- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
peterk
senior tag
válasz
pixelshader #7358 üzenetére
A win8-ban valóban benne van mindkettő - és nem is csak parancsorból lehet telepíteni.
Vezérlőpult => programok és szolgáltatások => bal oldalt "windows szolgáltatások be és kikapcsolása", és ott pipa a framework 3.5-re.
Hogy miért nincs alapból telepítve? Mert a framework 4 elvileg visszafelé kompatibilis, ha a korábbi verziót használó alkalmazás "In-Process Side-by-Side" kompatibilis. Namost, sok app nem az.
(Ehhez követni kéne az MS ajánlásait, amire sok fejlesztő lusta, de van olyan eset is, amikor valami framework bug miatt a fejlesztő rá is van kényszerítve kerülőútra. Esetleg valami 3rd party modult használ, ami fölött nincs kontrollja, stb.)
Lényeg a lényeg, hogy ha kell, nagyon egyszerűen telepíthető.
-
peterk
senior tag
válasz
JamesFinn #7352 üzenetére
Ha törlöd az old mappát akkor oda a 8.1.
Még sosem állítottam helyre win10 alól korábbi 8.1-es recovery partíciót (teljes rendszerrel), úgyhogy ezt nem tudom.
A win10-ről nincs szükség pendrive-ra visszaállítási partíciót csinálni, mert nincs miről.
Az a recovery partíció amit a 8.1-nél pendrive-ra másoltál, az tartalmazza a teljes win8.1 telepítőt, plusz a tablettel érkező gyári előtelepített appokat. Lényegében egy előtelepített windows. Upgrade után ilyened nem lesz, hiszen ahhoz win10-ből kéne egy ilyent készítenie a gyártónak. A recovery ezek után úgy megy, ahogy a desktop gépeken, amiken nem volt gyári rendszer: bedugot a win10 telepítő lemezt (pendriveot), bebootolsz róla, és ott rendszervisszaállítást választasz.
-
peterk
senior tag
Maga a win8/10 - menük, ikonok, navigáció, stb. - a modern felület miatt nem igényel nagy felbontást, jól néz ki relatív alacsony felbontáson is. Ez ugyan a "relatív alacsony"-nál is alacsonyabb már talán, de meg is felelhet az igényeidnek. A videózás, filmnézés még kisebb probléma lehet, de az olvasgatás, és főleg a képek azért kérdésesek. De ezt neked kell igazán tudni. Nézd meg élőben, és ha megfelel, akkor oké, ha nem, keresel magasabb felbontásút.
-
peterk
senior tag
Nincs szükség szűz telepítésre. Dugj rá egy USB billentyűzetet (vagy pedig csald elő a boot menüt valahogy, általában hangerő fel lenyomva tartva és bekapcs, és ott választ a recovery opciót). Billentyűzettel pedig boot közben nyomogasd az F8-at (azonnal bekapcs után, mert a 8-as gyorsan átugorja a boot részt).
Bármelyik módszerrel is csinálod, a windows recovery menünek kell bejönnie, ahol kell lennie egy olyan opciónak, hogy visszaállítás, azon belül pedig teljes visszaállítás. Ez a recovery partícióról gyári állapotba állítja vissza a rendszert. (Üzleti tablet lévén feltételezem nem törölte senki a recovery-t.)
-
peterk
senior tag
válasz
#42308056 #7141 üzenetére
Nincs mit javítani rajta, egyszerűen a skálázás nem volt normálisan beállítva rajta. Valószínűleg házilag telepítették, hogy villogjanak vele, és nem állították be rendesen. Vagy csak simán desktop módban volt.
Kavinton75: Nem lehet, hogy csak le van tiltva az elforgatás? (A jobb oldali charm baron elforvatásgátló. Illetve van a settingsben is valami beállítás ha jól emlékszem, ahol le lehet tiltani.)
-
peterk
senior tag
Sajnos visszatérni már nem fogsz tudni, ha letörölted. A gyári alapállapotot vissza tudod állítani, ha megvan usb kulcsra kimásolva az eredeti rendszer recovery partíciója. (Akkor hasonlóan bebootolsz róla, mint ahogy előbb és helyreállítás menün belül teljes helyreállítást válassz.) Ha nincs meg, akkor sajnos csak új win8 telepítés marad.
-
peterk
senior tag
válasz
hroberto #7100 üzenetére
Kapcsold ki a tabot, majd kapcsold be úgy, hogy előbb lenyomod a hangerő fel gombot, és nyomva is tartod, és közben nyomod a bekapcsológombot. Ez behozza a boot menüt (meg a BIOS-t is, de ezért nem kell bemenned oda, elég a boot menü).
Legközelebb pedig a problémádat inkább a MiiX topicba írjad, ott hamarabb kapsz választ.
-
peterk
senior tag
-
peterk
senior tag
válasz
joiner007 #7087 üzenetére
A szinkronizálásban mindent bekapcsolsz? Azért kérdezem, mert ha mindent bekapcsolsz, akkor háttértől témabeállításokon, applistán kívül régiótól nyelvi beállitásig minden szart szinkronizál az eszközeid/gépeid között. És lehet, hogy abban van valami bug.
Amúgy én a teljes, mindent szinkronizálással csak szívtam a tablet esetén. Két hasonló funkciójú gép - pl. otthoni gép, irodai gép - között hasznos, de két teljesen máshogy, másra használt gép között, mint a laptopom és a tabom csak összekavar mindent. A jelszavakat, alkalmazásadatokat, stb - az értelmesebbjét - persze bekapcsolva hagyom, az hasznos. De a többit - nyelvi beállítások, könnyű kezelés, fálkezelő, egér meg a többi - viszont én kikapcsolom. (A tablet és a PC beállítások így is teljesen mentődnek a felhőbe, ha a legalsó mentés opció be van kapcsolva, szóval magára az adott eszközre egy újratelepítésnél minden ugyanúgy visszakerül. Csak a két gép között nem szinkronizálja azt amit szükségtelennek tartok).
-
peterk
senior tag
válasz
joiner007 #7079 üzenetére
A pinkód problémánál arra gyanakszom, hogy ez valami tabletes feature lehet, ami alapból aktiválódik (amolyan telefon módon, ha elvesztenéd). Most nincs nálam a tab, de majd megnézem hogyan lehet kikapcsolni ha újra kézben lesz.
Az edge még félkész, egyelőre csak próbajelleggel érdemes használni. Az MS úgy döntött, hogy csak az edge miatt nem tartja vissza a win10-et még hónapokig. A techneten ősz tájára ígérik a használható verziót (hibák kijavítja, pluginolási lehetőség, szinkronizálás, stb.).
-
peterk
senior tag
válasz
gyurkikrisz #7078 üzenetére
Már miért ne lenne meg? Ez is pontosan ugyanolyan rendszerfrissítés. Ha elindítod a setup.exe-t, akkor ugyanaz a telepítő indul mint az összes többi módszernél, csak máshogy indítod. Így is ugyanúgy végigkérdezi, hogy hogyan akarsz frissíteni (megtartasz mindent, törlöd az elődöt, stb.). Az egyetlen különbség, hogy nem kell az updaterrel szöszölni, vagy a mediacreatorral töltögetni a sok gigát a tabra (aztán újra tölteni, ha valami nem jött össze).
Aki frissít 10-re, az előbb-utóbb úgyis akar magának egy telepítő ISO-t is a későbbi tiszta telepítésekhez. Akkor meg kézenfekvőbb is így csinálni, nem az updaterrel szöszölni, mert az ISO is megvan egy menetre.
(Amúgy meglep, hogy ezt a módit még senki nem ajánlotta. A windows 1.0-tól kezdve lehet így frissíteni a windows-okat.
A youtube-on van is olyan clip amiben végigfrissítenek egy windows 1-et egészen win 10 tech preview-ig. Elég poénos.
)
-
peterk
senior tag
Akinek problémája van az updatelős módszerrel, az ne kínlódjon vele. Sokkal egyszerűbb ezzel laptopon/pc-n készíteni egy telepítőt pendrive-ra, rádugni a pent a tabra, és setup.exe indít. Nem kell nyelv állítgatással szöszölni, nem lesz hibaüzenet, normálisan felmegy. Csak arra kell odafigyelni, hogy a fenti telepítő készítő toollal a tabletnek megfelelő verziójú és nyelvű (magyar, home v pro, 32 bit v 64 bit) telepítőt készíttessük el.
(Persze, ha valamilyen driver még nincs win10-re, akkor előfordulhat, hogy valami eszköz emiatt nem fog rendesen menni. De maga a win10 fel fog települni gond nélkül.)
-
peterk
senior tag
Mindegyik körülbelül hasonló specifikációjú. Én a Pipo-t kilőném a garancia miatt, a másik kettő szinte ugyanaz. Talán a Modecom, mert (legalábbis papíron) kicsit nagyobb az akksija. Nekem van egy Lark-om, ilyen kapdföl és matass rajta másod tabletnek, és ha valami lehet jobb is rajta, az az üzemidő (nem mértem, de olyan 4-5 óra körül van valahol).
Mondjuk a Modecommal se fogsz a világból kimenni, ezek kb. ennyit tudnak - de talán picivel tovább bírja.
-
peterk
senior tag
Az Ipad-nek az egyik előnye a rendkívül gazdag appstore, gyak. minden elképzelhető (nem platform kötött) feladatra találsz jó minőségű appot. Továbbá mivel csak az Apple gyártja, ezért hozza a szokásos Apple minőséget - jó összeszerelés, kiváló akksi idő -, persze ezt meg is kell fizetni.
A windows-os tab egy windows PC-t használó usernek legnagyobb előnyként azt kínálja, hogy gyakorlatilag ugyanaz. Könnyű összekapcsolódni (lényegében minden wines megoldás alapból megy, RDP, megosztott mappák, Teamviewer és minden más is), ha akarod használhatod a megszokott asztali zene lejátszódat, film néző appodat - de van metros alternatíva is általában -, és pl. böngészésben nem vagy limitálva, megy a teljes értékű flash, stb. A hátránya, hogy sokan gyártják, és alsó kategóriában jellemzően kínai modellek vannak csak. Ezeknek az összeszerelési minőségében elég nagy a szórás, és az akksijuk is gyakran elég gyenge.
Mindenesetre annyi pénzért amennyi egy új IPad, már kapsz megfelelő üzemidejű, normálisan összeszerelt "márkás" wines tabletet is. Használt ipad áráért már kicsit neccesebb márkás, jó tabletet kapni újonnan, de azokra a feladatokra amit írsz, nem is kell feltétlenül új. Használtban pedig ahogy Hito írta, találni jól felszerelt és jó üzemidejű régebbi wines tabletet is kapni.
Szóval mindkettő megoldja azt amit szeretnél, válaszd ki te, hogy neked melyik szimpatikusabb. -
peterk
senior tag
Ne viccelj már, az end userrel. Kb. 1 éve nincs meg az androidos tabletem, mégis a mai napig kapok priviben üzeneteket itt a fórumon, hogy segítsek X vagy Y játékot telepíteni, mert nem fér fel a tabletre. A legutóbbit pár napja kaptam.
(Azért keresnek meg priviben, mert annak idején a tablet topicjában én írtam le a hogyan-t.)
Ha a te logikádat követem, akkor a low end androidos tabletek is használhatatlan szarok. Mégis eladnak belőlük évente százmilliós tételben, és a vevők jelentős része elégedett vele. A google-vel meg ha informatikus vagy akkor te is tudod, hogy értelmezve kell bánni. Ha bemész bármely termék saját fórumára, akkor ott 90%-ban problémás esetekkel találkozol. Ez azt jelentené, hogy a termék 90%-a rossz? Nyilván nem. Egyszerűen azok mennek fórumokra, akik bütykölősebbek, vagy akiknek valami gondjuk van. A tesco-ban árult tablet - a neve megint nem ugrik be
- vásárlóinak 90%-áról valószínűleg sose fogsz hallani. Megveszik, hazaviszik, youtube-oznak vele, facebookolnak vele és kész. És vagy elégedettek vele vagy nem. De azt se tudják, hogy létezik ez a fórum, vagy bármelyik másik fórum.
Ebbe a topicba a felhasználók töredéke ír, és általában akkor jön, ha gondja van. Mégis idáig egyetlen egy userre emlékszem, aki azzal fejezte be, hogy földhöz vágta a cuccot, mert elfogyott neki a hely. És ő maga mondta el, hogy nem volt hozzá türelme, és azt is, hogy nem csak megvette, feltette az alap cuccokat amiket használni akart és kész, hanem recovery-t akart kimásolni és társai, azaz nekiállt bügykölni. Mellette viszont van/volt legalább 4-5 user aki írt ide, aki elégedett vele, nincs semmi gondja vele. Pedig hangsúlyozom, itt az a valószínűbb, hogy arányában több lesz a problémázó user, mert sokan akkor jönnek a fórumokba csak, ha baj van.
Szóval nem kétlem, hogy a legjobb tudásod szerint próbálsz jóindulattal segíteni. Csak azt gondolom, hogy a legjobb tudásod jelen esetben hibás. Vagy befolyásolják a saját igényeid. Ezért is írtam, hogy legalább kipróbálhatnál egyet mielőtt olyan ex catedra kijelentést teszel, hogy ezek használhatatlanok. Mert ez NEM IGAZ. NEM AZOK. Próbáld ki. Tényleg. Rá fogsz jönni, hogy legalább ugyanannyira használhatóak, mint az android tablet platform low-end modelljei. Persze, ha azokkal kapcsolatban is az a véleményed, hogy azok is használhatatlanok, akkor egyszerűen az a probléma, hogy a saját magasabb igényeidből indulsz ki, nem tudsz kiindulni az "egyszerű" alap tablet felhasználó igényeiből.
-
peterk
senior tag
Az előző generációs chipsetekkel annyi probléma azért van, hogy az USB buszon csüngő integrált eszközök (pl. 3G, GPS, proximity sensor) bizonyos modelleken megszűnnek stabilan működni 8.1 upgrade után. A részletekbe nem mennék be, a probléma az USB 2.0 energiaellátási funkcióiban van és részben szoftveres részben hardveres probléma. Jónéhány modellt ismerek amin ez előfordult (nekünk emiatt pl. egy elég nagy svájci megrendelésnél le kellett cserélni a lenovo tableteket más típusra, mert alvó módból visszatéréskor időnként kiakadt - nem éledt fel - a 3G, de annyira, hogy az újraindítás se segítet, csak a kikapcsolás és kártya ki/be. Konkrét consumer modelleket viszont nem tudok mondani sajnos, mert mi üzleti modelleknél futottunk ebbe bele, de tudom, hogy consumer modelleket is érint, érintett a probléma, több gyártónál is (a Lenovo-t már említettem, de Asus, Panasonic, Getac modellek is érintettek).
Szóval vásárlás előtt érdemes ráguglizni, hogy van-e az adott modellel 3G, GPS probléma (ha egyáltalán van a gépben valamelyik. ha nincs akkor értelemszerűen nincs gond). Ha a googli nem ad találatot ilyesmire, akkor nagy valószínűséggel az adott modellel nincs ilyen probléma.
-
peterk
senior tag
Van 16GB-os tableted? Próbáltál már ilyent? Mert nekem van és próbáltam, és az alapján mondok véleményt.
Az most mellékes is, hogy informatikus is a szakmám, ráadásul MCSE mérnök vagyok, ezért TUDOM is, hogy elég neki 16GB egy alap tabletes/metro-s működésre. Az más kérdés, hogy ettől még akadhatnak olyan modellek, típusok, amik sz*rul vannak gyárilag előkészítve. De ez nem a 16GB hibája. Ahogy az android sem tehet attól, ha egyes gyártók abszolút nem optimalizálva teszik rá a termékükre, és emiatt használhatatlanul lassú, akad.
-
peterk
senior tag
válasz
Bogyó bá' #3316 üzenetére
Na igen, de a windowsos tablet nem csak azzal "több", hogy desktop módban is lehet használni, hanem pl. a teljes értékű böngésző, dtb. miatt is. Az meg a 16-os tabletekre is igaz. A "több" amúgy se igazán jó jelző, mert inkább más. Van akinek a win jobban passzol, van akinek az android platform passzol jobban.
Ha egyébként visszaolvastál, akkor a sok kérdező mellett - ami nem több, mint érdeklődés, az androidok rootolását is megkérdezi 10-ből 9, aztán 2 csinálja meg. És ha tényleg visszaolvastál, akkor egy, azaz egy embert találtál aki földhöz vágta a kütyüt mert nem működött neki, de saját bevallása szerint se foglalkozott vele igazán. A többiek viszont akiknek van és hozzászóltak, ezen az egy emberen kívül döntően elégedettek a készülékükkel. Én is. Pedig nekem van egy MiiX10 2GB/64GB-os gépem is, és tudom mit tud az egyik és mit a másik.
-
peterk
senior tag
válasz
Because #3294 üzenetére
Hogy telhetett be a tárhely? A windows figyeli a szabad tárhely méretét, és ha lecsökken a kritikus alá (ami bőven nem nulla, hanem fél-egy giga, telepítéstől függően), akkor automatikusan elkezd kiabálni, és felajánlja a tárhely felszabadítása funkciót. Ha nálad nem tette, akkor ott valami gebasznak kellett lennie, vagy pedig manuálisan másoltál be valamit (zene, film?, valami más?) és úgy futottál nullára. De ilyenkor se szabadna megadnia magát. Akár pár bemásolt fájl törlésével, akár az említett lemezkarbantartó funkcióval helyrebillenthető annyira, hogy korrekten működjön ismét.
-
peterk
senior tag
válasz
Because #3281 üzenetére
Ez a Lark a Tesco-s ugye? Ha igen, akkor nekem is van egy ilyen - csak a nevét felejtem el mindig és most a kölyköknél van, ők meg a nagyszülőknél így megnézni se tudom
Mindenesetre, ha ez az, akkor nálunk teljesen okén működik, semmi gondja. Se usb felismerés, se nulla bájt probléma (ilyenről még nem is hallottam, nem dupláztál le valami rendszer mappát a nagy matatásban?
, se hasonlók. Megvétel után bekapcsoltam, telepítettem a frissítéseket, létrehoztam az asszonykámnak egy usert meg a kölyköknek egyet, letelepítettem mindkét profilba minden appot amit használnak, azóta nyúzzák gond nélkül.
-
peterk
senior tag
Srácok, ennél az esetnél érdemes ütni a vasat! Annyira nyilvánvaló az eset - rendkívüli akciós napot hirdetnek, külön ki van írva a -60% is, kártyával ki lett fizetve, stb. -, hogy a fogyasztóvédelmen keresztül nagyon jó eséllyel kicsengethető belőlük a termék ilyen áron. Mivel a tranzakció megtörtént, akár kártérítési igénnyel is meg lehet őket támadni, hiszen a tranzakciós díj ill. az, hogy 2-3 hétig használták a pénzeteket mindenképpen leverhető rajtuk akkor is, ha a termék esetleg valami ÁSZF pont miatt nem. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy ekkora üzletláncnak sokkal nagyobb marketing károkat tud okozni, ha a dolog publicitást kap, mint az, hogy pár tucat félreárazott terméken elbukjanak pár százezret. Egy országos TV-ben egyetlen főműsoridős reklám többe kerül.
Valószínűleg belső adminisztratív hiba történt (aki leárazta elnézte, hogy milyen árra kéne leárazni), amiről a menedzsment, felső vezetés valószínűleg nem is tud. Az alkalmazottak mentik minden bizonnyal a bőrüket, hogy ne legyen az eset rájuk verve. De ha ez eljut a menedzsmentig, akkor jó eséllyel az lehet a vége, hogy fönt rábólintanak végül. Úgyhogy a fogyasztóvédelmen kívül érdemes megpróbálni eljutni egy levéllel a menedzsmentig. Marketing-osztály vezető, stb. Olyanhoz, aki a hibában nem érintett, de döntési helyzetben van.
-
peterk
senior tag
Nem elég az NTFS-re formázás, kell még az is, hogy dinamikus lemezként csatlakoztasd. (Lemezkezelőben eltávolítás, és csatlakoztatés dinamikusként.)
Nekem egyébként egy tesco-s csoda van - második tabletnek vettem, mert a MiiX-et állandóan elhurcolta a család előlem
-, az is 16G rammal, de azon az általunk használt metros appokat feltéve nincs hely probléma. Pedig még több felhasználói fiók is van rajta, mert a kölykök youtube-ozni meg játszani használják, a párom meg inkább filmet néz, levelezik, böngészget, facebookol, stb. rajta.
Egyébként egy hely spórolási lehetőség az is, ha a progam files és a program files (x86) mappát beállítjátok NTFS tömörítettnek. (Desktop mód, intéző, a mappán jobb klikk és tulajdonságok). Ez a két mappa nyugodtan betömöríthető, mert ide általában egyszer ír (telepítéskor) és utána csak olvas. Az appdata-val, windows, stb. mappákkal azért óvatosabban, azt csak az tömörítgesse aki tudja mit csinál. (Csak olyan fájlt érdemes tömöríteni, amit nem ír rendszeresen a win, jól tömöríthető - nem kép, hang, video, pdf, stb.) A tömörítéssel egyébként még gyorsulni is fog a rendszer. Igaz, sok megnyitott appnál viszont az 1GB ram miatt már lassulhat, de normál 1-2 nyitott app esetén gyorsabb lesz.
-
peterk
senior tag
A 16GB teljesen elég, ha az ember a tabletet TABLETKÉNT (metro appokkal) használja, és nem akar desktopozni.
Úgy csinálnak itt sokan, mintha a hibrid módú használat lenne a "normális" felhasználása a wines tableteknek. Hát nem az. Ez kb. annyira túlzás, mintha valaki azt állítaná, hogy az az androidos tablet amit nem lehet rootolni, használhatatlan. Egy frászt. Neki az, de a többségnek nem. A tablet piac felhasználóinak zöme simán, tabletként, tartalom fogyasztásra és appstore-os játékokra használja a gépét, platform függetlenül. Erre egy 1GB/16GB wines modell egy SD kártyával bővítve (amit ma úgyis mindenki megtesz) teljesen elég. Ezek a kis modellek nekik készülnek.
Aki hibridként akarja használni, vagy speciálisabb igényei vannak, annak meg ott vannak a 2GB/64GB vagy 4GB/128GB modellek, vegyen olyant. És persze nem árt tisztában lenni azzal, hogy ki melyik csoportba tartozik. Aki nincs tisztában azzal, hogy mit szeretne, megvesz egy alap tabletet és utána fanyalog, hogy nem megy az X nevű desktop játék rendesen, az vessen magára. Aki meg alap felhasználó és megvesz erre egy prémium gépet, az ha jómódú, akkor tegye. Ha viszont ki kell szorítani az árát a házi kasszából, akkor feleslegesen kidobta a pénzét valami olyanra amit nem használ ki.
-
peterk
senior tag
válasz
Komplikato #3152 üzenetére
Na, te aztán hű vagy a nicknevedhez.
Próbálom beleképzelni magam a helyzetbe, de az istennek nem tudom megérteni, hogy minek egy WINDOWS-os tablet arra, hogy ANDROIDOS appokat futtass? Lehet, hogy én vagyok túl egyszerű, de nekem az lenne a magától értetődő, hogy erre egy androidos tabletet vegyek.
(Ha pedig mindkettőre szükségem van, akkor vagy vennék egy ilyen egy olyant, vagy vennék egy dual-bootost.)
-
peterk
senior tag
válasz
gyurkikrisz #3133 üzenetére
Én azért egyértelműen negatívat nem írnék, inkább csak annyit, hogy nem valószínű. Nagyon függ, hogy konkrétan melyik játékról van szó. Én a leírtak egyikével sem játszottam soha, így azokról fogalmam sincs. Egy X3: Reunion-t próbáltam, az egész normálisan elfutott. Az 1GB ram azért játéktól függően zűrös lehet. A legegyszerűbb, ha ráveszel valakit, hogy próbálja ki neked, hátha akad akinek pont megvan valamelyik játék.
-
peterk
senior tag
válasz
blade zte #3122 üzenetére
Ha mókolás, akkor a legfontosabb, hogy legyenek letölthető driverek hozzá, hogy ne a gyári előtelepített cuccból kelljen kivarázsolni. (Ami kb. az emberkínzással ér fel.) Különben az lesz a problémád, hogy bármit is raksz fel a rendszer maga felmegy, de driver nélkül (touch felület, wifi, bluetoth, hang) használhatatlan.
-
peterk
senior tag
Azért áll vissza 8-ra, mert a mindent törlős visszaállítás kitakarítja a "c" partíciót, és lényegében újrahúzza a rendszert a recovery partícióról, ami attól függetlenül marad 8-as, hogy magát a rendszert frissítetted 8.1-re. Az működhet esetleg, hogy 8.1 update után újrakészíted a recovery partíciót, akkor 8.1 lesz, de a helyedben nem kavarnék vele, mert ha nem jön össze, akkor aztán rá fog menni egy csomó időd mire visszaállítod az eredeti állapotot.
(Ha nagyon neki akarsz fogni akkor előbb mentsd le a teljes emmc tartalmát például a Macrium Reflect tool-al. Itt le van írva, hogy hogyan lehet 32 bites UEFI USB kulcsot készíteni ami bebootolja a Macrium Reflectet külső kulcsről. Készítsd el, bottolj be, és mentsd le egy külső USB vinyóra a TELJES tablet "hard dive" tartalmát. Utána nekiállhatsz már garázdálkodni, mert később a mentésből vissza is tudod állítani az eredeti HDD tartalmat.)
-
peterk
senior tag
válasz
envagyok #3092 üzenetére
Nekem már másfél éve megvan, úgyhogy pontosan ugyanazokat a komponenseket már nem nagyon lehet megkapni. De alapvetően kell egy brazos alapú integrált procis alaplap (15 ezer, pl egy ilyen), kell 2 giga ram (6-8 ezer) + egy mini ITX ház (pl LC Power, itt van egy, de van 10-ért is már. Plusz van benne egy 500 gigás noti vinyó (az beleépíthető) a torrentezés miatt. Annak az árát nem számoltam bele, mert az úgyis minden megoldáshoz kell, ha torrent is van.
Csak XBMC-hez elég beledugni egy 8 gigás pendrive-ot, és hálóról vagy külső vinyóról mehet a lejátszás.
-
peterk
senior tag
válasz
r3dsnake #3082 üzenetére
Tableten nyilván valami hasonló funkcióra, mint amit envagyok is írt. Linuxos XBMC, stb. Tablet funkciókra nyilván értelmetlen, hiszen alkalmazásbolt sincs, miközben ott van az android, ios és win százezres alkalmazásboltokkal.
(Egyébként én is sok éve htpc-zek, volt millió megoldásom már, és nálam is XBMC fut a házban, több gépre is megosztva. De tabot én se használnék, legalábbis egyelőre, amíg a bagyusz féle ezermesterek össze nem ütnek egy kész linuxos megoldást az ilyesmire.
Addig viszont csak a kínjait látom. Még, ha egyedül lennék akkor oké, de családban csak kínlódásnak érzem. Vegyes használatban - tabletként is cipelve - ugrik a media center jelleg, mert ha elviszem, akkor a család nem tud filmet nézni. Ráadásul folyton állítgatnom is kéne, mert a gyerekek és a párom egy távirányítóval még elbírnak, de a tableten matatás meg kábel dugdozgatás nekik már sok. Nekem egyébként a málnás megoldás se jött be központi XBMC szervernek, a kis teljesítménye és az I/O limitáltsága miatt. Inkább összeraktam egy mini-ITX-es kis gépet erre. Ez is router méretű, alig nagyobb mint a málna, ez se fogyaszt 10-12 wattnál többet, és ez teljes értékű, távirányítóval, torrent szerverrel, és minden egyébbel amit használunk. Igaz, ez egy tízessel többe került - kb. 35 ezer volt -, de kompromisszum mentes. A málna PC-t meg beraktam a hálóba XBMC kliensnek, arra tökéletes.)
-
peterk
senior tag
Nem ugyanannyira viseli meg. Atmeneti tárolót, cache-t, ilyesmit ne tegyetek microSD-re. Hacsak nem valami minőségi darab, kiemelten ilyen feladatokra (de az annyiba is kerül).
Egyszerűbb, ha a video, zene, dokumentumok, onedrive (nem cache!) stb. mappákat költöztetitek a microSD-re. Ezt simán az adott mappára jobb likk => tulajdonságok => hely-nél meg lehet tenni. Plusz a nagyobb programokat, office-t is lehet oda telepíteni ha annyira kell a hely. A cache-ek, temp fájlok stb. esetén meg egyszerűbb időnként futtatni egy lemezkarbantartást és töröltetni. (Plusz a böngésző cachet töröltetni a böngésző beállításokban).
De a legegyszerűbb leszedni a recovery partíciót, vagy telepíteni szűzen egy windowst. Úgy marad legalább 6-7GB hely, annak mindenre elégnek kell lennie egy tabletként használt tableten. Aki meg desktopot is kivált vele, az úgyis nagyobb 32/64 gigás modellt választ.
-
peterk
senior tag
válasz
Wiz Khalifa #2927 üzenetére
Ha nem használsz modern UI-s alkalmazást, akkor minek veszel tabletet? Értem én, és igaz is, hogy plusz funkciónak nagyon hasznos, hogy elfutnak rajta a desktop progijaink is, de CSAK arra használni egy 8 collos tabot kb. számomra a tökön bökéssel egyenlő.
-
peterk
senior tag
válasz
Wiz Khalifa #2889 üzenetére
Írtam
Ugyanaz, mint az AllView-ban. Intel Z3735, 4mag, RAM 1GB, tárhely 16GB.
-
peterk
senior tag
válasz
Wiz Khalifa #2884 üzenetére
Pedig NGA mindent leírt.
A Tescoban lehet kapni, a specifikációja meg: IPS panel, 1280x800 felbontás, 8"-as méret és jóval jobb, 4500mAh akku, mint amilyen az Allview-ban van. A többi paraméter megegyezik.
-
peterk
senior tag
válasz
r3dsnake #2853 üzenetére
Nem értelek miért dühít. Ne vegyél ilyent és kész. Egyébként pedig az 1GB ram, 16G tárhely egy SIM kártyával bőségesen elég akkor, ha valaki a tabot csak alap feladatokra, metro UI-s appokkal használja. Böngészik, levelez, skypeol, olvasgat, youtube, facebook, és store-os játékokkal játszik időnként. A tablet felhasználóknak egyébként egy jelentős szelete ilyen. Még azok közül is, akik megveszik a 2GB/64GB-os tabot, sokan nem használják többre. Úgyhogy igenis van egy árérzékeny vevői réteg, amelyiknek ezek a tabok megfelelő alternatívát tudnak nyújtani.
Ha már itt tartunk egyébként, saját tapasztalatom alapján nagyságrendekkel kellemesebb egy ilyen alap minimál noname windows tabon matatni, mint a korábbi hasonlóan minimál noname androidos tabomon. A felület gyorsaságában, az alkalmazások sebességében stb. tulajdonképpen alig vehető észre különbség ha az MiiX2 2GB/64Gb-os tabomon matatok vagy pedig a Tesco-s csodámon. Mindkettő villámgyors. Mindaddig persze, amíg az alap metros appokat használom. De az esetek 99%-ban ezt teszem. Androidon viszont 1-2 hónap után ég és föld volt a különbség sebességben, kezelhetőségben, az UI sebességében a húgom Samsung tabletje és az én Wayteq tabletem között, pedig a Wayteq még egész korrekt név. De mégis úgy belassult idővel az UI, hogy legszívesebben földhöz vágtam volna időnként. Pl. egy egy áruházi app frissítés alatt gyak beállt az egész, az érintéseket is 5-10mp késéssel vette, az alkalmazások meg fél perc alatt nyíltak meg. Ha reseteltem akkor egy ideig megint normális sebessége volt, de 1-2 hónap után ismét botrányosan belassult.
Lehet, hogy most már jobb a helyzet android fronton is, ezt nem tudom. De a kb. 1.5 éve vett két android tabletnél ezt tapasztaltam. És emiatt nem is nagyon volt kedvem újabb androidra cserélni, de ez mindegy, nem az android miatt írtam, hanem csak azért, mert szvsz igenis van értelme ezeknek a minimál konfigos win tableteknek.
-
peterk
senior tag
válasz
pengwin #2798 üzenetére
Ezt én is ugyanígy csináltam. A vicces a történetben, hogy viszont visszatenni külsőről nem sikerült.
Pedig nem csináltam semmit előtte. Megvettem, kicsomagoltam, recovery kimásolás pendrive-ra, recovery partíció eltávolíttatása az említett opcióval, majd reboot, és recovery visszaállítás külső meghajtóról. És fail.
Itt aztán abba is hagytam, gyalultam és felraktam egy saját windowst (ez volt az eredeti célom úgyis), úgyhogy nem kísérletezgettem tovább. Lehet, hogy valami nálam nem stimmelt, bár ahogy írtam, gyári állapotban próbáltam.
-
peterk
senior tag
-
peterk
senior tag
Nem akarok elkeseríteni senkit, de azzal, hogy a feladatkezelőben megnézitek, hogy mennyi memória foglalt ill. szabad, kb. semmit nem néztek meg. Anélkül, hogy belemennék a windows memoria menedzsment rejtéjeibe, simán megtörténhet, hogy 100%-os memória foglaltság mellett egy alkalmazás úgy betöltődik és működik, mint a villám, egy másik esetben pedig 80%-os foglaltság mellett is elkezd reszelni. És még csak nem is feltétlenül a prefetch miatt.
Persze nézegesse nyugodtan mindenki, csak tudja, hogy ha ez alapján dönt, akkor az kb. annyit ér, mint amikor a barátnője szín alapján választ tabletet.
-
peterk
senior tag
Ez az 1GB kevés kb. ugyanaz a mantra, ami a wp-n is mantra volt annak idején amikor 512MB-os telefonok kijöttek. Igazából csak a legnagyobb játékoknak volt kevés, de mégis folyton ezt hallottad, olvastad. Nem kell vele foglalkozni, ha nem korlátoz, és a sebességgel elégedett vagy.
Én kb. két hónapja vettem egy MiiX2 10"-est akcióban bruttó 70-ért, 2GB rammal és 64GB belső tárhellyel, de kezdünk rájönni, hogy túl sok, nem használjuk ki, mert nálunk is csak tablet módban van használva, nem vált ki laptopot, telefont, asztali gépet, stb. Tabletként használva meg olyan, mint a winphone, nem igazán kér hardverben sokat. Nem mondom, hogy az MiiX rossz, mert nem rossz, sőt jó. De ha lett volna 40 körül egy hasonlóan 10"-es, 1GB-os, nem fullHD modell, akkor az eddigi tapasztalataim alapján lehet, hogy az jobban megérte volna nekünk, mint az MiiX.
-
peterk
senior tag
válasz
TedThomas #2697 üzenetére
Ha már van tabod, és ennyire a desktophoz szoktál, szerintem megérné, hogy körülnézz - akár a youtube-on, akár 6 tabon ha úgy tetszik
- és keress pár win8.1 touch tips and tricks videot és nézz körül az appstore-ban is. Igaz ugyan, hogy az appok számában még nem versenghet a platform az android, apple de még a windows phone store-al sem, de azért az a pár tízezer app szám már bőven annyi, hogy a legtöbb hétköznapi, tartalomfogyasztó feladatra legyen használható, kényelmes, jó alkalmazás.
-
peterk
senior tag
Nem kell ahhoz szolgáltatásokat letiltani. Sok szolgáltatás olyan, hogy ha van bőven RAM, akkor "szétterpeszkedik", ha nincs, akkor kevesebbel is beéri. (pl. windows search, prefetch, remote compression, stb.) És ez még nem is jelenti feltétlenül azt, hogy egy alaphasználatban (értsd. alap store-os alkalmazások futtatása) észreveszed a különbséget. Szóval jobb az ilyesmit, hogy "kevés", nem ex catedra kijelenteni, hanem kontkrét alkalmazásokkal, felhasználási szimulációval bemutatni. És akkor érthető, hogy mire kevés és mire nem kevés.
-
peterk
senior tag
Az érvelésed az első mondatban bukik, miszerint a win8-nak ill. az "alap programoknak" (gondolom ez alatt a service-eket értetted) 600MB szabad memória kell. Ez ebben a formában nem igaz, mert a memória-igény nagyban tud változni. Egy átlag dektop gépre telepítve ez az érték jellemzően ennél magasabb, miközben mutatok neked olyan windows 2012 SERVER-t ami 768MB összmemóriával korrektül ellátja a rábízott (nyilván meghatározott körű) feladatokat. Windows8-ból is tudok olyant mutatni, amelyik 350MB körül beéri elindulás után.
Mindezzel NEM azt akartam mondani, hogy az 1GB nem lehet kevés. Lehet, hogy az. Vagy éppen nem. Hogy az vagy sem, legegyszerűbb például konkrétan az említett tab memóriahasználati adataival alátámasztani. És persze hozzátenni, hogy MILYEN feladatokra kevés ezek alapján a benne levő RAM mennyisége.
-
peterk
senior tag
Ezzel nem cáfoltál semmit, csak ugyanazt csináltad fordítva, amit r3dsnake is tett.
Leírtad, hogy a TE szempontjaid szerint mi az ami hiányzik az iPadból és mi az ami előny a TE igényeid szerint a Wines tabletben. Nyilvánvalóan megvan az iPad, Android, Windows tabletek célközönsége is, és mindegyik elmondhatja, hogy az milyen jó mert azt tudja ami NEKI kell és a másik miért NEM jó mert éppen azt nem tudja, ami NEKI kell. Ennek a vitának semmi értelme. Hanyagolni kéne, mert csak arra jó, hogy marakodjatok a semmin.
-
peterk
senior tag
Ha a wim cserés megoldás nem jön össze, akkor megpróbálhatsz kétféle matatós kézi megoldást még:
1. Tedd fel a normál letöltött iso-ról a szűz win8.1-et, aztán eszközkezelő, és a fel nem ismert harvereknek írd ki az azonosítóját. (Jobb klikk, tulajdonságok, részletek, hardverazonosítók), googlizz rá, és a találatok alapján már sejthető, hogy milyen driverről van szó, és próbáld meg letölteni külső forrásból. (pl. intel chipset driver, audio driver, bluetooth driverre van esélyed)
2. A másik ugyanez, csak direktben. Csomagold ki az eladótól kapott install.wim-et PC-n, majd a kicsomagolt wim windows/inf mappájában - itt vannak a telepített driverek - nézd végig az összes oem*.inf fájlt (ezek az utólagosan telepítettek), és próbálj rájönni, hogy milyen eszközről lehet szó. Az MS drivereket kihagyhatod, azokat windows update-ről is automatikusan letölti, csak olyan érdekes ami nem Microsoft. Aztán google-zz rá arra amit találtál és próbáld letölteni a drivert. (Utolsó utáni megoldásként megpróbálhatod azt is, hogy bemásolod az oem*.inf fájlt a tableten ugyanoda, PLUSZ az összes fájlt, amit felsorol a destination szakaszokban, majd indítsd újra a gépet. Így automatikusan fel kell mennie a drivernek. Sok meló, de ha nem hagysz ki fáljt, ez is működik, egyszer én már megcsináltam, igaz ráment vagy 4 órám.
)
-
peterk
senior tag
Milyen packban levőt akarsz milyen packban levőre cserélni? Nem is értem...
Nem azt csináltad, hogy letöltöttél egy normál - asztali - win8.1 iso-t és arról készítettél telepítőt? Ha így csináltad, nincs ilyen pack meg olyan pack...
Szerk. Bocsánat, rossz helyre ment, azt hittem más valakinek válaszolok.
De ha már válaszoltam: lehet, hogy működni fog a dolog. Kulcsod mondjuk nem biztos, hogy lesz, hacsak nem a BIOS-ban tárolódik ezen a tableten is. Ja, és próbálj MSDN-es iso-t szerezni, mert azon rajta van a sima verzió és a pro verzió is. (A tableteken általában sima 8.1 van.)
-
peterk
senior tag
Update: Közben meg is néztem, valóban, az enyémhez is van kulcs. Az zavart csak meg, hogy "Windows 8.1 small screen touch with office blabla" a megnevezése, és azt hittem ez windows 8 kulcs.
(Ha már megnéztem, telepítettem is. Felmenve a http://www.office.com/setup oldalra, megadva a kulcsot simán települt az én legyalult és saját win8.1 pro kulcsos tabletemre.)
-
peterk
senior tag
válasz
bagyusz #2555 üzenetére
A sebességeknél megabitet írtál (kis "b" az bit, nagy "B" az bájt). Csak a tisztánlátás kedvéért erősítsd meg légyszi, hogy az írt adatok (mega)byte-ra vonatkoznak. Köszi.
Háát.... 16MB háttértárral egy win tab számomra is fail. És majdnem 70-ért drágállom is. 32MB-al már elfogadhatóbb lenne ennyiért. És az 5-6 óra már a használhatóság alsó határán van, de azért nem ártana kicsit hosszabb üzemidő is. Egyébként ha jól látom van belőle 32 GB-os verzió 74-ért, az jobb vételnek tűnik számomra.
-
peterk
senior tag
válasz
Akron99 #2535 üzenetére
Azt még nem tudom, hogy jelzi-e ha merülőben van, mert még egyszer se merült le.
(Kb. két hónapja van meg.)
Én egyébként nem sokat használom, és döntően nem is a tabhoz. Csak akkor viszem, ha valahova előadni megyek, vagy olyan tárgyalásra ahol bemutatót tartunk. Ilyenkor a laptopot irányítom vele, mert állva v. a "szószéken" kényelmes, hogy csak ez van a kezem ügyében, nem az egész laptop. Szóval a család használja inkább, és nem is kizárólag a tabhoz, hanem XBMC-hez, TV-n játszani, stb. Amolyan ott van a teásasztalon, felkapja valaki a családból, csatlakoztatja ahhoz a kütyühöz amivel éppen matat és püföli ezerrel módon használjuk itthon.
A tablettől annyit vesz el amennyit az aktív bluetooth elvesz. Valamennyit számít, de nem annyit, mint egy telefonnál.
-
peterk
senior tag
Akkor az én szemem nem jó már ezek szerint.
Itt van előttem a MiiX és egy 720p-s android tablet, és én nem nagyon látok különbséget arról a 30-40 centiről ahonnan nézem. Irigylem a szemedet.
A wedge billentyűzet szerintem is remek darab. Nagyon jó az üzemideje, két AAA elemmel hónapokig elmegy, és sok apró kimondottan hordozásra kitalált funkciója van. Például ha a fedőt ráteszed, automatikusan lemegy sleepbe, nem kell kapcsolgatni. A fedő mint tablet tartó is remek ötlet. Egyedül ami miatt én nem adok neki 10-ből 10-et, hanem csak 9-et. az azért van, mert a billentyűk közötti rés/távolság nagyon kicsi, az én bumfordi ujjaimmal időnként két billentyűt is leütök emiatt. De ez egyéni szoc probléma, és a pontszámomat is ahhoz kell viszonyítani, hogy a Dell Latitude E6540-esen kívül én még laptop billentyűnek sem adtam soha 7-esnél jobbat, nemhogy egy még kisebb mobil billnek 9-est.
Szóval úgy általában utálok nem desktop billentyűzeten dolgozni, de ez a wedge mégis tetszik.
-
peterk
senior tag
Itt van például ugyanaz a MiiX 2 alapkiépítésben. Ez a mondjuk úgy alapár, mert mostanában karácsony közeledtével ez a bolt és több másik is rendszeresen akciózza, úgyhogy érdemes figyelni esetleg. Én ugyanitt ugyanezt 72-ért vettem kb. 1 hónapja. Az már azért nem kevés különbség, a különbségből egy MS wedge billentyűzet is kijönne hozzá. (Ha kell billentyűzet, de nem állandóan, akkor szvsz a wedge jobb megoldás, mint az egybe verzió. Egyrészt a ára miatt, de főleg, mert a wedge billentyűzet profibb, bluetoothos, azaz bármihez használható, és 3 év gari van rá.)
-
peterk
senior tag
Akkor megkaptad a választ úgy gondolom.
Ezzel együtt, ha érdekli a kollegádat, esetleg tegyen meg annyit, hogy bemegy egy műszaki üzletbe és kezébe vesz egy 10-es fullhd kijelzős winsowsos tabletet, és megnézi, hogy mennyire tud rajta excelezni, word-özni. Mert ajánlgathatunk itt mi, ha kiderül, hogy neki nem esik kézre, a szeme nem csípi az adott méreteket, stb.
(Necc.: Igazad van. Már az első postból kivehető volt, hogy a kollega nincs otthon a windows tablet világban. Már csak sem akartam valamit csak azért ajánlani, mert belefér az általa eredetileg képzelt keretbe. Jobb, ha előbb tudja, hogy mit vesz, mennyiért.)
-
peterk
senior tag
válasz
AxBattler #2499 üzenetére
Nem is fogok 100 ezer alatt ajánlani, ha üzleti célra keres valaki tabletet.
Nem az ár vagy az urizálás miatt, hanem amiatt, mert nem arra való, és nem erre keresett megoldást az első postjában. Ha valaki crossroadozni keres járművet 3 millióért, annak se fogok ajánlani egy Opel Astrát csak azért, mert annak az alapára 3 millió alatt van.
Itt van a Huawei modemes történet, hogy hova vezethet, ha bátran beajánlunk valamit. Az is úgy indult, hogy valaki keresett telefonálásra is alkalmas windowsos tabletet. Ami nincs. De elég volt megemlíteni, hogy rá lehet hackelni, és máris akadt bátor ember, aki nekiállt.
Én ettől távol akarom magam tartani. Tegye ha jól esik, de tudja, hogy az hackelés. Ugyanígy, megveheti a MiiX-et is a cégbe, de azért tudja, hogy az consumer cucc. Te nem írtad oda amikor ajánlottad, ezért én megemlítettem.
(Egyébként magán használatra én sem vennék Thinkpad-et. Nem azért, mert ne tudnám megvenni, hanem mert nincs rá szükségem. MiiX 10-et vettem itthonra, pont azért, mert itthonra az tökéletes. És ha valaki privát használatra keres tabletet, annak ajánlom is. Annak meg a Thinkpadet nem ajánlom, mert az esetek többségében feleslegesnek tartom kiadni rá a plusz pénzt. Ettől még aki akar vegyen, de ha tanácsot kér, az én tanácsom ez.)
-
peterk
senior tag
Bocs, az előző postban jól megkevertem az egyes szám második és harmadik személyt (utólag vettem csak észre, hogy másnak válaszolok). Azért így is ki lehet bogozni a mondandómat remélem.
-
peterk
senior tag
válasz
AxBattler #2496 üzenetére
Értem én persze. De csak azért, mert 100e forint volt a kiindulópontja, attól még egy consumer kategóriás tablet nem lesz business class. Látszik, hogy még nem döntöttek, még keresgetik, hogy mi is lenne jó nekik. Még funkciókban is, hiszen billentyűzetesből indultunk és most ott tartunk, hogy kiderült, az nem is kell. A MiiX-re is azért írtam csak, hogy az consumer cucc, hogy tisztában legyen vele. Aztán majd eldönti.
Ha már Lenovo, akkor a Lenovonak a Thinkpad a business class termékvonala. Tabletben például ez. Ha megnézed, paraméterekben "papíron" semmivel nem jobb, mint a Miix, de az árcédula mégis más. A különbséget az alkatrészek, az összeszerelés, a támogatás minősége adja. (A semmivel sem jobb azért túlzás, mert jobb is - pl. ez digitizer tollal kezelhető, ami üzleti használatnál szempont lehet - de azért alapvetően ugyanaz a hardver, felszereltség kategória.)
A FHD meg jó dolog touch felületen, de nem biztos, hogy pont office-ra jó. Sőt, office, excel, stb. esetén éppenséggel még hátrány is lehet. Nem viccelek. A desktop felületen a FHD felbontás 10-es méretben az gyak. hangyakakikkal gurigázás, teljesen olvashatatlan, használhatatlan. A MiiX 10" is csak úgy használható, hogy "gyárilag" 150%-os nagyítás van beállítva. Ezt eleve sok dekstop alkalmazás már nem is szereti, szétesik tőle. (Az office azért nem ilyen, az OK.) Egyébként pedig egy pdf vagy egy pp prezentáció semmivel nem néz ki jobban egy 720p-s tableten, mint egy FHD-sen. De tényleg. Nagyítóval nézegetve persze esetleg ki lehet izzadni különbséget, de hogy egy üzleti bemutatón ebből semmit nem lát senki, az ziher. Egyébként is, nem úgy volt, hogy projektorra akarod kötni?
-
peterk
senior tag
A kocsiban hagyás csak példa akart lenni, sok ilyen apró dolog van még amitől "üzleti" egy üzleti és magáncélú egy magáncélú. Kezdve attól, hogy az üzleti cuccba az alkalmazottnak nincs benne a pénze, a sajátjában meg igen, és ettől azért a hozzáállása is azonnal más.
Ezzel együtt a leírásod alapján talán egy consumer cucc is jó lehet nektek. De ezt nem én mondtam.
-
peterk
senior tag
Egy üzleti használatba vett eszköz általában nagyobb ill. más igénybevételnek van kitéve, mint egy consumer cucc. Ezért is vannak business class termékek és consumer class termékek. Az én vállalkozásomban ez jelentkezik is, az alkalmazottak jobban "ütik vágják" a cégtől kapott eszközeiket, mint a sajátjaikat. Én is. Nem csak arról van szó, hogy mondjuk többet gépelek rajta, vagy többet cipelem, teszem-veszem, hanem mondjuk bennt hagyom a kocsiban 40 fokban nyáron, ha beugrom egy tárgyalásra, bent hagyom -10 fokban is télen éjszakára, mert nem hozom fel a lakásba esténként, stb. Egyszerűen máshogy használom, másként bánok vele mint a privát eszközömmel.
Ezért, ha üzleti használatra keresel eszközt, akkor az üzleti célra árult eszközökből fogok ajánlani, mert nem tudhatom, hogy te, ti, a céged milyen jellegű igénybevételnek teszi ki az eszközt. Azt neked kell eldönteni, hogy nálatok egy consumer kategóriás is megteszi-e, kibírja-e azt az igénybevételt ami nálatok van, vagy sem.
-
peterk
senior tag
Továbbra is ugyanaz tudom mondani. Ha elsősorban office feladatokra kell, ügyfelekhez menni, akkor is - még asztali gép mellé is - praktikusabb egy kis 11-es laptop, mint egy hibrid tablet. És olcsóbb is.
A tabletnek akkor van értelme, ha mobil üzleti feladatokra kell. Azaz érintőfelületen, tablet módban. levelezés, üzleti kapcsolattartás, naptár, találkozók szervezése, direkt üzleti alkalmazások futtatása, stb. Egy ilyen használat mellé már érdemes megfontolni egy billentyűzetet (vagy egy 2in1 megoldást), hogy 1 eszközön egyúttal az irodai munka is folytatható/kiegészíthető legyen. Ha viszont az első funkciók nincsenek, akkor nincs értelme a tabletnek, akkor egy (alig nagyobb, vagy nem is nagyobb) tablet jobb megoldás.
-
peterk
senior tag
Szerintem firmware download mode-ba került a modemed. Ezért is más a hardver azonosítója, mert ilyenkor más interface-t mutat a külvilág felé. Kéne egy olyan progi amivel ki lehet venni download mode-ból ismét normal módba.
Én sose csináltam ilyent, nincs is ilyen gépem, hogy kipróbáljam, csak azok alapján gondolom, amiket az egyesek által itt linkelt oldalakon olvastam a dologról. Szerintem AT parancsokkal is kiszedhető onnan (kiküldve arra a soros portra serial terminalból amelyiken lóg a modem). Feltéve, hogy van doksi ami leírja az AT parancsokat (vagy kiguglizhatók). De első körben egyszerűbb talán megpróbálni letölteni egy firmware updater programot a modemhez, és azt elindítani, és ráflashelni újra a legfrissebb firmware-t. Az szerintem utána ki is szedné download módból. (Már, ha ez a baja. De szerintem ez.)
Megj.: A minap valaki felvetette a kérdést, hogy mi a buherálás. Éppen a huawei hanghívás aktiválása kapcsán. Nos, itt a példa, hogy mi a buherálás. Én ezért utálok ilyen megoldásokat javasolni, mert 99%-ban kiderül, hogy az illető csak magát fogja vele megszivatni. Aki informatikusi felkészültséget feltételez a fórumtársairól, az nincs tisztában a realitásokkal.
-
peterk
senior tag
-
peterk
senior tag
Hát, ha USB is kell, akkor eleve nem csak egy eszközt viszel, hiszen azt is viszed amit rá akarsz dugni.
Akkor meg már nem mindegy, hogy kettő vagy három? A micro USB egyébként megoldható egy ilyennel is, ha csak egy pendrive v. külső vinyót akarsz hordozáskor rádugni. Ezt fixen rádugod a pendrive-ra, HDD-re és nem lesz több eszközöd.
-
peterk
senior tag
Nem tudom milyen ez a HP billentyűzet, de feltételezem azért ha HP, akkor olyan rossz nem lehet. Ami nekem személyesen nem tetszik, az a tapipad léte. Egy tableten, aminek érintős a képernyője és billentyűzeten gépeléskor is 10 cm-re van az ember keze tőle, teljesen feleslegesnek érzem a tapipadot, csak elveszi a helyet. Ráadásul nem bluetooth, máshoz nem is lehet használni, csak ehhez a tabhoz.
Nekem "gyári" billentyűzetes megoldás - ahol egyben adják a billt és a tabletet - csak az tetszik, amelyiknél a billentyűzetben kiegészítő akksi is van. Vagy ha az nem, akkor valami egyéb extra (mondjuk egy SSD, stb.) Sima passziv "csak billentyűzet"-es egybe megoldások viszont nem vonzzanak. Akkor már jobban tetszik egy MS wedge bluetooth billentyűzet. Igaz, hogy az külön van, külön kell elpakolni ill. elővenni, de kicsi, praktikus, nagyon jó maga a billentyűzet, élmény rajta gépelni, tablet tartó része is van, és bluetooth-os. Árban meg nem drágább - sőt - mint az egyben megoldások billentyűzet miatti felára. A wedge-re ráadásul 3 év garancia van, ami külön plusz. Ha a billentyűzetes tablet - amihez jellemzően 1 év gari van - billentyűzetének valami kehe lesz 1 év után, akkor szív az ember. Az eladhatóságról nem is beszélve.
-
peterk
senior tag
Nem vagyok pesti sajnos.
A fájlok egyébként a modem driver fájljai. Valahoval a c:\program files\huawei...... mappába települ, ha mást nem adtál meg. Ott lesznek az említett fájlok, módosítod őket, majd utána az említett kézi driver felrakás az eszközkezelőből, betallózva a driver mappáját.
-
peterk
senior tag
Google fordító.
Egyébként meg nem lényeges, az 1-5 lépéseket csináld meg, azaz tedd be az ott leírt fájlokba a zárójeles (pl. [Standard]) szekciókba a modemed azonosítójának megfelelő sort.
Pl. az 1. lépés az ew_busfilter.inf fájl [Standard] szakaszába hozzáadni ezt a két sort:%BusFilter.DeviceDesc%=Bus_Device, USB\VID_12D1&PID_1568
%BusFilter.DeviceDesc%=Bus_Device, USB\VID_12D1&PID_1571Egy csomó hasonló sort tartalmaz egyébként a fájl, úgyhogy elég egyértelmű, hogy hogyan kell kinéznie, ha belenézel a fájlba. Ha netán valamelyik sor már benne van, akkor értelemszerűen nem kell beletenni.
-
peterk
senior tag
válasz
AxBattler #2426 üzenetére
Ha leveszem a telefon árát, akkor kb 90 ezerre jön ki. Ennyi a MiiX10 ára is, ha akció nélkül veszed (akcióban 70-75-ért is kifogható manapság, én 72-ért vettem 1 hónapja). A MiiX10-ben kicsit jobb proci, 64G háttértár van és fullhd a kijelzője. Ehhez viszont adnak billentyűzetet.
Szóval körülbelül értékén és árában van, különösebb kedvezményt nem érzek az árban. Akkor érdemes elgondolkodni, ha mindháromra éppen szükséged van: telefon, tablet, külső billentyűzet, és elég a 32GB. Ha viszont mondjuk a telefont csak azért vennéd meg, mert éppen benne van a csomagban, és akkor már miért ne cseréld le, akkor viszont nem éri meg szerintem.
-
peterk
senior tag
Na, ez érdekes. Akkor vagy eltérő a modem kettőtök gépében, vagy az a feltelepített szoftver nagyon odavágott a modemednek.... (Elvileg hardver azonosító át sem írható, de csak elvileg. Gyakorlatilag ez is microfirmware-ben van manapság, ergo bezony átírható.)
-
peterk
senior tag
Ellenőrizted a Zoltán által berakott képek alapján a hardver azonosítót? Ha igen, és egyezik, akkor fel KELL mennie a drivernek. Addig legalábbis, hogy felismeri a hardvert és települ. Próbáld meg úgy, hogy eszközkezelőben jobb klikk az eszközön, és illesztőprogram frissítése, majd tallózd ki a kicsomagolt driver mappáját.
-
peterk
senior tag
A full restore nem feltétlenül jár teljes partíció törléssel. Lehet, hogy a letöltött szoftver/driver fájljai még ott vannak. Csináld meg az oem.inf-es törlést.
Ha az nem segít, akkor még az lehet, hogy valahogy megváltozott a modem azonosítója. Eszközkezelő, jobb klikk az eszközön, tulajdonságok, részletek, és ott hardverazonosítók. Másold ki és tett be ide, és kérjünk valakit meg, hogy nézze meg ugyanezt a sajátján. Ha nem változott, akkor fel kell mennie a drivernek. (Sajnos ettől még előfordulhat, hogy az eszközt esetleg ettől még elállíthatta / elkonfigurálta a letöltött driver/szoftver úgy, hogy nem lehet használni.)
-
peterk
senior tag
Nem kell letelepíteni, csak mivel nem láttam pontosan mit csináltál ezért a biztosat írtam.
Az oem*,* fájlok közül is elég lenne csak a huawei driver filejait leszedni egyébként, de így egyszerűbb volt leírni. Az oem*.* fájlokat egyébként azért kell törölni, hogy a windows újraindítás után ne telepítse újra a fent levő drivert automatikusan. (Sok driver nem tartalmaz normális uninstallt.)
-
peterk
senior tag
Menj be az eszközkezelőbe, a nézet menüben engedélyezd a rejtett eszközök megjelenítése opciót, és takaríts le minden divert az érzékelők, hangkimenetek, hálózati kártyák, USB vezérlők, stb. fa alatt van. Mindent. Ezután újraindítás nélkül menj be a c:\windows\inf mappába, és törölj ki minden oem*.inf illetve oem*.pnf nevű fájlt. (Csak az oem kezdetűeket, de abból mindet.) Utána indítsd újra a gépet, majd telepítsd a gyári drivereket még egyszer.
A jövőre nézve pedig driver tesztelés, upgrade, csere, stb. előtt érdemes egy rendszer visszaállítási pontot csinálni. Ha valami nem jön össze, azzal pár perc alatt vissza lehet állni a korábbi állapotra.
(Visszaállítási pont létrehozás ill. visszaállítás: Vezérlőpult, rendszer, bal oldalon speciális rendszerbeállítások, a feljövő ablakban rendszervédelem fül.)
-
peterk
senior tag
válasz
#79335424 #2392 üzenetére
A buhera szó a te postodban 10-szer, azon kívül összesen egy postban egyetlen egyszer volt leírva (rákerestem
, úgyhogy feltételezem arra reagáltál. Az a modem/telefonálós témáról szólt. Nos, a buherálás "értelmezési határai" nyilván nem élesek, van aki szerint valami már az, más szerint meg nem az, de egy nem támogadott, hivatalosan nem dokumentált feature életre lehelése az véleményem szerint mindenképpen buherálás. Teljesen függetlenül attól, hogy a hardver egyébként képes-e rá vagy sem, hogy azért nem támogatják mert a hardver sem tudja, vagy azért mert a szoftver nem tudja, vagy más üzleti szempontok alapján meghozott döntés miatt.
Namost a buherálásban önmagában nincs semmi negatív. Olvasva a postot, az sem negatív felhanggal említi. A buherálás lehet hobbi, játék, öröm is, minden pozitívumával együtt. Én magam is szeretek időnként "buherálni", egyszerűen azért, mert élvezem, szeretem, érdekel. De azért felhasználás szempontból különbséget teszek aközött, hogy "buherálva meg tudom oldani", és "támogatva működik". Előbbi nem számít "megoldásnak" a szememben. Ha adott funkciót keresek egy eszközön - azaz komolyan akarom használni - akkor semmiképpen nem vennék olyan eszközt, amin csak "buherálva" lehet az adott funkciót elérni. Akkora a kínálat, olyan széles a választási lehetőség, többféle platform, millió féle eszköze között, hogy nem szorulok rá, nem látom értelmét. Ez vagyok én, más gondolkodhat máshogy is, dönthet másként is, nincs abban semmi. Egyszerűen csak, ha a buherálás definícióját, leírását kérdezed, akkor nálam kb. úgy néz ki, ahogy leírtam.
A windows tabletre "buherálása" viszont egész más történet, nem összehasonlítható az előbbiekkel, mert nem otthoni/magán akcióról van szó. Ebben a tekintetben ráadásul nem is értek egyet. A windows 8 nem egy "buherált" rendszer, a kerneltől kezdve alaposan végiggondolt és felépített touch integrációt tartalmaz. Így kb. annyira buherált, mint mondjuk az android, amire szintén lehet azt mondani, hogy egy átbuherált linux egy java UI-val. Sőt az OSX-re is, hiszen az is "átbuherált linux". Osztán azért mégsem...
-
peterk
senior tag
válasz
TedThomas #2389 üzenetére
Tedd azt.
Alapvetően minden fog működni (a metros alkalmazásokon felül), ami nem UI threadben fut. Tehát pl. minden windows service - víruskeresés, frissítés, időzített feladatok, minden ami service -, illetve minden olyan funkció amit az adott alkalmazás háttérben futtat (külön threadben az UI-tól), és nincs UI visszajelzése - vagy ha van, nézi, hogy csak akkor jelezzen, ha a gép aktív. Ez utóbbi az ami dekstop alkalmazásokban nem szokásos, hiszen azok feltételezik, hogy a desktop megy. (Pl. office outlook megnyitva alvó módban nem biztos, hogy letölti a leveleket - de még az is lehet, hogy a 2013 már igen, ezt ki kell próbálni).
-
peterk
senior tag
válasz
TedThomas #2380 üzenetére
"2. Nem-nem lehet. Csak a metro alkalmazások tudnak menni ha jól tudom. Nagy win hiányosság".
De lehet. Ez a connected standby lényege. Azaz, hogy alvás közben is működjenek bizonyos funkciók. Például a mail frissítés, vagy pl. bejövő skype hívás, stb. Természetesen mivel a connected standby tabletre lett kitalálva, ezért a desktop alkalmazások zöme nincs rá optimalizálva. De nem gondolom, hogy ez hiányosság. Desktop alkalmazást senki nem tabletre fejleszt, azok normál PC-s, egeres használatra vannak tervezve. Mindemellett ez nem jelenti azt, hogy ne működnének a háttérben - a connected standby rendszerszintű elvileg egy desktop alkalmazás is futhat, és el is éri a netet, ha fut -, de támogatás az nincs rá.
Sly189: Természetesen a képernyőt is ki lehet kapcsolni anélkül, hogy standby-ba menjen a gép. Az energiagazdálkodási beállításokban kell megadni, hogy mennyi inaktivitás után kapcsoljon ki a kijelző és mennyi után aludjon el. A kijelző egyébként kikapcsol pl. filmnézés közben is, viszont elaludni nem fog. És létrehozhatsz olyan profilt is, amelyik töltőre téve sosem alszik el, de a képernyőt kikapcsolja pár perc után. (Ez egyébként nem spec tablet feature, ez minden desktop windows-ban is régóta benne van.)
-
peterk
senior tag
Kérdés, hogy miért kell? Ha csak kísérletezgetni, bügykölni, szórakozni vele, akkor értem az okot. De normál "éles" használatra én ennek a bütykölősdinek nem sok értelmét látom. Üzleti felhasználásról ne is beszéljünk, oda hackelt megoldást nyilván nem használ az ember. De én még privát használatra is vennék inkább egy 5 ezer forintos alap telefont. mint a tabbal kísérletezzek. Ahova el tudok vinni egy 10-es tabletet, oda egy kis apró telefont is el tudok vinni még mellé.
-
peterk
senior tag
válasz
#79335424 #2325 üzenetére
De, tudom, hogy sok minden. Viszont tudom azt is, hogy nem annyi, mint egy rendes linuxon.
Mint írtam is, én nem csak "bügykölöm", de fejlesztek is mindegyikre. Mármint nem appstore-os alkalmazásokat (azt is), hanem embedded platformként natív üzleti alkalmazásokat. Destopon azért furcsálltam és nem látom értelmét, mert a java nagyon lassú, sokkal lassabb mint a natív kód. Amit meg konzolból elérsz, natívan, az eléred linuxon is, szóval az a rész ugyanaz. Pontosabban nem ugyanaz, mert linuxon bőven több minden elérhető, mint amit az android kernel tud. De, hát ha neked bejön az android UI, akkor a te dolgod, az a lényeg, hogy elégedett vagy vele.
-
peterk
senior tag
válasz
#79335424 #2323 üzenetére
Asztali környezetben mi a bánat értelme van az androidnak? Komolyan kérdezem? Egy touch optimalizált rendszer, millió limitációval a linux disztrókhoz képest...
(Tudom miről beszélek, éppen egy pénztárgépet próbálunk működésre bírni amibe a hülye kínaija androidra írta meg az adóügyi modult, ahelyett, hogy egy embedded linux disztróra csinálta volna meg. Ultra szopás, pl. a USB kezelés, kivételkezelés, a daemonok kezelése, stb. iszonyat limitált és rossz a linuxhoz képest. Mindenben tetten érhető, hogy érintőképernyős okostelefonra tervezett rendszer. Nem is értem, a kínaiak szeretik lespórolni a K/F-et, de ritkán hülyék. Ez meg.... ehh...)
-
peterk
senior tag
válasz
#79335424 #2316 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de a ráhegeszhető dualboot-tól én sokat nem várnék. Az olcsó "kínai" tömeggyártók még a mai telefon/tablet hardverre sem - ami lassan olyan, hogy űrrepülőt el lehetne irányítani vele - képesek olyan terméket kihozni, amin normálisan, nem laggolva fut az android. Ezek alapján egy pancsolt, házilag készített, nem rendesen optimalizált android lehet, hogy elindulna, lehet, hogy még a perifériák is működnének, de kb. a szenvedéssel lenne egyenértékű a használata. A dualboot sztem onnantól lesz életképes, ha egy nagy gyártó ki fog jönni egy, a hardverhez jól optimalizált verzióval.
Más kérdés, hogy én mondjuk az értelmét sem nagyon látom, de ez én vagyok. Üzleti célra nem látom a hasznát, mert ott a felhasználás és a használandó szoftverek úgyis adottak, vagy egyik, vagy másik platform szerint. Otthonra meg inkább vennék külön egy wines és androidos tabletet, mint megfizessem a dual bootért a felárat. De mondom, ez én vagyok, biztos vannak olyan szempontok amik nálam nincsenek.
-
peterk
senior tag
A két tablet közötti különbségben igazad van, az jelentős. De az Opel vs BMW hasonlat tényleg szerencsétlen, mert a két autó nem elsősorban tudásban, funkcionalitásban céloz más közönséget, hanem pénztárcában. Ez a két tablet viszont két különböző célközönségnek is készült, az egyiket elsősorban consumer szegmensbe, a másikat meg üzleti szegmensbe kínálják. A különbség jelentős része ebből adódik. Szóval, ha már hasonlat, akkor inkább egy középkategóriás alapfelszereltségű sedan és egy szintén középkategóriás de full felszereltségű egyterű a jobb hasonlat szerintem. Márka megjelölés nélkül - képzeljen oda mindenki olyan márkát amilyent akar
-
peterk
senior tag
válasz
gery2123 #2269 üzenetére
Ahhoz kéne 64 bies UEFI támogatás, mert linux alá csak 64 bites UEFI grub van, ha jól tudom. Az meg meg nincs, ezért is 32 bites a windows is annak ellenére, hogy maga a gép 64 bites. Az újabb gépekre - amiken 64 bites win fut már - van, azokon szvsz simán telepíthető is a linux (a touch támogatás, driver ellátottság az egy másik kérdés). A jelenleg 32 bites OS-el árult tabletekre viszont aligha fog már a gyártó 64 bites támogatást fejleszteni. Minek tenné, ha egyszer 32 bites OS-el árulja, árulta.
-
peterk
senior tag
válasz
verybigboy #2258 üzenetére
Nincs az annyira gyermek cipőben, csak ne desktopként akard használni.
Ha veszel egy iPad-et, azon sincs Mac felület, ott is csak a touch felület van, a maga Mac-től (desktop felülettől) teljesen eltérő logikájával.
Persze az IOS és az android már egy beérett rendszer mobil eszközökre, tabletekre, a windows rendszer (touch felületen) meg még most alakul. Mind a felület, mind az alkalmazáskínálat. Nem is versenyezhetne az előbbiekkel, ha nem lenne ott az x86, a full desktop oprendszer, ami megadja a lehetőséget, hogy az eszköz hibrid legyen, tablet funkciók mellett kiváltson egy tartalom fogyasztásra ill. irodai munkára használt PC-t is, perifériákra kötve. Akinek ez értékes feature az jól jár már most is a windows tablettel. Akinek nem, az viszont valószínűleg jobban jár, ha marad androidon/ios-en. Én azért vettem, mert azok az alap funkciók amire én tabletet használok - böngészés (nekem bejön a metros IE), skype, facebook, zene, film, olvasás, email, naptár, stb. - a touch felületen is megvannak már azok az alap appok, amikkel ez megoldható. És plusznak remek dolog, hogy perifériákra kötve egy remek kis alacsony fogyasztású mini PC is egyben. Plusz, ha nagyon kell, akkor tabletként használva is hozzáférek a desktop dolgokhoz. Ilyenkor meg elviselem a kényelmetlenséget cserébe azért, hogy egyáltalán van.
-
peterk
senior tag
válasz
verybigboy #2254 üzenetére
Ez a hátulütője a desktop alkalmazásoknak sajnos. A desktopot az MS is egérhez optimalizálja, a touch-al leginkább a metro felületen foglalkozik. A 3rd party alkalmazásokból meg annyi van mint égen a csillag, és azok is egérhez készülnek, nem úgy, mint egy direkt érintős platformon. Próbáld megszokni a metro IE-t. Ha nem megy, akkor marad desktop böngésző, és alul megnyomod a bill ikont ha kell. Szerencsére elég nagy az ikonja.
-
peterk
senior tag
válasz
Akron99 #2241 üzenetére
Hát ja. Nem csak az IE-vel, de általában is úgy vagyok, hogy amiből csak lehet inkább a metro-s alkalmazást használom, ha tabletként bütykölök a gépen. A desktopot nem számomra találták ki tablet üzemben.
Ha valamit nem tudok nélkülözni, akkor legfeljebb letelepítem azt is, és ha olyant csinálok amihez muszáj a desktopos, akkor előveszem, egyébként viszont a touchost használom, a fene se bütyürészik az egérre kitalált felületeken.
-
peterk
senior tag
válasz
verybigboy #2232 üzenetére
Pontos változatot nem tudok, de egyelőrea Chrome-ot is érdemesebb elkerülni tableten. A minap került bele egy szép kis bug, hogy rákattintasz egy linkre, erre felnagyítja a linket (ez lenne elvileg a tablet támogatás), de utána a felnagyított részben nem lehet a linkre kattintani, csak újra meg újra feljön a kis nagyított ablak.
-
peterk
senior tag
Nem gondolom én sem, hogy kimaxolás, ma már van igény ilyesmire. Inkább az a helyzet, hogy ha van három ugyanolyan tablet egymás mellett, az egyikben hdmi, a másikban 3g+gps, a harmadikban pedig minden, és az árcédulán a harmadiknál egy huszassal-harmincassal több áll, akkor 10-ből 9 vásárló még ma is inkább úgy dönt, hogy lemond arról a kimenetről ami nem létszükséglet, és nem fizet többet. Akkor sem, ha amúgy "jól jönne az a plusz". (Azaz 2014-ben ki tudná használni.)
A gyártók meg ez alapján lövik be a termékeiket, és emiatt a tízből a tizedik vásárló - aki viszont kifizetné a felárat - nehezen talál magának ideális modellt.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ Bontatlan Apple iPad 11 (A16) 128GB Silver ! aktiválástól 1Év nemzetközi APPLE GARANCiA
- Apple iPad Pro 4 (2022) 11" 128GB Cellular M2 Chip - Makulátlan, akku 100%, akár beszámítással
- Apple iPad 10th Gen. 256GB WIFI Silver, Bontatlan, Új, 0 Perces, Ezüst, 1 Év Apple Garancia
- Apple iPad 10th Gen. 256GB WIFI Silver, Bontatlan, Új, 0 Perces, Ezüst, 1 Év Apple Garancia
- Apple iPad 10th Gen. 64GB WIFI Silver, Bontatlan, Új, 0 Perces, Ezüst, 1 Év Apple Garancia
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- 12 GB-os DDR5 SODIMM laptop memória - garanciával
- HP, Lenovo dokkoló 12.300Ft-ért? VÉGKIÁRUSÍTÁS
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!