- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Yézi: 10 év
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Esmein
nagyúr
válasz
ForRedGlory #218 üzenetére
"Meglátjuk hosszútávon milyen betegségtől patkolsz el miatta"
Koszonom a batoritast, sok ilyen ertekes emberre lenne szukseg, mint te.
-
Inv1sus
addikt
Valami fejlemény? Esetleg betegség kialakulóban?
-
Predator666
aktív tag
válasz
ForRedGlory #218 üzenetére
-
ForRedGlory
félisten
Erről vajon egy orvosnak mi a véleménye? Mármint aki tényleg érti az emberi test működését... Olyan érzésem van ezzel kapcsolatban, mint a kávéval. Átvered a tested, ugyanolyan fáradt leszel, csak az érzés tűnik el és hosszútávon szópóka-nyalóka...
Azt hiszem megmaradok annál a ritmusnál, amit kitaláltak x ezer év alatt és bevált. Röviden, ez egy baromság, de sok sikert hozzá. Meglátjuk hosszútávon milyen betegségtől patkolsz el miatta, vagy milyen betegséged lesz a csontig merített akkumulátoraid eredményezte legyengült immunrendszered miatt...
-
-
Inv1sus
addikt
Tudtátok, hogy a koalák napi 22 órát alszanak? Nekik hogy kéne beosztani az alvást?
-
Inv1sus
addikt
Ez az axbo felkeltette az érdeklődésem, lehet benevezek inkább egy olyanra.
-
Rickazoid
addikt
válasz
sebipayne #212 üzenetére
Szerintem a sziesztát hosszú ideig alkalmazták már emberek, gondoljunk bele, errefelé biztos mindenkinek volt olyan idősebb ismerőse (nagyapja vagy nagyanyja például), aki délután aludt egy keveset, miközben este jó sokáig fent volt, reggel meg elképesztően korán kelt.
-
Inv1sus
addikt
Én itthon dolgozom és néha én is úgy érzem, hogy jó lenne, ha több időm lenne. Pl én is szeretnék kockulni úgy, hogy a barátnőm alszik nyugiba.
Mindamellett szeretnék a tudatában lenne, hogy igen 8 órát ledolgoztam aznap és még rengeteg mindent megcsinálhatok.De ennek ellenére szerintem ez, amit csinálsz nem egészséges. Hiába nyersz most időt, ha azt elveszíted és fiatalon meghalsz.
Ui: Ja hogy csak egy oldalt olvastam el a kommentekből.
-
olbaidhun
őstag
Kíváncsi vagyok még tapasztalatokra. Azok után, h olvastam az első hsz-t, kicsit veszélyesnek tűnik a dolog.
-
Predator666
aktív tag
válasz
Predator666 #189 üzenetére
Sziasztok.
Nos a professzor még nem válaszolt, ellenben találtam ezt a cikket. Dr Wozniak egy well-known, respected akadémikus, aki határtudománnyal foglalkozik és nem mellesleg a polyphasic sleep témában is elmélyedt.
http://www.supermemo.com/articles/polyphasic.htm
Mindenki vonja le a következtetéseit.Továbbá az egyik ismerősöm a Semmelweisen végez, a diplomamunkáját az alváskutatásból írja és PhD-re is ezzel tervez tovább menni. Szakmai hozzáértését (de legalábbis tájékozottságát mindenképp) mutatja, hogy summa cum laude-val fog végezni nagy eséllyel. Ő azt mondta, hogy a nonREM szakaszok nem hogy feleslegesek, hanem hosszú alvás megvonás után azok kerülnek túlsúlyba, tehát úgy tűnik, hogy az rendkívül fontos alapja a pihentségnek.
Továbbá még egy megjegyzés. Megtanultam egyetemistaként, hogy inkább a hivatalos publikációknak/-ban hiszek, mint a személyes beszámolóknak/-ban. Így, a magam részéről, elvetettem a többfázisú alvás lehetőségét, és mindenki mást is erre buzdítok.
Sziasztok. -
Phvhun
őstag
válasz
neduddgi #198 üzenetére
nuke7-nek is szól: Ha egy halom ember tolja már évek óta ezt, mindenféle probléma nélkül, akkor milyen bizonyiték kell még ?
Majd ha azt fogják tudományosan bizonyitani, hogy uberman-re átállva pl ezek a hormontermelődések nem következnek be, akkor irkálj ilyeneket, addig, mivel nem tudhatod, ne vedd el a bizonytalan vállalkozókedvü embertársaid kedvét az uberman-re akár csak próbaképp is áttéréstől.
No offense.
-
mico94
újonc
Marha jó lenne , ha valaki alapítana egy sulit, ahol mindenkinek kötelező lenne átállni (persze csak annyira kötelező, amennyire beiratkozol egy ilyen suliba), Pl:Az Uberman-ra ,de bármelyikre, majd lennének alvószünetek, meg hasonlók...Az órák lehetnének 2-es blokkokba-tehát van 2ugyanolyan óra, majd még 2 ugyanolyan óra, aztán jönne a szundi, ez a kör lemegy még egyszer és ,ár mehetünk is haza, a blokkok között lenne 15 perc ébren szünet, akkor alig lenne hosszabb a suli mint az átlagosak,és mégis Sokkal több időnk lenne eddzeni, szórakozni, és utolsó sorban tanulni!
-
hodigy
tag
-
kmisi99
addikt
Ez a módszer nagyon jónak néz ki! A nyári szünetben biztosan kipróbálom! Ha belegondolok ha szokás szerint alszok vagy 9 órát akkor a nyári szünetben durván 1200 órát vagyok fent. Ha pedig ezt a módszert alkalmazom akkor kb 16-1700 órám lenne ébren! Szép
Szerintem bírni fogom! Alapból azt is bírom hogy 48 óra alatt alszok két órát csak ezt nem egyhuzamban -
Tybee000
aktív tag
Tulalvassal piszkosul kell vigyazni, 20 perc helyett 25 futott be, de most eleg nyuzott vagyok ismet. Megvolt viszont eletem elso iranyitott alma, amikor tudataban vagyok annak, hogy valoszinuleg almodom, es iranyitasom is volt folotte. Invitalhattam uj szereploket, valami vacsora volt, kivalasztottam en hova szeretnek ulni, meg kellett nezzem a kezem, hogy biztos legyek benne hogy alszom, de rajottem, hogy alomban vagyok, ugyanis nagy tomzsi ujjaim voltak es a mutatoujjammal minden masodik alkalommal at tudtam bokni a sajat tenyere, durva
Ez pont nem a mélyen alvás státusza....
-
törölt tag
"Nagyon bunkón fogalmaztam az előbb."
Á, ugyan... Kicsit sem volt félreérthető...Érdekes dolog, amiről szó van, csak sajnos az iskola miatt nem tudnám megvalósítani, pedig én kipróbálnám szívesen, mert ennél jobban tropára vágni magam már nem tudnám, mint most. De érdekes felvetés, hogy 9:50-kor, a nagy szünetben bevonulok kispárnával a terembe, magamra zárom, összetolok 2 padot és kiszundizom magam. Nem néznének rám furcsán.
Nyáron benevezek egy hasonlóra, ha nem lesz munka.
-
Huma
addikt
Váááááá!!!! Nem tom mi van velem.
Nagyon bunkón fogalmaztam az előbb.
Bocsánat!!!
Sok siket a kísérletedhez és írj ha bármi érdekes történik!
-
Huma
addikt
Esmein : Jól hangzik az amit mondasz, de sokszor bebizonyosodik az, hogy a természet bölcsebb mint az ember.
Valószínűleg nem véletlen az alvási ciklus hosszúsága. Az öregeknek ugye kevesebb is elég. Ez valószínűleg azért van mert csökken a szellemi teljesítményük (pusztulnak az agysejtek). Szóval nem biztos, hogy egészséges a hosszútávú alvásmegvonás. Amúgy meg bizonyított tény, hogy az alvás meghosszabbítja az életet.
Lehet hogy naponta 5 órával többet vagy ébren viszont 20 évvel kevesebbet fogsz élni. Pl 90 helyett 70-et.Ui: Grat Tildyhez. Én is olyan nőre vágyok aki eltart.
Na jó, ez bunkó volt. Olyanra vágyok aki megért. És Tildy kétség kívül ezt teszi.
Ha fél év múlva sem lesz semmi bajod ebből a dologból akkor én is kipróbálom. -
neduddgi
aktív tag
Így igaz. Túl azon, hogy az agy pihenése az alvás, továbbá mindenféle hormonok éjszaka termelődnek fokozottan, a szív fizikai pihenése is hatékonyabb. Őszintén szólva nem hiszek a normális alvás mennyiség lecsökkentésének hasznosságában. Napi 6 óra alvás időnél kevesebb alatt a szervezet regenerálódása nem megoldható, fáradt, kimerült, hormonhiányos lesz az illető, sokkal gyorsabban működnek az öregedési folyamatok, stb. Aki megengedheti magának, hogy 9-10 órát is aludjon naponta, annak sokkal fogékonyabb az agya, fiatalosabb, rugalmasabb a bőre, robbanékonyabbak, pihentebbek az izmai, stb.
-
Esmein
nagyúr
A linkelt bloggerina 2000-es evek kornyeken tolt egy masszivabb ubermant, azota pedig everymanen van huzamosabban logisztikai problemak miatt.
---
En ugy nez ki papir vagyok ubermanhez, de egy everyman meg mindig foglalkoztatja a fantaziam. Erdekes modon mindig megfazok kb a 2-3. nap tajekan mikor ubermanre probalok raallni, es kezdem gyanitani, hogy ehhez koze van a hirtelen 0-ra vagott koffein fogyasztasomnak.
Azt hiszem nekiallok egy 4.5 + 2x20p everyman elokeszuleteinek. Elmeletileg nem olyan durva a gorbe mint ubermannel. Ott azert van egy kemeny 1-1.5 hetes kezdeti fazis amikor nem tul hasznalhato az ember.
----
Mi az hogy oregebb meg megfontoltabb, he! Tessek hulyenek is fiatalnak lenni mint en
Csak viccelek. Ahogy kikerul az ember az egyetemrol, ugy nez ki elvesziti a szemelyisegenek egy reszet, megpedig azt amelyik megfontolatlanul ugrik minden hulyesegre. Neha visszasirom a nagy tivornyakat meg a hajnali 5-ig tarto CS partikat, mikor 7.30-ra mentunk suliba. Igy hogy 25 vagyok egyre jobban erzem hogy ragaszkodom az ilyen dolgaimhoz. Azt mondja az asszony hogy nojek fel, egyelore kitartok
nuke7: Ezert van az, hogy mindenki sajat felelossegere csinal barmit is. Az irott feljegyzesek alapjan meg senkinek nem sikerult parhuzamot vonni komoly megbetegedes es az uberman/everyman kozott, de ez nem jelenti azt, hogy nincs rizikofaktor. Vannak akik evek ota nyomjak az ipart es jobban vannak mint valaha. Your mileage may vary.
Kalandor : sok esetben ez az oka a feladasnak. A tarsadalom nincs felkeszulve arra, hogy egyesek csalnak
Ami segithet ebben az esetben, hogy a sok plusz szabadidod egy reszet baratnore szenteled, es akkor foglalkozol a sajat dolgaiddal amikor o hibernal.
-
nuke7
veterán
nem csak "az izmok" miatt fontos az alvás, hanem A SZÍV miatt. mert ismerek egy srácot, akinek azért van több alvásra szüksége, mert a szíve túl gyorsan ver és le se lassul éjszaka eléggé. ezért mondták h tuti h kevesebbet fog élni...
namost ha 20perc alatt tényleg lelassul a szívverésed, hogy tudjon pihenni meg ilyesmi, az érdekes lenne. egy 8órás alvásnál szerintem sokkal több esélye és ideje van regenerálódni.
az említett srác ha csak 6-7órát aludt fájt is a mellkasa... szoval az ötlet jó, de szerintem nem csinálható hosszútávon. -
sti10p
senior tag
Én kollégista vagyok és külömböző okok miatt elég rendszertelenül alszom, de az utóbbi időben vettem észre, hogy gond van, kissé alvászavaros lettem. Amikor nem zavar semmi akkor is 4 óra a max amit egyhuzamban alszom, utánna fölpattan a szemem, éjjeli 3-kor meg mit csináljon az ember, szóval csak pihizek tovább ébren, amitől meg lehet hogy még fáradtabb leszek. A baj az hogy napközben amikor aktívank kell lenni ez eléggé kijön rajtam, eggyik kávé a másik után.
Amúgy ez a fázisos alvás kicsit fura nekem, mert az talán oké is lehetne, hogy az agy megszokja és alkalmazkodik, de ne felejtsük el, hogy a testnek is épp úgy szügsége van a pihenésre, az izmok és minden egyébb elernyedt állapotára, szerintem ha valaki fizikai munkát végez nem egy túl jó megoldás... Vagy tévedek?
-
enovak
csendes tag
Amikor azt mondod, hogy a "módszer szülőanyja" akkor pontosan melyik módszerről is van szó - everyman?
A polifázikus alvásról 10 éve már olvastam, és akkor se volt újkeletű dolog. A linkelt bloggerina meg 2007ben kezdte. Úgyhogy gondolom arról van szó.Egyébként azt gondolom, hogy a polifázikus alvás egy fantasztikus dolog, és szívesen áttérnék rá, de ebben a 10 évben talán nem csak öregebb, kicsit megfontoltabb is lettem. És már nem hiszek abban, hogy ezt lehet büntetlenül csinálni. Duofázisos alvás, vagy sima éjszakai+délutáni nap még lehet belőle nálam, uberman nem.
-
neduddgi
aktív tag
válasz
Nagyon jó az ötlet, vedd fel vele a kapcsolatot! Mindazonáltal én olvastam már egy esetről, ebben Francia honban élt már egy kísérletező hajlamú fiatal elszán alváscsökkentő, és 22 éves korától naponta, ha nem is 2=kettő, de három=3 órára le iis csökkentette a napi alváásadgját. Számításai szerint így életében a csupán ébren tőltött időt számba véve, több mint húsz =20 évvel élt volna többet a hagyományosan alvó embertársainál. Terve azonban sajnos dugába dőlt, mivel 31 éves korában meghalt.
-
Predator666
aktív tag
válasz
Ja, és az alvási hormon a melatonin.
-
Predator666
aktív tag
Sziasztok.
Teljesen véletlenül futottam rá erre a topikra és felmerültek bizony elég fogós kérdések.
A Stanford egyetemen oktat és kutat az alváskutatás egy nagy feje, William Dement (dement [at] stanford.edu). Akiknek van eisz.hu hozzáférésük, azok kereshetnének az adatbázisokban hasonló témájú publikációkat (nekem erre még nem volt időm, de hamarosan megteszem), és ha valóban nem volt erről eddig semmi, akkor fel lehetne venni a kapcsolatot a professzor úrral kérdezni, esetleg javaslatot tenni kutatási témában, konferenciában. Általában ezek az idős bácsik nagyon jóságosak és érdeklődnek.
Amennyiben nem lesz jelentkező, néhány héten belül valószínűleg utána olvasok én és felveszem vele a kapcsolatot.Üdv.
-
Evilangel
tag
Nekem 4 gyerekem van, és részben otthon, részben irodában végzem a munkámat. Otthon általában még megoldható lenne egy 3+3, de mondjuk egy egész napos program a családdal, már keresztbe tesz neki, a munkahelyen meg oké, hogy van ebédidő, de én még nem dolgoztam olyan helyen, ahol aludni is lehetne 20 percet. (szabad, csak nem tudsz, hacsak nem állva mondjuk a raktárban
).
Másrészt a plusz időd éjjel van, nappal még egy órát vesztesz, ez családdal csak akkor elfogadható, ha éjjel is tudsz dolgozni, így átviszed a nyereséget nappalra (annak persze jó, aki amúgy is nappal alszik).
Harmadrészt pedig 3 éves tapasztalatot nem igazán neveznék hosszú távúnak, mert tényleg simán lehet, hogy az életed ébren töltött órái nem változnak ezzel a módszerrel sem.Szóval rágjuk át az utolsó pontot mondjuk 50 év alatt, és oldjuk meg, hogy a teljes alvás éjszakára (21.00-7.00) essen, akkor benne vagyok!
-
PazsitZ
addikt
Most így elgondolkozva a dolgon eszembe jutott még egy dolog, amit látom már meg is említettek.
Konkrétan az, hogy amikor is testépítésről olvasgattam, szinte mindig meg volt említve, hogy a megfelelő alvás fontos az izomnövekedéshez. A REM szakasz szükséges ugye az agynak, ez tiszta, ezt próbálják leosztani és megspórolni az alvás "felesleges" részét.
Csak kérdés, hogy tényleg felesleges-e az a rész.
Érdekes lenne egy olyan ember próbálkozását olvasni, aki rendszeresen aktívabban sportol is valamit.
A legtöbb, amibe eddig beleolvastam, úgy tűnt tipikusan nem fizikai munkát végző emberkék írásai voltak. Tehát kérdéses, hogy a szellemi fáradtság kiküszöbölése mellett nem lép-e fel fizikai fáradság?
Azt hiszem még utána olvasok és meglátom. Most, hogy végre vége lesz a vizsgaidőszaknak, érdekes lehetne próbálni újrakezdeni a gyúrást (ez amúgy is cél) és közben kipróbálni a 3 óra + 3 rövidalvás ciklus kombót. Ez a módszer úgy olvasom még relatíve felxibilis: A rövidalvásokat plusz-minusz egy órával is el lehet esetenként tologatni.Plusz lenne kérdésem-kérdéseim, ami bár csak részben tartozik ide, de ha valakinek van ötlete megoszthatná velem
.
Mostanában, bár tény, hogy keveset alszok és túl sok energiaitalt iszok. Az a fura, hogy tipikusan alszok egy 6-7 órát és reggel alig tudok kimászni az ágyból, kinyomom a telefonom úgy, hogy nem is emlékszem rá. Pedig régen volt, hogy teljesen stabilan tudtam tartani a 6 óra alvást.
Bár az is tény, hogy rengetegszer bár fáradtnak érzem magam, hiába fekszem le, néha kell egy óra is mire elalszom.
Két dologra tudok gondolni, az egyik a stressz, a másik, hogy fizikailag nem fáradok el csak szellemileg.
Ezért lassan alszok el, későn jön a REM fázis és ezekhez mérten hamar kelek fel? -
Dutow
csendes tag
Pár napja megtaláltam én is ezt a témát, és eljutottam elég sok másik oldalra innen még, utána olvastam jópár dolognak, és aktívan próbálom átnevelni magamat ennek örömére Uberman módszerre, hátha nyerek vele igen sok időt
Most tartok ott, hogy kezd nehezedni (kb. 50 órája keltem, 20 perces pihiket meg eddig 9 alkalommal tettem), remélem túlélem.
Magyar próbálkozásokat és írásokat eddig nem nagyon találtam, szóval (vagyis, igazából mert nem bíztam benne, hogy ennyi idő után még fogok tudni angolul írni, bár még talán menne
) elkezdtem rögzíteni felkelésenként kb. az előző időszakról a tapasztalataimat, ha valakit érdekel: http://mentalstatic.info/wordpress/category/uberman/ - szóval ide mostanában kb. 4 óránként 1 post kerül, majd ha úgy tűnik stabilizálódok persze valószínűleg visszafogom a részletességet.
Amúgy egész vicces ez az átállás, alvásmegvonásban sokszor volt már részem (durvább munkaidőszakokban 2-3 napig alvás nélkül dolgoztunk, utána pár óra és megint), ez most azért más kicsit, mert sokszor 20 percet aludni úgy tűnik nehéz, mármint fel kell kelni belőle.
-
PazsitZ
addikt
Én ezt miért csak most hallom mikor pont már vége lesz a vizsgaidőszaknak?
Nagyon hasznos lenne, ha tényleg meg lehetne csinálni, hogy egy hónapra belőni ezt a szintet.
Régen elvoltam 5-6 órával is, de manapság már 6-7 órákat alszom.
A rövid alvásoknál egyébként valóban fontos szerepe van, hogy pontosan mennyit alszol. El kell találni pont az teljes alvásfázisok végét-elejét, amennyire én tudom. -
Rickazoid
addikt
Korábban még sosem hallottam erről, nem is kerestem a témát, csak épp ott volt oldalt a fórum a tegnapi hsz miatt a "Mostanában történt" listában. Elég meglepődve olvastam, hogy mit ki nem találnak. Én fiatalabb koromban (még gimnázium alatt) 5-6 órákat aludtam maximum, sose volt gondom, mindig frissnek éreztem magam. Aztán 4 műszakos munka jött, akkor ráálltam az ahhoz szükséges alvásra, 6-8 óra, délelőttös műszakban este, délutánosban és éjszakásban rögtön utána, illetve a 6 napos éjszaka után kedden úgy keltem, mintha már dolgozni kéne mennem, hogy kész legyen szerdán a délelőttre. Na azt hiszem ott borult fel az alvási ciklusom, azóta képtelen vagyok 8 óra alvásnál kevesebb után kipihentnek érezni magam, manapság 10-12 óra is összejön, viszont legalább háromszor felébredek. Vissza kéne állnom valami normális alvásra, mert hamarosan újra egyetem, egy jó hosszú kihagyás után, rengeteg felejtéssel, amit pótolni kéne, de ugyan akkor tönkremenni se kéne addigra.
Érdekes ez a többfázisú alvás, de pár dolog miatt én kételkedem. Úgy nagyjából átolvastam a hsz-ek egy részét, inkább az elejéről és a végéről, de kételyeket nem oszlatott el. Egyrészt ugye mindenki tudja (na jó, nem mindenki, de köztudottnak számít), hogy sokkal előbb hal bele az ember az alváshiányba, mint az éhségbe. 2-3 napos alváshiánynál már hallucinálni is lehet, illetve ájulás (elalvás) és emlékezet kiesés jöhet elő (rossz tapasztalatom volt alváshiánnyal, amikor egy 3 napos (értsd: első nap délutántól harmadik nap délelőttig) kiránduláson még gimnáziumban ki marad fent legtovább versenyt rendeztünk... nyertem, csak a buszon aludtam el, de ott már úgy, hogy a kirándulás felére nem emlékszem rendesen, illetve alig tudtak felébreszteni, amikor hazaértünk.. sose éreztem még annyira pocsékul magam, mint akkor. Aznap korán feküdtem és másnap délig aludtam, felébredés nélkül), illetve sokat hallottam arról, hogy az emlékeket mennyire befolyásolják az álmok, a hosszú távú emlékezetben való eltárolódáshoz szükséges a 8 óra, különben nem sok minden marad az ember fejében.
Illetve ha az ember nem alszik 8 órát, a szervezete megjegyzi és következő alvásnál kipótolja, így ott többet kell kicsivel aludni, minél több a kihagyás, annál több a pótolás igénye. Emellett az agyunk (szemben sok egyéb állatéval) alvás közben teljesen kikapcsol tudatos értelemben, nem úgy, mint mondjuk egy cápának, aminek az agyi részei felváltva alszanak. A REM alvás előtt és után is pedig regenerálódási folyamatok zajlanak, az anyagcsere nagyon lelassul, a szívverés is, a vérnyomás csökken, az egész szervezet megváltozik. Nem tudom az agy hogy működik, de nem okozhat gondot, ha az ember szívverése csak rövid ideig csökken le, majd ismét felgyorsul, aztán megint lassul, megint gyorsul, gyorsan váltakozva ahelyett, hogy egyszer lassulna le? A szív is egy izom, ami elfárad, ha megszokja, hogy csak rövid ideig tud "lazítani", nem fogja nélkülözni inkább? Mi a helyzet az anyagcserével? 20 perc alatt az nem tud lelassulni, a vérnyomás se csökkenhet le, az éjszakai regenerálódás pedig REM fázison kívül is zajlik. Mennyire gondolható biztosnak, hogy a szervezet nem fog 10 év múlva teljesen kiakadni, még ha az agy meg is szokja? Mi van az immunrendszerrel? Írták több helyen is, hogy a betegség tönkreteszi a dolgot, mert olyankor a testnek több pihenésre lenne szüksége. Nem elgondolkodtató ez? Pihenésre, nem pörgésre. És akkor a pszichológiai hatásokról már nem is szólva, a sok stressz, a felhalmozódó napi problémák nyomot hagynak a szervezeten, amik kezelésére a REM-en kívüli alvás az egyik megoldás.
Nem lehet, hogy bár a szétszedett REM alvások tényleg megteszik a hatásukat, a többi azonban csak placebo hatás és hosszú távon lassú, csendes haldokláshoz vezet? Végeztek ez ügyben igazolható kutatásokat? Szerintem ma minden ember nagyon örülne, ha több szabadideje lenne, én is jobban örülnék, ha nem kéne órákat alvással tölteni és lenne időm minden nap tanulni, dolgozni, házimunkát csinálni és még kikapcsolódni is, de nem lehetséges, hogy az ezt alkalmazó ember a plusz időért cserébe feláldozza az életének legalább akkora részét, magyarul órákban számolva nem nyer semmit?
Arról mondjuk már hallottam, hogy Da Vinci az alvást kis halálnak tartotta és utálta, de arról is hallottam, hogy látens homoszexuális volt, meg ugye jó pár elmélet maradt fent abból a korból, aminek találgatás az alapja inkább, mint sem tény.
Foglalkozik ezzel tudós ember is vagy csak így fórumokon, interneten terjed? -
BonFire
veterán
Az egész emberfüggő. Mindenki más. Én világ életemben rossz alvó voltam. Ha hótthalál kimerült és álmos vagyok, akkor is kell a lefekvéstől számított 30 perc, ami alatt el tudok aludni. Emiatt a seregben nagy szopás volt, mert 3×2 órás váltásokban nyomtuk az őrséget 24-ben, és két óra pihenő volt, ami igazából csak 110 pec, mert 10 perc kell, míg a váltás összeszedi magát, és kiér az őrhelyre. Plusz míg elaludtam, ez olykor egy óra hosszán át tartott, és tapasztaltból mondom: nem, nem lehet hozzászokni. Egy éven keresztül nyomtuk 24/24-ben ezt a mókát, és nem lehet megszokni, hogy akkor is aludj, amikor nem vagy álmos, csak mert itt az ideje. 6 óránként 2 órát.
Most is gyógyszerekkel alszom, mert egyébként az egész bioritmusom fel van fordulva, és legjobban reggel 6-tól du 4-ig tudok aludni. Ezért semmit nem tudok elintézni. Gyógyszer nélkül is képtelen lennék elaludni. Kórházban volt már hogy egy hét alatt aludtam cirka 3-4 órát összesen.
Apám meg olyan ember volt, hogy akkor aludt, amikor csak akart. Ha indultunk valahová, és még volt 5 szabad perce, képes volt 5 percet aludni. A seregben is volt pár gyerek, akinek még le sem ért a feje a párnára, már aludt. Én sajnos nem vagyok ilyen.
Szóval én ezt nem hiszem, hogy mindenkire érvényes lehetne. Voltam Debrecenben az alvásklinikán, hogy kivizsgálják a DSPS-emet, és egyszerűen nem tudtam elaludni. Rámkapcsoltak 56 db drótot, aztán aludjál. Egy óráig néztem a szemgolyóm belsejét, aztán szóltam a dokinak, hogy ez nekem nem megy. Nem tudnak mit csinálni. Alvásvizsgálathoz nem adhatnak altatót.
-
Phvhun
őstag
válasz
Dickassman #179 üzenetére
Egy alvás kihagyása az egész napodat romba dönti, de ugyanugy kell folytatni pontosan, és másnapra helyre áll a dolog.
Itt a téliszünet, 2 hét elvileg pont elég kipróbálni hogy megy-e vagy nem.
Sima alvás "optimalizálására" van egy könyvem, ha érdekel.Polysleep közbeni sportolás engem is érdekelne, mert trialozok, ami elég megterhelő, menne együtt a kettő ?
Szerk: hosszutávú bizonyiték hogy nem káros az kb 2 évre van (?).
Viszont van egy elméletem, ami arról szól, hogy: a mély alvás ( nem rem alvás ) közben szabadulnak fel olyan anyagok, amik lassitják az öregedést, tehát hamarabb fogsz megöregedni, de kb ugyanannyit vagy ébren, mint alapesetben lennél, szóval ha csak nem akarod megtudni mi lesz 1100-ban, nem lehet belőle probléma.
-
Dickassman
csendes tag
jaj reggeli fürdés van a kelésnél.
Még szembejutott,
Ha kimarad egy 20 perces alvás, vagy akár a "nagy", meddig bírsz fennleli, vagy egyből borul minden?
Ha napközben leülsz tv-zni el tudsz aludni, rád jön az álmosság? -
Dickassman
csendes tag
Hello,
Most olvastam ezt a dolgot, és nagyon érdekel. Bár én csak 17 vagyok, így nem is próbálnám ki 1-2 évig de lenne pár kérdésem. Én nagyon jó alvó vagyok. Mostanában kezd érdekelni, hogyan lehetne tökéletesíteni az alvásomat. Régen össze vissza forgolódtam( nem azért mert nem aludtam el) de mivel elkezdett fájni a hátam ( a sok alvás, és a magasságom miatt) csak háton szoktam aludni. Kinyújtom a tagjaimat, és sokkal jobbat alszom. Rendszerint a reggeli órákban emlékszem az álmomra, szinte tökéletesen, nem pont az elejétől, de elég sok mindenre. Hétvégén viszont túlalszom magam rendszeresen ami szörnyű.A kérdéseim : P
A kelés milyen?(nekem rendszerint szörnyű, felkelek hamar, de csak a reggeli kelés, evés, és a séta a suliba tud felkelteni.)
Nem álmodnátok többet? (imádok álmodni!)
A sportolás mennyi ideig megy?
Mennyi idő alatt fáradok el?
Például a szavak tanulása nem terhel meg?
A meditálásról mit gondoltok? Közben lehetne csinálni?
Például nyári szünetre megérné alkalmazni?
Végeznek vele kísérletet, a hosszú távú hatásairól?(ez fontos lenne :S ) -
reald
csendes tag
Engem is elkapott a polyphasic sleep vírus
Érdekes volt olvasni a beszámolód, mindenképpen ki szeretném próbálni. Viszont az írásod végén egy kicsit elrettentett ez a mondat: "-Hosszútávú klinikai tesztek nem igazolják az ártalmatlanságát"
Bocs, lamulásom után most látom, hogy van pár hozzászólás, előbb átrágom magam rajtuk
RTFM
-
Aiii
csendes tag
Tetszik a plusz szabadidő, fáradtság nélkül. Nyáron kipróbálom.
-
Esmein
nagyúr
Nem sok fejlemeny van eddig, 5. napja vagyok ubermanen ismet, most kezdek oda eljutni hogy akar dolgozni is tudok mar, annyira kitisztult az agyam. Hat mit ne mondjak... kemeny atterni :/
_ak_: valoszinuleg sokkal kevesebb alvas is eleg lenne mint 10-12 ora, pszihes problemaim voltak ha nem aludhattam eleget. Ha meg igen, akkor is, nem jo senkinek a tul sok alvas sem, depressziora hajlamosit.
-
concret_hp
addikt
válasz
concret_hp #171 üzenetére
no semmi
-
lenox
veterán
Ja meg a masik ami iszonyatosan idegesit a hibernalos alvasnal (egyben 8 ora, mint egy bot), hogy reggelre mindig iszonyatosan kell possenteni
Ezek szerint te horkolsz? Mondjuk ha ejszaka nem kell felkelni, csak reggel, akkor annyira nem sulyos, de ha hajnalban is felebredsz miatta, akkor egy alvaszavar szakrendelesre azert el kene menni...
-
runner 125
nagyúr
Hali all!
Édesanyám mostanság sokat küszködik alvászavarral. Egyszerűen nem tud elaludni. Tudjuk mi is, h sokat stresszel, s nem képes lezárni a napot az agyában, de mégsem tud változtatni rajta. Szerencsétlen már kezd rászokni az altatókra, s kezdi elérni azt, h már az sem használ neki.
Többször utánakerestem már, de mindenhol azt írják, h pszichés okai vannak...
De úgy mégis, nincs valakinek valami trükkje, "módszere" , "segédeszköze" amivel csökkenthető az alvászavar?
Találtam egy cikket, amiben a levendulát és a komlót említik, illetve mindezt párna formájában. Megéri kipróbálni egy ilyet?
Köszi. -
_ak_
addikt
Említetted, h zavart, h sokat aludtál. aXbo vagy ahhoz hasonló alvásciklus figyelő eszközzel nem tettél próbát? Egyrészt lehet, h korábban tudtál volna kelni, másrészt, érdekes lenne megtudni, h valójában hányszor éred el a REM ciklust.
Legalábbis én magamon ezt szívesen tesztelném. Már nem is emlékszem, h milyen érzés az, amikor kipihenten kelek, éppen ezért próbáltam utána nézni egy picit a dolognak és a többfázisú alvásnál kötöttem ki. Mármint most olvasok róla először. Csak most van egy kis zavar a fejemben.
Amúgy ennek a technikának 2 hátulütőjét szokták megemlíteni. Bár az agyunk kipihent lesz, az izomzatunknak egyáltalán nem biztos, h jó, legalábbis az aktív sportolókra nézve, hisz nem marad annyi idő a regenerálódásra. Meg egyenlőre ismeretlenek a "felesleges alvás" elhagyásának hosszútávú következményei.
-
samgar
őstag
Értem én h hozzászokol idővel. De az első alkalommal hogyan alszol el 14:15-kor? nem tudsz elaludni, max. rá 5 vagy 10 percre ha sikerül. De ez igy lesz a második és harmadik napon is. Viszont a másik dolog, hogy 10 percre rá fel is ébredj, ébresztő szükséges. Ha viszont 8 perc múlva tudsz elaludni, akkor két perc múlva csörög az ébresztő...ehh.
-
Esmein
nagyúr
Az alvasmegvonas tunetei: szaraz szem, aluszekonysag, kettos latas, hanyinger, remeges, hideg-meleg hullamok.
Amint megvan az atszokasi fazis, ezek elmulnak, kiveve talan a szaraz szem, megiscsak napi 20-22 orat nyitva van. Sok folyadekot kell inni nyilva, illetve a kaloriaigeny is emelkedik.
Ejnye sracok, ne veszekedjetek
-
-
samgar
őstag
válasz
~Ph'vEscha #158 üzenetére
Tényeket közöltem. Én is gratulálok neked.
-
skyli
senior tag
Sziasztok!
Én lehet hogy kipróbálom majd a Siesta nevűt
Egy 20 perces délután mondjuk 4-kor és egy nagy alvás 00:45-től 6:45-ig?
Mondjuk nem mintha olyan sokat nyernék ezzelÍgy is már éjfél van és holnap suli
De erre az átállás könnyebb lenne.Vagy:
- nagy alvás: 2:15-6:45 éjjel
- kis alvás: 4:00 du.
- kis alvás: 10:00 du.Ez milyen lenne?
-
R
senior tag
amikor nem alszok eleget pl. a szemem is egész nap majd leragad, száraz és ki tudja hány hátránya van még ennek a spórolós alvásnak.
-
Zewa
senior tag
Sziasztok!
Felkeltette ez a fajta több ciklusú alvás a figyelmemet és úgy döntöttem ki szeretném próbálni a jövő héttől, félévi vizsgák utána.
23:00 - 02:00
07:10 - 07:30
14:15 - 14:35 Nem lesz itt nagy a kihagyás?
19:00 - 19:202hét alatt elérek odáig hogy nem leszek egyáltalán fáradt ha betartom?
Sok idő után is kell óra a keléshez? -
Esmein
nagyúr
válasz
~Ph'vEscha #150 üzenetére
3. napon mar teljesen kipihenten ebredtem minden 20 perc utan. Akkoribn volt az elso iranyitott almom is.
-
Esmein
nagyúr
Elek meg, elek, csak 2 het utan muszaj voltam feladni, kaptam egy nagyon csinos kis torokgyulladast, ami 1 hetig nem akart elmulni, es nem birtam mar energiaval. Most alakul valami munka, addig amig nem tudok mire tervezni neki sem allok, viszont mar most hianyzik a rengeteg szabadido, es minden reggel egy hulla vagyok, mint elotte. Sot. Mostanaban 10-12 orakat alszom megint, delutan 2-kor kelek es este 11kor mar hullafaradt vagyok, mellette kicsit nyomott a hangulatom is.
Kovetkezo proba uberman lesz, de elobb meglatom mi van a munkaval.
Ja meg a masik ami iszonyatosan idegesit a hibernalos alvasnal (egyben 8 ora, mint egy bot), hogy reggelre mindig iszonyatosan kell possenteni, hiaba intezem el lefekves elott... -
Cathfaern
nagyúr
válasz
~Ph'vEscha #144 üzenetére
Annak, hogy kipróbáld 2 hétig pont hogy nincs értelme, mivel 2 hétig biztos hogy hullafáradt leszel, utána kezdene csak javulni.
-
zH.
senior tag
volt egy topic ( már nem emlékszem melyik ... ) ahol xirtam megválaszolta ezt a kérdést ; amikor keveset alszol a szervezeted alvás közben adrenalint termel ezért nem vagy fáradt. ( nem szórul szóra ,de a lényege ez - erre emlékszem.
) persze ez hosszútávon nem egészséges.
-
~Ph'vEscha
aktív tag
válasz
~Ph'vEscha #144 üzenetére
Up
-
~Ph'vEscha
aktív tag
Megtervezem ujra .
Mindenképp ki szeretném próbálni , tudom hogy fejlődő szervezet vagyok , de 2 hét próba biztos nem árt semmit .
Szerk : az uberman alapján raktam össze , elvileg jónak kéne lennie .
-
P@trick
tag
válasz
concret_hp #141 üzenetére
kérdezzük ki Esmeint
Esmein????????
-
Valami furát tapasztaltam az elmúlt 3 napban és gondoltam leírom.
Tanultam zh-ra helyesbítek zh-ákra.
Szerda.aludtam 5 órát.
Csüt.hajnali 4-kor feküdtem és keltem fél 7-kor.Ez 2,5 óra alvás.
Péntek:napon szintén csak 7 kor keltem. 3 óra alvás.
Ezen a napon éjfélig voltam fent.
2,5 adag kávépor 1. nap éjjele.1,5 liter kóla 2. nap este(nem szeretem,csak olcsóbb mint a tea és koffeines.Szarul is voltam tőle)A legviccesebb,hogy alig voltam fáradt.Kivéve péntek hajnali 4,mert akkor nem láttam és a könyv felett bambultam.
Ma aludtam 17 órát röhögve,úgy,hogy baba van a házban aki ordít néha.19 óra volt a rekordom,de akkor is keltettek.Visszatérve miért lehetett,hogy alig voltam fáradt,mikor alszok 3 órát és fent maradok 11-ig le vagyok lassulva.Most meg ilyesmi szinte nem is jött ki,pedig nem 1 napról volt szó,hanem 3 ról.
-
P@trick
tag
válasz
~Ph'vEscha #138 üzenetére
a hiba csak ott van hogy hiányzik 130 percnyi alvás még a programodból
Mert amit itt beszélünk az ugye napi 1X180 perc (3 óra) + 3X20 perc (1 óra) = összesen 4 óraNa a tied összen 110 perc, ami a 2 órát nem haladja meg...
-
tibi666
senior tag
válasz
~Ph'vEscha #136 üzenetére
szerintem aludjál te csak szépen éjszaka, egy fejlődő szervezetnek sok alvásra van szüksége.
-
~Ph'vEscha
aktív tag
Ez így jó lenne ? :
15:30-15:50
18:30-18:50
21:40-22:00
00:40-01:00
03:50-04:00
07:00-07:20 -
~Ph'vEscha
aktív tag
válasz
~Ph'vEscha #136 üzenetére
Neeeem , átgondoltam a dolgot és nem férne bele , hülyének néznének
-
~Ph'vEscha
aktív tag
Megoldható ugy a cucc , hogy napközben reggel 7-től délután 3-ig van egy nagy ébrenlét suli miatt ?
Szerk : esetleg szünetekbe beleférhet egy 10 perces meditáció , de nem tudom ez mennyire lenne jó .
-
Geller72
veterán
Ez hogy néz ki?
00-04-ig alvás (4 óra)
04-12-ig (8 óra) ébrenlét
12-12:30-ig (30 perc) szunya
12:30-20:30-ig: (8 óra) ébrenlét
20:30-21:00-ig (30 perc) szunyaTehát 4 óra+30 perc+30 perc.
Jobban ki lehetne tolni a többlet alvás miatt a ciklust, tehát a nyolc órát ébren maradni. Aztán 30 percet aludni, ami szintén több, mint a 20. Összessébgében csak egy órával aludnánk többet, de taán jobban kipihennénk magunkat és jobban be lehetne osztani a szunyát. rugalmasabb lenne. Délben több embernek van ebédideje.
Vélemény, Teszt?.
-
moma
őstag
az jutott eszembe, hogy ha tényleg elég lenne ennyi alvás, mert hogy egyből REMbe kerülsz, akkor lehet azt is meg lehetne csinálni, hogy az ember egybe nyomja le csak felkel 20 percenként
-
válasz
Overlocker #127 üzenetére
Az eddigi infók alapján ez nem úgy működik, hogy rögtön az első nap megy, mint a karikacsapás. Viszont nem is azt jelenti, hogy fog menni, ha nem erőlteted. Értsd: ha nem teszel meg mindent, hogy felkelj, nem is fog beállni rá a szervezeted. És mintha lejjebb azt is olvastam volna, hogy a fél óra már sok, 20 perc az optimális.
-
Esmein
nagyúr
válasz
Overlocker #127 üzenetére
mostanaban en is belefutottam 2x is a nem birok felkelni effektusba, nem voltam eleg elszant... viszont nagyon igyekszem. Ha mar egy masfel hetet szenvedtem, nem fogom egy-ket baki miatt feladni.
-
Overlocker
veterán
Na, akkor pont jó én is 23 vagyok/múltam.
Ez így van..
EKG? Hmm, lehet el kéne. Igazából ez csak akkor van ha tényleg csak 3h-t alszok, talán előtte volt energiaital is, már nem emlékszem.
Azt még tudni kell hogy alacsony a pulzusom, ülő állapotban 55-60 körül
Tegnap próbáltam egy többfázist, de nem jött össze.
20:30-21:00 - alvás
21:00-23:00 - fennlét
23:00 - 3:00 - alvás
3:00 - 05:00 - fennlét
05:00 - 05:30 - alvás
05:30 - fennlétNa most 3-kor nem tudtam felkelni..talán nem voltam elég elszánt..
Azért találtam ezt így ki, mert munkám miatt nem tudok napközben aludni..
-
Esmein
nagyúr
tegnap delelott +4 orat aludtam, mert be van gyulladva a torkom es a szokasosnal is nyomottabb voltam. Azota pontban a szunyak idejere elalmosodom, es tiszta fejjel fel is kelek utana. Most peldaul egyaltalan nem erzem magam almosnak, pedig korabban a 4-8 idoszak volt a legnehezebb.
-
-
Geller72
veterán
Kérdés, hogy a szervezet valóban tud e rögtönözni és a REM fázist időzíteni. Mivel no alkohol, no cigi és no kv, elképzelhető, hogy nekivágok. De valahogy pontosan meg kellene tervezni. Neked a 3x20 min az milyen időközönként van és főleg a 3 óás után mennyivel van az első?
-
Geller72
veterán
Elnézést, de félreértesz. Én NEM azokról beszélek, akik nyugdíjasok. Hanem azokról, akik elmúltak már harminc, harmincöt évesek. Az előző kommentben is írtam, hogy ne gondoljon senki feltétlenül nagy életkorra. Saját magam figyelve és akaratlanul is észreveszem, hogy bizony nem vagyok már húsz éves. A kiemelt terheléseket természetesen még bírom, talán mert egyébként is rendszeresen mozgok, bicajozom nagy távokat is. De többszöri terheléseket már nem bírom úgy. Itt most értem ezalatt azt is, hogy mondjuk minden második nap ki kellene hagynom az alvást, azt már nem venném olyan lazán, mint 20 éve.
-
-
Geller72
veterán
Mennyi idős vagy? Kíváncsi lennék, hogy az egyes életkorokra milyen hatással van ez a mechanizmus. Például, hogyan hatna rám? Mert azt megérteném, hogy ha egy olyan egyénnél működik hibák nélkül, aki mondjuk 30 év alatti. De ahogy haladunk a korral előre, szerintem egyenes arányban nől azoknak a tábora, akiknél ez nem működik. De lehet, hogy tévedek. Ezt többen kellene, hogy csináljuk.
A napirendem szerint nekem elvileg megoldható. Sőt, - igaz, nem tudtam róla - tudat alatt valami hasonlót én is csinálok, igaz, kényszerből. Jelen pillanatban is vén fejjel suliba járok, egy újabb szakmát sajátítok el. Minden nap hajnali 4-kor kelek. Asszony is. Asszony 4:45-korelillan itthonról, neki 5:05-kor indul a bász. Nekem 5:30-kor. Nagyjából 7:15-re vagyok a végállomáson, 8:00-tól suli. 13:50-kor indul a bász haza. Oda-vissza át kell egyszer még szállnom is, tehát igazából az egybefűggő utazási ciklusom,odafele 6:00-7:15-ig tart, hazafele pedig 13:50-15:05-ig. Ezekben az utóbbi időpontokban rendszeresen szundítok. Aludni, az egyéb otthoni kötelező gyakorlatok miatt, - úgy mint valami pénzkeresés, hogy ne haljunk éhen - nagyjából 0:00-tól 4:00-ig szoktam. Az első két hónapban senkinek nem kívánom azt, ahogy éreztem magam, de minden bizonnyal ennek megfelelően is néztem ki, és szálltam fel, illetve le a buszról minden nap. Ez mostanra szinte teljesen elmúlt. tehát van abban igazság, hogy a szervezet szinte minden kompromisszunra rávehető. Egy fikarcnyit sem érzem magam fáradtnak, sőt van nem egy olyan napom, amikor a buszon odafele nem is alszom.
Tehát hajlok arra, hogy ez a dolog működik. Szerintem a szervezet a pontos beosztás miatt teljesen szabályozni tudja mind az 5 ciklust, tehát azt, hogy maga a legfontosabb, az ötödik ciklus is meglegyen. Véleményem szerint az is lehet, hogy az összes ciklust megkapja a szervezet, igaz, annyi kikötéssel, hogy a komolyabb ciklusokat a nagyobb alvási időkre osztja be. Lehet, hogy kipróbálom, mert mostanában igen sok dolgom lenne éjjel is. Nagyjából hasonló beosztás kellene. A gond, hogy azért a buszon nem igazán lehet jót aludni. De gondolkodom a dolgon. Szeretném mi hamarabb letudni az angol és a német nyelvet is...
Üdv..és szép álmokat!...
-
finest
addikt
-
finest
addikt
Nemrég olvastam valahol egy csuklóra szerelhető ébresztőórárol, ami a pulzust monitorozva állapítja meg, h az alvás melyik fázisában vagyunk, és 2-3 percet az ébresztés időpontjához képest ide-oda tologatva, úgy ébreszt, h az alvásnak abban a fázisában ébredj, amikor ébredés után nem érzed magad fáradtnak. Angliában már tuti kapni!
-
Esmein
nagyúr
En halistennek nem vagyok egy fronterzekeny, vagy fejfajasra hajlamos, de azt tudom, hogy a hiperszomniara(tulalvas, 10-12 ora naponta) nagyon is. Ehhez kepest nem allok rosszul
Egyelore a legnagyobb problemam, hogy mivel kossem le magam, amikor epp nem erzem eleg fittnek magam arra hogy programozni tanuljak.
-
finest
addikt
Én ezt azért nem tudnám csinálni, mert nagyon meteopata vagyok, ha bejön egy front, folyton el tudnék aludni. Meg van itt két gyerek is, akik felváltva nem alszanak. Tegnap előtt annyira berágtam a 2 éves fiamra, mikor már harmadik napja nem hagy délben szunyókálni, h a következő ilyen dobásánál bölcsibe adom.
-
Esmein
nagyúr
Egyelore nincs munkahelyem, fonokkel meg max megbeszelem, hogy tobbet maradok benn, mint a 20 perc amit kivettem. Emberek kozt ezt kommunikacioval el lehet intezni
Egyelore nem potoltam be semmit, szombat reggel ota egyszer 17 percet, egyszer 6-ot huztam ra, tehat osszesen mmm...(ja meg minden alkalommal 2 percet rahagytam az orara, elalvas miatt) 21 ora 03 percet sikerult aludni, ami kb 2-3 napra elegendo mennyiseg nalam. Tehat most kb ugy kene ereznem magam, mintha 50-60 oraja talpon lennek. Nyilvan nem mert el vannak mosva az elek, de nem erzem magam kitekertnek, vagy egyaltalan, nincs az az "ego agy" erzes, amikor szivesen levagnal a vegebol 5 centit, ha cserebe aludhatsz meg 5 percet.
-
finest
addikt
Ezentúl mindig az alvás REM fázisával fogsz indítani? Nem viccelsz!
Egyszerű ám ez a dolog, a felületes alvók meg tudják csinálni, meg az öregek, akiknek eleve kisebb az alvásigényük, és nincs szoros napirendjük. A fiatal szervezet szellemi terhelése sokkal nagyobb, amit alvás közben dolgoz fel elménk.
Ha valaki egészséges, akkor a belső órája megmondja mikor elég az alvásból. Erőszakot rövidebb ideig tehet rajta bárki, de a hét egyik napján (a hét végén, többnyire) a szervezet bepótolja a kihagyott alvásokat. - Esmeinel is ez fog történni,mert a topikból úgy veszem ki, h ő nem felületes alvó, képes volt fél napokat is átaludni.
A táblázatodból úgy látom, h csak egy-egy óra csúszás van a hétvégi menetrendben, az akár még bele is férhet, ahogy Esmein fentebb már magyarázta.Esmein: ha a munkahelyeden ez kitudódik, a főnököd kedvence leszel!
-
Esmein
nagyúr
Na, amire rajottem, hogy konnyen el lehet kerulni az osszezuhanast, ha orankent 5-10 percet nem ulve toltesz.(Legalabbis eleinte, meg amugyis, a mozgas egeszseges). Ha nincs konkret munka, akkor is erdemes ules kozben is legalabb 2-3 dolgot forgatni, ha egyvalamivel foglalkozol, szinten reccs. Most jarok a 7. napnal, meg kb ennyi es megszunik a problema, addig is friss levego, forro mezes tea, meg mozgas. Mar nincs mit mosogatni
-
Esmein
nagyúr
Nem tunik olyan durvanak az elteres, akar meg mukodhet is, vegulis 1-1 orat lehet tologatni a szundikat, ha mar rogzult a rendszer, ill igy is rogzulhet, bar valoszinuleg nehezebben es tovabb tart.
Megneztem a tablazatot, nem ez lesz az oka, ha esetleg nem sikerul, jol nez ki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kedvenc zene a mai napra
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kissé retrós hangulatú NVIDIA Blackwell kártya az MSI színeiben
- Bittorrent topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Jövedelem
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged