Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Taci

addikt

válasz nyunyu #4931 üzenetére

Az 5 táblában 5 különböző forrásból származó bejegyzések vannak, jellemzően több száz (idővel több ezer), ezért vannak már eleve külön táblákba mentve.
    És a bejegyzéseket jelenítem meg az oldalon időrendi sorrendben.
    Viszont mivel sokszor előfordult, hogy frissült az adatbázis, miközben lapozgattam a listázott bejegyzések között (egyszerre csak 4-et jelenít meg (LIMIT 4, csak azt nem másoltam be a kódrészletbe), aztán görgetés után a következő 4-et, és így tovább), ezért újra ugyanazt a bejegyzést jelenítette meg (mert megjelenítette a 4 legfrissebbet, aztán frissült a bejegyzés, frissebb bejegyzések kerültek előre, tovább görgettem, betöltötte a következő 4-et, de azok egyszer már meg lettek jelenítve a frissítés előtt, így kvázi duplán jelentek meg (nem egymás után, de ha visszagörgettem feljebb, akkor láttam)). Ezért csináltam meg így, hogy amit már egyszer megjelenített, újra nem fogja.

Ha fontos az időben csökkenő rendezés, akkor én tennék egy select * from ( ) order by date desc-et az unionok köré.
    Itt nekem az a lényeg, hogy az 5 táblából a lapra a bejegyzések időrendi sorrendben kerüljenek. Tehát ha a legfrissebb a table2-ben van, akkor azt jelenítse meg először. Ha a második és harmadik legfrissebb a table4-ben, akkor utána azokat. Lehet, hogy a table1-ben lévő bejegyzések csak a sokadik 4-es csoportban jelennek majd meg, mert annyival régebbi bejegyzések.

Logikus teljesen, amit írsz, csak át kell gondolnom, hogy nálam miért jeleníti meg pont úgy, ahogy én akartam - ellenőriztem milliószor az időbélyegzőket is.

Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem, átnézem majd még egyszer.

Tehát ha az első lekérdezést nézem (ahol még nincs kizárva egy ID sem), akkor egy zárójelpár hozzáadása a megoldás, igaz? Így:

(SELECT * FROM table1 
    UNION ALL 
    SELECT * FROM table2
    UNION ALL 
    SELECT * FROM table3
    UNION ALL 
    SELECT * FROM table4
    UNION ALL 
    SELECT * FROM table5)
    ORDER BY date DESC
    LIMIT 4

Legalábbis elvileg, lehet, ez így hibára fut, nem tudom, csak este/holnap tudom majd kipróbálni.

Ez visszaadja a 4 legfrissebb bejegyzést, majd a következő lekérdezés már ennek a 4-nek az ID-jait kizárja, pl. így:

(SELECT * FROM table1  
    UNION ALL 
    SELECT * FROM table2
    WHERE id NOT IN (1) 
    UNION ALL 
    SELECT * FROM table3
    UNION ALL 
    SELECT * FROM table4
    WHERE id NOT IN (1,2) 
    UNION ALL 
    SELECT * FROM table5
    WHERE id NOT IN (1))