- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Yézi: 10 év
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
ramzess
csendes tag
Sziasztok kérésem lenne ide vezényeltek a klíma topikbol, egy Daikin Comfora FTXP50M + RXP50M klímát jönnek szerelni aminek 20 A kismegszakítót ajánlanak de nekem csak 16A kismegszakítóm van és onnethuznam ki nekik az áramot. Kérdésem elég lessz az a fázis nincs leterhellve az egész házat ketten lakjuk. Válaszokat előre is köszönöm
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #9098 üzenetére
Naja, de ez az utóbbi 1 évben már nagyon nem érte meg nekik, gondolj bele az új szabály szerint a lakossági éves keret mérőóránként jár, nem tarifánként.
Amúgy tény hogy alapkiszerelésben a 3 fázisú mérőóra pirosan világít ha valamelyik fázis hiányzik, de technikailag attól még pontosan elvégzi a mérését a másik 2 fázison átfolyó áram mennyiségnek.De tény hogy ha már amúgy is megvan neki a 3 fázis, a mérőhelyek meg egységesen 3 fázisúra lettek kialaktva, tehát nincs külön 1 fázisú, sem 2 fázisú mérőhely(maga a befoglaló doboz), így talán a legegyszerűbb ha a jelenlegi 16-16-10--->32-16-20-ra vált. Csak ugye ez drágább, mert minden új amperért fizetnie kell, míg a 32-25 esetben nem kellene annyit.
(megjegyzés: tudom hogy van 1 fázisú új típusú mérőhely, de azt csak akkor lehet használni, ha egy tervező 3-4 oldalban bemutatja a helyszínt, befotózott mérőszalaggal hogy miért nem fér el a 3 fázisú mérőhely).De akkor is kíváncsi vagyok hogy visszadobják-e neki az igényét, mert én lehet idehaza ilyen 32-20-at szeretnék, legyen inkább Ő a kísérleti bárány.
-
csemberlen
őstag
válasz
csemberlen #9096 üzenetére
Én anno kötöttem be 2 fázisú mérőt, viszont már vagy 10 éve nem láttam ilyet. Ahol cserélték, mert lejárt a hitelesítése, ott 2 db 1 fázisút raktak fel.
-
PROTRON
addikt
Az igénybejelentés elindítása az ingyenes.
HA és Amikor érkezik rá egy "Műszaki-gazdasági Tájékoztató" levél abban leírják a feltételeket, amit ha aláírsz ÉS VISSZAKÜLDÖD EMAILEN(!), csak akkor válik "szerződéskötéses" folyamattá az ügy, csak akkor keletkezhet fizetési kötelezettség. Erre 3 hónapod van, ha megérkezik az MGT, ha nem írod alá és/vagy nem küldöd vissza 3 hónapon belül, akkor a 4. hónap során törlik a bejelentésed.A szolgáltató azt tudja ellenőrizni, hogy a kapualjban lévő társasházi betáp főkábelre mennyi az össz bekapcsolt teljesítmény és hogy a közcélú hálózaton van-e szabad kapacitás az utcában, ha nincs akkor mennyi idő múlva fejlesztik fel az utcai hálózatot a szükséges mértékben.
Van hogy Bp. 5. kerületében már az 1x32A-t sem adják meg, mert nem bírja el az utcai hálózat.Budapest melyik kerülete amúgy? Mennyire régi a ház?
Viszont az EON/ELMŰ hálózati kft. igénybejelentésekkel foglalkozó osztály nem mindig tudja hogy melyik társasházban a lépcsőházi hálózat milyen állapotban van.
Egyik osztály kezeli a társasházak saját kezelésében álló felújításokat és másik osztály a bővítési igénybejelentéseket.Ráadásul sok esetben az MGT-ben direkt kérik, hogy a közös képviselő nyilatkozza le hogy a bővítésedet a társasház lépcsőházi hálózata elbírja-e vagy sem. De persze jelenleg nincs is ilyen formanyomtatványa a Budapesti EON-nak.
Ilyenkor a közös képviselők visszadobják Neked a labdát, hogy a Te általad felkért Regisztrált szerelő számolja ki és ha megfelel írja alá a szükséges papírokat, tehát külön kiegészítő felelősség vállalási papírt.
Épp ezért fel kéne hívni a közös képviselőt "érdeklődve" hogy van-e tervben fővezeték felújítás, vagy fel lett-e újítva, van-e bármilyen papír...lehet nyugodtan levegőbe beszélni, nem tartozik rá hogy már eldöntötted a bővítési szándékot.Ezzel párhuzamosan keress Regisztrált szerelőt akivel konzultálsz a helyszínen, ragaszkodj hozzá hogy a fővezetéket is nézze meg, különösképpen az adott lakás elágazó tokozatát. Sokszor van hogy félbemarad a felújítás, így megtévesztő lehet egy felújított főelosztó vagy földszinti vezeték szakasz, miközben az emeletekre tartó vezetékek meg régiek.
Aztán ha szerinte elbírja a bővítést, mehet az igénybejelentés, max visszadobják ha épp nem akarnak 2 eltérő fázist bekapcsolni Neked.
Gondolom van főzőlap.#9096 csemberlen
Ezt konkrétan friss tapasztalatból írod, hogy valaki ismerősöd így járt és kifejezetten beleírták a válaszlevélbe hogy "nem akarunk csak 2 fázist bekapcsolni"?Mert ha csak visszadobták az igényt, de nem írták ezt bele kifejezetten, az sok mindent jelenthet, pl szar az utcai vezeték.
Tényleg érdeklődve kérdezem, mert asszimetrikus igénybejelentést már jópár hónapja nem intéztem, simán lehet hogy hetente váltogatnak.
-
KMT
addikt
Nem tudjátok, Budapesten a szolgáltató (elvileg eon) előzetesen, bővítés megrendelése nélkül meg tudja mondani, hogy hány ampert enged bővíteni? Társasház, szóval gondolom, van limit, ami a közös vezetékből és a többi lakás felhasználásától függ, csak nem tudom, hogy ezen adatokat ismeri-e.
Most 2x16 + 1x10 A van, és a 10-est egyszer lecsapta, sok volt neki a klíma + mosogatógép indítás.
Illetve milyen ötletnek tartjátok 3x 16 vagy 3x20 helyett két fázisra váltani, pl 32+20 vagy 32+25 A-re bővíteni?
-
-
BB9000
senior tag
válasz
zeus_2k14 #9091 üzenetére
Igen, a szabályozás módjában van a lényeg! Ez a Philips izzó önmagában nem tartalmaz szabályozót, ezt külső szabályozóval, jellemzően egy okos kapcsolóval kell szabályozni és kapcsolgatni.
Azért ajánlom a Philips-et mert tényleg jó minőségű. Nem villog, nem vibrál, nem ég ki hamar, ami a többi led izzónál nekem sose jött össze.
Sajnos a Philips okosizzói elég drágák. Ez azért van, mert jó minőségben, az izzókban, kis helyen megvalósítani az okos funkciókat sokba kerül.
Az általad először kiválasztott Yeelight Smart GU10 2990 Ft-ért jó vételnek tűnhet, de valójában nem az! Arra alkalmas, hogy megmutassa az okos funkciók előnyeit, viszont a fénye hamar villogóvá válhat, mivel túl olcsó alkatrészekből van összerakva. -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
csemberlen #9089 üzenetére
Ez jó hír, de kicsit furák a paraméterek. Gondolom gazdasági szempont van mögötte, hiszen egy gyárban komoly költsége lenne az érintésvédelemnek ha mindenhova kötelező lenne. (főleg hogy sok helyre F vagy B tipusú ÁVK kellene, ami nagyon drága) Műszaki szempontból nincs semmi oka, hogy egy nagyobb teljesítményű elektromos berendezésnél azt feltételezzük hogy nem lehet testzárlatos, függetlenül attól hogy fixen telepített vagy sem.
-
csubuka
addikt
válasz
PROTRON #9083 üzenetére
Köszönöm, értem. A nullát be tudjuk kötni a nulla sínre, de a PEt valószínű helyhiány miatt csak a PEN fővezetéki sorkapocsba.
Igen sajnos ez nem volt túl jó, de a tervező ezt írta ki anno és akkor még információhiányosak voltunk, amikor sokmindent beszerezgettünk egyben.
Gondolom mivel ez az univerzálisabb, így reflexből ezt írják ko sokan...
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
PROTRON #9083 üzenetére
Ez egy nagyobb berendezés kb 40kW-os. 1 betáp 5x16, a kábel 30m körüli. Az egész rozsdamentes acél, ráadásul két fűtött vizes medence résszel. Ezért akarok mindenképp áramvédő kapcsolót. Nem vagyok érintésvédelmi szakember, de valószínüleg kötelező is lenne hozzá. A két medencében lefenekelt csövek vannak a vízszint alá behegesztve és azokba lehet betolni a fűtőpatronokat, amik sima kerámia/fűtőspirál megoldások, tehát azokon nincs külön vízszigetelő burkolat. Mind a 4db 3 fázisú 5-5kW.
Betáp - Főkapcsoló - összes kismegszakító összesínezve betáp oldalon (fűtések, motorok, vezérlés, hajtás) Mágneskapcsoló a fűtésen. Tesztelésnél a motorok, hajtás nem megy, a betétek lekapcsolva kismegszakítókkal.
Amire gondoltam eddig:
1. A kerámia megsérült és nem tartja a helyén a fűtőspirált, ami eleve csak pár milliméterre van a felszíntől, tehát könnyen hozzáérhet a falhoz. Egyet szedtem ki, azon volt pár kisebb sérülés, de nem tudom hogy az már elég-e. (ellentmond az idő, mert a 10-20 perc közötti leoldás túl soknak tűnik, illetve 4 fűtőszál is sérült lenne?) Ide már használtan jött a gép.
2. Mikrorepedés a fémhüvelyen és melegedés esetén beenged pár csepp vizet, majd a pára/gőz hibaáramot okoz. (ellentmond hogy egyszerre négy hüvelyen is lenne mikrorepedés?... illetve 5-ön mert vannak tartalékhüvelyek ahova az egyik betétet átraktam és ott is leold. A leoldási idő passzol ide.
3. Kapcsolóüzemű a vezérlés tápegysége. Ahogy tegnap utána olvastam, ez már okozhat gondot és "AC" hibaáramú ÁVK már nem jó (AC-s volt eredetileg) "A" osztályú kapcsoló van most, ami elvileg elég lenne kapcsoló üzemű táp esetén. (ellent mond hogy teszteltem csak a vezérlést úgy hogy csak vezérlés, semmi más nem megy, illetve vezérlés és minden más megy csak a fűtések nem, tehát szivattyúk, hajtás is megy és nem oldott le)
4. Frekvenciaváltós hajtás. Ugye ez, illetve a kapcsolóüzemű táp indokolná, hogy sem az AC, és az A osztályú ÁVK nem ideális és F vagy B kellene, de a hajtás nem is megy mikor tesztelek, illetve volt próbálva kifejezetten hajtás és vezérlés egyszerre, aminél nem volt leoldás.
5. Az egész gyár tele van frekvenciaváltokkal és kapcsolóüzemű táp is van bőven, hiszen ma már az van mindenben. Emellett van több nagy teljesítményű egyenirányító eloxáláshoz. Nem tudom hogy eleve a betáp oldal feszültsége mennyire szennyezett felharmonikusokkal és annak lehet-e hatása egy végberendezésre. Ez a betáp kábel szinte közvetlenül az MVM trafótól jön és nem is annyira terhelt.
Eleve probléma hogy nem tudom hogy valódi vagy fals a leoldás. F és pláne B osztályú ÁVK-t meg nem fogok egy ötletre alapozva rendelni, mert mindkettő rohadt drága. Jelenleg 80A /100 mA "A" hibaáramú Tracon ÁVK van.
-
BB9000
senior tag
válasz
zeus_2k14 #9084 üzenetére
Az általad kiválasztott GU10-es izzónál sokkal jobb a Philips.
Ha le tudsz mondani az "okos" funkciókról, akkor ezek közül választhatsz: Link Ezek fényerejét lehet szabályozni, színét nem.
Ha nem kell a fényerőszabályozás se, akkor ez lesz a jó: Link2
Okosizzót is gyárt a Philips, de azok már elég húzós árban vannak: Link3 -
-
PROTRON
addikt
válasz
Tigerclaw #9081 üzenetére
Milyen jellegű ez a gép?
Jól értem hogy 1 kompakt gép, amiben vannak fűtőpatronok?
Vagy a fűtő patronok külön tápkábelen vannak?
Lehetne őket egyesével bekötni? Mármint külön a vezetékezéseket?
Tudom egyenként teszteltetek, de a teszt közben minden be volt kötve...nem?#9082 csubuka
16-os vezetékre már fővez sorkapcsot szoktunk alkalmazni.
Ha már megvettétek, jobb lenne a gyártói bekötést alkalmazni, tehát TN-S rendszerű túlfesz levezetőnél a pe- a pe sínről, n- a nulla sínről. -
csubuka
addikt
-
Tigerclaw
nagyúr
Sziasztok,
Van egy olyan problémám hogy új gép lett telepítve a céghez (Full fém a teljes gép, rendesen EPH-zva lokálisan) és az ÁVK lekapcsol bizonyos áramköröknél. Ezek mind fütöpatronok. Nem azonnal hanem 10-20 percel bekapcsolás után, de kiszámítható módon stabilan elöjön a helyzet. Legutóbb már ÁVK nélkül néztem, hogy a PE vezetön van-e bármilyen folyó áram, de sehol semmi. Mind a négy patron külön külön leveri, de mégsem mèrtem semmilyen szivárgó áramot ÁVK nélkül, se lakatfogón, se direktben még mili/mikroamperes méréshatárban sem, söt szétválasztva a gépet a PE betáptól, semmi feszültséget nem mértem a testen a PE-hez képest.
Van egy halom motor is a gépen, de azok nem verik le, de ha a fütés be van kapcsolva vagy csak a fütés akkor leveri. Megnéztem úgy is hogy csak az alap vezérlés megy, de az szintén jó volt.
Azt még ideírom, hogy Tracon gyártmányú az AVK, 80A-100mA, de tesztelésre beraktam egy G&E 40A-30mA gyártmányt is, de ugyanaz volt a helyzet. Legutóbb AC verzióról áttértünk AC+DC verzióra de ahogy hallottam a kollégámtól az se oldotta meg a helyzetet. -
PROTRON
addikt
válasz
astrojoe12 #9079 üzenetére
Régebbi típusú földelés, szabványosítás előtt ez okés.
A "villanyoszlop" alatt az utcai oszlopot érted? Mert a közcélú oszlophálózaton nem kötelező minden oszlopot földelniük, valahol pár száz méterrel arrébb is lehet, de ez a te szempontodból mind1, mert az épület saját földelése az érdekes.Akkor a sorkapocs az a PEN potenciálrögzítése és onnan van szétválasztva a TN-S, 5 vezetős szeparált rendszer.
Tehát ahogy írtuk, ha már megvetted, akkor a PEN sorkapocsról elinduló nulla és földelő sínekről kell "vissza" hoznod a vezetékeket a TFL-hez.
A főkapcsoló a bejövő 3 fázisra kell kötni, ami után érdemes egy saját 3p kmsz-t rakni a túlfesz levezetőhöz, hogy ha cserélni kell le tudd választani.
Ha még nem vetted meg, akkor tudsz spórolni azzal, hogy eleve csak 3 fázis + PEN levezetőt veszel, ahol meg a PEN közös kapocsról hozod a TFL pen jelölésű kapcsára.
Ilyenkor nincs külön nulla, mert hogy olyan kicsi a távolság a két vezető között, hogy még nincs potenciálkülönbség.
Ha már messze kerülsz a szétválasztástól, akkor a vezeték hosszak miatt már ez a 3p+n+pe jelölésű kell, amit fentebb linkeltél. -
-
PROTRON
addikt
válasz
astrojoe12 #9076 üzenetére
Elvileg a negyedik az "PEN" nevű vezető, tehát közösítve van a PE védő és az N nulla vezeték, majd az elágazó csomópontot a mért elosztó betáplálási pontján alakítják ki.
Ahol egy fővezetéki sorkapocsba megérkezik a PEN vezető, majd innen indul el a nulla sínre 1 vezeték és 1 vezeték a PE sínre.
Ezutáni szakaszon már "szeparált" a rendszer, tehát a későbbiekben TILOS összekötni őket.
Na ebben az esetben az elágazás utáni nulla sínről hozod a túlfeszbe a nullát és a pe sínről a védőföldet.
Ez a biztos megoldás, a másik amit a kollega ír az már elvisz más mezőkre.Amúgy
Még alumínium a betáp vezetékek?
Családi ház?
Van földelő szonda? Mert ha van, akkor azt elvileg összekötötték a mérőóra előtt a PEN vezetővel és külön vitték a földelést a mért elosztóba, akkor meg ott megint csak TILOS összekötni a kettőt.
Ez esetben kicsit többet kell még beszélgetni... -
lappy
őstag
válasz
astrojoe12 #9074 üzenetére
Az óra után hany vezetéked van? Az alapján lehet eldönteni hogy TNC vagy TNS levezető kell
A főkapcsoló mehet a levezető elé -
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Túlfeszültség levezető t1-t2 beépítésekor a föld-nulla csomópontot hol kell létrehozni, a levezető előtt vagy után? Gondolom utána, de azért megkérdezem...
Lenne egy három fázisú kapcsoló is beépítve, azt hova rakjam, azt is utána vagy a levezető és az óra közé?
Előre is köszönöm! -
válasz
PROTRON #9072 üzenetére
Földben menne, nálam semmi nem jöhet levegőben - egyszerűen nem akarom nézni őket, közúton pedig végképp eszembe nem jutna semmi mért/saját dolgot vinni.
Ha őszinte vagyok a lőtéri kutyát nem érdekli mi van előttem, csak legyen róla valamilyen papír ami feltűnően nem városvezetés által kihelyezett - meglegyen a hivatalos út… viszont saroktelek és közel 300m2-em van, majd úttest és szemben szintén közterület majd kertes és úgy házak előkerttel, szóval max a kapun belüli beálláts tudnám több fénnyel ellátni, használt kert mindenhol a ház mögött/mellett van, nálam is.
Illetve a saját kerítésem/bejáróm irányába lenne a fény, nem az úttest felé, kb a térkövezni kívánt területet világítanám meg a kapu irányába.
Lehet elengedem, mondjuk 99% hogy senkit nem zavarna.
Dobok be képet végül is miért ne, a deszka az ágyas alap jelölése, a jobb oldala mellett lesz majd térkő azt világítanám igazából meg.
Az öntözőrendszer más veszélyességi forrás (nem igazán az ugye), de az is van kint sokaknak közterületen, csepegtető vagy akár spray fej, az se zavar senkit. -
PROTRON
addikt
Biztos hogy a telekkönyvi kivonat szerint közterületre húznád ki a vezetéket és a lámpákat? Nem csak a telekhatárra?
Hivatalosan, pláne hogyha a közút felett keresztbe át kell húzni:
Az önkori építésügyi hatóságánál a "magaságyáshoz" beadott tervanyagban szerepeltetni kell a villamos berendezésekről is a helyszínrajzot, hogy hol futna, milyen típusú kábelezés, milyen lámpák, elosztó ha kell etc...
Ezután a jóváhagyással együtt kell beadni mérnök kamarai tagsággal rendelkező tervező általi tervet az e-kozmu honlapon keresztül, közmű egyeztetésre.
Ilyenkor az ország összes közmű szolgáltatója lenyilatkozza hogy van-e köze hozz, és ha van milyen feltételeket kér a jóváhagyáshoz. Nyilván akik nincsenek a területen, azok rögtön rányomnak hogy "nincs közöm hozzá". De az utcai elektromos szolgáltató, valamint a telekommunikációs cégek azért ülnek rajta.
Aki a közelben fut, a jóváhagyás után még lehet előírja szakfelügyeletet rendelését az elektromos nyomvonal telepítéséhez.Ha légvezeték, akkor még a területi elektromos szolgáltató lehet külön feltételekhez köti, vagy nem is engedi a telepítést, mert a tűzoltóságot megzavarhatják az összevissza húzott vezetékek.
BTW épp ezért a mért oldalról kihúzott légvezetékhez nem is mindig járul hozzá az elektromos szolgáltató.Épp ezért célszerű hogy az elektromos hálózat minden pontja a telekhatáron belül legyen, mert ha csak kivilágít a lámpa az úttestre, akkor csak az építésügy fog beleszólni a helyszínrajzod alapján, amennyiben belevilágítasz valamelyik szomszéd arcába az esti borozás alkalmával.
A lámpák köré megfelelő ernyőt rakva be tudod irányítani ahova kell, persze ezt látatlanban írom nem tudom mekkora terület. -
Közterületre van valami előírás villany kihúzással kapcsolatosan? Mennyire kell ezt túlgondolni? Építek kint egy magaságyást, amibe/mellé gondoltam, teszek valami világítást, úgy sincs előttem közvilágítás, csak az úttest túlsó felén. Tipp javaslat? Mondok ha megkapom az ágyásra a jóváhagyást, ezzel lehet ki kellene egészítenem. (közmű sehol sincs a közelben, úttest is 3 méterre legközelebb)
-
draco31
veterán
válasz
PROTRON #9067 üzenetére
Szereléssel és anyaggal ennyi. De ennyi is mondtam neki, csak vezetékcsere, kmsz-eket nem is említettem, hogy lehet cserélhetné azokat is. Illetve a konnektorok-kapcsolók már megvannak 1-2 éve, amik most fel lesznek szerelve.
Fi relén gondolkoztam én is. Volt már korábban olyan vezetékhiba a lakásban, hogy 3x volt a szerelő, mire megtalálta, és végre megmérte a sokadik műszer, hogy baj van valahol. Bár harmadikra már azt hitte szivatni akarom. (más szerelő volt, már nyugdíjba ment)
A tünet az volt, hogy a fürdőkádban vizesen ha a csaptelephez értem, akkor alig érezhetően csípett. De ezt rajtam kívül más sem érezte.
A kiváltó ok, előtte vettük a villanysütős tűzhelyet, és addigra még nem épült ki neki a külön vezeték. Így a legközelebbi konnektorba lett bedugva-tesztelve a gázszerelő által, mert csak akkor érvényesült a garancia. Ezt a terhelést meg nem bírta valamerre a falban a vezeték, és pici olvadás történt. Ezt végül egy régi analóg fél aktatáska méretű szerkezet tudta csak kimutatni. Mondta is utána, hogy nagyon érzékeny vagyok, hogy észrevettem.
Gondolom itt a Fi relé azonnal lekapcsolt volna már. -
SaGa59
őstag
válasz
luciferc #9062 üzenetére
Könnyen, de ebben az esetben nem is kell testzárlat az áramütéshez, elég, ha a földelőszonda nem vezet eléggé, túl nagy az ellenállása a föld felé. Ha a vízvezetéké jóval kissebb, az áram arra fog visszafolyni, ha valaki rámarkol egyszerre a vízvezetékre és a mosógépre, mert az utóbbi háza biztosan össze van kötve a PE vezetékkel. Nem véletlenül nem szabad az ÁVK után összekötni őket, illetve illő egy jól elhelyezett PE vezetékkel elvégezni a potenciál kiegyenlítést a vízvezeték, gázcső, radiátorok és más hasonlók felé.
-
PROTRON
addikt
De megmondta hogy pontosan milyen típust vegyél? Mert a "régi pvt-k" szekrény miatt megijesztettél, nehogy aztán visszaplombáláskor derüljön ki hogy lejárt rendszerengedélyű típus és megtagadják a visszaplombálást.
Az új típusok pontos azonosítójában benne van hogy "csp21".
Amúgy eléggé olcsón megúszod ha a szekrény "fele az ár"-nak pláne ha kedvezményesen szerzed be, bizonyos esetekben a vezetékezés+védőcsőhöz képest 3-4x annyi a szekrény.Amúgy van hogy már a régi pvt szekrény drágább, mert már ugye csak kis sorozatban gyártják, mivel október 15.-ével lejár az összes tervjóváhagyás ami még a régi típusokra vonatkozott. Csak azon társasházak kaphatnak hosszabbítást a régi tervükre, amelyek be tudják mutatni hogy már leszállításra kerültek a mérőhelyek, csak még folyamatban van a kivitelezés. Különben ha lejár már csak új dobozokkal dolgozhatnak.
#9066 draco31
Ez akkor a belső villanyszerelés teljes ára? Vagy csak az anyag költség?
Mert ha a teljes ár, ez az összeg kb csak vezetékezés, ahol kell ott kisebb védőcső szakasz cserék lokáliosan, meg a munkadíj.
Lehet hogy egy 6-10 modulos kiselosztó még belefér, de semmi komolyabb, mert a segédmunkások is elkérnek egy napra 25-öt zsebbe, 40-et ha rendesen le van katázva...
Talán egy olcsóbb Fi relé még az elosztóba, amihez képest 2-3 ezer huffal drágább ha Schneider márkát kérsz. A jobb kmsz-eknek is darabja ahogy látod 400 huffal drágább, szal még annyival több. -
draco31
veterán
Nekem 200-300e között mondott, csak áthúzás, nincs benne új ágak kiépítése, mindent Ő hoz, kivéve a konnektorok és kapcsolók. illetve nem egyedül dolgozik.
Ja és ezt látatlanba mondta, 4 éve járt itt utoljára, de akkor sem nézte át az egész hálózatot. Aztán majd kiderül mennyi a vége. -
-
draco31
veterán
Értem a szabályzatot.
A másik oldalra ezt akkor úgy lehetne, hogy behúz innen megfelelő számú vezetéket a mostani szekrény mögötti szobába, és oda kerülne a falra egy lakáselosztó, onnan indulna minden a kismegszakítókon keresztül.PROTON
Értem a teljes átalakítást. A baj az, hogy erre is nehezen jött össze a keret, de már nem szeretném tovább húzni a dolgot.
A szolgáltatói kmsz-ek azért így lettek, mert eredetileg ilyenek voltak, ők meg elfértek egymás mellett, alacsonyabbak voltak. Csak aztán 5-6 éve az egyik úgy döntött, hogy áthúz, szóval ha le voltak kapcsolva, volt áram a házban. Amint ez kiderült, hívtam is az EON-t, 2 órán belül cserélték is őket ezekre. Feladatukat ellátják, egyedi.
Akkor majd a kmsz-eket hozza a mester. -
luciferc
őstag
Nem lehet, hogy (ha már mekkmester barkácsolt korábban), hogy valahol sikerült összekötnie újra a már szétválasztott PE és N vezetőt?
szerk: Mert ha így van, akkor nem csak a mosógép testzárlata lehet gyilkos, hanem bármilyen eszköz testzárlata.insight: ÁVK (FI-relé) gondolom nincs egyelőre.
-
SaGa59
őstag
válasz
insight #9060 üzenetére
Ez védőföldhiány lesz. A vízvezetékben a víz szinte mindig földpotenciálon van (elég nehéz lenne elszigetelni, hogy ne azon legyen), ezek szerint a mosógéped ajtaja viszont nincs és amit érzel, a potenciál különbség. Vagy nincs is földelőszonda a háznál, vagy a mosógép konnektorához nincs rendesen odavezetve a védőföld, vagy a vezetéke nincs jól rákötve a gépre. Gyorsan ellenőriztetni kell, mert amíg csak „bizsereg” még nincs nagy baj, de jelzi, hogy ha a mosógép testzárlatos lesz, simán agyonüt, ha véletlenül megfogod a vízcsapot és a gépet egyszerre. Ha Fi relét szereltetnél be, valószínűleg azonnal lecsapná. Nem biztos, hogy a mosógépnél van a hiba, a védőföld vezetéke bárhol lehet szakadt, esetleg kontakthibásan bekötve, stb…
A mosógép nem kettősszigetelésű. A lámpa lehet, azoknak nem kell védőföld. -
insight
aktív tag
válasz
PROTRON #9059 üzenetére
Köszönöm a választ!
Itt a ventilátoros lámpának csak egy vezeték kell, a többit távirányítóval intézi (tehát mindig áram alatt lehet), viszont a régi lámpa gyakorlatilag sorba volt kötve. Ezt a plafonon látható utólagos foltozás is megerősíti. Azt nem tudom, hogy hol kezdett fázissá válni a zöld-sárga, de egyetlen kapcsoló volt mindig is, ami az összes lámpát kapcsolta.
Jelenleg, mivel lehúztam a továbbmenő vezetéket, a harmadik lámpa nem üzemel, de maradhat így tőlem, nekem a frissen bekötött lámpa a lényeg.
Igen, mákom volt, hogy beszari vagyok és minden vezetéket ellenőriztem, de 2 éve lakom itt és párszor megleptek a kókány megoldások.
A legszebb, aminek még villanyszerelő sem tudja az okát: ha megérintem a mosogatógép fém ajtaját, közben a másik kezemmel a csapból kifolyó vizet, akkor enyhén megcsap az áram. Nem durván, de azért bizsereg. Itt is valami földelés gond lesz....
-
PROTRON
addikt
válasz
insight #9056 üzenetére
Jól értelmezed hogy az ott fázis, még szerencse hogy idejében (értsd: az előtt hogy megfogtatok volna valamit) leold a kmsz. Nehogy rákösd!
Rengetegszer van az hogy a 2 áramkörös kapcsolóhoz vagy nyomógombról történő indítójelhez 1 db 3 eres kábelt húznak, ahol a második áramkör, vagy a ventilátort indító jelhez a zöldsárgát használják, ami így 230V fázis alatt van.
Be lehetne húzni olyan kábelt is amiben csak fekete szálak vannak, de ezek drágák.
Ilyenkor a kötési pontoknál illik átszínezni fázis színre (ugye 3 van, fekete-barna-szürke), de azon túl a többi szakaszon csak a nagyon alaposak foglalkoznak ezzel.
Gondolom a két lámpa két külön billentyűvel kapcsolható, vagy eredetileg úgy volt.
Áramtalanítás után vissza kéne kötni.Az a kérdés hogy amit vettél lámpát mi van a bekötéséhez írva?
Csak mert létezik olyan érintésvédelmi osztály, hogy kívülről teljesen elvan szigetelve műanyag elemekkel, ilyenkor izzó cseréig nincs gond abból ha nincs bekötve a földelés, mert kívülről nincsenek érinthetően sem feszültség alatt álló, sem fém alkatrészek.
Izzó csere alkalmával meg kötelező áramtalanítani.
Tudod ágy melletti olvasó lámpák esetében sokszor csak két ágú kisvilla van, nincs is földelő érintkezője. -
PROTRON
addikt
Kiegészítve a kolléga írását:
Ilyenkor ha nem akar a megrendelő szabványosítást, úgy szoktuk megoldani hogy a korábbi elosztót átnevezzük "főkapcsolónak" és onnan új rézvezeték az új elosztóhoz, ahol már nincs méretprobléma, akkora ráhagyással hogy később be lehessen fejezni a szabványosítást.
Persze a régi helyen lehet további leágazás a dugaljnak.Az eredeti kérdésedre a válasz:
azt a óra alátéttáblát nem fogják neked csak azért cserélni mert "kell a hely a mért elosztónak".
Ahogy írod, szabványosítást fognak kérni, beleértve a betápvezeték átvezetését is, hogy ha például légvezeték, akkor új tetőtartó, onnan új védőcső falba vésve benne az új vezeték vagy a légvezeték toldása.Én azt mondom hogy ere úgy is szükség lesz, tehát az éves infláció alapján most még olcsóbb mint jövőre...etc.
Viccesek a vízszintesen elhelyezett szolgáltatói kmsz-ek.A mért elosztónál nem érdemes 1-1 kmsz-en spórolni, azt az XBS-t nem szeretjük, nem számít megbízható márkának(attól mert tegnap még működött, nem biztos hogy holnap is fog), amiket kiválasztottál azok a legolcsóbb már megbízhatóak.
Az árban nem tudunk mit mondani, nem ismerjük a villanyászod hogy mennyiért hozza ő és hogy az utánajárással eltöltött idővel mennyit vesztesz a saját idődből, neked mennyit ér.
Én rábíznám akkor is ha "keres" rajta, mert jobb a békesség és nem azon a +10 ezer forinton fog múlni.
De ki kell kötni hogy ne xbs-t hozzon, hanem amiket Te is megtaláltál márkát. Mielőtt visszakérdezel, igen, rá kell szólni még akkor is ha egyébként profitál. -
313313
addikt
válasz
draco31 #9055 üzenetére
TVSz szerint (Tűzvédelmi Szabályzat) a villanyóra szekrényben nem lehet semmi más, csak a villanyóra.
Mivel nálad a villanyóra szekrény mellett van lakáselosztó, nincs meg a tűzszakasz határa, esetleges tűzesetnél nem lehet kideríteni, hogy mért vagy méretlen oldalról indúlt-e el.... Ebbe a biztosítók is belekötnek, pont, mint a földelés hiányába.
Én azt mondom ha már úgy is újrahúztok mindent, a villanyóra szekrény hátoldalába raknám az új lakáselosztót. -
insight
aktív tag
Bevezetőnek annyit közölnék, hogy ha nem használom jól a szakkifejezéseket, akkor az azért van, mert nem vagyok villanyszerelő, de azért alap dolgokat (pl. lámpacsere, gépek bekötése) azért meg tudtam oldani mindig. A mai lecke azért elgondolkodtatott, és szeretném a véleményeteket kérni:
Megvettünk egy 80-as évek végén épült sorházat, amibe minden extrát telepítettek, de úgy látom a villanyszerelést Mekk Mesterre bízták. Van finn és infraszauna, riasztórendszer, jakuzzi, 4 db klíma, elektromos redőnyökből 8 db, elektromos garázskapu, árnyékoló, mosókonyha szárítógéppel, 75" tv, elektromos sütő, 3 db (!) hűtő. Ezt azért írtam le, hogy nagyjából tiszta legyen, mekkora fogyasztást bírunk generálni egyszerre. Plusz van napelem is, ami nem fogyaszt, de azért rákapcsolódik a rendszerre. Mindehhez a vezetékek kb FELE réz, a másik fele alumínium. Gyakran előfordul, hogy lecsapkodja a biztosítékot. Már tervezem, hogy egy villanyszerelővel átvezetékeztetem az egész házat, csak ugye ez óriási rumlival, bontással, és rengeteg idővel jár (4 szint, 200 nm).
A konkrét mai példa pedig csak ennyi lenne: a télikertben a régi lámpát levettem, alatta láttam, hogy csak a barna (L) és a kék (N) volt használatban, a zöld-sárgát (föld) valamiért összekötötték egy másik kábelből jövő zöld-sárgával. Már eleve gyanús volt ez a felállás, ezért rámértem: igen, a zöld-sárgán is volt feszültség a fázisceruza szerint.
Gondoltam, mi baj lehet, biztosíték kikapcs, bekötöttem a régi lámpa helyére az új ventilátorosat, úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva, mindent a helyére, a "továbbmenő" vezetéket is bevonva mivel sejtettem, hogy a következő lámpát oda kötötték be. Eredmény: azonnal kioldott a biztosíték.
Utána kivettem a képletből a továbbmenő vezetékeket, a biztosíték továbbra is kioldott.
Végül lehúztam a zöld-sárgát, ahogy a régi lámpán is volt, és tárám, minden működik, bár a következő lámpa nem (az nem is baj)A kérdésem az, hogy maradhat így? Mi van, ha nincs földelve az új lámpa? Normális az a villanyszerelő, aki földre fázist köt, vagy én nézek be valamit, és más okozza a feszültséget rajta? Az biztos, hogy ha a helyére bekötöm, a biztosíték kiold, hiszen rövidzárlatot okozok.
-
draco31
veterán
Hello!
Újra lesz húzva a vezetékezés a házban, kb 2-3 hét múlva, hivatásos szerelővel. Konnektorokat, kapcsolókat korában megvettem.
Kádár kocka, csövezve a vezetékek, de még aluk, szóval ideje cserélni. Főleg, hogy földelés sem volt akkoriban divat.
3x25A van. Tehát 3 fázis. Illetve villanybojler.
Itt a csodás óradoboz. És a kismegszakítók közelebbről.
Kérdéseim.
Ha szólnék az EON-nak, hogy a villanyóra régi felfogatását cseréljék le, lényegében tüntessék el a pirossal keretezett részt. Akkor elküldenek a frászba, vagy amit gondolok, új korszerű műanyag doboz, és minden átépítése lesz a válaszuk. Ezt csak azért kérdezem, mert eléggé szűkös a hely a kismegszakítóknak.
Másik kérdésem, lehet megvenném az újakat azokból is, gondolom spórolnék rajta picit, a szerelő biztosan nem olyan áron számolja a számlán. Jobbról a második KBS az új, Ő a villanytűzhelyért felel egyedül, 3 éve. A többit meg ideje lenne szerintem szintén cserélni. Ez pl. olyan, vagy ez. De gondolom jobb ha Ő adja majd ezt is.
A konnektoron gondolkozom még, hogy másfelé raknám el benne.
-
Heimdallr75
őstag
Sziasztok,
nem vagyok meggyőződéve, hogy ez a megfelelő topic. Ezért ha nem kérlek igazítsatok "útba"
szóval adott néhány blitzwolf wifis kapcsoló (kis téglalapok). szeretnék rákötni egy fürdőszobai hősugárzót. elvileg azt írja 1800 wattig jó, de én inkább tennék valami relét rá ami hatásosabb
mi lenne az ajánlott? (itthoni vásárlásból érdekelne, tehát 230V min 2 kW) -
Simivok
senior tag
Sziasztok
Jól gondolom hogy projektor meghajtásához ami teljesítménye tipikusan 300W, biztonsággal elegendő a 0,75mm2 vezeték keresztmetszet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Sony WH-1000XM6 - hajtás, pajtás
- Tőzsde és gazdaság
- Cyberpunk 2077
- Gitáros topic
- ABIT AB-PR5 R2 segítség kérés
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest