- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: OAK Mozart Wavetable
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- weiss: Pant* rant
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Lalikiraly: Astra kalandok @Harmadik rész
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
és tényleg nem értesz egy dolgot, hogy nem az árról beszéltem, hanem a teljesítményről. A fogyasztásról nem is beszélve, fajlagos teljesítmény alapon azok a mikrotik cuccok, amiket én néztem, sehol sincsenek egy pc-s routerhez képest.
több 100G-s routert nemigen csinálnak pc-ből, mivel nem bírja a busz. az igazán brutál routerek jó eséllyel l3 switchek.
A mikrotiknek, akikről én beszélek, nincsenek több 100 gigás routerei. Az első switche is, amelyikben van 100 gigás interfész, pár hónapos történet, a routereiben meg 25 gigás interfészek vannak.
-
bambano
titán
a debian konzervativizmusához még annyit: a mostani stable-ben főverziót léptek a thunderbirddel, amit egyébként nem szoktak. csak az új tb bugos, viszont átírja a konfigjaidat, ezért nem lehet downgradelni.
milyen jó (nem), hogy a debian megszegte a saját elveit... a régi tbird működött, csak pár idiótának megint fontos volt nyüzsögni, így felraktak újabbat. az meg bugos.
ráadásul a debian egy disztró. miért baj, hogy van egy disztró, ami ezt gondolja? ha neked nem tetszik, választasz másikat.
-
bambano
titán
azt mondtad, hogy a debian ragaszkodik a régi kernelhez.
láthatóan nem ragaszkodik, hiszen itt van egy 5-6 napos kernel, gyári debian, felrakhatod.nem tudom, miért használnak bsd-t tűzfalnak, de mint írtam, nem mostanában néztem.
"Nem azt írtam, hogy nem végezheti, hanem az, hogy rohadt lassú lesz egy HW gyorsítotthoz képest.": valójában akkor lesz lassú, ha egyébként a feladat kisámfázza a cpu-t. illetve ott van még az a téves általánosítás is, hogy nem választod szét a kategóriákat. Azokban a szegmensekben, ahol a mikrotik is versenyez, a pc egyértelműen mindig gyorsabb routernek.
-
bambano
titán
"BSD szintekkel gyorsabb routing és fűzfalban": amikor utoljára néztem a bsd-t (nem mostanában volt), akkor volt benne egy nagy kernel lock meg egy single threaded tűzfal. úgy nagyjából 12-15 évvel volt lemaradva a linux kerneltől hálózati szempontból.
ezt behozták már?
"Nem a Linux végzi és nem az x64 végzi a routingot semmilyen formában": de, mikrotiken (ami a thread kezdő állítás volt) és pc-kből épített routerekben a linux és az x86 végzi a routingot.
-
bambano
titán
ez a desktopom, amin most írok:
cat /proc/version
Linux version 6.0.0-2-amd64 (debian-kernel@lists.debian.org) (gcc-12 (Debian 12.2.0-7) 12.2.0, GNU ld (GNU Binutils for Debian) 2.39) #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Debian 6.0.3-1 (2022-10-21)én azért ezt a kernelt nem nevezném visszatartásnak.
az meg, hogy a linux lassan vagy gyorsan fejlődik, egyéni vélemény. szerintem folyton kapkodnak.<írtam egy hosszabb hsz-t, de inkább kimoderáltam magam>
-
bambano
titán
válasz
fatpingvin #32586 üzenetére
az összes első generációs ccr-ük tilera volt. a ccr1009-től a ccr1072-ig mind. nekem egy 9 magos van itthon, érződik, hogy nem "outputtal" gurigáztak, amikor összerakták azt a cpu-t.
-
bambano
titán
válasz
inf3rno #32582 üzenetére
oké, amiben "purpose built" asic van, azt elfogadom hardveres tűzfalnak.
tudtommal a mikrotiknek nincs ilyenje. én mostanában ids/ips-t sem láttam tőlük. alapvetően wireles isp beszállítóként indultak és azóta lett switch meg router termékvonal is. kb. az a szint, mint a cisco linksyses termékcsaládja, vagy annál kicsit jobb. -
bambano
titán
"L7 matcher collects the first 10 packets of a connection or the first 2KB of a connection and searches for the pattern in the collected data. If the pattern is not found in the collected data, the matcher stops inspecting further."
emlékeim szerint azt a kernel is tudja, hogy stringeket keres a csomagban.
de oké, legyen igazad, létezik szűrési lehetőség.
főleg, ha a "szűrési lehetőség" kifejezést elég tágan értelmezzük. -
bambano
titán
válasz
sh4d0w #32576 üzenetére
az l7 tűzfalak, szerintem, mind valamilyen applikáción keresztül szűrik a magasabb szintű forgalmat. Nagyon-nagyon alap szintű l7 szűrést lehet csinálni a kernellel is, de nem feltétlenül érdemes.
a mikrotikben szerintem nincs l7 szűrési lehetőség. azok egyébként viszonylag sztenderd arm magos, korábban mips magos cpu-kon futó nagyjából sztenderd linux kernelek.
-
bambano
titán
válasz
inf3rno #32574 üzenetére
a pc-ben nehézsúlyú processzor van, ahhoz képest viszonylag rendes buszokkal. a "hardveres" tűzfalakban vagy valami gagyi intel proci van (asa500-ban celeron, 100 megás depca kártyákkal anno, rotfl), vagy a mikrotikben mips, újabban arm architektúrájú proci(mago)k, és viszonylag kevés darab.
teljesen biztos vagyok benne, hogy egy pc tovább bírja, mint pl. egy mikrotik. A mikrotik korábbi csúcsgépében 72 magos tilera proci volt, ezt is leveri egy 16c32t amd pc. A mostani elérhető árú (fél milleren innen) mikrotikekben 4 magos 2GHz-es arm alapú proci van, a csúcsgépben 16 magos arm.
Nem, ez soha nem éri utol a pc-t. Akkor lehet vele teljesítményt elérni, ha a routerben valamiért van rendes switch is, és a switch chip elég okos, akkor jöhet az a szint, hogy egy mikrotik elkezd összemérhető eredményt elérni egy pc-vel. A komolyabb szolgáltatók (pl. netflix) most ott tartanak pc-vel, hogy 400-800 Gbps között tudnak https forgalmat egy pc-ből.
én egyébként szeretem a mikrotiket, de két hónapnyi kísérletezés után most egy efficient mag csinálja a hálózati kapcsolatomat.
-
bambano
titán
válasz
Shyciii #32565 üzenetére
el tudod magyarázni nekem, hogy hogyan fektetsz meg egy otthoni nast úgy, hogy nincs előtte tűzfal, de nat mögött van (mint manapság gyakorlatilag minden otthoni gép)?
egyébként megnyugodhatsz, egy normális pcnek mindegy, hogy ip- vagy nftables, mindkettőt elviszi szokásos otthoni internet kapcsolatot feltételezve. sőt, azt is ki merem jelenteni, hogy hálókártyától, drivertől is mindentől függetlenül az otthoni pc elé állított (például) huawei vagy tplink dobozka sokkal hamarabb adja fel, mint a mögötte levő pc.
nyugodj meg, arra, hogy átlag béla beírja az ő három darab tűzfal szabályát a kernelbe, teljesen megfelelő az iptables is, mint ahogy az eredeti állítás volt.
azt javaslom figyelembe venni, hogy itt senki nem diktál. még te sem.
-
bambano
titán
133886176 okt 4 23.25 linux-6.0.tar.xz
csak ma vettem észre...
-
bambano
titán
válasz
fatpingvin #32482 üzenetére
mind a két esetre írtam. verziókezelést érdemes verziókezelésre használni, meg ha sok gép között kell mozgatni a cuccot, akkor arra is.
Nekem két gép az sok -
bambano
titán
válasz
fatpingvin #32480 üzenetére
a helyes kérdés az, hogy miért nincs verziókezelőben a történet.
-
bambano
titán
válasz
inf3rno #32413 üzenetére
keresel egy megfelelően támogatott java vm-et, ez nem csak annyi, hogy 1.8, hanem elég magas harmadik alverziószámot is jelent.
ezt rendesen felrakod kézzel az ubuntudra rootként, majd beállítod a környezeti változókat, utána userként felrakod a saját jar-os telepítőjével.
igyekszel kerülni a dupla monitoros gépeket, ha neked ilyen van, akkor végigolvasod a netet guglival az "eclipse jawa awt bug" megoldásai után. -
bambano
titán
válasz
_kovi_ #32377 üzenetére
no, a sok agyonbonyolított válasz helyett:
tcp kapcsolatokat két módon tudsz megkülönböztetni: vagy ip cím vagy port alapján. ha neked bármelyik alkalmas, azt a linux kernellel meg lehet oldani.
tehát ha azt írhatod a kliens programba, hogy:
odbc://szerverip:port1 és odbc://szerverip:port2
akkor a linux kernelben mindkét url-t át tudod írni szerverip1:1433 és szerverip2:1433-ra.ha nem tudsz portot megadni, tehát muszáj, hogy azt írd:
odbc://szerverip:1433
akkor kénytelen vagy két ip címet feltenni a linuxra,
ifconfig eth0 ip1
ifconfig eth0:1 ip2és akkor a kernelben a cél ip cím alapján válogatod szét a kapcsolatokat.
ha a linux kernelben akarod ezt megoldani, akkor sem az ms kliensben, sem az ms szerverben nem kell semmit mókolni.az persze egy kérdés, hogyha eredetileg is két ip-n van a két sql szerver, akkor valójában mi a problémád, amit a sima routing nem old meg.
-
bambano
titán
6.0-rc1
-
bambano
titán
valakinek van tapasztalata arról, hogy hogyan működnek az intel p és e magok linux alatt? lehet takarékos szervert építeni úgy, hogy ilyen procit vesz az ember?
-
bambano
titán
Linus írta az 5.19 kiadásában az 5.20-ról: "(*) I'll likely call it 6.0 since I'm starting to worry about getting confused by big numbers again."
-
bambano
titán
Három kérdésem lenne:
1. van-e valakinek tapasztalata arról, hogy alaplapra integrált intel wifi 6e/ax vezérlőből linuxon lehet-e rendes ap-t csinálni?
2. dragon 2.5 gigás ethernet működik-e stabilan?
3. az intel 2.5 gigás ethernete még mindig rossz, vagy ha most veszek új alaplapot, akkor már számíthatok rá, hogy jó?Kösz.
-
bambano
titán
válasz
supi007 #32296 üzenetére
nincs olyan kábel, aminek az egyik végét ethernetbe, másik végét soros portba kell dugni és nem füstöl semmi.
olyan kábel van, hogy egyes eszközökön a soros port szabványos canon d9-es csatlakozóját lecserélték rj45-re, mert az kisebb, és ehhez tartozik kábel. ez azt jelenti, hogy egy olyan csatlakozón, ami messziről nézve ethernet, közelről nézve rs232, van a soros konzol és ehhez árulnak cisco konzolkábel néven kész kábelt.a szerver ilo az rendes ethernet és ip, az nem soros port.
van olyan hálókártya, amivel lehet távolról kezelni a gépet, csak túl drága. te is írtad, van ilyenje az asusnak, meg volt ilyenje az asrocknak is, az asrock paul. de beszerezhetetlen és mocskos drága.
szóval azt tudod csinálni, hogy veszel egy nullmodem kábelt meg egy usb-rs232 átalakítót. az átalakítót bedugod egy notebookba, a soros kábellel összekötöd a szervert meg a notebookodba bedugott átalakítót, és akkor tudsz soros konzolon telepíteni.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #32261 üzenetére
sokan gondolják, hogy ha a táp elég wattot lead, akkor minden oké. az igazság ezzel szemben az, hogy nem csak a konstans áramfelvétel számít, hanem az is, hogyha hirtelen kiugró tüske van a fogyasztásban, azt a táp képes-e lekezelni. van olyan gépem, amit egy új 600 wattos seasonic táp nem bírt ellátni, pedig nem volt benne semmi brutál. 850 wattos táppal meg működik.
én se zárnám ki a szoftveres problémát, de nálam a hibakeresésnél mindig első a táp, második a hűtés.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #32259 üzenetére
nekem volt ilyen fagyós problémám, nem vga-val.
az első javaslatként én a tápot ellenőrizném, és ha úgy látszik, hogy nem elég jó vagy nem elég nagy, akkor valami megbízható márkából valami böhöm nagyra cserélném.
a következő nem specifikus gyanúsított mindig a hűtés.utána elpakolnék (legalább egy teszt idejére) mindent a környékről, ami sugároz, ha van vezetéknélküli mobil töltő, akkor azzal kezdeném.
majd biosban energiamenedzsment kikapcsolása, stb.
-
bambano
titán
válasz
MasterMark #32142 üzenetére
lehet olyan problémád, hogy az awk-t melyik program szolgáltatja.
debianon van awk, mawk, nawk és gawk.
"szerencsére" nem kompatibilisek egymással. -
bambano
titán
válasz
amargo #32118 üzenetére
az első, amit meg kell oldanod (végig kell gondolnod), hogy ha rosszul rakod össze a cuccot, akkor a mikrotik szoftverből fog bridgelni (= mocskosul behúzza a kéziféket).
tehát trunk interfész kell a mikrotikre is, és a host os-re is.ha a guesteknek pontosan egy vlant kell látniuk, akkor mehet az, hogy a hoston szétszeded vlanokba a trunköt, és egyesével összebridgeled a vm-ek virtuális interfészével. ha több vlan kell egy vm-be, akkor oda be kell tolni a trunkot és azon belül kell osztani. nem egy szép megoldás.
egy fokkal jobb lehet a dot1q-dot1q encapsulation. még nem csináltam, de minden cucc tudja
-
bambano
titán
válasz
MasterMark #32107 üzenetére
A screen forkol egy SCREEN nevű processzt, ahhoz csatlakozik.
Szerintem azt kellene kinyomnod, ha ki akarod kapcsolni.
a screenből úgy lehet kilépni, hogy minden processzt bezársz, amit a screen indított.egyébként pedig minicom.
-
bambano
titán
"Simán wine a hostra, és a futó programokat X forwardon nézem?": igen. ismétlem: ez RENDES grafikus alrendszer, nem szemétdomb.
ha olyan dolgot kell futtatni, aminél tiltott a hálózat, akkor a wine hálózatát kell letiltani oszt jónapot.
notebookhoz is lehet venni párhuzamos portot, pcmcia-t vagy pccardot. újonnan nem olcsó, de lehet, hogy találsz használtat.
-
bambano
titán
válasz
fatpingvin #32050 üzenetére
igen.
a dosemu nem csinál semmit a párhuzamos porttal, vagyis a dosemuban futtatott programod képes átvenni a vezérlését és azt csinál vele, amit akar.
feltételezem, ez a cél. -
bambano
titán
válasz
fatpingvin #32048 üzenetére
pontosan úgy kezeli, ahogy kell: sehogy.
nem ma volt, hogy dosemuban párhuzamos porttal szórakoztam, de egy mocskos drága szoftverhez tartozó hardverkulcsot tudtam dosemuból használni. -
bambano
titán
válasz
BlackSoft #31981 üzenetére
pontosan értettem, hogy erre gondolsz, csak ez nem igaz.
mert azzal semmire nem mész, hogy a bit ott van a diszken, de a bitek struktúráját leíró adatok megsérültek. ha a könyvtárstuktúra, a néhai fat utóda, stb. megsérül, akkor az, hogy a blokkos eszközről vissza tudsz olvasni egy nagy zsák bitet, nullát ér.pontosan ugyanakkora eséllyel omlik meg a kernelben a raid kód, mint az ext4 kód. annak az esélye, hogy a raid vezérlőn levő szoftveres raid összeomlik, szerintem nagyobb, mint hogy a procin futó szoftveres raid omlik össze.
összességében azt gondolom, hogy hw raid vezérlő nagyobb kockázat, mint az mdraid.
-
bambano
titán
válasz
BlackSoft #31979 üzenetére
"Továbbá, ha bármi összeszarja a rendszert, attól még továbbra is hibamentesen működik minden kötet": úgy érted, blokk szinten.
mert ha a kötetet használó oprendszer ment el legelni, akkor a fájlrendszer sérülhet, és attól nem leszel boldog, hogy alatta a blokkos eszköz jó.a magam részéről a szoftveres raid tábort erősítem.
-
-
bambano
titán
nem írtad le részletesen, hogy ki és hogyan fogja használni azokat a vm-eket, tehát találgatunk.
az openvpn megcsinál olyat, hogy l2 kapcsolatot létesít két hálózat között ipv6 fölött. tehát ha csak te meg egy-két ember használja, akkor mindenki bemegy vpn-en, a vpn interfész kap egy címet a távoli ip4-es hálózatból és úgy használja, mintha helyi hálózat lenne. a szerverről nem tudunk semmit, de openvpn oda is kerülhet.
egyébként elvileg létezik nat64, én még sose láttam működni, meg van egy 6tunel nevű proxy, azzal is lehet próbálkozni. -
bambano
titán
válasz
sto1911 #31839 üzenetére
annak mi értelme van, hogy elindítasz egy sleep-et, majd kiirtod?
valamelyikünk nagyon nem ért valamit...ha azt akarod, hogy x darab gépen elinduljon a parancs, és az a parancs azokon a gépeken max. 600 másodpercig fusson, akkor azt így kell:
for i in gepek ; do ssh $i 'nohup timeout 600 parancs1 &'; done
-
bambano
titán
válasz
Netszemete #31827 üzenetére
olyat próbáltatok már, hogy linuxos topicban nem firtatni windowst?
-
bambano
titán
a tavaly karácsonyi kernellel még nem ment rendesen a ryzen.
tehát ha neked olyan kerneled van, aminek a kiadási dátuma nem idei, akkor az biztosan rossz.
lehet probléma még az is, hogy kevés a ramod, vagy a ram hibázik.
azt se zárjuk ki, hogy nem konzisztens a konfigod, ezért nem fordul le, csak olyan gyorsan elszalad a hibaüzenet, hogy nem látod. -
bambano
titán
válasz
magortaltos #31674 üzenetére
oké, ha ezt előbb mondod, akkor nem kapsz ilyen választ.
annak az esélye, hogy osztott memóriát használj jáva virtuális gépben, szerintem nulla.
tehát ha jávával akarsz adatot cserélni, akkor message queue-t csinálj.
ha ez bonyolult, akkor ramdiszket és oda egy fájlt. -
bambano
titán
válasz
magortaltos #31668 üzenetére
a posix shared memory with c-t akarod megkérdezni a guglitól.
-
bambano
titán
kösz a válaszokat.
ez kritikus gép lenne.
32 giga ram van benne, kicsivel kevesebb, mint 5 óra egy menet a memtesttel.nekem a legrosszabb hiba hat hét után jött ki és ram csere után 2-3 hónapig teszteltem a gépet.
-
bambano
titán
van egy gépem, amelyiknél gyanúsítás alá került a ram.
cseréltem benne. a kérdés: mennyi ideig vagy hány menetet kell futtatni a memtest86+-t, hogy elhiggyem, most már jó? -
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
tonermagus #31573 üzenetére
"Kérdés hogy szép szóra engedélyezik-e a 25-ös portot?": ez egy kérdés. az biztos, hogy mezei ügyfélnek nem engedélyezik, de ha már fix ip-t kaptál, gondolom plusz díjazásért, akkor már nem vagy mezei ügyfél.
kérdezd meg az ügyfélszolgálatot.szerk: másrészt meg kiküldheted a leveleket az isp-d szerverén keresztül is.
-
bambano
titán
válasz
tonermagus #31571 üzenetére
99% hogy a kimenő smtp forgalom tiltott. minden általam ismert isp tiltja.
-
bambano
titán
válasz
tonermagus #31569 üzenetére
oké, hogy publikus ip címet kaptál, de fix is?
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Keresünk dokkolókat
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest