Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3051) Laslow


Laslow
senior tag

Fényképezőgéphez melyikkel jár jobban az ember, ha a fő cél a gyors vakuzás utáni feltöltés?

A dilemát az okozza, hogy bár dicséritek a SANYO-t, de az csak 2Ah-s, míg más márkáknál 2,5-2,7Ah-s aksik vannak, ergo a SANYO hamarabb lemerül fényképezgetés közben. Viszont talán gyorsabban újratölti a vakut, és nem kell majd 2 másodpercet várni mindig elsötétült képernyővel vakuzás után... Szóval szerintetek melyik tulajdonság érvényesül jobban? A nagyobb kapacitás (Ah), vagy a nagyobb maximális teljesítményleadás?

Tehát 2000mAh SANYO Eneloop, vagy valami 2500-2700mAh-s GP vagy Energizer vagy egyéb, ha ajánlotok? (Nem tudom mit érdemes ha a magas Ah a cél.)

"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

(#3052) ISZOLE válasza Laslow (#3051) üzenetére


ISZOLE
senior tag

A névleges kapacitás nem igazán informatív ha egy LSD és egy sima NiMh-t hasonlítasz össze mert az LSD-knek sokkal kisebb a belső ellenállása ami kevesebb energiát fűt el a használat során. Szerintem is csak LSD-t szabad venni, márkát választhatsz a személyes preferenciáid szerint, olvass vissza, szerintem ki van ez már tárgyalva.

Semmi papagája hogy kalibabráljuk az oszcilloszpókkal!

(#3053) Degeczi válasza Laslow (#3051) üzenetére


Degeczi
nagyúr

akkor mégegyszer, bár alig néhány bejegyzéssel korábban volt már szó róla: a kapacitásnak nincs közvetlen köze a kinyerhető teljesítményhez!

az alacsony belső ellenállásnak van, mert akkor lehet nagy áramot kinyerni (és akkor nem esik nagyot közben a feszültség = nagy a teljesítmény), ha az alacsony - márpedig az Eneloopok egyik előnye pont az alacsony ellenállás

így ezért éppen az a tipikus, h Enelooppal tölt gyorsabban egy vaku, mint egy nagyobb kapacitású, de egyben nagyobb belső ellenállású hagyományos NiMh-el... (viszont a nagyobb kapacitás miatt utóbbi több felvételre lehet elég - feltéve, ha ez nem hosszú időszak alatt történik. De mivel a legtöbben otthon nem folyton használják a vakut, hanem akár hetekig is pihentetik két alkalom között, az alacsony önkisülés miatt ott is az Eneloop a nyerő)

(#3054) ludsimon válasza Laslow (#3051) üzenetére


ludsimon
veterán

+1 Eneloop
4 évig húzta a napi használatban lévő Eneloop, ami tényleg szinte minden AA méretű termékben használva volt.

Szerintem ez egyáltalán nem rossz.

Energizer-ekről, meg már írtam régebben, hogy új korukban nem tudják azt, amit az Eneloop, vagy az 1800 mAh-es GP.

Amúgy a 2700 mAh-es Sanyo is jó!
[link1]
[link2]
Nagyon lassan merül le, méréseket is végeztem, és szerintem ez is még jó választás!
Én odaajándékoztam valakinek, és csak Eneloopom, meg a GP aksim van már csak.

undefined

(#3055) San398 válasza Laslow (#3051) üzenetére


San398
őstag

Szintén Eneloop-ot ajánlok, mert ezt használom, nekem bevált. Ha hamarabb kezdem el olvasni ezt a témát megkíméltem volna magam egy csomó pénz kidobástól (8db 2500mAh Energizer, 4db 2100mAh GP) Ezek után mindenkinek csak az LSD-s akkukat ajánlom.

-----====A jóban az a rossz, a rosszban az a jó, hogy minden múlandó.====----- PÜ-re illik válaszolni!!

(#3056) belluska


belluska
tag

Az lenne a kérdésem, hogy az Energizer akksikat kik csinálják ?

(#3057) ludsimon válasza belluska (#3056) üzenetére


ludsimon
veterán

Made in Japan-ra emlékszem.

undefined

(#3058) Laslow


Laslow
senior tag

(Mindenkinek köszönöm a válaszokat. Megrendeltem az egérbe és a fényképezőgépbe az Eneloop 2000-es aksikat.)

"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

(#3059) San398 válasza belluska (#3056) üzenetére


San398
őstag

Én most megnéztem a fél halott Energizer akkukon és Made in Japan felirat van.

-----====A jóban az a rossz, a rosszban az a jó, hogy minden múlandó.====----- PÜ-re illik válaszolni!!

(#3060) ---Lasali---


---Lasali---
Közösségépítő

Sziasztok!
Bele is vágok a közepébe nem magyarázkodok:
Van 8 db 2650mah-s duracell akkum, viszont töltőm csak egy régi akku pack hoz való tápegységem van, és van hozzá rack em is ami sorba köti a 8 akku-t.
Azt már elmagyarázták nekem a ni-mh topicban hogy nem ajánlott vele tölteni mert a sorba kötött akku-kat haza lehet vágni ha nem ugyan olyan tulajdonságúak és nem ugyan olyan mértékben voltak kimerítve. Szóval ezt tudom...
A töltés idővel viszont még mindig bajban vagyok. A tápegységre 11.2V és 140mA van írva.
Az elemekre ajánlott töltésnek 270ma es töltő áram és 16 óra van írva. Ez 4320mah (?) ra jön ki, ami 60% al több mint az akku kapacitása. Ez nem túl sok?? Ni-MH topicba nekem 40% ot mondtak de nekem már az is soknak tűnt.
Ezek szerint a 140mA -s táppal kb 31 órát kéne tölteni az akkukat? Az brutális...
Másik amit nem értek hogy, ha rámérek multi méterrel a tápegységre akkor 580mA -t mérek. Ez miért van? Miért nem 140mA -t mérek ami rá van írva?

Nézegettem töltőket és a Voltcraft BC-250 tetszett meg a legjobban.. cellánkénti töltés meg magától lekapcsol ha feltöltötte az aksikat stb.. Viszont azt vettem észre hogy külön tápegységről kell üzemeltetni, és annak a tápegységnek az adatlapján ez áll:
a) dugasztápegység
üzemi feszültség: 230V~, 50 Hz
kimenet: 24V=, 150 mA,
védelmi osztály: II

150mA! Viszont a töltő cellánként le tud adni 250mA -t ami 1ampernak felel meg. Hogyan kapja meg az 1 ampert ha a tápegység csak 150mA -t tud. (A 24 Volt közbejátszik?)
A másik hogy hogy tudom megmérni a feltöltött aksikat hogy meddig vannak feltöltve? Mert ha multi méterrel rájuk mérek gondolom ilyen 7Amper körül fog nekem kijelezni, de ebből hogy derül ki hogy az akku fel lett-e töltve 2650 mah-re?

[ Szerkesztve ]

(#3061) And válasza ---Lasali--- (#3060) üzenetére


And
veterán

A gyártók normál, C/10 áramú töltésre mindig 14..16 órás töltésidőt javasolnak, ami 40..60%-os beviteli többletet jelent. A NiMH- (és NiCd-) akkuk töltési hatásfoka lassú töltésnél ennyire kicsi.
"Ezek szerint a 140mA -s táppal kb 31 órát kéne tölteni az akkukat?"
C/10-nél kisebb értékkel már nem nagyon szokás NiMH-t tölteni.
"Másik amit nem értek hogy, ha rámérek multi méterrel a tápegységre akkor 580mA -t mérek. Ez miért van?"
Nagyon ritkán szoktam használni ezt, de most pont ide illik: :W. Áramot nem úgy mérünk, hogy a tápegységet / akkut / elemet / konnektort rövidre zárjuk! Az árammérő, vagy a digit multiméter áramméréskor nem más, mint egy rövidzár. A műszert ilyenkor a terheléssel sorban kell kötni, ennyi a titok. Semmit értelmeset nem tudsz meg abból, hogy a tápot rövidre zárod, a ráírt áramérték ugyanis terhelhetőség, nem pedig egy állandó áramérték (hiszen a tápegység egy feszültséggenerátor, amely annyi áramot ad le, amennyivel terheled, és maximum akkora érték leadására képes, amelyet azon feltüntettek). Viszont egy tápegységet egy hosszabb-rövidebb ideig fennálló rövidzárral szépen tönkre lehet tenni..
"Nézegettem töltőket és a Voltcraft BC-250 tetszett meg a legjobban.. cellánkénti töltés meg magától lekapcsol ha feltöltötte az aksikat stb.."
Cellánkénti töltésre képes, -dV detektálást és biztonsági időzítőt tartalmaz, de nem változtatható a töltőáram, a kisütési képesség pedig hiányzik. A belső táplálása valószínűleg kapcsolóüzemű / DC-konverziós, ezért lehet elegendő hozzá a 24V-os, 150mA terhelhetőségű dugasztáp.
"A másik hogy hogy tudom megmérni a feltöltött aksikat hogy meddig vannak feltöltve?"
Egyszerű a válasz: multiméterrel sehogy! Az akkukapacitás vagy maradéktöltés mérése összetett folyamat, az nem megy úgy, hogy ráteszed a műszert, és hipp-hopp megjelenik, hogy ennyi mAh, vagy annyi %. Ehhez az akkut teljesen ki kell sütni: a töltés méréséhez idő- és árammérés (vagy legalábbis állandó áramú kisütés) kell, hiszen a töltésmennyiség a kettő szorzata. Feszültségméréssel csak erős becslést tudsz végezni, az általad 'árammérésnek' nevezett rövidre zárással meg semmi mást nem tudsz meg, mint az akkunak (de a nagyságrendek miatt inkább magának a műszernek és a mérővezetékeknek) a belső ellenállását.

[ Szerkesztve ]

(#3062) ricsik


ricsik
őstag

Voltcraft IPC töltőnél kéne egy kis magyarázat nekem, mert az elektromosságot sosem értettem :-)

1. Töltés: mindegy milyen kapacitás van az aksiban maxra tölti, ilyenkor a töltő a végén azt írja ki, mennyi mAh-t tudott belerakni.
2. Kisütés: először kisüti az aksit, ilyenkor a kisütés végén kiíja mennyi volt benne, de hogy nézem meg? Csak mert ha ott hagyom a töltőt pl 1 napra, akkor a kisütés után már elkezd tölteni és akkor már azt írja ki megint, mint az 1. pontnál, hogy mennyit tudott beletölteni.
3. Megújítás: ugyanaz, mint 1, de többször is végrehajtja, míg már nem tud többet beletölteni
4. Teszt: Ilyenkor tölt, kisüt, tölt. Itt mit jelent, hogy kisütési mAh? Mi a különbség a betöltési és a kisütési kapacitás közt. A betöltési, amikor feltölt és kiírja mennyit tudott, a kisütési, meg hogy ennyiről ment le? Nem értem :-) Mire is jó tulképpen a teszt? Ha kíváncsi vagyok rá, mennyi az adott akksi kapacitása azt az 2. és 3. is kiírja.
A másik amit nem értek, ha ezek az akksik 1.2V-osok, akkor mért van kiírva a töltőn sokszor 1.4x? Milyen összefüggése van ennek az egész töltésre?

Bocs, sokan szerintem most falba verik a fejüket, de sorry ezeket nem tudom, de szeretném :-)
köszi, ha valaki szán rá időt és megokosít

(#3063) Degeczi válasza ricsik (#3062) üzenetére


Degeczi
nagyúr

a töltési kapacitás mindig sokkal nagyobb annál, mint amit majd ki tudsz nyerni az akkuból a kisütés során!
(hiszen távolról sem 100% a hatékonyság, így jóval többet kell beletölteni, mint a névleges kapacitása)
ezért aztán a töltési értékkel nem is szabad foglalkozni: semmit nem tudsz meg belőle
(ill. egy dolgot: ha vmelyik akku esetén kirívóan nagy, az már valszeg döglődik, azért kellett sokáig tölteni)

a sima kisütés során nem tudod meg mennyi az akku tényleges kapacitása, mert nem volt előtte teljesen feltöltve!

ezért van a "teszt" mód, ami először feltölti, és csak utána süti ki, így nagyjából használható értéket ad vissza

a "megújítás" a nevéből adódóan ritkábban használt funkció (már eleve azért is, mert napokig is eltarthat): régi, már rosszul teljesítő akkuk fölfrissítésére jó

attól még, h az akku névleg 1.2V-os, teljesen töltött állapotában valóban 1.4V környékén van

[ Szerkesztve ]

(#3064) And válasza ricsik (#3062) üzenetére


And
veterán

1.) Így van.
2.) Sajnos a kisütés program végén a kisütött töltésmennyiség kijelzése törlődik, ezért ez a mód nem praktikus a maradéktöltés mérésére. Vagy figyelned kell (ami esetenként nem egyszerű), vagy számolsz (a töltő- és kisütőáramok ill. a program indítási ideje és a kijelzett töltési idő alapján kiszámítható, hogy mikor ért véget a kisütés, ergo mennyi töltés volt a cellában). A legtisztább, ha erre nem ezt a programot használod.
3.) Igen, ennél a programnál viszont sosem a bevitt töltésmennyiséget látod, hanem az utolsó kisütöttet, tehát ezt lehet használni töltésmérésre. Csakhogy a teljes program lényegesen tovább tart a több ciklus miatt.
4.) "Mi a különbség a betöltési és a kisütési kapacitás közt."
A töltési hatásfok nem 100%, hanem a töltőáramtól függően jóval kevesebb is lehet (C/10-es normál töltésnél 65..70% körül). Ez mutatja meg, hogy mennyivel több töltést kell bevinned ahhoz, hogy a névlegest visszakapjad.
"A másik amit nem értek, ha ezek az akksik 1.2V-osok, akkor mért van kiírva a töltőn sokszor 1.4x? Milyen összefüggése van ennek az egész töltésre?"
Az 1,2V a névleges feszültség. E körüli értéket tartanak a NiMH-cellák a kisütés során, de a töltés végén ez felmehet 1,4..1,5V-ra is. A topikban már többször volt linkelve töltési- ill. kisütési karakterisztika is, nézd meg azokat a görbéket. Az '1,5V-os' alkálielemek új állapotukban simán 1,6V felett mérhetők, a '12V-os' ólomakkuk meg bőven 14V felett.
"Bocs, sokan szerintem most falba verik a fejüket, de sorry ezeket nem tudom, de szeretném :-)"
Valamit nem tudni nem egészen ugyanazt jelenti, mint az, ha azt hisszük róla hogy tudjuk, csak épp nagyon nem jól, de ezzel legalább elcseszünk v. veszélyeztetünk valamit.

(#3065) ricsik


ricsik
őstag

Köszönöm a válaszokat, megvilágosodtam. Már értem mért írt ki 2600mAh -t egy 1600-as akkura... Abból hogy már elég rossz a töltési és kisütési kapacitása, hogy lassan kuka az elem?
Hogyan tudok megbizonyosodni egy régi akksiról, hogy szemét? Milyen értékeket figyeljek? Teszt mód erre a legjobb?

(#3066) Degeczi válasza ricsik (#3065) üzenetére


Degeczi
nagyúr

így van, az már valszeg döglődik

de egy "frissítés"-t még megérdemel, hátha javít rajta

de ha ott már elfogadható kisütési kapacitást ír ki, akkor még mindig kérdés, vajon a valós alkalmazásban is jól teljesít-e?

ez uis nem mindig garantált: egy nagyobb terhelésű eszköz, mint egy digit kamera vagy vaku, már megfektethet egy ilyen szolidabb terhelésen (mert a töltő nem túl nagy árammal meríti) még elfogadható példányt

(#3067) olisadebe


olisadebe
tag

sziasztok,lenne egy yashica digi gépem, .itthon nem is lehet kapni / NP45 akksi való bele / mint a legtöbb fuji gépbe. ..kérdésem vegyek 1 fuji töltőt ! vagy jó hosszú távra a kínai töltő is 3500ft-ért ..ha valakinek esetleg lenne elfekvőben ( töltője akksija ) keressen azért pü-ben ...

(#3068) Laslow


Laslow
senior tag

Van egy kis problémám. A vezetéknélküli egerembe vettem egy pár 2000-es Eneloop aksit, mert az elemek szerintem tök hamar lemerültek benne (pár tucat óra bekapcsolt állapot után). Az Eneloop aksikkal ugyan világít még az alján az optika, de villogással jelzi, hogy alacsony az töltöttség, és az egérmutató nem mozdul.

Megnézegetve őket feltűnt, hogy míg egy sima AA elem 1,5V-on működik, az aksik csak 1,2V-on. Ez a különbség elég ahhoz, hogy az egerem eleve lemerültnek érezze a tök új aksikat? Vagy csináljak 2-3 feltölt-lemerít ciklust az aksikkal, és utána várhatóan jó lesz? Vagy vegyek mégis folyton AA elemeket? :(

"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

(#3069) olisadebe válasza Laslow (#3068) üzenetére


olisadebe
tag

Szia,itt 1 tipp ! [link] bár én nem ismerem ezeket az akkukat de láthatod ,hogy lehet kapni 1,5 v-oltost is ..így ezzel próbálkoz :)

(#3070) Dluinet válasza Laslow (#3068) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Másik egeret olcsóbb venni.
Nekem egy Logitech MX 620-as egerem van, Energizer akksikkal (talán a legrosszabb akksi amit a piacon lehet kapni) egy feltöltéssel 3-4 hónapot megy.
Duracell elemekkel 10-11 hónapot megy, logitech 12 hónapot ír, de szerintem az nem hardcore felhasználásra vonatkozik. :D

Az értékek az egér kikapcsolása nélkül értendőek.
Tehát, nálam 3-4 hónapot folyamatosan be van kapcsolva.

[ Szerkesztve ]

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#3071) Laslow válasza Dluinet (#3070) üzenetére


Laslow
senior tag

Csak a videók ágyból indításához/leállításához és a hangerő szabályozásához van szükségem wireless egérre, így nekem nem éri meg drága modellt választani (ez egy alap Labtech egér). A másfél voltos tölthető aksi jól hangzik, de még alszom rá egyet, meg hátha valaki megírja, hogy azzal sem menne valamiért az egerem (mert mondjuk csak teljesen feltöltve ad másfél voltot, 2 hét múlva már csak 1,2-t, ami meg már nem elég a béna és kifejezetten magas fogyasztású és feszültségigényű egeremnek...).

1,5V-os AA aksi tölthető vajon 1,2V-os aksik töltésére szánt töltővel is, vagy spéci töltő kell neki?

[ Szerkesztve ]

"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

(#3072) Dluinet válasza Laslow (#3071) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Úgy tudom spéci töltő kell neki.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#3073) And válasza Laslow (#3071) üzenetére


And
veterán

Az AccuCell (újratölthető alkáli-mangán, összefoglaló néven RAM) akkuk nem tölthetők a hagyományos NiMH / NiCd-töltőkkel. Ennek pedig nem a feszültségbeli eltérés az oka, hanem a más megkívánt töltési módszer (az AccuCell konstans feszültséggel tölthető). Tehát spéci töltő kell hozzá, amely vagy csak ezeket a RAM-cellákat kezeli, vagy elég univerzális, és képes Ni-xx akkuk töltésére is. Mindkettő kivitelre akad példa, de felénk nem a legolcsóbbak ezek a töltők.
Egyébként a kapocsfeszültség változására vonatkozó sejtésed (sajnos) helyes: a RAM-cellák feszültsége a kisütés folyamán messze nem annyira stabil, mint a Ni-xx akkuk esetén. A karakterisztika a hagyományos alkálielemekhez hasonlóan folyamatos csökkenést mutat, nincs stabil érték, amely környezetében a feszültség hosszabb időn keresztül állandósulna. Lásd a technikai infókat: [link], 4. oldal. A kapacitás igen erősen kisütőáram-függő, az AA-méret névleges 1,8Ah-ja csak 50mA körüli árammal érhető el, 400mA mellett pedig 1Ah alá csökken. Ezen felül a kapacitást 0,9..0,8V-os kapocsfeszültség eléréséig adják meg. Míg egy jófajta NiMH LSD-akku 1,2..1,1V-ig merülve már leadja a teljes kapacitása >90%-át, ezek a RAM-ok nagyobb kisütőáramnál csak a töredékét. Tehát ha sima NiMH-akkukkal azt tapasztaltad, hogy túl gyorsan lemerül, akkor ezekkel a RAM-cellákkal (áramértéktől függően) szintén ez lesz a helyzet. A RAM-ok hátránya még a jóval kevesebb elérhető töltési-kisütési ciklusszám, és a kisebb terhelhetőség.

(#3074) Laslow


Laslow
senior tag

Akkor sajnos továbbra is kénytelen vagyok AA elemeket venni az egerembe. :(

[ Szerkesztve ]

"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

(#3075) Dluinet válasza Laslow (#3074) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Nézz körül, mert van valami free progi amihez kell egy mezei bluetooth vevő és nokia telefon, és már vezérelheted is a média lejátszókat. Itt megkérdezheted.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#3076) TeeJay válasza Laslow (#3074) üzenetére


TeeJay
félisten

kétlem hogy az Eneloop-al bajod lenne :B

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#3077) babilonok


babilonok
csendes tag

Ha nem fotózok a fényképezőgéppel pana. FS10- akkor ki kell venni belőle az aksit?kösz

(#3078) TeeJay válasza babilonok (#3077) üzenetére


TeeJay
félisten

csak ha hónapokig nem használod de egy LSD akksit szerintem felesleges mindig kivenni belőle, jól elvan az ott a helyén nem fog kisülni ;)

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#3079) sanzi89


sanzi89
addikt

Üdv.

Vettem egy Voltcraft IPC-1L töltőt. Az volna a kérdésem, hogy mi dönti el, hogy egy adott elemet 200-500-700mAh-val töltsek?

Illetve mik azok az LSD akkumulátorok?

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#3080) And válasza sanzi89 (#3079) üzenetére


And
veterán

A töltőáramot megszabja egyrészt az akku (elemeket inkább ne tölts ;) ) kapacitása, másrészt a tűrőképessége. Ni-xx akkuknál normál töltésnek nevezzük a kapacitás tizedrészével, 14-16 órán keresztül végzett töltést, így egy 2Ah-s AA-méretű akkunál ez épp 200mA-es töltőáramot jelent. A mai modern cellák viszont C/10-értéknél nagyobb töltőáramot is elviselnek károsodás nélkül, egy 2500mAh-s NiMH-nál az 500mA ugye C/5 áramot takar. Ceruzaméretnél, jó fajtáknál a 700mA is megengedhető, a rosszabbak pedig esetleg melegedni fognak ettől, de az IPC hővédelme mindenképp meggátolja a cellák túlmelegedését (ha ilyet tapasztalnál, legközelebb kisebb áramot állíts be). Kisebb kapacitású, pl. NiCd AAA-mérethez viszont inkább a legalacsonyabb töltőáramot válasszuk. Általános esetben a C/4..C/5 érték elmegy, néhanapján meg közbeiktatsz egy normál, 'lassú' töltést, és meg van oldva. Sima töltés helyett IPC-nél érdemes mindig a kisütési programot választani, mert akkor a cella töltése a teljesen kisütött állapotból fog indulni.
LSD-akkuk: alacsony önkisülésű (low self-discharge) fajták, mint pl. Varta ready2use, Sanyo eneloop, Panasonic Infinium, stb.: [link]. Hosszabb távon sokkal hatásosabbak, mint a névleg nagyobb kapacitású normál NiMH-típusok, ill. egyéb jó tulajdonságaik is vannak.

(#3081) sanzi89 válasza And (#3080) üzenetére


sanzi89
addikt

Világos, köszönöm! Igen, akkumulátor, nem elem, bocsi. :B

Most egy 850mAh Energizer AAA-sat töltöttem 500mAh-val. Legközelebb már akkor nagyon nem fogom csinálni, de remélem egy töltéstől még nem adták be a kulcsot.

A decharge módra gondolsz? Az nem csak lemeríti az elemet, utána fel is tölti? Még nem próbáltam, csak a neve alapján gondoltam...

Illetve egy másik kérdés, hogy milyen töltöttségvesztés számít "alacsony önkisülésnek"? Pl 1 hónap alatt hány %?

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#3082) And válasza sanzi89 (#3081) üzenetére


And
veterán

"A decharge módra gondolsz? Az nem csak lemeríti az elemet, utána fel is tölti? "
Discharge az, de egyébként úgy tesz, ahogy írod. Az IPC mind a négy lehetséges programja töltéssel fejeződik be.
A normál NiMH-k önkisülése szobahőmérsékleten durván 1% naponta, de a folyamat a feltöltést követő első 24 órában ennél is gyorsabb (esetenként csepptöltéssel ellensúlyozzák, ilyet az IPC is végez), ill. ez az érték erősen hőmérséklet- és valamelyest kapacitásfüggő is. Az LSD NiMH-k esetén ez a ráta jóval kisebb. A Sanyo eneloop csomagolása pl. egy év után 85%-os maradéktöltést - azaz 15% /év önkisülést - hirdet, 20°C környezeti hőmérsékleten. Én ennek a dupláját tapasztaltam, vagyis 15%-ot, de 6 hónap alatt, igaz 4-5 °C-kal melegebb szobában (lásd #2993).

(#3083) sanzi89 válasza And (#3082) üzenetére


sanzi89
addikt

Köszönöm!

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#3084) TeeJay válasza sanzi89 (#3083) üzenetére


TeeJay
félisten

ha nem akarod később tépni a hajadat akkor a Sanyo Eneloop akkukat ajánlom kizárólag!
nálam maximálisan bevált, van mikor több hétig nem kell használnom a rendszervakut és az Eneloop ott pihen benne használatra készen. mióta megvan az a 2x4 darab AA akku 2x volt töltve és még vakuzással sosem tudtam lemeríteni pedig volt hogy 400-500villanást kellett csinálnia (természetesen nem 1/1 teljesítményű volt).
bátran benne merem hagyni egy nagyobb adag vakuzás után is az akksit mert tudom hogy ha 2 hét múlva szükség lesz rá még akkor is menni fog ráadásul nem is keveset :R

én hülye meg azt gondoltam kevés lesz a 2x4 AA akku és még egy garnitúrát sem tudtam kimeríteni soha annyit kellene villantani vele :DDD

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#3085) vepe


vepe
senior tag

Sziasztok!

Adott a fényképező, amibe 2db AA akku megy, ami 1,2v....ha egy ilyen akkut beleteszek

[link]

nem teheti tönkre a gépet, mert ugye ez 1,5 v

és másik kérdés ez a lithiumos AA mivel tölthető?..sima AA-s akkutöltővel, vagy ezekhez van valami spéci tölrő?

(#3086) Dluinet válasza vepe (#3085) üzenetére


Dluinet
nagyúr

Amit linkeltél az "sima" elem, nem akku. Tehát nem tölthető.

"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa

(#3087) vepe válasza Dluinet (#3086) üzenetére


vepe
senior tag

igaz...elnéztem..lithiumos AA akku nem is létezik?...milyet érdemes venni, ami biztos tartos, mert ilyet vettem de semmit nem ér..gyári nokin töltővel töltöm, az nem hiszem, hogy ne bírná feltölteni rendesen...[link]

(#3088) And válasza vepe (#3087) üzenetére


And
veterán

Hamisítvány.
"lithiumos AA akku nem is létezik?"
De, sajnos igen, pl.: [link]. Csakhogy ezek 3,6 / 3,7V-os névleges feszültségűek, mint a Li-ionok általában.

(#3089) vepe válasza And (#3088) üzenetére


vepe
senior tag

mármint ez a sony?... :W ...a boltos orra alá b..szom hétfőn...és még azt mondja eredeti... :W

(#3090) And válasza vepe (#3089) üzenetére


And
veterán

Figyelj, 3Ah-nál nagyobb kapacitású ceruzaméretű (AA) NiMH-akku egyszerűen nem létezik, erre meg simán 4,8Ah-t hazudtak. Szerinted mennyire reális, ha már egyszer te is említetted, hogy semmit nem ér? Pont annyira Sony ez, mint amennyire az én műhelyem Sanyo akkugyár..

[ Szerkesztve ]

(#3091) vepe válasza And (#3090) üzenetére


vepe
senior tag

igazad van, csak aki ebben nem járatos az nem tudja mi a valós helyzet...mind1 boltosnak megy vissza és ennyi...szerinted milyen típust érdemes venni?..pl energizer, varta vagy melyik amelyik megbízható?

(#3092) And válasza vepe (#3091) üzenetére


And
veterán

Ha az utolsó néhánytíz hozzászólást nézzük, abból is egyértelmű, hogy valamelyik alacsony önkisülésű fajtát ajánlják a legtöbben. Típusfelsorolás pl. a #3080-as hsz. wikipedia-s linkjén. Nekem közvetlen tapasztalataim a Sanyo eneloop-pal vannak, de valószínűleg a többi LSD fajta sem ócska.

(#3093) vepe válasza And (#3092) üzenetére


vepe
senior tag

értem...köszi a válaszokat, és még egy kérdésem lenne

ez a töltő szerinted ezekhez az akkukhoz jó:

[link]

ez azt hiszem lényeges: output: 1,2v=1,0Ax2

(#3094) San398 válasza vepe (#3093) üzenetére


San398
őstag

Én nem bíznám rá az akkuimat erre a töltőre, főleg nem ennyi pénzért amennyibe kerül!
Én és itt a fórumon sokan ezt az IPC-1L tölltő és akku karbantartót használjuk. 800Ft plusz költségért inkább ezt vedd! Hidd el az akkuid meghálálják majd.Ez mellé valamilyen alacsony önkisülésű akkukat vegyél.

-----====A jóban az a rossz, a rosszban az a jó, hogy minden múlandó.====----- PÜ-re illik válaszolni!!

(#3095) vepe válasza San398 (#3094) üzenetére


vepe
senior tag

amit ajánlasz töltőt...ahhoz jó az eneloop?, mert az meg nem önkisülős nem?....vagy az eneloop jó a gyári töltőjével is?

(#3096) sanzi89 válasza vepe (#3095) üzenetére


sanzi89
addikt

Igen, jó az Eneloop-hoz. Sokan használják együtt itt a fórumon.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#3097) TeeJay válasza vepe (#3095) üzenetére


TeeJay
félisten

a legtutibb kombináció az IPC-1L akkutöltő és hozzá 2-3-4-x garnitúra AA vagy AAA méretű eredeti Sanyo Eneloop LSD akku :R
viszont tessék vigyázni az ócsó e-bay-es meg vatera meg stb. ajánlatokkal mert bizony az Eneloop-ot is szeretik hamisítani.

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#3098) nyelvstudio


nyelvstudio
csendes tag

Akkutöltővel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.

Olyan töltőt keresek, ami nem csak AA, AAA, hanem C és D cellákat is tud tölteni. Esetleg 9V-t is.

Láttam ezt a töltőt: IPC-1L, nagyon klassz, de sajnos D-t nem tud.

Van valami ötletetek? A fentihez hasonló tudású kellene.

Köszönöm.

(#3099) And válasza nyelvstudio (#3098) üzenetére


And
veterán

Akkor kézenfekvő választás lehet a sima IPC-1 töltő, amelyhez adnak 4-4 db. góliát- és baby-adaptert is. Igaz, az ára az -1L változat közel duplája. Vagy beéred ennél szerényebb típusú töltővel, amely mindegyik felsorolt típust tudja tölteni, de néhány, IPC-knél megszokott feature hiányzik (pl. kapacitásmérés, vagy limitált kisütési képesség).

(#3100) nyelvstudio válasza And (#3099) üzenetére


nyelvstudio
csendes tag

Köszi, erre már gondoltam, de az a helyzet, hogy van 4 db D akkum és 2 db C méretű, amiket szintén használni szeretnék.
Jelenleg egy ilyen töltőm van:
GPKB03GS
Mindegyiket tölti, de semmi visszajelzést nem ad, ráadásul mintha fix ideig töltene, ami sem a 2300-as AA, sem a 9000-es D akkukat nem tölti fel teljesen.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.