Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu



Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#86644) Andralin


Andralin
aktív tag

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni egy Dell Latitude E6520 laptoppal kapcsolatban. Sikerült szoftveresen tönkrevágnom a BCD store-t és most nem bootol.
Egyedi multiboot-ot szerettem volna létrehozni rajta és az EasyBCD nevű programmal, Windows alatt manuálisan szerkesztgettem a BCD listát. Leírás alapján ez a program közvetlenül írja az alaplapon lévő NVRAM-ot, konkrétan az abban lévő BCD paramétereket (akárcsak a Windows saját bcdedit parancsa). Így tud új elemeket létrehozni az UEFI BCD listában, ami bootolás közben az F12 megnyomására jelenik meg és kiválasztható melyik BCD elemet szeretnénk használni a további boot-hoz.

Az egyik ilyen módosítás valószínűleg hibás BCD adatokat írt be az NVRAM-ba. Azóta halott a laptop. Bekapcsoláskor lefut a POST, ha lenyomom az F2-t vagy F12-t, azt még visszaigazolja, hogy érzékelte, majd a POST végén a Dell logónál megáll a folyamat és nem megy tovább. Próbáltam kivenni az RTC gombelemet, lehúztam a csatlakozóját, egy teljes órát vártam, de semmi változás.

Tudnátok abban segíteni, hogy fizikailag melyik IC-ben lenne ez az NVRAM tartalom, ami a BCD paramétereket tartalmazza és aminek a tartalma meghibásodhatott? Elképzelhető, hogy ugyanabban a flash memória IC-ben van, amiben maga a BIOS is? Olvasgattam olyat, hogy ez elképzehető lenne. Sikerült letöltenem az alaplap kapcsolási rajzát és azon sem találok más olyan IC-t, ami esetleg ez az NVRAM lehetne.

A kapcsolási rajzon a mellékelt kép szerinti flash IC-ket találtam csak. Netes leírás szerint itt az U52 maga a BIOS, az U53 pedig egy bizonyos EC, embedded controller firmware-je. És találtam neten dump-ot mindkettő flash-hez (E6520 BIOS + EC dump).

Mit gondoltok, hogy ha CH341A programozóval újraírom az U52/BIOS flash tartalmát, akkor az megoldhatja az hibásan beírt NVRAM problémát és megjavíthatom vele a gépet vajon? Érdemes lehet ebbe az irányba elindulni?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.