Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
kymco
veterán
Kékes525
"Nem gondolom, hogy így lenne. Amennyiben a felnőtt fiad olyan vállalkozásba kezd bele, amiről te biztosan tudod, hogy megbukik, mit teszel? "Csettintek egyet és minden megváltozik. Pontosabban ez nálam be sem követezhet, mert úgy nemzettem, hogy erkölcsi érzéke tökéletes legyen, így mindent cselekedete tökéletes is. Mivel ezt megtehettem (a tökéletes nemzést) ezért úgy érzem erkölcstelen lett volna tőlem, ha ezt nem teszem meg.
"Ha úgy teremtett volna meg minket, hogy nincs választási lehetőségünk, akkor ott nincs helye a szeretetnek."
Nagyon igaz, mert
1. egyrészt megtehette volna azt, hogy tökéletesnek alkot, nem tette,
2. másrészt nincs választási lehetőségünk, mert pontosan tudta akkor amikor az embert teremtette, hogy ki mikor mit fog lépni, cselekedni, mikor és hol mi fog történni és ezért tudatosan, mindezek tudatában, sőt pontosan ezért az embert olyannak teremtette, amilyen, minden hibájával együtt, mert azt akarta hogy hibázzon az az ember, aki hibázik, hisz megtehette volna, azt hogy másnak teremtse (tökéletesnek).
"Figyelmeztet, kijelentést tesz, emberré lett, és vállalta helyettünk a lázadás következményét." Ez számomra egy cinikus álláspont Istentől, hisz pontosan tudta, hogy ez fog történni, mégis olyannak teremtett az embert, hogy ez bekövetkezzék. Tudta azt is, hogy adott esetben a figyelmeztetése nem talál értő fülekre. Ekkor pedig bünteti az embert azért, mert pontosan azt csinálja, amit Isten akart.
Látod logikailag sorozatos ellentmondásba kerül az az érvelés, ami emberi fogalmakkal akarja Isten tettét magyarázni. Mivel nem emberi fogalmakkal ez érthetetlen lenne, így egy vallásos ember ne tegyen fel kérdéseket, ne kutassa a miérteket, csak higgyen.
Tökéletes: Mit értesz alatta? Ha azt, hogy mindenben teljesen lekopizza Istent, akkor egy klón csupán.
Lehet tökéletes egy benzines autó... De amennyiben gázolaj kerül bele, akkor mez azt jelenti, hogy nem tökéletes?
Lehet tökéletes egy vasaló... de ha nincs az elektromos hálózatra csatlakoztatva, akkor nem fog tökéletesen vasalni....
De ettől mondhatjuk, hogy nem tökéletes?
Mitől tökéletes az ember?
Ez egy jó filozófiai kérdés, de a mélyebb értelembe vett filozófiához nem értő emberként gyakorlati oldalról tudom megközelíteni.
Az ember tökéletes teremtés, és az Istennel való közösségre lett teremtve. Ez a kapcsolat teszi teljessé az életét, és tapasztalom, hogy teszi teljessé az én töredékes életem is.
És a kapcsolat szeretetre és bizalomra épül. És ahol ez a kettő megjelenik, ott megjelenik az elutasítás lehetősége. Mert a szeretet egy döntés, nem pedig egy beprogramozott érzelem.
A döntés pedig alternatívát jelent. Kockázatot jelent. Amikor a férfi szereti a nőt, kockázatot vállal vele, mert el is utasíthatják. Ennél egyszerűbb lenne, ha rabszolgaként rá tudná kényszeríteni, hogy legyen az ágyasa, de ez akkor sem szeretet. Lehet pénzzel, kincsekkel meglágyítani, de ez is érdekkapcsolat önmagában, egyszerű kufárkodás. A valódi szeretet egy döntés, és a hűség és a bizalom is...
És mindhárom fogalom megélése a mai napig kiszolgáltatottá tsz, mert nincs biztosíték... Akkor ez nem tökéletes? Az ember ezt is megpróbálja. Házassági, meg nem támadási szerződéseket köt, vagyonmegosztásról hoz döntéseket.... de ezek már nem a bizalomról, szeretetről és hűségről szólnak.
Isten a szeretetével kiszolgáltatta magát nekünk, és meg is lett a következménye: kereszthalál.Ismerem a gyerekeim valamennyire. Tudom, hogy bizonyos helyzetekben nem hallgatnának rám még akkor sem, ha próbálnám meggyőzni őket, mert ők nem én. A saját döntéseik, saját felelősségük a meghozott döntés. Tudom, hogy mit akarnak tenni, ha nagyon akarnám, akkor manipulációval vagy egyébbel meg tudnám helyenként akadályozni, a sajátomat rájuk kényszeríteni, de nem teszem, mert szeretem őket. Elmondom a véleményem, és rájuk bízom a döntést, mert fontosak nekem, ezért szabadon dönthetnek életük nagy döntéseiben. Nem titkolom el a várható nehézségeket, tisztába lehetnek mindennel, de ha a döntés lehetőségét elveszem tőlük, akkor beprogramozott robotok, nem önálló személyiségek.
Más oldalról megközelítve: én attól tartok valakit felnőttnek, ha felelősséget tud vállalni a döntéseiért. Ameddig csak olyan döntések elé állítasz valakit, hogy nem dönthet rosszul, az nem igazi döntés... a kisgyermekeknél szokás ez, kizárjuk a kockázatot, és választhatnak a jók között... de itt nincs semmi felelősség. Hiszen a rossz döntésnek nincs következménye... Valahogy a felnőttléthez hozzátartozik a rossz döntés hozásának joga. Egyébként nincs felelősség teljes felnőtt lét...
Az Isten törvényei belénk vannak programozva úgy, hogy képesek vagyunk felülbírálni...
Ha akarjuk képviseljük Istent, de ha akarjuk, akkor el is utasíthatjuk...Ez számomra egy cinikus álláspont Istentől,
Te cinikusnak tartod azt az embert, aki a legnagyobb kincsét is feláldozza érted annak ellenére, hogy előre figyelmeztetett téged, hogy rossz lesz a vége, amit csinálsz, mégis belementél a bajba? Én nem... olyan embernek tartom, akinek ember feletti szeretete van...És itt, ezen a ponton szerintem igazad van, mikor arról írsz, hogy a kopott emberi fogalmainkkal nem tudjuk leírni az Isten valóságát...
A szeretet/szerelem alatt sokszor szirupos érzelmeket, szexuális aktus értünk csupán,
Az imádat alatt a mohó, hataloméhes diktátorok személyi kultuszát, vagy celebek iránti rajongást,
A hatalom alatt elnyomást
Az igazság alatt relativizmust...
Így nehéz őt megismernünk olyannak, amilyen...www.refujvaros.hu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Imperium Ryzen 5 Phoenix 8000 PC Ryzen 5-8600G, A620TUF, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD
- Garanciális be quiet! Silent Loop 2 360mm (BW012) ( Light Wings ventikkel )
- IPad Mini 4 - 128 GB - Cellular + Wifi (+ TOK + FÓLIA)
- ÚJ Lenovo Legion 5 16IRX9 - 16" WQXGA 2k 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4060 - 3év garancia
- 1 TB Samsung M.2 2280, NVMe, PCIe, Gen4X4, SSD /számlával / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest