- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kalacskepu: Elrontott Radeon X1950 Pro megjavítása
- kreténtehén: Gazdit keresünk
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X AIDA64, és PCMark 10 Benchmarkokban mérve
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- mefistofeles: A 15 centi nagyon rövid.........
-
LOGOUT
TP-Link WR1043ND - N450 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
lakatosturbo
aktív tag
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy tudom beállítani azt hogy az ftp ne /mnt mappát mutassa rögtön hanem lenne egy saját könyvtára /mnt/ftp néven és ami ebbe a mappába van csak azt mutassa.
Meg lenne egy másik dolog, hogy hogy tudok csinálni egy másik felhasználót pl: user a felhasználónév és bebede2011 a jelszó aki ha ezzel a felhasználónévvel csatlakozik az ftp-re az csak letölteni tud. De ha én felcsatlakozok a saját felhasználónevemmel akkor én fel is tudok tölteni az ftp-re.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
glugi
aktív tag
válasz
vargalex #13394 üzenetére
Szia!
Természetesen kábelen mértem most is. 2 géppel (realtek chipes hálókártyák) tudtam megnézni, mindkettőnél nagyjából hasonló eredményekkel. A kábelek pedig felváltva voltak gyáriak és általam krimpeltek, nem volt változás. WDTV Live-nál is hasonló a helyzet, mert ott ftp-n nincs akadás és DLNA-n keresztül sem.
Mivel nem volt rá időm és helyem, a hdd-n maradt a következő: 128 MB swap, 512 MB unallocated hely és a többi az ext4 partíció. Lehet, hogy ez a közbenső unallocated zavar be, ahogy korábban említetted? Összevonom swap-nak, hátha lesz javulás.mount:
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/mtdblock3 on /overlay type jffs2 (rw,noatime)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
/dev/sda3 on /mnt type ext4 (rw,relatime,barrier=1,data=ordered)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)Köszönöm a felajánlást, ha tényleg nem haladunk vele, akkor jelentkezem ez ügyben.
-
válasz
Intruder2k5 #13396 üzenetére
nem nagyon szeretnék vele foglalkozni
annyira nem fontos ha 2 - 3 hétig most nincs router, van helyette másik.
-
Szia!
Szerintem simán kicserélik... Legalábbis eddig én nem tudok olyanról, akinek visszaadták volna, hogy nem cserélik, illetve nem garanciális hiba. De persze idő kérdése, volt akinek azonnal cserélték, de volt olyan is, akinek 3 hetet ültek rajta.
Az esélytelen, hogy Te megjavítsd?
-
Sziasztok!
Mik a tapasztalatok? Cserélik a "brickelt" routert? Sajnos sikerült "elbrickelnem" nekem is. Sys led nem világít egyátalán, QSS - failsafe mode persze nem jön össze. Ami viszont érdekes, md5 volt, méretre is ugyanakkora volt az fw mégse jött össze.
-
vargalex
Topikgazda
Hi!
Mik most a mount opciók (a mount parancs kimenete esetleg)?
Az az ftp sebesség is elég karcsú, úgyhogy annyit tudok felajánlani, hogy ha esetleg budapesti vagy, akkor vetnék rá személyesen egy pillantást.
Az biztos, hogy én teszteltem a v0.7-es firmware-val is, és a samba kb. 12 MB/s-el ment, az ftp 13 körül.
Ugye ezeket a sebességeket nem WiFi-n méred? -
-
Zol77
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #13391 üzenetére
Ha jó,akkor jó
Azért nem swapolok,mert egy 32gb-os sd kártyára megy a torrent,ne írjon/olvasson az is feleslegesen. Jól van az így,mivel nem értek hozzá,megfogadom mások tanácsát. -
Ebből is látszik, hogy van 1.7MB szabad memória, illetve 3.5MB bufferelt, tehát szükség esetén ez még felszabadítható, de hidd el, hogy jó az úgy, ahogy van... Tudja azt a kernel, hogy hogyan ossza be a memóriát. Mellesleg miért nem állítasz be swap-et, ha ennyire zavar?
-
Zol77
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #13388 üzenetére
Hi!
Köszi a választ!
Közben megtaláltam a router menüjében is,csak a szememt nem verte ki éppen:
Az általad mondott parancsra ezt írja:
total used free shared buffers
Mem: 29584 27856 1728 0 3528
Swap: 0 0 0
Total: 29584 27856 1728 -
-
Szia!
Az uninstallal nem nyersz semmit, mert ezek a csomagok bele vannak forgatva a firmware-be, így bár letiltja őket, de ténylegesen törölni nem tudja, tehát több szabad helyed nem lesz ezáltal a flash-ben. Akkor pedig bőven elég az is, ha a nem kívánt szolgáltatásokat az Init-ben leállítod, és letiltod, azaz Disabled-re állítod, majd nyomsz egy reboot-ot. Ez ugyan nem kötelező, de nem árthat...
A memória szerintem azért van tele, mert le van foglalva gyorsítótárazásra... Ezt könnyen kiderítheted a "free" vagy "free -t" paranccsal (nem tudom, hogy utóbbi megy-e OpenWrt alatt), ami megmutatja, hogy mennyi a valóban használt memória, és mennyi az, ami csak bufferelésre van lefoglalva. Nálam ez így néz ki RT-N16-on...
root@INT-ROUTER:/tmp/home/root# free -t
total used free shared buffers cached
Mem: 127092 51356 75736 0 1628 16580
-/+ buffers/cache: 33148 93944
Swap: 530136 408 529728
Total: 657228 51764 605464
root@INT-ROUTER:/tmp/home/root#Az egyébként nem probléma, ha kihasználja a rendelkezésre álló 32MB memóriát - ami nem sok - , inkább legyen így, minthogy üresen álljon, a programok meg a swap-et használják.
-
glugi
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #13385 üzenetére
Csak XP, illetve a legújabb ubuntu live.
hdparm értékek:
/dev/sda:
Timing cached reads: 188 MB in 2.01 seconds = 93.63 MB/sec
Timing buffered disk reads: 70 MB in 3.02 seconds = 23.15 MB/secMúltkori e2fsck eredmény:
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
mnt: 819/91537408 files (39.1% non-contiguous), 44859382/366123358 blocksErre mondta vargalex, hogy töredezett. Szóval talán még ezen lehetne változtatni, hátha javul, bár nem tudom lenne-e értelme, tekintve, hogy ftp-n egész jó a sebesség.
Ma tesztelem más géppel is, hátha lesz fejlemény.
-
Zol77
aktív tag
Hi!
Rászántam a délelőttöt a routerre,működik is minden ahogy kell.
(eddig gyári firm volt,többször sikerült elérhetetlené tenni,ntfs mountolás szívás,volt kaland bőven,de most már megy)
Most a 0.7 Alex féle firm van a routeren,és láttam,hogy lehet benne telepíteni,illetve uninstalálni csomagokat. Mivel nekem csak a torrent kell,és az ftp, fogok nyerni több szabad memóriát ha letörlök valamit? Vagy semmit,mert ezek nem a memóriában futnak?
Gondolok itt olyanra,hogy nincs szükségem upnp-re,dlna-ra meg biztos van még pár dolog ,ami csak plusszként van fent. Bocs ha láma kérdés,de nem értek hozzá.
A szabad memória 1-2 mb körül mozog. (a régi routeremen torrent mellett mindig volt 10-15mb szabad ram) -
Szerintem az OpenWrt-s Samba, vagy maga az egész OpenWrt, valami oknál fogva a gépben lévő hálókártyára, vagyis inkább annak meghajtó programjára kényes nagyon, és ezért lassú nálad is... Gondolom ezt azért, mert anno mikor nekem is volt 1043-asom, szintén ilyen hibával küzdöttem (rögtön a kezdetekkor...), hogy 1-1,5MB/sec volt másolási sebesség, ugyanakkor a HDD-t átdugva az akkori ASUS WL-500G Premium routeremre, a sebesség azonnal 3-3,5MB/sec lett, ami ott teljesen normális volt. Ugyanakkor Debian alatt már a 1043-as, OpenWrt- Samba-ja is hozta a 3-4MB/sec-et. Az ASUS-é viszont mindig, mindenhol 3-3,5MB/sec volt. Mi ebből a tanúság....? Próbálj meg hálókártya drivert cserélni!
És még valami... Nincs másik gép a családban, amin tesztelhetnéd? Ez, amelyiken próbálgatod, véletlenül nem 64-bites Win7? Azzal szoktak ilyen gondok lenni...
-
glugi
aktív tag
Sziasztok!
Új router, vargalex 0.7 és ugyanaz a problémám, a samba-n másolás a hdd-ről lassú...maradt 11 Mbit/s a maximum
Ftp sebességek: 40-45 Mbit (xp, filezilla), 55-60 Mbit/s (ubuntu live, filezilla). Ubuntu live-on samba-n max 12 Mbit/s.
Nem lehet valahogy a samba-t tuningolni / lecserélni, hogy gyorsabb legyen? Marad még a hdd, mint hibalehetőség (bár az ftp sebesség nem rossz, sőt nekem elég is, és a dev/null-nál is megvan a sebesség).
Nemrég tárgyaltuk a dolgot, de azért ismét kérdezem, nem lehet még valamit állítani a cuccon?
A hdd (ext4) a múltkori log alapján töredezett, lehet valahogy ezt töredezettség-mentesíteni biztonságosan? -
Tosee
őstag
Üdv!
Lenne egy ilyen routerem, DD-WRT (DD-WRT v24-sp2 16785) fut rajt...
Meg tudná valaki mondani, hogy a naplózást hogyan lehet aktiválni vagy beállítani?
Webes felületen a system log-ot bekapcsoltam, és a remote server-t is beállítottam! Meg is tudom nyitni a naplót, csak éppen tök üres...Sys led-et hogyan lehet programozni? Mert nekem most egyáltalán nem világít, csak mikor webes felületen módosítok valamit és mentem a beállítást akkor villan egyet... Nem zavaró probléma, de ha nem bonyolult akkor visszaállítanám a rendeltetésszerű villogását!
-
vargalex
Topikgazda
válasz
lakatosturbo #13376 üzenetére
Hi!
Az átnevezés szükségessége is le van írva a blogomban a lépések között.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
lakatosturbo #13379 üzenetére
Hi!
A felhasználó név ftp.
-
bba
tag
válasz
lakatosturbo #13376 üzenetére
Kis kereséssel meg lett volna a válasz neked is:
[link] -
lakatosturbo
aktív tag
Oké sikerült csak át kellet nevezni.
Ha be akarok lépni az 192.168.1.1:9091 akkor mi az alap felhasználónév és jelszó mert ezt sehova nem látom leírva vagy valami. -
Kris87
aktív tag
válasz
lakatosturbo #13374 üzenetére
Próbáld meg a C: gyökeréből feltenni Internet Explorerrel, esetleg ürítsd ki a gyorsítótárat.
-
lakatosturbo
aktív tag
Emebrek mi lehet a gond frissíteni szeretném a gyári fw-t vargalex féle légujjábra de ilyet dob nekem [link] ilyenkor mi a teendő?
-
bba
tag
Nem vagyok vmi nagy wifi biztonsági guru, de a MAC cím szűrés nem nevezhető biztonságosnak, az nem védi a hálózatot.
Ha be van kapcsolva a SSID broadcast vagyis mások látják a nyílt hálózatodat, akkor elég csak egy jó darabig hallgatniuk a hálózat forgalmát a megfelelő szoftverekkel és könnyedén megszerzik a nem titkosított csomagok között a te egyik csatlakozó géped MAC címét, onnantól kezdve meg nincs akadály számukra. (ilyenről tudok)
Ha broadcast nincs bekapcsolva, akkor max nem látják rögtön a hálózatot, akkor tudniuk kell a nevét, de szerintem erre is bőven vannak programok, amik a rejtett hálózatokat felfedik és nevesítik (ilyenről nem hallottam, de attól még létezhet) és innentől kezdve él a korábban leírtak.Ha jót akarsz magadnak, akkor legalább egy WPA-t, de inkább WPA2-t beállítasz, ha engem kérdezel (WEP nem játszik, mert a megfelelő programmal pár perc alatt törhető) ...
-
Kris87
aktív tag
válasz
snemeth #13367 üzenetére
Korábbival kapcsolatban azt írta ott valaki, hogy lassú nagyon. Most egy ottani "behappy" kollléga próbál a gargoyle fórumon segíteni, de hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, hogy mit kérdez. Half-bridge mód? Az mi?
Tuti, hogy nem teszem vissza a gargoyle-t azért, hogy megnézzem neki a logread-et...
-
CyDoN
senior tag
Sziasztok!
Hetek óta olvasom ezt a topicot, aztán múlt héten vettem egy ilyen routert!
Nekiálltam, hogy felokosítom én is aztán besültem
De semmi gond nekifutottam még egyszer, olvastam olvastam olvastam és olvastam ....Tegnap munka után nekiálltam és kb 4 óra alatt <1 teljes lefagyás> sikerült otthon összehoznom mindent amit szerettem volna!
Most már van wifi a lakásba ami nagy királyság a notebook miatt! Le ill feltöltés a külső hdd ami a routeren van megoldja! Média player rákötve a routerre így másolgatnom se kell mert ez is látja a hdd-t! Szuper királyság!
Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek akinek olvastam az itteni hsz-ét és hozzájárult ahhoz, hogy sikerült összehoznom mindent otthon!
Mindenkinek ajánlom, mert utánajárással megoldható minimális tudással!
És ezek után az első kérdésem:
Nincs levédve a wifis hálózatom, viszont csak a notebook ill a mobiltelefon MAC címe van engedélyezve! Remélem ez azt jelenti, hogy védve van! Ezen a téren kicsit elvesztettem a fonalat! -
PistiSan
addikt
válasz
vargalex #13364 üzenetére
Hi!
Nekem a /etc/config/fstab nem létezik alapból, de nano-val létre hoztam, adtam neki futási jogot is, bele másoltam amit kell. Az /etc/init.d/fstab sem létezik. Ezért a mount -a val próbálkoztam de az sem vezetett eredményre!
Lehet a 2.4-es kernellel van a baj? Felrakjam esetleg az újabbat? -
vargalex
Topikgazda
válasz
kisza25 #13362 üzenetére
Elvileg gyári firmware-val is lehet WDS-ezni, csak a Wireless->Wireless settings oldalon ki kell pipálni az Enable WDS opciót.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
PistiSan #13360 üzenetére
Hi!
Ahogy Intruder2k5 is írta, a /etc/fstab tartalmát a /etc/config/fstab-ból generálja a rendszer! Nem mellékesen a generált fstab formátuma teljesen más, így nem is tudja az általad beírtakat értelmezni. Ha megvagy a /etc/config/fstab-al, akkor kell még egy
/etc/init.d/fstab start
Ez generálja a /etc/fstab-ot és (talán) mountolja is a meghajtókat. Ha mégsem, akkor jöhet a mount -a.
-
válasz
kisza25 #13362 üzenetére
Alternatív - tehát, nem gyári - firmware-el tudsz, feltéve, hogy a routert közelebb helyezed ahhoz a WiFi hálózathoz, vagy nagyobb antennákat teszel rá, vagy akármi... Egyszóval, ha fizikailag elérhető az a WiFi hálózat, akkor moddolt firmware-el tudsz rá csatlakozni.
-
kisza25
félisten
láma kérdés: ezzel a routerrel csak megosztani lehet a netet wifin, vagy lehet vele másik wifi hálózatra csatlakozni és ha igen hogyan
teszem fel van egy wifi net amihez van felhasználó nevem és jelszavam, de sima wifinek túl messze van tudok ezzel a routerrel csatlakozni,hogy wifin vegye a netet -
-
PistiSan
addikt
válasz
vargalex #13349 üzenetére
Szia,
Sajnos nem akar sikerülni, lehet én rontok el valamit.
Az fstab fájl nekem az /etc/fstab ban található, ezt megnyitottam nano-val és beillesztettem ezt.config mount
option target /mnt
option uuid 2cbf755b-d41a-4fd2-93be-d35f3f45eddd
option fstype ext3
option options ''
option enabled 1
option enabled_fsck 0a fájlrendszer típusát átírtam ext3-ra, mert nekem abban van a vinyó!
miután ez megvolt kiadtam a
mount -a parancsot, de nem történik semmi.
Normál esetben a mountolástra az intit scriptet használom.próbáltam az fstabbal fel mountolni a vinyót, de így sem sikerült!
config mount
option target /mnt
option device /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/part3
option fstype ext3
option options ''
option enabled 1
option enabled_fsck 0gondolom ha az utóbbi módszerrel sem sikerült a felmountolás akkor ne is próbálkozzak addig az uuid-vel. Valami ötlet?
-
Zol77
aktív tag
Üdv!
Megvettem már egy ideje én is a routert,de még gyári firm van rajta. A Varga Alex féle 0.7-est akarom rátenni a torrent miatt.
(eddig egy Asus Wl500gp V1 routeren próbálgattam a torrentezést,megy is szépen,de a gigabit hiánya miatt eladó lesz,meg nem kell ennyi router otthonra)
A kérdés annyi lenne,hogy tudok e ntfs fájlrendszerre torrentezni?
A router elbír max 2-3 torrentet mindenféle memóriabővítés meg swap nélkül?
Lesz elég szabad memória a router többi funkciójához?Az ntfs azért lenne lenne lényeg,mert egy 32gb-os sd kártyára megy a torrent,amit csak kiveszek,és viszem ismerősökhöz,vagy ahova akarom,nem vagyok hardcore torrentes,nekem bőven elég.
Az Asus a fentieket tudta szépen,5 torrentnél is volt 10MB szabad ram a 32MB-ból,ha lejött a torrent,unmount - és már vehettem is ki a routerből az sd kártyát,ha meg visszatettem,automatikusan visszamountolta. -
mprrpm
tag
válasz
Intruder2k5 #13357 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors és hatásos segítséget...
-
mprrpm
tag
Sziasztok!
Feltelepítettem a vargalex által kreált firmware-t, fel is kúszott elkezdtem bekonfigolni majd újraindítás és ezután nem tudok csatlakozni, vagyis nem oszt IP-t a pc-nek
Próbáltam a reset-tel is de nem reagál rá
-
snemeth
aktív tag
válasz
Marcelldzso #13351 üzenetére
kris87-nek válaszoltam. Szerintem mi ketten nem ugyanarról beszélünk, de nem gond.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
Marcelldzso #13351 üzenetére
Lehet róla álmodozni, de szigorúan a hardware képességeit figyelembe véve. Tehát nem túl magas sebesség (mondjuk max. 2 MB/s), és viszonylag kevés kapcsolatszám.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
PistiSan #13347 üzenetére
Hi!
Igen, én 1043ND-re build-eltem.
Példa a te esetedben Label-es megoldásra a /etc/config/fstab-ban:config mount
option target /mnt
option label programok
option fstype ext4
option options ''
option enabled 1
option enabled_fsck 0UUID-vel:
config mount
option target /mnt
option uuid 2cbf755b-d41a-4fd2-93be-d35f3f45eddd
option fstype ext4
option options ''
option enabled 1
option enabled_fsck 0Persze a target-et, illetve az fstype-ot a jelenlegin kell hagynod. A fenti példák device-s megfelelője (ahogy feltehetően most van):
config mount
option target /mnt
option device /dev/sda1
option fstype ext4
option options ''
option enabled 1
option enabled_fsck 0Ebből láthatod, hogy elegendő az option device kezdetű sort kicserélned a megfelelőre. Ha a leírásodban található 2.4-es kernelű OpenWrt-t használod, akkor természetesen nálad most a /dev/sda1 helyett /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/part3 található.
A label, illetve az UUID alapú megoldásnak is megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai.
Label alapú esetén:
előny: egy esetleges vinyó csere esetén elegendő az új vinyónál (partíciónál) formázáskor ugyan azt a label-t beállítani, majd rákötni a routerre, a config továbbra is működik.
hátrány: lehet több azonos label-ű partíció is egyszerre, így szerintem az elsőnek megtaláltat mountolná.UUID alapú esetén:
előny: biztosan egyedi az UUID
hátrány: vinyó csere esetén biztosan módosítani kell az fstab config-ot. -
Kris87
aktív tag
Sziasztok!
Újabb problémám van szokás szerint.
Mielőtt visszatettem volna a gyári fw-t, adtam egy esélyt a Gargoyle-nak is. Már majdnem örültem annak, hogy milyen gyors, eddigi legjobb a ping, meg milyen szép grafikonok is belefértek, meg tényleg benne van amit csak egy 741-es kívánhat, jött a tarkónvágás, hogy ahogy nekiállok torrentezni, dobja a netet, aztán vissza se csatlakozik. (pppoe adsl). Láttam, hogy mtu 1500, azt gyorsan áttettem 1492-re, kicsit tovább bírta, de megint dobta. Levittem 1480-ra, ott egyből dobja.
Valami javaslat a megoldást illetően? Előre is köszi!
-
PistiSan
addikt
válasz
vargalex #13346 üzenetére
Szia,
Nem a te fw-det használom, hanem a legújabb backfire rc4-et (jöhetne lassan az 5 is)
Ha jól gondolom a te builded a téma címében is szereplő routerre van fordítva, nekem viszont asusom van.
Ha nem nagy fáradság akkor leírnád egy rövid példában hogyan lehet használni a label vagy uuid-s megoldást?
A blkid paranccsal kiír mindent szépen, az egyik partícióm így néz ki.
/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/part3: LABEL="programok" UUID="2cbf755b-d41a-4fd2-93be-d35f3f45eddd"ehhez írnál egy példát labeles vagy uuid-s megvalósításhoz? Vagy esetleg mindkettőhöz. A többi partícióhoz megírom én a mountolást értelemszerűen.
Köszönöm. -
vargalex
Topikgazda
válasz
PistiSan #13345 üzenetére
Hi!
Ha az újabb Luci van feltéve (ami az én firmware-omban is van), akkor ott is megadható a Label, vagy az UUID. UUID minden esetben van, LABEL csak akkor ha formázáskor adtál neki, vagy később a tune2fs-el beállítottál. Ezeket ssh-n a blkid paranccsal le tudod kérdezni.
Természetesen ssh-n is beállíthatod a /etc/config/fstab szerkesztésével. A most ott szereplő device sor helyett label, vagy uuid kell.
-
PistiSan
addikt
válasz
Intruder2k5 #13331 üzenetére
Ha tudsz hozzá egy kis segítséget azt megköszönnénk
Nekem is ugyan ez a problémám, de nem gondoltam hogy van rá megoldás. -
vargalex
Topikgazda
válasz
Marcelldzso #13343 üzenetére
Hi!
Annak ellenére, hogy a QOS-t kikapcsoltad,állítsd be a sebességedet. A tapasztalatok szerint bizonyos firmware verzióknál ez is szükséges.
-
Marcelldzso
tag
válasz
Keresztapper #13342 üzenetére
Torrent a routeren fut. Gyakorlatilag akkor nincs is értelme a torrentnek mert szaggatást okoz?
Csak mert ahogy olvasom sokan használják így és ők nem nagyon panaszkodnak.QoS nincs bekapcsolva kivettem de így sem remek.
-
Keresztapper
senior tag
válasz
Marcelldzso #13340 üzenetére
1. QOS nincs bekapcsolva véletlenül?
2. A torrent kliens a routeren fut? Mert akkor a magas CPU load természetes és nem is lehet vele mit kezdeni. -
BStorm
csendes tag
Hali!
Reggel nekem hirtelen olyan problemam tamadt, hogy a router gondolt egyet es eldobta a netet, neztem es a WAN-hoz kiirta hogy "WAN: Interface not present or not connected yet."
utana meg irta azt hogy MAC cime kuldott/fogadott stb de minden 0 volt es ez kozott a 2 allapot kozott valtakozott, probalam ujra inditani de semmi valtozas nem tortent. vargalex fele firm van rajta, es eddig nem volt vele ilyesmi gondom. Net tuti jo mert radugtam a regi routert es pillanatok alatt lett netem. Es jo ideje nem is allitottam semmit a routeren szoval nem tudom mi lehet a baja. Erre van valakinek valami otlete? -
Marcelldzso
tag
válasz
Marcelldzso #13339 üzenetére
Nem tudom már szerkeszteni sajna... Nagyjából minden működik már, már csak 2 az maradt, hogy lassú a netem, kb a tizede... meg, hogy nagy a load torrent közben.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
Marcelldzso #13335 üzenetére
Hi!
Megnéztem, és az 1043ND-n (szintén az általam build-elt v0.7) van kworker process. De 0 terhelést mutat, sleeping állapotban van. Még nyomozom, hogy mihez tartozik.
-
Marcelldzso
tag
válasz
vargalex #13327 üzenetére
Sziasztok!
Köszi először is a helpet, itteni rom van feltéve, vargaalex legfrissebb.
De most új probléma, hogy a WAN: Interface not present or not connected yet.
Szóval netezni most csak közvetlen kábelen tudok. Flesseljem újra alexéval, vagy mi legyen? Firmware defaults nem ad rá megoldást... -
elekecske
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #13331 üzenetére
Köszönöm, utánanézek!
-
-
elekecske
csendes tag
Egyszer már sikerült segítséget kapnom tőletek, így megint hozzátok/hozzád fordulok
Úgy használom a routeremet, hogy van egy 1 to 4 USB HUB-om. Van egy kisebb pendrive-om, amit arra használok, hogy a routerehez szükséges fájlokat rátegyem (swapfile, loopdisk, stb), és amit sosem választok re róla. És van egy külső merevlemezem, amit abból a célból használok, hogy megosszam a hálózaton.
Na most az volna a problémám, hogy minden bootolás után a két drive mindig más helyet kap (sda, sdb), így az initscript-em állandóan becsődöl és kézzel kell megoldani a mountolást.
Az volna a kérdésem, hogy nem lehetne, azt megoldani valahogy esetleg, hogy mindkettő drive fixen mindig ugyanazt a helyet kapja? Vagy esetleg valami más ötlet a megoldásra?
Előre is köszi,
Elek -
vargalex
Topikgazda
válasz
Marcelldzso #13322 üzenetére
Az előbbieket csak azért kérdezem, mert 2.6.36-os kernelen van ezzel kapcsolatban egy bug.
-
vargalex
Topikgazda
válasz
Hi!
Pont azt akartam írni, amit Intruder2k5. Tehát az látszik, hogy nem lemezműveletre vár, hanem a prociidő jelentős részét a kworker viszi el. Nagyjából ennyit találtam róla: ""Kworker is what controls the ACPI wakeup signals from the BIOS.". Bár ez itt annyira szerintem nem állja meg a helyét. (Nálam sem fut ilyen process.)
Milyen csomagokat tettél fel? (Mi az opkg list_installed parancs kimenete?)
Milyen verziójú OpenWrt van feltéve? (Esetleg egy uname -a kimenete.) -
válasz
Az látszik, hogy ez a "kworker" húzza procit rendesen, de sajnos nekem fogalmam sincs, hogy mi az...
Csak érdekességképpen... A PUTTY-ban ki tudod jelölni egérrel a szöveget, a bal egérgombot nyomva tartva, amit így automatikusan a vágólapra is helyez, itt pedig be tudod illeszteni, a "Programkód" megnyomása után, és akkor nem kell képeket mentegetni. Valahogy így...
root@INT-ROUTER:/tmp/home/root# top
top - 14:35:00 up 14:36, 0 users, load average: 0.26, 0.12, 0.03
Tasks: 48 total, 1 running, 47 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
Cpu(s): 1.6%us, 1.0%sy, 1.0%ni, 96.4%id, 0.0%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.0%st
Mem: 127092k total, 115196k used, 11896k free, 2036k buffers
Swap: 530136k total, 272k used, 529864k free, 80856k cached
PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
1104 root 25 10 25348 16m 4576 S 1.6 13.3 14:27.24 rtorrent
18022 root 15 0 1644 636 492 R 1.3 0.5 0:00.42 top
1 root 18 0 1356 676 556 S 0.0 0.5 0:03.98 init
2 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kthreadd
5 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.05 khelper
18 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kblockd/0
3 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:08.03 ksoftirqd/0
4 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 events/0
46 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.87 kswapd0
47 root 19 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 aio/0
44 root 24 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 pdflush
281 root 16 0 752 248 204 S 0.0 0.2 0:00.07 hotplug2
320 root 15 0 1340 196 148 S 0.0 0.2 0:00.00 buttons
321 root 25 0 1308 240 192 S 0.0 0.2 0:00.00 console
322 root 15 0 1716 432 364 S 0.0 0.3 0:00.06 sh
326 root 27 10 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 jffs2_gcd_mtd3
328 root 15 0 1708 340 284 S 0.0 0.3 0:00.07 syslogd
330 root 15 0 1708 312 252 S 0.0 0.2 0:00.01 klogd
342 root 11 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.01 khubd
410 root 11 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 scsi_eh_0
411 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:14.66 usb-storage
489 root 16 0 1144 348 280 S 0.0 0.3 0:00.04 dropbear
494 root 15 0 1012 220 160 S 0.0 0.2 0:00.01 eapd
89 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:03.66 mtdblockd
509 root 15 0 1724 388 312 S 0.0 0.3 0:00.07 crond
515 root 18 0 1028 400 280 S 0.0 0.3 0:00.24 rstats
531 root 15 0 2504 1288 780 S 0.0 1.0 0:00.57 nmbd
532 root 16 0 2460 804 336 S 0.0 0.6 0:00.01 nmbd
539 root 15 0 2400 520 388 S 0.0 0.4 0:00.00 vsftpd
592 root 35 19 3376 1608 992 S 0.0 1.3 0:00.10 smbd
631 root 10 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.04 kjournald
655 root 11 -5 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 kjournald
746 root 15 0 6080 2440 1156 S 0.0 1.9 0:31.58 lighttpd
763 root 18 0 18784 4864 3024 S 0.0 3.8 0:00.40 php-fcgi
940 root 15 0 2036 740 552 S 0.0 0.6 0:00.28 screen
root@INT-ROUTER:/tmp/home/root# -
Kris87
aktív tag
válasz
vargalex #13317 üzenetére
El is készült röpke 3 óra alatt, és van egy csomó fájl ott, ahol azt hittem, hogy csak egy lesz. Gondolom bin kiterjesztésűt kell keresni, de abból is van 3.
Egy kb 800 Kb-s, egy kb 1Mb-os, meg egy 2.4 Mb-os. A neveik ebben a sorrendben:
openwrt-ar71xx-generic-uImage-lzma.bin,
openwrt-ar71xx-generic-uImage-gzip.bin,
openwrt-ar71xx-generic-vmlinux.bin
Esetleg van még openwrt-ar71xx-generic-rootfs.tar.gz ami 3.6 MbHova tovább?
-
válasz
Marcelldzso #13319 üzenetére
De ugye az az ext2 nem pendrive-on van?
-
vargalex
Topikgazda
válasz
Marcelldzso #13319 üzenetére
A top mit mutat?
-
Marcelldzso
tag
válasz
vargalex #13050 üzenetére
Sziasztok!
Szereztem én is egy ilyen routert, sikeresen megoldottam mindent, de a torrent futása közben eszméletlenül laggos lettem... próbáltam QoS-t meg minden mást, pedig a torrent sem használ csak 150-160-kb-ot.
ext2-re próbálok írni. Hatalmas a load. valami beállítási hiba lenne? -
Kris87
aktív tag
válasz
vargalex #13317 üzenetére
Remek, köszönöm az infót, bele is kezdek!
Egyébként mi a különbség a frissítés és a gyári fw-re rakható romok között? Amit most kreálni fogok, az ahogy írtad felmegy, mint "frissítés", mert a jelenlegi openwrt-re teszem rá. De ugyanezt feltehetem én egy gyári fw-re is?
-
vargalex
Topikgazda
válasz
Kris87 #13315 üzenetére
Hi!
Azt, hogy esetleg nem fog beférni a flash-ba a build-elt firmware sajnos csak onnan fogod tudni, hogy build-elés végén nem áll elő maga a feltöltendő firmware file. Ha megvan, akkor természetesen Luci-n keresztül is felteheted.
Az alap működéshez szükséges csomagok már a típus megadásakor automatikusan kijelölésre kerülnek (szerintem a függőségek miatt nem is fogod tudni kiszedni). Az általad felsoroltakból csak a Luci fog így hiányozni (legalábbis az 1043ND esetén a WiFi-t már alapból belerakja). Azt mindenképpen manuálisan kell bejelölni.
Nem, a befordított csomagok jóval kevesebb helyet foglalnak, mint az utólag feltelepítettek, mert a ROM-ként használt SquashFS filerendszer jóval erősebben tömörített, mint a JFFS2. Erről írtam anno egy kis infót.
-
Kris87
aktív tag
válasz
vargalex #13313 üzenetére
Köszi, ez elég jól hangzik, mármint a magyar leírás, nem tűnik nehéznek, bár felmerül néhány kérdés:
Azt honnan fogom tudni, hogy mi fér bele a keretbe? Avagy ahol választgatom a csomagokat ott automatikusan szól, hogy túlléptem a fw max méretét?
Ha kész a fordítás, akkor azt feltölthetem a luci gui-n keresztül?
Mik azok a csomagok, amik mindenképpen kellenek ahhoz, hogy egyáltalán épp működjön a router, szóval hogy flash+restart után működjenek a lan portok a wan portal együtt (pppoe), legyen fent a wifi drivere, működjön a dhcp, legyen luci, telnet, ssh?
Ha valamit belefordítok a fw-be, akkor az ugyanannyi helyet fog elfoglalni, mintha utólag teszem fel?Kb ennyi jutott hirtelen eszembe
-
sittes79
addikt
Sziasztok,
DD-WRT van a vason és digi-s kábelnetem-lan van, sokszor előfordul, hogy csak manuálisan tudok kapcsolódni, ip-t lekérni...ez mitől lehet? a digi-nél van gond vagy a routerrel?
például, ha megszakad..nem kapcsolódik vissza magától, pedig kellene neki ugye?
Köszi
-
Kris87
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #13309 üzenetére
Már nem emlékszem, hogy melyikkel ment rendesen, próbálgatni nincs kedvem, meg nehogymár downgradeljek.
-
-
Kris87
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #13306 üzenetére
Ezt így most inkább nem.
Érdekes, hogy dd-wrt-be belefért alapból a site survey-el, dyndns-el, upnp-vel, wol-al, stb-vel együtt minden, ami csak kellhet egy átlag user-nek. Kár, hogy a legutolsó fw olyan bug-os, hogy rákényszerültem az open-wrt-re. Se a port forward, se a dyndns nem működik, mondhatni egyre sz@rabb. Legalábbis nekem.
A Gargoyle fw-ről mi a vélemény egyébként? Ahogy látom azt is frissítik néha.
-
-
Kris87
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #13303 üzenetére
Szóval nincs rá mód, hogy helyet csináljak rajta, csak ha saját buildet csinálok?
-
Mi5i
aktív tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, keresgettem a fórumon, de eddig nem sok sikerrel.
Nekem is sikerült beszereznem update-ként egy ilyen routert. Úgy 3 hete ment, se fagyás se semmi gond nem volt, szépen ment minden, miután beállítgattam.
Ma került hozzám egy hálózatos nyomtató, azt is teszteltem, nyomtattam is vele két oldalt hálózatban.
Nyomtatót a helyére tettem, mindent bedugtam végre, hogy kész vagyok, erre nincs net.
Mondom hátha digi rosszalkodik. Nem, routert megkerülve simán, van internet.
Mikor router régi felállásban bekötögetve, kissé narancsos a lan csatlakozó led a gépnél, de 3 különböző kábellel is, tehát ez talán kizárható.
Ledek: sys stb, rendesen teszik a dolgukat a leírásnak megfelelően.
Pingelni nem tudom a routert, valamint a 192.168.1.1 sem jön be böngészőben. Át nem volt állítva, ma is még jártam az admin menüben.
Reset nem segített rajta, próbáltam 5nél több másodpercre is..Mintha LAN portok rosszalkodnának, vagy én nem tudom mi lehet.
Laptoppal ugyanez a helyzet, tehát egy-kettőre meghülyült driver sem jön szóba.Esetleg valami ötlet? Tapasztalat?
-
-
Kris87
aktív tag
Sziasztok!
Egyszerű statisztika alkalmazást szerettem volna telepíteni a 741nd rúteremre, de sajnos csak 160kb hely van rajta, és kb 350 kellene. Arra gondoltam, hogy letörlök néhány alkalmazást róla, ehhez szeretnék segítséget kérni, hogy melyik lenne számomra felesleges. Azt is jó lenne tudni, hogy mi mennyi helyet foglal, esetleg könnyebben válogathatnék. A dyndns és az upnp elég sokat eszik, de ezekre szükségem van, tudom, nem biztonságos, de jobb a családon belüli béke.
Ezek a csomagok vannak telepítve.
Előre is köszönöm!
-
vargalex
Topikgazda
válasz
wiERHcSc #13299 üzenetére
Hi!
Ha neked a Script torrent done filename üres, akkor valószínűleg módosítottál valamit a config-on, így elmentéskor törölte a már beállított értéket. Ezt állítsd /etc/vargalex/unpackTorrent-re. Majd, ha szeretnéd módosítani, akkor ebben a script-ben tudod beállítani az UNPACK_DIRECTORY-t.
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- Hitelesítették az S26 Ultra csalódást keltő telepét
- Chieftec játék értékes nyereményekkel!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- ASUS ROG Ally
- Autós topik
- Path of Exile 2
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Windows 11
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i7 8700K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman N4 ADATA 600W
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3107, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest