Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hokuszpk

nagyúr

válasz Alogonomus #9978 üzenetére

"hiszen az Intel saját diája szerint a csúcs Core Ultra is szűken elmarad a 14900K játékok alatti teljesítményétől, "

arról mennyi infó van, hogy a degradacios javitas elotti vagy utani 14900K teljesitmenyehez kell viszonyitani azt az 'elmaradast ?

• Petykemano

veterán

Az AMD valószínűleg a 9800X3D-t is "ellazsálja",

Hogy mit fog tenni, nem tudom. De szerintem hiba volna szűk előny birtokában elkényelmesedni.
    Sem az intel a bulldozer korszakban, az nvidia pedig különösen nem orrhossznyi előny megtartásával cicázik. A 3000-es szériánál lehetett érezni az izzadságszagot. De a 4090-ről lehetett tudni, hogy nem a teljes specifikáció és a 4080 és 4090 között is nagy rés volt, amit könnyen fedhetett volna. Ez nyilván szerepét játszott abban, hogy az AMD nem is erőlködött.

Szóval a helyes hozzáállás szerintem az volna, ha a távolságot 20% fölé növelnék. Az fölötte van annak a 15%-nak, ami a közhiedelem szerint egy gemeráció alatt lehozható. Ez azt az üzenetet küldené, hogy nem érdemes reménykedni, várakozni.
    Még jobb ha valahogy azt is el tudna hinteni, hogy az a 20% nem a maximum, van még tartalék.

Az AMD ettől az érzettől azért még távol áll. Ha az ultra 285k valóban olyan középszintű teljesítményt nyújt, mint ahogy híresztelik,.akkor a 9800X3D lehet az első, ami ezt a stabilan és megközelíthetetlen elsőség érzetét elkezdheti kialakítani, ami meghatározó a brandértékben. Pont nem most van itt az idő a lazsálásra.

• S_x96x_S

addikt

> Az AMD valószínűleg a 9800X3D-t is "ellazsálja",
    > mert nincs rákényszerülve a "hardver végletekig kifacsarására".

nem hiszem, hogy ez lenne a mögöttes mozgatóerő.
    A zen5 fejlesztések főleg a szerver célúak voltak és a xeon elleni avx-512 gyengeséget próbálta kompenzálni. - Ami szerintem sikerült is.
    Az AMD egy zen5-ös ISA-t használ mindenütt - és ez előny és hátrány is.
    Én nem látok semmilyen lazsálást.

a GPU-nál szédszedték CDNA vs. RDNA -ra
    és talán a CPU-nál is szét lehetne a desktop/mobil és a szerver vonalat választani,
    ( mint az Intelnél is látható )
    de most az AMD - a GPU -nál is visszaáll UDNA -ra.

Az I/O die-t lehetett volna tunningolni a 9000-nél , de ez valami ok miatt elmaradt.
    valószínüleg az a következő körben várható.

Az AVX-512 hatása pedig érdekes lesz. Ha a zen4/zen5/zen6 piaci részesedése még erősebb lesz, akkor a programok is egyre-jobban kezdik kihasználni ( még a játék programok is ) Úgyhogy ez olyan mint a bor .. idővel érik ...

---------------

és a játékok is változnak, nem mindennek lesz elég a 8 mag.
    a CIVILIZATION VII -nél már a 16mag az ajánlott ( >= "AMD Ryzen 9 5950X" )

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés