkon: https://napelem.palyazat.gov.hu/lakossag/felhivas
Amennyiben jelen tájékoztatóval kapcsolatban bármilyen kérdés merülne fel, kérjük keresse ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségeken:
telefon: 06-1-766-7470e-mail: nap@emi.hu
Tisztelettel,
ÉMI Nonprofit Kft. -
siti
őstag
Köszi!
Backup port nincs, végülis egy fázison üzemel, mindegy lenne, hogy azt a 2,5 kw-ot egy konnektoron vagy egy másik vezetéken tolja ki magából. Visszatáplálás opció is ki lesz kapcsolva, csak kellett nyilatkoznom eon felé is, hogy nem akarom hibridként üzemeltetni. Pedig szeretném, csak akkor nem engedélyezik. -
Aidan85
aktív tag
asdf_ és #4434 LOTR, köszi a válaszokat.
3 éve semmi konkrétban nem egyeztünk meg, csak hogy 10, max 12kW-os lesz a hőszivattyú, egyedül a napelem inverter-hez írták oda, hogy Fronius-t terveznek adni. Ezen kívül sose kaptam értelmes választ, hogy miből milyet adnának.
3 x 20 A-el vettük a házat, így erre nem kellett költenem, jelenleg éjjszakai van még mellette, ezt tervezem H tarifára lecserélni majd a szabványosítás során. A hőszivattyú adatlapján 4kW és 16A szerepel, mondjuk jelenleg minden fázison van valami, amivel összeveszne.
Mindenesetre futok egy kört vele, veszteni valóm nincs. -
asdf_
veterán
válasz
Aidan85
üzenetére
Ha H tarifára megy a hőszivattyú (miért ne oda menne) és nem akarod nyárra átkötni hűtéshez (vizes, levegős?) a nappali, azaz napelemes tarifára, akkor első blikkre szerintem nincs jelentősége (ha amperszámba belefér), hogy egyfázisú (persze vettél fölöslegesen egy kupac amperr a másik két fázisra), de ezt most csak kutyafuttában, így lehet, hogy hülyeséget írok.
Ha nappalira megy, akkor viszont óriási szivas a bruttós elszámolás (illetve inkább a villanyóra "hibás" összegzése) miatt, úgy semmiképp ne engedd. -
LOTR
addikt
válasz
Aidan85
üzenetére
ilyen irányú összefüggés nem nagyon van
műszakilag semmi nem támasztja alá, hogy 3f-út kellene beépíteniük az 1f-ú helyett
nagyjából olyat visznek, amiben megegyeztetek, a 3f-ú drágább általában (de nem feltétlen jobb)
esetleg a későbbi bruttó elszámolás miatt a fázisterhelést jobban lehet optimalizálni 3f-ú eszközökkel (de ez csak részedről gazdasági szempont, műszakilag, ilyen értelemben nincs különbség)akkor tudsz érvelni a 3f-ú mellett, hogyha pl 3x16A-ed van, a hőszivattyúban meg van pl 4kw-os fűtőszál és pl emiatt nem elég neki az 1x16A teljesítmény (csak mondtam egy példát, nem tudom a paramétereit)
-
Aidan85
aktív tag
Sziasztok!
Előrelépés történt, tegnap délután hívott egy kedves női hang, pályázattal kapcsolatban keres, kiszállítanák a hőszívattyút és a bojlert
, itthon leszek-e, át tudom-e venni. Itt már gyanús volt a bojler szóhasználat, azért rákérdeztem, hogy a melegvíz előállításához az indirekt tárolóra tetszik-e gondolni... Persze, persze bojler.
Hát ma kihozták a 80 L-es Ariston villanybojlert, mondtam ez így nem lesz jó, nekem ilyen nincs a pályázatban. De ők csak fuvarosok, nekik ez van ideírva, boxoljam le a céggel.
Hoztak még egy táblát a nyilvánosságnak
, fel is fúrták a kerítésre. Azt is szóvátettem, hogy úgy tudom ott nem jó, de a szigetelést ő sem akarta kilyuggatni a házon, úgyhogy egyelőre ott maradt.
Na meg meghozták a hőszivattyút, sose hallottam még ez előtt az AOKOL márkáról. ASH-35CHW/MR típus, de legalább 10 kW-os.
Mondjuk 1 fázis, ezt is szeretném megreklamálni náluk, jobban érezném magam, ha 3 fázist terhelne, nem csak 1-et.
Mindent kivettek a dobozból, a házfal mellett lefotóztak, aztán visszatették a dobozba őket. Aztán még megkérdezték, hogy én hova gondoltam tenni. De hogy mikor jönnek ismét, azt nem tudni... -
LOTR
addikt
válasz
prtvlogan
üzenetére
sajnos ez kellemetlen helyzet, de ha az volt a telepítés feltétele, hogy tudjon visszatermelni a hálózatra, akkor feltételezhetően mulasztás történt, hiszen ha az mgt-nél még nem, a csatlakozási dokumentáció elfogadásánál (amikor a szolgáltató megadja az engedélyt hmke létesítésre) ki kellett volna derüljön a visszatáplálás korlátozás (ha a kivitelező ennek hiányában kezdte meg a telepítést, akkor vállalták ennek a kockázatát)
amúgy van hasonló eset:
létezik netes adatbázis, ahol azonosító ismeretében le lehet kérni hogy az adott körzetben lehet e betáplálni (sajnos általában ez nem hivatalos és nem naprakész, tehát kvázi semmire nem jó, csak érdekességképpen pl ez is ilyen: [link] )
megkezdték a 3fázis kiépítését úgy, hogy a villanyszerelő ellenőrizte valamelyik adatbázisban a feltételeket és rendben volt (sajnos azt nem tudták megmondani, hogy pontosan hol)
majd beadták a papírokat és meg is kezdték a kiépítést, mire kiépítették az új mérőhelyet, az a hivatalos válasz érkezett, hogy nemhogy visszatáplálni nem lehet, hanem még a 3fázist sem tudják bekötni amíg nem történik meg a körzet fejlesztése
tehát itt is ismét csak mulasztás okozta a problémát (hiszen a legtöbb hasonló adatbázis csak tájékoztató jellegű) -
prtvlogan
aktív tag
Egyenlőre nem terveznek azon a részen hálózatfejlesztést, és futották a köröket, ismerős is van az mvm-nél, de senki nem tudta előrébb tolni a dolgot.
Egy másik ismerősöm is van, aki ilyen zárolt körzeti részen van kecskeméten.
Korukból kifolyólag ők már nem fognak gépészetet fejleszteni, a papa meg mérgelődik, hogy abból a pénzből amit erre költöttek, jó sokáig ki tudta volna fizetni az áramot.
Ami bosszantó az egészben, hogy csak a projekt közben derült ki, hogy Ők nem termelhetnek vissza, és az ügyintézők ismerősök se tudják megmondani, hogy egyáltalán az a 3 ház miatt esetleg lesz-e arrafelé fejlesztés. De mondom, ez a tanyafejlesztési program volt.. -
LOTR
addikt
válasz
prtvlogan
üzenetére
ilyen esetekben csak egy visszwatt védelem ami "plusz" van a rendszerben
a smart meter tudja ezt, kb ~100k Ft-os tétel (tehát nem az inverter másfajta), ami a későbbiekben nagyon hasznos is tud lenni, tehát nem mondanám kidobott pénznek, ezzel lehet okosítani is a ház gépészeti rendszerén (persze az már pluszberuházás lenne)
és amint megtörtént a hálózatfejlesztés, át lehet majd állítani visszatáplálósra (sajnos vannak még hasonlóan zárolt körzetek) -
prtvlogan
aktív tag
Szia!
Nem a Te esetedre, csak példának leírom. Itt nálunk egy viszonylag nagyon kis részem van betáplálási stop. Démász terület.. Ismerősöm megcsináltatta Tanyafejlesztés programban, szaldós lett. Tőle 100 méterre laknak a szülei ~80 évesen ugyancsak belevágtak, 10 kW napelem, majd kiderült a folyamat közepén, hogy beleesnek a betáplálási stop körzetében lévő kb 3 házba. Náluk olyan invertert kellett felrakni, ami nem tud visszatermelni. Akksi nincs, így a 10 kW napelemről megy a hűtő, fagyasztó, amikor otthon vannak, és süt a nap. A fűtést nem merik elektromosan otthagyni, mert ha nem süt a nap, akkor a számlában keményen megjelenik.. -
LOTR
addikt
néhány hszt visszaolvasol, pont a módosíthatóság volt a téma
akkuról általában a backup portról tud működni a dolog áramszünet esetén, így azon a porton lesz csak áramod egészen addig, amíg az akku bírja
tehát általában nem úgy kell elképzelni, hogy az épületben mindenhol lesz áram - illetve feltételeztem még, hogy emiatt nem építed át a villamoshálózatot az épületben -
siti
őstag
Múlt héten megérkeztek a napelemek, jelenleg a garázsban szokják a környezetet, Januárban pedig felrakják.
Az hogy addigra szaldó, bruttós, vagy mi leszek, azt passzolom, jelenleg visszatáplálási tilalmat ír ide az eon.
Viszont az inverter tud hibrid üzemmódot (áramszünet esetén akkuról menne, ha lenne akku), viszont eon ezt se engedi. Erről tud valaki valamit? Mert azért jó lenne, ha a jövőben nincs áram, de nem állna meg az élet a házban.
pályázat szerint 2026 végéig nem lehet módosítani a rendszert, de egy akkuval kiegészíteném. Ez is beleszámít? -
-
LOTR
addikt
követem a topikot, de emlékeim szerint csak félreértés(ek) miatt volt más értelmezése a hivatalos állásfoglalásnak
az igaz, hogy a pályázaton kívül, önerőből, az eredeti műszaki tartalom módosítása nélkül lehet bővíteni a rendszert, viszont ez csak az utánra igaz, hogy lezárult a projekt (tehát itt volt az egyik félreértés korábban, és így részemről is) és megkezdődött a fenntartási időszak: a fenntartási időszak kezdete az utolsó támogatási részösszeg átutalás teljesítésének a napja
de ha van másik, hivatalos állásfoglalás, akkor kérhetném a linkjét, mert átsiklottam rajta, nyilván én is örülnék, ha nem az általam bemásolt válasz lenne a helyes [link] -
prtvlogan
aktív tag
Az enyém pedig így néz ki. [kép]
Energiamegtakarítás volt a cél, de az áramár úgy alakul, ahogy a politika kívánja.. A rendszerhasználati szintén. A gyakorlat pedig azt mutatja mifelénk, hogy az emberek inkább nyitott ablaknál klímáznak, mintsem 5.25 Ft-ért eladják a fel nem használt felesleget. Mármint akinek fizettek, és fel is rakták ... -
LOTR
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
persze, műszakilag nem probléma
de a pályázatban megvalósított rendszer mérete nem lehet több, mint 5kwp (tehát ez volt a felső határ a panelteljesítményre)legkorábban a projekt lezárását követően, vagyis a fenntartási időszakban lehet kizárólag csak bővítéssel "módosítani" az elkészült fejlesztést, tehát az eredeti műszaki tartalmat nem szabad megváltoztatni (a fenntartási időszak "lejártát" követően lehet már csökkenteni/módosítani az eredeti műszaki tartalmat)
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
- Huawei 5K inverter ( 3 fázis )
- 410 Watt * 13 panel
- 10K aksi
- Smart meter : DTSU666-H 250A
- Majdnem pont délre néző tető , kb 35 fokos dőléssel.
- Éves szaldós elszámolás !
1 éves lett a rendszer , most december elején.
Egy kis összefoglaló :Villanyóra állások :
2023.12.05. - 8.401 kWh ( 1.8.0. )
1 évre rá az órák állása :
2024.12.06. - 14.001 kWh ( 1.8.0. )
2024.12.06. - 2.932 kWh ( 2.8.0. )
A villanyóra adatai alapján :
1 év alatt a hálózatból vételeztem : 5600 kWh-t.
(15,34 kWh / nap az átlag )
1 év alatt a hálózatba feltoltam : 2932 kWh-t.
( 8,03 kWh / nap az átlag )Most nézzük a Huawei inverter adatait !!!
FusionSolar néven futó APP vagy weboldal áll a rendelkezésemre.
Teljes termelés , hozam : 6.02 MWh azaz 6020 kWh
Ebből elfogyasztva : 5,01 MWh azaz 5010 kWh
Valamint ebből a hálózatra feltolva : 1 MWh azaz 1000 kWh
A ház teljes fogyasztása : 8,63 MWh azaz 8630 kWh
( 23,64 kWh/nap átlag )
Ebből a panelek által biztosítva : 4,96 MWh azaz 4960 kWh
Hálózatból vételezve : 3,67 MWh azaz 3670 kWhMindez egy kicsit szebben mutat és talán érthetőbb egy képen :
(Kép a weboldalról származik. )
A figyelmesek észrevehetik , hogy van némi eltérés az adatokban :- A Huawei szerint : Hálózatból vételezve : 3670 kWh
- A villanyóra állásokból számolt vételezés : 5600 kWh
- Az eltérés : 1930 kWh
Ez azért elég jelentős különbség.....Valamint a másik oldal....azaz a hálózatba vissza termelés is sántít :
- A Huawei szerint : 1000 kWh
- A villanyóra szerint : 2932 kWh
- Az eltérés : 1932 kWh.....ismerős szám ?
Magyarázat erre, hogy az inverter szimmetrikus !!!
Van itt egy régebbi videós magyarázat is , ami jól bemutatja a különbségeket :
Tisztázzuk mi az (a)szimmetrikus valóság! (HU)A beköltözést követően kb 2 évig nem volt napelemrendszer.
Akkor az éves fogyasztása a háznak kb 8000 kWh / év volt.
Most 1 év alatt a villanyóra szerint 5600 kWh-t vételeztem.
Azaz kb 2400 kWh-t "spórolt" nekem 1 év alatt a rendszer....ennyivel kevesebbet kellett a hálózatból vételeznem.
A helyben elfogyaszott energiáról nem is beszélve.... -
LOTR
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
másról írsz, mint amiről szó van
a támogatási intenzitás továbbra is 100%, elméletben és a gyakorlatban is
a támogatói okiratban vagy a pályázathoz tartozó szerződésben nem kötelező tartalmi elem, hogy ez 100%-ban fedezi is a megvalósítás költségeit, ez a pályázón és a kivitelezőn múlt, hogy hogy sikerült megegyezni -
Borisz76
nagyúr
De a pályázatot úgy kellett beadni, hogy pl napelem tipus , ára , telepítés költsége....tehát tételesen lettek kiszámolva az alapanyag árak és a hozzájuk tartozó munkadíjjak. Így "nyertél" X mennyiségű pénzt, amit kifizetnek a kivitelezőnek
, amint befejezte a munkát és azt számlával igazolta.
Elméletben így lenne.....
Csakhogy a nyertes pályázat ellenére....vagy éppen pont azért megnőtt a kereslet és elkezdtek nyerészkedni a forgalmazók, telepítők a különböző alkatrészeken......azaz megnőtt az ár.
Na ezt az emelkedést kérték el "önerő" címen , pluszban.
Sokan vissza is léptek mert nem volt önerő a zsebükben.
Én ilyen szempontból "szerencsés" vagyok mert tettem félre .....hátha rá kell fizetni. Csak többet kértek mint elsőre gondoltam.
De lehet csak én vagyok naív
Kolléganőm szerint igen....
Mellékesen meg rettentően rossz emberismerő vagyok. -
LOTR
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
ezt amúgy sokan félreértik, mert ez a pályázat nem a kivitelezés költségeit fedezi 100%-ban, hanem a támogatási intenzitás 100% (nem olvastam újra át a kiírást, hogy pontosan hogy van megfogalmazva)
vagyis a pályázatban elfogadott és megnyert költségvetés 100%-ban támogatott -
Borisz76
nagyúr
100%-s pályázat ELVIEKBEN......
Azaz nekem egy fillérembe sem kerülne mert megnyertem a pályázatot , minden kritériumnak megfeleltünk családi , kereseti , ház állapot szinten.
Aztán jött az árak emelkedése....és az önerő megjelenése.
Eddig kb nagy vonalakban az önerő , saját lóvé kifizetése :
- Pályázatíró egyszeri díj : 50.000
- Sikeres pályázat esetén 3%jutalék : 300.000 Ft
- Napelem+iverter+aksi+hőszipka önerő : 1.200.000 Ft
- Pályázati végelszámoláskor 3% : 300.000 Ft
- Nyílászáróhoz önerő : ??????
Tehát eddig a 100%-s pályázathoz pluszban fizettem : 1.850.000 Ft-t.
Erre még rájön majd a nyílászáró önerő...ami nem tudom, hogy mennyi lesz. Lelkiekben 500.000 Ft-ra készülök.
Tehát én egyszer már kifizettem egy jó nagy rész önerőt és most a hőszivattyú beépítésénél a szerelő azt emlegette, hogy 1 fázisút nem lehet telepíteni.....meg nekik nincs is csak 3 fázisú de az meg drágább. Aztán addig telefonáltam, hogy a pályázatíró és a szerelő egymással megbeszélte, hogy akkor nem kell nekem ráfizetnem és megkapom a 3 fázisú hőszivattyút.
Én már annak is örülök, hogy lesz valami.....amennyi ideje húzódik a dolog. Természetesen a split klímák tapasztalata alapján én is tudom, hogy egy japán hőszipka jobb lenne.....de jelenleg már idő sem lenne a cserére , se lóvém nem lenne a felárra !
Amúgy megfagyni nem fogunk :
Vizes padlófűtés van kialakítva , jelenleg még egy régi gázkazánnal.
3 db Split klíma is fent van , amivel lehet fűteni / hűteni.
Az előszobában pedig egy fatüzelésű kályha is van ...ha minden kötél szakadna.
Ehhez jön most hozzá a hőszivattyú , amit a padlófűtésre kötnek rá....úgy , hogy a gázkazán is bekötve marad.
Természetesen tervben van a régi kazán cseréje is ....majd egy kondenzációs megy fel a helyére.
Aztán meglátjuk hogyan alakulnak az árak és mivel éri meg fűteni.
Valamint tervben van a ház ( B30 ) hőszigetelése is ( Falak 15 cm , födém 30 cm gyapot....stb ) ....de ez csak a nyílászárók cseréje után lehet megcsinálni.
Sajnos nem vagyok úgy elengedve anyagilag, hogy mindent egyszerre megcsináljak. Ez a pályázat pont kapóra jött....jókor voltam jó helyen
Összességében nem panaszkodhatom mert az eddig befizetett önerőböl egy aksis napelemrendszert sem tudtam volna feltenni....nemhogy hőszipka és nyílászárók cseréje.... -
asdf_
veterán
válasz
Borisz76
üzenetére
Ilyet csak addig engednék, amíg az önerő mértéke a teljes pályázatra 0 Ft*. Onnantól kezdve, hogy egy forintot is teszek bele, már nincs random meglepi.
* de jobban végiggondolva akkor sem, mert eleve egy adott gyártó klészülékét szállító kivitelezővel szerződtem le, és mivel ott fog lógni a falon egy évtizedig és én hallgatom, én vállalnám, hogy zsebbe nyúlok és valami normális legyen és eleve valami Panasonic, Mitsubishi kerüljön fel, ha erre hoznának egy Midea-klónt, hát, elhajtanám ám őket messzire
-
Borisz76
nagyúr
Most beszéltem a pályázatot kezelővel és a hőszipka telepítőjével.
Szerdán és csütörtökön jönnek szerelni.
1 fázisú gép nincs nekik ezért 3 fázisú hőszipkát szerelnek be. Megbeszélték egymás közt és nem kell ráfizetnem. Gép típusa: ismeretlen
Új hozzászólás Aktív témák
- Lightyear - befektetési app
- Ford topik
- Soha nem szabta ilyen pénztárcabarátra új CPU-it az Intel
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Napelem
- Apple Watch
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Apple Mac Pro Workstation Dual Xeon,18GB RAM,WIFI,BT,Profi Munkaállomás és Szerver
- MEGA Akció! Számla + garancia! Apple Macbook Pro 14 - Apple M3 Pro Chip!
- AKCIÓS ! MacBook Pro 16" M1 Pro 32GB RAM 1TB SSD! 1 év garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760 i5 12600KF 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Asus A31 PLUS TG ARGB 750W
- Prémium! Bambulab bontatlan filamentek (PLA - PETG- ABS) ÁFÁS- számlával eladóak készletről!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Tudom, heroináras redőny mellé lehúzhatósba csinálni, de vagy az, vagy a füles, ez a pozdorjacsavarral becsavarom a tokba (teszem vele tönkre egyben azt) ezért helyben felnégyelném az ablakost, ha nálam csinálná...

Pár fotó az ablakon található adattábláról :

, itthon leszek-e, át tudom-e venni. Itt már gyanús volt a bojler szóhasználat, azért rákérdeztem, hogy a melegvíz előállításához az indirekt tárolóra tetszik-e gondolni... Persze, persze bojler.