- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
Új hozzászólás Aktív témák
-
zrubi
senior tag
1.
Itt (linux) nincs olyan, hogy alap rendszer. Van a kernel, meg egy csomó program(csomag) azek eggyüttese válik operációs rendszerré. Amit te gondol(hat)sz alprendszernek, az meglehetősen sok csomagból áll.
Mindenesetre, ha ilyet akarsz, akkor a telepítésnél kiválogathatod, hogy mi kell neked pontosan. Mondd neki, hogy ne rakjon fel X-et, meg semmi olyat ami X-et igényel.. És akkor lesz egy karakteres rendszered. DE nem alaprendszer, mert abban is lehet olyan ami neked nem kell pl fejlesztőeszközök, szerverek, stb.
Ha ilyen ambícióid vannak (meg gyors neted) akkor a debian való neked. Ott úgy megy a telepítés, hogy felrak egy 'alap rendszert', majd ezt elindítja ekkor már be lehet jelentkezni, és onnan folytatni a telepítést...
2.
Igen. A neve: mc
3.
hát egész pontosan megtudhatod ha beírod:
'man mount'
nagyvobnalakban:
mount 'device' -t 'filesystem tyype' 'mount point'
ez egy CD esetében pl:
mount /dev/cdrom -t iso9660 /cdrom
4. na ezt nem tudom, keveset UHU-ztam... -
Panther
HÁZIGAZDA
Pár alap kérdésem lenne ezzel a linuxxal kapcsolatban:
- miket kell feltenni, ha csak egy alaprendszert akarok, mindenféle program nélkül? Karakteres üzemmód jó lesz, mint a régi szép DOS-os időkben.
- van itt valami norton commander-szerű cucc? hogyan tegyem fel?
- hogyan kell egész pontosan mount-olni?
- hogyan kell új programokat utólag telepíteni az UHU cdről?
Thanx a segítségért, szerintem ha ezeket megmondjátok, akkor onnantól már majd el tudok indulni, mint anno a DOS-ban -
zrubi
senior tag
Azt ugyan nem tudom, hogy az UHU miért lassú, de általánosságban a lehetséges okok:
- a legnagyobb valószínűséggel a lassúságért a grafikus felület felel, ami adódhat az:
- Xfree86: föleg akkor 'lassul be', ha sok felesleges modul be van töltve, amit nem is használunk, vagy nem a megfelelő driverrel hajtjuk a VGA-t lásd Nvidia kártyák esete...
- ablakkezelő (GNOME/KDE/egyéb) itt ugye lehet állítani, hogy milyen 'csicsák' legyenek bekepcsolva, meg minden. Próbáljatok ki egy kisebb ablakkezelőt, és minden száguldani fog pl: blackbox, icewm
- a lassulásért lehet még felelős a kernel is. A 'dobozos' kernelekben bele van fordítva minden (általában felesleges) dolog. Ezen sokat lehet segíteni egy saját kernellel.
- lehet még az IDE vezérlő 'nem megfelelő kihasználása' Ez nagyon sokat jelent a teljesítményben a varázsszó: hdparm
Ebből az egészből nem azt szeretném kihozni, hogy az 'UHU lassú' kijelentésnek nincs sok valóságtartalma, csak azt, hogy a fent említett dolgok küzül mindegyik állítható, skálázható, tehát egyáltalán nem UHU specifikus.
Az lehet hogy egy 'default install' után lassú, de biztos vagyok benne, hogy ezen könnyen lehet segíteni... -
zrubi
senior tag
válasz
Cathfaern #495 üzenetére
Azért ezt nem úgy kell érteni...
A free parancs kimenete így néz ki:
root@sturmovik:~# free
total used free shared buffers cached
Mem: 516456 495012 21444 0 64592 245588
-/+ buffers/cache: 184832 331624
Swap: 249976 192 249784
itt az utolsó oszlop az érdekes, olyan szempontból, hogy az csak le van foglalva különböző célokra, de nem azt jelenti, hogy ennyi kell is neki mindenképpen.
Azt hogy mennyi memória kell mindenképpen azt a total-free-cached képlettel lehet saccolni. Tehát esetemben 249424Kb-ot fogyasztanak az éppen futó alkalmazások
Ráadásul ez sem szentírás, mert ha kevesebb ramom lenne akkor is menne minden, csak akkor swappelne ezerrel, most meg ilyet nem tesz -
up
senior tag
-
zrubi
senior tag
válasz
petakpa1 #474 üzenetére
''egy P1 200MMX@250 ha a lap is bírja, 64-128Mb ram, 2Mb vidkártya''
Szvsz ez a gép eléggé vékony ehhez.
Főleg a memória terén.
Ami nagyon sokat zabál memóriából:
- Openoffice.
- KDE de ez beállításoktól is függ.
A proci is elég lassú, száguldani ugye ez nem fog, de az sem mindegy, hogy az a videokari pontosan milyen...
A kevés memória(128) miatt sokat fog swap-pelni a régi, lassú vinyón, ami megint csak lassítja az egészet...
pdf olvasó van a KDE-ben alapból, meg van acrobat5 is de az kicsit béna.. de van amelyik pdf csak azzal olvasható rendesen. -
biker
nagyúr
válasz
petakpa1 #486 üzenetére
jajj, te....perszehogy. mindegyikben volt kde, gnome, ice, wmaker, black, meg nem tommég
te választod ki, mit akarsz, persze.
az hogy alapértelmezett a gnome, csak azt jelenti, ha nem kérsz mást direktbe,m akkor az indul el.
és az is szép ám...
de van benne kde 3.legujabb, nagyon szép az is.
és még vagy 6 féle.
felrakod mindet, azt válogatsz...
a windowmaker igen, olyan, az icewm meg egy nagyon egyszerű, de nem ronda kezelő, debianon azt használtam, talán ha 5 mega az egész...
nagyon keveset eszik... -
petakpa1
őstag
én azt halottam, hogy kde-t is lehet választani mert benne van a legújabb két cds kiadásban!
bocsi még kicsit kezdő vagyok linux terén, most még csak az infokat gyűjtöm nem ugrok neki egyből a telepítésnek, hanem előbb tajékozódom
Ezzel a grafikus felület témával még nem igazán vagyok képbe:
Most van ugye a linux, ami egy olyan oprendszer, aminek van karakteres és grafikus kezelőfelülete is.
ez utóbbi (mármint a grafikus) többféle is létezik ugye?
Én eddig a KDE.t láttam a suliban ami gyönyörű volt, mondjuk elfogadom, hogy nem p1 re való
Gnome-t halottam hogy van, de nem láttam
és amiket te írtál windowmaker olyan mint a w95/98?
ice WM milyen? -
biker
nagyúr
válasz
petakpa1 #474 üzenetére
elvileg ezen kell fusson, grafikusan is... max lassan, de biztosan
openoffice: jó, 99%-osan kompatibilis.
böngésző: mozilla, galeon, konqueror, lynx, ha nem elég, van opera is
acrobat reader 5 van
kde van, de gnome is, de ilyen gépen nem kéne bántani, inkább iceWM
ha lehagysz pár dolgot (pl kde és gnome) akkor szépen fut, és nem kell aggódni a 2.1-es hdd-től
meg hagyd le a játékokat is. -
biker
nagyúr
válasz
venember #473 üzenetére
azzal amit odaírtál, csak egy bibi volt...
ki volt ez rendesen tesztelve, nem ezzel volt a baj, hanem avval, hogy az uccso kiadásnál baltáztak el pár dolgot, ami eddig jó volt.
mert volt kiadva, és publikus tesztre
beta1
beta2
beta3
beta4
rc1
rc2
rc2.1
rc3
és lett a final.
én 2.1ig teszteltem, a 3-at nem, és a 2.1-től a final rosszabb lett pár dologban... -
zrubi
senior tag
Emberek, nézzétek már meg az UHU verziószámát:
1.0rc3
rc = release candidate
Azaz ez egy még kiforratlan, NEM STABIL verzió. Miért várjátok tőle, hogy tökéletesen működjön???
És hogy miért nem tudunk (legalábbis én) ilyen bajokon segíteni?
Mert aki nem most lát először linuxot, az debiant használ. Ígyaztán gőze sincs az UHU hibáiról.
Az UHU megcélozta azt a közönséget akinek:
- szép telepítő felület,
- kattingatós beállítások,
- Magyar nyelv,
- kevés választási lehetőség (ugyanazon funkciókból)
De még nincs kész. Ezt tartsátok szem előtt... -
petakpa1
őstag
Milyen gép kell egy UHU-nak?
Szóval az a helyzet, hogy faternak a telephelyre akarok egy olyan gépet csinálni, amibe nem köthet bele a BSA? Természetesen UHU-t néztem ki neki, mert amire neki kell azt mindet tudja és magyar!
A gépen a terveim szerint a következők futnának:
UHU Linux
Openoffice (ugye nem lesz gond a Ms Office fájlkompatibilitással?)
valami alapböngésző (gondolom van benne!)
pdf olvasó (milyet ajánlotok)
KDE garfikus felület (lehet más is csak én ezt ismerem a suliból, és nekem nagyon bejön, gyönyörű)
netkapcsolat egyenlőre nem lesz, a böngésző meg a pdf olvasó is csak offline doksikhoz kell...
Szóval milyen gép kell ehhez?
Én egy P1 200MMX@250 ha a lap is bírja, 64-128Mb ram, 2Mb vidkártya, 2,1Gb HDD, AT ház+Táp ra gondoltam. (mert megvan belőle vinyó, proci ház, táp floppy)
Elég lesz?
Nem kell hogy ezerrel tekerjen, de ne is két percig töltse be a pdf új oldalát! -
biker
nagyúr
válasz
venember #463 üzenetére
egyelőre semmi értelmes, bárrr......
szóval ujratettem, ezzel uott vagyok, mint elsőre, és még nem jöttek elő a hibák
az mplayert meg paranccssorból indítom, akkor nem szaggat.
de nagy vonalakban jó, csak azt érteném, hogy ha az apache debian alaltt default műxik, akkor itt default miért nem???
nah, mindegy.
suse, manó nem nyilatkozom inkább, a rh9 meg állítólag tényleg frankó... -
Cathfaern
nagyúr
Hehe, ezt már Mandrake alól írom ;) A telepítés gyors és fájdalommentes volt, mindent
felismert elsőre. Először azt hittem, hogy a hangkártya nem működik, de kiderült, hogy csak 0
a hangerőElső benyomások jók (bár az első benyomások az UHU-nál is jók voltak...).
-
up
senior tag
válasz
Cathfaern #468 üzenetére
Én is csodálkoztam, de csak tudják, mit beszélnek
. Az valószínűleg legalább egy gondosan összeállított disztribúció, komoly nemzetközi közösséggel (=szinte bármit hamar meg lehet oldani, gondolom). Egyébként az új RedHat-et ajánlották még (9-es), ami elvileg kb két hete jelent meg. Lehet, hogy én annak fogok nekiesni.
-
Cathfaern
nagyúr
Kezdőknek Debian? Nem feltétlenül túl jó ötlet. Igazság szerint nem ismerem, de annyit hallottam róla, hogy kezdőknek nem igazán ajánlott
Nem Mandrake-t akartál írni Debian helyet? Azt szokták még ajánlani.
Mondjuk egy dolog már biztos: én áttérek Mandrake-re. Már csak 1 CD van hátra(3 CD a teljes). Azért még benézek ide, hátha lesz változás. Bár attól félek, hogy rövid időn belül biztos nem
Igaz a weblapjukon lévő ''főcikk'' reménykedésre adhat okot, de....
-
up
senior tag
Próbáljak neked csinálni egyet? ha megmondod hogy kell, és kitalálsz valamit, hogy hogy juttatom el a disk image-t (valami raw izé kéne gondolom), akkor feltolom extrára...
Btw kérdeztem ma egypár embert, azt mondták, kezdőknek Redhat, Debian vagy akár Suse (ez némiképp hitkérdés), de az Uhuról nem volt valami nagy véleményük... azt mondták, addig szedjem le, amíg nem kényelmesedek el vele és tegyek fel egy rendes disztribet -
Panther
HÁZIGAZDA
Nálam is van hiba, de nem tud/akar senki segíteni
Még mindig a kernel panic. Bár már olyan is volt hogy elkezdte betölteni a linuxot, aztán resetelte magát a gép. Aztán újra és újra, amíg ki nem kapcsoltad. Szóval izgi.
Honnét lehet egy rendes UHU bootdisket szerezni? -
venember
tag
''írtam is az uhulinux fórumba...''
... és van valami eredmény? komolyan kérdezném, mert messze nem mindegy, hogy most nekifognánk az UHU kisebb reszelésének vagy válasszunk mondjuk SuSE-t...
... meg jó lenne valami belső infó, hogy ez így fog-e tovább is menni (ti. hogy összevágják, aztán majdcsak lesz valami, vagy komolyan veszik magukat...)
... ha meg van hiba, írjátok meg nekik, legalább hadd tanuljanak belőle... -
up
senior tag
Cool. Open source freestyle közösség!
http://lists.debian.org/debian-devel/2003/debian-devel-200301/msg01676.html -
biker
nagyúr
hehe, szokásos linuxos... fordítsá ujat...
no, figyi, alapból a skint hagyd el, nálam ez -40% terhelést jelent)
terminál: mplayer /elérési/ut/fileneve
ekkor divx fut 25-35% terheléssel, double size, ha m,eg a felületen indítom, akkor max single size fut, kb 60-70%-on, full size-on meg 100% terhelés, 12-15FPS -
up
senior tag
Hja, linuxfórumon azt mondták, újra kéne forgatni és sürgősen ''álljak le'' a terjesztett bináris verzióról (bár nem nekem írták). De kérdem én, hogy fognak így áttérni az emberek? Engem totál lehangol - nem azért, mert nem vagyok hajlandó utánajárni és megcsinálni, hanem azért, mert nem ezt ígérték.
-
biker
nagyúr
-
up
senior tag
tv tuner még véletlen sem működik rendesen
Folyamatosan, 0,5-1-2 mp-enként frissül az egész desktop, ha aktív, és nincs hangja
Ja tudom, ezzel nem foglalkoznak (olvastam a faq-ot). Amúgy AverMedia tv98.
-
up
senior tag
Eldumálok itt magammal. Akartam bizonyos GnomeICU-t tenni a tálcára, erre:
''A következő applet betöltése közben probléma történt: OAFIID:GNOME_GnomeICUApplet
Részletek: [Invalid UTF-8] Nem siker'' -
up
senior tag
Kár hogy Wanda the Gnome Fish-t nem fordították teljesen. Hogyaszongya ''Vanda, a gnóm hal''
-
up
senior tag
Hm... KDE mintha picit gyorsabb lenne. Konqueror alatt meg mások a fontok, de még ezek is ölég
undorítóak(pl d és o az ''undorítóak''-ban kicsit összeér, az idézőjel két vesszője is
egybefolyik...)
Ja, megtaláltam, hogy hogy lehet váltani bejelentkezéskor az asztalkezelők vagy mik között.
Melyik azok közül az X? Mintha nem láttam volna. -
up
senior tag
válasz
Cathfaern #443 üzenetére
1. Nekem még nem fagyott szerencsére.
2. Tényleg lassú (lassabb az XP-nél, bár nálam Gnome van most. (kde szolgáltatását láttam az uhu vezérlőpultban, de mintha az x nem lett volna ott, azt hogy lehet megnézni? mitől függ, hogy melyik indul el?)
3. Ez nekem 1-2 újraindítás után megoldótott, de mint írtam, itt a frissebb hiba!
4. Na ezt nem néztem.
5. Ezt én is észrvettem - már a lassúságát, mert a korábbi verziókkal nem volt gond. Legalább háromnegyed óra volt az install!
És kezdőknek milyen egyéb Linux ajánlható? ;) -
up
senior tag
Mellesleg a wigwam teszt szerint:
111 ! ! ! portmap/sunrpc a port válaszol és NYITVA VAN!
A többi meg zárva. Stealth azért jobb lenne.
Milyen védelem van alapból az UHU-ban? Milyet lehet/érdemes használni? (legyen viszonylag könnyen beállítható egy Gates emlőin nevelkedettnek...)
-
Cathfaern
nagyúr
Igazad van, tényleg kínos. És ha csak ez az egy dolog lenne az...Eddig védtem az UHU linuxot,
elnéztem a hibáit, hisz eddigi verziók nem voltak véglegesek. DE! Ma felraktam az újat. És ennek már
nem tudom elnézni a következő dolgokat:
1. Fagy. Interneteztem, erre fogja magát és az egész X leáll. Vissza se lehetett hozni, csak reboot-tal
2. Lassú. Az nem lehet igaz, hogy egy frissen telepített linux lassabb legyen a kb. fél éves XP-nél
3. A lentebb is említett mplayer hiba (nincs hang, de ha elindítasz valami ''hangosat'', akkor megy)
4. Ennél a verziónál sem működik teljesen a hardveres 3D-s gyorsítás. Nálam nagyon lassúak a 3D-s
programok. Persze a saját kezűleg (rc.2-re) felrakott Xfree 4.3.0 esetén csak úgy hasított minden...
5. Nagymértékben lassult a telepítés. Számomra ez teljesen érthetetlen. (az rc.3 kb. 25 perc alatt
felment!)
És ezek csak az első tapasztalatokAz oprendszer kb. 45 perce van fenn...
Egyszóval teljesen kiábrándultam az UHU-ból. Linux guruktól kérdezem: Milyen linux-ot érdemes
használni egy középhaladó linux usernek? Magyar nyelv előny, de nem szükséges tényező. Az jó lenne,
ha alapból grafikus felület indulna el (hasonlóan az UHU-hoz). Bár abba se halok bele, ha nem így van.
És felférjen max. 3 GB tárhelyre.
Mit ajánlotok? Red Hat? Debian? Egyéb? Választ előre is kösz. -
up
senior tag
Jó kis multimédiás billentyűzetem van, és szeretném használni a volume +/- stb gombokat. Meg is van, hogy hol kell beállítani, de ugyanazon a panelen el kell indítani a kezelő démont ahhoz, hogy menjen. Én azt szeretném, hogy ez mindig elinduljon. Hogy oldható meg a dolog?
Köszi! -
up
senior tag
Köszi a tippet. Nekem az alábbi cuccok vannak a video fül listájában:
xmga
xv
x11
xvidix
Közös bennük, hogy egyikük sem tartalmazza a vo stringet. Egyébként nem tudom, hogy lehetne köztük választani (ha ugyan kell), beállítás egyiknél sincs, a listát rendezgetni nem lehet... lehet, hogy azért nem tudja inicializálni, mert nincs itt a vo?Oszt mé nincs itt egy félnapos installnál, amin nem piszkáltam semmit a bootmenü átállításán kívül? Kínos...
-
hahaha
tag
Udv!
Az emlitett problema nalam is folvetodott. A mego-ra nem teljesen emlekszem, de a tulajdonsagok kozul kellett valasztani egy ca 4 tagu listarol, amin alapertelmezett volt a mar emlitett -vo. Probalgassad ki, h melyikkel megy a kép is!
Hang. Neha nalam is kiirja, h nem elerheto a hang-lejatszo eszköz. Neha csak a programot kell ujrainditani, neha egy masik ''hangos'' programot is kell inditani/kikapcsolni elotte, neha meg restart...
hihihi -
venember
tag
Hát rövid távon az UHU-ra tettem, de lehet, hogy megbánom...
Itt-ott vannak gondok a különböző release-ekkel (progik fagynak), hibaüzenet meg nem korrekt: I/O hiba... (mondjuk azt én is meg tudom állapítani, hogy hiba van, ha nem olvassa a floppyt...)
Az a véleményem, hogy aki 2 hónap alatt 4 release-t kiad, az egyéb huncutságra is képes... tán meg kéne mondani nekik, hogy mitől disztribúció a disztribúció... mondjuk abban, hogy alaposan összetesztelik a benne lévő programokat... ahhoz meg kellenek az ''egység sugarú'' felhasználók, tesztelők (merthogy az is egy szakma, csak kevesen ismerik), mert a guruk nem szeretnek tesztelni, nopláne dokumentálni.
Ha valaminek gyenge a minősége, megkérdőjelezi az egész létjogosultságát. -
up
senior tag
Hogy ne unatkozzatok:
XMMS miért nem eszi a winampos .m3u playlistet? Betölti, de aztán csak végigrohan a file-okon. Egyenként megnyitva a file-okat oké. Ugyanennek a betöltésével az Mplayernek nincs problémája, viszont az XMMS jobban tetszik, mert Winampra hasonlít. -
up
senior tag
Na ez cool!
Próbáltam mp3-at, videot lejátszani, nincs hang. Kérdezem ircen mit csináljak, valaki röhögve azt mondja, restart. És lőn! Á la Windows.
Sajnos miután újraindult és minden pöpec volt, egy újabb újraindítás után hang már van, viszont most kép nincs, ha filmet nyitok meg (mplayer: végzetes hiba: hiba a kiválasztott video_out (-vo) egység inicializálásakor). Se dvd-nél, se divxnél, újraindítás nem segít. Semmit nem állítottam át a skinen kívül, és két indítással ezelőtt még ment hanggal is.Ötletek? Eddig elég m$-es!
-
Panther
HÁZIGAZDA
Én meg már UHU-t akarok telepíteni, de szimplán nem tudok, és nincs senki aki megmondja miért... Még a licenszszerződésig sem jutok el
-
up
senior tag
Ha már kérdezgetek... bootoláskor azt írja, hogy vmi PCI eszköz nem elérhető erőforrás-ütközés miatt. Honnan tudjam meg, hogy melyik az? (pl hol egy lista a telepített eszközökről, esetleg hibákról?) S vajon miért fordul ez elő, ha win alatt minden oké...
-
up
senior tag
Hogyan lehet screenshotot csinálni UHU alatt?
-
up
senior tag
nna, úgy döntöttem, teszek vele egy próbát
A telepítés sebességétől nem voltam elájulva, s ez igaz az ablakkezelésre, programok megnyitására is (nyamvadt 2@2.4 Celeron, 256 DDR, 60g ataIV seagate, a telepítés majd' háromnegyed óra volt, XP nálam félóra, és nem érdekel, hogy hányszor indul újra). Egyébként jópofa. Hogy lehet ezt a nyamvadt fontot kicserélni, hogy úgy nézzen ki a ph!, mint amit megszerettem és megszoktam win alatt? (Galeon) És miért jobbra rendezi az összes hozzászólást, ha volt korábban pár túl széles? (IE balra rendezi, ez így normális, csak az lógjon ki a képből, ami túl nagy...)
Meg belfutottam rögtön pár gpf-be:
A Nautilus nem talált olyan programot, amivel meg tudná nyitni a következőt: ''system-settings:///.directory''.
Majd nem sokkal utána: A Nautilus throbber alkalmazás (PID 14148) végzetes hiba miatt összeomlott (Félbeszakítva). További információért goto gnome honlap stb.
Pedig akkor még nem csináltam semmit, csak nagy naivan megpróbáltam a kezdd itt! ből a rendszerbeállításokat megnyitni. Azon belül volt még egy rendszerbeállítások gomb, és arra kattintva produkálta a fentieket. Kiszolgálóbeállításokra kattintva ugyanez.
Pont ezeknek a hiányáról beszélnek a Linux térítők, nem? -
lehet , hogy már elkezdtek locsolkodni./vagy még csak a locsoló verseket tanulják/
-
Panther
HÁZIGAZDA
No, megyek enni vmit, addig is várom a segítőkész hozzászólásokat!
-
Panther
HÁZIGAZDA
--- Ja, ''kernel panic'' előtti események:
Uncompressing Linux... Ok, booting the kernel.
.........insmod: jfs.o: no module by that name found
.insmod: reiserfs: no module by that name found
.insmod: ext2: no module by that name found
.
Kernel panic: Attempted to kill init!
--- És itt a vége. Most áll a gép, és villog a Caps & Scroll Lock. -
Panther
HÁZIGAZDA
Nekem egy igen fontos kérdésem lenne: hogyan tudom olyan gépre telepíteni, ami nem tud CD-ről bootolni?
Mert a RAWrite + Uhuboot.img nem igazán akar működni... megcsináltam a bootfloppyt, ebből a legújabb 1.0-s CD1-en levő fileból, be is hozza a főképernyőt, de F1-nél pl. nincs memtest, meg ilyenek, uhu-val meg elszáll vmi ''Kernel panic''-kal. Ja, és ráadásul felül kiírja, hogy Uhu linux 1.0-rc2!! Miért rc2?!
Ilyenkor mit csináljak? Le lehet szedni valahogy a CD-ről a bootimage-t, és feltenni floppyra? Vagy most mi van? -
Hequila
őstag
Hallottam egy olyat, hogy linux csak ps/2-es egérrel illetve billentyűzettel müxik. Igaz ez?
-
Veron
addikt
Hi all!
Ma tettem fel az uhu linuxot, es mindent fel is ismer tok jol, csak az adsl-nek a kulso egysege USB-n keresztul csatlakozik a géphez, és ezt az egyet nem látja, és igy tárcsázni se tud. Ha valaki tudja hogy hogy kell beüzemelni az légysz segitsen.
Előre is kösz! -
Sanyo
senior tag
válasz
petakpa1 #418 üzenetére
Az installnal ki lehet valasztani, hogy mi induljon: KDE, Gnome vagy parancssor.
Nagyon egyszeru, sot divx filmet is tudtam nezni felirattal mindenfele hokuszpokusz nelkul (ami eddig nem ment mas disztribekkel). Meg nem hasznaltam sokat de szimpi. Ha 1x sok idom lesz, akkor probalom jobban megismerni a rendszert.
-
petakpa1
őstag
OK még 1 kérdés.
Meg tudom e olyanra csinálni az UHU-t, hogy a grafikus desktop jöjjön be alapból és ne kelljen parancssorral vesződni, ''wingyózszerűen működne''?
Ez azért lényeges, mert fater nem hiszem hogy bajlódna a parancssorral, de ha egy stabil grafikus felületű gépet kapna, amin tud irodai munkát csinálni és még jogtiszta is annak nagyon örülne.
Én sajna sokat jáccom és kell a win, de neki openoffice, webböngésző, levelező bőven elég, és még könnyen meg is szokná az új progikat, mert nincs úgy hozzászokva a wines cuccokhoz, mint én -
petakpa1
őstag
Egy 2.1-es vinyóra ráfér az UHUlinux?
Mintha valakitől azt halottam volna, hogy legalább 4-5 giás kell? -
Clark
tag
Hali!
Tényleg 2 CD-s? -
Grego
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy beteszek a gépbe egy 40 GB-os FAT32 fájlrendszerű vinyót és az /mnt könyvtárba nem látom. De ha berakok egy 40 gigás NTFS fájlrendszerűt akkor azt látom csak másolni nem tudok rá. De a 20 GB-os FAT32-vel ellátott vincsit meg pöcre látja. Hogyan lehetne megoldani azt hogy lássam a FAT32 fájlrendszerrel ellátott 40 GB-os winchestert?
thx -
Cathfaern
nagyúr
Topic felhozás:
Lenne egy kérdésem is: hol lehet UHU alól szoftveresen képenyőtulajdonságokat állítani? Csak azért mert az új monitorom esetében (TFT-s a drága) más a fényerősség linux ill. Win alatt. És elég zavaró állítgatni
Szóval van valami progi, amivel ez megoldható lenne?
-
Genialis
aktív tag
válasz
WINDOWS! #397 üzenetére
Ó Barátom Teljesen egyetértünk!
Már csak arra szeretnélek megkérni, hogy ajándékozzál már nekem 80 ezer forintot erre a csodára, mert nem bírok élni nélküle! De mivel úgy magában nem sokat ér, ezért még egy kevés kéne kb 150 ezer, hogy tudjak táblázatot szerkeszteni. Ja és mivel úgy érzem értek a programozáshoz, ezért jól esne még 500 ezer egy kis apró semmitmondó C fordítóra, hogy bővíthessem eme csodaplatformon előforduló szoftverek körét. De mivel, a technológia, hogy hogynem fejlődik, valószínüleg ezt a kérésemet évente meg fogom ismételni... Remélem nem sok amit kérek és egy hozzád hasonló úriember, aki szinte mindent megengedhet magának nem fog visszautasítani egy ilyen szerény kérést. Addig is, mivel épp sajnos kissé anyagilag nem vagyok toppon, bátorkodom használni a Linuxot, de amint segítséged megérkezik, ígérem felhagyok e kóros tevékenységemmel.
Köszike! -
WaterLo
aktív tag
Nekem az a bajom, hogy ha be van dugva az Ati Radeon S-Video outba a TV, az X el sem indul. Van erre vmi megoldás, vagy szokjam meg, hogy ki-be huzogatom?
-
hahaha
tag
válasz
WINDOWS! #397 üzenetére
C:\Documents and Settings\<username>\Local Settings\Application Data\Identities\{63082579-207F-4014-96CA-059369FA7A7E}\Microsoft\Outlook Express
Ja. Egyszeru, es utal arra, h mi van benne.
Ha meg biztonsagi mentest akarok csinalni csak a leveleimrol, akkor rogton eszembe jut! Csak ki sem fér egy sorba.
hahaha!: hahaha -
Sanyo
senior tag
Most tettem fel a kisebbik gepembre az Uhu rc3-at, eddig nagyon tetszik. A legnagyobb gondom eddig a linuxokkal a videolejatszas volt, most egybol vmi divx filmet nezek, felirattal egyutt.
-
hahaha
tag
OFF
Udv!
Bev.: Meg mindig gyakorlo w2k hasznalo vagyok, es tokeletesen meg vagyok elegedve ezzel az oprendszerrel!
Ennek ellenere probalkozom, most is van uhu a gepemen. Nagyon tetszik a filozofiaja: ha kivancsi vagy vmire, akkor
a.) man olvasasa
b.) howto olvasasa
c.) rakeresel neten
d.) siras-rivas linuxos forumokon, es legtobbszor nem maradsz valasz nelkul.
Emiatt folyamatosan fejlodo tudassal rendelkezik egy linux-felhasznalo.
Ezzel szemben a windows+office felhasznalok tobbsege mar az uzemeltethetoseget veszelyeztetoen ''tudatlan''.
Felhasznalo-baratsag.
Az uhu még nem egy vegleges disztrib. Probalj ki mondjuk egy redhet8-at! Ugyanannyira csilli-villi, es ''doljon hatra, amig ...'' mint az XP! Es a telepiteskor (windows-tol elteroen) valoban grafikus feluletet biztosit. A particionalasnal is! Es alapertelmezetten be van kapcsolva a tuzfal. ;-)
Most 25 progi van telepitve nalam, win ala. Pl: ftpkliens! (Par napja halt ki a vinyom, es vettem ujat, tehat most meg az elejen vagyok a felrakosgatasnak.) Nem 100%-ig kompatibilisek a titkos forraskod miatt...
Még vmi.
gepem + w2k = lassu, 16 szin, stb
gepem + w2k + DRIVEREK = OK
gepem + suse8/uhu = ~OK
No comment.
ON
uhu rc2.1 nagyon bejon. Plane az mplayer!
Lesz meg jobb is, de mar igy sem rossz!
hahaha
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Xbox tulajok OFF topicja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen házat vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 256GB 15.6" FHD Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3177, 95% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest