- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alister71
nagyúr
Hát ez kemény dió!
CPU a bordához ragasztva.Eleve nem értem, hogy jött ki a foglalatból? Egyáltalán milyen cpu? Intel 478, 775? Vagy AMD valamelyik példánya?
Ha bent van a poci a helyén és rá van hajtva a rögzítőkar, nem jöhet ki.
A proci és a hűtőborda között hővezető paszta van és nem ragasztó. Annak simán szét kell jönnie, akármilyen régi és akármennyire össze van száradva. Miután szétszedtek a paszta maradványoktól rendesen le kell takarítani a hűtőt is és a bordát is. Borda kiporol rendesen, venti is letakarít. Cpu be a tokozásba, rögzítő kar lezár. Jöhet a hővezető paszta, nem túl vastagon bekened vele a cput-t is meg a hűtő borda cpu-val érintkező részét is. Se sok, se kevés ne legyen. Hűtőt rárakod, majd a megfelelő módon rögzíted.
Ha mindezt nem tudod megcsinálni, kérd meg egy ismerősödet vagy haverodat, hogy rakja össze. -
falco5
tag
SZiasztok!
Segítség kellene! Bár ne mbiztos, hogy jó topicba írok, de biztos ti is tudtok segíteni.
Az öcsém gépének CPU-ja bekapcsolás után 80fokos szokott lenni Everset szerint.
Gondoltam ez nem normális, így megnéztem közelebbről a procit és hűtőjét. Úgy láttam elég poros a borda, gondoltam kitakarítom, így biztos jobban fog menni a hűtés. Igen ám, de sajnos nem csak a ventillátort sikerült leszedni, ha nem a borda is jött vele és azzal együtt a proci is kijött. Biztos ezen nem lepődik meg senki, én igen mert még sosem szedtem szét. Szóval visszrakni hogyan tudom a dolgokat?
Az alaplap könyvében azt írja hogy először a cpu-t kell a slotjába. Ez rendben van csak a cpu hozzá van ragasztva a bordához. NE mtudom ezt jól mondom e? Szóval előbb szét kell őket választanom? ÉS ha ez meg van a proci a helyén akkor megint rá kell ragasztanom a bordát???
Ha így van akkor milyen ragasztó kell és van e ezeknek valamilyen feloldójuk, vagy csak simán késsel szedjem szét majd kaparjam le a felületeket eltávolítva a régi ragasztót???
Remélem tudtok segíteni és sikerül megoldani a problémát!
Előre si köszi
falco -
Alister71
nagyúr
válasz
csavarlazito #7895 üzenetére
Eddig 440x10-ig merészkedtem, de ott már lapátolni kell bele a feszt. Nem akarom kicsinálni, 29k-ért vettem, sajnálnám meg nem is tudnék hirtelen másikat venni.
Vannak stabil beállításaim 3.4, 3.6, ill 3.8 GHz-hez, mind 400-as fsb és csak a szorzót emelem. 400/1600-ig stabilan megy a P45 is és így a memóriákat is be tudom hozzá 1066-ra állítani.
Ha tesztelek vagy bench-elek akkor oda szoktam pakolni neki, de szvsz a 400x8 mindenhez elég. GTA4 is játszi könnyedséggel megy.
Normál terhelések mellett (nem burn) 55-56 fok körül mocorog (magok), alaphelyzetbe 39-40 fokos Freezer 7-el hűtve. -
lipi67
nagyúr
-
Alister71
nagyúr
válasz
JustSimple #7891 üzenetére
Az E5200-őt beállítod a biosba 400-as fsb-re , a memoriát pedig 800-ra. Akkor lesz a dram:fsb arány 1:1
A 400x8 pl. 3.2GHz. -
lipi67
nagyúr
válasz
csavarlazito #7880 üzenetére
Igen.Mondtam is,sztem a legjobb az országban.9x425 24/7-be..-Ehhez méltóan is adtam el.(a dobozát örzőm
)Mikor 13k körül volt a dobozos,akkor 19,5k-ért vitték natur,s azt is nehezen tettem..Ha érdekel valóban ,megkeresek egy két képet,beszarsz
-Csak most hétvégén apa vok,s nem sok időm van ph-ra,nyúz a 2 törpém..-de keresgélek,ha időm lesz,s a géphez is odaférek..-elhajtanak innen-
-
JustSimple
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok!
Az érdekelne, hogy mire jó, ha 1:1 -ben fut a DRAM : FSB arány?
Hogyan tudom ezt megcsinálni én is, már ha a konfigommal lehetséges ez ?!
Nekem mindig csak 1:2 es arányt sikerül összehozni, és sajnos azt sem értem, hogy mik azok a ram szorszók biosban! -
Gerisz
addikt
válasz
Blood Mage #7888 üzenetére
Mivel a Giga lapokban ugynevezett Dual Bios van ezért biztosan újraindul.
Nem kell félni tőle, nem bánt, ha végképp nem megy akkor nyomsz neki egy reset-@ és kész -
Alister71
nagyúr
válasz
csavarlazito #7885 üzenetére
Mond csak nyugodtan, kicsit rosszul kezdtük, de kialakul az.
Van valami meglátásod? -
Blood Mage
senior tag
válasz
csavarlazito #7887 üzenetére
már akinkek...
Még soha nem próbáltam...
Ugye CPU Host Control-t kell enabled-re állítani a tuninghoz? Viszont Nem túl bíztatóó amit az alaplap kézi könyvében olvasok... "If your system fails to boot after overclocking, please wait for 20 seconds to allow for automated system reboot, or clear the CMOS values to reset...bla,bla..."
Amitő én nagyon félek az az "if yor system fails to boot" . Na de akkor mivan? 20sec ig várjak és magától újraindúl? és kezdem előről? de ugye biztos újraindúl és olyan nincs, semmiképpen, hogy megadja magát a gép? -
csavarlazito
tag
válasz
Blood Mage #7886 üzenetére
Kizárólag bios-ból tuningolj, az a biztos megoldás.
Nem olyan nagy mutatvány. -
Blood Mage
senior tag
Az EasyTune 5öt szerintetek érdemes használni? Én szívesen kipróbálnám, mert nme igazán szeretek a bios-ban mászkálni... E8400am van P35-DS3 deszkában. 500Mhz-t szeretnék rá max húzni, csak fsb emeléssel, fesz nélkül.
-
Gerisz
addikt
válasz
csavarlazito #7863 üzenetére
Kösz egyébként neked is!
Nem nézlek én levegőnek, csak abból, hogy Fasza nem tudtam, hogy a lap bírja jól van így! -
gabipaci
őstag
válasz
gabipaci #7881 üzenetére
Ja, hibauzenetnek az jott, hogy beep, beep, beep... meg az alaplapon vilagitottak a piros ledek (ket utolso piros, a tobbi zold) nem tudom mit jelent, az energy saverre valami utalas.
Nincs benne az user guide-ben.bocsi, de haver geperol vagyok, es nincs penze ekezetre...
-
Alister71
nagyúr
válasz
csavarlazito #7870 üzenetére
Itt a lefutott Intel Burn.
1.38 körüli fesz-el 3.8GHz 400x9.5-öt megy. -
gabipaci
őstag
Mostmár kezdem megérteni ezt az egészet.
Tegnap kicsit próbálkoztam, de 9,5x400-al próbáltam előszörre.
CPU Vcore 1,3125
Term 1,3
PLL 1,5
Ref 0,793
MHC Core 1,3Ref 0,783
dram ref 0,9
ICH I/O 1,5
ICH Core 1,2dram Voltage 2,06
Term 0,9
CH A Ref 0,9
CH B Ref 0,9Ment is, aztán mentem volna feljebb, 9,5x440-re, emeltem a feszt is, de csak a vcore-t 1,325-re, és csak csipogás volt, mindent visszaállított alapra, és úgy indult el, harmadjára.
Próbáltam kissebbet lépni, de akkor sem indult el, végül beírtam az előző beállításokat megint, és azzal sem indult el.
Aztán lefeküdtem.
Ma melózok, úgyhogy csak este kezdem újra (egy CMOS resettel)
A többi feszt is emelni kell, vagy mi lehet a gond? -
lipi67
nagyúr
válasz
csavarlazito #7878 üzenetére
[Ezt találtam hirtelen](ez PH-n van,a többi valamilyen dvd-n,majd megkeresem.Viszont 3,4GHz-hez tom,h nem kellett csak 1,368-1,37..
Ha Q 730A..akkorBagira féle széria lehet.Az se bootolt 3,8 -on se,de kimagasló volt azért(volt amaelyik nem ment 3,3-at se..)
Q 716A 226-ez a nyerő!(kis bajnokom)Én..VID-en (1,225)3,1GHz felett voltam,de nézd meg:
[link]
Mén aludni,majd holnap benézek!
Joccakát! -
lipi67
nagyúr
válasz
csavarlazito #7876 üzenetére
Majd keresek képeket,de én 9*425-ön 24/7-ben járattam..(2180-as)
Ezeknél fontos és mérvadó még a Vid(itt jó az alacsony,2140-nél nem biztos)és az FPO
Q716A,Q730A-ezek voltak a legjobbak.4 igazán jó proci volt.Zájec-Bagira,Petya,nemtom kinek adta el,én Chibo-nak.
Meddig?Hetekig!S pl.Bagira hajnal 2kor berágott s kezdett polírozni.Szép idők voltak..A 2xxx(40-60-80)a legszórakoztatóbb proci!!!Bármit megtehetsz velük..
Én ma már sajnálom,h eladtam,s bármikor adnék érte 7xxx-et.(az enyémért) -
lipi67
nagyúr
válasz
csavarlazito #7874 üzenetére
Mert itt kellett (volt ott sok hasonló,s több is)
A farkas is kapott ennyit 5GHz-en s nem hótt ám meg.(ezért jó a nem alacsony VID)Ha alulról kezdet(fesz nem nő
)s fokozatosan haladsz,úgy is érzed mennyit bír.Én..először mindíg bios/VID-en nézem s felírom a maxot meg a prime alatti hőmérsékletet.Utána nagyobb tuningok után ellenőrzöm vele.Vissza Bios/VID és újra.Ha több fesz kell neki,vagy jobban melegedik akkor valami nem ok,ha nem..se rá fütty!
(sok fesz:Igen,mert ez egy nem jó proci!)
-
lipi67
nagyúr
válasz
gabipaci #7832 üzenetére
Egy kis kedvcsináló:[l4GHz felett -csak nem 8xxx
]
[8400 prájmolva]
[8400-valid]
És ezek egy sima Abit IP 35-E lappal..szóval..tökölj csak vele,s lesz eredmény is!
Sok sikert! -
lipi67
nagyúr
válasz
gabipaci #7832 üzenetére
Eszméletlen vagy,tudod-e!?
Gondolod véletlenül nem írtam feszeket?
nem-nem.Recept?Amiket írtam,azt azért mert az fontos,hogy holnap is legyen géped.Ezeket hagyhatod akár örökre is.
Vcore ,Termination,stb..
Mondtam: NORMAL.
s utána kezd emelni az FSB-t(ramokat figyeld)
Ha valahol instabil,utána feszemelés és újra teszt,ha megint a végére értél,akkor kezdhetsz játszani aa terminationnal és társaival.
Ha nem hoz javulást(FSB)akkor újra fesz és előről az egész addig,amíg nem vagy megelégedve.
Nézd!2 tök egyforma ram(külsőre)kvra eltér egymástól.Uez igaz MINDEN legyártott alkatrészre is.Nincs 2 1formán működő rendszer.Ezért(is)van a sok opció,hogy ha kell,finomhangold a cuccodat.De..Akard már megismerni!!!Mondom direkt,h a Pll-t hagyd 1,5-ön s csak végszükségnél tedd 1,57-re
erre te..azzal kezded szaros 4GHz miatt.A durva feszek,elsőre nem ok,s majd 5GHz-nél nyomd neki(valid)vagy egy 4,5Ghz körüli prájmolásnál.24/7-be ilyen kiugró feszek nem kellenek!!!
Ha 4GHz a cél (bios 1,325V)és nézd,ha ok,ott az ET6-s veszegesad vissza amig nem hibázik.ha ez 1,3 akkor annyi,ha 1,168 akkor annyi.Én 1,53v-on prájmoltam 4,6Ghz-en és 1,725v-on 5GHz felé mentem léggel,de nem 4GHz-es 24/7-hez piszkáltam.Ha 1,3v -on nem stabila 8500-ös,felesleges kínozni.Bár..Nálam a 8400-es,1,168-on 3,8GHz s 1,25 kell neki mégis a 4GHz-hez.Nem lineáris.
Az meg h 8400-8500-8600 -ne hidd h sokat jelent,sőt többnyire a 8400-es aláz!(s ez a 8700-tel se lesz jobb)
Sok 2140-es alázta a 2180-ast,a 2200-as meg..közelükben sincs.Ne keress logikát-receptet.Neked kell belőnöd!!-türelem-
-
csavarlazito
tag
válasz
Alister71 #7866 üzenetére
Annyi cache-el már elég.
Én ezzel rá vagyok kényszerítve a minél nagyobb órajelre, hogy valamennyire kompenzálja a kesst. Tkp. mindegy persze, hogy 3.0 vagy 3.3, de így jobban alszom.
Ne tegyél már tönkre, hogy 1.2 volton megy 3.2-t.
Hogy bírod ki, hogy ne adj a pofájának 1.35-öt? Talán még 4 körül is menne. Ha a hirtelen elpusztulásától (vagy fokozatos leépüléstől) félsz, szerintem nincs rá ok, mert eddig még egyetlen darabról se jött hír ami gyaníthatóan a plusz fesz miatt ment volna tönkre. -
Alister71
nagyúr
-
pachman10
csendes tag
kérdés!
én fel akkarom húzni de nem engedi nem tuok hozzá nyúlni nem engedi.és idegesit hogy 3400+ ből csak 1800+ hassznál.miért? -
Alister71
nagyúr
válasz
csavarlazito #7862 üzenetére
Természetesen én is tudom, hogy mennyi az Intel ajánlása, és nem hagyom auto-n mert a giga szeret túlfeszelni. 1.15-1.17-ig van a vid-em és a 400x8-hoz 1.2000-őt kellett állítani ami a drop után visszacsökken a vid értékére.
Intel Burn-el teszteltem.
Szerintem elég bármihez a 3.2 GHz, így nem is melegszik és a fogyasztása is minimális. -
motoros2
csendes tag
hali!
Nemrég kicseréltem a pasztát a proci alatt mert húzva volt/van és a paszta tette is a dolgát az everest a cpu-ra ~36-42 fokot ír átlagban, de a "cpu dióda" mindig ugál pl: youtubon 42 fokos a "cpu", a "cpu dióda" meg 55 re is felmegy!
ez lehet dióda hiba? vagy én okozhattam a cserénél?mert régen max. ~2 fok különbséggel mért...és a proci tökéletesen működik húzva is...tippeket várok!
-
csavarlazito
tag
válasz
Alister71 #7861 üzenetére
Nem röhögök ki senkit, csak elsiklottam fölötte, azért is kérdeztem, miért ennyi a szorzó.
Nálam nem szokta variálni, ezért volt furcsa. Így már világos..
Tanácsoltam én olyat, hogy bökje 1.5V-ra bárki a processzorát? Az Intel idevágó ajánlása az E8xxx (45nm) számára a max 1.3625V, ahogy írtam is.
Na.Te változtattál a feszültségen, vagy gyárin fut?
Nyilván gyári közeli érték, de auto-n van-e?
Gyárin változtatja, ha kézzel átállítod, akkor nem. Akármennyire állítod. -
Alister71
nagyúr
válasz
csavarlazito #7859 üzenetére
Nem erről van szó. Nem értem miért kell valakit kiröhögni, ha bekapcsolva hagyja az energia gazdálkodási funkciókat.
A másik, hogy egy E21xx és egy E8xxx vid-je közt jó nagy különbség van. Akkor minek nézegessem a tuningtáblázatokat, főleg, hogy ezek nagy része nem mindennapos beállításokra vannak kitalálva.Gerisz: az everest szerint az enyém 1.15 és 1.17 között váltakozik, attól függően, hogy 6-os vagy 9-es szorzó-val megy.
-
Gerisz
addikt
válasz
Alister71 #7858 üzenetére
Hát az Öcsikém kicsit maximalista és még fiatal 24 éves egyetemista
De hát ebben igazad van, hogy nincs semmi szükség ekkor sebességre, de egyébként a Pure gyorsabban betöltennek nagyon örült. Vége a vizsgáknak és most jönnek a Gammák.
De hidd el a CPU-Z szerint nem csökken a fesz terheletlen állapotban terhelthez képest.
De ez így van az én gépemnél is, ha elállítom az alaptól a feszt nem veszi vissza! Ha 1.5V-ra állítom akkor annyin megy, csak a szorzót veszi vissza! Ha 1.35-ről 1.375-re akkor sem veszi már vissza.
Na a rated FSB-t köszönöm!
A tuningal meg visszavisszük alapfeszesre, ott is gyönyörüen ment 3,6Ghz-en 400*9-en.
ThX! -
csavarlazito
tag
-
Alister71
nagyúr
Szerintem felesleges ennyire felhúzni a cpu-t, mert semmi nem indokol ekkora 24/7-es beállítást. Egy 400x8 körüli érték mindenhez elég. Ezt alapfeszen simán vinni fogja a 8400-es és nyugodtan bekapcsolva lehetnek az energia takarékos funkciók is. Ha visszaveszi 6-osra a szorzót a fesz is csökken, mert nincs szüksége alacsonyabb órajelen annyi fesz-re. A rated fsb-vel nem kell foglalkozni, azt nem tudod külön állítani. 4x-es szorzó-ból jön ki, a lapok általában 1600-ig vannak belőve, de felette is bírják.
-
csavarlazito
tag
válasz
Alister71 #7856 üzenetére
Attól, mert másnak más a véleménye egy technikai kérdésben, nem kell azzal nyitni, hogy "na gratulálok, te balfék, jól elbasztad a gépedet"
komolyan nem értem mi bajod van
(ja, és távoztam én már erről a fórumról párszor. biztos emlékszel egy 22 ezer hsz-os csókára, aki bannoltatta magát) -
Alister71
nagyúr
válasz
csavarlazito #7854 üzenetére
Jobb ha lenyugszol kisgyerek , mert gyors ütembe távozol a fórumról. Az ilyen stílus itt nem divat.
Nincs semmi bajom, csak ne biztass másokat olyan dolgokra aminek nincs semmi értelme. -
csavarlazito
tag
válasz
Alister71 #7853 üzenetére
10x200 1.325V (400 ram)->10x330 1.525V (990 ram) elég nagy?
"ha nem tudsz normális modorral fórumozni, akkor viszlát."
Tessék?
Beszólsz, hogy szarul van beállítva, elmagyarázom, és még neked áll feljebb?Nézz szét normális tuningos oldalakon, ajánlom az overclock.net-et, hogy kinek mennyin szalad milyen beállításokkal a processzora, és főleg mióta.
Ha az Intel megadja a maximum feszültséget, amit elbír, akkor én nem paráznék rajta.
Most energiamegtakarítunk vagy teljesítményt gyártunk?Eltévedtem?
-
Alister71
nagyúr
A feszt is visszaveszi.
Az energia gazdálkodást csak akkor érdemes kikapcsolni ha egy nagyobb tuningot akarsz, pl. egy bencmark erejéig.csavarlazito: ha nem tudsz normális modorral fórumozni, akkor viszlát. Ha a saját cpu-dat ki akarod nyírni akkor hajrá, de másokat ne buzdítsál rá.
-
csavarlazito
tag
válasz
Alister71 #7850 üzenetére
Most kötözködsz?
Vazz, válaszolok akkor is..
Nálam 1.5V-on fut a cpu, tehát a feszültséget NEM VESZI VISSZA akkor se ha bekapcsolom az energiagazdálkodást. A szorzóval játszhat, de minek, azért a 15w-ért..
3200 fölött instabil vele, így nélküle röhögve megy akár 3400-on is ha megkínálom elég feszültséggel.
Harmadrészt nekem ne kavarjon be, amikor SOSE fut üresben a gép. -
Alister71
nagyúr
válasz
csavarlazito #7849 üzenetére
Miért is kell azt első körben kikapcsolni?
Hogy terhelés nélkül is melegedjen és falja az áramot?
Ez tényleg jó húzás, grat. -
Gerisz
addikt
válasz
csavarlazito #7847 üzenetére
Mert az energiagazdálkodás visszaveszi, de egyébként 444*9-en megy terhelve.
A lap az EP45-UD3R -
Gerisz
addikt
Segítsetek légyszíves!
Nem értek az Intelhez egyáltalán!
Öcsémnek az E8400-ra ránéznétek?
Kell itt a rated FSB-t állítani vagy mehet ilyen magas értéken?Jah és a hogyan!!! is érdekel!
-
csavarlazito
tag
válasz
gabipaci #7844 üzenetére
Á bocs, E8500, pardon..
arra is ugyanaz vonatkozik, csak az fsb 421 -
gabipaci
őstag
válasz
csavarlazito #7843 üzenetére
Már másodjára írsz, E8200-ról, azt hittem az előbb, hogy elírás.
E8500-am van.
A leírtakat megfogadom
THXMost én megyek főzni...
-
csavarlazito
tag
válasz
gabipaci #7833 üzenetére
próbálgasd, nézz utána, olvass utána, tudd hogy mit miért változtatsz meg
ennél azért bonyolultabb a dolog, minthogy valaki leírja a te személyre szabott bios beállításaidat és el van intézve a dolog
de hogy konkrétat is mondjak
ez alapjána max feszültséged 1.3625v, adjál neki 500-as fsb-t, a ram sebességet állítsd 900-1000 körülre és spd-re az időzítést
elvileg mennie kell 4.0-n
-
Blood Mage
senior tag
válasz
sosperecek18 #7841 üzenetére
Köszi! szépen a segítséget! megpróbálom megkerestni az az ~overclosck engedélyezőt az alaplap kézikönyvében...
-
sosperecek18
őstag
válasz
Blood Mage #7840 üzenetére
Tudtam hogy milyen lapod van mert megnéztem az adatlapodat.
A primet indítva lehet kiválasztani a 3 teszt lehetőség közül.
-
Blood Mage
senior tag
válasz
sosperecek18 #7839 üzenetére
ööö felül? na már hol, felül?
mod(ok)
-Ha meg tényleg nem huszáj akkor tényleg nem piszkálom meg azokat az energia -takarékossági dolgokat. Amúgy EP35-DS3-am van
-mi aza blend és hol lehet állítani?
-ok semmi, megnéztem és a blend-et ajánlja fel alapból (ezért nem tudtam) -
sosperecek18
őstag
Felesleges az általad említett dolgokat kikapcsolni, az ő alaplapjánál tuning mellett is nyugodtan bekapcsolva maradhatnak. Én még egyik alaplapomnál sem (p35; p45) kapcsoltam ki és sosem szólt bele a tuningba...ez csak egy tévhit hogy e miatt nem megy egyeseknél a tuning...esetleg a régebbi kezdetleges biosok esetén szólt/szólhatott bele!
Uh, nyugodtan maradhatnak bekapcsolva!
Blood Mage Mert felül van olyan hogy ....disabled, az tedd enabledre és így már tudni fogod állítgatni az fsb-t valamint a szorzót!
Elsősorban a Prime az ami a rendszered stabilitását teszteli, így azt futtasd lehetőség szerint (blend-et) 2óráig, ha nem ír ki hibát, akkor stabil a rendszer.Ahol az fsb-t akarod állítani, vagy egy olyan hogy overclock disabled (vagy vmi a tuningra hasonlító kifejezés, már nem nagyon tudom mert régen volt már ds3l-em...de ott kell hogy legyen)
-
Blood Mage
senior tag
hűha ennyi mindent változtassak meg?
pff... na egye fene majd meglátom. Viszont van még egy nagy gondom.... mert alapjáraton nem bírom sem a szorzó sem a fsb értéket állítani, ilyen halvány szürkével jelennek meg és ha mozgok a nyilakkal átugorja. Itt mit kell beállítani, hogy engedélyezze a tuningot?
prime 95 45perc és 3DMark Vanatge elég a teszteléshez?
waoow! lesz egy E8700am! -
finest
addikt
válasz
Blood Mage #7831 üzenetére
Az ugrálás normális, ki kellene kapcsolni az alaplapon az energia takarékossági funkciókat, az betehet a tuningnak, bár a 2-300 Mhz-esnek nem hiszem. A CPU tulajdonságainál C1E Halt State = Disabled és Intel Speedstep = Disabled, CPU Internal Thermal Control= Disabled legyen és lehet állítani az FSB-ét.
-
sosperecek18
őstag
válasz
Blood Mage #7831 üzenetére
Ez az ugrálás nem jelent különösebb problémát...semmit nem kellesz állítanod ekkora emeléshez, simán tedd feljebb az fsb-t, majd oszd vissza a ramokat(hogy ha nem bírják a nagyobb tempót) és élvezd a e8700 hasonmást
Hűtő is elég lesz neki!
-
gabipaci
őstag
válasz
csavarlazito #7829 üzenetére
Ja,épp ez az, hogy nem akarok 4,2GHz/1,25V-ot.
Letojom hogy hány volton megy, amíg nem károsodik tőle.
A hűtésről gondoskodtam, úgyhogy 1.35V körül nem érhet meglepetés szerintem. Inkább csak az a kérdés hogy meg legyen a 4GHz. Most hogy 4, vagy 4,2 ez szintén nem érdekel.
Ezért nem értem hogy miért nincs valakinek egy kész bios beállítása
De ezt a ramos tanácsot nagyon köszönöm
Megfogadom. -
gabipaci
őstag
Na ez a beszéd!
Minden tiszteletem!
Köszönöm a fáradozást.Már csak egy kérdésem maradt.
A fesz-ek.
Ez a jóelőbbi hsz-em linkjében olvasható:
Kiindulásnak jó lesz?Motherboard Voltage Control
CPU
CPU Vcore….………......1.3v
CPU Termination…..... 1.300V
CPU PLL…………………....1.500V
CPU Referen.…………....0.793v
MCH/ICH
MCH Core…………….....1.300V
MCH Reference….…….0.783V
MCH/DRAM Ref.…......0.900V
ICH I/O……………….....1.570V
ICH Core…………...……1.200V
DRAM
DRAM Voltage ……....2.100V
DRAM Termination .…0.900V
Channel A Reference 0.900V
Channel B Reference 0.900V -
Blood Mage
senior tag
SZiasztok! hálás lennék a segítségért...
Van egy E8400am TX2 hűtéssel.
Ez ha semmi nincs megnyita 39fokos. CoreTemp-el mérem. Ha terhelve van (hasszú távon 100%on) akkor is max 50fokig megy. Szerintem ez korrekt.
A fesz meg igen változékony (ez nem valami bíztató) Ha semmi komolyabbprogi nem megy akkor a vista vissza veszi 2Ghzre az órajelét. Ekkor 1.104 és 1.120 V között ugrál. Ha indítok pl. egy szuper pi-t vagy prime 95öt akkor 1.165 és 1.184 között mozog. Ez az ugrálás problémát jelenthet tuning esetén?
Ami a lényeg: fesz-t nem szeretnék emelni és csak egy olyan 2-300 Mhz-t szeretnék húzni a gépen (kezdetben)
Most 9x333on megy, de 800as Kingmax ramjaim vannak, szal igazából csak ki szeretném használlni azt a 800at ennyi. Semmi trükközés a szorzóval, 350-380ra állítanám az fsb-t. Max a mostani E8700as szintjét szeretném elérni (3,5Ghz)
Ami még nagyon fontos, hogy tényleg semmi mást nem szeretnék csak bemenni feljebb rakin az fsb értéket is kijönni a biosból és ilyen memoria leosztással meg indőzítésekkel abszolút nem szeretnék foglalkozni.Előre is köszi!
-
csavarlazito
tag
válasz
gabipaci #7823 üzenetére
Minden tuning EGYEDI. Ne várd, hogy valaki majd ír átlagértéket, mert olyan nincs. Jellemző tuningértékek vannak, de a konkrét az mindig változik.
Ez ezzel jár, próbálkozással és tapasztalatszerzéssel. Ne várd, hogy egyből az öledbe hullik a 4.2ghz/1.25v beállítás
A ram beállításához biztos van olyan opció a bios-ban, hogy ram speed, és akkor ott szerepel ilyen, hogy 800, 900, 1000,1066, stb. Állítsd a ramot a gyári specifikációra (esetedben 1067) és ha valahol látsz ilyet hogy Timings, azt SPD-re manual-ról. (automatice fogja az időzítéseket beállítani, ha nagyon tartasz tőle akkor ez jobb megoldás a kézinél)
Csak azon változtass, amin kell. Egy E8200 4GHz-hez szerintem az FSB-n, ram sebességen és cpu feszültségen kívül másra nemigen lehet szükség. -
csavarlazito
tag
válasz
gabipaci #7816 üzenetére
Nézd meg az Intel adatlapján, mennyi a max. ajánlott feszültség.
Rálőheted eghyből, lényeg hogy terhelve legyen annyi. Tehát ha egy-két vonással feljebb állítod bios-ban annál, és windows-ban terhelve a cpu-z szerint leesik annyira, akkor maradhat annyin. Szerintem nincs sok értelme lépésenként növelni. Most vagy tuningolunk rendesen, vagy alapon megy. De kicsit tuningolni
Úgyse bírja ki senki a kisebb feszültségemeléssel sokáig -
lipi67
nagyúr
válasz
gabipaci #7823 üzenetére
El ne kezd Te!Igy ne!!!Az p45-ös,s egy ballépés a volt-nincs se ramod,se procid!Először menj be a biosodba(hanyas is?)és autóról állíts be mindent normal-ra!!!A ramokat ne,ott 2,-2,1v-ot.Utána:
Robust G.B.: auto
CPU clock: ahogy érzed,én a legmagasabbal kezdem,teszek(először)a többire
Fine st..-feles szorzó (ha kell)
CPU Frek.-értelemszerü
-------------------------------------------------
CPU Host c...--------Enable
PCI E.--100
C:I:A.2---parasztvakítás,szard le(disablad)
FONTOS JÖN!!
CPU Clock Drive---800!(ha szarul tuningoltál és visszaugrik akkor MINDÍG állítsd vissza)
PCI Express Clock Derive -------900(uaz érvényes mint előbb)
CPU Clock Skew-hagyd
MCH Clock Skew -hagyd vagy ha majd finomhangolsz akkor 50-150 között játsz vele
--------------------------------------------------------------------
Performance Enhance---------Standard
Extr..(X.M.P.)------szard le
(G)MCH Frequency...----------333(lehet 400is de van ram ami behibázik e miatt)
többi értelemszerü
Dram timing(amit tudsz olvastass ki memsettel,azonosítsd be és KÉZZEL!!!nem auto
első 4 értelemszerü,
A többi memset,kb:
tRRD 4
tWTR 4
tWR 8
tRFC 54
tRTP 4
CMD 2T
Eezek laza értékek,majd kitapasztalod vagy kiolvastatod a ramjaidból.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Static tRead Value(perf.level)11-ha kész vagy a legvégén csökkentheted,9-10 alá nagy órajelen ne menj!
utána minden ram AUTO
------------------------------------
CPU-nál:
minden normal kivéve CPU PLL 1,5-ez max 1,57!!!-kinyírja a procid!!
Cpu termination:lassan bánj vele,nem 1edülálló kapcsoló,szerves része a CPU Reference.
(mint abitnál a VTT és a %-os kütyü)
lényeg ha már a feszemelés nem ok,akkor emeld picit,s kb úgy hogy a Reference-szel 63% köröül legyen(0,81 körül)ez kb x,062-0,635ICHI/O -déli híd.1,5V vagy ha muszály akkor max 1,6V!!
egyelőre ennyi ...
ja!S ne tapogatózz,olvasd a manualod,Jómunkás oldalait,netet, macerás,s könnyen gép nélkül maradhatsz ha lusta vagy!remélem segítettem,Sok sikert!
ja!
Ha ebben a lapban nem megy a ramod..dobd ki,mert akkor semmiben se fog!
A 8500 meg kvra nem garancia a 4,2GHz/1,3V-ra..van,hogy csak 4GHz-hez elég.. -
A-l-i-e-N
aktív tag
ÁÁ köszi az eddigi segítséget, jó nekem az 1080-as eredmény! (Főleg, hogy nem is akart eddig ennyin menni..) Még annyit tesztelek, hogy ne 2,2Von mennyen, mint most.. 1,9-2,0 jó lenne
Bár 900 n 4-4-4-4-et vitte 1,84el
Amúgy már nézegettem, és fagyogattam szépen vagy 10x
1 szónak is 100 a vége, befejeztem! Max még 1 kicsit a VGA-t.......
Köszi
-
lipi67
nagyúr
válasz
A-l-i-e-N #7813 üzenetére
Így ember nem tudja..(biosok)A Ras#to.. az vszínüleg tRRD(Act to act de..)
Row Refl..---tRFC
a legjobb az lenne,ha elővennéd a manualt,megnyitnád a memtest-et és próbálnád szépen beazonosítani,h mi micsoda,amit nem sikerül,hagyd auton.
Az alaplapod azt mutatja,h auton:5-5-5-18 3-42-6-3Feszelni meg valóban ne feszeld!!Miért nem ok 1080?
Ha meg nem..merülj bele a manual-ba----A StatictRead Value(tRD-performance level)-t tedd vagy 12-re amíg nézegeted,igy csak lefagyhatsz,de kárt nem nagyon csinálhatsz..Munkára fel!
Sok sikert!(#7814) finest: Akkor Neked már jó
-
gabipaci
őstag
válasz
sosperecek18 #7819 üzenetére
Remek infó, köszike.
Na nézzük. Everestben nem bízok, mert nem nagyon volt még olyan konfigom, amit maradéktalanul felismert volna.
Most épp az alaplap a sötét folt számára, bár lehet hogy csak frissíteni kéne...Ez jónak tűnik, hogy 1,3 ról viszem visszafelé a stabilitás határáig.
Végigolvastam jónéhány írást, ami a proci tuningról szól.
Az a gond, hogy kimaradt ez a rész az életemből. Mindíg vettem egy izmos gépet, azt amíg ment alapbeállításokon, addig nem cseréltem le.
most is ez volt a terv, de úgy látszik a videókarinak kevés a proci.
Nincs "kedvem" lecserélni, így vettem egy hűtőt rá (ezt is úgy, hogy ne ez legyen e gyenge pont), és most jöhet a tuning...
Visszaosztani a ramot?
Ááááá, ez mit jelenthet.
Olvastam egy csomó szorzás osztás dolgot az írásokban, de nem tuninganalfabéta nyelven
Bár sokat okosodtam, ez azért nem világos.
A memóriák 1066-osak, de mégis csak 800-on mennek alapból.
Akkor minek vettem 1066-osat?
Azért nem akartam a memókhoz nyúlni, mert ott már tényleg nagyon sok szám szerepel.GRRRAzt nem értem, hogy miért nem találok mondjuk egy 4GHz-es beállítást E8500-re, úgy hogy minden beállítás szerepelne egy leírásban, mikor elég sok emberke használja és tuningolja ezt a procit.
Mindenki csak a "csúcsra" akarja kihegyezni a gépét, meg eredmények vannak belinkelve.
A beállítás ekkora titok?
Én különben is csak egy erős átlagot szertnék, az meg nem hiszem hogy akkora "gépfüggő" lenne.Ha megírjátok még ezt a visszaosztás dolgot, vagy hogy hova "tekerjem" a memória beállításokat, akkor belekezdek.
Egyébként valami ilyesmire gondoltam, csak ezt kipróbálva egyszerűen hatalmas csipogás árán harmadikra indult csak el a gép, és azonnal vissza is állítottam mindent, mivel nem volt még fent az új hűtő.
Na, erre valaki ha válaszol...
THX -
kefizor
tag
.
-
sosperecek18
őstag
válasz
gabipaci #7816 üzenetére
24/7-ben max 1,35 az adható...azért mondják hogy kis lépésben mert mindenki azt szereti, hogy ha minél kisebb fesszel visz adott mhz-et a proci. Tehát az is jó stratégia hogy 1,3-ra meg az általad elérni kívánt mhz-re rakod a procit, majd teszteled hogy stabil-e, ha igen folyamatosan viszed lejjebb a feszt, amíg adott órajelent stabil...Az általad említett 1,3v-on elvileg mennie kellene 4,2 körül az e8500-nak. Igen lehet a memóriát kihagyva is piszkálni a procit, de ebben az esetben vissza kell osztanod a ramot, hogy tuning mellett sem menjen az általa (tudott alap) órajel felé.
A hűtés sztem elegendő lesz
Remélem segítettem!
-
L3on!d4$
tag
válasz
gabipaci #7816 üzenetére
Szia.
Első lépésed mindig az legyen hogy nézd meg alap feszen meddig tudod úgy felhúzni hogy stabil maradjon.(EVEREST STRESS TESZT,3DMARK stb...)
Szóval felesleges kapásból fesz emeléssel kezdeni.Egy darabig úgyis lehet húzni így is,aztán ráérsz azon gondolkodni hogy adj neki egy kis kakót -
L3on!d4$
tag
válasz
csavarlazito #7795 üzenetére
Eddig stabil,semmi gond nem volt vele.Köszi a segítséget így hagyom a procit 3ghz-en.
-
gabipaci
őstag
Sziasztok!
Kezdőként lenne pár kérdésem, amit nem értek tuningban.
Illetve szinte semmit nem értek, de valahol el kell kezdeni.Kb hány volt az amit egy E8500 károsodás nélkül kibír?
Nálam alapból 1,056 de mások lényegesen többet adnak neki?
Mekkora lépésekben szokás ezt emelni?
Ha elbír mondjuk 1,36-ot vagy többet, akkor mi értelme van annak, hogy kis lépésekben jussak el addig? Lehet az első lépés mondjuk 1,3?
Persze nem akarom a maximumot kihozni belőle, de 4-4,2GHz jó lenne.
Processzort úgy is lehet tuningolni, hogy a memóriát nem piszkálom?
Hűtésről már gondoskodtam, egy V60-as ASUS személyében.Most hirtelen ennyi, mert dolgom van.
Ha valakinek van kedve... megköszönném a segítséget. -
A-l-i-e-N
aktív tag
válasz
A-l-i-e-N #7813 üzenetére
Áh, ez felejtős..
Csúnya értékek voltak már BIOSban V szinten, és nem volt jó! Állandóan kifagyott a WIN be belépéskor töltötte az everestet és akkor...
CPU 1,51xx
NB 1,3
FSB term 1,6..
Na mind1 jó lesz ez nekem, 1080 sikerült! Megelégszek ezzel is!Úgy mellékese, nem tudom, hogy mi van, mert akármit állítottam, nem volt jó!!!
450 FSB mellett sem indult be a fenti értékekkel... na mind1.. -
finest
addikt
Lement a két teszt 2x515% 4-4-4-10 / 900 @ 2.1V, plusz tegnap az 5 memtest pass. Jól mennek ezek a Super Talent memók..
-
A-l-i-e-N
aktív tag
Ezekre gondoltam, mint 3 lehetőség
Bár ez nem friss kép, de a lényeg rajta van!
2,2 V van most, többet nem szeretnék neki adni
Öhm, próbáltam már, de kifagyott stb. Mit emeljek akkor?
FSB term?
NB?
próbáltam mind2-őt, de nem akarta!A CPU 1,4625V on van, azt is felraktam 1,48 körülire.. De így sevolt jó, szét esett a kép majdnem
-
lipi67
nagyúr
válasz
A-l-i-e-N #7811 üzenetére
Akkor nagyjából értettelek(nem te fogalmaztál félre,én nem értettem),s most se nagyon a bios-os részt mert nemtom milyen a biosod.Lehet figyelmetlen vok,de nem hiszem,h van kihegyezve külön opció rá,hisz azért nem függetlenek 1mástól.A 6750-es 3600-nál megy többet picit.Emeld s a ramot is amíg tudod,azzal többre mész!(teszt)
Az olvasásnál..Próbálj addig több feszt adni a ramnak és vedd le 7-re,hátha.Nagyon pengeélen táncolsz,nem lehet sokkal több bennük -
A-l-i-e-N
aktív tag
Akkor átfogalmazom..
Szóval, arra gondoltam, hogy a BIOS-ba van ugyebár 3-om rész ahl lehet állítani a RAM-ok időzítésein! Na ezekre gondoltam, hogy az 1a 2.a W 3. pedig a Copy! Ezeken kéne finomítani, és akkor jobb eredményt kapnék, nemde?
Amúgy, ha stabil, 400%-igt ment, szal lehet annak mondai, akkor jó a 8-as is nem?
-
lipi67
nagyúr
válasz
A-l-i-e-N #7789 üzenetére
Még jó,h romlik,(gondolom az olvasás),de stabilabb.
Ha tesztre kell csak,akkor minek a memteszt?Everest nem dob el ott ahol a memteszt igen.Ha meg használni is akarod,akkor úgy is stabil eredmény kell.
Bocsi h azavaros vok,enyhén álmos..de az utolsó mondatodat nem igazán értem..Mi a kérdés? :B 1-R 2-W 3-C ?-1: read ez ok,2: Write,s 3: Copy-ezt írtad.De ha azt mondod,hogy a biosodban van állítási lehetőség,h mennyi írjon stb..-na joccakát..reggel átolvasom -
lipi67
nagyúr
800-at azért (modulonként)mer a winfos is fenntart magának(ugye működnie kell)S érdemes-e?Kötelező!
Ahány modul,annyiszor nyitod meg.Ha meg 100%-ra akarsz menni(mert ugye így a memjeid bizonyos részét nem teszteli pont az említett okok miatt,boot cd-ről futtatsd .(jó egy blade is)Én..nekem elég(nincs időm)a winfosos is.. -
finest
addikt
válasz
csavarlazito #7807 üzenetére
Overlocker: Egyszerre csak 838MB Ramot tudtam tesztelni a free verzióval, most 300%-on vagyok, eddig hibátlan. Érdemes két ablakban egymás mellett futtatni, h még több Ramot vizsgáljon? A működésével én sem vagyok tisztában teljesen.
-
csavarlazito
tag
válasz
Overlocker #7806 üzenetére
Na ezt én nem ismerem..
Ezt hogy kell ezt? Milyen program? -
finest
addikt
5 pass és 4 óra 15 perc után a memók nem hibáztak 4-4-4-10-en 900Mhz-en egyszer sem.
-
werszomjas
addikt
Sziasztok.
Adott a kovetkezo konfig:
MSI K8N Diamond Plus
DualCore AMD Athlon 64 X2 4400+ (S939-es)
AC Freezer 64
2*1GB CorsairValueSelect DDR KIT
ATI HD2900XT 512mb
Corsair VX450.Namost a tuninghoz teljesen kezdo vagyok, de erdekel picit.
A kerdesem, megeri-e egyaltalan belekezdenem ezen gep tuningolasaba, tuningolhato-e egyaltalan? Vagy szamottevo javulas nem lesz es csak idomet vesztegetem?
De ha azt mondjatok hogy tuningal sokkal tobb kihozhato ebbol a konfigbol, akkor elkezdem atnyalazni a topikot
Masik kerdes: a topikban leirtak nagy resze ddr2es ramokra, am2-es foglalatos procikra vonatkozik, ezt a ddr1-es s939-es konfigot is ugyan ugy kell tuningolni?
-
finest
addikt
válasz
csavarlazito #7800 üzenetére
Dehát pont ettől tuning a tuning. Olcsó cuccból a lehető legtöbbet kihozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Ryzen 5 5600X 1 év gari
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest