Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Rickazoid

addikt

Korábban még sosem hallottam erről, nem is kerestem a témát, csak épp ott volt oldalt a fórum a tegnapi hsz miatt a "Mostanában történt" listában. Elég meglepődve olvastam, hogy mit ki nem találnak. Én fiatalabb koromban (még gimnázium alatt) 5-6 órákat aludtam maximum, sose volt gondom, mindig frissnek éreztem magam. Aztán 4 műszakos munka jött, akkor ráálltam az ahhoz szükséges alvásra, 6-8 óra, délelőttös műszakban este, délutánosban és éjszakásban rögtön utána, illetve a 6 napos éjszaka után kedden úgy keltem, mintha már dolgozni kéne mennem, hogy kész legyen szerdán a délelőttre. Na azt hiszem ott borult fel az alvási ciklusom, azóta képtelen vagyok 8 óra alvásnál kevesebb után kipihentnek érezni magam, manapság 10-12 óra is összejön, viszont legalább háromszor felébredek. Vissza kéne állnom valami normális alvásra, mert hamarosan újra egyetem, egy jó hosszú kihagyás után, rengeteg felejtéssel, amit pótolni kéne, de ugyan akkor tönkremenni se kéne addigra.
    Érdekes ez a többfázisú alvás, de pár dolog miatt én kételkedem. Úgy nagyjából átolvastam a hsz-ek egy részét, inkább az elejéről és a végéről, de kételyeket nem oszlatott el. Egyrészt ugye mindenki tudja (na jó, nem mindenki, de köztudottnak számít), hogy sokkal előbb hal bele az ember az alváshiányba, mint az éhségbe. 2-3 napos alváshiánynál már hallucinálni is lehet, illetve ájulás (elalvás) és emlékezet kiesés jöhet elő (rossz tapasztalatom volt alváshiánnyal, amikor egy 3 napos (értsd: első nap délutántól harmadik nap délelőttig) kiránduláson még gimnáziumban ki marad fent legtovább versenyt rendeztünk... nyertem, csak a buszon aludtam el, de ott már úgy, hogy a kirándulás felére nem emlékszem rendesen, illetve alig tudtak felébreszteni, amikor hazaértünk.. sose éreztem még annyira pocsékul magam, mint akkor. Aznap korán feküdtem és másnap délig aludtam, felébredés nélkül), illetve sokat hallottam arról, hogy az emlékeket mennyire befolyásolják az álmok, a hosszú távú emlékezetben való eltárolódáshoz szükséges a 8 óra, különben nem sok minden marad az ember fejében.
    Illetve ha az ember nem alszik 8 órát, a szervezete megjegyzi és következő alvásnál kipótolja, így ott többet kell kicsivel aludni, minél több a kihagyás, annál több a pótolás igénye. Emellett az agyunk (szemben sok egyéb állatéval) alvás közben teljesen kikapcsol tudatos értelemben, nem úgy, mint mondjuk egy cápának, aminek az agyi részei felváltva alszanak. A REM alvás előtt és után is pedig regenerálódási folyamatok zajlanak, az anyagcsere nagyon lelassul, a szívverés is, a vérnyomás csökken, az egész szervezet megváltozik. Nem tudom az agy hogy működik, de nem okozhat gondot, ha az ember szívverése csak rövid ideig csökken le, majd ismét felgyorsul, aztán megint lassul, megint gyorsul, gyorsan váltakozva ahelyett, hogy egyszer lassulna le? A szív is egy izom, ami elfárad, ha megszokja, hogy csak rövid ideig tud "lazítani", nem fogja nélkülözni inkább? Mi a helyzet az anyagcserével? 20 perc alatt az nem tud lelassulni, a vérnyomás se csökkenhet le, az éjszakai regenerálódás pedig REM fázison kívül is zajlik. Mennyire gondolható biztosnak, hogy a szervezet nem fog 10 év múlva teljesen kiakadni, még ha az agy meg is szokja? Mi van az immunrendszerrel? Írták több helyen is, hogy a betegség tönkreteszi a dolgot, mert olyankor a testnek több pihenésre lenne szüksége. Nem elgondolkodtató ez? Pihenésre, nem pörgésre. És akkor a pszichológiai hatásokról már nem is szólva, a sok stressz, a felhalmozódó napi problémák nyomot hagynak a szervezeten, amik kezelésére a REM-en kívüli alvás az egyik megoldás.
    Nem lehet, hogy bár a szétszedett REM alvások tényleg megteszik a hatásukat, a többi azonban csak placebo hatás és hosszú távon lassú, csendes haldokláshoz vezet? Végeztek ez ügyben igazolható kutatásokat? Szerintem ma minden ember nagyon örülne, ha több szabadideje lenne, én is jobban örülnék, ha nem kéne órákat alvással tölteni és lenne időm minden nap tanulni, dolgozni, házimunkát csinálni és még kikapcsolódni is, de nem lehetséges, hogy az ezt alkalmazó ember a plusz időért cserébe feláldozza az életének legalább akkora részét, magyarul órákban számolva nem nyer semmit?
    Arról mondjuk már hallottam, hogy Da Vinci az alvást kis halálnak tartotta és utálta, de arról is hallottam, hogy látens homoszexuális volt, meg ugye jó pár elmélet maradt fent abból a korból, aminek találgatás az alapja inkább, mint sem tény.
    Foglalkozik ezzel tudós ember is vagy csak így fórumokon, interneten terjed?

Új hozzászólás Aktív témák