- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Egy korszak vége
- Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BB9000
senior tag
válasz hundai #10293 üzenetére
Annyit szeretnék hozzátenni, hogy ha a két aljzat közötti vezetékszakasz 1 méternél rövidebb, akkor lehetnek problémák az adatátvitelben. (UTP, réz kábelezést feltételezve). Erről itt találhatsz hosszabb értekezést.
A kábel amúgyis egy-egy hálózati eszközben fog végződni. Szerintem kultúrált megoldás a kábelcsatorna, vagy ha az nem tetszik neked, akkor a szegély alatt is el lehet vinni. Egy-egy aljzat kiépítése mindkét oldalon pazarlás! A hibalehetőségeket növeli, nem esztétikus, ráadásul drága és otthoni körülmények közöttaz esetek legnagyobb részében
teljesen felesleges.[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz hundai #10295 üzenetére
Amúgy az egy szerelvényes Asforát nem ajánlom, mert "lötyög" a díszkeret a kiemelőhöz képest (legalább is kapcsolóval próbálva, lehet, egy aljzat jobban megfogja, ha legalább kettes, akkor meg már nem akkora a holtjáték, esetleg egy kis ragasztóval megsegíthető), Sedna passzentosabb, a többieket nem ismerem.
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
hundai
aktív tag
válasz E.Kaufmann #10294 üzenetére
Igen, nem szeretnék falat vésni, hanem max fúrni. Ez a kiemelőkeret remek lenne, nem kellene koronafúróra is beruháznom. ( nem nagyon találtam falon kívülit ami tetszene.) Köszi!
-Wake up Neo!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz hundai #10293 üzenetére
Nem teljesen értem (gondolom utólagosan nem vésnél falat, max fúrnál), de ha már Niolé, van hozzá kiemelőkeret is. Érdemes rendszeren belül keresgélni [link]
Ugyanígy más családokhoz is létezik családon belüli szerelvényekhez passzoló keret, érdemes így, egy családon belül nézni mindent, már csak a külcsín miatt is, előlapot és keretet meg úgy sem oldhatod meg máshogy .[ Szerkesztve ]
-
hundai
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném otthon 2 szoba között kultúráltan megoldani az UTP kábel átvezetését, ebben szeretnék segítséget kérni. Falba süllyesztett csatlakozóaljzatot néztem ki, valószínűleg ilyet tennék mind a 2 oldalra. Arra gondoltam, hogy közvetlen a csatlakozó mögött fúrnám át a falat. Milyen szerelődoboz lenne megfelelő ha egyáltalán nem hülyeség mögötte átfúrni? Érdemes valamilyen csövet helyezni a furatba?
-Wake up Neo!
-
tyielow
aktív tag
válasz WiZARD #10290 üzenetére
Már úton van a gyártó által cserélt shellym. Jól látom, ez az ÁVK-t követő első kismegszakítóról van párhuzamosan húzva? További kérdésem: úgy hallottam, hogy melegedésre érzékeny ez a kis kütyü, nem lenne érdemes mindenféleképpen az elosztó aljában elhelyezni?
YouTube: toty1ka
-
WiZARD
addikt
Thx.
Ez nem a Shelly, de akad az is...Az elosztóban így elő volt készítve EVSE-nek, ezért is csak mellé szúrtam, de majd lehet teszek rá új hüvelyt és belerakom.
A hely valóban nagyon elfogyott, most még épp beférek, de már kb semmi új nem fér be. Legalább tudom, hogy van ilyen megoldás, amivel lehet helyet csinálni.A Shellyt 2.5ös vezetékkel, iker érvéghüvellyel kötöttem be egy 16os kismegszakítóba, csak odébb akarom rakni és ezért merült fel hogy megfelelő-e így, vagy máshogy kellene.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
313313
addikt
válasz PROTRON #10282 üzenetére
Azt nem néztem mit akarnak beledugni, csak azt hogy 13A a max a konnektorok áram terhelése.
Más ha valamit 16-18 óráig terhelsz, meg más pillanatnyilag, esetleg pár órátHP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
biker
nagyúr
válasz WiZARD #10284 üzenetére
Megvan, ez van benne: ZMPT107-1 1000:1000 mérőváltó, 2mA/2mA (ok nem uA)
bemeneten 1000ohm kimeneten opampangol pdf: [link]
[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz WiZARD #10284 üzenetére
ez nem shellyEM, ez a Mi Beny töltőnk terhelés megosztója
A feszültség bemenetre nem kell semmi! egy feszültségmérő van benne, gyakorlatilag mérőtrafó, amit nem kell biztosítani.
egyszer szétkaptam egy ilyet megnézni, de nem írtam fel a cikkszámát, a lényeg, mint egy áramváltó vagy optocsatoló, egy kis fekete kocka, bemenete a vonali feszültség, kimenete 5V körüli jel, ez megy a panelbe. Adatlapon is rajta van a minta schematic, no fuseáram nem nemsok folyik rajta, hanem kb uA mértékben folyik csak rajta
viszont a mérő szálakat máskor told be a 6-os érvégbe, símán bemegy mellé, és egyben nyomd rá, ez így nem a legjobb megoldás, hogy mellészúrod.
és mi adtunk volna Schrack FI relével kombinált kismegszakítót, ami 4M széles egyben, nem 7, de ok itt most volt hely, de elfogyhat
[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
WiZARD
addikt
Fogyasztásmérőnek (Shelly 3EM / EVSE saját doboza) a feszültség jeleket hogy illik bekötni?
Nagyon vékony kábel van hozzá a bekötésre, áram ugye nem sok folyik rajta.Beköthetem a képen látható módon, vagy mindenképp a kismegszakítóhoz méretezett kábel (ami mondjuk eléggé korlátozott, mert nem hiszem hogy túl vastagot be lehet kötni), vagy valami dedikált kisáramú (2/4/6A) kismegszakító kellene neki?
biker Te hogy szoktad?
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
PROTRON
addikt
válasz E.Kaufmann #10273 üzenetére
Te mit is szeretnél?
Hogy a sütő a kedvenc Lasagne-d sütése közben minden előjel nélkül elvegye a hőmérsékletet, ezáltal sz.r legyen a sütemény?
Megnézném hány háziasszony fogná meg a mérnök fejét és csukná rá a sütő ajtaját ha ilyen piacra mernének dobni.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz 313313 #10281 üzenetére
Oké, de feljebb azt írtad hogy mások nyugodtan dughatják bele, mert pusztán azért mert 16A-t kér a töltő, még nem lesz semmi baja a dugaljnak, hiszen "EU-s CE minősítést kapott, amit ellenőrnek is be kell mutatni"...
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
313313
addikt
válasz gorbep #10278 üzenetére
Minden forgalomba hozott terméknek van minősítő lapja, amit ellenőr kérhet is pl új építésnél. Szóval komolyabb dolog az, mint, hogy rá van írva...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz gorbep #10276 üzenetére
Aljazok elbírnak 16A-t, akkor lesz 13A, ha 1,5mm2 vezetéket húzol ki, és betartod a szabványt biztosításnál.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
-
Zolabol
tag
válasz csemberlen #10264 üzenetére
Köszi a választ.
Tehát akkor milyen kábelt használjak a csatornába, ahhoz a pár dugaljhoz, és csillarhoz?
Pár év múlva nem ezeket a kábeleket fogom csőben vinni, mert más nyomvonalon lesz marva, más távolságokban.
Átlagos szoba, tv beltéri, porszívó, vasalás, ledes fényforrasok. -
biker
nagyúr
válasz E.Kaufmann #10273 üzenetére
bizony bizony...
-
biker
nagyúr
válasz PROTRON #10271 üzenetére
Én falra fixen szerelt berendezés esetén biztos nem teszek gumikábelt, és kiröhögöm aki azt tesz. De ízlések és pofonok.
Az ÉV mérős külsős vállalkozó által elfogadott szerelési módokat alkalmazzuk minden esetben, nem a saját munkákra adunk ki "jegyzőkönyvet""Persze ugyanez az ellenőr elfogadja feszültség esésre a 10%-os méretezést is, amire meg egyes autótöltő szoftverek azt mondják hogy ha Ő 230-at vár és csak 212 érkezik az kaki és hibával kiáll. "
mivel az áramszolgáltató szabvány is +-10% (a 7% csak a garantált szolgáltatási feltételek egyes üzemidejeire érvényesek) ezért az a töltő ami nem 207-253V közt képes üzemelni, az szoftverhibás
A Tesla is 207V-on kezdi csökkenteni a töltőáramot. Bár a Tesla pont tudja azt is, hogy a töltés kezdetekor mért feszültséghez képest mér, ergo ha 250V-od van, bekapcsol a töltés, és ahogy tekeri fel az áramot 6-8-10 stb A drasztikusan csökken a feszültség, kakor nem emeli tovább akkor sem, ha még megvan mondjuk 220V, mert ha 250V-ról 220V-ra esik mondjuk 16a-en a feszültség, akkor hálózati hibára hivatkozva letekeri 10A-re az áramotElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
PROTRON
addikt
"
A kábel különbséget tesz abban, hogy egy nyomógomb, egy villanykörte visszajelző izzó, egy csengő, vagy egy fűtőbetét van az amibe mennek az elektronok?
"
Ezt már előre megválaszoltam:
"#10269
De az a helyzet hogy a természettudományt köztük a fizikát nem érdekli kutyapiszoknyit se hogy egy irodai adatlapon mi szerepel...
"A másik felére:
Nem csak 230V vezérlő jel létezik.
De gépbekötéshez létezik ahogy Te is tudod gumikábel, azt illene használni pl 22kW-os autótöltőhöz. Vagy inverter és motor közé.Sőt tovább megyek, van olyan műszaki ellenőr, aki azt mondja hogy ezek nem "zárlatbiztos" kábelek, márpedig zárlatbiztos kábeleket szabadna csak használni.
Szóval vegyél NSGAFÖu-t az autótöltő bekötéséhez...
-ja hogy abból csak egy erest gyártanak?
Válasza:
Arra is van előírás hogyan kell a nyomvonalat kiépíteni, tessék profin dolgozni.Persze ugyanez az ellenőr elfogadja feszültség esésre a 10%-os méretezést is, amire meg egyes autótöltő szoftverek azt mondják hogy ha Ő 230-at vár és csak 212 érkezik az kaki és hibával kiáll.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
biker
nagyúr
válasz PROTRON #10269 üzenetére
Tehát az YSYL-JZ 5x35mm2 kábel azért 35mm2 és 500V-os szigetelésű, hogy a 230V-os nyomógomb jelét 143km-re el tudd vinni vele, mert ott esik majd a feszültség eleget?
Vagy azért, mert beköthető vele egy motor egy inverterről ami mondjuk 22kW-os?A kábel különbséget tesz abban, hogy egy nyomógomb, egy villanykörte visszajelző izzó, egy csengő, vagy egy fűtőbetét van az amibe mennek az elektronok?
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Ahogy a kollega szabványokra hivatkozott, az YSLY hivatalosan vezérlő kábel, tehát pl bojler dugaljhoz nem használható...
Nem azért van belőle vastag hogy erősebb terhelést elbírjon.De az a helyzet hogy a természettudományt köztük a fizikát nem érdekli kutyapiszoknyit se hogy egy irodai adatlapon mi szerepel...
-
biker
nagyúr
jut eszembe, az irodát/szervizt ahol béreljük, a csengőhöz kimegy egy 2x0,75 kerek MT, sodrony nélkül saját súlyán lóg olyan 4m hosszon elvileg épításkor, olyan 1982-ben rakták fel. A kerítés oszlopon gégecsővel vezették le, nem kötegelték a vashoz, a gégecső már 3cm darabokban van, az MT még mindig tart, mint a frizurám. Majd lefotózom.
A mai MT-k, kirakod a fűbe májusban, júlisban már kb az erek lesznek meg, és morzsalékban a szigetelés
-
biker
nagyúr
válasz csemberlen #10257 üzenetére
falba (vakolat alá) nem tehető az MT de csőbe húzható falon kívül és belül is, illetve csatornába is tehető, ekkor mentesül ugye a mechanikai terhelés alól is.
Ettől függetlenül van jobb megoldás, mint az MT, sőt sokszor olcsóbb is, akár egy YSLY kábel is, olcsóbb is, és vékonyabb is, és hajlékonyabb is.
"Azt se tudják sokan, hogy kültérben nem alkalmazható."
Mert nem UV álló és 5 fok alatt áll mint a fagyott kutya lába. de kültéren gégecsőben elhúzható, de ismétlem, van jobb megoldás mint az MT[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
sziasztok
azt szeretném kérdezni hogy van e olyan megoldás amivel ejszakai fényt tudok csalni a fürdőbe de nem ez a konnektorba bedugható kis világitó gömb hanem valami olyan ami mennyezeti világitásként vagy egy allitható opciojaként mukodik.esetleg olyan funkció ami automatikusan eletbe lep este ha lekapcsolom a mennyezeti vilagitast? -
Zolabol
tag
válasz csemberlen #10260 üzenetére
Értelek, melyik szabvány irja elő.
A sodrott vezeték, érvég hüvellyel kevesebbet bir mint a tömör réz? -
Zolabol
tag
válasz csemberlen #10257 üzenetére
Igen, elírtam a kébel típusát, bocsesz.
Miért nem szabad erre a célra használni? Mármint falba/vedőcsőbe nem szabadna, viszont csatornába lehet?
Jobban melegszik esetleg? -
Jabby
őstag
válasz csemberlen #10256 üzenetére
-
Jabby
őstag
Erre valaki?
-
PROTRON
addikt
válasz Zolabol #10253 üzenetére
Ha megfelel a kopos, jó az.
Hány kanyar van? Mert kanyaroknál az MBCU tud vesződséget okozni, de egyébként ahogy Te is írod, mivel azt nem kell érvégezni így gyorsabbak a kötések.
Kábelcsatornában azért is jobb mindig kiskábelt vinni, mert ha valami okból leesik a fedő és kiugrik a kábel, akkor nem egyszeres szigetelésű vezetékkel találja szembe magát a gyerkőc...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Zolabol
tag
Sziasztok.
Át kell vezetékeznem 2 szobát. Viszont nem szeretnék vésni, és úgy gondoltam kábelcsatornában vezetem el a kábeleket, majd ha felújításra kerülnek a lakrészek, elvezetem vakolat alatti csőben.
Arra gondoltam, hogy csatornába nem vesződök MCU-val, így 3x2,5-ös MT kábelen , illetve MBCU-n gondolkozok. Szerintetek melyiket lenne érdemesebb használni? Vagy nincs számottevő különbség köztük? Leszámitva, hogy az MBCU-t érvéghüvelyeznem kell.Másik,,, tudtok ajánlani esztétikus csatornát? Kopos-t nézegettem, szimpatikusnak tűnt, talán jó minőség, és elég sok kiegészitő kapható hozzá.
köszi
-
WiZARD
addikt
3 fázis, elosztóban akarok rendet rakni
32+20+20A van az óránál, a kismegszakítók ebben a sorrendben vannak.
Ez eddig úgy került be az elosztóba hogy ott már 20-32-20 lett a sorrend.
Volt fogyasztó amit a 32-re át akartam rakni, másrészt zavart hogy követhetetlen, hogy melyik min van, így "rendet raktam" (ami kb annyi volt hogy az első 2 bejövőt megcseréltem, illetve a 3f autótöltőnél kellett egy csere, mert ott eddig is az első helyen volt a 32A, hogy 1f töltésnél mehessen 32A)A cserét elvileg lekövettem a lakatfogós fogyasztásmérőimmel, de azóta nagyon úgy tűnik hogy nem mérnek jól, jóval alacsonyabb PF-t mutatnak, így alacsonyabb fogyasztást.
Amennyire látom a fázissorendre elég érzékenyek, de kezdem azt érezni hogy bármit bárhova cserélek sehogy se jó.
Vagy eleve az óránál se jó a 32-20-20 sorrend.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
WiZARD
addikt
Sziasztok!
Mivel/hogyan tudom a helyes fázis sorrendet kitalálni, illetve az L1-et megtalálni?
Gyanús hogy már a villanyóránál el van rontva és kezdek teljesen belekeveredni...Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
tyielow
aktív tag
válasz eastsider #10244 üzenetére
"Színre színt" kötöttek, csak épp alura rézt.
#10245 Nem gondolkodnak ilyenben. Igazából volt egy fürdő+wc+konyha felújítás és akkor mókoltak a vezetékekkel. A ház többi része original, problémamentes A 2 nagy fogyasztós kötés már elfüstölt, több már szerintem nem tud[ Szerkesztve ]
YouTube: toty1ka
-
tyielow
aktív tag
Apósoméknál fürdőben behalt egy dugalj. Rámértem, L-N 49 V volt benne. L-PE 230 V. Néztem elosztót, kötődobozokat, semmi. Aztán megjött após, leszereltük a kisszekrényt, aztán meglett a ludas.
Amikor a hozzá nem értő köti be az új falon kívüli dugaljt... Amúgy mosógép ment róla.
Veszünk kábelcsatornát aztán viszünk új nyomvonalon külön kismegszakítóból egy áramkört neki, ezt meg megszűntetjük.YouTube: toty1ka
-
draco31
veterán
válasz PROTRON #10239 üzenetére
A fél házban elmenő áram úgy volt, hogy a szürke vonalig van az alu kábel, utána meg az új később épülten réz. Ezek egy ponton egy kötődobozban találkoznak. Annó ezt úgy csinálta meg a szerelő, hogy simán össze lett sodorva az alu a rézzel. Tehát ebben a dobozban elfáradt az alu szál, így megszűnt az áramellátás a ház azon részén. Ez most ideiglenesen wagoval van összekötve, és redukálva azon a részen az egyszerre történő áramfogyasztás még pár napig, amíg nem történik meg a felújítás.
Az óra, 3x25A, három fázisom van. Ez még a szolgáltatói rész, 3-4 éve voltak cserélve még a régi nagy porcelánról, mert az egyik áthúzott.
Egyébként még nem szabványosított műanyag dobozos, hanem a falba beépített fa doboz. 50x50cm, vagy mekkorára csináltak annó ezeket. Sosem méregettem.Óra utána elosztón jelenleg 5db kismeg szerepel:
1db ott a dobozban lévő konnektoré
1db az egész lakás
1db a villanytűzhely
1db a műhely/mellékepületek
az ötödik meg vagy a bojlernek van plusz egy, vagy most hirtelen nem is tudom már.Fűtés esete, fával van kandalló, és kiegészítő gáz.
Köszönöm a részletes levezetést!ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
PROTRON
addikt
válasz draco31 #10228 üzenetére
Tehát akkor mivel nem egészen látjuk át hogy pontosan mi a helyzet most, mert előbb még azt írtad hogy volt hogy csak a ház felében ment el áram, aztán meg hogy az egész 1 kmsz-ről megy az egész, az a tiszta hogy leírom én hogyan csinálnám, legolcsóbb kivitelben.
A lila villanyóránál van 1 db kmsz a villanyórával közös bakelit lemezre van szerelve, vagy ha már szabványosítás megtörtént akkor közös műanyag dobozban, ez szolgáltatói, ezt nem piszkáljuk.
Innen megy tovább a vezetékezés a fogyasztói mért elosztóba, ami régi házaknál sokszor a villanyóra mellett-felett szokott lenni.
Ez teljes csere, akkora modul méretűre ami kell.Áramkörök - dugaljakhoz:
-1 db dugalj kör a bal oldali falon végig a zöld pöttyökhöz;
-1 db dugalj kör a középen lévő zöld pöttyhöz, hogy később folytatni lehessen ha a szobák közötti falra is kellene később dugalj;
-1 db dugalj kör a szürke fal bal oldali dugaljaihoz, beleértve a legfelső dugaljat a fürdőtől balra;
Tehát a régi épületben a zöld pöttyökhöz, összesen 3 dugalj áramkör.konyhába
-ahogy írod, 1 db 3x2,5 a sütőnek;
-1 db az általános konyhai gépeknek, ahova kell;
-1 db külön áramkör a hűtőnek, ahova kell;
-opcionális: 1 db 5x2,5 legalább a konyha bejáratáig, hogy később főzőlaphoz lehessen használni;
-fürdőhöz
-1 db áramkör, amiről mehet a világítás is és a borotválkozó-hajszárító dugalj, valamint ha kell bele lehessen dugni 800-1200W hősugárzót, ennek az áramkörnek a vezetékeit keresztül kell vezetni a villanykapcsolón, ami 2 pólusuként a nulla vezetéket is megszakítja ha kijöttök;---erről élhet a WC világítása is;---mehet ide a 3x1,5;
-további 1 db dugalj áramkör mosógéphez, ha ez a fürdőben van, akkor oda, ha kamrában akkor oda;-jobb alul van még 1 szoba, ahhoz külön 3x2,5-et vinnék és mehetne tovább a kamráig;
Ez eddig 8-9 db áramkör, + opcionálisan a főzőlaphoz még 2db .
VIlágítás:
-1 kör kültéri világítás;
-1 kör a 4 db szoba világítása, mivel mindegyiknek van ablaka( bár jobb lenne 2 kör);
-1-kör a jobb oldali világítás;Ez még 3 áramkör;
Tehát elosztóban legalább 12 modulnyi kmsz kerül be, ezen felül jön még a FI relézés, tehát 2x12 modulos elosztó kellene.
A vezetékezés összesen lehet kb.:
Bal oldali szekció 4 szobájához kellhet
-kb 50 m 3x2,5mm2-es kábel - dugaljak;
-kb 25 m 3x1,5mm2-es kábel - világítás;Jobb oldali szekció:
-kb 50-100 m 3x2,5 mm2-es kábel - dugaljak;
-kb 40-50 m 3x1,5 mm2-es kábel - világítások beleértve a fürdőszobát, amihez csak B13-as kmsz kerülne;
-kültéri világításhoz nem tudom, még kb 20-40 m 3x1,5mm2-es.;Tehát összesen kell az elején venni 1 db 100m tekercs 3x1,5-öst, meg 2 db 100 m tekercs 3x2,5-ös kábelt.
Akkor kell kábel, ha falon kívüli csatornában engeditek a szerelést.
A meglévő bergman csövek mindig kockázatosak, ott lehet véséssel kell számolni...de a világítás esetén alig látszik a kábelcsatorna a mennyezet-fal találkozásánál.Van hogy azért mondják a vállalkozók hogy Te szerezd be az anyagot, mert mint lakás felújítás lehetnek lehetőségeid, pl építőipari áfá-t leírni adózáskor, kamatmentes kölcsön, nem emlékszem pontosan.
Így akkor nem neki áll benne a pénze.
Meg persze így tud csökkenni a vállalkozási díj, amiről ha kérsz számlát kevesebb a befizetendő áfa.A lakáselosztót érdemes egyébként olyan pozícióba átrakni, ami bejárató folyosó, vagy valahol belülről elérhető.
Én azért huzatnék be dugaljakhoz 3x2,5-öst, mert tényleg nem tudni mikor mi megy tönkre és kellhet az olajradiátor, abból meg ha 2 db-ot raksz 1 áramkörre, már akár 4kW is lehet a teljesítményük...
-
draco31
veterán
Hát ha baj lesz a csövezéssel, akkor nagy balhét vágok a csávó sírján aki csinálta
Fél éve húztam be, szintén akkor beépített csőbe direkt antennának kiépített részbe koax-ot, azzal semmi gond nem volt. Ami meg padlásról le, ott egy kiállás, és onnan át egy másik helyiségbe, amiben 2 kanyar is volt.
Szóval bizakodom, mindenem is keresztbenAzért akkora, mert volt toldva félszocpollal 2000-es évek közepén.
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
Vladi
nagyúr
válasz -szabi- #10225 üzenetére
Én úgy láttam amikor "gyakorlaton" voltam, hogy elég sok áramkört húzank, ráadásul kötés nélkül a ház végébe is. Ez persze már túlzás. 100 nm-es házba ilyen 800 méter vezeték...
én úgy csinálnám, hogy minden helyiség 1 világítás és 1 dugaszoló áramkör. konyhába és fürdőbe meg plusz 1 de inkább 2 ezen felül. Esetleg konyhába bekészíteni egyet pluszba elektromos főzőlapnak.
(#10224) E.Kaufmann:
Hahh! Gordon... mondjuk én a régi időkre úgy gondoltam, hogy a 70-es évek. Az én házam akkor épült.
(#10228) draco31:
Te figyelj már! Ez nem egy kádárkocka, ez konkrétan kettő.
mod: a csövezést nézd át! Én már láttam olyat, hogy kötődoboztól egészen 10 cm-ig volt cső, utána vakolva. Ránézzett anno a félrészeg ellenőr, jóvanazúgy...
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
draco31
veterán
válasz bluemirage #10230 üzenetére
A beszerzést azért bízta rám, mert neki ami kedvezménye van a közeli boltokba, azzal van kb olyan áron, amivel neten is megveszem. 60km-es körzetben kettő vagy 3 ilyen üzlet van, ezért meg is látszik az áraikon. De csak hogy konkrét példát mondjak, ugyan ezt 580ft-ért vettem az egyikben tegnap, mint mezei ember.
Értem, hogy minél több kismeg, annál stabilabb, és biztonságosabb a rendszer.
Javaslatokat nem tett, én meséltem el telefonon mi a helyzet, kb mi a terv. Abból indultam csak ki, hogy mi van most milyen vezetékezéssel.
És ezért érdeklődtem itt is, hogy jó-e az elképzelésem. De akkor ezek szerint nem, és így ennek tudatában módosítom is a dolgokat.ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
313313
addikt
Az megvan, hogy ha egy körön van a dugalj, lámpa max 10A-es kismegszakító mehet csak, mert a villanykapcsoló annyit kapcsolhat csak, oda elég a 1,5mm2-es vezeték (réz), ha nem 15-20+ hosszú az áramkör...
Ha drágább kapcsolókat veszel, ami bírja a 16A-t, akkor mehet az elosztóba a 16A-os kismegszakító, 16A megszakító meg csak 2,5mm2 vezetéktől(réz) felfelé mehet.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
SaGa59
őstag
-
-szabi-
addikt
Nálunk kettő hete volt egy zárlat.
A lakáselosztóban lévő megszakító szépen leoldott, de a szolgáltató megszakítója is.
Jól hangzik ez a külön körös kialakítás, hogy a többi helyen marad áram de a tapasztalatom más.
Nem állítom, hogy ez mindig így van de én ezt láttam. -
őstag
válasz draco31 #10219 üzenetére
Ahogy előttem már írták ezt nem jól gondolod és lényeges lenne, hogy ne a 1,5-ös vagy 2,5-ös dugalj vezetéken agyaljunk. Nagyobb gondot látok a kismegszakítók számában.
"Így akkor valószínű azt csináltatom, hogy a hátsó részleg ( fürdő, spájz-konyha) kap egy külön kismeget, ezt beszéltem is a villanyossal.
Aztán marad 4 helyiség, 2-2 kap 1-1 kismeget, úgy akkor még elég a 1.5-es ha jól gondolom."Szerintem ez így nem jó és pl. ha eladod az házat (sosem tudni) és értő ember is nézi, akkor az fogja mondani (szerintem jogosan), hogy a villany kuka...új kell.
Tehát minimum helységenként új áramkör kell. Ezt tudja a villanyszerelőd is. Ez nagyon a minimum és szerintem még vagyunk páran így akik így gondoljuk... Még ez sem megfelelő, de jobb, mint amit írtál.
Inkább ezt gondold át kérlek.A villanyszerelőd a legkisebb munkával a meglévő csövekbe a legkevesebb vezetéket akarja behúzni. Aztán felmarkolni a feketepénzt, hátat fordít és sosem járt nálad. Érthető az ő elképzelése... már az is fura, hogy azt mondja, hogy a vezetéket is Te vedd meg... miközben egy átlag szerelő is jobb áron tud venni, mint Te. Kivéve, ha nem igazi szerelő, mert mégsem vásárol saját nevére boltban villanyász cuccokat.... és így nincs kedvezménye és bejáratott boltja(i).
Te ez már a Ti dolgotok. Nem akarok bekavarni... Nem egyszerű találni szakembert sem.szerk: a rajzot most látom.
A szürkével elválasztott hozzáépítéshez mehet külön kábel... mondjuk egy 4-es vezetékkel és a konyhában vagy valahol azt tovább kellene bontani
1 fürdő
2 konyha
1 WC-Kamra
1 másik helység (nem 'tom miaz).
Tehát 6 áramkörre.Egy min 100 nm-es lakóingatlan nem mehet 1-2 körről....
Az a villanyszerelő aki ezt 2024-ben megcsinálja, kvázi javasolja... hát... nem tom....
Biztos nála is így van... Hja mégsemEz egy szakmai fórum... és szerintem senki nem fog 70-es évekbeli szokás alapján ilyen újrahúzást javasolni.
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
draco31
veterán
válasz PROTRON #10226 üzenetére
Itt egy kis gyors rajzocska a lakásról.
A szürke vonal az elválasztó a kádár kocka és a toldott érsz között, így jobban látható.
A terv, hogy ez a toldott rész kap egy külön szál vezetéket kismeggel. Ahhoz a részhez nem is lesz más módosítás, ott réz már minden. (konyhában van egy plusz külön kismeges szál a villanysütőnek)
Az első rész, a lila a villanyóra.
Zöld pöttyök a konnektorok.
Pirosak a lámpák.
Terv szerint ez a rész is egy kismegen lesz. (most ugyebár az egész ház egyen van)
Elsőnek úgy terveztem, hogy a konnektornak 2.5, lámpáknak 1.5
Illetve bergmancső van végig, remélhetőleg mindenhol épségben.
Így akkor inkább a kétféle vezetékméret játszik, mint a mindenhol 1.5mm ?
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
Jabby
őstag
Stiasztok!
Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz:
Feladat, hogy napi kapcsolóóra (is) kapcsolgasson egy bojlert.Segítenétek értelmezni a rajzot?
1-L megy a fogyasztóhoz? Elegendő, ha L van bekötve a KMSZ bemenetére?
2-es kap állandó L-t?
N a nulla sínről kap N-t?Nagyon nem értem, hogy a bekötések fölötti rajzon miért az látszik, hogy 1-2 bont?
-
PROTRON
addikt
Szerintem elírta a kollega, mert egyébként az is hivatalos ajánlás hogy maximum hány dugaljanként kellene új áramkört építeni, így ha több szoba ugyanarról az 1 dugalj körről él, mondjuk 30 dugaljjal, akkor már tervezésileg is a szabványokban meghatározott kötelező méretezési minimumok miatt megbukik a 2,5-ös.
Mert akkor már nem 2 db 100W-os LED TV-vel meg 2 db 50w-os laptoppal kell számolni, hanem rendes fogyasztókkal.Egyébként én személy szerint nem vagyok hívi ennek a másfelessel spórolgatásnak, nem tudhatod mit fognak a jövőben átalakítani, rákötni.
Én azt mondom anyagilag a vezetékezésen alig 15%-ot lehet spórolni, a teljes anyagköltségnek kb az 5-8%-a, ellenben ha most nem épül ki a 2,5-ös, akkor az sose fog.Az már önmagában "baj" kategória hogy el-égett leolvadt a vezeték/kötés...
Az meg hogy nem lett tűz az más kérdés.Ha több szobát látsz el 1 dugalj körrel, akkor szerintem inkább 2,5-öst húzz.
Ha tudod hogy csak 2 dugalj van 1 körön és csak TV-k meg laptopok mennek róla, akkor még vodka-szódával elfogadom az 1,5-öst, de ha már több szoba, 12-20 db dugalj akkor már inkább 2,5. Ilyenkor nem csak a dugalj csoportok száma számít, nem úgy számolunk hogy 2 csoport, hanem hogy csoportonként hány darab, mondjuk 3-4 dugalj, akkor az már 8 lehetőség, hogy a szobánként vészhelyzetben bedugott elektromos olaj radiátor mellé bedughatsz porszívót és már is ott a 3,5 kW össz terhelés lehetősége...A fürdőnek mindenképp saját külön áramkört vinnék, ahogy a konyhához sem elég 1 db...
Ugye külön illik áramkört vinni a hűtőnek, meg azért a jövőben az elektromos főzőlap-sütő miatt azoknak illik már most jól megcsinálni, ne kelljen fél év múlva megint szétvésni...A világításnak meg megint illik "szektoronként" saját áramkört vinni, ne a hűtő dugaljáról éljen a fürdő világítás, pl pára nem barát...tehát 1 világítás a konyha étkező, 1 a fürdő-wc-előszoba-folyosó, aztán meg mondjuk 2-3 szobánként még 1 világítás...
Persze konyha és fürdőt és egyéb helyiségek világítását szeretik összevonni...hátha egy beázás miatt épp a fürdőben sötétben marad a zuhanyzó emberke.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Vladi
nagyúr
válasz E.Kaufmann #10222 üzenetére
Jah... régi szép idők. Olyan gányolások vannak a magyar ingatlanokban, hogy csuda! Az enyémnek is csodájára járatam. De még nincs kész.
il sole non sorge più ad Est!
-
-szabi-
addikt
Mi a baj azzal ha szobánként vannak a külön körök?
Múltkor jártam felújítás utáni kis-házban, nappali, konyha+étkező, háló, fürdő, kamra.
Volt vagy 30 kismegszakító a lakáselosztóban.
Gyakorlatilag minden konnektor, világítás, stb külön volt rendezve.
Ezt én már nagyon erős túlzásnak tartom. -
draco31
veterán
válasz bluemirage #10217 üzenetére
Ha egy kör egy kismegszakítónak számít, akkor 1 kör van.
Sőt, jelenleg az egész épület egy kismegszakítón ül, egyedül a villanybojlernek van ugye külön, mert annak van órája.
illetve a villany sütőnek van külön behúzva.
Többi más minden egyet.
Részben ezért is volt olyan nemrég, hogy ment a mosógép, lehet épp bekapcsolt a két nagy fagyasztó, és mikróba be lett rakva valami, aztán csak a fél ház áram nélkül maradt, mert a régi házrész alujához lett hozzácsatolva az új épületrész reze. Az meg el égett-olvadt-akármi. De bajt nem csinált.
Ezért is jött el az ideje a frissítésnek.Így akkor valószínű azt csináltatom, hogy a hátsó részleg ( fürdő, spájz-konyha) kap egy külön kismeget, ezt beszéltem is a villanyossal.
Aztán marad 4 helyiség, 2-2 kap 1-1 kismeget, úgy akkor még elég a 1.5-es ha jól gondolom.Azért kérdezgetem csak, mert mondta a villanyos, hogy olcsóbb ha én rendelem meg a cuccot, mint ha Ő hozza.
[ Szerkesztve ]
-
lappy
őstag
válasz bluemirage #10217 üzenetére
"s akkor oda még a 2,5-es sem szabványos és jó megoldás" - ezt kifejtenéd
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
őstag
válasz draco31 #10214 üzenetére
Ha külön körök vannak a lakóhelységekben... ahogy illik és nem egy darab áramkör az egész, akkor nyugodtan mehet az 1,5. Hivatalosan is azzal csinálnák. Szabványos és megfelelő.
De ha úgy csinálod meg, mint 1969-ben, akkor egy szoba egy kör... és akkor oda még a 2,5-es sem szabványos és jó megoldás.
-
draco31
veterán
válasz bluemirage #10213 üzenetére
Nekem is 1.5-est mondott inkább a villanyos, én érdeklődtem a 2.5-est.
Csúcsterheléssel ha nézem, akkor 3db TV, azokhoz beltérik, egy asztali gép minden sallangjával, ez utóbbit tudom, hogy a szünetmentes szerint csúcson 300 watt a fogyasztása. Aztán van egy lézernyomi, ez induláskor kicsit megrántja az ampereket. 1-2 laptop, porszívó van még.
Ez ha minden egyszerre, úgy is elég a 1.5? Nyilván kirívó eset így, de egyszer kell megcsinálni.
Olyasmit nem látok kilátásban, hogy elektromos fűtőtest.
Konyha, fürdő, ezek épület toldásban vannak, ott azt már akkor rézzel húzták, ezért ezeket a berendezéseket nem számoltam ide.ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
őstag
válasz draco31 #10211 üzenetére
Igen. Úgy is jó. De felesleges.
Amikor saját kádárkockámat húztam át akkor csak konyha, fürdő és klíma lett 2,5-el húzva és a lakószobák konnektorai 1,5-el lettek. Könnyebb dolgozni vele és a lakószobák dugljaihoz felesleges a 2,5.
Ha 1,5... akkor nyilván B13-al célszerű biztosítani. 16os KMSZ csak 2,5-höz használható.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz llacee #10207 üzenetére
Igen már beugrott és a #10074 -ben
akkor is írtam, hogy gyárilag a mért elosztó+mérőhely összeszerelésnél, az egymáshoz rögzítő elemek a plombált téren belül vannak(tehát a tálca amire fel van szerelve a mérőóra, az alatt a tálca alatt is egymáshoz vannak szerelve), tehát plomba bontás engedélykérés és visszaplombálás nélkül nem is tudnád kicserélni.Gyártói katalógusban valóban van egy ilyen megjegyzés hogy "mért fogyasztói főelosztó lehet MI-1112, MI-2224, ..., de utána az adott mérőhely gyári listájában az opcionális listából kifelejtették és nekünk Tervezőknek kifejezetten tiltja a tervezői osztály hogy ilyen megoldást amit Te most szeretnél, csak úgy megadjunk. Hivatalosan csak a gyári alkatrészlistában, vagy opcionális listában szereplő alkatrészeket szabad használni, pl hivatalosan még a tömszelenecére is meg van adva hogy melyik típust kell használni, nem használhat a szerelő akármilyen XBS-t...Ezért írtam hogy problémás, mert lehet ha egy kötözködős visszaplombálós embert kapsz, lehet nem fogják visszaplombálni.Ezért jobb megoldás ha teljesen alá építed, vagy mellé.Most már látom hogy ez azért a szigetelés alatti téglába is bele lett süllyesztve és gipszelve, ezt így szokták.Persze a doboz sarkainál van 4 furat, ha legalább 2-őt felhasználsz +-ban az még megtartja, de ne a gyári tipliket használd, hanem rendes tégla tiplit.Ha mindenképp a jelenlegi 12 mod dobozt akarod kicserélni 24 modosra, az biztos hogy reg szerelővel való egyeztetéssel indul, de olyat keress aki fixen a környéken is dolgozik, hogy fejből tudja, vajon a Ti környéketeket a visszaplombáló emberek engedik-e a 24 modulosra cserét vagy nem.De hogy mennyit fog elkérni a plombabontás lejelentéséért, meg aztán a kivitelezői nyilatkozat kitöltéséért (ugye ha megvan bontva a plomba, már senkit nem érdekel hogy Te csak a mért elosztót cserélted, akkor is valakinek felelősséget kell vállalnia azért hogy a méretlen vezetékek előírások szerintiek, nincs áramlopás)Melyik terület, melyik város?
Jaaaa....bácsonat, még az előző írásod volt a fejemben, és most visszatekerve látom hogy 15x30-ast akarsz oda berakni...és csak a rögzítést kérded.
Persze a gipszelésen kívül, a 4 db sarki furat közül ha 2-őt felhasználsz és ügyesen szintezed be a csavarokat az összefúrás előtt, akkor az még biztosabban fogja majd fogni, de alapvetően a gipszeléssel szokták így téglába süllyesztve megfogatni, csak ugye a tiednél a doboz csak félig lett besüllyesztve a téglába ezért tűnik "kevésnek" a gipszelés.[ Szerkesztve ]
-
draco31
veterán
Hello!
Kádár kocka készül újravezetékezésre. Még az eredeti alu cucc van benne.
Az úgy járható út, hogy 2.5mm-esek lesznek a konnektoroknak, a csillároknak viszont elég a 1.5mm igaz?ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
llacee
őstag
válasz E.Kaufmann #10209 üzenetére
Köszönöm a bizalmat Ávk utáni és a karacsonyfaval vertrm le
-
E.Kaufmann
veterán
válasz bluemirage #10208 üzenetére
És ha az még a fi relé elé van kötve?
-
őstag
-
llacee
őstag
válasz PROTRON #10206 üzenetére
Köszi a választ, ez volt a korábbi felvetésem: [link]
Rosszul irtam és egy 300x150 (MI0101)-el bővíteném, hogy autó töltőhőz a kombi ávk és a terhelés elosztó beférjen.
Sajnos már kivéstem a helyét, akkor nem rakhatom oda? Az már a mért oldal alul
A földelés provizor jelenleg.
-
PROTRON
addikt
válasz llacee #10205 üzenetére
Pontosan mi a cél?
Mert a 3012-U egy 'kész' mérőhely gyártmány.
Tehát ha légvezetékes a bekötés---> a méretlen oldalra nem kell egyéb tokozat.
Ha meg földkábeles, akkor meg nem ezt a tokozatot illik felrakni, hanem az egész mérőóhelyből földkábeles típusút.Ha meg nem méretlen bevezetéshez kell hanem a mért oldalra, akkor meg tilos összefúrni, mert az már nem felel meg a rendszerengedélyeknek...
Persze ha légvezeték kerül kiváltásra földkábeles bekötésre, akkor sem kéne összeszerelni, mert megint csak nem rendszerengedélyes. Külön illik felszerelni a MI 0201 szekrényt, amiből védőcső mehet a mérőhelybe.
A 3012 az akkor falba vagy falon kívül van szerelve?
Mert akkor miért nem jó hogy rendesen begipszelés törénik? Mert alapból az a telepítése technika szokás. Ha a mérőhely ki akar dőlni, akkor azt javítani kéne.Felraksz fotót?
-
llacee
őstag
Ilyen nagyobb hensel dobozt mivel szokás rögziteni, mert a gipsz az elég meredek. 300x300 as lenne a hensel 3012u alá.
Oké össze lesz stiftelve, de a mérőhely sincs valami stabilan a falban.
Van esetleg olyan purhab, ami nem költözteti el a mérőhelyet? -
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Unpacked: második generációs okosgyűrű és AR-szemüveg is jöhet
- Autós topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Honor Magic V2 - origami
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Építő/felújító topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
- Kukirin G2 Master (max sebesség: 60km/h)
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- XL - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- OWON SPM6103 programozható tápegység (0-60V/0-10A) és multiméter
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest