- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
twollah
nagyúr
Felraktam, eddig nem rossz.
-
GameSpy
tag
hi
Wireless hálókártyám van a gépben és nem tudom hogy az uhu-linuxban hogy kel beállitani hogy nemjen a hálózat:S..és lássa a netett..
Amatör vagyok ezen a téren :Snagyon szoval most kezdtem a linuxios pálya futásom..ha valakinek van ötlete akor szoljon ,nagyon meg köszönném..
szeretnék linuxot használni és ha a net is menne rajta akor nagyon tök jo lenne
amugy smc wlan hálokártya .. -
koenig
aktív tag
válasz
twollah #2795 üzenetére
Gondolom, nem állítottál semmit a driver felrakása után, így berakhatott bármit alapértelmezésnek. tft-d nem biztos, hogy tud 85hz-t
Egyébként ezért nem kellett volna újratelepíteni. Amikor kiválasztod, hogy az uhu induljon el beírsz egy ''3''-t a sor végére és szöveges módban indul el. -
twollah
nagyúr
Anno felraktam a legujabb NVidia VGA drivert, es egy csodalatos fekete kepernyo fogadott a kovetkezo indulaskor azzal a szoveggel, hogy ''OUT OF RANGE''.
Na mondom hurra!
Es ujratoltam az UHU 1.2t.
Vkinek vmi otlete, hogy mi lehetett a baj?
A VGA egy GF 6600 AGP volt. -
V.ki
aktív tag
UHU 2.0-t honnan lehet leszedni?ISO-t nem találom az uhulinux.hu-n
Iletve GeForce 4 MX440-hez és Abit AC97-es hangkarihoz van már driver 2.0 alá?Ha igen,akkor honnan lehet letölteni? -
Windows Xp mellé raktam fel UHU Linux 1.2-t, Grub-al működik mindkét rendszer. De időközben rájöttem hogy Linuxal való ismerkedésre elég lenne, ha egy virtuális gépen rakom fel a Linuxot. Le akarom szedni a Linuxot, de ha leszedem, attól még az MBR-ben ott marad a Grub.
Kérdésem a következő:
Csinál a Grub a Master Boot Record-ról biztonsági másolatot, és ha igen, hogy lehet visszaállítani a régi, WinXP-s MBR-t?
Ha jól tudom, csak felül kell írni a Grub-os MBR-t a régi, WinXP-ssel, nem?
A segítséget előre is köszi, de válaszolni lehet hogy csak szerdán tudok. -
zsolo_d
tag
Jah...
Ha beállítottad akkor init 5, és visszakapod az X-et. -
zsolo_d
tag
Hello!
Elvileg úgy lehet, hogy rootként konzolban lelövöd az X-et (init 3).
Megkeresed midnájkommanderrel(mc) vagy ''cd /etc...'' az:
/etc/x11/xf86.conf fájlt és abban át tudod szerkeszteni.
De ha az x11 könyvtárban beírob az xf86 config parancsot, az is jó...
Az újabb linuxoknál xorg.conf.
Itt mindent be lehet állítani...
Sok sikert
Üdv. -
balees
tag
válasz
zsolo_d #2785 üzenetére
Nos a drivert már sikerült felrakni (nvidia), de a monitor menüje 110Hzet ír ki, és hiszek neki.
Szóval ez így nem jó, nem szeretném meggyilkolni a monitort. Másik fórumon mondták hogy lol, a grafikus felületen nem lehet állítani az értékeket (frissítés és felbontás), csak ha konzolon állítom, de azt már nem mondták hogy pontosan hogyan...
Ha tudsz segíteni... -
zsolo_d
tag
Hello!
Amit írtál annyin megy, vagy annyit ír ki?
Raktál fel a videókártyádhoz drivert (3D), vagy ''generic'' drájvert használsz?
Például ha nVidia kátyád van és feltelepíted az UHU-t, akkor ''nv'' generic drájvert rak fel hozzá.
Ami nem egészen tuti.
A videókártyád hivatalos honlapjáról szedd le a linuxos (*.run vagy tar.gz) drájvert és azzal próbálkozz...
Üdv. -
balees
tag
Hello!
Valaki tudna segíteni?
UHU Linux 1.2 Office: 110Hz-en (!) és 800x600-on megy a monitor (a monitor menüjében ezt írja).
Szóval így nem akarom használni, mert akkor a monitorom hal meg!
Próbáltam az Uhu Control Panelben állítani, de nem engedi! Hogy tudom rá venni hogy azon a felbontáson és frekvencián menjen amit én szeretnék? -
tomamd
tag
Sziasztok SuSE linux 9.0 magyart hol lehet letölteni?
-
Lotusz
tag
na feltenni sikerült, de a mountolás nem sikerül
ezt írja:
The device /dev/hdb5, is mounted.
Use the force option to work a mounted filesystem.
Mount failed.
mit tegyek?
beírtam a végére hogy -o force most meg azt írja hogy az eszköz foglalt. ezt hogy oldjam meg?na feltenni sikerült, de a mountolás nem sikerül
ezt írja:
The device /dev/hdb5, is mounted.
Use the force option to work a mounted filesystem.
Mount failed.
mit tegyek?
beírtam a végére hogy -o force most meg azt írja hogy az eszköz foglalt. ezt hogy oldjam meg?
[Szerkesztve] -
Lotusz
tag
ok, már megvan köszi.
következő kérdés: hogy tudom engedélyezni hogy a másik vinyóra is menthessek dolgokat, amin xp van? mert nem engedi -
Lotusz
tag
üdv, ha konzolból felakarom tenni a vga drivert azt írja hogy addig nem lehet amíg fut valami X. ezt hogy tudom leállítani
valamint a monitor frekvenciával is szenvedek... 85hz-n van ELVILEG de 60on megy és kifolyik a szemem. -
dr_strange
senior tag
válasz
Agostino #2770 üzenetére
hali,
ilyenkor, ha egy program parancsikonnal nem indul, mindig érdemes megpróbálkozni terminálból való indítással, mert úgy látod, milyen hibaüzenetet ad, mielőtt elhalálozna. Nyiss egy terminált, (Gnome terminal vagy konsole), írdbe a prompthoz hogy
mplayer
meg azt is megpróbálhatod, hogy
gmplayer
és nézd meg, milyen hibaüzenetet ír ki.
Annak alapján az itteni UHUsok már talán fognak tudni segíteni. -
koenig
aktív tag
válasz
Agostino #2770 üzenetére
Szia!
Fájlkezelő pl mc, belépsz saját könyvtáradba megkeresed a .mplayer könyvtárat és letörlöd. Így alapbeállításokkal fog indulni.
Az ntfs írás lehetséges a captive-ntfs vagy ntfs3g progival. külön kell feltelepíteni. Én a captive-ntfst próbáltam ki azzal működött. A másikat kicsit később fogom feltenni. -
Agostino
addikt
Ejj de remek most már a Mplayer meg sem haljandó mozdulni. Nem lesz ez így jó...rákattintok és csak annyit tud kinyögni egyet ezredmásodperc erejéig, hogy hiba, majd azzal a svunggal ahogy jött el is tűnik...
-
Agostino
addikt
Üdv.
Most sikerült végre úgy felrakni a Linuxot, UHUt, hogy bootolni is tudjak vele, windowsal karöltve, szal csudajó minden. : )))
Kár hogy NTFS nem írható vele, de majd 2.0 asszem fogja. : )
Kellene nekem egy fullos UHU doksi, hogy a különböző progikat hogyan lehet mozgásra bírni, mert pl a postafiókjaimat még nem tudtam belőni sajna. : (( -
Imy
veterán
UHU Linux-ban az IP cimet honnét lehet konfigurálni?
[Szerkesztve] -
Johnsones
tag
Sziasztok,
bocs a kérdésért....tudom, h lamer vagyok
feltettem egy UHU 1.2 linuxot. Tetszik nagyon.
Van egy webes progi ami Java alapú és van egy beépülő képmegjelenítő modul ami szintén Java-s, de Win telepítő van hozzá. Teljesen jól lefut, de nem épül be, mert a c:\prorgamfiles mappába telepíti magát.
Tudna valaki segíteni, h hova kellene telepíteni, h a Mozilla lássa?
(Win alól a Mozilla-val megy)
köszi mindenkinek -
várnarancs
addikt
-Mit mond a virtuális bagoly?
-UHU -
ragazzo
őstag
-
GameSpy
tag
hi
kezdö vagyok nagyon és leakarom szedni az uhu linuxot..le is jött de csak a live és az nekem nem jo mert ugye csak cd-röl megy..nekem telepitös verzio kell ..
leszedem éls telepitem és megy..
a kérdésem: kéne egy link..és nem tom hány cd-s..de lehetöleg 1 cd legyen:S
nekem a 1.2 vagy az 1.2 kell mind1 mejiket teszem föl csak valaki küldön linket plz!
elöre köszi -
Imy
veterán
válasz
dr_strange #2758 üzenetére
Igen
tessék itt egy müködő link:
[link] -
Imy
veterán
válasz
dr_strange #2754 üzenetére
Akkor ugy kérdem, hogy a Kopixnak van Live változata?
És hol lehetne letölteni? -
Imy
veterán
Sziasztok!
Az hogy lehetséges, hogy Linux (uhu live) alol nem látom a particiokat(NTFS)?
Vagy ezt nem is látja? Erre nincs valami megoldás? -
balco
aktív tag
Itt a problémám: [link]
(első 2 hsz)
Van ötletetek? -
koenig
aktív tag
Az usb féle bootolás? vagy azon már túljutottál?
Amit észrevettem captive-ntfs összeakad az automounttal., így kézzel kell csatolni a meghajtót. De eddig tudtam minden fájlt ráírni és törölni is.
A dc-s kérdésre nem tudsz vmit? Iptablesba írjam be a portot? Eddig még ezzel nem foglalkoztam. Most keresgélek -
Sianis
addikt
Gyorsan haladnak, csak 1.2-es hibákat még mostanra sem köszörültek ki. Tegnap írtam gy levelet, ma kaptam rá választ.
''A 2.0-test3-ban meg nincs javitva ez a bug.
Jovo heten teszek meg egy probat, ha nem sikerul, igy marad a 2.0.''
Elhiszem, hogy sok a munka, de ennyire?
Sianis -
koenig
aktív tag
Sikerült megoldanom. Szinte minden frissítésnél újra fel kell telepítenem az atit és akkor működik rendesen.
Már test3-nál tart a fejlesztés, nagyon gyorsan haladnak az uhu-nál.
Más:
1. Használ vki captive-ntfs-t? Ezzel lehet írni az ntfs partíciókra.
Én most kezdtem el használni eddig nem volt vele probléma.
2. Hogyan lehetek aktív valknutban vagy linuxdc-ben? -
cudar07
senior tag
válasz
T. Almeida #2739 üzenetére
szia
köszi
ma dél után neki is esek és kipróbálom -
cudar07
senior tag
sziasztok
mekkora minimum winyó kell az UHU-nak??
nekem most egy 3,5gb nem ment fel
vagy mit hagyjak ki a telepítés során??
előre is köszönöm -
chaby7
aktív tag
válasz
twollah #2734 üzenetére
Még nem próbáltam, de régebb egy fórumon ezt olvastam:
Berakod a teleíptő cd-t, és a karbantartó rendszert választod
aztán beirod ezeket:
mount /dev/hdaxx /mnt (xx az a partició ahol az uhu linuxod van)
mount --bind /dev /mnt/dev
mount --bind /proc /mnt/proc
chroot /mnt
grub-install hd0 -
twollah
nagyúr
Kenytelen voltam ujrarakni a kindozet, es az legyalulta a grubom.
Hogyan tudom visszarakni a grubot ugy, hogy ne kelljen ujrahuznom az UHUt is?
Tudom nem nagy kaland felrakni az UHUt, de nagyon nincs kedvem hozza, es a beallitasaim, programjaim is mennenek a levesbe. -
koenig
aktív tag
Sziasztok!
Kicsit felhozom a topikot
Folyamatosan használom-tesztelem az új uhu verziókat, nekem nagyon bejön. Mivel ezekben már 7.0 feletti x.org van az ati kártyám nem működik, pedig kínlódtam vele eleget. Gondoltam egyet és visszaraktam egy régebbi snapshotot (amiben 7.0 xorg van), majd frissítettem az egész rendszert a xorg kivételével. Sikerült megtartani az atit, de csak rootként!
Hogyan tudom rávenni, felhasználóként is működjön? -
ngabor2
nagyúr
az uhu 2.0-test1-et töltöm. a dvd-n ugyebár méret okokból sokkal több cucc van, mint a cd-n. van valahol lista, hogy mik vannak az egyiken, ill. a másikon? csak hogy érdemes-e a dvd-t leszednem, vagy elég, ha a cd-t leszedem.
-
éN79
addikt
Urak!
UHU Linux 1.2-t telepítenék a gépemre, de a SATA II-re csak a nodma parancs beírása után települ, viszont az egeremet egyáltalán nem látja (PS2 csati, optikai).
A SUSE Linux 9.1-em meg az UHU 1.1-es verziója viszont a merevlemezeimet nem látja sehogy, pedig azoknál a telepítés indulásánál még működik az egerentyű. Tipp? -
Sziasztok!
Kezdő linuxos vagyok, és lenne néhány kérdésem:
UHU linux 1.2-t használok, és szeretném az ADSL-t megosztani.(külön router nélkül) Gondolom valami proxy lesz a megoldás, nem? Legalábbis Windows alatt a ProxyPlus3 simán működött...
A másik kérdés elég buta, és lehet, hogy nem is ide való, de ha már itt vagyok, felteszem.
Szóval: Hogyan lehet UHU linux alá a DC++-t felrakni és mit kell letölteni hozzá?
Köszi a válaszokat!!! -
Sianis
addikt
Ellenben lehet, hogy már nem vagyok messze, mert a telepítőlemez elindul, addig el is jutok, hogy csomagok telepítése, utánna nem találja a csomagokat. Nem tudom, hogy milyen módszerrel keres, lehet a lemez címkéje nem jó, vagy csak valami apróság a gond, mert maga a telepítő felpörgeti a leállt lemezt is és olvas róla, tehát látja, csak éppen valamiért nem ismeri fel.
MOD: Szokás szerint megint nekem kell majd megheggeszteni...bár egy kis segítségnek örülnék itt a siker kapujában...mondjuk adhatnának egy kis C4-est, hogy ajtóstul tudjak benyitni
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #2722 üzenetére
Hali!
Megmondom neked őszintén, hogy nem tudom!Úgy látom, hogy GRUB nem igazán preferálja az USB-t, SYSLINUX ( ISOLINUX ) annál inkább. 1.0 és 1.1 verziókban ISOLINUX-ot használtak UHU-ék is, aztán valamiért áttértek a tiszta GRUB-ra. Nem tudom, hogy egy működő dolgot miért kell lecserélni, az ember nem cserél indító motort, ha ''pöccre indul'' a kocsi.
A probléma velejébe nézve, szvsz megoldható a dolog, csak a gép képes legyen BIOS-ból bootolni, akkor SYSLINUX át tudja venni az irányítást, és onnantól meg ugye már csak egyszerű kernel és esetleges initrd betöltés van. Ne értsetek félre, Grub nagyon jó bootoloader, de szerintem ma már az USB-nek is van olyan hatalma, hogy támogatást igényelne.
Írtam a fejlesztőknek, még nincs válasz, közben heggesztem a bootlemezem, majd elválik mi lesz... -
ngabor2
nagyúr
asszem begyűjtök valami kis lapitopit, vagy régi gépet és feldobom rá én is. aztán majd meglátom, hogyan tovább.
az 1.2 megleheősen bugos volt nálam, voltak ''linuxra nem jellemző'' hülyeségei, remélem ez már stabilabb lesz, és valóban megcsinálja amit mond neki az ember.
de kérdeznék a heggesztőmestertől is egyet: usb-s pendrive-ra fel lehet vajon telepíteni? van egy 1gb-os darabom, és arra akarnám próbából felvarázsolni. -
Sianis
addikt
JE!
Nem működik a telepítő! JE! Grub a ludas, mert nem tud USB-t kezelni. Ellenben tegnap alig pár órányi hackelgetés után sikerült beüzemelnem az install lemezre egy ISOLINUX-ot, ami már képes elindítani a cd-t, csak éppen csomagkereséskor a rendszer nem találja a lemezt!Akkorra finom ez az egész, hogy csudajó! Írtam a fejlesztőknek, hogy segítsenek már ki egy kicsit, mert ez így baromira nem kóser...kíváncsi leszek, remélem elszántságom fejében kapok valami választ.
-
jimmy399
senior tag
Kösz. Hát a letöltésnek annyi. nem megy ennyi volt nem is prószilom meg. Minden hozzászólást nagyon köszönök. Szevasztok!
-
jimmy399
senior tag
Sianis ! Nem sikerült. Viszont meg szeretném kérdezni, hogy az az md5 kiterjesztésű fájl micsoda?
-
jimmy399
senior tag
Na szevasztok!!!
Én is le szerettem volna tölteni az UHU linux Livecd-t de a melóhelyen a hálózat nem engedi. Ezt írja ki nekem a gyönyörű IE 6.0-ban:
Access Denied (HTTP 403)
Access was denied due to URL Filter Configuration while attempting to retrieve the URL: ftp://download.uhulinux.hu/uhu/dev/2.0-test1/uhu-linux-2.0-test1-cd.iso
--------------------------------------------------------------------------------
Problem Description:
Your System is configured to deny access to the Internet.
Problem Cause
The request was denied as specified in the local Filter List configuration.
If there is a legitimate business need which supports access to this site, please contact your HR Department.
--------------------------------------------------------------------------------
És ez idegesít. Megpróbáltam Bittorenttel leszedni , de annak sem tetszett valami és nem szette le. Ezt írja ki a bittorrent:
Problem connecting to tracker - <urlopen error (7, 'getaddrinfo gailed')>
Na valami kis segítség, hogy mégis hogy tudnám megkaparintani?
A választokokat előre köszi! -
Sianis
addikt
-
koenig
aktív tag
Tudom, hogy nem disztribúció függő az ati, de ebben 7.1-s x.org amit még nem támogat az ati drivere csak a 7.0-t. Eddigi uhukra nagy nehezen, de sikerült 3d varázsolnom, a 7.0-ra is. Most írtam egy dvd-iso-t, ''nincs információ'' a pufferről! Na ez érdekes, de eddig megírta, ellenőrzés fut....
A cd-s változatban nincs kde, ha azt szeretnél, inkább a dvd-t töltsd le, abban ''minden'' van. -
Sianis
addikt
Hali!
Majd én megmondom róla a tutit. Ha USB-s CD-romról tud települni, nálam már nyert ügye van, mert heggeszteni egyenesen imádok. Ha működne a telepítés, akkor adnám a segítő jobbot a fejlesztőknek, csinálnék én is csomagokat, magyarosításban meg amúgy is benne vagyok Ubuntu részéről.
ATI? Ez nem disztrófüggő probléma, ez gyártó szintű probléma. Látod, aki nvidia-t ténylegesen birtokba akarja venni, az be tudja üzemelni, mostanában kifejezetten könnyen. Ha meg nem kell 3D-s gyorsítás ( nekem sosem kell szvsz Linux alatt ) akkor pedig egy jó xorg beállítással kiváló 2D-s megjelenítést lehet összehozni. -
koenig
aktív tag
Szia!
Éppen most tettem fel a test dvds változatotAhogy sejtettem az ati nem megy vele, eddig. Az uhu-tárcsázó szintén nem tudja rendesen létrehozni a kapcsolatot, ezt a pppoe-setup, pppoe-start segítségével meg lehet oldani. Utána megy rendesen.
A dvd/cd írást most próbálom, meg a többit is -
Sianis
addikt
Hali! Holnap én is kipróbálom a 2.0-át, mivel 1.2 nekem nem akart települni, de még csak a telepítő sem elindulni. Remélem sikerült megoldani a gondot, kár lenne csalódni megint a magyar Linux-ban.
-
koenig
aktív tag
válasz
twollah #2704 üzenetére
A cd-s verzió 2.4G, a dvd-s rengeteg. Persze mindkettőből ki lehet szedni ami nem kell. Van benne 3 választási lehetőség is: alaprendszer - ajánlott csomag - szinte minden
Én a dvd ről 3-4 gigát raktam fel. Úgy döntöttem mégis felrakom az új dvds verziót. Most töltöm
Melyik van fent neked? Sztem ez is elég stabil. -
koenig
aktív tag
válasz
twollah #2702 üzenetére
Szia!
Én a snapshot verziót használom, mert ebben még 7.0-s x.org van. Ati kártyához ezt tudtam belőni. Szerintem nagyon jó lett. Szinte mindenből a legújabb verzió van és folyamatosan frissül. A cd-dvd írás szerintem a supermount miatt problémás, érdemes kézzel mountolni és root-ként használni az író programot. Ami nekem hiányzik az a mozilla, jobban szeretem mint a firefox-t. A betűk beállításával is van egy kis gondom, de úgy tűnik ezt is az ati számlájára írhatom. A másik amit észrevettem, hogy a sensorok moduljait valamiért nem akarja betölteni, csak kézzel modprobe ..., de ez lehet, hogy csak nálam van így.
Most hirtelen ennyi, érdemes kipróbálni, használni.
Ismét csak gratulálni tudok a fejlesztőknek -
twollah
nagyúr
Kivancsian varom a fejlemenyeket az ugyben.
-
twollah
nagyúr
Par info a keszulo Uhu Linux v2.0rol.
''Kedves Felhasználóink!
Örömmel jelentjük be, hogy elérhető a készülő UHU-Linux 2.0 első tesztelésre
szánt kiadása.
Figyelmeztetés
==============
Az UHU-Linux 2.0-test1 egy fejlesztői verzió, munkapéldány, tehát nem stabil
disztribúció. A rendszerrel kapcsolatban ennek megfelelően semmit sem
garantálunk. Erről részletesebben olvashatsz a telepítés megkezdésekor.
Letöltés
========
Az UHU-Linux 2.0-test1 az alábbi címekről tölthető le:
ftp://ftp.uhulinux.hu/uhu/dev/2.0-test1/ (CD vagy DVD)
rsync://rsync.uhulinux.hu/ftp/uhu/dev/2.0-test1/ (CD vagy DVD)
http://download.uhulinux.hu/uhu/dev/2.0-test1/ (csak CD)
Főbb változások az UHU-Linux 1.2 (Rajt!) óta
============================================
Az UHU-Linux 1.2 megjelenése óta eltelt több mint 1 év alatt 3000-nél is
több kisebb-nagyobb változtatást hajtottunk végre csomagjainkon. Mivel nem
lenne értelme most a részletekbe belemenni, ezért kizárólag néhány
koncepcionális változásról, a disztribúció egészét érintő, felhasználói
szemmel nézve is lényeges módosításról teszünk említést az alábbiakban.
Természetesen mindeközben kicsit átalakult a csomagválaszték, a legtöbb
szoftvert befrissítettük naprakész stabil verzióra, és követtük a főbb
változásokat, melyek az elérhető szoftverek világában történtek.
CD és DVD kiadás
----------------
A korábbi 2 CD-ből álló rendszert egy CD és egy DVD kiadásra cseréljük le.
Az UHU-Linux 2.0 alapértelmezett hordozója a DVD lesz. Az egy szem DVD-n
megtalálható csaknem az összes csomagunk, valamint a lefordításhoz használt
szabályok és patchek gyűjteménye, vagyis mindaz, ami a korábbi 2 CD-n
együttvéve helyet foglalt, illetve amelyik csomagok pusztán helyhiány miatt
maradtak le mindkét CD-ről.
A DVD-olvasóval még nem rendelkező felhasználók kedvéért készítünk 1 CD-ből
álló kiadást is, amely egy jól használható alap grafikus rendszert nyújt,
hasonlóan a korábbi kiadások első CD-jéhez. A CD anyaga a DVD tartalmának
részhalmaza, semmilyen plusz nincs rajta, ami a DVD-n ne lenne megtalálható.
A DVD kiadást ajánljuk mindenkinek, aki rendelkezik DVD-olvasóval. Alap
értelmezésben erről is csak a CD csomagkészlete települ, de természetesen
választható teljes telepítés, vagy egyéni csomagválogatás is.
Többnyelvűsítés
---------------
Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy nagyon sok felhasználó a magyar
nyelv kiemelkedően jó támogatásának is köszönhetően döntött az UHU-Linux
mellett. Nem titok, hogy mindig is célunk volt ezt az űrt pótolni az
UHU-Linuxszal. Ugyanakkor sokszor a többnyelvűség rovására ment a magyar
nyelv jobb támogatása.
A 2.0-s kiadásra célul tűztük ki, hogy ezt a két, egymással sok esetben
technikai okok miatt nehezen összeegyeztethető feladatot mégis együttesen
megoldjuk. Vagyis rendszerünket felkészítjük tetszőleges más nyelv átlagos
szintű támogatására, de nem rontva a magyar nyelv kiemelkedő támogatásán.
Jelenlegi teszt kiadásunkban a célt nagyon jól megközelítettük. A telepítő
indítása előtt lehet választani angol és magyar nyelv közül, az itt megadott
nyelv a telepítés teljes menetére, valamint a telepített rendszerre is
alapértelmezettként lesz beállítva. Ugyanakkor természetesen bármikor
megváltoztatható a nyelv később is. Saját készítésű szoftvereink (telepítő,
rendszerindítás folyamata, UHU vezérlőpult stb.) egyelőre csak angolul és
magyarul tudnak, de mind fel vannak készítve bármely más nyelvű fordítás
befogadására. Sok más szoftver (például az alapértelmezett Gnome grafikus
környezet) más nyelveken is képes beszélni.
Megszabadultunk tehát a bedrótozottan magyar szövegek túlnyomó részétől,
amelyek miatt a korábbi UHU-Linux kiadások kizárólag magyarul beszélő
felhasználók számára voltak élvezhetők, és lecseréltük ezeket futási időben,
a rendszer beállított nyelvétől függően angolul vagy magyarul vagy más egyéb
nyelven megjelenő szövegekre. Kivételt képeznek sajnos csomagjaink leírásai,
ezeket technikai okok miatt egyelőre nem fogjuk tudni többnyelvűsíteni.
Unicode
-------
A különféle nyelvek ékezetes karaktereinek és egyéb írásjeleinek jó minőségű
támogatásához elengedhetetlenné vált a korábban használt, csak a
közép-európai nyelvek igényeit kielégítő ISO-8859-2 (Latin-2)
karakterkészlettel felhagyás, és helyette az összes nyelv összes karakterét
ábrázolni képes, Unicode alapú UTF-8 karakterkészletre átállás. Ennek az
átállásnak köszönhetően sokkal kevesebb ékezetkezelési hiba található a
rendszerben, mint a korábbi stabil UHU-Linux kiadásokban, és a fennmaradó
hibák is inkább a kevésbé népszerű, kevésbé használt, régebb óta nem igazán
fejlesztett alkalmazásokban bújnak meg.
Az átállásról szeptemberben már írtunk, és meg is jelent egy teszt verzió,
amely csak ezt a változtatást tartalmazta az UHU-Linux 1.2-höz képest. Ennek
bejelentése a http://lists.uhulinux.hu/arc/hirlevel/2005-09/msg00000.html
címen megtekinthető, itt részletesebben elemezzük, hogy miért is volt
szükség a váltásra, milyen mellékhatásai lehetnek, és azokat hogyan kell
elkerülni. Szerencsére az akkor felsorolt ismert hibákból azóta már többet
javítottunk.
Billentyűzetkiosztás-váltás
---------------------------
Számos felhasználó vált gyakran két billentyűzetkiosztás között. A korábbi
UHU-Linux kiadásokban szöveges konzolon ez a váltás roppant nehézkes volt,
míg grafikus felületen a két legnépszerűbb grafikus környezet (Gnome és KDE)
alatt az Alt+Shift vagy Ctrl+Alt+K billentyűkombináció elindított egy
programot, amelyik (több egyéb körülménytől függően) néha szinte azonnal, de
néha érezhető késéssel váltotta át a kiosztást.
Az új rendszerben mind szöveges, mind grafikus módban egyetlen olyan
speciális kiosztást töltünk be, amelyik egyszerre tartalmaz megfelelően
összekombinálva két (grafikus felületen akár három vagy négy) táblát, és a
kiosztás szerves részeként definiált Alt+Shift azonnal átváltja az éppen
használandót, így nagyobb terheltség esetén is a váltóbillentyűk lenyomása
után azonnal használható az új elrendezés. További előny, hogy semmiféle
egyéb beállítás nem szükséges, így például a CD-ről indítható szöveges
Karbantartó rendszer alatt, a grafikus bejelentkező képernyőn, vagy az
egyszerűbb ablakkezelők (pl. IceWM, Xfce, Window Maker) alatt is működik ez
a forróbillentyű. Megjegyzendő, hogy a hat szöveges konzolon egymástól
függetlenül, külön-külön működik a váltás, és a grafikus felületre is
könnyedén beállítható, hogy ablakonként lehessen kiosztást váltani, ne pedig
az egész munkaasztalra vonatkozóan.
Supermount új alapokon
----------------------
A hordozható eszközök automatikus csatolását végző programokon rengeteget
változtattunk. Az egyik szembetűnő különbség az, hogy a /media könyvtár
alatt az üres CD- és DVD-meghajtók nem látszanak. Ne ijedjünk meg, amint
behelyezünk egy lemezt, a megfelelő könyvtár létrejön. Az új módszer előnye
többek között, hogy ily módon a lemez címkéje is meg tud jelenni a könyvtár
nevében.
Ismert hibák
============
Az UHU-Linux 2.0-test1 kiadás véleményünk szerint egy alapvetően jól
használható rendszer, ugyanakkor van még számtalan apróbb és néhány
komolyabb hibája, ami miatt nem alkalmas stabilként kiadásra. Többek között
CD-k és DVD-k írásával vannak komoly gondjai. Ezért semmiképpen nem
javasoljuk, hogy bárki is a korábbi stabil rendszere helyére telepítse.
Másik partícióba, vagy virtuális gépre telepítést ajánlunk.
Korábbi UHU-Linux frissítése egyelőre nincsen megoldva, csak a friss
telepítés működik.
Visszajelzések
==============
A fejlesztést konstruktívan elősegítő észrevételeket, hibabejelentéseket a
dev@uhulinux.hu listára várjuk. Kérjük, levél küldése előtt győződj meg
róla, hogy mondanivalód korábban még nem hangzott el. A listára
feliratkozni, archívumát megtekinteni a lists.uhulinux.hu címen lehet. A
máshova (például webes fórumokba vagy másmilyen levelezési listánkra)
küldött hibabejelentéseket nincsen kapacitásunk követni.
A dev@uhulinux.hu levelezési lista a fejlesztés fóruma, komoly hangvételű
lista. A rendszerrel kapcsolatos egyszerű felhasználói kérdésektől kérünk,
kímélj meg minket!
A kezdo@uhulinux.hu a stabil UHU-Linux rendszert használók fóruma. Jelen
fejlesztői verzióval kapcsolatban kérünk, semmiképpen ne írj arra a listára!
Köszönjük figyelmeteket:
UHU-Linux Csapat''
Új hozzászólás Aktív témák
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Epson Workforce DS-530II dokumentumszkenner
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 143 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13500H, RTX 4060
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / RTX 3050 / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest