- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- hcl: HP 255 G8 (250 G8) LCD csere
Új hozzászólás Aktív témák
-
uccsó kérdés lilo vagy grub? jah és ha nem telepítek grubot akkor lehet uhu alól utólag lilot? és van más is ezen a kettőn kívül?
-
fölteszem a mai vegyes érzelmeket keltő kérdésem
na akkor: ki telepített már uhura ati linux dirvert pl 9600xt-re mire jutott mennyit szívott ha szívott és egyebek. várom a válaszaitok!
-
-
Johnny19
tag
Valakinek ötlete a #1481-re?
Senkinek sem volt ilyen hibaüzenete? -
Jam-Master J
aktív tag
1. Nincs olyan, hogy 1 és 2 cd-s verzió.
Telepítéskor CSAK az első CD kell, a 2. CD-n csak plusz csomagok vannak.
2. Sose használtam MSN-t (meg SZVSZ nem is fogok), nem tom, milyen elven műxik. Az UHUban rengeteg csevegőkliens van, nem kizárt, hogy az egyik ezek közül MSN kompatibilis.
3. MIVAN??? -
hi' lenne egy pár kérdísem: na akkor
1. az uhu linux ből miből különbözik az 1cds és a 2cds versión
2. van e az uhuba beépített msn kliens csevegőprogi vagy vmi hasonló ha nincs mia a neve ?
3. ez a probesz eggyel feljebb csak vga cserénél jön ki? telepítés alatt, után nem ugye? -
-
Tersius
tag
válasz
kiscsako #1489 üzenetére
Le kellene toltened meghajto programot a kartyadhoz az atitol vagy az nvidiatol, es feltelepiteni azt (altalaban van bennuk valami install script). Az majd szepen beallitja neked a grafikus dolgokat.
(Amugy a grafikus beallitasok a /etc/.../XF86Config fajlban talalhatoak. Ezt kezzel megszerkesztve is be lehet inditani a grafikus feluletet, csak nem olyan egyszeru,a meghajtokban van varazslo tobbnyire.)
mod: ez amolyan altalanos megoldas,lehet, hogy az UHU-nak van valami specko beallitoja, es lehet, hogy azzal is eletre birod kelteni.
[Szerkesztve] -
kiscsako
csendes tag
Na figyuszoljatok pls.
Az en kis UHU-m jol mukodott, mig uj videokarit nem kapott, most nem tudja inditani a grafikus feluletet, en meg nem ertek a baglyok lelki vilagahoz, szal mit kell beirni hogy ujra userbarat legyen? Esetleg telepitsem ujra??? -
Johnny19
tag
Most akkor hogyan fogok linux alól netezni?
(UP) -
törölt tag
Lenne egy kérdésem:
Wmware-t hogy tudok feltelepíteni egy UHU 1.2 RC2-re??
Egyáltalán hogy kell telepíteni bármit is? -
Johnny19
tag
Senkinek sincs ötlete v. csak ennyire lehalt a topic?
-
Johnny19
tag
Sziasztok.
Szeretnék segíytséget kérni ehy Intel 537 es modem telepítésében. Nekem nem sikerült.
Letöltöttem a intel honlapjáról a driver és a readme alapján megprobáltam telepíteni.
make install kiirt olyat hogy a bootscript nem indult el mert ismeretlen disztribucio.
Benne is van melyik disztribekkel müködik a telepítős és le isvan irva hogyan kell manuálisan belőni. Nekem ez nem jönn össze, hiába csinálom végig amit leir.
insmod Intel537.o parancs ezt irja, talán ez lehet a probléma?
root:~/intel-537EP_secure-2.60.80.1# insmod Intel537.o
Intel537.o: Intel537.o: unresolved symbol put_tty_driver
Intel537.o:
Hint: You are trying to load a module without a GPL compatible license
and it has unresolved symbols. The module may be trying to access
GPLONLY symbols but the problem is more likely to be a coding or
user error. Contact the module supplier for assistance, only they
can help you. -
Torry
addikt
Hellosztok!
Az UHU 1.2-es végleges mikorra várható? -
peteris
csendes tag
Kösz escie-nek az együttérzést és a tanácsot, amit azt hiszem megfogadok. Egyébként az UHU 1.1.1 verzióval szórakozom, ez elég stabilnak látszik (stabilan szívat).
Tegnap este annyi előrehaladás (?) történt, hogy újra kísérletezni kezdtem a floppyn lévő GRUB-al, az csodásan működik, még a Smart Boot Manager is él, ha az XP-t onnan akarom indítani. De a floppy lassú és nem hiszem, hogy az UHU nem tudna nélküle élni. De az is lehet, hogy én fogok az UHU nélkül élni, ha ez így megy tovább... -
escie
őstag
válasz
peteris #1473 üzenetére
huhh, na ne aggódj, ha nem tudod elsőre felfogni a grub észjárását. a legjobb bootmanager progi, de nem emberknek készült...
rengeteget szívtam én is vele, úgyhogy segíteni sem tudok.szerintem dobd fel a linuxforum.hu is a kérdést, mert itt mostanában sajna elég nagy a pangás linux ügyben...
vagy esetleg próbálkozz az 1.1-es verzióval(ami a legutóbbi stabil kiadás), ha a legújabbat nyüstölöd(ez még prüszkölhet, hisz ''béta''). -
peteris
csendes tag
Új UHU telepítésen vagyok túl, kissé megviselve. A dolog alapjában működik, de egy hiány még van, ebben kérnék segítséget.
Gépemben két HD van, az elsőn van egy XP, a másodikon egy nagy NTFS partició, ami egyelőre üres, felette pedig az UHU két logikai partición. Több nekifutásos telepítés volt, ezek sikerültek, a rendszer mindíg elindult és használható is volt, de az újraindítással sok bajom lett. Először floppyra kértem az indítást, de ezzel nem ment az indítás. Kiderült, hogy a menu.lst-ben nemlétező particiók szerepeltek, fogalmam sincs miért, ezeket nagynehezen rendbetettem és akkor már indult floppyról. Következő cél az volt, hogy induljon a második HD-ről is. Igy a következő telepítéskor a 2. HD MBR-jére kértem a GRUB-ot, de ezzel sem működött az indítás. Kiderült (+1 nap), hogy itt is a menu.lst-vel van gond, felcserélődtek (?) a HD hivatkozások. Kijavítva, indul a rendszer a 2. HD-ről is.
Telhetetlenségből kifolyólag most azt szeretném, hogy valamilyen egyszerű bootolási választásom legyen, ne kelljen a BIOS-ban átirogatni, hogy melyik HD induljon. Sajnos ez az a pont, ahol elakadtam.
Véleményem szerint két alapeset van: vagy az UHU-ban vagy a Windowsban kellene megoldani a dolgot.
A GRUB menu.lst-ben szerepel a Windows opció, először ezt próbáltam. Sajnos mindíg azt írja ki, hogy nem találja az ntldr-t.
Ezután az XP boot.ini-jével próbálkoztam. A neten több cikk is javasol olyat, hogy tegyük a GRUB-ot a /boot particióra, majd másoljuk ki egy floppyra a /boot partició első szektorát, a kapott fájlt vigyük át az XP gyökér-könyvtárba és írjunk egy új sort a boot.ini-be, hivatkozással erre a fájlra. Sajnos ez sem működik, gondolom azért (sem), mert nálam a GRUB az MBR-en van és nem a /boot partición, tehát ki tudja mit másoltam ki onnan ? (Csak annyit ír ki indításkor, hogy ''Grub geom error'' és kiakad).
Kérdéseim: hogyan kellene a GRUB-ot a /boot particióra tenni ? Ha odateszem, maradhat-e az MBR-en is, ha nem: hogyan lehet onnan levenni ? Vagy vannak további lehetőségek ?
Előre is kösz a segítséget, ha van valakinek ötlete. Az 1. HD MBR-jéhez nem szívesen nyúlnék, emiatt sem vettem irányt a különböző boot-managerek felé. -
upp! és milyen különbség van a kde és a gnome környezetben? pl. a koffice nemmegy gnomeon?
és upp!
-
hi tartalmaz a uhu valami c++ programmer progit? vagy lehet hozzá letölteni?
-
semtex01
csendes tag
Sajna a kép vége lemarad, meg láttam benne egy olyat, hogy PPP_PASSWORD not set. És pont a kép vége lenne érdekes, hogy authentikál-e, magyarul elfogadja-e a logint, vagy nem. Ha minden igaz, akkor a jobb alsó sarokban meg kell jelennie egy ikonnak, ha csatlakoztatva van. Meg az ADSL modemen is nézd csatlakozás közben, hogy van-e adatforgalom (ha látszik rajta). Több tippem meg ötletem sajna nincs
-
Shape
aktív tag
Sajnos ez se működött
Ugyanazt csinálta.
Itt egy kép hogy mit ir ki a tárcsázó amikor megpróbál kapcsolatot felépiteni:
[L]invitel.hu/zope/tarcsazo.jpg[/L]
Valami más tipp? -
Shape
aktív tag
Valaki adjon már tippet.
PLEASE -
Shape
aktív tag
válasz
semtex01 #1465 üzenetére
Grafikus terminal alatt csatlakoztam föl és nem ment a böngésző, pedig több böngészőt is kipróbáltam még egy terminal alatt futó asszem links nevűt is és semmi eredmény.
Adatforgalom van de csak minimális.
És a szolgáltatóval nincs baj, mert ha wi alól se menne akkor nem tudnék most neked üzenetet irni
Ugyhogy egyre elkeseredetteb leszek, pedig ugy szerettem volna linux-ozni. -
semtex01
csendes tag
1. Grafikuson terminal alatt felcsatlakozol akkor mennie kell.
2. Adsl-start vagy /usr/bin, vagy /usr/sbin, vagy /etc/init.d-ben van. Ha nincs, akkor keress rá.
3. Ha induláskor felcsatlakozik, és nincs adatforgalom, akkor tűzfal v. böngészőhiba (vagy szolgáltató. Nézd meg hogy win alatt bejön-e valami. Ha nem, akkor szolgáltatónál a bug, ha igen, akkor az előbb leírtakat nézd meg.
-
Shape
aktív tag
válasz
semtex01 #1463 üzenetére
Grafikus felületen nem ad hibaüzenetet, csak folyamatosan próbál felcsatlakozni.
amivel terminal-ban csatlakozok: adsl-start
nem tudom hogy van-e ennek teljes elérése.
ha grafikus felület alatti terminálban felcsatlakozok akkor menni kellene a böngészésnek?
mert nekem ugy se működött.
Azt el is felejettem mondani, hogy beállitottam hogy inditáskor is csatlakozzon föl, fel is csatlakozik, de természetesen utáa se tudok böngészni -
semtex01
csendes tag
Grafikus felület alatt ad valami hibaüzenetet? Mert ha konzol alatt megy, akkor grafikus alatt is megy. Persze ha más tárcsázót haszál, akkor sux. Vagy: csinálsz egy olyan file-t, hogy
#'!/bin/bash
ide meg a parancsot írod, amivel parancssorban csatlakoztatod (teljes elérési úttal).
Ezt grafikus felületen egy ikon formájában az asztalra rakod és kész. -
Shape
aktív tag
UHU alatti adsl beállitásban szeretnék segitséget kérni.
Az uhu-tárcsázóval nem tudok kapcsolatot felépiteni, viszont ha konzolban csinálom akkor azt irja ki hohy kapcsolódott.
Ez hogy lehet??
csináltam egy doc-ot hogy mit ir ki terminálban.
invitel.hu/zope/adsl.doc
Nem tudom hogy segit-e de azért hátha.
Gondolom rájöttetek hogy em vagyok egy nagy linux guruazért kellene a segitség.
Előre is köszönöm. -
hi. telepítéskor kilehet kapcsonli a grub-ot a linuxból? erre válaszoljatok nekem pls.
-
zottty
aktív tag
UHU linuxon milyen játék fut el?Mil a legminimálisabb gépen elfutó linux?és annak mennyi kell?
-
tildy
nagyúr
Total commander ext2 plugin:
Bővebben: link -
Beck18
tag
Na, most már picit konkrétabb problémáim lennének UHUval
Creative Live 5.1 iszonyatosan sistereg, ééés csak 2.1ben szól. Hogy tudnám normálisan használni?
kipróbáltam az sbconf-ot, de inditás után dob egy hiba üzit h. nem találja az emu-tools-t ... lehet h. ALSA-t használok OSS helyett. Nos, ebből egy szót se értek.
Ja, és szeretnék DC-zni, ezt milyen formában lehet megvalósitani UHU 1.1 alol?
köszi.
szerk.: linux egy pata hdd-n van, a másik HDD-m sata-s, ha biosban beállitom h. a sata-t akkor nem hajlandó indulni linux. ezt ki lehet v.hogy küszöbölni?
[Szerkesztve] -
n0_gAboR
őstag
fel lehet vhogy varazsolni az UHU-ra 2.8-as gnomeot vagy 3.3-as KDE-t (hogyha pl az 1.1 stable-t hasznalom?)
esetleg a 2.6.8-as kernelt? -
Beck18
tag
Sziasztok!
UHU 1.1 telepítése közben, kiírja h. hibás a lemez. Ez az üzi majdnem a telepítés 100%nál jelenik meg, mielőtt az MRB helyét kell megadni. Végülis be lehet fejezni, monitor beállítást stb. és a juhuu gombal el is lehet indítani az UHU, dee ekkor ki ír vm. szöveget
root: dev/ stb ...
majd egy ilyet, h.:
Enter address (talán address ez most nem biztos)
Valakinek van vm. 5lete h. mit lehetne csinálni vele?
thnx
Beck -
partymaci
aktív tag
üdv
Azt szeretném kérdezni hogy hogyan lehet medvalósítani azt hogy a monitorom ne váltson vissza 800x600ba amikor mene 1024x768be is ugyanis a tesztelésnél bírja ezt a felbontást is de nem marad meg.
ja és ez egy LG1730B-s TFT monitor
pontosabban definiálom a problémát:
Az egyik bejelentkezésnél 800x600 ba jelentkezik be
Az ujraindítás után meg már 1024x768ba vagy amire annó beállítottam.
(szenved az X server!?)
thx -
gery03
senior tag
-
WN31RD
addikt
Az UHU Linux weboldalán az áll, hogy a telepítéshez is legalább 64 MB RAM kell:
''A rendszer telepítéséhez és egyszerűbb grafikus környezetek alatt futó -kis erőforrásigényű- alkalmazások futtatásához legalább 64 MB szükséges.''
WN31RD
addikt
Szinte biztos, hogy az a baja, hogy túl kevés neki a memória. Nem ismerem az UHU-t annyira, hogy határozottan ki merjem jelenteni, hogy nincs más megoldás, mint hogy több RAM-ot raksz a gépbe, de valószínűleg ez a helyzet.
32 MB ma már kb. semmire nem elég, ebbe bele kell törődni. Van olyan linux disztribúció, ami felmegy ilyen kevés memóriával rendelkező gépre is (pl. Debian), de hacsak nem valami kis routernek vagy hasonlónak fogod használni, akkor nagyon kényelmetlen lesz dolgozni vele.
Ha mindenképpen ilyen gépre akarsz linuxot rakni, akkor keress valami olyan disztribúciót, amit kifejezetten arra találtak ki, hogy kis gépeken jól menjen (pl. Deli Linux). -
gery03
senior tag
Fel szeretném tenni egy kisgépre a linux 1.1-et. (P1, 32mb ram)
Igenám, de telepítésnél megakad. Ha debug módba nyomom, akkor itt akad el:
RAMDISK: Loading 25128 blocks [1 disk] into ram disk ...
De nem csinál semmit. Mi lehet a baja, és mit tegyek vele? -
Bazsesz
őstag
Gyerekek, ez a Live 2.2 (Eszter) ez nagyon nagy! Nagyon megnyerte a tettszésem! Ha ennyire jól nézne ki az új 1.2-es linux, feltenném állandóra. Jó megjelenés, király loading-screen, meg úgy minden. Csak CD-ről egy kicsit lassúcska... De megy USB-n a modemem is, tudok netezni, tudok mindent csinálni.
Üdv: balu -
törölt tag
Hello!
Az UHU live cd 2.1 mennyire különbözik az UHU 1.1-től?
Tudom mit jelent a live cd, de konkrétan mi az eltérés? -
törölt tag
Sziasztok!
A mai delutan feltettem az UHU 1.1-et, es mivel ez volt eletem elso linux telepitese, ezert pici segitseget kernek toletek.
Szeretnem hasznalni a dc++ valamelyik linuxos verziojat, igen am, de fogalmam sincs, hogy tudok telepiteni, ill. ehez a linuxhoz melyik csomagok-azt hiszem debian- jok.
A masik dolog, hogy nem tudom, hogy a netet hogyan lehet ezzel megosztani, hogy a winXP-s notebookon tudjak netezni.
Segitsegeteket elore is koszonom.
udv. -
escie
őstag
-
_Petya_
őstag
Üdv!
Uhu 1.1-hrz keresek drivereket:
- Abit IS7 alaplapi hangkártyához
- Pinnacle PCTV Stereo (nem BT8x8, hanem SA... chipes!)
Tudtok segíteni?
Esetleg honnan lehet megtudni, hogy milyen driver jó hozzájuk?
Más:
SB Live 5.1 hangminősége UHU alatt botrány. Felismeri kapásból, de hallgathatatlan, sistereg. Valami ötlet?
Petya -
escie
őstag
hirtelen az a kósza ötletem támadt, hogy fel kéne telepíteni a másik gépemre az uhut.
nem tudjátok, hogy lehet hálózatról telepíteni?
lehet egyáltalán az uhut? -
meoindil
aktív tag
válasz
#57764352 #1418 üzenetére
Úgy tűnik...
...Emerson befejezte az UHU Live cd fejlesztését. A munkát folytatja, de nem UHU alapon. A 2.1 az utolsó UHU Live cd amit készített, az még letölthető.
törölt tag
Mi lett ezzel az oldallal??
http://uhulivecd.linuxuser.hu/
Bezártak? Kár lenne. -
kilincs
csendes tag
Üdvözlet!
Szintén támogatom ezt a topic-ot, ugyanis én is most kezdtem el ezt az egész linux témát. Ahogy mindenki mondja, a kezdők UHU-Linux-szal kezdjenek. Most tölöttem le az UHU-Linux Live verzióját és mindenkinek ajánlom akinek esetleg még sosem volt a keze alatt más oprendszer, mint Windows. Aztán persze lehet utána telepíteni ami csak jön.
Egy gond volt vele, hogy az X felület nem nagyon akart bejönni, de lehet, hogy ez amatőrségemnek tudható be.
- kilincs - -
Kikike
tag
Lehet életet lehelni Pinnacle PCTV Stereo tunerbe UHU Linux 1.1 alatt?
-
n0_gAboR
őstag
UHU 1.1 van most fent, es adsl-cofig-al van beallitva a kapcsolat.
azt szeretnem megcsinalni h minden inditaskor automatikusan kapcsolodjon. azt hogy lehet? adsl-start -ot meg csak rootkent lehet kiadni.
hogy lehet ezt megoldani? hova kell beirni es milyen scriptet? -
escie
őstag
válasz
Dextrose #1407 üzenetére
értelemszerűen a gyártó oldalán kell szétnézned a _linuxos_* driverért.
második legrosszabb esetben kernelt kell fordítanod, legrosszabb esetben nem támogatott...
*(tehát nem az uhuhoz, hanem linuxhoz)
a google.com/linux ezt adta első találatra: Bővebben: link
úgy láttam érdemes beleolvasni... -
Dextrose
csendes tag
Hi!
Már vagy egy éve fennáll a probléma, azóta nem oldottam meg, nem is nagyon foglalkoztam vele. Van egy ilyen cuccom:
Linksys Instant wireless network adapter, azaz WUSB11
Hol lehetne ehhez drivert találni az UHU-hoz? Mert már régen feladtam a keresést. Ha tudnátok adni egy linket, vagy hogy hogyan lehet elérni drivert hozzá, az nagyon jó lenne.
/amugy ezt a hozzászólást átírányítottam ide/ -
Male
nagyúr
Kiderült, hogy mégse ilyen jó a helyzet, mert minden újraindításnál visszajön a probléma. Mindíg be kell írnom a
route del default gw 192.168.1.1
route add default gw 213.163.27.23
parancsokat, ahhoz, hogy menjen. Mi állítja vajon vissza? Hogy csináljam meg, hogy megmaradjon a beállítás? -
mr_knight
senior tag
Sziasztok. ''UHU LNIUX 1.1'' Nem tudom milyen progit töltsek le rá hogy rendesen menyen rajta a VGA ? ATI-m van de még nemtaláltam rá progit ezért kérek meg mindenkit hogy segitsen . Előre is köszönöm.
Meg az a problém hogy nemtudom hogy kell progikat telepiteni azt tudom hogy a parancssorba kell beirni valamit de azt nem tudom hogy mit teljesen LÁM vagyok ''kezdő'' ?? -
steveetm
őstag
majdnem, az első sor csak leíarja hogy hol található az az ip, a default gw nálad a 192.168.1.1, ami megmagyarázza a pinget.
route del default gw 192.168.1.1
route add default gw 213.163.27.23
és így menni fog. Hogy az uhu mit bénáz a route felhúzásával azt nemtom, lehet vmi tűzfal/netmegosztás varázsló elcseszi. Ja és iptablessal semmi baj, alapból jóaz igy
Ja csak azért kérdeztem hogy másolod, mert már ez is egyfokú kreativitás
cat /etc/network/interfaces
Még ezt nézzük meg
Na kb már leírtam amit akartam úgytünikmod rulla
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Male
nagyúr
válasz
steveetm #1397 üzenetére
Az eredmény:
root:~# route -n
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
213.163.27.23 0.0.0.0 255.255.255.255 UH 0 0 0 ppp0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
127.0.0.0 0.0.0.0 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0
root:~# iptables -L
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
root:~#
Kicsit összecsúszott valamiért (a notepadban még rosszabbul néz ki). A ''route add default gw 213.163.27.23'' nem írtam be, mert ha jól nézem, az már benne van (az első sor). Az iptables -L eredménye tűnik rossznak nem?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- PC Game Pass előfizetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontott, vadiúj, SPACE BLACK MacBook Pro 14" M4 10C/10G 16GB 512GB Gar.: 1 év APPLE világgarancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus Gaming 16-S0017NH 16 notebook - R5 7640HS 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4050 6GB WIN1
- Honor X6b 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest