Hirdetés
- Rap, Hip-hop 90'
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jegenye77
addikt
Chihiros pilácson gondolkodtam Én is. Aztán olvasva, hogy sokan egyből led szalag cserét csinálnak rajta vagy, hogy a Vividnek túl hangos a ventije vagy, hogy van olyan amelyik lámpa villog, arra jutottam, hogy legyen inkább Twinstar 600 S
Brutál fényerő!
Szépen kiemeli a piros növények színét.
Szép, letisztult kivitelezés. -
Directors
senior tag
válasz
bringasisti #30798 üzenetére
Így már értem. Köszi!
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Az esőztetőt semmi esetre sem lehet a hosszanti oldalra tenni ? Majd ugyan erre az oldalra a szívó ágat ?
-
Alg
veterán
Így néz ki jelenleg...
Disclaimer:
- telefonos kép kézből, nem lett a legszebb
- Hétvégente van karbantartás, ez pénteki kép
- Elöl a gyepet rendbe kell szedni mert kezd elkanászodni az üveg előtt
- Középen a Ludwigiák csak ideiglenesen vannak hogy kapjanak fényt, amint megerősödnek mennek bal hátra
- Van még némi ecsetalga de kezd visszaszorulni
- A zöld neonok még mindig fostosak, bár etetéskor már kezdenek felbátorodni -
Alg
veterán
Megjött a Chihiros lápa, fel is pattintottam reggel. Közelről nézegetve persze látszik rajta hogy nem egy felső kategóriás cucc, de ha egyszer az ember összerakta és fent van az akváriumon akkor már egész csinos, legalábbis a két bumszli CFL-nél sokkal elegánsabb.
1-7ig állítható a fényerő, én most 4-re lőttem be, ez olyan 25w lehet (a CFL 2x24w volt). Elsőre kicsit hidegnek tűnik a 8000k, valószínűleg lecserélem majd a szalagokat benne valami szebbre.
-
Alg
veterán
Tegnap kaptak az Oto-k forrázott uborkát, volt örülés, egész délután rajta lógtak, még az Amanokat se nagyon engedték oda
-
Directors
senior tag
Köszönöm mindkettőtöknek.
-
Directors
senior tag
Ezt a növényt Echinodorus istimicus kosarastól kell beletenni az akvába, vagy anélkül ?
[kép] -
-
Alg
veterán
válasz
haxiboy #30781 üzenetére
Nálam most az a "gond" hogy kezd begyepesedni a teljes akvárium így annyira nem tudnak turkálni - Mondjuk Nanusok szóval elvannak vízközt is, meg pihengetnek a növényel levelein hasalva
Közben a Chihirosom már az országban, remélhetőleg a héten megérkezik és akkor hétvégén beállítom a CO2-t is.
-
haxiboy
veterán
Cory-k nálam is ikráztak folyamatosan, de a neonokat soha nem sikerült társasban ikráztatnom, majd ha beállt a vizem rendesen megpróbálom faterom módszerét
Cory-kat egyébként nagyon hamar elajándékoztam, még jó 1 éve volt 6, jól összetúrták a manado-t az Aquabasissel, nekik volt köszönhető az első restart
-
Alg
veterán
Nekem a cory-k szokták rendszeresen teleragasztani ikrával az öveget meg a növényeket (egyszer valahogy a poppy belsejébe is sikerült nekik)
A CPD(Galaxy)-k viszont valamiért csak kopnak, pár hónapig tök jól érzik magukat, színesek, kergetőznek, talán ikráznak is aztán egyszer csak elkapja őket a hasvízkór, de nem járványszerűen hanem szépen egyesével pár hét kihagyással, miközben minden más (cory-k, neonok, garnélák) él és virul.
Most pl. ott tartok hogy szeptemberben még 6 volt, február elején 4, azóta 2...
Nem tudom vegyek-e újabb adagot, mert amúgy nagyon tetszenek, de ha azokkal is ez lesz akkor felesleges -
válasz
szabolcs77 #30774 üzenetére
Miért lenne sok 20-30 neonhal?
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Pár hal amelyek szimpatikus nekem. Jóval több fajtát választottam mint amennyi lehet az akvába ezt tudom.
Csak mondom biztos lesz köztük olyan amit lehetetlen beszerezni.A kérdés hogy milyen vizet állítsak be nekik, eltűrik-e egymást ?
Ebbe a csoportba vannak azok amik a legszimpatikusabbak.
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]Ebbe a csoportba vannak azok amelyeket talán majd valamikor szeretnék, ha lehetséges.
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link] -
pjen
félisten
válasz
szabolcs77 #30766 üzenetére
Neonból vegyél vagy huszat,akkor bátrabbak lesznek.
-
bringasisti
őstag
válasz
haxiboy #30765 üzenetére
Igen ez így van. De ami a lényeg hogy az ilyen vizekben élő halak mikor az esős évszak van akkor lágy vízben és savas PH élnek mert a rengeteg korhadt fakéregből a csersav oldódik ki és amikor a száraz évszak jön akkor a víz egy kicsit megváltozik. Ezért van hogy az Afrikai sügér nem bírja a víz változást mert ott állandó a keménysége és a PH míg az olyan vízben élő halak ahol van száraz és esős évszak egész tág határok közt mindent kibírnak. A mindenki által ismert anci mikor érzi hogy a kilométer széles folyó szoba nagyságú tócsa lesz befúrja magát az iszapba és várja hogy a híradóban a meteorológiai bemondja hogy jön az eső
-
szabolcs77
tag
(#30759) pjen : le van tekerve a tápegység, mert nagyon elbújtak a neonok, de a max elvileg 5000 lumen lenne. Ránézésre kb a 2/3 van most. Lehet a fény kevés, fokozatosan majd emelem. Természetes fény nem éri az akváriumot, folyosón van.
(#30760) haxiboy: köszi, akkor reggel benyomom nekik a növénytápot aztán kész. Korában is így volt
Seachem használok és reggel 7kor adom be
-
haxiboy
veterán
Bocsánat lehet hogy kicsit ellentmondásos voltam, akkor megpróbálom újrafogalmazni. A boltban kapható halak nagy részét csapvízben tartják amíg el nem viszed őket, a tenyésztőknél is valószínű hogy hasonló vízparaméterek között nőnek fel, a természetes élőhelyük azoknak a halaknak amik kiterjedtebb területen élnek a vízparaméterek is elég változatosak lehetnek, nagyon jó példa erre a Molli amit felhoztál/felhoztatok, édesvíztől kezdve brakkvízig mindenben jól tudja érezni magát, ettől függetlenül ha mást is tartasz mellette nem biztos hogy a brakkvíz megfelelő.
Természetes élőhely reprodukálásán inkább az akváriumban megtalálható halak igényeinek átlagát próbálom belőni, illetve például nem veszek labirintkopoltyús halat ha egyszer nagy az áramlat a vízben, na meg a természetben elég kicsi eséllyel találkozik egy Neon egy Bettával például, az ilyeneket én az előző restart óta kerülöm, nagyobb is a békesség.
Az olyan halaknak akik szeretik a sok növényt mert szeretnek búlykálni van magas növényes rész, amelyek inkább úszni szeretnek van nyíltabb, kevesebb növényes rész.Nyilván mocsarat sem csinálok a neonoknak
(#30764) bringasisti: Biztosan vannak ilyen halak, de azok nálad sem fognak csapvízben szaporodni. A Neon Tetra például pont ilyen, bár én még nem próbálkoztam vele, Faterom sikeresen tenyésztett neonokat desztilláltvíz+kavics talaj+sötétség kombóval.
-
haxiboy
veterán
Jó a csapvizetek, nálunk a 30 néha 40GH-t már nem annyira szeretik, meg az eszközök sem így nem is kapnak ilyesmit, a növényeknek is optimálisabb a lágyabb víz, azt vettem észre hogy 15GH is elég sok tud lenni, és még ott is vízkövesedik a párolgás vonalában, 7-8 körül már sokkal jobb a helyzet.
-
haxiboy
veterán
Hát igen, ezt én is megtapasztaltam az elején nagyon szenvedtek a növényeim mire megtaláltam az egyensúlyt, most meg restart volt így újra be kell állítanom mindent. Na meg ahogy nőnek a növények úgy kell többet tápozni, amikor igazán megindulnak elkezdenek macro-t zabálni
(#30757) szabolcs77: Nálam is délután 1-kor indul. Délben kapcsol a co2, este 9-ig megy a világítás előtte 1 órával kapcsol ki a Co2.
Mindegy mikor adagolod a tápot, akkor veszik fel a növények a 99.99%-át amikor fotoszintetizálnak = megy a fény.Viszont az Easy Carbo helyett a Seachem féle carbo készítményt ajánlom ha használsz, annál nem kell figyelni hogy fény közben adagold. Jobb a teljesítménye is és olcsóbb is.
(#30758) pjen:
Az akvarisztikai üzletekben nem hiszem hogy vadon befogott példányokat lehetne kapni, azok már rég nem ahhoz vannak szokva ami a természetben. Én is csak az élőhelyüket próbálom hasonlóvá tenni, sok növény, árnyékos helyek, illetve pont ezért választok olyan halakat amik szeretik a lágyabb vizet. (Vitorláshal/Neon/Anci) -
pjen
félisten
válasz
szabolcs77 #30757 üzenetére
Nem kevés az a fény?Rengeteg díszhal az egyenlítő környékéről való ahol 12/12 váltás van.Nálam például 8 tól 20 óráig megy a fény.Mondjuk nálam kevés a természetes fény.
-
szabolcs77
tag
válasz
haxiboy #30755 üzenetére
(#30755) haxiboy: jó, de nálam úgy van beállítva a világítás, hogy a fiaim este lefekvés előtt még meg tudják etetni a halakat, hogy 13h körül indul és 21ig megy. Viszont reggel 7kor indulok otthonról.
Kérdés: nem gond, hogy 7kor adom a tápot és csak 4 óra múlva kezd el a világítás bekapcsolni? Mintha olyasmit olvastam volna, hogy a világítás bekapcsolásakor ideális adagolni a tápot is.... -
Alg
veterán
válasz
szabolcs77 #30754 üzenetére
Ha eddig is használtad és nem volt vele gondod akkor mehet, csak engem kicsit zavar hogy boldog boldogtalan tolja a GA tápokat mert akkor majd olyan szép akváriuma lesz mint amit ott lát a galériában pedig az nem (csak) a tápon múlik. Persze megvenni és várni a csodát kényelmesebb mint hónapok alatt kitapasztalni a dolgokat.
-
haxiboy
veterán
Csapvíz magyar felső határértékek:
Arzén 10 μg/l
KOl (mg/l) 3,5
Klorid (mg/l) 100
Vas (μg/l) 200
Mangán (μg/l) 50
Nitrát (mg/l) 50
Nitrit (mg/l) 0,1
Ammónium (mg/l) 0,2
Összes keménység (CaO mg/l) 50-350
Vezetőképesség (μS/cm) 2500
Nátrium (mg/l) 200
Szulfát (mg/l) 250
pH 6,5-8,5 [4]Lehet látni hogy vannak elég durva értékek, Ammóniumot pl a hátam közepére sem kívánom, ráadásul mérni is nehéz (drága).
(#30748) szabolcs77: GA tápok kifejezetten high-tech akváriumhoz valók, bár én is próbálgattam low-tech vonalon, de érezhetően jobban teljesít co2 mellett. Heti 50%-os vízcsere így is javasolt. Dózispumpa elég drága játékszer, én minden este fecskendőbe húzom a tápokat, aztán reggel belenyomom mielőtt indulunk a munkába.
Co2 nélkül oszd le a heti adagot 2 felé, én úgy csináltam hogy egyik nap a macro-t másnap a micro adagot kapták meg. Bár low-technél a macro egyértelműen jobban fogyott.
-
Alg
veterán
Még valami:
Én a GA tápozást akkor használnám csak, ha full növényes vonalra mennék, erős világítással, normális CO2-vel, dózispumpával vezérelt napi adagolással és automatizált, vagy legalább becsövezett vízcserével hogy ne nekem kelljen hetente 50-60%-nyi vizet öntözgetni kézzel.
A galériában amúgy full RO vízzel cserélnek, a kövek keményítik fel arra a minimális keménységre ami kell, de még így is nagyon borulékony egy ilyen akvárium, olyan helyre való ahol mindig tudod felügyelni, vagy baromi sok technikával vezéreled hogy egyensúlyban legyen (PH szondás CO2 pl.)
-
szabolcs77
tag
válasz
Eugene Roe #30749 üzenetére
hát igen, macera napi adagolás, ugyanakkor RO víz van benne, szóval CO2-vel akár high-tech is lehetne
a heti 50% vízcserét csinálom, nem macera a 30-35L víz cseréje, tovább is tart, mert a fiaim segítenekkarácsony táján fogyott el a GA táp és vártam hogy megérkezzen, addig nem volt alga, de így nyilván megjelent. Addig napi tápozás volt, de tényleg nem életszerű(mondhatni macerás) dózispumpa nélkül.
Kipróbálom a heti 2x adagolást, ha fejlődnek a növények és nincs alga akkor jó lesz, ha nem akkor majd változtatok.
köszönöm a tanácsokat!
-
pjen
félisten
válasz
Eugene Roe #30746 üzenetére
Nem tudom,egy időben az volt a jelszó,öreg víz,jó viz. Aztán jött a pihentetős víz,esetleg forralt víz csere.Én mostanra megalkudtam.Egy két hetente lecserélem a víz egyharmadát sima csap vizzel,kimosom saját vizben a szűrő szivacsot és a vattát.Aztán olyan halakat és növényeket telepítek ami jól érzi magát ebben a közegben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hobby rádiós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen egeret válasszak?
- Viccrovat
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hegesztés topic
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest