- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Totheground
addikt
Egyébként meg ha kattintani alarsz valamit, akkor valóban a két kis dudorban, ami a lába, van a kapcsoló. De szerintem majdnem mindenki érintéssel használja.
-
Ragnar95
félisten
válasz
RoryBreaker #17798 üzenetére
Nem teljesen értem, milyen kapcsolókra gondolsz
Lehet vele kattintani is, benyomhatós, de elsősorban nyilván nem így érdemes használni, ha már van egy ~6-7"-os touchpaded... -
Ragnar95
félisten
válasz
RoryBreaker #17796 üzenetére
Én a helyedben inkább Magic Trackpadet vennék, mivel a Magic Mouse-nak nem sok előnye van egy sima egérrel szemben, sőt, inkább több a hátránya...
A Magic Trackpad viszont egyszerűen zseniális, sokkal jobb átlagfelhasználásra, mint bármelyik egér, nagyon pontos és a programozható gesztusok miatt hihetetlenül megkönnyíti és felgyorsítja a használatot. -
RoryBreaker
aktív tag
Aki használ magic mouse-t mac minin attól kérdezném, hogy működik rendesen? Nem gáz a görgetés? Én próbáltam egy logitech T620-at, ami talán nagyon hasonló, de agyhúgykövet kaptam a görgetéstől... meg a komplett érintős rendszertől...
Az apple egere jó? nem idegesítő?
Köszi!
-
cigam
titán
CyberLink PhotoDirector 4 Ultra verzióját kapod meg egy lájkért csreébe
-
cigam
titán
Ehh... Ez a meleg, ez a szabadság nem tesz jót. Buta vagyok, hisz ÁFA mindenképpen van, hisz nem a VÁM 27%-a, hanem az értékének a 27%-a az ÁFA.
Vagyis 600$ (136'000.-) +27% ÁFA (36'720.-) = 172'720.-Szóval minimum ÁFAcsalás. (169'990-es ÁFÁ-s számla 27%-ot feltételezve netto 133'869 a nettó ár)
-
KlezOne
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hozzájutottam jó árban egy 1.1-es Mac Pro-hoz. Szép állapotu, de elkezdtem fejlesztgetni, kapott 12gb ramot, jövőhét elején jön hozzá az xfx hd 5870 amit szeretnék majd maces-re flashelni, és az x5365 procikat szánom bele.
Következő lenne a kérdésem, lényegében cpu szempontból fogok belőle csinálni egy 2.1-es MP-t.
Ahoz mi kell hogy az Fw-jét és az SMC-jét áttudjam írni a 2.1-re?A másik pedig a mavericks, jelenlegi macjeimen is azt használom, igaz azok nem ilyen koruak.
Feltehető rá normálisan, nem lesz vele gond? Esetleg valamilyen könyített telepítési útmutató van?Köszönöm előre is!
-
cigam
titán
válasz
Ragnar95 #17776 üzenetére
Nos rákérdeztem a nav-nál és kaptam egy szép hosszú száraz jogi szöveget. Szerencsére a végén összefoglalta a lényeget, sajna nem idézhetem egyben.
Konkrétan egy 600dolláros mini USA beli vásárlása után fizetendő költségekről érdeklődtem. amennyiben az áru a 84 71 vtsz. alá osztályozandó a vámtétel: 0%A 8471 jelentése: Automatikus adatfeldolgozó gép és egységei; mágneses és optikai leolvasó, adatátíró gép a kódolt adat adathordozóra történő átírására, másutt nem említett gép adatfeldolgozáshoz
Mivel A forgalmi adó a vámérték 27%-a. , ugyanakkor a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény értelmében kötelező erővel nem bír!
Szóval sanszos, hogy tényleg nincs VÁM, se ÁFA.
Ismertek olyan USA boltot ahol szállítanak ide is? -
Ragnar95
félisten
válasz
kelzsoca #17785 üzenetére
Persze, csak épp itthon akinek vállalkozása van, az az összes saját használatra vett gépet is cégesként veszi,h visszaigényelhesse az áfát...
Alapból viszonylag kevés ember van, aki tud áfát visszaigényelni, de aki tényleg törvényesen tudja ezt megtenni, az még kevesebb van... -
Totheground
addikt
Na jó, mégis leirom.
Szinte mindenben kovetem a torvenyes utat (es nem a betujet, hanem a szellemiseget), mindenert fizetek, amit igenybe veszek, DE baromira nem fogok sajat hasznalatu targyra indokolatlanul nagy sapot fizetni az allamnak (ezalatt a magamnak, sajat hasznalatra, kulfoldon vett targyakat ertem, pl kamera, laptop, etc). Igy is lehuznak tobbel is, mint kellene, folyamatosan. Ettol fuggetlenul az imac es a mini is iStyle-os, de laptopot mar tuti kint fogok venni, a 27%+10%+egyeb sarccal meg mehetnek, ahova akarnak... -
kelzsoca
félisten
válasz
Ragnar95 #17784 üzenetére
Szerintem valami értelmezési probléma van itt, ha vállalkozó vagy, és a munkádhoz szükséges egy számítógép, ami legyen egy mac mini hogy témánál maradjunk, akkor ha áfa körös vagy, megveszed teljes áron, majd az áfát visszaigényelheted.
Ha egy vállalkozás árut, a termeléshez vagy forgalmazáshoz szükséges anyagokat eszközöket vásárol, vagy ha szolgáltatást vesz igénybe, neki is meg kell fizetnie szállítójának a beszerzett termék, igénybevett szolgáltatás árába beépített áfát, ezt előzetesen felszámított áfának nevezzük. Az előzetesen felszámított áfát a vállalkozás a költségvetéséből visszaigényelheti, illetve a fizetendő áfából levonhatja.
-
Ragnar95
félisten
válasz
bLaCkDoGoNe #17783 üzenetére
+1
Az nem okés, ha az eladó nem fizet vámot/áfát, de az okés, hogyha a vevő nem fizet áfát, hogy is van ez? -
-
Ragnar95
félisten
válasz
kelzsoca #17780 üzenetére
A lopott szállítmány az valószínűleg rögtön kiderülne, mert nem lenne rá gari, mivel nem hivatalosan került forgalomba...
Ezek az árak nyilván csak akkor jók, ha nem tud ügyeskedni az ember, ha tud külföldről hozatni vagy visszaigényelni ÁFÁt, akkor már jobban jár azokkal a megoldásokkal. -
kelzsoca
félisten
válasz
roberto211 #17779 üzenetére
Nyilván másképp gondolkoznál, ha véletlenül kiderülne, hogy egy lopott szállítmányból származik a készüléked, és ezt sorozatszám alapján be is tudják bizonyítani.
Egyébként nem olyan szédületesen jó árak ezek, amit ezek az eladók adnak, ha valakinek van lehetősége cégre/céges névre venni, amiből az áfát is vissza lehet igényelni, akkor most netto ~142k egy mac mini, hivatalosan boltból, számlával-mindennel. -
cigam
titán
válasz
roberto211 #17774 üzenetére
Amikor nem fizei meg a VÁM-ot, ÁFÁ-t(nem mellesleg a nepperek üzletszerü tevékenysége okán bejelentkezett adóalanyok?) azal törvényt sért.
Pont.
Nincs tovább, csűrés csavarás, hogy dehát így meg úgy meg te biztos miliárdos vagy ...
+ még meg is kérded, hogy ez miért zavar? -
Ragnar95
félisten
Gondolom okosba hozza be őket és így elkerüli a vámot...Amúgy meg az USA-val különleges vámszerződése van az EU-nak, szóval lehet,h a MacMini pont abba a kategóriába tartozik, ami vámmentes, ennek utána kéne nézni.
Viszont mint azt már leírtuk többen, pl a linkelt eladó, illetve a többi hardveraprós "ismertebb" nepper elég sok boldog, elégedett vásárlóval büszkélkedhet, így valószínűleg nem vernek át senkit, főleg, hogy emlékeim szerint volt, aki írta is, h minden rendben volt a garival a hardverapróról olcsón beszerzett bontatlan gépénél. -
blakey
titán
Pont az apple-nél nem számít, hogy honnan van a termék, ha a hivatalos garancia él, ott kell venni ahol a legolcsóbb. Felőlem Üzbegisztánból is jöhet ha nekem megéri és van Apple garancia.
-
roberto211
őstag
De most ez téged miért zavar ha netán nem kerül ra a vám+ÁFA és jóval olcsóbban meglehet venni ugyanúgy 1ev garival bontatlanul?
Lehet,hogy milliárdos vagy es nem számít neked 40-50 nagyobb értékű maceknél akar 100 ezer is de nem mindenki így van.
Máshol azért pampognak,hogy sok az adó itt meg .....
-
cigam
titán
válasz
Totheground #17772 üzenetére
Pont nem érdekel, hogy japánban mennyi, mert amint bekerül az EU-ba rájön a VÁM és területenként eltérő ÁFA.
Mutassatok nekem egy EU-n belüli, nem magánszemélyt, ahol ennyire olcsó a gép.Kamionos bizniszből származó meg kb egyáltalán nincs ma már sehol a használtpiacon...
+ Attól, hogy megy a bolt, meg nem feltétlen legális.
-
cigam
titán
válasz
roberto211 #17768 üzenetére
Mert pl. nem mind1, hogy egy lopott kamionból pakolták ki, vagy a központi raktárból.
Nekem mindég is gyanúsak voltak ezek a nepperek. Az angol e-bay-en is csak 1 csókát találtam aki 115k-ért adja a gépet(2 nap van a licit végéig). Azt írja, hogy egy kanadai plázából származnak (VÁM+ÁFA kifizetve?!)?
A többi mininek 500Font feletti az ára. -
cigam
titán
válasz
roberto211 #17759 üzenetére
Hivatalos magyarországi Apple garijeggyel?
-
kelzsoca
félisten
válasz
Ragnar95 #17761 üzenetére
Csak azért kérdezem, mert egy picivel hosszabban kell leütni, mint a többi gombot, ezért kérdeztem, hogy ez direkt ilyen vagy mi a helyzet vele.
Tehát olyan mintha véletlen leütés ellen lenne valami késleltetés a többi gombhoz képest.(#17762) blakey
Nálam csak akkor kapcsol be ha 1 "pillanattal" hosszabban nyomom.
Igen, erről van szó, csak nem tudtam hogy ez feature vagy esetleg valami gond van vele.
-
kelzsoca
félisten
Üdv urak!
A napokban vásároltam a minihez egy apple bt billentyűzetet, szépen megy is nincs vele gond, a kérdésem a caps lock-al kapcsolatos, van ebben valami véletlen leütés elleni opció?
-
nsgeri
csendes tag
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy hol lenne érdemes beszereznem újonnan, mert úgy tudom hogy az apple store-os árhoz képest lehet spórolni ha máshonnan rendelem meg.
Köszi!
-
Bling95
őstag
válasz
nsgeri #17750 üzenetére
Garancia ha aggaszt kilehet boviteni( de nekem pl 4 eves es soha nem volt vele semmi gond)
Elonynek meg peldaul a stabilitas es ertekallosag ami erv lehet. Masreszrol a felhasznaloi elmeny, van benne sok kenyelmes megoldas dolgokra. Bar szubjektiv de szerintem ilyen szep gephazat nem talalsz
De ahogy fent is irtak, probald elotte ki az OSX-et, az egesznek az a lenyege.
-
nsgeri
csendes tag
válasz
Totheground #17753 üzenetére
Köszi a válaszokat, majd igyekszem kipróbálni valahogy az os x -et.
-
Totheground
addikt
Meg az, hogy hulla néma. Nálam a mini éjjel-nappal meg, az ágytól kb 1.5 méterre, és egyeltalán nem hallom, még az éjszakai csendben sem.
-
Ragnar95
félisten
válasz
nsgeri #17750 üzenetére
Ki lehet bővíteni 3 évre a garit, de általában erre nincs szükség, főleg Mininél, ahol minden cserélhető/javítható külön-külön is gyakorlatilag.
A legnagyobb előre a Mininek maga az operációs rendszer, az OSX, ezt neked kell eldöntened, hogy tetszik-e vagy sem és megér-e ennyi plusz költsége, eléggé más, mint a Windows, így vásárlás előtt nem árt kipróbálni. Ezen kívül még ami a Mini mellett szól az a kis méret és nagyon alacsony fogyasztás, de hogy ezek nálad szempontok-e, azt neked kell tudnod. -
TheMarci
addikt
-
nsgeri
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsokat kérni a mac mini-vel kapcsolatban, eddig nem volt még apple termékem, de ez nagyon megtetszett, és mivel nem a játék a fő szempont így még szóba is jöhet, csak nem tudok dűlőre jutni azon, hogy az árából egy igen jó PC-t is össze tudnék rakni minőségi alkatrészekből, igaz kicsit nagyobb lenne még ha mini-itx -re építkezek is. Nem szeretnék vitát nyitni, vagy akármelyik oldal termékét leszólni, csak keresem az érveket az egyes lehetőségek mellett, és mivel eddig csak pc-m volt így érdeklődök azokról az előnyökről amiket a mac mini tudna nyújtani. Filmnézésre, zenehallgatásra (ehhez van külső hangkártyám, mac kompatibilis), netezésre és szövegszerkesztésre használnám egy 24"-os Dell IPS monitoron.
Előre is köszi a segítséget, remélem érthető volt a kérdésem.
ui.: engem az 1 év garancia aggaszt egy kicsit, vagy ez nem probléma?
-
dni
őstag
Sziasztok,
iMac 5.1-es (2.16GHz Core 2 Duo (T7400) 2GB DDRII 667MHz) gépre 10.6-os vagy 10.7-es rendszerre volna érdemes frissíteni 10.4-es 10.5-ös OS-ekről tapasztalatitok, véleményetek szerint?
Válaszaitokat előre is köszönöm.
-
OgKush
senior tag
10.9 dmg-t honnan tudom letolteni? app store azt irja, hogy nem tudom letolteni mert ujabb a rendszerem.
neten meg csak 10.9.3-at talalok mindenhol. -
sEtuke
tag
Kicsit utána jártam,megkérdeztem a barátnőm (google) mindent elmondott. Köszönöm még egyszer.
-
cigam
titán
válasz
sEtuke #17731 üzenetére
A nem kereskedő magánszemélyek egymás közti forgalmában az általános hathónapos elévülési idő a szavatosságra.
Cég esetén A ptk. 308. § (4) bekezdése szerint: ha a fogyasztói szerződés tárgya használt dolog, a felek két évnél rövidebb szavatossági határidőben is megállapodhatnak, egy évnél rövidebb elévülési határidő azonban ebben az esetben sem köthető ki. -
sEtuke
tag
válasz
Totheground #17734 üzenetére
Persze. Szerintem iSTYLE-ba vidd!
-
Ragnar95
félisten
-
Ragnar95
félisten
válasz
sEtuke #17729 üzenetére
Mondjuk az 1 hónap gari miatt gondolom boltból veszed, én a helyedben ezt nem tenném, mert az 1 hónap garival kb kitörölheted, de cserébe jóval többet elkérnek tőled a gépért, mint amennyiért magánszemélytől vennéd. Bár az a 180k ahhoz képest,h bolti ár, egész baráti.
Viszont most olvasom,h programozáshoz is kéne, nem tudom, hogy milyen nyelven és mennyire komolyan programozol, de a 4GB RAM könnyen kevés tud lenni bőven nem professzionális szintű programozásnál is pl NetBeanshez Java-ban...Bár a RAM szerencsére ebben a modellben még bővíthető utólag, csak azért szólok, hogy úgy számolj anyagilag, h később elkellhet a 8GB. -
-
cigam
titán
válasz
Totheground #17722 üzenetére
Az iMac sem különbözik a többi géptől, a hőt el kell vezetni a külvilág felé. A szellőzőnyílásokon pedig a por is közlekedik. Ha ennyire poros, én elvinnémm szervízbe kitisztítani. De vigyázz! Ha nem vagy elég körültekintő többet ártasz mint használsz. Van ahol a "Kijelző belső portalanítása 30.000 FT"
-
blakey
titán
válasz
Totheground #17722 üzenetére
3-4 havonta kipucoltam, semmi extra, kijelző le, sűrített levegő be.
Ahol csak tudtam, takarítottam, mondjuk nekem nem volt vészes. Már nincs iMac-em.
(#17724) Totheground
Az "cumi", nekem az utolsó a 2011-es volt, ami még "takarítható" volt. Az újakra már nem "gerjedek". Ha nem akarod, hogy ellepjen a por akkor szervízzel kitakarítatthatod. -
Totheground
addikt
Ma merült fel egy érdekes "probléma" , ami egyébként eszembe sem jutott egy ideje. Takarítás közben leporoltam az iMac-et, arrább tettem, és feltünt, hogy miután leraktam a már letörölt felületre, kihullott belőle némi por. Ezek után kicsit "hátbaveregettem", és meglepő mennyiségű "por" került elő.
Anno normál gépeknél teljesen normális volt, hogy az ember szétkapja és kiszívja/törli belőle a port. Eddig azt hittem, hogy ez itt nem téma, meg egy imacet sem a legegyszerűbb szétszedni. Szóval ti csináltok ezzel valamit, vagy csak hagyjátok, ahogy van? -
sEtuke
tag
179,1 hónap garancia
-
sEtuke
tag
Mi a véleményetek 2014-ben egy 2010-es mid MBP-ről? SSD-vel, és 4GB rammal felszerelve. Mindennapos használatra (netezès, programozás, munka(szövegszerkesztés, prezentáció, stb..))
-
cigam
titán
válasz
Ragnar95 #17711 üzenetére
Ezt azért nem merném ilyen 1értelműen kijelenteni. iBotnet,Flashback,... + minden hacker versenyen debütál egy-egy új rés a pajzson.
Aztán it van a MacDefender és társai, ami kamu kereső/írtó programok szemben a Bitdefender programjával ami igazi kergető.
A Bitdenfeder-nek megvan az az előnye, hogy te döntöd el, hogy folyamatosan fusson a háttérben, vagy 1-2 hetente, alkalomszerüen ellenörzöd át a gépet.(Continus scan alapértelmezetten OFF állásban van)
Van egy böngésző védelmi megoldás is TrafficLight
Nem mellesleg a Windows-os vírusokat is elkapja. (A laptopon 8.1 fut, a fájlszerveremen is rengeteg adat, program, mentés van amit könnyen megfertőzhet egy betolakodó.)Nem melleleg egy ismeretlen forrásból származó program átvizsgálására is jó.
-
cigam
titán
Ma ingyenes a Virus Scanner Plus
-
OgKush
senior tag
Sziasztok!
Lehet rajtam rohogni,de felraktam 10.10-et, de nem kulon particiora vagy valami, csak ra a mavericks-re, nem lehet valahogy downgradelni? Mindenkeppen cleaninstal kell?
-
Bling95
őstag
Szerintetek mennyiert lehetne eladni egy mid2010es i3as 21,5" iMacet 4 giga rammal, minden tartozekaval?
-
DanielK
addikt
Na igaz.Szerintem is meg lehet oldani, már néztem videót és ki is nyomtattam az ifixit leírását. Akkor a hdd helyére megy majd az ssd! Köszi!
Még hagy kérdezzem meg, hogy kicserélés előtt a hdd-t legyaluljam? Ha kicseréltem, utána bekapcsolás után hogyan telepítsem az ost az ssd-re? Klónozni nem akarok, itt az ideje egy friss installnak már.
És az utolsó, hogyan tegyem át a felhasználói fiókot a hdd-re, hogy oda kerüljenek a személyes dolgok (képek fájlok stb.)? Illetve mit érdemes áttenni hddre?
Ha nagyon nem lenne elég a hely az ssd-n, akkor játékokat mondjuk lehet telepíteni a hdd-re? Illetve App Store-ból vett játékokat is lehet áttenni?
Köszönöm!
-
DanielK
addikt
Helló mindenki!
Rég jártam erre.
Végre rászántam magam, hogy holnap a Mac mini mid 2011-be egy ssd-t teszek (dual kit megvan ifixittől, még decemberben rendeltem). Egész nap ráérek, senki nem fog zavarni, szóval remélem, minden flottul megy majd.
A kérdésem a következő:
Az SSD-t a HDD helyére tegyem és a HDD-t tegyem alulra, vagy a HDD maradjon a helyén és az SSD menjen alulra?
Aki már csinált ilyet és jártas benne és pesti, nem akar egy-két pofa sörért cserébe segíteni? Elvinném hozzá...Biztosra szeretnék menni, nem szeretném tönkretenni a minit.
Köszönöm! -
Xero
nagyúr
válasz
TheMarci #17700 üzenetére
Persze. Én is 200km-re vagyok a MP-tól éppen és arról nézek filmet Plex-el, az éppen eszembejutó doksit megnézem iFiles-al, és ha valamibe bele kell nyúlni akkor VNC. Ezen felül ssh-val is be lehet lépni, de éppenséggel VPN server is indítható OS X-en, innentől pedig érdektelen, hogy milyen hálón vannak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Konteó topic
- Autós topik
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Asztrofotózás
- Bittorrent topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Napelem
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- ROG STRIX X870-F + AMD Ryzen 7 9800X3D + 32GB DDR5 + Sapphire 7900 XTX Pulse 24GB + Win11 PRO
- Gigabyte H510M-S2H V3 alaplap és i5-11400F Processzor Csere
- 27%-os áfás számla / Mini PC / SFF / TOWER - Brand gépek - 4-9 gen. HP / DELL / Lenovo - 1 év gar.
- Lenovo Thinkcentre M700 MiniPC (i5-6500T/8GB/256SSD)
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben