Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- arden: Önjavító szoftver (Healing Agent) koncepció és demó
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller
Új hozzászólás Aktív témák
-
neduddgi
aktív tag
Így igaz. Túl azon, hogy az agy pihenése az alvás, továbbá mindenféle hormonok éjszaka termelődnek fokozottan, a szív fizikai pihenése is hatékonyabb. Őszintén szólva nem hiszek a normális alvás mennyiség lecsökkentésének hasznosságában. Napi 6 óra alvás időnél kevesebb alatt a szervezet regenerálódása nem megoldható, fáradt, kimerült, hormonhiányos lesz az illető, sokkal gyorsabban működnek az öregedési folyamatok, stb. Aki megengedheti magának, hogy 9-10 órát is aludjon naponta, annak sokkal fogékonyabb az agya, fiatalosabb, rugalmasabb a bőre, robbanékonyabbak, pihentebbek az izmai, stb.
-
Esmein
nagyúr
A linkelt bloggerina 2000-es evek kornyeken tolt egy masszivabb ubermant, azota pedig everymanen van huzamosabban logisztikai problemak miatt.
---
En ugy nez ki papir vagyok ubermanhez, de egy everyman meg mindig foglalkoztatja a fantaziam. Erdekes modon mindig megfazok kb a 2-3. nap tajekan mikor ubermanre probalok raallni, es kezdem gyanitani, hogy ehhez koze van a hirtelen 0-ra vagott koffein fogyasztasomnak.
Azt hiszem nekiallok egy 4.5 + 2x20p everyman elokeszuleteinek. Elmeletileg nem olyan durva a gorbe mint ubermannel. Ott azert van egy kemeny 1-1.5 hetes kezdeti fazis amikor nem tul hasznalhato az ember.
----
Mi az hogy oregebb meg megfontoltabb, he! Tessek hulyenek is fiatalnak lenni mint en
Csak viccelek. Ahogy kikerul az ember az egyetemrol, ugy nez ki elvesziti a szemelyisegenek egy reszet, megpedig azt amelyik megfontolatlanul ugrik minden hulyesegre. Neha visszasirom a nagy tivornyakat meg a hajnali 5-ig tarto CS partikat, mikor 7.30-ra mentunk suliba. Igy hogy 25 vagyok egyre jobban erzem hogy ragaszkodom az ilyen dolgaimhoz. Azt mondja az asszony hogy nojek fel, egyelore kitartok
nuke7: Ezert van az, hogy mindenki sajat felelossegere csinal barmit is. Az irott feljegyzesek alapjan meg senkinek nem sikerult parhuzamot vonni komoly megbetegedes es az uberman/everyman kozott, de ez nem jelenti azt, hogy nincs rizikofaktor. Vannak akik evek ota nyomjak az ipart es jobban vannak mint valaha. Your mileage may vary.
Kalandor : sok esetben ez az oka a feladasnak. A tarsadalom nincs felkeszulve arra, hogy egyesek csalnak
Ami segithet ebben az esetben, hogy a sok plusz szabadidod egy reszet baratnore szenteled, es akkor foglalkozol a sajat dolgaiddal amikor o hibernal.
-
nuke7
veterán
nem csak "az izmok" miatt fontos az alvás, hanem A SZÍV miatt. mert ismerek egy srácot, akinek azért van több alvásra szüksége, mert a szíve túl gyorsan ver és le se lassul éjszaka eléggé. ezért mondták h tuti h kevesebbet fog élni...
namost ha 20perc alatt tényleg lelassul a szívverésed, hogy tudjon pihenni meg ilyesmi, az érdekes lenne. egy 8órás alvásnál szerintem sokkal több esélye és ideje van regenerálódni.
az említett srác ha csak 6-7órát aludt fájt is a mellkasa... szoval az ötlet jó, de szerintem nem csinálható hosszútávon. -
sti10p
senior tag
Én kollégista vagyok és külömböző okok miatt elég rendszertelenül alszom, de az utóbbi időben vettem észre, hogy gond van, kissé alvászavaros lettem. Amikor nem zavar semmi akkor is 4 óra a max amit egyhuzamban alszom, utánna fölpattan a szemem, éjjeli 3-kor meg mit csináljon az ember, szóval csak pihizek tovább ébren, amitől meg lehet hogy még fáradtabb leszek. A baj az hogy napközben amikor aktívank kell lenni ez eléggé kijön rajtam, eggyik kávé a másik után.
Amúgy ez a fázisos alvás kicsit fura nekem, mert az talán oké is lehetne, hogy az agy megszokja és alkalmazkodik, de ne felejtsük el, hogy a testnek is épp úgy szügsége van a pihenésre, az izmok és minden egyébb elernyedt állapotára, szerintem ha valaki fizikai munkát végez nem egy túl jó megoldás... Vagy tévedek?
-
enovak
csendes tag
Amikor azt mondod, hogy a "módszer szülőanyja" akkor pontosan melyik módszerről is van szó - everyman?
A polifázikus alvásról 10 éve már olvastam, és akkor se volt újkeletű dolog. A linkelt bloggerina meg 2007ben kezdte. Úgyhogy gondolom arról van szó.Egyébként azt gondolom, hogy a polifázikus alvás egy fantasztikus dolog, és szívesen áttérnék rá, de ebben a 10 évben talán nem csak öregebb, kicsit megfontoltabb is lettem. És már nem hiszek abban, hogy ezt lehet büntetlenül csinálni. Duofázisos alvás, vagy sima éjszakai+délutáni nap még lehet belőle nálam, uberman nem.
-
neduddgi
aktív tag
válasz
Predator666 #189 üzenetére
Nagyon jó az ötlet, vedd fel vele a kapcsolatot! Mindazonáltal én olvastam már egy esetről, ebben Francia honban élt már egy kísérletező hajlamú fiatal elszán alváscsökkentő, és 22 éves korától naponta, ha nem is 2=kettő, de három=3 órára le iis csökkentette a napi alváásadgját. Számításai szerint így életében a csupán ébren tőltött időt számba véve, több mint húsz =20 évvel élt volna többet a hagyományosan alvó embertársainál. Terve azonban sajnos dugába dőlt, mivel 31 éves korában meghalt.
-
Predator666
aktív tag
válasz
Predator666 #189 üzenetére
Ja, és az alvási hormon a melatonin.
-
Predator666
aktív tag
Sziasztok.
Teljesen véletlenül futottam rá erre a topikra és felmerültek bizony elég fogós kérdések.
A Stanford egyetemen oktat és kutat az alváskutatás egy nagy feje, William Dement (dement [at] stanford.edu). Akiknek van eisz.hu hozzáférésük, azok kereshetnének az adatbázisokban hasonló témájú publikációkat (nekem erre még nem volt időm, de hamarosan megteszem), és ha valóban nem volt erről eddig semmi, akkor fel lehetne venni a kapcsolatot a professzor úrral kérdezni, esetleg javaslatot tenni kutatási témában, konferenciában. Általában ezek az idős bácsik nagyon jóságosak és érdeklődnek.
Amennyiben nem lesz jelentkező, néhány héten belül valószínűleg utána olvasok én és felveszem vele a kapcsolatot.Üdv.
-
Evilangel
tag
Nekem 4 gyerekem van, és részben otthon, részben irodában végzem a munkámat. Otthon általában még megoldható lenne egy 3+3, de mondjuk egy egész napos program a családdal, már keresztbe tesz neki, a munkahelyen meg oké, hogy van ebédidő, de én még nem dolgoztam olyan helyen, ahol aludni is lehetne 20 percet. (szabad, csak nem tudsz, hacsak nem állva mondjuk a raktárban
).
Másrészt a plusz időd éjjel van, nappal még egy órát vesztesz, ez családdal csak akkor elfogadható, ha éjjel is tudsz dolgozni, így átviszed a nyereséget nappalra (annak persze jó, aki amúgy is nappal alszik).
Harmadrészt pedig 3 éves tapasztalatot nem igazán neveznék hosszú távúnak, mert tényleg simán lehet, hogy az életed ébren töltött órái nem változnak ezzel a módszerrel sem.Szóval rágjuk át az utolsó pontot mondjuk 50 év alatt, és oldjuk meg, hogy a teljes alvás éjszakára (21.00-7.00) essen, akkor benne vagyok!
-
PazsitZ
addikt
Most így elgondolkozva a dolgon eszembe jutott még egy dolog, amit látom már meg is említettek.
Konkrétan az, hogy amikor is testépítésről olvasgattam, szinte mindig meg volt említve, hogy a megfelelő alvás fontos az izomnövekedéshez. A REM szakasz szükséges ugye az agynak, ez tiszta, ezt próbálják leosztani és megspórolni az alvás "felesleges" részét.
Csak kérdés, hogy tényleg felesleges-e az a rész.
Érdekes lenne egy olyan ember próbálkozását olvasni, aki rendszeresen aktívabban sportol is valamit.
A legtöbb, amibe eddig beleolvastam, úgy tűnt tipikusan nem fizikai munkát végző emberkék írásai voltak. Tehát kérdéses, hogy a szellemi fáradtság kiküszöbölése mellett nem lép-e fel fizikai fáradság?
Azt hiszem még utána olvasok és meglátom. Most, hogy végre vége lesz a vizsgaidőszaknak, érdekes lehetne próbálni újrakezdeni a gyúrást (ez amúgy is cél) és közben kipróbálni a 3 óra + 3 rövidalvás ciklus kombót. Ez a módszer úgy olvasom még relatíve felxibilis: A rövidalvásokat plusz-minusz egy órával is el lehet esetenként tologatni.Plusz lenne kérdésem-kérdéseim, ami bár csak részben tartozik ide, de ha valakinek van ötlete megoszthatná velem
.
Mostanában, bár tény, hogy keveset alszok és túl sok energiaitalt iszok. Az a fura, hogy tipikusan alszok egy 6-7 órát és reggel alig tudok kimászni az ágyból, kinyomom a telefonom úgy, hogy nem is emlékszem rá. Pedig régen volt, hogy teljesen stabilan tudtam tartani a 6 óra alvást.
Bár az is tény, hogy rengetegszer bár fáradtnak érzem magam, hiába fekszem le, néha kell egy óra is mire elalszom.
Két dologra tudok gondolni, az egyik a stressz, a másik, hogy fizikailag nem fáradok el csak szellemileg.
Ezért lassan alszok el, későn jön a REM fázis és ezekhez mérten hamar kelek fel? -
Dutow
csendes tag
Pár napja megtaláltam én is ezt a témát, és eljutottam elég sok másik oldalra innen még, utána olvastam jópár dolognak, és aktívan próbálom átnevelni magamat ennek örömére Uberman módszerre, hátha nyerek vele igen sok időt
Most tartok ott, hogy kezd nehezedni (kb. 50 órája keltem, 20 perces pihiket meg eddig 9 alkalommal tettem), remélem túlélem.
Magyar próbálkozásokat és írásokat eddig nem nagyon találtam, szóval (vagyis, igazából mert nem bíztam benne, hogy ennyi idő után még fogok tudni angolul írni, bár még talán menne
) elkezdtem rögzíteni felkelésenként kb. az előző időszakról a tapasztalataimat, ha valakit érdekel: http://mentalstatic.info/wordpress/category/uberman/ - szóval ide mostanában kb. 4 óránként 1 post kerül, majd ha úgy tűnik stabilizálódok persze valószínűleg visszafogom a részletességet.
Amúgy egész vicces ez az átállás, alvásmegvonásban sokszor volt már részem (durvább munkaidőszakokban 2-3 napig alvás nélkül dolgoztunk, utána pár óra és megint), ez most azért más kicsit, mert sokszor 20 percet aludni úgy tűnik nehéz, mármint fel kell kelni belőle.
-
PazsitZ
addikt
Én ezt miért csak most hallom mikor pont már vége lesz a vizsgaidőszaknak?
Nagyon hasznos lenne, ha tényleg meg lehetne csinálni, hogy egy hónapra belőni ezt a szintet.
Régen elvoltam 5-6 órával is, de manapság már 6-7 órákat alszom.
A rövid alvásoknál egyébként valóban fontos szerepe van, hogy pontosan mennyit alszol. El kell találni pont az teljes alvásfázisok végét-elejét, amennyire én tudom. -
Rickazoid
addikt
Korábban még sosem hallottam erről, nem is kerestem a témát, csak épp ott volt oldalt a fórum a tegnapi hsz miatt a "Mostanában történt" listában. Elég meglepődve olvastam, hogy mit ki nem találnak. Én fiatalabb koromban (még gimnázium alatt) 5-6 órákat aludtam maximum, sose volt gondom, mindig frissnek éreztem magam. Aztán 4 műszakos munka jött, akkor ráálltam az ahhoz szükséges alvásra, 6-8 óra, délelőttös műszakban este, délutánosban és éjszakásban rögtön utána, illetve a 6 napos éjszaka után kedden úgy keltem, mintha már dolgozni kéne mennem, hogy kész legyen szerdán a délelőttre. Na azt hiszem ott borult fel az alvási ciklusom, azóta képtelen vagyok 8 óra alvásnál kevesebb után kipihentnek érezni magam, manapság 10-12 óra is összejön, viszont legalább háromszor felébredek. Vissza kéne állnom valami normális alvásra, mert hamarosan újra egyetem, egy jó hosszú kihagyás után, rengeteg felejtéssel, amit pótolni kéne, de ugyan akkor tönkremenni se kéne addigra.
Érdekes ez a többfázisú alvás, de pár dolog miatt én kételkedem. Úgy nagyjából átolvastam a hsz-ek egy részét, inkább az elejéről és a végéről, de kételyeket nem oszlatott el. Egyrészt ugye mindenki tudja (na jó, nem mindenki, de köztudottnak számít), hogy sokkal előbb hal bele az ember az alváshiányba, mint az éhségbe. 2-3 napos alváshiánynál már hallucinálni is lehet, illetve ájulás (elalvás) és emlékezet kiesés jöhet elő (rossz tapasztalatom volt alváshiánnyal, amikor egy 3 napos (értsd: első nap délutántól harmadik nap délelőttig) kiránduláson még gimnáziumban ki marad fent legtovább versenyt rendeztünk... nyertem, csak a buszon aludtam el, de ott már úgy, hogy a kirándulás felére nem emlékszem rendesen, illetve alig tudtak felébreszteni, amikor hazaértünk.. sose éreztem még annyira pocsékul magam, mint akkor. Aznap korán feküdtem és másnap délig aludtam, felébredés nélkül), illetve sokat hallottam arról, hogy az emlékeket mennyire befolyásolják az álmok, a hosszú távú emlékezetben való eltárolódáshoz szükséges a 8 óra, különben nem sok minden marad az ember fejében.
Illetve ha az ember nem alszik 8 órát, a szervezete megjegyzi és következő alvásnál kipótolja, így ott többet kell kicsivel aludni, minél több a kihagyás, annál több a pótolás igénye. Emellett az agyunk (szemben sok egyéb állatéval) alvás közben teljesen kikapcsol tudatos értelemben, nem úgy, mint mondjuk egy cápának, aminek az agyi részei felváltva alszanak. A REM alvás előtt és után is pedig regenerálódási folyamatok zajlanak, az anyagcsere nagyon lelassul, a szívverés is, a vérnyomás csökken, az egész szervezet megváltozik. Nem tudom az agy hogy működik, de nem okozhat gondot, ha az ember szívverése csak rövid ideig csökken le, majd ismét felgyorsul, aztán megint lassul, megint gyorsul, gyorsan váltakozva ahelyett, hogy egyszer lassulna le? A szív is egy izom, ami elfárad, ha megszokja, hogy csak rövid ideig tud "lazítani", nem fogja nélkülözni inkább? Mi a helyzet az anyagcserével? 20 perc alatt az nem tud lelassulni, a vérnyomás se csökkenhet le, az éjszakai regenerálódás pedig REM fázison kívül is zajlik. Mennyire gondolható biztosnak, hogy a szervezet nem fog 10 év múlva teljesen kiakadni, még ha az agy meg is szokja? Mi van az immunrendszerrel? Írták több helyen is, hogy a betegség tönkreteszi a dolgot, mert olyankor a testnek több pihenésre lenne szüksége. Nem elgondolkodtató ez? Pihenésre, nem pörgésre. És akkor a pszichológiai hatásokról már nem is szólva, a sok stressz, a felhalmozódó napi problémák nyomot hagynak a szervezeten, amik kezelésére a REM-en kívüli alvás az egyik megoldás.
Nem lehet, hogy bár a szétszedett REM alvások tényleg megteszik a hatásukat, a többi azonban csak placebo hatás és hosszú távon lassú, csendes haldokláshoz vezet? Végeztek ez ügyben igazolható kutatásokat? Szerintem ma minden ember nagyon örülne, ha több szabadideje lenne, én is jobban örülnék, ha nem kéne órákat alvással tölteni és lenne időm minden nap tanulni, dolgozni, házimunkát csinálni és még kikapcsolódni is, de nem lehetséges, hogy az ezt alkalmazó ember a plusz időért cserébe feláldozza az életének legalább akkora részét, magyarul órákban számolva nem nyer semmit?
Arról mondjuk már hallottam, hogy Da Vinci az alvást kis halálnak tartotta és utálta, de arról is hallottam, hogy látens homoszexuális volt, meg ugye jó pár elmélet maradt fent abból a korból, aminek találgatás az alapja inkább, mint sem tény.
Foglalkozik ezzel tudós ember is vagy csak így fórumokon, interneten terjed? -
BonFire
veterán
Az egész emberfüggő. Mindenki más. Én világ életemben rossz alvó voltam. Ha hótthalál kimerült és álmos vagyok, akkor is kell a lefekvéstől számított 30 perc, ami alatt el tudok aludni. Emiatt a seregben nagy szopás volt, mert 3×2 órás váltásokban nyomtuk az őrséget 24-ben, és két óra pihenő volt, ami igazából csak 110 pec, mert 10 perc kell, míg a váltás összeszedi magát, és kiér az őrhelyre. Plusz míg elaludtam, ez olykor egy óra hosszán át tartott, és tapasztaltból mondom: nem, nem lehet hozzászokni. Egy éven keresztül nyomtuk 24/24-ben ezt a mókát, és nem lehet megszokni, hogy akkor is aludj, amikor nem vagy álmos, csak mert itt az ideje. 6 óránként 2 órát.
Most is gyógyszerekkel alszom, mert egyébként az egész bioritmusom fel van fordulva, és legjobban reggel 6-tól du 4-ig tudok aludni. Ezért semmit nem tudok elintézni. Gyógyszer nélkül is képtelen lennék elaludni. Kórházban volt már hogy egy hét alatt aludtam cirka 3-4 órát összesen.
Apám meg olyan ember volt, hogy akkor aludt, amikor csak akart. Ha indultunk valahová, és még volt 5 szabad perce, képes volt 5 percet aludni. A seregben is volt pár gyerek, akinek még le sem ért a feje a párnára, már aludt. Én sajnos nem vagyok ilyen.
Szóval én ezt nem hiszem, hogy mindenkire érvényes lehetne. Voltam Debrecenben az alvásklinikán, hogy kivizsgálják a DSPS-emet, és egyszerűen nem tudtam elaludni. Rámkapcsoltak 56 db drótot, aztán aludjál. Egy óráig néztem a szemgolyóm belsejét, aztán szóltam a dokinak, hogy ez nekem nem megy. Nem tudnak mit csinálni. Alvásvizsgálathoz nem adhatnak altatót.
-
Phvhun
őstag
válasz
Dickassman #179 üzenetére
Egy alvás kihagyása az egész napodat romba dönti, de ugyanugy kell folytatni pontosan, és másnapra helyre áll a dolog.
Itt a téliszünet, 2 hét elvileg pont elég kipróbálni hogy megy-e vagy nem.
Sima alvás "optimalizálására" van egy könyvem, ha érdekel.Polysleep közbeni sportolás engem is érdekelne, mert trialozok, ami elég megterhelő, menne együtt a kettő ?
Szerk: hosszutávú bizonyiték hogy nem káros az kb 2 évre van (?).
Viszont van egy elméletem, ami arról szól, hogy: a mély alvás ( nem rem alvás ) közben szabadulnak fel olyan anyagok, amik lassitják az öregedést, tehát hamarabb fogsz megöregedni, de kb ugyanannyit vagy ébren, mint alapesetben lennél, szóval ha csak nem akarod megtudni mi lesz 1100-ban, nem lehet belőle probléma.
-
Dickassman
csendes tag
jaj reggeli fürdés van a kelésnél.
Még szembejutott,
Ha kimarad egy 20 perces alvás, vagy akár a "nagy", meddig bírsz fennleli, vagy egyből borul minden?
Ha napközben leülsz tv-zni el tudsz aludni, rád jön az álmosság? -
Dickassman
csendes tag
Hello,
Most olvastam ezt a dolgot, és nagyon érdekel. Bár én csak 17 vagyok, így nem is próbálnám ki 1-2 évig de lenne pár kérdésem. Én nagyon jó alvó vagyok. Mostanában kezd érdekelni, hogyan lehetne tökéletesíteni az alvásomat. Régen össze vissza forgolódtam( nem azért mert nem aludtam el) de mivel elkezdett fájni a hátam ( a sok alvás, és a magasságom miatt) csak háton szoktam aludni. Kinyújtom a tagjaimat, és sokkal jobbat alszom. Rendszerint a reggeli órákban emlékszem az álmomra, szinte tökéletesen, nem pont az elejétől, de elég sok mindenre. Hétvégén viszont túlalszom magam rendszeresen ami szörnyű.A kérdéseim : P
A kelés milyen?(nekem rendszerint szörnyű, felkelek hamar, de csak a reggeli kelés, evés, és a séta a suliba tud felkelteni.)
Nem álmodnátok többet? (imádok álmodni!)
A sportolás mennyi ideig megy?
Mennyi idő alatt fáradok el?
Például a szavak tanulása nem terhel meg?
A meditálásról mit gondoltok? Közben lehetne csinálni?
Például nyári szünetre megérné alkalmazni?
Végeznek vele kísérletet, a hosszú távú hatásairól?(ez fontos lenne :S ) -
reald
csendes tag
Engem is elkapott a polyphasic sleep vírus
Érdekes volt olvasni a beszámolód, mindenképpen ki szeretném próbálni. Viszont az írásod végén egy kicsit elrettentett ez a mondat: "-Hosszútávú klinikai tesztek nem igazolják az ártalmatlanságát"
Bocs, lamulásom után most látom, hogy van pár hozzászólás, előbb átrágom magam rajtuk
RTFM
-
Aiii
csendes tag
Tetszik a plusz szabadidő, fáradtság nélkül. Nyáron kipróbálom.
-
Esmein
nagyúr
Nem sok fejlemeny van eddig, 5. napja vagyok ubermanen ismet, most kezdek oda eljutni hogy akar dolgozni is tudok mar, annyira kitisztult az agyam. Hat mit ne mondjak... kemeny atterni :/
_ak_: valoszinuleg sokkal kevesebb alvas is eleg lenne mint 10-12 ora, pszihes problemaim voltak ha nem aludhattam eleget. Ha meg igen, akkor is, nem jo senkinek a tul sok alvas sem, depressziora hajlamosit.
-
concret_hp
addikt
válasz
concret_hp #171 üzenetére
no semmi
-
lenox
veterán
Ja meg a masik ami iszonyatosan idegesit a hibernalos alvasnal (egyben 8 ora, mint egy bot), hogy reggelre mindig iszonyatosan kell possenteni
Ezek szerint te horkolsz? Mondjuk ha ejszaka nem kell felkelni, csak reggel, akkor annyira nem sulyos, de ha hajnalban is felebredsz miatta, akkor egy alvaszavar szakrendelesre azert el kene menni...
-
runner 125
nagyúr
Hali all!
Édesanyám mostanság sokat küszködik alvászavarral. Egyszerűen nem tud elaludni. Tudjuk mi is, h sokat stresszel, s nem képes lezárni a napot az agyában, de mégsem tud változtatni rajta. Szerencsétlen már kezd rászokni az altatókra, s kezdi elérni azt, h már az sem használ neki.
Többször utánakerestem már, de mindenhol azt írják, h pszichés okai vannak...
De úgy mégis, nincs valakinek valami trükkje, "módszere" , "segédeszköze" amivel csökkenthető az alvászavar?
Találtam egy cikket, amiben a levendulát és a komlót említik, illetve mindezt párna formájában. Megéri kipróbálni egy ilyet?
Köszi. -
_ak_
addikt
Említetted, h zavart, h sokat aludtál. aXbo vagy ahhoz hasonló alvásciklus figyelő eszközzel nem tettél próbát? Egyrészt lehet, h korábban tudtál volna kelni, másrészt, érdekes lenne megtudni, h valójában hányszor éred el a REM ciklust.
Legalábbis én magamon ezt szívesen tesztelném. Már nem is emlékszem, h milyen érzés az, amikor kipihenten kelek, éppen ezért próbáltam utána nézni egy picit a dolognak és a többfázisú alvásnál kötöttem ki. Mármint most olvasok róla először. Csak most van egy kis zavar a fejemben.
Amúgy ennek a technikának 2 hátulütőjét szokták megemlíteni. Bár az agyunk kipihent lesz, az izomzatunknak egyáltalán nem biztos, h jó, legalábbis az aktív sportolókra nézve, hisz nem marad annyi idő a regenerálódásra. Meg egyenlőre ismeretlenek a "felesleges alvás" elhagyásának hosszútávú következményei.
-
samgar
őstag
Értem én h hozzászokol idővel. De az első alkalommal hogyan alszol el 14:15-kor? nem tudsz elaludni, max. rá 5 vagy 10 percre ha sikerül. De ez igy lesz a második és harmadik napon is. Viszont a másik dolog, hogy 10 percre rá fel is ébredj, ébresztő szükséges. Ha viszont 8 perc múlva tudsz elaludni, akkor két perc múlva csörög az ébresztő...ehh.
-
Esmein
nagyúr
Az alvasmegvonas tunetei: szaraz szem, aluszekonysag, kettos latas, hanyinger, remeges, hideg-meleg hullamok.
Amint megvan az atszokasi fazis, ezek elmulnak, kiveve talan a szaraz szem, megiscsak napi 20-22 orat nyitva van. Sok folyadekot kell inni nyilva, illetve a kaloriaigeny is emelkedik.
Ejnye sracok, ne veszekedjetek
-
-
samgar
őstag
válasz
~Ph'vEscha #158 üzenetére
Tényeket közöltem. Én is gratulálok neked.
-
skyli
senior tag
Sziasztok!
Én lehet hogy kipróbálom majd a Siesta nevűt
Egy 20 perces délután mondjuk 4-kor és egy nagy alvás 00:45-től 6:45-ig?
Mondjuk nem mintha olyan sokat nyernék ezzelÍgy is már éjfél van és holnap suli
De erre az átállás könnyebb lenne.Vagy:
- nagy alvás: 2:15-6:45 éjjel
- kis alvás: 4:00 du.
- kis alvás: 10:00 du.Ez milyen lenne?
-
R
senior tag
amikor nem alszok eleget pl. a szemem is egész nap majd leragad, száraz és ki tudja hány hátránya van még ennek a spórolós alvásnak.
-
Zewa
senior tag
Sziasztok!
Felkeltette ez a fajta több ciklusú alvás a figyelmemet és úgy döntöttem ki szeretném próbálni a jövő héttől, félévi vizsgák utána.
23:00 - 02:00
07:10 - 07:30
14:15 - 14:35 Nem lesz itt nagy a kihagyás?
19:00 - 19:202hét alatt elérek odáig hogy nem leszek egyáltalán fáradt ha betartom?
Sok idő után is kell óra a keléshez? -
Esmein
nagyúr
válasz
~Ph'vEscha #150 üzenetére
3. napon mar teljesen kipihenten ebredtem minden 20 perc utan. Akkoribn volt az elso iranyitott almom is.
-
Esmein
nagyúr
Elek meg, elek, csak 2 het utan muszaj voltam feladni, kaptam egy nagyon csinos kis torokgyulladast, ami 1 hetig nem akart elmulni, es nem birtam mar energiaval. Most alakul valami munka, addig amig nem tudok mire tervezni neki sem allok, viszont mar most hianyzik a rengeteg szabadido, es minden reggel egy hulla vagyok, mint elotte. Sot. Mostanaban 10-12 orakat alszom megint, delutan 2-kor kelek es este 11kor mar hullafaradt vagyok, mellette kicsit nyomott a hangulatom is.
Kovetkezo proba uberman lesz, de elobb meglatom mi van a munkaval.
Ja meg a masik ami iszonyatosan idegesit a hibernalos alvasnal (egyben 8 ora, mint egy bot), hogy reggelre mindig iszonyatosan kell possenteni, hiaba intezem el lefekves elott... -
Cathfaern
nagyúr
válasz
~Ph'vEscha #144 üzenetére
Annak, hogy kipróbáld 2 hétig pont hogy nincs értelme, mivel 2 hétig biztos hogy hullafáradt leszel, utána kezdene csak javulni.
-
zH.
senior tag
volt egy topic ( már nem emlékszem melyik ... ) ahol xirtam megválaszolta ezt a kérdést ; amikor keveset alszol a szervezeted alvás közben adrenalint termel ezért nem vagy fáradt. ( nem szórul szóra ,de a lényege ez - erre emlékszem.
) persze ez hosszútávon nem egészséges.
-
~Ph'vEscha
aktív tag
válasz
~Ph'vEscha #144 üzenetére
Up
-
~Ph'vEscha
aktív tag
Megtervezem ujra .
Mindenképp ki szeretném próbálni , tudom hogy fejlődő szervezet vagyok , de 2 hét próba biztos nem árt semmit .
Szerk : az uberman alapján raktam össze , elvileg jónak kéne lennie .
-
P@trick
tag
válasz
concret_hp #141 üzenetére
kérdezzük ki Esmeint
Esmein????????
-
Valami furát tapasztaltam az elmúlt 3 napban és gondoltam leírom.
Tanultam zh-ra helyesbítek zh-ákra.
Szerda.aludtam 5 órát.
Csüt.hajnali 4-kor feküdtem és keltem fél 7-kor.Ez 2,5 óra alvás.
Péntek:napon szintén csak 7 kor keltem. 3 óra alvás.
Ezen a napon éjfélig voltam fent.
2,5 adag kávépor 1. nap éjjele.1,5 liter kóla 2. nap este(nem szeretem,csak olcsóbb mint a tea és koffeines.Szarul is voltam tőle)A legviccesebb,hogy alig voltam fáradt.Kivéve péntek hajnali 4,mert akkor nem láttam és a könyv felett bambultam.
Ma aludtam 17 órát röhögve,úgy,hogy baba van a házban aki ordít néha.19 óra volt a rekordom,de akkor is keltettek.Visszatérve miért lehetett,hogy alig voltam fáradt,mikor alszok 3 órát és fent maradok 11-ig le vagyok lassulva.Most meg ilyesmi szinte nem is jött ki,pedig nem 1 napról volt szó,hanem 3 ról.
-
P@trick
tag
válasz
~Ph'vEscha #138 üzenetére
a hiba csak ott van hogy hiányzik 130 percnyi alvás még a programodból
Mert amit itt beszélünk az ugye napi 1X180 perc (3 óra) + 3X20 perc (1 óra) = összesen 4 óraNa a tied összen 110 perc, ami a 2 órát nem haladja meg...
-
tibi666
senior tag
válasz
~Ph'vEscha #136 üzenetére
szerintem aludjál te csak szépen éjszaka, egy fejlődő szervezetnek sok alvásra van szüksége.
-
~Ph'vEscha
aktív tag
Ez így jó lenne ? :
15:30-15:50
18:30-18:50
21:40-22:00
00:40-01:00
03:50-04:00
07:00-07:20 -
~Ph'vEscha
aktív tag
válasz
~Ph'vEscha #136 üzenetére
Neeeem , átgondoltam a dolgot és nem férne bele , hülyének néznének
-
~Ph'vEscha
aktív tag
Megoldható ugy a cucc , hogy napközben reggel 7-től délután 3-ig van egy nagy ébrenlét suli miatt ?
Szerk : esetleg szünetekbe beleférhet egy 10 perces meditáció , de nem tudom ez mennyire lenne jó .
-
Geller72
veterán
Ez hogy néz ki?
00-04-ig alvás (4 óra)
04-12-ig (8 óra) ébrenlét
12-12:30-ig (30 perc) szunya
12:30-20:30-ig: (8 óra) ébrenlét
20:30-21:00-ig (30 perc) szunyaTehát 4 óra+30 perc+30 perc.
Jobban ki lehetne tolni a többlet alvás miatt a ciklust, tehát a nyolc órát ébren maradni. Aztán 30 percet aludni, ami szintén több, mint a 20. Összessébgében csak egy órával aludnánk többet, de taán jobban kipihennénk magunkat és jobban be lehetne osztani a szunyát. rugalmasabb lenne. Délben több embernek van ebédideje.
Vélemény, Teszt?.
-
moma
őstag
az jutott eszembe, hogy ha tényleg elég lenne ennyi alvás, mert hogy egyből REMbe kerülsz, akkor lehet azt is meg lehetne csinálni, hogy az ember egybe nyomja le csak felkel 20 percenként
-
válasz
Overlocker #127 üzenetére
Az eddigi infók alapján ez nem úgy működik, hogy rögtön az első nap megy, mint a karikacsapás. Viszont nem is azt jelenti, hogy fog menni, ha nem erőlteted. Értsd: ha nem teszel meg mindent, hogy felkelj, nem is fog beállni rá a szervezeted. És mintha lejjebb azt is olvastam volna, hogy a fél óra már sok, 20 perc az optimális.
-
Esmein
nagyúr
válasz
Overlocker #127 üzenetére
mostanaban en is belefutottam 2x is a nem birok felkelni effektusba, nem voltam eleg elszant... viszont nagyon igyekszem. Ha mar egy masfel hetet szenvedtem, nem fogom egy-ket baki miatt feladni.
-
Overlocker
veterán
Na, akkor pont jó én is 23 vagyok/múltam.
Ez így van..
EKG? Hmm, lehet el kéne. Igazából ez csak akkor van ha tényleg csak 3h-t alszok, talán előtte volt energiaital is, már nem emlékszem.
Azt még tudni kell hogy alacsony a pulzusom, ülő állapotban 55-60 körül
Tegnap próbáltam egy többfázist, de nem jött össze.
20:30-21:00 - alvás
21:00-23:00 - fennlét
23:00 - 3:00 - alvás
3:00 - 05:00 - fennlét
05:00 - 05:30 - alvás
05:30 - fennlétNa most 3-kor nem tudtam felkelni..talán nem voltam elég elszánt..
Azért találtam ezt így ki, mert munkám miatt nem tudok napközben aludni..
-
Esmein
nagyúr
tegnap delelott +4 orat aludtam, mert be van gyulladva a torkom es a szokasosnal is nyomottabb voltam. Azota pontban a szunyak idejere elalmosodom, es tiszta fejjel fel is kelek utana. Most peldaul egyaltalan nem erzem magam almosnak, pedig korabban a 4-8 idoszak volt a legnehezebb.
-
-
Geller72
veterán
Kérdés, hogy a szervezet valóban tud e rögtönözni és a REM fázist időzíteni. Mivel no alkohol, no cigi és no kv, elképzelhető, hogy nekivágok. De valahogy pontosan meg kellene tervezni. Neked a 3x20 min az milyen időközönként van és főleg a 3 óás után mennyivel van az első?
-
Geller72
veterán
Elnézést, de félreértesz. Én NEM azokról beszélek, akik nyugdíjasok. Hanem azokról, akik elmúltak már harminc, harmincöt évesek. Az előző kommentben is írtam, hogy ne gondoljon senki feltétlenül nagy életkorra. Saját magam figyelve és akaratlanul is észreveszem, hogy bizony nem vagyok már húsz éves. A kiemelt terheléseket természetesen még bírom, talán mert egyébként is rendszeresen mozgok, bicajozom nagy távokat is. De többszöri terheléseket már nem bírom úgy. Itt most értem ezalatt azt is, hogy mondjuk minden második nap ki kellene hagynom az alvást, azt már nem venném olyan lazán, mint 20 éve.
-
-
Geller72
veterán
Mennyi idős vagy? Kíváncsi lennék, hogy az egyes életkorokra milyen hatással van ez a mechanizmus. Például, hogyan hatna rám? Mert azt megérteném, hogy ha egy olyan egyénnél működik hibák nélkül, aki mondjuk 30 év alatti. De ahogy haladunk a korral előre, szerintem egyenes arányban nől azoknak a tábora, akiknél ez nem működik. De lehet, hogy tévedek. Ezt többen kellene, hogy csináljuk.
A napirendem szerint nekem elvileg megoldható. Sőt, - igaz, nem tudtam róla - tudat alatt valami hasonlót én is csinálok, igaz, kényszerből. Jelen pillanatban is vén fejjel suliba járok, egy újabb szakmát sajátítok el. Minden nap hajnali 4-kor kelek. Asszony is. Asszony 4:45-korelillan itthonról, neki 5:05-kor indul a bász. Nekem 5:30-kor. Nagyjából 7:15-re vagyok a végállomáson, 8:00-tól suli. 13:50-kor indul a bász haza. Oda-vissza át kell egyszer még szállnom is, tehát igazából az egybefűggő utazási ciklusom,odafele 6:00-7:15-ig tart, hazafele pedig 13:50-15:05-ig. Ezekben az utóbbi időpontokban rendszeresen szundítok. Aludni, az egyéb otthoni kötelező gyakorlatok miatt, - úgy mint valami pénzkeresés, hogy ne haljunk éhen - nagyjából 0:00-tól 4:00-ig szoktam. Az első két hónapban senkinek nem kívánom azt, ahogy éreztem magam, de minden bizonnyal ennek megfelelően is néztem ki, és szálltam fel, illetve le a buszról minden nap. Ez mostanra szinte teljesen elmúlt. tehát van abban igazság, hogy a szervezet szinte minden kompromisszunra rávehető. Egy fikarcnyit sem érzem magam fáradtnak, sőt van nem egy olyan napom, amikor a buszon odafele nem is alszom.
Tehát hajlok arra, hogy ez a dolog működik. Szerintem a szervezet a pontos beosztás miatt teljesen szabályozni tudja mind az 5 ciklust, tehát azt, hogy maga a legfontosabb, az ötödik ciklus is meglegyen. Véleményem szerint az is lehet, hogy az összes ciklust megkapja a szervezet, igaz, annyi kikötéssel, hogy a komolyabb ciklusokat a nagyobb alvási időkre osztja be. Lehet, hogy kipróbálom, mert mostanában igen sok dolgom lenne éjjel is. Nagyjából hasonló beosztás kellene. A gond, hogy azért a buszon nem igazán lehet jót aludni. De gondolkodom a dolgon. Szeretném mi hamarabb letudni az angol és a német nyelvet is...
Üdv..és szép álmokat!...
-
finest
addikt
-
finest
addikt
Nemrég olvastam valahol egy csuklóra szerelhető ébresztőórárol, ami a pulzust monitorozva állapítja meg, h az alvás melyik fázisában vagyunk, és 2-3 percet az ébresztés időpontjához képest ide-oda tologatva, úgy ébreszt, h az alvásnak abban a fázisában ébredj, amikor ébredés után nem érzed magad fáradtnak. Angliában már tuti kapni!
-
Esmein
nagyúr
En halistennek nem vagyok egy fronterzekeny, vagy fejfajasra hajlamos, de azt tudom, hogy a hiperszomniara(tulalvas, 10-12 ora naponta) nagyon is. Ehhez kepest nem allok rosszul
Egyelore a legnagyobb problemam, hogy mivel kossem le magam, amikor epp nem erzem eleg fittnek magam arra hogy programozni tanuljak.
-
finest
addikt
Én ezt azért nem tudnám csinálni, mert nagyon meteopata vagyok, ha bejön egy front, folyton el tudnék aludni. Meg van itt két gyerek is, akik felváltva nem alszanak. Tegnap előtt annyira berágtam a 2 éves fiamra, mikor már harmadik napja nem hagy délben szunyókálni, h a következő ilyen dobásánál bölcsibe adom.
-
Esmein
nagyúr
Egyelore nincs munkahelyem, fonokkel meg max megbeszelem, hogy tobbet maradok benn, mint a 20 perc amit kivettem. Emberek kozt ezt kommunikacioval el lehet intezni
Egyelore nem potoltam be semmit, szombat reggel ota egyszer 17 percet, egyszer 6-ot huztam ra, tehat osszesen mmm...(ja meg minden alkalommal 2 percet rahagytam az orara, elalvas miatt) 21 ora 03 percet sikerult aludni, ami kb 2-3 napra elegendo mennyiseg nalam. Tehat most kb ugy kene ereznem magam, mintha 50-60 oraja talpon lennek. Nyilvan nem mert el vannak mosva az elek, de nem erzem magam kitekertnek, vagy egyaltalan, nincs az az "ego agy" erzes, amikor szivesen levagnal a vegebol 5 centit, ha cserebe aludhatsz meg 5 percet.
-
finest
addikt
Ezentúl mindig az alvás REM fázisával fogsz indítani? Nem viccelsz!
Egyszerű ám ez a dolog, a felületes alvók meg tudják csinálni, meg az öregek, akiknek eleve kisebb az alvásigényük, és nincs szoros napirendjük. A fiatal szervezet szellemi terhelése sokkal nagyobb, amit alvás közben dolgoz fel elménk.
Ha valaki egészséges, akkor a belső órája megmondja mikor elég az alvásból. Erőszakot rövidebb ideig tehet rajta bárki, de a hét egyik napján (a hét végén, többnyire) a szervezet bepótolja a kihagyott alvásokat. - Esmeinel is ez fog történni,mert a topikból úgy veszem ki, h ő nem felületes alvó, képes volt fél napokat is átaludni.
A táblázatodból úgy látom, h csak egy-egy óra csúszás van a hétvégi menetrendben, az akár még bele is férhet, ahogy Esmein fentebb már magyarázta.Esmein: ha a munkahelyeden ez kitudódik, a főnököd kedvence leszel!
-
Esmein
nagyúr
Na, amire rajottem, hogy konnyen el lehet kerulni az osszezuhanast, ha orankent 5-10 percet nem ulve toltesz.(Legalabbis eleinte, meg amugyis, a mozgas egeszseges). Ha nincs konkret munka, akkor is erdemes ules kozben is legalabb 2-3 dolgot forgatni, ha egyvalamivel foglalkozol, szinten reccs. Most jarok a 7. napnal, meg kb ennyi es megszunik a problema, addig is friss levego, forro mezes tea, meg mozgas. Mar nincs mit mosogatni
-
Esmein
nagyúr
Nem tunik olyan durvanak az elteres, akar meg mukodhet is, vegulis 1-1 orat lehet tologatni a szundikat, ha mar rogzult a rendszer, ill igy is rogzulhet, bar valoszinuleg nehezebben es tovabb tart.
Megneztem a tablazatot, nem ez lesz az oka, ha esetleg nem sikerul, jol nez ki
-
P@trick
tag
Nem úgy gondoltam én sem
csak hogy valahogy megoldható-e?
Készítettem egy táblázatot, hogy én hogy tudnám ezt megoldani.
(figyeljetek oda a képnél, mert az idő differenciálja nem mindenhol egy óra, van hol csak 10 perc, mert így tudtam megcsinálni akkora méretben hogy még ne legyen túl nagy)
Most már csak az lenne a kérdésem, hogy a táblázatban leírtak még megvalósíthatóak-e?
Köszi minden segítségeteket
-
proof88
addikt
hmm érdekes ez az 5 perces gyakorlósdi...
egyébként van az az olcsóbb ébresztő, ami nem menekülős, hanem azt figyeli milyen fázisban vagy, és akkor ébreszt, ha épp felületesen alszol. Beállítod h mikor akarsz felkelni és előbb vagy később kelt ahhoz képest egy kicsivel, de a lényeg h nem a mély alvásod közben. -
Esmein
nagyúr
Nemtom a balls of steel kifejezes mond-e valamit, az a lenyeg, hogy aki 5 napot everymanezik 2-t meg sima monofazisuan, az nagyon kemeny csavo
Gyakorlas lehet hulyen hangzik, en is csak olvastam, de nincs ra szuksegem, mert felkelek az orara: Napkozben lefekszel, felhuzod 5 perccel kesobbre az orat, becsukod a szemed es pihensz. Megszolal az ora, felkelsz labat a foldre, lenyomod az orat es elindulsz a konyhaba, vagy akarmit amit reggel csinalni szoktal. Utana visszafekszel es megint. Be lehet gyakorolni, hogy reggel ne kotozkodjon a tudatalattid, meg alkudozzon, hanem az legyen az alapertelmezett program, hogy te felkelsz es csinalod a dolgod.
(raadasul sokkal konnyebb ugy ebredni, ha pont elkapod a ciklusod veget, es nem kezdodik el a kovetkezo, ezert jo ha 20 percet szunyazol. Nekem rendszeresen 1.5-2 ora alvasnak erzodik, mikor felkelek.)
-
proof88
addikt
ja ilyen elbújós ébresztőt én is láttam, ami elkezd menekülni előled, de drága.
a legegyszerubb gyakorolni. Megszolal az ora, nagy levegot veszel, lerakod a labad a foldre es mar nincs gaz. - nálam ez nem így van. Ezt esetleg 4-5 óra alvás után tudom megcsinálni, amikor nem akarok felkelni, de nagy levegőt veszek, stb.
20 perc alvás ugyanazt eredményezné, mint amikor hajnali 3-fél4 körül fekszek le és fél7-kor csörögnek a dolgok: lenyomja valaki őket, de az tuti nem én vagyok.Nagy levegőt vegyek? Asse tom mi az a lélegzetvétel olyankor. Nem jut el a tudatom olyan pontig, hogy én egyáltalán döntsek valamiről. Arról se tudok dönteni, hogy nagy levegőt vegyek és lábat a földre. Valami gonosz program eltéríti a fejem olyankor, ő irányít: lenyomja az ébresztőket és csak utána adja vissza az irányítást nekem, én meg nem tudok az ébresztőkről, mert nem én hallottam őket, hanem a gonosz kis program. Jó mi?
-
moma
őstag
a mozgás tényleg jó lehet. nekem be szoktak csúszni időnként ilyen 30 órás fentlétek és nagyon jó a mozgás olyankor, akár egy kis torna is, de egyszer még úsztam is, bár előtte azt hittem bele fogok halni, de nagyon jól esett.
lehet valami könnyű fizikai munka passzolna legjobban ehhez.
-
Esmein
nagyúr
Majd meglatjuk ki lesz az erosebb
Cathfaern: Nem feltetlenul muszaj hajszalpontosan, de a hozzaszokasi fazist nagyban megkonnyiti, ubermannel kb 10-15 perc mozgasod van, everymannel 1-1 ora oda vissza.
Rovid tavu memoria: Elso 1-2 hetben garantaltan olyan leszel mint egy zokni fott krumpli.
Ja igen, vagy minden nap tokugyanugy nez ki, vagy keszulj fel egy golyokromozasra, de az a legjobb ha egybol acelbol vannak, mert kemeny menet.
-
Cathfaern
nagyúr
Szerintem nem megoldható. Ahogy elnézem a módszert, az egésznak a lényege, hogy minden nap hajszálpontosan ugyanakkor feküdj le aludni. És mivel a biológiai óra a hét fogalmát nem, csak a napét ismeri, ezért héten belüli változtatások nem férnek bele. Amennyit hozzászoksz hétközben, azt elrontod hétvégén.
-
finest
addikt
Szerintem az optimális megoldás a középút lenne, napi többszöri szunyókálás, plusz 7-8 óra alvás.
Kíváncsi vagyok, h mikor csúszik be először egy 10-12 órás szunya a módszeredbe! Csak egy darabig tudsz túljárni az eszeden... -
P@trick
tag
És ez mennyire befolyásolja a koncentrálóképességet és a rövid, ill. hosszútávú memóriát? Mert én megpróbálnék átállni erre az alvási módszerre most, viszont ebben az évben fogok Érettségizni, és nem szeretnék "kimaradni" egy két tananyagrészletből, ha értitek mire gondolok
A másik pedig az, hogy azt a 3X20 perc napközbeni alvást milyen időközönkéntre érdemes szétosztani? Mert nekem a hétvégéim, és a hétköznapjaim teljesen máshogy néznek ki. Hétköznap: Reggel 7:15-14:45 ig nem aludhatok, mert óráim vannak,
Hétvégén: 12:00-18:00-ig nem aludhatok, mert zenekari próbáim vannak.Tudsz erre adni valami tanácsot? Hogy egyáltalán megoldható lenne ez így valahogy?
-
Esmein
nagyúr
leheto legmesszebbrol elkerulok minden olyasmit, ami beleszolhat az alvasi ciklusomba, ideertve a kavet, kolat, alkoholt. Mocskos nehez, foleg ha az ember nem mozog. Nem vagyok kepes javat tanulni megint, ez a szokasi fazis nem tul produktiv
Viszont boltba menni, filmet nezni eppen lehet.
-
moma
őstag
kávét vagy hasonlókat használsz egyébként most?
-
Esmein
nagyúr
válasz
Overlocker #84 üzenetére
Mellkasi fajdalomra az orvost javaslom, eleg sokmindent jelenthet, egy EKG nem art meg.
-
Overlocker
veterán
válasz
Overlocker #67 üzenetére
Erre tudtok valamit tanácsolni?
-
Louro
őstag
Esküszöm én is kipróbálom jövőre ezt, mert bár 4-5 órákat alszok, tudnék mit csinálni azalatt is. Szükséges rossznak tartom az alvást. Soha nem értettem azokat, akik 10-12 órát is alszanak egy nap. Fél életük átalusszák.
Nálam az a gáz, hogy nem saját bill.-ről írok, mert már annyira hozzászoktam, hogy reflexből nyúlok a gombok felé
-
tildy
nagyúr
Na még 1 perc, és ébresztő.
Speciel a kapcsolatunknak határozottan jót tesz a dolog. Korábban noszogatni kellett, hogy csináljunk már valamit, intézzük ezt azt amazt. Most JAVAt tanul, olvas, folyamatosan angol nyelvű sorozatokat néz, és a legjobb, nem cseszegetem a sok alvás miatt
Ja és nagyon fura angol kiosztasa van a netbookja billentyuzeten, á betű pl a capslock mellett van, szóval ha arról írok, én sem ékezetezem. -
Esmein
nagyúr
Joreszuk valoszinuleg megvan az ejszakai 3 oras idointervallumban, nem tudom biztosra, de nem hiszem. Beiktathatnek megegy 20 percest valamikorra reggelre, de nem szeretnem ha ott lenne, legalabbis 4 nehezebben fer be mint 1. Valoszinuleg ennyi is eleg lesz, fel vagyok ra keszulve, hogy a kezdeti idoszak razos, ha valami kikuszobolhetetlen problemaba utkozom, akkor visszaallok. Egyelore nem nagyon figyelem a jeleket, mert mindent elnyom az alvasmegvonas "sleep deprivation". Igaz mar nem annyira hangsulyos mint eleinte. Alkohol, koffein ugy nez ki minimalis szintre szoritando. Kavet eddig se ittam, az alkohol nelkul meg nagyon jol megvagyok.
-
tlac
nagyúr
nem segíthetne, ha beiktatnál még egy plusz 20 percet?
írtad, hogy rengeteg aludtál, lehet neked általában 6 rem fázis is meg voltkicsit olvasgattam hogy alakulnak alvás ciklusai ([link])
tehát azt mondod, hogy a 20 perc alatt főleg rem fázisban vagy, viszont, ezek szerint az nrem fázisok pedig nagyon lerövidülnek
zavaró, nem fog ez hiányozni? -
Polacheck
HÁZIGAZDA
válasz
concret_hp #2 üzenetére
Ha emlékszel, anno Elky is kísérletezett ezzel, de ő az első két hónap után feladta, mert még akkor sem tudott a játékra koncentrálni és párszáz k veszteséget összehozott ezalatt.
-
Louro
őstag
Sajna velem is előfordul, ha dolgozok, hogy idegenszavakat használok, mert épp azt a szót kellett begépelnem a gépbe és arra van ráállva a(z) (nem létező) agyam.
Na meg progmaton rámragadt a triviális szó és 2 évbe telt, mire kivertem a fejemből és visszaálltam az 'egyértelmű' magyar megfelelőjére.
-
Esmein
nagyúr
Ooo.. micsoda? Ha az ekezetek hianyara gondolsz, akkor sajnos nem, vakon nem tudom hol vannak a magyar billentyuzeten az ekezetek, es ez a netbook fizikailag UK kiosztasu.
vagy nemtom mi nem megy
megy, csak az eleje razos.
@72: Jezusom, a contentet eszre se vettem, az everyman pedig a de facto elnevezese hivatalosan, nincs is ra magyar kifejezes. Az elso postot is ugy irtam, hogy lenyultam az asszony laptopjat ejszaka.
-
Esmein
nagyúr
mert eddig nem volt prioritas, hogy elaludj annyi ido alatt, hidd el nekem, ha 48 ora alatt aludtal 3.5 orat, ugy elalszol mint a pinty. Lefekszel, elhelyezkedsz, becsukod a szemed, es mozdulatlanul fekszel, takk. Mostanaban mar almodni is szoktam es emlekszem is rajuk a 20 percekben, es kb annyi content belefert a 20 percbe, mint amennyire egy egesz ejszaka utan szoktam emlekezni, fura
proof88: vannak trukkos ebresztoorak. En azt csinaltam, hogy a telefonom raraktam egy nyakpantra, azt felhurkoltam az agy femszerkezetere, tettem a telefonra egy programot ami 6 visszaszamlalast tud egyszerre kezelni, kulon csengohangokkal, vibra stb. van egy 22, meg egy 24 percesem, meg egy 3:02, meg egy 3:04-esem, ezeket paronkent szoktam inditani, igy nem kell mindig atallitgatni az orat, nyilvan napi 4x kene kulon atallitgatni 2 kulonbozo orat, meg kiszamolgatni, hogy mondjuk 9 ora 3 perc van, akkor mire beallitom az ebresztot onnantol kezdve mennyi a 20 perc. Van ebresztoora, ami elbujik, lehet olyat amit rohadt nekez kinyomni, mert ilyen bonyolult zarszerkezete van, de a legegyszerubb gyakorolni. Megszolal az ora, nagy levegot veszel, lerakod a labad a foldre es mar nincs gaz.
-
Overlocker
veterán
Érdekel a téma, sajnos csak az első postot volt időm most elolvasni.
Én időhiánnyal szenvedek és sajnos én is szeretek aludni 8-9h. Viszont néha 3-4h-t alszom kényszer miatt, majd felkelve nem is lennék rosszul, ha a szívemnél nem nyomna, ott érződik a fáradtság.
Nálam a legnagyobb gond hogy hétfőtől péntekig 8.30-18.30-ig melózom , így nem tudom hogy lehetne kitalálni a több fázist :S
-
proof88
addikt
-
Louro
őstag
Féloff:
Nekem elég fura az alvási szokásom
Előnye: 4 óra alatt úgy kialszom magam, hogy csak na. Friss vagyok, fitt és üde.
Hátránya: ha kopogtatnak vagy baj lenne (pl. ég a ház), szerintem ottmaradnékÉn már gyerekkorom óta úgy alszok, mint akit kupán vágtak. Nincs olyan, hogy eleinte éberen fekszek. Vízszintesbe helyezem magam és ha aludni akarok, szem becsuk és már megy a durmolás. Lehet ebben közrejátszik, hogy este vagy egy kis nasi vagy egy kisebb utóvacsi lecsúszik, na meg éjfél előtt én nem tudok elaludni, de 6-kor pattanok az ágyból. Igaz ezt a 6órai kelést a kollégiumnak köszönhetem, mert 6kor mindig vártuk a nevelőtárt, hogy a képébe nevethessünk, hogy nem sikerült felbosszantania minket, az ordibálásával.
-
Esmein
nagyúr
Sehol nem irta senki, hogy a hozzaszokasi fazisban kellemes lesz, vagy egeszseges
Belehalni epp nem lehet, utana meg nincs vele, gaz, ha ket het mulva is gyurma vagyok, akkor az aggaszto.
(Egyebkent az alkohol se egeszseges
)
#62: nem feltetlenul. 20 perc az egesz, egy kenyelmes fotel, pad, akar vastag szonyegu padlo, auto, akarmi. Az se baj, ha vilagos van, csak direktbe ne keltsenek fel, ha van ra mod
-
Ariadne
őstag
Hej, de jól jönne most nekem ez a kevés alvásos dolog.
Hajnali négykor mentem aludni, nyolckor keltem, most hogy összekapartam magam, délutánig megleszek, de utána zuhanórepülésben meg kell közelítenem az ágyat. Vagy el tudom kezdeni ezt a módszert egy kis 20 perces alvással ebédszünetben.
Az gond az egésszel az, hogy kifejezetten _szeretek_ aludni.
A napközbeni alvásokat egyébként rendesen ágyban fekvősen kell megoldani? Mert az tényleg szinte lehetetlenné teszi a dolgot irodai dolgozók esetében.
-
Esmein
nagyúr
Alkohol + everyman = nem nyert
kb 1 sortol be lehet rugni, mint a csacsi, utana a core nap(ejszakai alvas) utan mocskosnehez ebren maradni. -
fokukac
nagyúr
én is úgy szoktam, de már nem elég.
Ájm szó tááááájörd, áj hevönt szlept ö vink...
viszont a napközbeni negyedórás szundik nagy híve vagyok, újjászületek utána.
volt olyan munkahelyem, ahol el tudtam vonulni olyan helyre, ahol ezt meg lehetett csinálni... sajnos a mostani nem ilyen. -
Dj Polc
tag
Én kipróbáltam 2 napot alvás nélkül, de hallucinációk után bealudtam
Most lefekszem hajnal 2-kor , délután 2 kor fogok kelni... -
tildy
nagyúr
Vannak emberek, akik rendszeresen napi 4-5 órákat alszanak , mégis elég nekik.
Esm pedig nem napi 8-10 órát aludt, hanem inkább 12-13-t.
Ollie: ha egy gyerekkel ketten vannak, (be lehet úgy osztani az alvásokat, hogy így legyen) , akkor szerintem megoldható, hogy a "papát most nem zavarjuk, alszik". -
R
senior tag
ezt a témét olvasni is fárasztó,
ha napi 3x kell ébredezni, ami nálam majd egy óra, semmivel sem jobb -
van 4 teljes végignézendő Star Trek sorozatom (VOY, ENT, TNG, TOS), úgyhogy abban nem lesz hiány
olvasgatok, utána nézek, meg átgondolom, hogy hogyan lehetne a legjobban a napomhoz igazítani ezt az egészet, aztán meglátom.
(miután olvastam a Gyűrűk Urát, sokat gondolkoztam azon, hogy vajon mit csinálhatnak a tündék, amíg mindenki más alszik, és szívesen kipróbáltam volna... most itt a lehetőség)
-
Esmein
nagyúr
elvileg 28 napos a teljes atallas, de 1-2 het alatt el lehet odaig jutni, hogy nem vagy szarul, viszont figyelni kell mikor mesz aludni, mikor kelsz fel. Mielott barmit kezdenel, erdemes elolvasni a linkeket, ha valami betegseged van, akkor rakerdezni az orvosnal, hogy az alvashiany ronthat-e rajta. Eleg vastag elhatarozas kell hozza, a masodik napon mar orvul hatbatamadott a tudatalattim, es elerte, hogy ne akarjak ebren maradni, de en tuljartam az eszemen
Minel pontosabban tartod az idopontokat, es minel tobbmindennel tudod elfoglalni magad, annal konnyebb az atallas. Tanulj nyelvet, vagy szerezz be valami sorozatot, ha megis megprobalod
(lehetoleg tobb evadot, napi 10-14 reszt vegig lehet nezni :S)
-
-
Esmein
nagyúr
igazabol 5 REM ciklus van, 2 az ejszakai alatt, meg 3 a szundik alatt
Ha majd nagyon raersz, erdemes ezt elolvasni, hosszabb tavu tapasztalatokrol szol. A commentekben szerepel, hogy azota a harmadik evet tapossa.
Nem veletlenul alszunk 8 orat, viszont lehet rajta valtoztatni. Lehetosegek-igenyek.
@Cathfaern : Egyre jobban erzem magam, kezdenek elolvadni azok az idoszakok, amikor alvasmegvonasos tuneteim vannak. Ma kb 1 oranyi ilyen volt, es meg csak az 5. napnal tartok
-
Cathfaern
nagyúr
Hmm ez nagyon szimpatikusnak hangzik nekem
Igazából két fő bajom van, egyik hogy sosincs időm semmire, azok a plusz órák jól jönnének, illetve, hogy elég nehezen alszom el... utóbbi mondjuk lehet probléma lenne, kérdés, hogy ha az agyam beáll konkrét időpontokra, akkor változik-e ez (lévén jelenleg esélyes, hogy azért alszom el nehezen, mert össze-vissza fekszek). Még nem tudom belevágok-e, mert egyelőre egyetem, ahol félév: x órarend, vizsgaidőszak, félév2: y órarend, vizsgaidőszak, stb ciklusok vannak, amibe nem tudom mennyire lehet ezt belepaszírozni... kérdés, hogy esetleges fél évente történő átállások mennyire hatják meg a szervezetet. De a tapasztalataid kiváncsian várom
-
Vladi
nagyúr
Bocs, hogy jövök itt ünneprontani, de ez egy marhaság.
Nem véletlenül alszik az ember 8 órát átlagban. Megvan annak a funkciója.Ha jól számolom akkor itt az 5 remből csinálsz egyet. Rövid távon ebből lidérc lesz, hosszabban szerintem memóriazavar.
Eddig aludtál napi 9-10 órát, most csinálsz belőle 4-et. Azért egy szakemberrel konzultálj, mielőtt szétcsapod a bioritmusodat. -
Esmein
nagyúr
Ma este iszom egy keveset mertekkel, meglatjuk mi lesz belole
-
proof88
addikt
nekem általában megvan a tudat álom közben, hogy csak álmodom, ezért is merek megtenni olyan dolgokat, amiket nem szabad.
de sajnos nem mindig végződnek jól az álmok. pl amikor még kisfiú voltam, akkor el akartam magammal ráncigálni a volt óvó nénimet, szóval megfogtam a kezét és vittem magammal, csak sajnos az ajtónál elillant!
úgyhogy nem tudtam kiélni rajta a mocskos vágyaimat, azóta is aberrált vagyok.
egyébként arra is jó ez az álom irányítósdi, hogy vész esetén ki tudsz lépni az álomból. pl ha jön a késes csávó és már nagyon végem van és emeli a kést, akkor elkezdem a szemeimet kitágítani, nagyra nyitni, ahogy csak tudom, mert tudom hogy csak álom és így fel tudok ébredni, még mielőtt megérezném a fájdalmat. -
KaraDani
addikt
Hú ez nagyon érdekes téma. Csak nekem olyan melóm van, hogy nyáron irodánkban vagyunk, télen viszont kb minden héten más ügyfélnél. Elég furán néznének ha beszunyálnék 20 percre kaja után délután öltönyben a széken ülve
De azt tudom magamról, hogy egy 20 perces szunya bármikor csodákra képes. Meg ez az öregeknél i smegfigyelhető, pl papám míg élt kb aludt éjjel 3-4 órát, de napi 3-4 szer bóbiskolt kb 20 percet, és nagyon fitt volt mindíg. Nyilván ez egy nyugdíjasnak simán megoldható, és ezt ő nem direkt csinálta, csak így volt jó neki.
-
Esmein
nagyúr
válasz
concret_hp #38 üzenetére
tapasztalat. Akik kitapostak az osvenyt kiprobaltak mindent, a 15-30 perces intervallum kozt mukodnek a napek, a 10 perc keves, nem alszol el idoben a 40 mar sok, ejszakai alvasnak minosul es melyebbre mesz le, nem tudsz olyan hamar meg konnyen felkelni.
A legtobb dolgot tapasztalat utjan talaltak a pionirek. -
Esmein
nagyúr
válasz
concret_hp #35 üzenetére
Beallitod. Az elso par napban ki van uresedve az agy, nagyon keves az alvas, es ezert egybol es azonnal alomba zuhansz, ahogy lerakod a fejed, az ora meg felkelt kimeletlenul a 22. percben (nekem azert 22, mert 1.5-2 perc kell mig elalszom) Nagyon kellemetlen, olyan erzes a reggeli 3 ora utan felkelni, mintha epp most ment volna at rajtad egy 40 tonnas kamion, es epp tolatna visszafele. Az agy megtanulja, hogy neki 20 perce lesz aludni, annyira all be a ciklus, es mivel "veszhelyzet" van, nem tehet mast, kihasznalja.
Most mar nagyon jol vagyok -
concret_hp
addikt
jah amúgy egy időben kb. 1 hónapig úgy toltam, hogy napi 2 alvás, szóval általában úgy nézett ki a nap, hogy keltem reggel fél8, ilyen du 3-6 közt valamikor ledőltem aludtam 2.5-3 órát, aztán ilyen 3 körül alvás. mondjuk ezzel időt nem spórol az ember, mert időben nem sokkal kevesebb, viszont emlékeim szerint eléggé kipihent voltam mindig. a napi 1 alvássla meg ez nem mindig van így, bár eléggé el van tolva a napom, átlag 4 körül fekszek és 12 körül kelek.
de pl. tegnap 4 körül alvás, ma 11:30kor kelés, és most atom kómás vagyok... aztán van hogy átesek a holtponton és akkor meg pörgök mint atom -
Esmein
nagyúr
egy epphogy tulaludt szunya ugy nez ki, kb 1-1.5 oras hatassal rendelkezik, addig erzi magat romnak az ember a szokasi fazisban :/
-
zolka78
senior tag
Végül is a legtöbb alvászavar és levert állapot, pont a rendszertelen életvitel miatt van, ezt érzem én is. A te módszeredben meg rendszer van, az agyadnak nem sokat kell gondolkodnia a változáson, hogy hogy rendezze a pihenést. Nálam mire beállna, két napra rá már másként kell pihenem. Érzem is, hogy gyengébben teljesítek mint pár éve, de jobban keresek.
-
zolka78
senior tag
Nem gondoltad, hogy orvosilag ellenőriztesd magad közben? Mondjuk a háziorvos hetente csinál egy ekg-t, havonta vérvizsgálat, otthon vérnyomás mérés naplóval, vagy valami hasonlók, csak, hogy tuti legyen az egészség. Biztos van olyan háziorvos aki belemenne, már csak az érdekesség kedvéért. Várom a további fejleményeket az eredményekkel.
-
Esmein
nagyúr
Tulalvassal piszkosul kell vigyazni, 20 perc helyett 25 futott be, de most eleg nyuzott vagyok ismet. Megvolt viszont eletem elso iranyitott alma, amikor tudataban vagyok annak, hogy valoszinuleg almodom, es iranyitasom is volt folotte. Invitalhattam uj szereploket, valami vacsora volt, kivalasztottam en hova szeretnek ulni, meg kellett nezzem a kezem, hogy biztos legyek benne hogy alszom, de rajottem, hogy alomban vagyok, ugyanis nagy tomzsi ujjaim voltak es a mutatoujjammal minden masodik alkalommal at tudtam bokni a sajat tenyere, durva
-
tildy
nagyúr
Tildy orul neki. Anyosjelolt ugyanis figyelmeztetett, hogy vigyazzak Esmmel, mert lusta .
A legidegesitobb az volt, amikor 2kor kelt fel,(12 ora alvas utan) itt meg mar kettokor a nap igencsak lenn van, fel 5kor mar tok sotet van.Szoval en alapbol keltem 9kor, mert ehhez voltam otthon hozzaszokva (8- fel 9-es keles), es ment a hiszti, hogy meg mindig alszik, meg mindig, es semmit sem lehet elintezni normalisan, mert addigra mar sotet van.
Eddig nincs hiszti, miota ezt csinalja. -
Esmein
nagyúr
A modszer szuloanyja lassan 3 eve folyamatosan csinalja, gyerek, munka, csalad mellett, es sajat allitasa szerint fel nem adna semmiert
Testileg meg nem tudom, mi a helyzet vele, amint elmult a hozzaszokasi fazis, gyurok kicsit, es figyelem mennyire regeneralodok utana.
Betegseg eseten erdemes annyit aludni, amennyit a szervezet ker, ez mondjuk valoszinuleg nem lesz tobb, mint 6 oraTalan azt tudnam mondani, hogy az alvas is olyan alapveto funckio, mint a taplalkozas. Ott is lehet sokat enni, keveset enni, de nem biztos, hogy a sok etel jot tesz a kozerzetnek, vagy a testnek, a keves pedig nem biztos, hogy rossz, ha jol ki van valogatva mit, mikor, mennyit.
En le nem tudnek mondani a husrol, a vegakat megse nezi senki hulyenek(mondjuk en nem), pedig nem epp arra van berendezve alapbol a szervezet. Mindent csak esszel.Vegulis az agy is csak egy szerv, edzheto, mint egy izom
-
brownus
veterán
erről még nem hallottam, érdekes. de nem hinném, hogy hosszú távon ne bosszulná meg magát... az agy tuti kibirja, de a test? emellé szerintem teljes életmód váltás kell; say no soksok alkohol, jogázás, légzés technikák, stb...
hál isten, nekem elég 6-8 óra, nyáron jóval kevesebb is. neked kitartást és kevesebb alkoholt:d meg ha már kint vagytok méri kibaszott popinsznál, miért nem nyomsz el egy dzsoját az elalvás előtt? az tuti...
-
Esmein
nagyúr
a dolog azert mukodik jobban annal, mintha csak siman keveset aludnal, mert az agyad elore tudja, hogy mikor fog tudni pihenni, es lenduletbol melyen alszol, tehat itt nem megvonod az alvast, hanem felkeszited magad arra, mikor lesz alkalmad pihenni, es ezt a szervezeted is tudni fogja, ezert segit neked.
Ma mar sokkal jobban vagyok mint a masodik napon mondjuk, amint elmulik a hozzaszokasi fazis, mar lehet autot vezetni, egyaltalan nem leszel faradtflexibilitast adsz fel idoert cserebe, viszont sokmindenkinek azonos a napi beosztasa, ezert mukodik, vagy mukodhet. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki kepes atallni ra. Az uberman gyakorlatilag a legbrutalisabb ilyen megoldas ami letezik, az emberek 5-10%-a kepes arra, hogy egyaltalan bealljon ra, az everyman azert megengedobb
-
proof88
addikt
huhh a szemem nekem is szenved, mondjuk én gép előtt sokat ülök. Műkönnyel próbálkozok mostanság és segít. Anno a Visine szemcsepp nem segített, legalábbis nem éreztem. Aztán lehet, h majd kipróbálnám azt is megint, de jelenleg Humalac C nevű műkönnyel tolom és egyből érezni a hatását. Pl. most is majdnem kifolyt a szemem meg égett meg minden, csöpp-csöpp és most látok egy darabig ismét. 22 és fél óránál tartok most, el szoktam vinni 30-ig is. Viszont mostanság egész jól bírom. Na jó, igazából nappal befigyel a kávé vagy az energiaital.
Sajnos ...
Amúgy láttam régebben egy web oldalt, ami egy csoporté volt, a tagok azon versenyeztek, ki tud tovább ébren lenni alvás nélkül (napokban kell gondolkodni) és leírták tapasztalataikat. Én még nem voltam ébren folyamatosan ilyen 48 óráig sem, de asszem nem is akarok. Szerintem az már eléggé a test szétrombolása felé hajaz.Így is elég szenvedős a 30-36 órát kibírni.
szerk.: amúgy azt vettem észre, hogy ha nem alszom ki magam, akkor azt leginkább a lábam sínyli meg, a szokásos napi séta közben annyira megfájdul, ill. elfárad, hogy ehh...
-
zsid
senior tag
Munkám miatt gyakorlatilag így élek két éve,csak én rendszertelenül alszom. Hát elég gyakran nézek ki úgy mint a mosott sz@r,és úgy is érzem magam :-)
Abban van valami,hogy a sok kis alvás is pihentet,de rendszertelenül hosszabb távon nem lehet csinálni. Lehet másabb ha ráállsz egy ciklusra.
A szemed hogy bírja? Nekem rendszeresen ki akar folyni.
A vezetést én sem ajánlom ilyeneknek. -
Esmein
nagyúr
erdemes lehet egy olyannal probalkozni, hogy 4.5 oras core sleep ejszaka, 1 ora es 5:30 kozt, eg 20 perces szunya del korul, meg 1 este 8-kor. Lehet 3+3-at is ossze tudod hozni, csak ugy erdemes szamolni, hogy leheto legegyenletesebben legyenek elosztva a 20 percesek. mondjuk
2:30-5:30 core
12:00-12:20 elso
este 6-7 kozt vmi fix idopontban a masodik,
a harmadik meg este 10korez is siman mukodhet, csak legyen fix, 1 oras intervallumban, hogy mikor
Keszulj ra, az elso par napban zokni leszel agyilag
Most kezdem ugy erezni magam, mint aki kialudta magat. -
TexT-BoY
addikt
ezt amit te tolsz, be lehet álltani éretségihez is?
nekem ugyebár reggel fél8ra kell suliba menni (ehhez 530-600 kelés kell) aztán változó de úgy kb 14:05ig vagyok suliba, az első alvás amit betudok ilyenkor iktatni a 1200-ás, a délutánom már szabadabb, akkorra betudok bárhova tenni egy egy szunyát.
Ennek függvényében mit kéne tennem? -
Kidus
őstag
Na megyek, alszok egy jo egyfazisut ( 8-9 orat )
-
proof88
addikt
tildy mit szól ehhez?
-
Esmein
nagyúr
Everyman 3+3-al megoldhato ugy a dolog, hogy reggel melo elott 20 perc, ebedszunetben megint 20, a maradek meg este, ha meg nem, a fonok meg mindig vevo lehet az otletre, ha felajanlod neki, hogy teszemazt ha hagy szunyazni 20 percet napkozben, meg reggel, akkor 1 oraval tovabb maradsz benn. Nekem megerne +1 ora munkat naponta, hogy utana maradjon mg majdnem 10 oranyi szabadidom alvas utan is. Drasztikus kulonbsegek vannak eletminoseg szempontjabol 5 es 10 ora kozott.... Aki parkapcsolatban el, az alatamasztja, Legjobb akkor kockulni mikor alszik az asszony
Az idealis meg hat ugye amire te is gondolsz, vallalkozas, vagy szabaduszo es akkor azt csinal a napjaval amit akar.
-
Viktor77
titán
"Ebből lett egy Everyman 3+3 megoldás, éjjel 1től 4-ig alszom, majd reggel 9-kor, délután 2-kor és este 9-kor megint 20-20-20 perceket,..."
Várom azon munkahelyek megnevezését, ahol rendes főnök van (szóval rendes munkahely) és ezt beadod neki, hogy márpedig te aludni fogsz.
-
Esmein
nagyúr
Akar arra is lehet hasznalni rovid idotartamra, teszem azt 1-2 honapra, hogy rebootold magad, hatha segit. Erdemes viszont ezt megbeszelni orvossal, ha valakinek alapbol is durva alvaszavarai vannak, ne probalkozzon extrem alvasmegvonassal, vagy legalabbis anelkul hogy rakerdezne
(1-2 kihagyott este talan nem olyan durva)
Szivvel kapcsolatosan: Nem tudom, mennyire jelent ez veszelyt, ha barmi problemat tapasztalok, fizikailag, ugy terveztem hagyom a szervezetem annyit aludni, amennyi jol esik neki, betegseg soran jol johet extra 1-2-5 ora, viszont nalam mar szinte kóros volt h 2/kor lefekudtem, delben keltem, de ha 11/kor fekudtem akkor is.
ja igen, szivproblemakra: nem tudom, mennyivel nagyobb kockazat, mint napi 2-3 kave, vegulis azzal is meghackelik az alvast az emberek. Na en meg azt nem csinalom
-
proof88
addikt
nem tudom, a szívnek mennyire tesz jót, ha nem a szokásos mennyiséget tölti a nagyon lassú fázisában... bár azt sem tudom, hogy a szívnek mennyit kell pihenni naponta alvás közben. pihenni értsd: abban az alvás közbeni, nagyon lassú ütemében dolgozni.
Egyébként én alvási zavarral küszködök már egy jó ideje. Van amikor kihagyok 1-1 éjszakát, mert úgy érzem, hogy nem vagyok annyira fáradt VAGY nem merek lefeküdni aludni hajnali 3 körül, mert reggel kelni kell, de ha kevés órára fekszek le, már nem tudok felkelni. Régen ment, ma már nem megy. Másnap persze nem a legkellemesebb fáradtan. Viszont nagyon jót tudok aludni, ha másnap este már 9 körül lefekszek. Jól hangzik ez az elmélet, de én inkább nem próbálom ki, jelenleg Orsival tárgyalgatunk. -
Esmein
nagyúr
Ez viszont valoszinuleg egy hatranyos tulajdonsaga az everymannek, es az ubermannek, hogy nem jol oldodik alkoholban. 1-2 sor toleranciaja van a rendszernek onnantol viszont bunteti az alkoholt es a koffeint, senkinek nem hianyzik, hogy ne tudjon elaludni, amikor jon a szunya, vagy ha el is alszik aztan ugy keljen fel mint aki 20 oraja nem aludt.
Rugalmassagot cserelunk alvasi idoert cserebe. A hozzaszokasi fazis utan allitolag mar lehet heti 1-1 alkalommal szunyat kihagyni, csak ejszaka akkor 1.5 oraval tobb az alvas.
Masik: Ha azt hiszed, hogy 30 oranyi erzesu alvasmegvonas szornyu lehet, gondold ujra. eddig egyszer aludtam tul, az volta a hiba, hogy nem az agy szelen aludtam, ott ult asszony, es mielott felkeltem es felultem volna, elkezdett alkudozni az agyam. Igy lett a 20bol 37 perc alvas, de utana megszarabb volt 3 oran keresztul. Azt hittem sose jon a kovetkezo 20p
Sose volt problema a szundik soran alomba merulni, nem mondhatni hogy emlekszem egy eles hatarvonalra, hogy na, itt meg ebren voltam, itt mar aludtam. Amikor jon az ideje, (kb 5-10 perces pontossaggal tartom, tegnap elore toltam az egeszet 1 oraval egy allasinterju miatt) csak lefekszem, beallitom az orat hogy 22 percet szamoljon vissza, utana rezges, sivitas, stb. Becsukom a szemem, es a kovetkezo dolog amire nagyjabol emlekszem, hogy kipattan a szemem mer visit az ora. Pedig kb 2-3 perc elaludni, legalabbis kulso szemlelo szerint
En is kivancsi vagyok hogy fog menni, ma reggel mar fele annyira se vagyok zokni, mint mondjuk tegnapelott.
Szellemi igenybevetel? puredokyx egyetemre jart, filozofia szakra. Csak kepzeld el, mit lehet tenni 20-22 ora ebrenlettel ugy, hogy ugy erzed magad szetvet az ero, es csak a tied az egesz nap
Reggelente sorozatot nezek, most erem utol magam, este meg tokeletesen vagyok mostanaban, akkor meg angol konyvbol tanulok Java-t, szerintem tudok koncentralni
-
zolka78
senior tag
válasz
concret_hp #5 üzenetére
A különbség csak az volt... Ezzel kezdtem a mondatott, nem fejeztem ki magam pontosabban, bocsesz. Egyébként ez azért ellenőrzötebb körülmények között zajlott. Keveset foglalkoznak a házimacskák kutatásával, őket mindig hanyagolják, de mostanában sok érdekes dologra rájött egy - két lelkes kutató.
-
Kidus
őstag
válasz
concret_hp #5 üzenetére
De
-
moma
őstag
majd benézek, ha már egy hónapja csinálod
amúgy azt, hogy éred el, hogy 20 perc múlva fel is ébredj? óra?
meg elve, hogy alszol el azonnal? vagy olyan állapotba kerülsz, hogy becsukod a szemed és kóma?ha igen, akkor pl elég kétségesnek tűnik, hogy mennyire fogsz tudni komoly szellemi igénybevételt kifejteni.
meg milyen lesz amikor legközelebb elmész sörözni? fél távon nyomsz 20 perc pihit?
-
zolka78
senior tag
Ez tetszik, sok sikert kívánok. Csak hasznosabb ember lehetsz a sok lusta között
. Régen mintha láttam volna egy filmet, hogy az állatvilág is hasonlóan oldja meg a pihenési problémáit, főleg az emlősök. Bár ők biztonsági okokból nem szunyálhatnak egyszuszra sokat. De, a macskákról olvastam a minap, hogy a teljesen emberhez szokott egyedek -és itt azokról van szó akik ténylegesen társként élnek az emberrel, nem csak úgy háztájiban vannak- azok jóval tovább élnek, mintaz úgyan olyan egészséges szabadabb rokonaik. A különbség csak az volt, hogy a benti cicák tényleg lusták voltak, többet aludtak.
-
concret_hp
addikt
ez érdekes, pont a napokban olvastam erről
és persze elég pro lehet ha 20-22 óra egy nap 15-17 helyett
-
Esmein
nagyúr
!! Figyelem, mindenki saját felelősségére cselekszik, fejlődő szervezetnek nem ajánlott, csak egy esélyed van felnőni, ha gáz van, az orvos a szakember, a szava szent, alvásmegvonásos időszakban vezetni, nehézgépet kezelni ÉLETVESZÉLYES. Kezeld úgy, hogy már ittál 2 sört !!
Gondolkodtam, mit tegyek az első hozzászólásba, hogy informatív legyen, mégsem egy nagy kupac adat, új wikipedia oldalt sem szeretnek itt létrehozni, viszont egy kisebb összefoglalót mindenképpen
Mi az a többfázisú alvási ciklus?
- A többfázisú alvási ciklusok (polyphasic sleep schedules) azokat a napi beosztásokat takarják, amikor az adott személy nem egy nagy egybefüggő részben tudja le a napi adag alvásigényét, hanem ezt több egyenlő, vagy eltérő méretű részletekre osztja.Minek bonyolítani, alszok 8 órát és kész?
- Nekem a normál egyfázisú (monophasic) alvási séma mellett röhejes mennyiségű időre van szükségem, hogy ne érezzem magam minden nap zombinak, 9-12 órákat képes voltam aludni egyhúzásra, jellemzően 12-13 órai keléssel(a munkahelyemen főleg délutános voltam).
Vannak emberek, akik teljesen jól boldogulnak 6-7, de akár 4 órányi alvással is, genetika, étrend, életvitel kérdése, nekem nem működött. Ezzel szemben a többfázisú módszerekkel radikálisan csökkenthető a vízszintben töltött idő, ennek ellenére mégis teljes kipihentség érhető el 2(igen, kettő)-4 órányi neapi nettó ágyban töltött idővel.A két legnépszerűbb megoldás
Egy puredoxyk becenevű blogger, aki mellesleg egyetemi hallgató is volt akkoriban egyik barátnőjétől hallotta, hogy Da Vinci állítólag néhány óránként szundítótt egyet, de sosem aludt. Csak a hecc kedvéért kipróbálták ezzel a barátnővel a később Ubermannek elnevezett metódust, aminek a lényege, hogy pontosan 4 órás intervallumokban esetenként 20-20 perces "szundi"-kkal(nap) viszik végig a napot.
Igen, tudom mire gondolsz most, ezt nem lehet kibírni ép aggyal, 6*20=120 perc alvás naponta nem elegendő a szellemi és fizikai regenerációra.Itt jön a trükk: az átállás során iszonyatos mennyiségű alvásmegvonás lép fel a szervezetben, az agy pedig egy végtelenül rugalmas eszköz, mindenre talál megoldást. Ha heteken át arra van edzve, hogy minden 4. órában 20 percet pihenhet, hozzászokik, és ezt a lehető legjobban hasznosítja, aminek az az eredménye, hogy a tervezett szunya időpontja előtt pár perccel (izé, ennek nemtom a hivatalos nevét, az álmosságért felelős hormon)-t termel, felkészítve ezáltal a szervezetet az alvó pozícióba kerüléstől számítótt néhány (kb 2) percen belüli mély alvási fázisba zuhanásra( REM), ami az agy számára a lehető legpihentetőbb ciklusa a normál éjszakai alvás során is. A normál éjszakai alvás során viszont alvási periódusok követik egymást, jellemzően 1-1.5 órás ciklusban. 1.5 óránként 20-30 perc REM fázist tartalmazva.
Uberman alvás során tehát az agy úgymond kap 6 darab leegyszerusitett, csak a legmélyebb fázist tartalmazó ciklust.Ezen módszer igen nagy előnye, hogy 22 óra marad a napi teendőkre, a leírások alapján megállíthatatlannak érzi magát tőle az adott személy, hiszen mindig épp akkor kelt fel egy pihentető alvásból, alvajárás, horkolás, nyak és hátproblémák eliminálhatók, hiszen soha nem fekszel annyit egyhuzamban, hogy ezek bármelyike kialakuljon. Leírások szerint továbbá van egy bizonyos jó közérzet, amit ez az életvitel okoz.
Természetesen vannak hátrányai is. Bárki orvosi tapasztalattal, tanulmányokkal rendelkező olvasó most szörnyűlködve olvas, és tudom mire gondolnak
Többen kipróbálták, és a tapasztalataikról blogot vezettek. Ezek szerint kb 30-40 napos a hozzászokási fázis, aminek az első 2 hete maga a pokol (képzeld el, hogy már 30 órája egy hunyásnyit se aludtál, na olyan), és utána is komoly figyelmet igényel, ugyanis amíg az egyfázisú módszer hihetetlenül rugalmas, szinte akármikor, akármennyit aludhatsz, ha hosszútávon 6-8 órára jön ki egy napra átlagolva, itt 4 óránként szunya. A hozzászokást követő időszakban tökéletes, fáradtságtól mentes állapot lép fel, viszont ha mondjuk 1 alvás kimarad, a következő 24 órán keresztül főhősünk ismét úgy érzi majd magát, mint egy részeg zombi.
Felvetődhet továbbá a kérdés, hogy ugyan mégis milyen életvitel kell ahhoz, hogy valaki csak úgy amikor azt mondja az óra lefeküdjön és hunyjon egyet, hétfő-péntek meló mellett biztos nem megy.
Itt jön be az általam preferált megoldás, az Everyman. Sok előnyét megtartva az Ubermannek a hátrányok jórésze kiküszöbölésre kerül azáltal, hogy a delikvens éjszaka egy nagyobbat szundít, ami 1.5-6 óra közt bármennyi lehet, lehetőleg 1.5 órás lépésekben. Emellé kell beszorítani megfelelő mennyiségű napi szunyát mégpedig úgy számolva, hogy egy 20 perces szunya 1.5 órányi éjszakai alvásnak felel meg. Végül puredoxyk 6 hónap Uberman után visszaállt a normális éjszakai alvásra, mert a környezete nehezen viselte az állandó ébrenlétét, majd kis kihagyás után átállt egy 3 órás éjjeli alvás + 3x20 perces nappali szunyára, amit 2.5 éve töretlenül tart is, látszólagos problémák nélkül. Hozzászokási fázis: 14 nap után szinte már nincs jelentős fáradtságérzés, 28-30 nap becsületes küzdelem után pedig abszolút tökéletesen ugyanúgy vagy, mint ha annyit aludtál volna, amennyit előtte szoktál.
Innentől pedig jöjjenek az én tapasztalataim
Első nekifutásból kinéztem, hogy az én napomba mi fér bele, mennyire bírom az alvásmegvonást(semennyire, nagyon jó az alvókám), hogyan férnek bele a napokba a szunyák. Ebből lett egy Everyman 3+3 megoldás, éjjel 1től 4-ig alszom, majd reggel 9-kor, délután 2-kor és este 9-kor megint 20-20-20 perceket, ezáltal összesen 4 órát, a szokásos 9-11 helyett. Első nap előtt piszok másnaposan ébredtem 6 sörös tivornya után, innen mentünk délután megint iszogatni, ismét lement 2 pintnyi sörmennyiség, majd innen repülőrajtot véve vasárnap reggel 1kor elkezdtem tartani magam a ritmushoz.
Első nap szinte semmi gond nem volt, kis ásítás, ennyi. Úgy éreztem sose lesz vége a napnak, annyi mindent csináltam mint előtte 2 nap alatt. 2.-3. napon viszont beütött a kress, reggelente 6 és 8 között úgy éreztem magam, mint akin átment egy úthenger, estére már jobb lett, ma pedig szinte semmi problémát nem tapasztaltam, azon kívül, hogy elfogyott az összes néznivaló sorozat.
Összefoglalva tehát az everyman előnyeit és hátrányait egy normál 8 órás éjszakás alvással:
Pro:
-Rengeteg időd van mindenre
-Sok alvási problémát megszüntet
-Későn fekszel, mégis korán kelsz
-Ha fáradt is vagy, úgyis mindjárt jön a szunya
-Nem nagyon lehet túlaludni(ami szintén nem egy jó érzés) magad,
-Gyakoribbak az éles, akár irányítható álmok, amikre később emlékszel is.con:
-Hosszútávú klinikai tesztek nem igazolják az ártalmatlanságát
-Furán néznek rád az emberek, amikor ebédszünetben elvonulsz aludni
-ha nincs mit tenni, iszonyatosan el lehet unni magad... Végülis mégiscsak 40%-al több a szabadido
-van akinek nem fér a napjába
-Merevebb, mint az egyfázisú, az időpontokban kb 1-1 órát lehet variálni oda vissza, vagy el kell tolni az egészetakit esetleg érdekel, mindenképpen olvasson utána, ez csak egy hevenyészett fércmunka.
Wikipedia oldal
puredoxyk igen korrekt leírása, ugyanitt a menurendszerben rengeteg érdekes infó, blog, ilyesmikszerk.: és jóéjt, GMT időzóna szerint 3 perc múlva jelenésem van
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest