Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Építkezünk 6. rész (2024)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Real_Necro
veterán
Sufni megoldás, jobb lenne egy elosztó dobozból vagy a szekrényből kihúzni, de a motorok olyan sokat szerintem nem vesznek fel, így működhet. Az nem játszik, hogy a 3 erest lekötöd és behúzol vele egy 4erest?
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Real_Necro
veterán
Kollégám úgy oldotta meg olcsóbban, hogy külön RGB és külön W szalagokat húzott egymás mellett.
Hány méteren lesz?„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Real_Necro
veterán
Én most vettem Eglo Salobrena paneleket (kettőt), darabja 34W, 4300lumen, rgbw, valamint távirányító jár hozzá de telefonról is vezérelhető, igaz utóbbit még nem próbáltam. Kb 34 m2-t világítanak be a leendő mozi/klub szobában.
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Real_Necro
veterán
Ilyen minta mögé inkább raknék olyan LED szalagot ami színjátékot is tud és másodlagos lenne, hogy fényforrásként üzemeljen.
Esetleg effektnek ez, meg mellé egy vezérelhető white.
[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
Szia.
Nézd meg a belső részét, főleg a bekötési pontokat. Ha oldható akkor veszel hosszabb kábelt meg dugvillát és bekötöd. Ha nem akkor gondolkozz toldásban!
Egy képet mutass már a belső feléről! KösziAz áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
demars
addikt
Picit homályos a kép, ha nagyítom... Alul 3 db csavar van? Mert akkor nyert ügyed van!
Kapd szét! A kábel bemenetnél látszik a rögzítő fül , szerintem szerelhető ez a cucc.
Cseréld le hosszabb kábelre!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
lappy
őstag
-
asdf_
veterán
Én beraknám a T3-at, nem azon a 15 ezren múlik. Én majom vagyok, a napelemes inverter elé kerül T3, a villanyórához meg T1+T2 (közben napelemes a kivitelezők meg hegyekben tolják be a T2-t az inverter alá fél méterrel, mert az úgy jó (már amelyik egyáltalán méltóztatik berakni egy AC T2-t, mert van aki szerint minek az ).
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Én OBO-t raknék be az elosztóba T1/T2-t.
Itthon Schneider van az elosztómva, azzal az a bajon, ha működik kuka az egész, OBO-ba tudsz betétet/betéteket cserélni.
Veszel egy hasonló elosztót, erre rászereled a 230/400-as aljzatokat. Nekem is ilyen van a tárolóban, csak kisebb...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
demars
addikt
-
tomsolo
addikt
Ilyen Phillipset semmi pénzért nem vennék.
Én ilyet vettem kintre, nem vmi dizájnos de legalább fém meg üveg cserébe nem drága.
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
rappit4
őstag
Sziasztok!
Nagyon furcsa problémában kérnék véleményeket.
Beszerelésre került egy Gree split klíma az albérletbe ahol lakom. Külön biztosítékon van a klíma.
Amikor bekapcsol a kinti kompresszor a hangszóróim és fejhallgatómon magas sípolás jelentkezik, kb 13-14 KHz környékén, nem zúgás hanem sípolás. Ami a legfurcsább, ha kihúzom a számítógepből a fejhallgatóm továbbra is lehet hallani pozícíótól függően csak halkabban. Ha közelebb megyek a falhoz hangosabban hallani a kihúzott fejhallgatóban. Olyan mintha egy mágneses interferencia keletkezne amit felvesz a hangszóró. Amint kikapcsolom a klímát megszűnik és más magas teljesítményű eszköz nem produkál hasonlót. Próbáltam a ház hálózatára is dugni a klímát ott is ugyanez. Mit lehet még megpróbálni?
Köszi előre is. -
PROTRON
addikt
Biztos hogy a telekkönyvi kivonat szerint közterületre húznád ki a vezetéket és a lámpákat? Nem csak a telekhatárra?
Hivatalosan, pláne hogyha a közút felett keresztbe át kell húzni:
Az önkori építésügyi hatóságánál a "magaságyáshoz" beadott tervanyagban szerepeltetni kell a villamos berendezésekről is a helyszínrajzot, hogy hol futna, milyen típusú kábelezés, milyen lámpák, elosztó ha kell etc...
Ezután a jóváhagyással együtt kell beadni mérnök kamarai tagsággal rendelkező tervező általi tervet az e-kozmu honlapon keresztül, közmű egyeztetésre.
Ilyenkor az ország összes közmű szolgáltatója lenyilatkozza hogy van-e köze hozz, és ha van milyen feltételeket kér a jóváhagyáshoz. Nyilván akik nincsenek a területen, azok rögtön rányomnak hogy "nincs közöm hozzá". De az utcai elektromos szolgáltató, valamint a telekommunikációs cégek azért ülnek rajta.
Aki a közelben fut, a jóváhagyás után még lehet előírja szakfelügyeletet rendelését az elektromos nyomvonal telepítéséhez.Ha légvezeték, akkor még a területi elektromos szolgáltató lehet külön feltételekhez köti, vagy nem is engedi a telepítést, mert a tűzoltóságot megzavarhatják az összevissza húzott vezetékek.
BTW épp ezért a mért oldalról kihúzott légvezetékhez nem is mindig járul hozzá az elektromos szolgáltató.Épp ezért célszerű hogy az elektromos hálózat minden pontja a telekhatáron belül legyen, mert ha csak kivilágít a lámpa az úttestre, akkor csak az építésügy fog beleszólni a helyszínrajzod alapján, amennyiben belevilágítasz valamelyik szomszéd arcába az esti borozás alkalmával.
A lámpák köré megfelelő ernyőt rakva be tudod irányítani ahova kell, persze ezt látatlanban írom nem tudom mekkora terület.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Ez esetben én a telek határra raknám a lámpákat, kicsit magasabb oszlopra(mondjuk 3 méteres oszlop, legalább 2,5m-en a fénypont), lámpák köré ernyő, hogy beirányítsam a nekem megfelelő pozícióba és akkor nem fog a szembe szomszéd ablakán bevilágítani.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
gorbep
senior tag
Jujj... a 1,5 -es vezetékről nem térhetsz át 2,5-re! Cseréld ki a 1,5-es szakaszt 2,5-re vagy nagyobbra... másrészt a 1,5-es vezetéket nem biztosíthatod 16A-es KMSZ-el, csak max 13A-el... Szerintem aki ezt csinálta, adja vissza a bizonyítványát...
És miért van 4 helyen toldva??
Bocs, nem ellened szól... de akinek ez a szakmája, tudnia kellene ezek súlyos hibák...
Szerk: 30V-os feszültség esés... ha nem mérési hiba, akkor valahol valami nagyon durván van alá méretezve... Aki növeli a keresztmetszetet az bármire képes... lehet valahol van egy 0,5-ös, vagy vékonyabb vezetékszakasz... vagy egy alátolt sín, vagy nem meghúzott sorkapocs... én átnézetném az egészet... 30 V feszültségesés akár egy közelgő tüzet is előre jelezhet...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
313313
addikt
Ekkora szakaszon már 4mm2-es vezetéket kellene legalább behúzni, amit úgyan úgy 16A-ra biztosítasz meg.
Az is lehet a hiba nem az ön készülékében van, hanem a hálózat vacak. Ha huzamos ideig alacsony a feszültség, rámérnék a villanyórához közel a betápra...
Selly a gép elé van kötve a kb 50 m betáp után, vagy a betáp elé?
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
Másik eszköz olyankor mit mér az ekosztóban, mikor a kinti a kb 210 voltot?
A 1,5/2,5-es 50m nyomvonal nem tesz jót a feszültség esésnek, mert az már 100 méter. Lehet akkor memt a hőszivattyú nagyobb teljesítménnyel, de a vezeték nem bírta és esett a feszültség...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
Akkor valami más gubanc is lesz azon a fázison, lehet kötéspont az óra alatt, óra előtt, vagy valami nagyobb fogyasztó az utcátokban.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
PROTRON
addikt
Szóval a klímának illik saját tápot kihúzni, ha tényleg megoldható összesen 15m-es nyomvonallal, akkor tényleg elég lesz neki a 2,5-ös.
Ahogy írod, a klímákat illik vagy Fi relével védeni, vagy nullát is szakító kapcsolóval ellátni karbantartási céllal, én inkább Fi relével kombinált kismegszakítóra szavazok, mert a kültérinek a belső panel zárlata esetén ez a megoldás jobban véd, mert leold, de sokan nem szeretik a "hülye Fi relé akkor is hibát jelez amikor semmi baja".Egyrészről a "mérőóra alatt" megnevezést szakmabeliként egyetlen dolgora szoktuk használni, a mérőóra előtti berendezésekre, így onnan TILOS leágazást csinálnod.
Ezek méretlen berendezések, attól még mert valamelyik doboz nincs plombálva, attól még üzletszabályzatot sértesz + áramot lopsz (lagzi lajcsi likes dis).
Minden a mérőóra előtti kábel szakasznak dobozokkal és kismegszakítókkal plombálva kellene lennie, ezért kaptál ezzel kapcsolatban megjegyzést kollegától.
Mivel nem raktál be fotót a mérőóráról, így nem tudjuk eldönteni hogy az bakelit táblán van, ami alatt szabadon vannak a plombált kmsz-ek, vagy pedig van egy nagy műanyag doboz amiben van a mérőóra.
Ebből a dobozól 2 féle van, az egyik esetében egy dobozban van a plombált kmsz a mérőórával, míg a másik esetben egy külön 30 cm x 30 cm-es dobozban van a méretlen kötési pontod.
Ha a mérőóra alatt kifejezést arra érted hogy van egy külön második csapfedeles kis doboz pl 15 cm x 30 cm méretű, amiben vannak a mért főbiztosítóid, akkor ok, az mért mért kiselosztónak számít.Tehát a mért kiselosztódban amikor 219-et mérsz, akkor a nagyon hosszú nyomvonalad másik végén 209-et?
Mert akkor szerintem megvan a műszaki magyarázat, amikor csökken a nap hirtelen leáll az összes napelem ami miatt időszakosan beesik a feszültség az utcában 219V-ra, a nagyon terhelt fázison, mert nem szimmetrikusan vannak elosztva a lakossági berendezések.
Mivel még hibaszázalékon belüli, így csak idővel reagálja le a szolgáltató.
3kW teljesítményre méretezett vezeték esetén is él hogy a távolság alapján feszültség esés van, így nem tudja 100 m messzire elvinni 3kW teljesítményt veszteség nélkül.
Természetes hogy a másfeles vezetékszakaszon nagyon sokat esik a feszültség esés 50% terhelés mellett is.A fa belógás jogos veszély, mert nem tudnak rendőrt küldeni minden 10 méteres szakaszhoz a közcélú vezeték hálózaton, ellenben nagyon sok magántulajdonos a saját magántulajdonáról az utcára kilógó ágak kötelező gallyazását se, aztán meg megy a sírás amikor a saját fája kilapítja a saját kocsiját...jobb esetben személyi sérülés nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Bocsánat, akkor félreértettelek... úgy értelmeztem hogy jön a 1,5-es betápod, amit a hőszipka gyártó ajánlása miatt 2,5-ös vezetékkel hosszabbítottak meg a hőszivattyúig... mert az szigorúan TILOS! Mert egy szerelés esetén feltárt kábelnél minden szerelő joggal feltételezheti, hogy az odáig jövő vezeték előtte is mindenhol legalább azonos, vagy nagyobb keresztmetszetű...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
Ebben az esetben szerintem valami szolgáltató probléma lehetett... Azért néha nézz rá, hogy nem szakad e be a feszültség...
Ha valahol kötés hiba lenne, azt az autótöltő hamar "megtalálja"... nagy terhelés hosszú ideig... előbb utóbb színe vagy szaga lesz...
-
-
4D4M
aktív tag
-
peternac
tag
pojén: ezt most küldték ki nemrég nekem nov23-án
"Tájékoztatás az Elosztói Engedélyes garantált szolgáltatásairól"
Tisztelt Ügyfelünk!
Tájékoztatjuk, hogy a villamos energia felhasználási helyén területileg illetékes Elosztói Engedélyes garantált szolgáltatásokról szóló tájékoztatóját az alábbi oldalon tudja megtekinteni.
...
akkor erről ennyit -
313313
addikt
Arra vigyázz, hogy a vízvezetéket el ne találd...
Ha nem akarsz vési, ez még jó lehet, másik fekére raksz egy 2-3-as szerelhető konnektort és azt a mosó/szárítógép tetejére rakod...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
gorbep
senior tag
én a 15m miatt 4-est tennék... amúgy nekem a Delta a 11kWos töltőhöz is 5x4mm2-t írt elő... de nem minden dugvillába megy be a 4-es érvéghüvely, vigyázz milyet veszel...
Melegedés miatt elég a 2.5-ös MT... 8 óra 3x16A-től se lett még kézmeleg se... mintha langyosnak mondanám... de amint megjött a 4-es, cseréltem... már csak azért is mert ez lesz a portfólióm... és a gyári leírásban 4-et írt elő...
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
aktív tag
Infra érzékelőnek tudok esetleg előre önálló vezetéket betenni?
~
Igen: YSLY 4x0.5mm2
Amennyiben nem a védőcsövet vezeted az acél oszlopban, akkor a ki- és belépéseknél szerintem ne hagyd ki a gumiátvezető gyűrűket. (belül nehezebb sorjátlanítani)...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest